Akan Datang!

Tuesday, September 26, 2017

Review: Kingsman 2 - The Golden Circle (2017)

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Matthew Vaughn
Pelakon | Colin Firth, Taron Egerton, Julianne Moore, Halle Berry

Tak banyak filem sekuel yang boleh menandingi sekuel daripada segi kesedapan cerita dan keseluruhannya. Namun, ramai pembikin filem Hollywood berani ambil langkah untuk kaut untung dalam filem kedua dengan harapan boleh menarik penonton yang menonton filem pertama menonton filem kedua. 

Kadangkala, sebuah filem sekuel kelihatan seperti cuba untuk up lebih dari filem pertama padahal filem pertama sudah berada pada aras tertinggi. Itu yang aku nampak pada Kingsman yang kedua ini. Wahai pemuja Kingsman, sabar dulu. Aku akan beritahu beberapa perkara yang aku rasakan membuatkan filem ni adalah sesuatu permulaan baru yang sedikit kurang hebat dari yang pertama. 

Pertamanya, pada aku, Statesman dalam filem ini tidak lebih hanya sekadar meng’Amerika’kan spy British ini. Dengan menambah upgrade pelakon hebat seperti Halle Berry dan Channing Tatum, filem ni nampak macam too much character! Halle Berry kelihatan tidak ubah seperti Merlin yang boleh berdiri sendiri. Malah Channing Tatum yang disimpankan ‘kekuatannya’ seperti formula cliché Hollywood – filem ni box-office, baru lepaskan Channing Tatum beraksi! 

Malah, aku rasakan Poppy lakonan Julianne Moore tidaklah begitu kuat mana. Lakonannya yang nampak cantik tapi kejam gagal menjadi kerana aktor yang tidak mampu untuk mati dengan cara yang lebih baik dari yang dipaparkan. Lemah, hanya sekadar berkata-kata dan pengakiran yang agak mendukacitakan menjadikan watak Poppy sia-sia. 

Bercerita tentang plot, Kingsman 2 kali ini lebih panjang ceritanya. Ada plot yang muncul hanya untuk menambah perencah, yang tak berapa nak penting. Adakalanya, plot kelihatan persepah tetapi syukur, ceritanya masih lancar bergerak dan juga masih ditahap yang ok. Tidaklah bosan mana untuk menonton keseluruhan cerita, namun kejutan yang ada tidaklah sebaik yang dulu. 

Filem ini seperti dipenuhi dengan pelbagai misi yang Eggsy terpaksa buat namun misi-misi itu kelihatan hambar tanpa cabaran yang kuat untuk kelihatan gah dalam filem. Terlalu banyak perkara yang nak diceritakan sehinggakan misi-misi kecil ini kelihatan terlalu kecil untuk sebuah filem yang besar. 

Adakah Hollywood merasakan yang membunuh karakter penting dalam filem di akhirnya mampu untuk membeli air mata penonton? Jawapan untuk filem kali ini, tidak sama sekali. Kematian seorang karakter dalam filem ini tidak mampu untuk memberikan sebarang tangisan malah tepuk dahi je. Aishhh! 

Filem kali ini ternyata memberikan aksi yang lebih baik dari filem asal. Itu memang disahkan! Terbaik. Aksi tanpa henti dengan visual yang hebat dan mengulang-ulang shot seperti adegan church dalam filem pertama. Memang dari awal sampai akhir, kepuasan menonton babak aksi dalam filem ni antara peluang untuk kau melupakan Halle Berry dan Channing Tatum yang sia-sia tu. 

Ada beberapa babak filem yang mungkin dilakukan dengan agak keterlaluan sehinggakan kadangkala otak rasa rimas dengan apa yang berlaku. Contohnya, adegan stadium yang serius tak masuk akal. Kerajaan US boleh pula bazirkan duit beli sangkar seorang-seorang sedangkan virus tu bukanlah merebak dan makan orang. Beli sangkar satu dah lah, kongsi-kongsi! 

Jangan kecik hati kalau aku katakan filem ini agak sedikit gagal untuk memberikan impak filem pertama. Mungkin kerana Stateman yang kelihatan menyemak dengan pelbagai karakter sipi-sipi yang hanya tahu duduk minum arak. Dan Stateman ialah watak yang dibesarkan tanpa tujuan yang jelas dan tidak berkesan langsung untuk membuka universe baru Kingsman. 

Tapi, aku rasakan Kingsman 2 masih wajar ditonton jika anda penggemar filem aksi. Memang aksi dia sangat ohsem dan mengujakan. Ada sedikit roh Baby Driver dalam setiap aksinya yang aku kurang selesa, tapi citarasa manusia berbeza-beza. Pada aku, Kingsman: The Golden Circle ialah sebuah filem yang cuba nak mengembang tetapi tidak mampu untuk capai apa yang penonton nak. Tak gagal, cuma yang pertama masih terbaik. 

3/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

No comments:

Review: Kingsman 2 - The Golden Circle (2017)

Tahun Terbit | 2017 Pengarah | Matthew Vaughn Pelakon | Colin Firth, Taron Egerton, Julianne Moore, Halle Berry Tak banyak filem ...