Akan Datang!

Thursday, December 15, 2016

Review: Rogue One - A Star Wars Story

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Gareth Edwards
Pelakon | Felicity Jones, Diego Luna, Donnie Yuen, Mads Mikkelsen

Apabila franchise Star Wars kembali dibikin, seharusnya kejadian kematian Darth Vader akan menjadi satu kekecewaan. Bagaimana sebuah karakter yang sudah mati lama dulu mahu kembali dalam sebuah opera angkasa yang memang ada pengikutnya tersendiri ini. The Force Awakens membawa penonton untuk menulusuri kejadian selepas epik Return of The Jedi. 

Bila mana bercakap pasal Star Wars, apa yang bermain di fikiran ialah perjalanan angkasa dan nama pelbagai planet. Malah, paling utama ialah Jedi dan juga light saber yang memang menjadi ikon kepada jenama Star Wars. Jadi, bersedialah untuk kecewa sebentar jika semua itu yang kau harapkan ketika mahu menonton Rogue One. 

Rogue One ialah filem biasa yang berjiwa luar biasa. Karakternya hanyalah manusia-manusia biasa yang tidak ada kuasa sedikit pun. Malah, mereka hanya tahu menembak dan juga martial art sahaja. Tidak lebih dari itu. Pada aku, inilah yang memberikan Rogue One satu nafas yang baru bagi peminat siri filem ini. 

Dari segi penceritaan, Rogue One ialah cerita Star Wars yang mudah. Ianya simple tetapi masih mampu memberikan kehebatannya yang tersendiri. Pada yang pertama kali menonton filem ini, aku rasa tidak menjadi masalah untuk menontonnya. Namun, bagi yang sudah menonton, pasti beberapa cameo dan juga dialog yang mengaitkan Rogue One dengan filem Star Wars menjadi satu excitement yang ditunggu. 

Jika anda menonton filem A New Hope, filem Rogue One ialah sebuah filem yang bercerita bagaimana Darth Vader boleh menyerang kapal Princess Lea di awal filem A New Hope. Malah, kalau kau baca tulisan yang biasa muncul sebelum filem Star Wars bermula, Rogue One ialah adaptasi tulisan-tulisan itu kepada visual. Kau dah tahu cerita, tapi kalau kau nak tahu lebih, Rogue One akan ceritakan. 

Boleh aku katakan di sini yang Rogue One memecahkan tradisi saga angkasa ini. Dari segi cerita, mahupun karakter, Rogue One kelihatan merendahkan dirinya dalam segala aspek. Filem ni tidak mahu menjadi another cliché Star Wars story, tetapi ianya mahu menjadi cerita dengan resipinya yang tersendiri. Dan apa yang aku boleh katakan, ya, ianya cerita Star Wars dalam kelasnya yang tersendiri. 

Dari nama pelakon utama sehingga wataknya, tiada yang special. Jyn ialah watak yang cliche. Rempah biasa Hollywood dalam resipinya. Malah, tiada sedikit pun watak yang mampu menandingi jedi-jedi dalam filem Star Wars yang sebelum ini. Tapi, jangan kau sangka, dengan hanya berbekal nama-nama yang entah baru pertama kali kau dengar ini, filem ini mampu menyuntik semangat yang the rebellion yang akan mampu buatkan kau mencari semula filem A New Hope. 

Kekecewaan menonton Iko Uwais dalam The Force Awakens bergaduh dengan martial arts nampaknya terubat dalam filem ini. Watak Donnie Yuen yang memang agak menarik perhatian antara perkara yang mencantikkan lagi filem ini. Ada beberapa babak-babak aksi martial art yang tidak kurang hebatnya. Walaupun agak janggal martial art berada dalam dunia Star Wars, ianya ohsem! 

Beruntunglah Rogue One tidak diberi nafas seperti Godzilla. Pengarahnya, Gareth Edwards memberi jalan cerita yang mudah, tidak terlalu susah dihadam, dan juga aksi-aksi yang padat dan memuaskan. Malah, cerita ini yang juga kelihatan berfokus pada emosi hubungan anak dan ayah dijalin dengan baik walaupun kisah ini dipenuhi dengan aksi perang galaktik. 

Adegan perang yang terakhir, di kawasan yang banyak pokok kelapa tu mengingatkan aku kepada adegan dalam fiem Pirates of the Caribbean. Ianya juga pertarungan yang menjanjikan nafas yang baru. Tidak hanya bertumpu kepada perang di atas angkasa sahaja, Rogue One memang menyajikan perperangan yang lebih realistik. 


Rogue One mampu untuk mengembalikan memori bagi siapa yang pernah berada pada zaman A New Hope. Ianya juga sebuah filem yang mampu untuk membawa kau berada lebih dekat dan menambah minat untuk kau mengetahui lebih lanjut tentang mitos Star Wars. Untuk memudahkan kau faham, Rogue One ibarat Suicide Squad versi Star Wars. Satu misi, dan ianya tiada jalan keluar! 

Bagi siapa sahaja yang berada pada tahun sekarang, dengan teknologi yang sudah kemas dan berkembang, Rogue One ialah sebuah filem yang akan membawa penonton masa kini kembali kepada jiwa filem asal, A New Hope yang diterbitkan pada 1977 (ditukar tajuk kepada Episode IV pada tahun 1981). Ianya sebuah memori yang memang sangat menyeronokkan. Apatah lagi, kau akan menyaksikan Princess Lea dan Tarkin kembali semula (thanks kepada teknologi CGI yang hebat!). 

Rogue One ternyata hebat! Tontonlah. Ianya sesuatu yang tidak harus dilepaskan sementara menunggu Episode 8 pada 2017 nanti. 
4.5/5

Sunday, December 11, 2016

Review: Desolasi

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Syafiq Yusof
Pelakon | Syamsul Yusof, Dato Jalaluddin Hassan

Kejayaan Munafik (mungkin) atau mungkin kejayaan KL Gangster juga membuatkan Skop Production mula menampilkan idea-idea pelik dan gila. Bagus. Ianya sekaligus membuatkan Yusof Haslam dan anak-anaknya ‘bertaubat’ dan menyedari bahawa masih belum terlambat untuk mengubah lanskap filem tempatan walaupun dengan mengekalkan konsep saling menasihati antara satu sama lain. Lebih dekat lagi, saling ingatkan Tuhan. 

Itulah Desolasi. Ini ialah sebuah filem ‘tarbiyah sentap’ yang sebenarnya penuh dengan cara masakan yang berbeza. Malah, aku rasakan yang penonton yang awalnya membayar tiket untuk menyaksikan pancing utama yakni latar Kuala Lumpur yang sunyi tanpa penghuni tidak menyangka mereka akan ditarbiyahkan oleh Syafiq Yusof dan juga Syamsul Yusof. 

Malah, Desolasi juga bergerak bukan seperti filem-filem hikayat yang Islami biasa. Tiada cinta-cinta dan bersentuhan tangan, malah dipenuhi dengan pelbagai persoalan-persoalan ketuhanan yang membuatkan kita berfikir sejenak tentang sejauh mana kita selalu berfikir tentang apa yang Dia dah beri. 

Syafiq Yusof menipu penonton. Tetapi, aku rasa tipuannya memberikan pancing yang sangat berisiko. Desolasi mungkin takkan sehit Munafik kerana tipuannya (mungkin), tetapi ianya ialah satu filem yang layak untuk dipuji pada kesungguhan pembikinannya dan juga effort yang diletakkan dalam usahanya. 

Melenyapkan KL bukanlah perkara mudah. Tapi, dengan apa yang Skop Production ada, group VFX yang ditugaskan berjaya melenyapkan kesemua manusia dari visual. Errr… walaupun ada la satu dua scene yang mungkin mereka terlepas pandang untuk hilangkan manusia tu. Jika kau perhati pada refleksi cermin mata Aiman contohnya, kau akan perasan. Gotcha! 

Pada aku, Desolasi tidak sehebat S.A.M mahupun Abang Long Fadil. Aku rasakan Syafiq memang mampu membikin lebih baik dari sekadar filem yang menasihat. Aku nampak filem ini bermula dengan sangat bagus. Malangnya, satu elemen yang sedikit kelihatan memaksa untuk kita menerima hakikat dunia Desolasi itu kelihatan agak janggal dan kurang kuat. 

Syafiq memang mempunyai imaginasi yang bagus dalam membina visual yang dia kehendaki. Bagi pengarah lain, aku rasakan apa yang Syafiq beri dalam filem ni boleh disampaikan dengan lebih murah tanpa membazirkan masa dengan CGI yang melampau. Namun, itulah Syafiq. Dia mahu memaparkan Hollywood blockbuster mampu dibikin dalam arca filem Melayu. Dan dia sudah membuktikannya. 

Fikir-fikir balik, S.A.M dan Desolasi memegang konsep yang sama. Adanya ‘red-herring’ yang melencongkan akal penonton dan menerima hakikat yang mereka ditipu se’gila’ mungkin dan menerima hakikat. Aku rasakan Syafiq pasti belajar banyak pasal penyakit untuk membina cerita psikologi sebegini. Jika kau tonton S.A.M, kau akan faham dua filem ini seiras. 

Namun, aku kurang selesa apabila Syafiq memilih untuk membuka twistnya awal dan melanjutkannya kepada adegan yang pada aku sekadar nasihat dan ianya tidak pun penting untuk dipanjangkan. Mungkin ada cara lain untuk adegan Maya dan Aiman di padang untuk dipendekkan dan untuk mengelakkan audiens berkata ianya hampir kepada kemengarutan sempurna. 

Pada aku, ini ialah sebuah filem Syafiq yang tidak sebaik mana. Karya ini, yang kelihatan tersuntik sekali elemen Munafik kelihatan tidak penuh dengan kekuatan cerita. Namun, ianya adalah amat baik apabila Syafiq kini lebih menggila dengan imaginasi desolasinya yang lebih perfect dari sebelumnya. Apa aku boleh puji, pengarah ini ialah seorang yang berani.


Syamsul Yusof juga memaparkan 'keinsafan' dirinya dalam bayangan Desolasi. Lakonannya boleh dikatakan semakin baik. Tidak lupa juga aktor lain seperti Bella Dally dan Pekin yang memberikan performance yang membantu menampal bahagian bocor filem ini. Ada certain part yang dibina untuk memberi mood serius tapi scene tu jadi lawak. Do something please!

Ringkasnya, Desolasi ialah resapan tarbiyah dari Munafik yang dipersembahkan dalam elemen si fi dan gila. Ya, gila! Kau akan dibawa merasai kegilaan pengarah ini memancarkan visinya dan ditarik ke dalam mesjid untuk menyedarkan kau daripada apa yang kau persoalkan kepada Tuhan.

Desolasi ialah filem yang berat. Tapi, ianya tidak seberat Hanyut mahupun Interchange (mungkin kot, sebab belum menonton kedua-dua filem ini). Namun, aku rasa ramai penonton yang akan fikir dua kali untuk menonton Desolasi kerana ideanya bukanlah sebuah filem biasa. Jika kau bersedia untuk ditarbiyah kaw kaw dalam filem ni sambil kau pula memuji keindahan visual efek dan kekaguman melenyapkan manusia dalam Kuala Lumpur, selamat menonton. 

Aku gerenti, Desolasi ialah nafas baru industri filem kita. Jika kau sendiri tak mampu nak hadam idea filem ni yang pada aku masih lagi ringan tetapi digarap dengan sedikit berat, kau kena sedar, kau ialah penonton yang masih ditakuk lama. Berubahlah. 

3.5/5

Saturday, December 3, 2016

Review: Underworld - Blood Wars

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Anna Foerster
Pelakon | Kate Beckinsale, Theo James, Tobias Menzies

Selene, antara watak vampire yang memang sangat-sangat aku gemari pada zaman-zaman awalnya. Kemunculannya sekitar 2003 kemudiannya bersambung-sambung sehinggalah ke 2012 dengan Underworld: Awakening. Ini antara filem vampire yang aku kira hebat selain daripada trilogy Blade yang dilakonkan Wesley Snipes. Garapannya penuh dengan twist dan memang menarik pada eranya dahulu. 

Malangnya, aku tidak nafikan, untuk Blood Wars yang muncul pada tahun 2016, filem ini sudah terlalu tua untuk Kate Beckinsale. Untuk watak Selene yang segar dahulu dibawa kembali kepada arunya yang asal agak payah kerana Selene sudah hilang taringnya apabila Awakening mula muncul. Pada aku, trilogy awal filem ini antara yang ohsem. 

Demi buat duit punya pasal, Len Wiseman keep on producing Underworld sehinggalah hari ini. Dengar khabar nak reboot pada awalnya, tapi end up dengan sekuel. Eloklah, kalau kau buat reboot, memang takkan jadi lebih baik daripada sekuel. 

Blood Wars ialah debut pengarahan dari pengarah perempuan pertama siri Underworld, Anna Foerster. Bagi aku, garapan yang dia bawa tersangat berhati-hati sehinggakan filem ini kelihatan bersungguh-sungguh menyambung cerita Selene dari Awakening dengan tergesa-gesa dan juga tidak kemas. 

Aku rasakan pada awal filem, terlalu banyak konfrontasi antara watak baru dan lama yang berlaku sehinggakan ianya gagal untuk memberikan taring yang tersendiri untuk filem ini. Awal filem ini tidak berjaya menarik aku sehinggakan aku sudah mula rasa sedikit kecewa dengan penceritaan kali ini. 

Malah, aku rasakan seperti ada kelemahan ketara kepada pengembangan watak yang kelihatan mendatar dan tidak memberikan apa-apa impak selain bercerita apa yang mereka mahu ceritakan. Malah, Selene sendiri diberi ruang membebel dengan banyaknya dalam filem ini which is very weird sebab dia suppose to do action more than talking! 

Untuk aku yang rasa filem-filem sebelum ni mempunyai plot ringkas tetapi penceritaannya bagus, aku masih rasa kecewa dengan babak yang agak kurang meyakinkan dan tidak dibina dengan kemas. Ada juga dialog-dialog yang pada aku kelihatan sangat kaku dan nampak pelik dan tidak natural. Aku paling rasa janggal ketika Selene pergi ke geng rambut putih tu. Pelik semacam dan tiada rasa! 

Tapi, kalau kau mengetahui sejarah Selene dari filem-filem yang terdahulu, kau pasti akan menunggu sehingga habis filem. Sebabnya, filem ini ada twist yang menarik pada akhir filem yang mana mengubatlah kekecewaan aku setelah sekian lama menanti sesuatu yang menarik dalam filem ini. Ianya tidaklah hebat mana tetapi mampu menyuntik rasa untuk menyegarkan mata. 

Pesan-pesan akulah, jika mahu menonton, janganlah mengharapkan aksi yang banyak. Ianya bakal mengecewakan anda. Malah, aksi dalam filem ini antara aksi yang gagal menunjukkan the real Selene seperti filem-filem lepas. 

Underworld: Blood Wars seperti menunjukkan yang Kate Beckinsale mahu berundur sudah dari menjadi Selene. Namun, sebab ingin menyambung legasi dan cerita Underworld yang menggunakan ‘di mana Eve?’ sebagai tali untuk bercerita, filem ini diteruskan juga. Dukacitalah kalian, jika kau takkan dapat jawapan kepada soalan dalam Awakening dalam filem ni. Apa yang kau akan dapat ialah keterpaksaan untuk menonton filem keenam yang akan datang entah bila. 

Apapun, aku boleh cakap, kau boleh layan filem ni even sedikit membosankan pada awalnya jika kau penggemar filem Selene yang terdahulu. Jika kau masih belum menonton siri Underworld terdahulu, rasanya ini bukan filem kau. Ianya dibina untuk siapa yang mengetahui siapa Selene dan sejarah hitamnya. 

3/5

Review: It (2017)

Tahun Terbit | 2017 Pengarah | Andy Muschietti Pelakon | Bill Skarsgard, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis Ketika menonton The Da...