Akan Datang!

Tuesday, September 19, 2017

Review: It (2017)

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Andy Muschietti
Pelakon | Bill Skarsgard, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis

Ketika menonton The Dark Tower sebelum ini, aku memang rasakan sedikit kekecewaan apabila adaptasi filem itu gagal memberikan ruang untuk dunia adaptasi Stephen King menjadi hebat dan luas. Ternyata, penterjemahan karya penulis tersohor ini bukan mudah. Ianya memerlukan cara dan gaya yang betul supaya ianya menjadi hebat di visual. 

Tak lama selepas itu, muncul satu lagi filem adaptasi dari novel Stephen King. It! Semua orang tahu bahawa It pernah diadaptasi suatu ketika dulu dalam bentuk filem tv yang ada dua bahagian. Adaptasi itu menjadi klasik sehinggakan ramai kanak-kanak fobia dengan badut. Ketika aku menulis, aku masih lagi tidak menonton filem asal. 

It versi 2017 dibikin dalam dua bahagian, sama seperti filem tv 1990. Sebelum ini, watak It dipegang oleh Tim Curry. Untuk versi 2017, pelakon hensem Bill Skarsgard memegang peranan itu. 

Bagi aku, It ialah sebuah filem seram yang berada dalam kelasnya yang tersendiri. Jika nak dibandingkan dengan The Conjuring, dan juga beberapa filem seram lain, It tidak boleh diletakkan dalam mana-mana kelas. Ianya bukan cerita hantu, tapi tidak juga syaitan. Ianya bukanlah filem yang banyak elemen tanjat-tanjat, tapi boleh juga buat kau seram sejuk. Ianya sebuah filem yang menakutkan. 

Pelik juga apabila kita melihat filem yang dilakonkan oleh budak-budak dipenuhi dengan perkataan lucah dan juga adegan yang agak-agak janggal untuk dilakonkan oleh pelakon bawah umur. Tapi, itulah hakikatnya yang bakal korang dapat dalam filem ini. It mengisahkan persahabatan geng Losers yang mana sentiasa dibuli. Dan gelagat mereka yang kadangkala poyo tu menjadikan kisah ini menarik. 

It tidak dipenuhi dengan keseraman dari awal sampai habis. Dalam durasi masa dua jam lebih itu, penonton dibawa untuk melihat persahabatan geng Losers dan pada masa yang sama melihat mereka menjadi dewasa tatkala si badut Pennywise cuba untuk memakan ketakutan mereka. Ada unsur-unsur persahabatan dan juga kekuatan satu pasukan yang dipaparkan yang boleh dijadikan teladan. 

Filem ini juga tidak dipenuhi dengan adegan seram yang panjang. Pennywise tidak muncul banyak kali pun dalam bahagian pertama filem ini. Tapi, penonton masih boleh dibawa menghayati kesemua cerita yang diberikan. Dan ianya masih entertaining walaupun Pennywise dipinggirkan dalam bahagian pertama filem ini. 

Budak-budak dalam filem ni memang matang habis! Memang takkan perasan sikit pun yang mereka ini hanyalah budak-budak hingusan yang sedang berusaha untuk melawan ketakutan mereka. Ada sedikit elemen romantik yang dibawa untuk mengindahkan suasana, dan ada juga kelakar rama yang menyuntik bunga indah sebelum dimakan oleh seramnya Pennywise. 

Plotnya mudah dan tidak berbelit. Penonton tak perlu nak rasa stress macam tonton The Dark Tower kerana filem ini dibawa dengan penceritaan yang mudah tetapi menarik. 

Walaupun Pennywise dipinggirkan pada masa pertama, babak keseraman Pennywise memang antara yang boleh kau meremang bulu roma. Memang babak kemunculannya dibikin sehinggakan semua ketakutan manusia yang menonton dipecahkan untuk membina perasaan ngeri dalam diri. Aku masih teringat wajah senget dari lukisan yang menjelma tu, orang tua berulat yang mengerikan. Ngeri! 

Naskah ini ialah naskah wajib tonton kalau kau suka filem seram yang segar dan bagus. It bukan sahaja sebuah naskah seram, ianya sebuah naskah yang memaparkan persahabatan, kekeluargaan dan juga kasih sayang. Walaupun filem ini ialah filem tontonan dewasa, penonton masih boleh menghadam jiwa remaja yang ada dalam filem ini. Dan kengerian bila Pennywise menjelma, bersedia untuk ketakutan anda dipecahkan sehingga ke saraf! 

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Wednesday, August 30, 2017

Review: Abang Long Fadil 2 (2017)

Tarikh Tayang | 24 Ogos 2017 (Malaysia)
Pengarah | Syafiq Yusof
Pelakon | Zizan Razak, A Galak, Wak Doyok, AC Mizal, Syamsul Yusof

Padu! Itulah yang mampu aku katakan selesai sahaja menonton filem sekuel kepada filem Abang Long Fadil yang diarahkan oleh pengarah Syafiq Yusof ini. Pengarah ini nampaknya memang buat full throttle punya percubaan sehingga meletakkan ABF2 ini berada dalam kategori filem komedi yang memang masak dan terhidang dengan sempurna. Sedikit cacat cela boleh diabaikan, dan kesedapannya boleh dinikmati. 

Secara peribadinya, aku nobatkan filem ABF2 ini sebagai filem aksi komedi paling terbaik selepas Polis Evo. Filem yang tahu untuk disajikan apa, dan disuapkan apa kepada penonton yang sedia dengan permintaan di meja. Filem yang tahu untuk membikin sebuah pengalaman menikmati menu filem hebat, dengan rencah dan juga main dish yang cukup sifat. 

Tahniah aku ucapkan pada Skop Production dan juga Astro Shaw kerana berjaya memberikan sebuah lagi filem ‘jamu mata’ yang ‘confirm tak menang award, tapi menang di hati penonton pawagam Malaysia’ ini! Memang ianya kena pada masanya dimana para penonton dahagakan filem aksi yang disulam komedi yang lebih lagi semenjak jayanya filem Polis Evo! 

Apa yang kau akan dapat jika kau beli tiket untuk tonton filem ABF2? Satu, kau akan dapat merasai bagaimana tiga orang karakter dari Maharaja Lawak yang korang tahu bagaimana diorang ni beraksi jika pengarah tidak ‘mengikat’ lawak mereka. Syafiq berjaya memenjara komedi Achey, lalu membuka ruang jiwa serius Shuib dan menambah kematangan dalam lakonan Zizan. 

Malah, aku juga gembira melihat bagaimana kekayuan Syamsul Yusof (yang mana dah improve dari masa ke masa) diukir cantik untuk membentuk karakternya yang sempurna. Aku juga agak kagum dengan lakonan AC Mizal yang mengingatkan aku kepada wataknya dalam filem Buli dan juga Cicak Man. Terbaik! 

Kedua, kau perlu tonton filem ni supaya kau faham ada filem Malaysia yang pandai untuk menukar penonton menjadi detektif dan melayari teka teki filem. Dalam filem ini, persoalan siapa Tiger memang dibina dengan baik sehingga ‘twist’ yang direka tidak dapat dijangka. Namun begitu, aku rasakan persoalan siapa Tiger dijawab dengan agak ‘longgar’ dan tidak meriah walaupun cukup untuk meleraikan filem ini dipengakhirannya. 
Selain itu, aku juga sedikit kurang gemar dengan plot King Kong/ Cobra yang dilayan seperti sebuah sambal yang hanya dicicah-cicah sekali sekala, dan kemudiannya dibuang ketepi selepas semuanya selesai. King Kong/Cobra ialah antara watak yang menarik dan menyerlah dalam filem ni. Namun, kecewa sedikit apabila ianya tidak dilayan dengan selayaknya. 

Ketiga, kalau kau suka Wak Doyok, kau harus tahu dia berlakon memang ohsem. Syafiq berjaya membentuk karakternya dengan tahap lakonannya. Tapi, aku tetap rasakan lakonannya biasa-biasa sahaja. Hanya wajahnya yang bermisai itu sahaja membantu untuk membaluti kelemahan karakter itu di samping A. Galak! 

Keempat, fight scene filem ni memang terbaik. Kau akan nampak yang Syafiq sedaya upaya cuba untuk memuaskan keinginan penonton untuk melihat aksi yang dikoreografi dengan baik dalam sebuah filem Malaysia. 

Jika ABF ada aksi yang memukau di babak pertarungan akhir, ABF2 memang non-stop fighting since the beginning. Walaupun editingnya fast paced untuk menutup kelemahan pelakon, ianya antara koreografi aksi yang memang memukau! Aku juga nampak bahawa filem ini banyak memaparkan aksi pertarungan di lorong sempit yang mana sekaligus menguji kebolehan koreografer aksi tempatan! Tahniah, korang reka aksi gasak terbaik! 

Selain itu, aku puas hati bagaimana setiap watak diberikan ruang untuk menyerlah dalam mempersembahkan aksi pertarungan. Achey, Shuib dan Zizan diberi ruang bergasak mereka sendiri. Paling aku suka, aksi gasak Shuib. Memang best! Malah, dalam filem ABF2, pelakon veteran A. Galak pun bergasak juga. Memang hebatlah! 

Seperti filem-filem Syafiq yang sebelum ini, pengarah muda itu tidak lupa untuk memberikan ‘gula-gula’ dalam filemnya. Kalau dalam filem ABF ada superhero dan juga angan-angan Fadhil yang berlambak, ABF2 nampaknya Fadhil banyak berpijak kepada realiti. Namun, imaginasinya terkeluar sekali sekala dan ianya ialah babak ‘popcorn kosong’ yang dihidang untuk menyerlahkan kekuatan Viper Studio dalam kerja buat CGI! 

Sejujurnya, adegan trailer Transformers yang dispoofkan di akhir filem tidak perlu ada. Ianya seperti menenggelamkan peleraian filem yang sempurna. Dari sebuah filem gangster, trailer itu seperti ‘pisau yang membunuh’ jiwa asal filem. Tapi, aku puji bila CGI yang dibuat Viper Studio berjaya mewujudkan Transformers mereka sendiri yang ohsem. Tapi, cukup-cukuplah mencilok. Be original lain kali, ok! 

Akhir sekali, aku nak puji bagaimana filem ini bercerita. Adegan Zizan cuba untuk mendapatkan loket dengan kelicikannya memang terbaik. Macam tonton filem Hollywood! Aku pantas teringat lagu Kaki Licik yang tak berapa nak best tu! Tapi, aku mula mengerti kenapa lagu Kaki Licik itu dicipta. Ya, Zizan memang licik. 

Jika ada sekuel ketiga, aku tak kisah untuk keluarkan belanja untuk menontonnya. Sudah lari daripada jiwa KL Gangster, ABF2 kini berjaya berdiri dengan sendirinya untuk memberikan penonton sebuah filem aksi komedi dengan ketawa dan aksi tanpa henti. ABF2 ialah hidangan yang sangat enak untuk dinikmati walaupun ada sedikit rentung dalam bahagian finalenya yang diisi dengan ‘reunion’ di sebuah gudang. 

Semacam menonton naskah Hollywood, Abang Long Fadil 2 ialah sebuah filem yang harus dirai bersama dengan ‘Senorita’ dan ‘Kaki Licik’nya. Lupakan ‘plothole’ juga ‘teori filem ini sebenarnya imaginasi mimpi Fadil selepas berjumpa Yusof Haslam’. Enjoy the show! 

4.5/

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Thursday, August 24, 2017

Review: The Battleship Island (2017)

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Seung-wan Ryoo
Pelakon | Hwang Jung-min, So Ji-sub, Song Joong-ki, Lee Jung-hyun

Walaupun aku bukanlah seorang penggemar filem Korea, aku akui ada beberapa filem Korea yang memang tidak dinafikan menjadi antara perkara yang memecah kotak skeptikal aku terhadap filem mereka. Dahulu, aku pernah tonton Train to Busan, cerita zombie yang memang membuatkan aku juga tumpang mengalirkan air mata meratapi watak-wataknya. Dan aku akui, dari situ aku mula menonton Descendant of the Sun, walaupun sekerat jalan.

The Battleship Island menarik aku untuk menonton kerana ianya dilakonkan oleh Song Joong-ki. Aku bukanlah nak menonton kerana aku peminatnya. Aku menonton kerana dengan adanya pelakon ini, sekurang-kurangnya aku tonton dengan mengetahui ada pelakon yang sebelum ini pernah aku tonton lakonannya. Dan ianya menambah keyakinan untuk menelurusi kisah Pulau Hashima.

The Battleship Island berkisarkan tentang kisah bagaimana usaha buruh Korea yang ingin melepaskan diri daripada bekerja di pulau Hashima yang juga dikenali dengan Battleship Island dek kerana rupanya yang seakan-akan kapal perang.

Secara keseluruhannya, kisahnya mudah sahaja. Namun, penonton terpaksa menunggu sehingga act ketiga untuk merasa kepuasan penuh filem ini. Permulaan filem diisi dengan komedi dan juga aksi-aksi lombong yang sangat best, tetapi dek kerana disulam dengan drama dan juga plot kecil yang memanjangkan filem, pertengahan filem ini kelihatan seperti agak panjang.

Pelakon Hwang Jung-min yang memainkan watak ketua kumpulan orchestra memang ohsem. Lakonannya bersama Kim Su-an berjaya memberikan emosi hubungan ayah anak yang memberikan resipi kababooom untuk penonton mengalirkan air mata. Ya, resepi yang sama juga digunakan dalam Train to Busan!

Filem ini juga menggunakan komedi untuk membawa penonton untuk berhibur sebelum ‘dibunuh’ emosinya di babak akhir. Ternyata, ianya akan membuatkan penonton merasa cemas dan belas kasihan dengan setiap watak.

 Selain itu, korang akan dapat lihat bahawa filem ini dipenuhi dengan propaganda nasionalisma yang tinggi. Filem ini memang jelas mahu mendidik masyarakat Korea supaya bersatu dan tidak ditindas dalam apa jua cara. Dan ianya sesuatu yang bagus dan baik. Aku pun, walaupun bukanlah penduduk Korea rasa bersemangat menontonnya. Apatah lagi dah nak merdeka ni!

Memang tidak dinafikan bahawa menonton drama yang agak panjang sementara menantikan babak ‘bolos penjara’ itu sedikit lama. Tapi, kisah Hwang Jung-min dan beberapa plot kecil lain nampaknya dihias cantik untuk memberikan rasa yang baik. Memang penantian berbaloi kerana adegan akhir filem ini memang terbaik dan tidak mengecewakan.

Pertarungan antara pasukan Jepun dan juga pekerja Korea juga memang antara babak yang sangat-sangat epik. Semangat yang ditunjukkan dan juga kejahatan Jepun, walaupun katanya tidaklah sejahat itu dalam realitinya dipaparkan dengan baik. Kebetulan pula, Jepun pernah menjajah Malaysia dan semangat ‘benci’ itu berjaya untuk ditimbulkan kepada penonton.

 Kalau nak dibandingkan dengan Train to Busan, filem ini masih menggunakan formula box-office yang sama. Watak-watak yang diberi peluang untuk menyerlah dan ‘berusaha’ untuk mempertahankan jiwa mereka dalam ‘penjajahan’ berjaya memberikan impak emosi. Namun, aku rasakan formula itu lebih berjaya dalam filem Train to Busan dan sedikit kurang menyerlah dalam filem ni.

Apapun, untuk sebuah filem patriotik aksi, filem The Battleship Island ni memang terbaik. Kagum dengan penceritaannya. Kagum dengan sejarahnya.

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Tuesday, August 15, 2017

Review: Annabelle - Creation

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | David F. Sandberg
Pelakon | Stephanie Sigman, Talitha Bateman, Anthony LaPaglia, dan Miranda Otto

Sebenarnya, Annabelle (2014) sebuah spin-off pertama watak patung yang seram ini dari filem The Conjuring tidak begitu meyakinkan aku untuk terus bersama dengan filem berkenaan watak itu, jika ada. Ya, pada tahun ini, nampaknya memang Annabelle tak berhenti lagi nak buat hal. Daripada bercerita ke hadapan, Annabelle mengisahkan bagaimana kisah itu bermula. 

 Plot Annabelle: Creation tersangatlah mudah. Ianya seperti sebuah kisah yang dimasukkan ciri takdir. Kisah sekumpulan budak yatim piatu yang terpaksa tinggal di rumah sepasang suami isteri. Dan perkara seram mula menghantui mereka satu demi satu sehinggalah terbongkarnya kisah sebenar. Seram kan? Pada aku, tipikal. 

Tapi, aku harus akui yang plot Annabelle: Creation yang biasa ini mampu diabaikan dek kerana beberapa kekuatan lain yang memang menjadikan filem ini lebih baik dari filem sebelumnya. Ternyata, garapan pengarah filem Lights Out ini memang berjaya memberikan nafas baru dalam bermain dengan ‘logik’ dan juga ‘hantu’! 

Filem ini bergerak dalam naratif yang agak tidak terjangka. Sukar untuk kita menilai siapa baik jahat dalam filem ini. Apatah lagi, filem ini bergerak dalam sebuah universe seramnya yang tersendiri. Jadi, jika kau nak tunggu babak penjelasan yang selalunya muncul sebelum babak akhir, ianya bukanlah memberi kepuasan sempurna. 

Apa yang korang akan lihat dalam Annabelle: Creation ialah satu penciptaan universe The Conjuring yang bakal dilengkapi dengan filem-filem seterusnya. Walaupun filem ini boleh berdiri dengan sendirinya, ‘syaitan’ yang ada dalam filem ini akan membawa kepada perkara yang lebih besar dari sebuah pengakhiran filem seram sempurna. 

Pelakon cilik dalam filem ini tidaklah aku kenal mana. Malah, aku sendiri tidak meletakkan harapan yang tinggi untuk sebuah lakonan yang baik. Tapi, mereka nampaknya membuktikan yang mereka mampu untuk memberikan lakonan yang baik dan memberansangkan. Memang terbaik! 

Antara perkara unik yang ada dalam filem ini ialah bagaimana filem ini bermain dengan keseramannya. Nak dibandingkan dengan filem-filem seram yang berlambak, filem Annabelle: Creation berjaya memberikan jiwa dan atmosfera seramnya yang tersendiri. Aku cukup rimas bila terlalu banyak ruang gelap yang dipaparkan dalam filem ini untuk memberikan penonton rasa ‘rimas’. 

Jumpscarenya tak banyak tetapi berjaya membuatkan penonton terjerit-jerit dan juga ternanti-nanti apa yang bakal berlaku! 

Dengan sebuah plot yang mudah, Annabelle: Creation antara sebuah filem yang mesti tonton. Kalau korang gemar filem Lights Out yang juga ditangani oleh pengarah yang sama, korang jangan lepaskan filem ini. Pengarah ini nampaknya antara pengarah yang bakal menjadi antara pengarah filem seram yang berjaya. 

Annabelle: Creation ialah kisah yang mudah, tetapi merimaskan. Penonton bakal disajikan dengan suasana seram tanpa henti yang semestinya akan membuatkan penonton yang kononnya berani akan terkejut sekurang-kurangnya sekali. Ditangani dengan baik oleh seorang pengarah yang tahu apa itu seram alaf baru, Annabelle: Creation ialah sebuah filem seram yang tidak boleh dilepaskan untuk ditonton. 

Ada dua post credit! Namun, takdelah penting mana tapi cukup untuk membuatkan korang teruja. 

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Saturday, August 12, 2017

Review: The Dark Tower

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Nikolaj Arcel
Pelakon | Idris Elba, Matthew McConaughey, Abbey Lee

Siapa yang tidak kenal dengan Stephen King yang menulis karya seram thrillernya dengan caranya tersendiri sehingga novelnya dijual jutaan seluruh dunia. Malah, ramai juga para penggiat filem di Hollywood sedaya upaya menggunakan karyanya itu untuk membina empayar filem dan juga siri tv. Dari The Mist, It dan juga Under The Dome, semuanya ada cara tersendiri untuk mengadaptasi karya penulis itu. 

Aku jelaskan satu perkara sebelum korang kebingungan. Aku akan mereview filem The Dark Tower bukan sebagai seorang pembaca novel Stephen King, tetapi sebagai seorang penonton yang pernah menonton filem dan drama tv Stephen King. 

Pandangan aku mungkin berbeza. Jika ya, harap terima seadanya. 

The Dark Tower, bunyinya macam filem Lord of The Ring, tapi seriously ini ialah filem acah-acah hebat yang tenggelam dalam khayalan penterjemah naskah asal kepada filem. Walaupun aku tidak pernah membaca naskah asal yang dikatakan terbahagi kepada beberapa bahagian, aku dapat rasakan yang penceritaan filem ini seperti memaksa penonton untuk menelan dengan harapan penonton faham apa itu Dark Tower. 


Aku tak faham! Ianya menyusahkan lagi menyesatkan! Dan bagi yang tidak membaca naskah asal filem ini, ianya pasti akan buatkan korag tertunggu-tunggu. Tetapi, percayalah, penantian korang tak berbaloi langsung. Ternyata, memilih untuk menontonnya walaupun sudah baca kritikan negatif terhadap fiem ini berakhir dengan kekecewaan. Degil sangat! Padan muka! 

Filem The Dark Tower ini boleh disimpulkan memiliki roh ala-ala filem young adult yang acah-acah nak jadi stylo. Kalau nak lebih tepat lagi, ianya ala-ala Percy Jackson yang tak berapa nak jadi apabila ada dua orang tua bertarung disebabkan prinsip masing-masing. 

Idris Elba dan Matthew McConaughey nampak seperti tidak serasi. Entahlah pada korang macam mana. Tetapi, menyaksikan pelakon Idris Elba membawa watak utama nampak seperti satu ketidakselesaan tahap gaban. Ini kali pertama aku menyaksikan pelakon itu dalam watak utama. Aku simpulkan lakonannya sangat kering ditambah pula dengan dialog yang acah-acah nak lawak tapi tak berapa nak menjadi. 

Aku juga hairan kenapa ianya bercerita tentang Tower tetapi Tower hanya muncul beberapa kali sahaja dalam filem ni. Memang geram jugaklah! 

Gunslinger yang memang penuh gaya untuk memasukkan peluru ke dalam pistol memang nampak hebat. Tapi, aku rasakan aksinya memang nampak sangat tak logic dan kadangkala menghilangkan keyakinan untuk sesebuah aksi yang hebat. Malah, kebolehan Matthew McConaughey yang boleh mengarahkan siapa sahaja untuk melakukan apa yang dia suruh nampaknya terlalu sikit paparannya. 

Memang tiada apa-apa yang menarik dalam filem ini melainkan sebuah naskah yang diadaptasi dengan kegagalan yang menyesakkan. The Dark Tower memang seharusnya ditinggalkan dalam bukunya lalu membiarkan pembacanya berimaginasi dalam dunianya yang tersendiri. Menukilkan naskah ini dalam filem nampaknya memerlukan lebih dari sebuah filem, dan ianya adalah satu percaturan yang berisiko. 

Dengan plot yang pointless dan juga adaptasi yang dikatakan terlalu banyak ditukar dari karya asal, The Dark Tower ialah sebuah filem yang gagal untuk sebuah adaptasi Stephen King. Ini satu-satunya filem yang agak mengecewakan dalam adaptasi novel Stephen King dan aku harapkan, selepas ini adaptasi filem Stephen King dilakukan dengan lebih baik. 

Ada Pennywise dalam filem ni. Celik matalah juga!

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Lirik Lagu "Senorita" OST Abang Long Fadil 2






Kau buat aku terpana
Kau buatku hilang kata
Kau buat tidur tak lena sampai nak naik gila
Mandiku rasa tak basah
Demamku tak kebah-kebah
Jangan kau biarku rebah
Ku mahu terus gagah.

Degup jantungku palpitasi
Cepu mindaku halusinasi
Mari kesini marilah oh Senorita. (Ulangan)



Bagaikan bidadari dari syurga
Kadang-kadang aku panggil kamu Senorita
Panggilan manja untuk buat kau suka jatuh cinta mamacita

Dia tidak pandang Evo, Lambo dia cuma cari yang jujur abang tak poyo.

Yeah cintanya bagai lekrik bukan egosentrik
Dia suka picnic pakai lipstick filem klasik memang hotchick.
Uh fabulous marvelous tapi sangat jeolous!
Uh thats cool.


Ohh...She's so fine she's so good everybody in the hood say.
Ohh... Wanna know, email, Twitter, Facebook, IG tell me baby


Verse kedua
Now 123 to the 4 everybody get down to the flow
Jika ada salah silap abang let me know
Dia dari Kuala Lumpur.


Abang tiada banglo, bukan macam Pablo, money2 cash flow, oh No!

What? Bukan saja cantik tapi juga sempurna,
Kalau ada jodoh takkan kemana
Siapa kata abang badboy2 huh2 I'm good boy!


Ohh...She's so fine she's so good everybody in the hood say.
Ohh... Wanna know, email, Twitter, Facebook, IG tell me baby


Berikan ruang sayangku
Jangan kau kata NO dulu
Ku mahu bukti padamu
Aku soldadu kamu


Bak kata Bruno Mars dulu,
I would catch grenade for you
Aku lebih dari itu
I wanna go to Jannah with you.


Cukup-cukuplah sudah
Kita main-main madah
Aku lelah hampir rebah engkaulah senorita
Engkaulah senorita


Doa dulu
Sampai waktu
Kau dan aku satu


Cuba goyang macam lagu boom boom pow
Tahu lagu dulu lagu boom boom pow
Black eyed peas abang bukan polis jangan senyum sinis jangan menangis hah .

Tuesday, July 25, 2017

Review: Baby Driver

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Edgar Wright
Pelakon | Ansel Elgort, Kevin Spacey, Jamie Foxx

Aku menonton Baby Driver kerana aku sebenarnya terpengaruh dengan pelbagai andaian yang menyatakan filem ini antara filem yang terbaik untuk ditonton pada tahun ini. Aku tak mahu ketinggalan untuk menyaksikan bagaimana sebuah ‘popcorn’ terbaik ini dihidangkan dengan segar. Kerana pada aku, pada awalnya, Baby Driver tak ubah seperti sebuah filem aksi biasa. 

Ternyata, ianya tidak mengecewakan. 

Dalam bahasa mudah, Baby Driver bukanlah sebuah movie yang menunjukkan ‘movie’nya. Ianya sebuah filem yang bertindak sebagai sebuah kotak muzik yang penuh dengan lagu, ditambah dengan visual yang tak ubah seperti muzik video yang panjang. Dalam jangkamasa hampir dua jam, yang penting, bukanlah ceritanya, tetapi muziknya. Dua instrument bergerak satu masa, lalu melanggar jiwa penonton dengan rasa segarnya! 

Pergh! 

Dipenuhi dengan seleksi lagu 80an yang memang sebenarnya aku tak biasa dengar, filem ni bijak membawa penonton yang tidak biasa dengan muzik tersebut macam aku untuk tertarik dengan persembahan. Serius, walaupun muzik tu tak best, aku rasakan Edgar Wright menyajikan visual yang membuatkan kau kagum. 

Aku pasti, korang terpesona dengan adegan tembakan yang disusun mengikut rentak lagu, dan juga si Baby yang bermain piano dengan jarinya. 

Jika nak dibandingkan dengan Fast & Furious, filem ni menyajikan aksi yang tidak mengarut sangat. Sejujurnya, ada tiga sahaja aksi merompak dalam filem ini yang aku rasakan hanya dipersembahkan pada kadar biasa. Jika kita nak tonton apa yang berlaku semasa rompakan, ianya adalah sedikit mengecewakan kerana setiap rompakan, ianya akan fokus kepada watak Baby yang menunggu di dalam kereta. 

It’s fun! Tetapi, jujurnya, aku sedikit bosan di bahagian percintaan Baby dengan Debora yang dibina. Namun, ianya berbayar dengan aksi dan twist yang cantik pada akhir filem. Apatah lagi, aksi kejar mengejar macam Grand Theft Auto membuatkan adrenalin menonton menjadi lebih hebat dari biasa. 

Lakonan Ansel Ergort nampak tidak mengecewakan. Wataknya nampak cute tetapi pada masa yang sama berbahaya. Memang serius aku suka bagaimana jiwanya dipersembahkan. Wataknya kelihatan cuba lari dari masalah, tetapi masih tersepit dengan masalah yang sudah dia pilih. 

Lakonan paling gila sekali yang memang buatkan aku stress semestinya si Jamie Foxx. Watak ini ialah watak yang pada awalnya nampak sampingan tetapi ianya menjadi watak penting yang membentuk twist yang sangat unpredictable di pertengahan filem. 

Edgar Wright menggunakan sepenuhnya kekuatan yang ada pada dirinya sebagai pengarah filem ini untuk membentuk sebuah filem aksi rompak-merompak yang luar biasa. Dan memang ianya menjadi antara filem aksi yang memang segar dan berada dalam kelompoknya yang tersendiri. Roh elemen lagu klasik yang pertama kalinya aku rasa pada filem Guardians of the Galaxy nampaknya menapak sempurna dalam filem ini. 

A must watch movie. Tidak sehebat Fast & Furious, jika kau mahu aksi gila babeng! Dan adunan muziknya pada aku lebih baik daripada GOTG, thanks kepada satu dua track hip hop yang menghilangkan kemuakan lagu yang dipilih pengarah dalam filem ni. The Next Episode punya tune memang hidup, beb! Terbaik. 

4/5


Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Review: It (2017)

Tahun Terbit | 2017 Pengarah | Andy Muschietti Pelakon | Bill Skarsgard, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis Ketika menonton The Da...