Akan Datang!

Friday, March 11, 2011

Sneak Peek: Penunggu Istana

Finally, selepas bermulanya genre ala ala Blair Witch Project seperti Paranormal Activity, dan Rec di luar negara, dan gemanya sampai kepada kemunculan Haunted Changi di Singapura, inilah filem pertama di Malaysia menekankan konsep hampir sama. Sebuah karya simple dan menyeramkan. Ramai orang cakap, alah, senang je nak buat filem ni. But, betul ke? Jom, kita tengok trailer Penunggu Istana, lakonan Uncle Seekers arahan Wan Hasliza ini.


Sinopsis:
Penunggu Istana adalah sebuah dokumentari yang mengikuti sebuah kumpulan paranormal iaitu “The Seekers Team” yang cuba menjejaki misteri yang terdapat di dalam Istana Bilah, istana tua yang terbiar di Perak. Pada Feb 2009, krew sebuah TV produksi yang menjalani penggambaran untuk siri drama ‘Warkah Terakhir’ telah mengalami satu pengalaman yang ngeri dan dasyat. Mendengar cerita ini, kumpulan Seekers membuat keputusan untuk kembali ke tempat misteri tersebut bagi menyiasat perkara sebenarnya yang telah berlaku dan bekerjasama dengan Wan Hasliza (pengarah ‘Warkah Terakhir’). Mereka bermalam di istana yang sunyi dan menyeramkan itu selama 7 hari berturut-turut dengan harapan dapat menemui bukti-bukti kewujudan kuasa misteri.

Segala tindakbalas atau perkara yang berlaku semasa penyiasatan ini dirakamkan sendiri oleh Wan Hasliza. Sesetengah kejadian yang berlaku boleh diklasifikasikan sebagai gangguan biasa seperti keadaan istana yang sudah begitu usang menghasilkan gema yang menyeramkan atau bunyi angin melalui atap bumbung yang sudah rosak. Tetapi mereka akhirnya menyedari bahawa mereka tidak berseorangan malah ditemani oleh ‘penghuni-penghuni’ yang telah menetap di istana itu – sejak hari pertama lagi mereka di situ. Melalui temubual, kamera-kamera yang digunakan dalam penyiasatan dan alat-alat khas yang lain, terdapat imej-imej yang ganjil dan menyeramkan telah ditemui disebalik misteri tinggalan istana lama ini.

Filem Penunggu Istana bakal berada di pawagam, 21 April 2011.

1 comment:

Farhana Jafri said...

braniny! smpai 7 hari tu.. klau sy, xd mkaneny.. sejam pon dh seram gile~~ xsnggup nk tgk.. hehehe lmah smngat cket.. kekeke

Review: Kingsman 2 - The Golden Circle (2017)

Tahun Terbit | 2017 Pengarah | Matthew Vaughn Pelakon | Colin Firth, Taron Egerton, Julianne Moore, Halle Berry Tak banyak filem ...