Akan Datang!

Tuesday, July 25, 2017

Review: Baby Driver

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Edgar Wright
Pelakon | Ansel Elgort, Kevin Spacey, Jamie Foxx

Aku menonton Baby Driver kerana aku sebenarnya terpengaruh dengan pelbagai andaian yang menyatakan filem ini antara filem yang terbaik untuk ditonton pada tahun ini. Aku tak mahu ketinggalan untuk menyaksikan bagaimana sebuah ‘popcorn’ terbaik ini dihidangkan dengan segar. Kerana pada aku, pada awalnya, Baby Driver tak ubah seperti sebuah filem aksi biasa. 

Ternyata, ianya tidak mengecewakan. 

Dalam bahasa mudah, Baby Driver bukanlah sebuah movie yang menunjukkan ‘movie’nya. Ianya sebuah filem yang bertindak sebagai sebuah kotak muzik yang penuh dengan lagu, ditambah dengan visual yang tak ubah seperti muzik video yang panjang. Dalam jangkamasa hampir dua jam, yang penting, bukanlah ceritanya, tetapi muziknya. Dua instrument bergerak satu masa, lalu melanggar jiwa penonton dengan rasa segarnya! 

Pergh! 

Dipenuhi dengan seleksi lagu 80an yang memang sebenarnya aku tak biasa dengar, filem ni bijak membawa penonton yang tidak biasa dengan muzik tersebut macam aku untuk tertarik dengan persembahan. Serius, walaupun muzik tu tak best, aku rasakan Edgar Wright menyajikan visual yang membuatkan kau kagum. 

Aku pasti, korang terpesona dengan adegan tembakan yang disusun mengikut rentak lagu, dan juga si Baby yang bermain piano dengan jarinya. 

Jika nak dibandingkan dengan Fast & Furious, filem ni menyajikan aksi yang tidak mengarut sangat. Sejujurnya, ada tiga sahaja aksi merompak dalam filem ini yang aku rasakan hanya dipersembahkan pada kadar biasa. Jika kita nak tonton apa yang berlaku semasa rompakan, ianya adalah sedikit mengecewakan kerana setiap rompakan, ianya akan fokus kepada watak Baby yang menunggu di dalam kereta. 

It’s fun! Tetapi, jujurnya, aku sedikit bosan di bahagian percintaan Baby dengan Debora yang dibina. Namun, ianya berbayar dengan aksi dan twist yang cantik pada akhir filem. Apatah lagi, aksi kejar mengejar macam Grand Theft Auto membuatkan adrenalin menonton menjadi lebih hebat dari biasa. 

Lakonan Ansel Ergort nampak tidak mengecewakan. Wataknya nampak cute tetapi pada masa yang sama berbahaya. Memang serius aku suka bagaimana jiwanya dipersembahkan. Wataknya kelihatan cuba lari dari masalah, tetapi masih tersepit dengan masalah yang sudah dia pilih. 

Lakonan paling gila sekali yang memang buatkan aku stress semestinya si Jamie Foxx. Watak ini ialah watak yang pada awalnya nampak sampingan tetapi ianya menjadi watak penting yang membentuk twist yang sangat unpredictable di pertengahan filem. 

Edgar Wright menggunakan sepenuhnya kekuatan yang ada pada dirinya sebagai pengarah filem ini untuk membentuk sebuah filem aksi rompak-merompak yang luar biasa. Dan memang ianya menjadi antara filem aksi yang memang segar dan berada dalam kelompoknya yang tersendiri. Roh elemen lagu klasik yang pertama kalinya aku rasa pada filem Guardians of the Galaxy nampaknya menapak sempurna dalam filem ini. 

A must watch movie. Tidak sehebat Fast & Furious, jika kau mahu aksi gila babeng! Dan adunan muziknya pada aku lebih baik daripada GOTG, thanks kepada satu dua track hip hop yang menghilangkan kemuakan lagu yang dipilih pengarah dalam filem ni. The Next Episode punya tune memang hidup, beb! Terbaik. 

4/5


Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Tuesday, July 18, 2017

Review: War for the Planet of the Apes

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Matt Reeves
Pelakon | Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn

Akhirnya, kisah Caesar sampai ke fasa paling genting. Aku sebenarnya tidaklah menjadikan filem Planet of the Apes ini antara filem pilihan jika menonton di pawagam. Malah, pada aku, Dawn of the Planet of the Apes antara filem reboot klasik ini yang paling kering dan kurang mencengkam walaupun ramai yang memuji filem tersebut. Jangan kecam, ini mungkin disebabkan minat, jadi filem Dawn tidak semestinya teruk. 

Aku menapak masuk ke dalam panggung dengan harapan bahawa filem ini bakal memberikan aksi yang hebat. Seperti mana yang dicanangkan dalam trailer, filem ini kelihatan penuh dengan aksi dan pastinya akan membuatkan aku menikmatinya lebih dari babak klimaks dalam filem Rise of the Planet of the Apes. 

Tapi, seawal filem ini, kita memang diberikan pengharapan untuk perang. Tapi, akhirnya, filem ini menemui selekohnya yang mendefinisikan perang dalam sisi berbeza. Dan walaupun aku dikecewakan dengan ‘perang’ yang aku jangka, aku menikmati juga ‘perang’ yang dibawa dengan sangat baik dan memuaskan. 

Aku tak nafikan bahawa filem ini ialah filem terbaik dalam triloginya. Ianya menggabungkan Dawn yang heavy dan Rise yang ringan dan mudah. Campuran itu menjadikan filem ini membuatkan aku berfikir dan pada yang sama menghayati apa yang ingin disampaikan. 

Agak pelik untuk menonton sebuah filem yang mana 80% daripada wataknya ialah beruk. Malah, ada masa yang mana kita perlu menonton sambil membaca subtitle, kerana beruk-beruk ini bercakap dalam bahasa isyarat menyebabkan kadangkala aku sukar menerima gaya penceritaan sebegitu. Tapi, pengarah nampaknya bijak untuk membikin dan menjadikan bahagian-bahagian ‘haiwan’ filem ini tidak boring. 

Tabik spring kepada lakonan Andy Serkis yang memang tidak dinafikan sangat hebat untuk membawa watak Caesar. Dengan sentuhan CGI, watak Caesar ialah antara watak CGI yang paling hebat dalam filem ini. Memang kadangkala, aku nampak yang setiap inci wajahnya nampak macam terlalu real. Cayalah! 

Apa yang special bagi filem ini ialah filem ini tidak memberatkan keseluruhan ceritanya dengan falsafah dan jiwa Caesar. Matt Reeves meletakkan sedikit elemen komedi yang menjadikan file mini tidak membosankan dengan keseriusan Caesar. 

Lakonan Woody Harrelson memang terbaik. Malah, watak Bad Ape lakonan Steve Zahn tu memang gila dan memang sesuai dengan keberukannya. Ada juga beruk yang macam tu. 

Babak paling best sememangnya babak akhir filem yang memang penuh dengan emosi. Malah, babak beruk cuba keluar daripada penjara tu pun antara babak yang unik dan menarik untuk disaksikan. Dengan skor muzik yang berjaya menimbulkan mood, filem ini berjaya membuatkan penonton terhibur dalam menyaksikan beruk-beruk ni buat perangai. 

Walaupun tajuk filem ni nampak macam misleading, aku rasa kau perlu masuk dulu dan percaya bahawa filem ini ialah filem tipu sebab ianya tak ada moment perang. Tonton dan hayati sebuah kisah perjuangan Caesar yang paling epik sebagai sebuah konklusi kepada trilogi filemnya. Dan mungkin akan ada yang akan menitis air mata. Or at least, tengok balik filem dulu. 

4/5


Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Sunday, July 16, 2017

Review: Spider-man Homecoming

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Jon Watts
Pelakon | Tom Holland, Michael Keaton, Jon Favreau, Zendaya


Akhirnya, Spider-man kembali kepada penciptanya. Di zaman filem superhero dikuasai filem yang saling berkaitan dan membentuk universe, agak mustahil untuk Spider-man untuk duduk sendirian dalam dunianya sedangkan superhero yang lain sedang bergembira dalam pelbagai reunion yang diciptakan oleh Marvel. Terima kasih Sony sebab sudi masukkan Spider-man dalam keluarga besar filem MCU. 

Sejak 2002, kita sudah dihidangkan dengan dua versi Spider-man. Dari Andrew Garfield dan sebelumnya, Tobey McGuire, kesemuanya menampilkan persembahan watak spidey yang berbeza. Namun, apa yang sama ialah, dua filem ini bermula dari permulaan yang sama, lalu bercerita semula, dan membuat selekoh dalam sekuelnya. 

Dan kalau Spider-man: Homecoming masih bercerita tentang Uncle Ben, boring! 

Nasib baik, Marvel nampaknya membiarkan kisah Uncle Ben sebagai sebuah memori yang hanya diceritakan di mulut. Penonton tak perlu lagi menonton kematian Uncle Ben buat kali ketiga. Dan apa yang dibuat dalam filem ini menunjukkan masih ada ruang yang segar untuk bercerita mengenai watak kegemaran ramai itu. 

Spider-man: Homecoming bercerita dengan mudah. Seperti kau menonton siri kartunnya di saluran Disney, seperti itulah lebih kurang kisah si spidey kali ini. Kisah yang tidak bercerita tentang ‘bagaimana’ tetapi sebaliknya ‘apa seterusnya’. Menonton filem ini, aku dapat rasa feel seperti menonton reboot Power Rangers sebelum ini. 

Kalau nak harapkan filem ni penuh dengan aksi, aku rasa ianya tidak menepati langsung apa yang korang nak. Seingat aku, ada dua sahaja adegan aksi yang memang besar dan memuaskan. Adegan di feri dan juga adegan akhir yang mana boleh dikatakan perkara baru yang dilihat dalam filem Spider-man. 

Homecoming dipenuhi dengan watak childish, kebudak-budakan. Yelah, cerita tentang budak sekolah kan. So, kadangkala, aku rasa sedikit annoying apabila budak-budak baru nak up cuba untuk buat kelakar. Tetapi, ianya tidaklah keterlaluan dan masih lagi berada dalam skema filem Disney yang biasa kita tonton. Jacob Batalon, sebagai Ned, rakan baik Peter Parker menarik, tapi pada aku, kadangkala terlalu menyemak. 

Filem ini bagus juga kerana ianya tidak fokus langsung terhadap kisah cinta Spider-man seperti dalam dua filem sebelumnya. Senang cakap, filem ni segar! 

Tidak dapat dinafikan bahawa lakonan Tom Holland, pada aku, bukanlah lakonan yang terbaik bagi watak Spider-man. Secara peribadi, aku lebih menggemari lakonan Tobey yang mana lebih menampakkan emosinya yang sangat baik. Namun begitu, Tom Holland masih berjaya memberikan gaya lakonannya yang tersendiri sekaligus memberi aura baru kepada watak ini. 

Michael Keaton memang tidak dinafikan mengingatkan kepada Dr. Octopus, dan juga Lizzard dalam filem sebelum ini. Mengekalkan falsafah watak jahat Spider-man yang biasa, yakni penjahat ini semuanya menjadi jahat kerana keadaan yang memaksa, lakonan Keaton tidak dinafikan mampu memuaskan penonton sebagai penjahat utama. 

Jujurnya, the twist pasal siapa Vulture sebenarnya dan kaitan dengan Liz nampak sangat cliché. Walaupun ianya memang datang tidak dijangka, aku kurang gemar twist yang sebegitu. Tetapi, aku rasakan bahawa filem ini sudah bercerita selayaknya untuk membawa Spider-man ke dalam dunia MCU yang semakin membesar menuju Infinity Wars. 

Aku angguk kepala apabila opening logo muncul. Lagu tema Spider-man tu memang catchy sangat! 

Ada dua post-credit, tapi aku nasihat, tonton yang pertama sudahlah. Kalau tak, kau akan geram dan sumpah seranah sambil keluar panggung. Hah! 

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:
Rujukan Imdb: http://www.imdb.com/title/tt2250912/?ref_=nv_sr_1
Rujukan Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Spider-Man:_Homecoming
Rujukan RottenTomatoes: https://www.rottentomatoes.com/m/spider_man_homecoming/

Review: It (2017)

Tahun Terbit | 2017 Pengarah | Andy Muschietti Pelakon | Bill Skarsgard, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis Ketika menonton The Da...