Akan Datang!

Monday, August 29, 2016

Sejarah Lagu Kopi Dangdut



Siapa sahaja pernah dengar lagu Kopi Dangdut. Lagu ini berasal dari Indonesia dan dinyanyikan oleh penyanyi Fahmi Shahab dan Elly Sanjaya pada tahun 1991. Lagu ini memang popular dan sentiasa malar segar sehingga hari ini. Pelbagai versi ada dan kita hanya tahu ianya sebuah lagu Indonesia yang popular di Malaysia.


Kopi Dangdut diacapellakan oleh kumpulan Colour of Voices. Klik untuk menonton.

Namun, ramai yang tidak tahu yang lagu Kopi Dangdut diilhamkan daripada lagu melodi Moliendo Cafe ciptaan Hugo Blanco (lagu boleh didengar di sini), seorang komposer daripada Venezuela pada tahun 1958. Lagu tersebut dinyanyikan pertamakalinya di dunia oleh Mario Suarez. Ada 800 versi lagu ini dalam pelbagai bahasa. Antara versi yang popular ialah versi Jepun yang dikenali sebagai Coffee Rumba (lagu boleh didengar di sini).

sumber:

Sunday, August 7, 2016

Review: Suicide Squad

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | David Ayer
Pelakon | Will Smith, Jared Leto, Maggot Robbie

Sebelum aku menonton filem Suicide Squad ni, agak payah untuk aku rasakan yang filem ni berada di dalam universe yang sama dengan filem Batman dan Man of Steel. Universenya rasa macam kurang gam sebab sebelum ni, kita selalu dicanangkan bahawa filem DC universe selalunya berat dan perlu kesabaran. DC kali ini tampil dengan filemnya yang paling ringan. Ada yang aku suka, dan ada yang aku kurang gemar. 

Apa yang aku katakan, Suicide Squad sebenarnya seperti mengganggu kontinuiti siri tv superhero DC dan juga siri filem. Apabila Marvel Cinematic Universe memang menggabungjalin siri tv mereka yang ditayangkan di Netflix bersama dengan universe filem, DC pula mengambil langkah berbeza. Siri tv ialah dunia lain, makakala siri filem pula lain. 

Justeru itu, memang agak janggallah apabila kau Nampak Deadshot muncul semula sebagai seorang lelaki kulit hitam selepas mati dalam satu episode Arrow. Malah, agak pelik juga apabila Boomerang dan juga beberapa karakter kecil yang hanya layak untuk siri tv muncul beraksi dalam filem. Bagi yang tidak menonton siri TV Arrow dan juga The Flash, mungkin kau takkan rasa feeling déjà vu ni. 

Apabila menyebut tentang Suicide Squad, kau juga akan terbayang satu episod Arrow yang juga bercerita tentang skuad ini tetapi dalam skala paling kecil. 

Baiklah, kembali kepada filem Suicide Squad. Well, apa aku boleh katakan, secara keseluruhannya ianya entertaining. Jujurnya, kehadiran Batman sebagai penggabung kepada universe DC antara perkara yang membolehkan kau duduk dan enjoy Suicide Squad. Walaupun garapan filem ni tidak seperti Batman vs Superman, kau sedikit sebanyak boleh terima yang filem ni berada dalam universe yang sama. 

Tiga kata yang menggambarkan plot filem ni ialah, ringkas, straightforward dan nothing but entertainment. Plot filem ni nampaknya tidak terlalu banyak bercakap pasal falsafah. So, apa yang kau dapat ialah a set of bad guys yang cuba untuk fight evil. Ada selingan komedi dek kerana sikap mereka yang berbeza2 dan juga backstory yang menceritakan asal usul setiap karakter. 

Jika nak dibandingkan dengan yang setara, Guardian of the Galaxy mungkin boleh. Aku rasakan Suicide Squad menang. Ianya tidak mengambil masa yang lama untuk kesemua team bergabung. Malah, elemen main-main dan juga suntingan ala-ala MTV dengan muzik yang memang enjoyful menjadikan momen-momen Suicide Squad seperti disco of death. 

Jared Letto sebagai Joker mungkin tidak dapat menggantikan kehebatan Heath Ledger. Namun, dia mampu membawa Joker yang baru dan lebih playboy. Malangnya, aku rasakan kehadirannya dalam filem ni hanya sekadar mengisi kekosongan plot kecil sahaja dan tidak lebih dari itu. Joker kelihatan menyelit-nyelit di celah plot besar dan tidak menyumbang apa-apa pun pada perkembangan plot besar. Apa yang ada hanyalah cerita Harley Quinn nak lari dari skuad tu! 

Deadshot yang kecil pula berada di bahu seorang yang sangat besar. Untuk seorang aktor yang besar, apabila diletakkan di dalam sebuah kumpulan, ianya memang sebuah formula yang agak berisiko. Namun, aku nampak, Will Smith Berjaya membantu untuk mewujudkan hubungan emosi diantara setiap karakter. Harley Quinn terutamanya nampak menyerlah emosinya apabila Deadshot ada. 

Walaupun aku ok dan menerima bagaimana filem ni bergerak, aku sebenarnya agak kekok apabila watak El Diablo punya back story diceritakan hampir di hujung. Aku mungkin rasakan yang El Diablo mahu dijadikan centre of emotion sebab in the end dia akan sacrifice diri sendiri untuk bunuh Enchantress. Malangnya, kematian El Diablo hanyalah kematian yang sia-sia. Tiada siapa kisah tentang El Diablo atas pengorbanannya. Mengecewakan. 

Malah, garapan visual pula kelihatan sederhana. Visual seperti sebuah siri tv berskala besar yang menggunakan CGI kelas tinggi. Aksi perlawanan pula mengingatkan aku kepada siri Power Rangers, sebab ada kuncu-kuncu menggelikan tu. Malah, tidak ada satu pun adegan fighting yang dirasakan mampu menonjolkan setiap kebolehan anggota Suicide Squad secara personal. 

Namun, disebalik beberapa kelemahan, aku rasakan filem ni masih entertaining. Untuk sebuah hiburan dewasa, mungkin kau rasakan menyaksikan bontot Harley Quinn berkali-kali di sepanjang filem itu menghiburkan. But, for kids, memang taklah kot. 

Suicide Squad ada formulanya tersendiri untuk berdiri sebagai sebuah filem yang memaparkan hero-hero kecil DC. Ternyata, dalam dunia DC universe yang makin membesar, watak-watak kecil ini menghiburkan walaupun ianya tidak setanding dengan superhero besar DC, Superman dan Batman. Jika kau nak sebuah filem yang sempurna, Suicide Squad tidak menjanjikannya. Namun, untuk entertainment ringan sebuah superhero yang terabai, filem ni menghiburkan. 

4/5

Saturday, August 6, 2016

Review: Lights Out

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | David F. Sandberg
Pelakon | Teresa Palmer, Alexander DiPersia, Gabriel Bateman

Ok, sebelum aku bercerita lanjut pasal Lights Out, aku nak cakap yang aku sebenarnya tertinggal untuk follow sekuel The Conjuring. Jadi, kalaulah filem tu boleh dijadikan comparison untuk bertanding siapa lebih hebat, apa yang kau cari tiada di sini. Aku bukanlah gemar menonton filem horror, tetapi apabila ianya mengaitkan nama James Wan, ianya sedikit sebanyak buat aku tertarik.

Lights Out versi filem pendek memang tak dinafikan berjaya memberi cara baru untuk memberikan horror dalam filem seram. Buat pertamakali, rasanyalah, kau tidak akan dikejutkan bukan dengan adegan-adegan hantu melintas, dan juga tangan yang sentiasa nak gapai-gapai buat cameo. Dalam Lights Out, point besar yang kau akan jumpa ialah, teknik untuk menakut-nakutkan memang sangat-sangat fresh. 

Dari filem kecil itulah, David F. Sandberg memberikan cerita yang lebih besar. Kali ini, makhluk menakutkan itu sudah ada nama dan kisahnya juga lebih besar. Ini ialah filem pertama David F. Sandberg selepas diberi kepercayaan oleh James Wan dan team untuk menterjemahkan karya pendek itu kepada penonton yang lebih besar. 

Ternyata, Lights Out memang segar dan lebih scary dari filem-filem horror yang mana kaedah seramnya sudah mula membasi. Lights Out memberi definisi baru horror dengan menampilkan permainan cahaya dan juga kegelapan. Kalau kau nak tahu, kerimasan filem ni memang tak dapat dinafikan berjaya sehinggakan kau nak menonton dalam cinema yang gelap tu pun kau rasa seram sejuk. 

Malah, apatah lagi selepas balik rumah. Confirm, kau nak tutup lampu untuk tidur pun kau akan rasa Diana sentiasa memerhatikan kau. Kalau budak-budak tengok, memang tak tidur malam lah budak-budak tu. 

Dari segi plot, aku rasakan ceritanya ringkas namun main point utama cerita berjaya disembunyikan dengan baik. Sepanjang filem ini, penonton disajikan dengan kisah anak yang meninggalkan ibunya namun pada masa yang sama masih ambil berat pasal adiknya. Pemilihan kisah kekeluargaan dalam filem horror memang antara formula yang menarik kerana selain adegan seram, filem ni lebih bermesej dan tidak kosong. 

Dengan watak yang hanya boleh dibilang dengan jari, filem ni bergerak tanpa ada sedikit rasa lewah. Setiap adegan dibikin dengan baik dan aku berjaya untuk menangkap satu-satu perkara yang diceritakan. Malah, sedikit komedi yang disuntik dalam filem ni menjadikan filem seram ni ada waktu rehat sebentar dari keseraman yang datang bertimpa-timpa. 

Namun, aku sedikit kecewa dengan ending yang pada aku boleh diukir dengan plot twist yang lebih baik. Ending filem ni terlalu ringkas dan gagal menerbitkan unsur kasih sayang ibu dan anak yang dibawa sepanjang filem. Namun, setelah dapat tahu yang penerbit dah bagi lampu hijau untuk filem sekuel, aku harap filem keduanya lebih better dalam sentuhan twistnya. 

Apa aku boleh cakap pasal Lights Out ialah ianya seram, segar dan menghiburkan. Kau pasti akan ketawa dengan teletah Martin yang sangat-sangat berjaya dalam lakonannya. Lights Out ialah fenomena seram baru yang memang wajib tonton. Kalau kau rasa filem ni ada adegan seram biasa, kau memang silap. Segar, lakonan mantap, dan yang paling penting, simple! Formula seram yang menjadi.

4.5/5

Review: It (2017)

Tahun Terbit | 2017 Pengarah | Andy Muschietti Pelakon | Bill Skarsgard, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis Ketika menonton The Da...