Akan Datang!

Wednesday, November 16, 2016

Review: Aliff Dalam 7 Dimensi

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Faisal Ishak
Pelakon | Izzue Islam, Alif Satar, Juliana Evans

Unik dan berusaha untuk memecahkan tradisi filem horror Melayu! Alif Dalam 7 Dimensi ialah sebuah filem yang lain dari yang lain. Kalau kau cakap filem ni filem horror sampah, kau pergi duduk Uganda dan berkawan dengan zirafah. 

Aku sarankan kau ambil masa sejenak untuk melihat idea kreatif kisah hantu Malaysia yang memang ohsem dan tidak boleh dipandang ringan. Alif Dalam 7 Dimensi bukan filem hantu biasa. Ianya sebuah filem yang menggabungkan elemen hantu Malaysia tetapi meminjam idea luar dan disatukan. Lantas, versi filem horror Melayu ini ialah versi upgrade yang tidak pernah ditonton dalam filem Malaysia. Lantaklah kalau ada orang kata Alif Dalam 7 Dimensi ni mengarut, tapi aku sukakan adaptasi komik ini. 

Filem ini mengisahkan Alif yang ada kuasa untuk tengok makhluk halus. Alif bukanlah bomoh tetapi dia ada saka. Dan ceritanya berkaitan dengan kehidupannya dengan saka tersebut dan bagaimana dia berhadapan dengan jin-jin yang sentiasa mengganggunya. 

Satu perkara yang unik dalam filem ni ialah, filem ni menggabungkan CGI dan juga solekan khas untuk watak-watak hantu. Ada watak hantu yang menggunakan CGI sepenuhnya da nada yang dicampur. Aku tidak nafikan yang ada beberapa ekor hantu agak kelakar dan kurang umph kerana kualiti CGiya yang kurang berkesan. Namun, CGI memberikan ruang untuk idea file mini berkembang dengan lebih baik. 

Adegan pertarungan Alif dengan raksasa kayu yang besar gedabak tu, mungkin juga itu hantu raya, antara yang menarik. Adegan Aliff berayun-ayun untuk bertarung antara babak yang memukau dan usaha yang harus dipuji walaupun in the end, Alif akhirnya menumbuk hantu yang memakai kostum yang terus merosakkan mood. Malah, watak jin yang suka makan makanan orang yang tak baca doa makan itu juga kelakar. 

Kreatifnya filem ini, ianya bersifat mendididik dan pada masa yang sama memberi hiburan. Adegan tonton wayang berkapel memaparkan Alif nampak ‘orang ketiga’ antara perkara yang harus dipuji. Tapi, rasanya yang tonton di wayang berkapel, tak rasa seram ke kalau makhluk tu ada macam tu depan mata? Hahaha 

Lakonan Izzue ok. Aliff Satar pula komedinya menjadi. Tapu, tidaklah sekelakar mana. Cukup untuk sekali sekala mengubah emosi cerita. 

Alif Dalam 7 DImensi bijak dalam membentuk cerita. Namun begitu, aku rasakan kekurangan yang ada dalam filem ni perlu diabaikan. Filem ini ialah satu contoh revolusi kalau filem kita nak maju. Kalau setiap genre horror hanya membawa watak tok bomoh dan rasuk yang sudah biasa kita lihat, maka kita akan hanya berada di situ sahaja tanpa anjak. 

Aku sarankan korang untuk tonton buah tangan Faisal Ishak ini. Walaupun aku rasakan visualnya macam drama tv sahaja, aku rasakan plotnya sudah lebih dari sebuah cerita hantu Malaysia. Ianya unik, kelihatan memecah dinding filem Melayu, dan kemudiannya menjadikan ianya sebuah filem luar biasa. 

 Namun, aku pasti, jika anda penggemar filem hantu biasa takkan dapat hadam kepelikan dalam filem ni. Al-maklumlah, hantu pada definisi orang Melayu berbeza dari dalam filem ini. Apapun, tontonlah sebagai hiburan sambil makan jeruk di siang hari. Ianya tak ada jump scare, jadi tak payah risau nak tanjat-tanjat, ok?

4/5

Saturday, November 12, 2016

Review: The Shallows

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Jaume Collet-Serra
Pelakon | Blake Lively, Óscar Jaenada, Angelo Josue Lozano Corzo

Filem-filem sebegini antara filem yang memang aku minati. Kisah seorang watak yang terperangkap dalam situasi yang mencemaskan. Bagi pengawah, filem sebegini kelihatan menguji bagaimana sebuah perkara yang berlaku dalam timeline yang singkat untuk dipaparkan. Apatah lagi, lokasinya tidak boleh dipindahkan dengan mudah untuk mengembangkan cerita. 

The Shallows mengisahkan bagaimana seorang perempuan yang terperangkap di lautan dek kerana diawasi oleh jerung ketika sibuk nak surfing sebab nak hilangkan stress. Nak hilangkan stress sebab kematian ibu, tapi last-last pi cari stress bertempur dengan jerung. 

Filem sebegini pada akulah, ianya harus bergantung kepada bagaimana babak-babak cemas dibikin. Setiap situasi yang direka harus membuatkan penonton sentiasa tertanya-tanya bagaimana karakter utama berjaya untuk survive dalam situasi yang mencemaskan ini. The Shallows berjaya untuk membina moment moment itu. 

Filem ni bermula dengan biasa. Straight forward terus. Tak ada panjang-panjang dengan masalah yang besar. Setiap kisah background kepada watak diberikan dalam bentuk perbualan video call. Ringkas dan padat 

Namun, aku rasakan yang filem ni terlalu banyak bergantung kepada kebetulan dan ketidaksengajaan. Sikit-sikit terpijak coral. Sikit-sikit terhantuk besi. Alahai, banyak betul kebetulan yang menambah kesengsaraan watak untuk survive. Tapi, macam aku kata tadi, elemen cemasnya masih menarik untuk disaksikan. 

Agak lama juga kita tidak melihat filem berkaitan dengan jerung. Ini filem yang memaparkan jerung yang simple, tetapi agak menarik untuk disaksikan. Babak-babak ngeri jerung menyerang kelihatan seperti dikurangkan. Tidak banyak elemen itu dalam file mini. Apa barang tunjuk badan putus tapi takde babak jerung makan badan manusia! Aish! 

Filem ni tidak banyak twist dan hanya bergantung kepada cerita utamanya sahaja. Survive. Lakonan watak utama memang ok dan meyakinkan. Ianya sebuah lakonan yang menjadi. Apatah lagi jerungnya juga ganas dan jga pintar. 

Pada aku, The Shallows hanyalah filem survival yang menghiburkan. Entahlah orang lain macam mana. Visualnya kelihatan menarik untuk disaksikan apatah lagi visual surfing yang memang sangat-sangat ohsem. Kalau korang minat filem survival, ini antara filem wajib tonton. Tapi, dengan babak-babak yang banyak bergantung kepada kebetulan, pasti ada yang stress menontonnya. 

4/5

Review: It (2017)

Tahun Terbit | 2017 Pengarah | Andy Muschietti Pelakon | Bill Skarsgard, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis Ketika menonton The Da...