Akan Datang!

Tuesday, September 26, 2017

Review: Kingsman 2 - The Golden Circle (2017)

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Matthew Vaughn
Pelakon | Colin Firth, Taron Egerton, Julianne Moore, Halle Berry

Tak banyak filem sekuel yang boleh menandingi sekuel daripada segi kesedapan cerita dan keseluruhannya. Namun, ramai pembikin filem Hollywood berani ambil langkah untuk kaut untung dalam filem kedua dengan harapan boleh menarik penonton yang menonton filem pertama menonton filem kedua. 

Kadangkala, sebuah filem sekuel kelihatan seperti cuba untuk up lebih dari filem pertama padahal filem pertama sudah berada pada aras tertinggi. Itu yang aku nampak pada Kingsman yang kedua ini. Wahai pemuja Kingsman, sabar dulu. Aku akan beritahu beberapa perkara yang aku rasakan membuatkan filem ni adalah sesuatu permulaan baru yang sedikit kurang hebat dari yang pertama. 

Pertamanya, pada aku, Statesman dalam filem ini tidak lebih hanya sekadar meng’Amerika’kan spy British ini. Dengan menambah upgrade pelakon hebat seperti Halle Berry dan Channing Tatum, filem ni nampak macam too much character! Halle Berry kelihatan tidak ubah seperti Merlin yang boleh berdiri sendiri. Malah Channing Tatum yang disimpankan ‘kekuatannya’ seperti formula cliché Hollywood – filem ni box-office, baru lepaskan Channing Tatum beraksi! 

Malah, aku rasakan Poppy lakonan Julianne Moore tidaklah begitu kuat mana. Lakonannya yang nampak cantik tapi kejam gagal menjadi kerana aktor yang tidak mampu untuk mati dengan cara yang lebih baik dari yang dipaparkan. Lemah, hanya sekadar berkata-kata dan pengakiran yang agak mendukacitakan menjadikan watak Poppy sia-sia. 

Bercerita tentang plot, Kingsman 2 kali ini lebih panjang ceritanya. Ada plot yang muncul hanya untuk menambah perencah, yang tak berapa nak penting. Adakalanya, plot kelihatan persepah tetapi syukur, ceritanya masih lancar bergerak dan juga masih ditahap yang ok. Tidaklah bosan mana untuk menonton keseluruhan cerita, namun kejutan yang ada tidaklah sebaik yang dulu. 

Filem ini seperti dipenuhi dengan pelbagai misi yang Eggsy terpaksa buat namun misi-misi itu kelihatan hambar tanpa cabaran yang kuat untuk kelihatan gah dalam filem. Terlalu banyak perkara yang nak diceritakan sehinggakan misi-misi kecil ini kelihatan terlalu kecil untuk sebuah filem yang besar. 

Adakah Hollywood merasakan yang membunuh karakter penting dalam filem di akhirnya mampu untuk membeli air mata penonton? Jawapan untuk filem kali ini, tidak sama sekali. Kematian seorang karakter dalam filem ini tidak mampu untuk memberikan sebarang tangisan malah tepuk dahi je. Aishhh! 

Filem kali ini ternyata memberikan aksi yang lebih baik dari filem asal. Itu memang disahkan! Terbaik. Aksi tanpa henti dengan visual yang hebat dan mengulang-ulang shot seperti adegan church dalam filem pertama. Memang dari awal sampai akhir, kepuasan menonton babak aksi dalam filem ni antara peluang untuk kau melupakan Halle Berry dan Channing Tatum yang sia-sia tu. 

Ada beberapa babak filem yang mungkin dilakukan dengan agak keterlaluan sehinggakan kadangkala otak rasa rimas dengan apa yang berlaku. Contohnya, adegan stadium yang serius tak masuk akal. Kerajaan US boleh pula bazirkan duit beli sangkar seorang-seorang sedangkan virus tu bukanlah merebak dan makan orang. Beli sangkar satu dah lah, kongsi-kongsi! 

Jangan kecik hati kalau aku katakan filem ini agak sedikit gagal untuk memberikan impak filem pertama. Mungkin kerana Stateman yang kelihatan menyemak dengan pelbagai karakter sipi-sipi yang hanya tahu duduk minum arak. Dan Stateman ialah watak yang dibesarkan tanpa tujuan yang jelas dan tidak berkesan langsung untuk membuka universe baru Kingsman. 

Tapi, aku rasakan Kingsman 2 masih wajar ditonton jika anda penggemar filem aksi. Memang aksi dia sangat ohsem dan mengujakan. Ada sedikit roh Baby Driver dalam setiap aksinya yang aku kurang selesa, tapi citarasa manusia berbeza-beza. Pada aku, Kingsman: The Golden Circle ialah sebuah filem yang cuba nak mengembang tetapi tidak mampu untuk capai apa yang penonton nak. Tak gagal, cuma yang pertama masih terbaik. 

3/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Tuesday, September 19, 2017

Review: It (2017)

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Andy Muschietti
Pelakon | Bill Skarsgard, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis

Ketika menonton The Dark Tower sebelum ini, aku memang rasakan sedikit kekecewaan apabila adaptasi filem itu gagal memberikan ruang untuk dunia adaptasi Stephen King menjadi hebat dan luas. Ternyata, penterjemahan karya penulis tersohor ini bukan mudah. Ianya memerlukan cara dan gaya yang betul supaya ianya menjadi hebat di visual. 

Tak lama selepas itu, muncul satu lagi filem adaptasi dari novel Stephen King. It! Semua orang tahu bahawa It pernah diadaptasi suatu ketika dulu dalam bentuk filem tv yang ada dua bahagian. Adaptasi itu menjadi klasik sehinggakan ramai kanak-kanak fobia dengan badut. Ketika aku menulis, aku masih lagi tidak menonton filem asal. 

It versi 2017 dibikin dalam dua bahagian, sama seperti filem tv 1990. Sebelum ini, watak It dipegang oleh Tim Curry. Untuk versi 2017, pelakon hensem Bill Skarsgard memegang peranan itu. 

Bagi aku, It ialah sebuah filem seram yang berada dalam kelasnya yang tersendiri. Jika nak dibandingkan dengan The Conjuring, dan juga beberapa filem seram lain, It tidak boleh diletakkan dalam mana-mana kelas. Ianya bukan cerita hantu, tapi tidak juga syaitan. Ianya bukanlah filem yang banyak elemen tanjat-tanjat, tapi boleh juga buat kau seram sejuk. Ianya sebuah filem yang menakutkan. 

Pelik juga apabila kita melihat filem yang dilakonkan oleh budak-budak dipenuhi dengan perkataan lucah dan juga adegan yang agak-agak janggal untuk dilakonkan oleh pelakon bawah umur. Tapi, itulah hakikatnya yang bakal korang dapat dalam filem ini. It mengisahkan persahabatan geng Losers yang mana sentiasa dibuli. Dan gelagat mereka yang kadangkala poyo tu menjadikan kisah ini menarik. 

It tidak dipenuhi dengan keseraman dari awal sampai habis. Dalam durasi masa dua jam lebih itu, penonton dibawa untuk melihat persahabatan geng Losers dan pada masa yang sama melihat mereka menjadi dewasa tatkala si badut Pennywise cuba untuk memakan ketakutan mereka. Ada unsur-unsur persahabatan dan juga kekuatan satu pasukan yang dipaparkan yang boleh dijadikan teladan. 

Filem ini juga tidak dipenuhi dengan adegan seram yang panjang. Pennywise tidak muncul banyak kali pun dalam bahagian pertama filem ini. Tapi, penonton masih boleh dibawa menghayati kesemua cerita yang diberikan. Dan ianya masih entertaining walaupun Pennywise dipinggirkan dalam bahagian pertama filem ini. 

Budak-budak dalam filem ni memang matang habis! Memang takkan perasan sikit pun yang mereka ini hanyalah budak-budak hingusan yang sedang berusaha untuk melawan ketakutan mereka. Ada sedikit elemen romantik yang dibawa untuk mengindahkan suasana, dan ada juga kelakar rama yang menyuntik bunga indah sebelum dimakan oleh seramnya Pennywise. 

Plotnya mudah dan tidak berbelit. Penonton tak perlu nak rasa stress macam tonton The Dark Tower kerana filem ini dibawa dengan penceritaan yang mudah tetapi menarik. 

Walaupun Pennywise dipinggirkan pada masa pertama, babak keseraman Pennywise memang antara yang boleh kau meremang bulu roma. Memang babak kemunculannya dibikin sehinggakan semua ketakutan manusia yang menonton dipecahkan untuk membina perasaan ngeri dalam diri. Aku masih teringat wajah senget dari lukisan yang menjelma tu, orang tua berulat yang mengerikan. Ngeri! 

Naskah ini ialah naskah wajib tonton kalau kau suka filem seram yang segar dan bagus. It bukan sahaja sebuah naskah seram, ianya sebuah naskah yang memaparkan persahabatan, kekeluargaan dan juga kasih sayang. Walaupun filem ini ialah filem tontonan dewasa, penonton masih boleh menghadam jiwa remaja yang ada dalam filem ini. Dan kengerian bila Pennywise menjelma, bersedia untuk ketakutan anda dipecahkan sehingga ke saraf! 

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Wednesday, August 30, 2017

Review: Abang Long Fadil 2 (2017)

Tarikh Tayang | 24 Ogos 2017 (Malaysia)
Pengarah | Syafiq Yusof
Pelakon | Zizan Razak, A Galak, Wak Doyok, AC Mizal, Syamsul Yusof

Padu! Itulah yang mampu aku katakan selesai sahaja menonton filem sekuel kepada filem Abang Long Fadil yang diarahkan oleh pengarah Syafiq Yusof ini. Pengarah ini nampaknya memang buat full throttle punya percubaan sehingga meletakkan ABF2 ini berada dalam kategori filem komedi yang memang masak dan terhidang dengan sempurna. Sedikit cacat cela boleh diabaikan, dan kesedapannya boleh dinikmati. 

Secara peribadinya, aku nobatkan filem ABF2 ini sebagai filem aksi komedi paling terbaik selepas Polis Evo. Filem yang tahu untuk disajikan apa, dan disuapkan apa kepada penonton yang sedia dengan permintaan di meja. Filem yang tahu untuk membikin sebuah pengalaman menikmati menu filem hebat, dengan rencah dan juga main dish yang cukup sifat. 

Tahniah aku ucapkan pada Skop Production dan juga Astro Shaw kerana berjaya memberikan sebuah lagi filem ‘jamu mata’ yang ‘confirm tak menang award, tapi menang di hati penonton pawagam Malaysia’ ini! Memang ianya kena pada masanya dimana para penonton dahagakan filem aksi yang disulam komedi yang lebih lagi semenjak jayanya filem Polis Evo! 

Apa yang kau akan dapat jika kau beli tiket untuk tonton filem ABF2? Satu, kau akan dapat merasai bagaimana tiga orang karakter dari Maharaja Lawak yang korang tahu bagaimana diorang ni beraksi jika pengarah tidak ‘mengikat’ lawak mereka. Syafiq berjaya memenjara komedi Achey, lalu membuka ruang jiwa serius Shuib dan menambah kematangan dalam lakonan Zizan. 

Malah, aku juga gembira melihat bagaimana kekayuan Syamsul Yusof (yang mana dah improve dari masa ke masa) diukir cantik untuk membentuk karakternya yang sempurna. Aku juga agak kagum dengan lakonan AC Mizal yang mengingatkan aku kepada wataknya dalam filem Buli dan juga Cicak Man. Terbaik! 

Kedua, kau perlu tonton filem ni supaya kau faham ada filem Malaysia yang pandai untuk menukar penonton menjadi detektif dan melayari teka teki filem. Dalam filem ini, persoalan siapa Tiger memang dibina dengan baik sehingga ‘twist’ yang direka tidak dapat dijangka. Namun begitu, aku rasakan persoalan siapa Tiger dijawab dengan agak ‘longgar’ dan tidak meriah walaupun cukup untuk meleraikan filem ini dipengakhirannya. 
Selain itu, aku juga sedikit kurang gemar dengan plot King Kong/ Cobra yang dilayan seperti sebuah sambal yang hanya dicicah-cicah sekali sekala, dan kemudiannya dibuang ketepi selepas semuanya selesai. King Kong/Cobra ialah antara watak yang menarik dan menyerlah dalam filem ni. Namun, kecewa sedikit apabila ianya tidak dilayan dengan selayaknya. 

Ketiga, kalau kau suka Wak Doyok, kau harus tahu dia berlakon memang ohsem. Syafiq berjaya membentuk karakternya dengan tahap lakonannya. Tapi, aku tetap rasakan lakonannya biasa-biasa sahaja. Hanya wajahnya yang bermisai itu sahaja membantu untuk membaluti kelemahan karakter itu di samping A. Galak! 

Keempat, fight scene filem ni memang terbaik. Kau akan nampak yang Syafiq sedaya upaya cuba untuk memuaskan keinginan penonton untuk melihat aksi yang dikoreografi dengan baik dalam sebuah filem Malaysia. 

Jika ABF ada aksi yang memukau di babak pertarungan akhir, ABF2 memang non-stop fighting since the beginning. Walaupun editingnya fast paced untuk menutup kelemahan pelakon, ianya antara koreografi aksi yang memang memukau! Aku juga nampak bahawa filem ini banyak memaparkan aksi pertarungan di lorong sempit yang mana sekaligus menguji kebolehan koreografer aksi tempatan! Tahniah, korang reka aksi gasak terbaik! 

Selain itu, aku puas hati bagaimana setiap watak diberikan ruang untuk menyerlah dalam mempersembahkan aksi pertarungan. Achey, Shuib dan Zizan diberi ruang bergasak mereka sendiri. Paling aku suka, aksi gasak Shuib. Memang best! Malah, dalam filem ABF2, pelakon veteran A. Galak pun bergasak juga. Memang hebatlah! 

Seperti filem-filem Syafiq yang sebelum ini, pengarah muda itu tidak lupa untuk memberikan ‘gula-gula’ dalam filemnya. Kalau dalam filem ABF ada superhero dan juga angan-angan Fadhil yang berlambak, ABF2 nampaknya Fadhil banyak berpijak kepada realiti. Namun, imaginasinya terkeluar sekali sekala dan ianya ialah babak ‘popcorn kosong’ yang dihidang untuk menyerlahkan kekuatan Viper Studio dalam kerja buat CGI! 

Sejujurnya, adegan trailer Transformers yang dispoofkan di akhir filem tidak perlu ada. Ianya seperti menenggelamkan peleraian filem yang sempurna. Dari sebuah filem gangster, trailer itu seperti ‘pisau yang membunuh’ jiwa asal filem. Tapi, aku puji bila CGI yang dibuat Viper Studio berjaya mewujudkan Transformers mereka sendiri yang ohsem. Tapi, cukup-cukuplah mencilok. Be original lain kali, ok! 

Akhir sekali, aku nak puji bagaimana filem ini bercerita. Adegan Zizan cuba untuk mendapatkan loket dengan kelicikannya memang terbaik. Macam tonton filem Hollywood! Aku pantas teringat lagu Kaki Licik yang tak berapa nak best tu! Tapi, aku mula mengerti kenapa lagu Kaki Licik itu dicipta. Ya, Zizan memang licik. 

Jika ada sekuel ketiga, aku tak kisah untuk keluarkan belanja untuk menontonnya. Sudah lari daripada jiwa KL Gangster, ABF2 kini berjaya berdiri dengan sendirinya untuk memberikan penonton sebuah filem aksi komedi dengan ketawa dan aksi tanpa henti. ABF2 ialah hidangan yang sangat enak untuk dinikmati walaupun ada sedikit rentung dalam bahagian finalenya yang diisi dengan ‘reunion’ di sebuah gudang. 

Semacam menonton naskah Hollywood, Abang Long Fadil 2 ialah sebuah filem yang harus dirai bersama dengan ‘Senorita’ dan ‘Kaki Licik’nya. Lupakan ‘plothole’ juga ‘teori filem ini sebenarnya imaginasi mimpi Fadil selepas berjumpa Yusof Haslam’. Enjoy the show! 

4.5/

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Thursday, August 24, 2017

Review: The Battleship Island (2017)

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Seung-wan Ryoo
Pelakon | Hwang Jung-min, So Ji-sub, Song Joong-ki, Lee Jung-hyun

Walaupun aku bukanlah seorang penggemar filem Korea, aku akui ada beberapa filem Korea yang memang tidak dinafikan menjadi antara perkara yang memecah kotak skeptikal aku terhadap filem mereka. Dahulu, aku pernah tonton Train to Busan, cerita zombie yang memang membuatkan aku juga tumpang mengalirkan air mata meratapi watak-wataknya. Dan aku akui, dari situ aku mula menonton Descendant of the Sun, walaupun sekerat jalan.

The Battleship Island menarik aku untuk menonton kerana ianya dilakonkan oleh Song Joong-ki. Aku bukanlah nak menonton kerana aku peminatnya. Aku menonton kerana dengan adanya pelakon ini, sekurang-kurangnya aku tonton dengan mengetahui ada pelakon yang sebelum ini pernah aku tonton lakonannya. Dan ianya menambah keyakinan untuk menelurusi kisah Pulau Hashima.

The Battleship Island berkisarkan tentang kisah bagaimana usaha buruh Korea yang ingin melepaskan diri daripada bekerja di pulau Hashima yang juga dikenali dengan Battleship Island dek kerana rupanya yang seakan-akan kapal perang.

Secara keseluruhannya, kisahnya mudah sahaja. Namun, penonton terpaksa menunggu sehingga act ketiga untuk merasa kepuasan penuh filem ini. Permulaan filem diisi dengan komedi dan juga aksi-aksi lombong yang sangat best, tetapi dek kerana disulam dengan drama dan juga plot kecil yang memanjangkan filem, pertengahan filem ini kelihatan seperti agak panjang.

Pelakon Hwang Jung-min yang memainkan watak ketua kumpulan orchestra memang ohsem. Lakonannya bersama Kim Su-an berjaya memberikan emosi hubungan ayah anak yang memberikan resipi kababooom untuk penonton mengalirkan air mata. Ya, resepi yang sama juga digunakan dalam Train to Busan!

Filem ini juga menggunakan komedi untuk membawa penonton untuk berhibur sebelum ‘dibunuh’ emosinya di babak akhir. Ternyata, ianya akan membuatkan penonton merasa cemas dan belas kasihan dengan setiap watak.

 Selain itu, korang akan dapat lihat bahawa filem ini dipenuhi dengan propaganda nasionalisma yang tinggi. Filem ini memang jelas mahu mendidik masyarakat Korea supaya bersatu dan tidak ditindas dalam apa jua cara. Dan ianya sesuatu yang bagus dan baik. Aku pun, walaupun bukanlah penduduk Korea rasa bersemangat menontonnya. Apatah lagi dah nak merdeka ni!

Memang tidak dinafikan bahawa menonton drama yang agak panjang sementara menantikan babak ‘bolos penjara’ itu sedikit lama. Tapi, kisah Hwang Jung-min dan beberapa plot kecil lain nampaknya dihias cantik untuk memberikan rasa yang baik. Memang penantian berbaloi kerana adegan akhir filem ini memang terbaik dan tidak mengecewakan.

Pertarungan antara pasukan Jepun dan juga pekerja Korea juga memang antara babak yang sangat-sangat epik. Semangat yang ditunjukkan dan juga kejahatan Jepun, walaupun katanya tidaklah sejahat itu dalam realitinya dipaparkan dengan baik. Kebetulan pula, Jepun pernah menjajah Malaysia dan semangat ‘benci’ itu berjaya untuk ditimbulkan kepada penonton.

 Kalau nak dibandingkan dengan Train to Busan, filem ini masih menggunakan formula box-office yang sama. Watak-watak yang diberi peluang untuk menyerlah dan ‘berusaha’ untuk mempertahankan jiwa mereka dalam ‘penjajahan’ berjaya memberikan impak emosi. Namun, aku rasakan formula itu lebih berjaya dalam filem Train to Busan dan sedikit kurang menyerlah dalam filem ni.

Apapun, untuk sebuah filem patriotik aksi, filem The Battleship Island ni memang terbaik. Kagum dengan penceritaannya. Kagum dengan sejarahnya.

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Tuesday, August 15, 2017

Review: Annabelle - Creation

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | David F. Sandberg
Pelakon | Stephanie Sigman, Talitha Bateman, Anthony LaPaglia, dan Miranda Otto

Sebenarnya, Annabelle (2014) sebuah spin-off pertama watak patung yang seram ini dari filem The Conjuring tidak begitu meyakinkan aku untuk terus bersama dengan filem berkenaan watak itu, jika ada. Ya, pada tahun ini, nampaknya memang Annabelle tak berhenti lagi nak buat hal. Daripada bercerita ke hadapan, Annabelle mengisahkan bagaimana kisah itu bermula. 

 Plot Annabelle: Creation tersangatlah mudah. Ianya seperti sebuah kisah yang dimasukkan ciri takdir. Kisah sekumpulan budak yatim piatu yang terpaksa tinggal di rumah sepasang suami isteri. Dan perkara seram mula menghantui mereka satu demi satu sehinggalah terbongkarnya kisah sebenar. Seram kan? Pada aku, tipikal. 

Tapi, aku harus akui yang plot Annabelle: Creation yang biasa ini mampu diabaikan dek kerana beberapa kekuatan lain yang memang menjadikan filem ini lebih baik dari filem sebelumnya. Ternyata, garapan pengarah filem Lights Out ini memang berjaya memberikan nafas baru dalam bermain dengan ‘logik’ dan juga ‘hantu’! 

Filem ini bergerak dalam naratif yang agak tidak terjangka. Sukar untuk kita menilai siapa baik jahat dalam filem ini. Apatah lagi, filem ini bergerak dalam sebuah universe seramnya yang tersendiri. Jadi, jika kau nak tunggu babak penjelasan yang selalunya muncul sebelum babak akhir, ianya bukanlah memberi kepuasan sempurna. 

Apa yang korang akan lihat dalam Annabelle: Creation ialah satu penciptaan universe The Conjuring yang bakal dilengkapi dengan filem-filem seterusnya. Walaupun filem ini boleh berdiri dengan sendirinya, ‘syaitan’ yang ada dalam filem ini akan membawa kepada perkara yang lebih besar dari sebuah pengakhiran filem seram sempurna. 

Pelakon cilik dalam filem ini tidaklah aku kenal mana. Malah, aku sendiri tidak meletakkan harapan yang tinggi untuk sebuah lakonan yang baik. Tapi, mereka nampaknya membuktikan yang mereka mampu untuk memberikan lakonan yang baik dan memberansangkan. Memang terbaik! 

Antara perkara unik yang ada dalam filem ini ialah bagaimana filem ini bermain dengan keseramannya. Nak dibandingkan dengan filem-filem seram yang berlambak, filem Annabelle: Creation berjaya memberikan jiwa dan atmosfera seramnya yang tersendiri. Aku cukup rimas bila terlalu banyak ruang gelap yang dipaparkan dalam filem ini untuk memberikan penonton rasa ‘rimas’. 

Jumpscarenya tak banyak tetapi berjaya membuatkan penonton terjerit-jerit dan juga ternanti-nanti apa yang bakal berlaku! 

Dengan sebuah plot yang mudah, Annabelle: Creation antara sebuah filem yang mesti tonton. Kalau korang gemar filem Lights Out yang juga ditangani oleh pengarah yang sama, korang jangan lepaskan filem ini. Pengarah ini nampaknya antara pengarah yang bakal menjadi antara pengarah filem seram yang berjaya. 

Annabelle: Creation ialah kisah yang mudah, tetapi merimaskan. Penonton bakal disajikan dengan suasana seram tanpa henti yang semestinya akan membuatkan penonton yang kononnya berani akan terkejut sekurang-kurangnya sekali. Ditangani dengan baik oleh seorang pengarah yang tahu apa itu seram alaf baru, Annabelle: Creation ialah sebuah filem seram yang tidak boleh dilepaskan untuk ditonton. 

Ada dua post credit! Namun, takdelah penting mana tapi cukup untuk membuatkan korang teruja. 

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Saturday, August 12, 2017

Review: The Dark Tower

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Nikolaj Arcel
Pelakon | Idris Elba, Matthew McConaughey, Abbey Lee

Siapa yang tidak kenal dengan Stephen King yang menulis karya seram thrillernya dengan caranya tersendiri sehingga novelnya dijual jutaan seluruh dunia. Malah, ramai juga para penggiat filem di Hollywood sedaya upaya menggunakan karyanya itu untuk membina empayar filem dan juga siri tv. Dari The Mist, It dan juga Under The Dome, semuanya ada cara tersendiri untuk mengadaptasi karya penulis itu. 

Aku jelaskan satu perkara sebelum korang kebingungan. Aku akan mereview filem The Dark Tower bukan sebagai seorang pembaca novel Stephen King, tetapi sebagai seorang penonton yang pernah menonton filem dan drama tv Stephen King. 

Pandangan aku mungkin berbeza. Jika ya, harap terima seadanya. 

The Dark Tower, bunyinya macam filem Lord of The Ring, tapi seriously ini ialah filem acah-acah hebat yang tenggelam dalam khayalan penterjemah naskah asal kepada filem. Walaupun aku tidak pernah membaca naskah asal yang dikatakan terbahagi kepada beberapa bahagian, aku dapat rasakan yang penceritaan filem ini seperti memaksa penonton untuk menelan dengan harapan penonton faham apa itu Dark Tower. 


Aku tak faham! Ianya menyusahkan lagi menyesatkan! Dan bagi yang tidak membaca naskah asal filem ini, ianya pasti akan buatkan korag tertunggu-tunggu. Tetapi, percayalah, penantian korang tak berbaloi langsung. Ternyata, memilih untuk menontonnya walaupun sudah baca kritikan negatif terhadap fiem ini berakhir dengan kekecewaan. Degil sangat! Padan muka! 

Filem The Dark Tower ini boleh disimpulkan memiliki roh ala-ala filem young adult yang acah-acah nak jadi stylo. Kalau nak lebih tepat lagi, ianya ala-ala Percy Jackson yang tak berapa nak jadi apabila ada dua orang tua bertarung disebabkan prinsip masing-masing. 

Idris Elba dan Matthew McConaughey nampak seperti tidak serasi. Entahlah pada korang macam mana. Tetapi, menyaksikan pelakon Idris Elba membawa watak utama nampak seperti satu ketidakselesaan tahap gaban. Ini kali pertama aku menyaksikan pelakon itu dalam watak utama. Aku simpulkan lakonannya sangat kering ditambah pula dengan dialog yang acah-acah nak lawak tapi tak berapa nak menjadi. 

Aku juga hairan kenapa ianya bercerita tentang Tower tetapi Tower hanya muncul beberapa kali sahaja dalam filem ni. Memang geram jugaklah! 

Gunslinger yang memang penuh gaya untuk memasukkan peluru ke dalam pistol memang nampak hebat. Tapi, aku rasakan aksinya memang nampak sangat tak logic dan kadangkala menghilangkan keyakinan untuk sesebuah aksi yang hebat. Malah, kebolehan Matthew McConaughey yang boleh mengarahkan siapa sahaja untuk melakukan apa yang dia suruh nampaknya terlalu sikit paparannya. 

Memang tiada apa-apa yang menarik dalam filem ini melainkan sebuah naskah yang diadaptasi dengan kegagalan yang menyesakkan. The Dark Tower memang seharusnya ditinggalkan dalam bukunya lalu membiarkan pembacanya berimaginasi dalam dunianya yang tersendiri. Menukilkan naskah ini dalam filem nampaknya memerlukan lebih dari sebuah filem, dan ianya adalah satu percaturan yang berisiko. 

Dengan plot yang pointless dan juga adaptasi yang dikatakan terlalu banyak ditukar dari karya asal, The Dark Tower ialah sebuah filem yang gagal untuk sebuah adaptasi Stephen King. Ini satu-satunya filem yang agak mengecewakan dalam adaptasi novel Stephen King dan aku harapkan, selepas ini adaptasi filem Stephen King dilakukan dengan lebih baik. 

Ada Pennywise dalam filem ni. Celik matalah juga!

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Lirik Lagu "Senorita" OST Abang Long Fadil 2






Kau buat aku terpana
Kau buatku hilang kata
Kau buat tidur tak lena sampai nak naik gila
Mandiku rasa tak basah
Demamku tak kebah-kebah
Jangan kau biarku rebah
Ku mahu terus gagah.

Degup jantungku palpitasi
Cepu mindaku halusinasi
Mari kesini marilah oh Senorita. (Ulangan)



Bagaikan bidadari dari syurga
Kadang-kadang aku panggil kamu Senorita
Panggilan manja untuk buat kau suka jatuh cinta mamacita

Dia tidak pandang Evo, Lambo dia cuma cari yang jujur abang tak poyo.

Yeah cintanya bagai lekrik bukan egosentrik
Dia suka picnic pakai lipstick filem klasik memang hotchick.
Uh fabulous marvelous tapi sangat jeolous!
Uh thats cool.


Ohh...She's so fine she's so good everybody in the hood say.
Ohh... Wanna know, email, Twitter, Facebook, IG tell me baby


Verse kedua
Now 123 to the 4 everybody get down to the flow
Jika ada salah silap abang let me know
Dia dari Kuala Lumpur.


Abang tiada banglo, bukan macam Pablo, money2 cash flow, oh No!

What? Bukan saja cantik tapi juga sempurna,
Kalau ada jodoh takkan kemana
Siapa kata abang badboy2 huh2 I'm good boy!


Ohh...She's so fine she's so good everybody in the hood say.
Ohh... Wanna know, email, Twitter, Facebook, IG tell me baby


Berikan ruang sayangku
Jangan kau kata NO dulu
Ku mahu bukti padamu
Aku soldadu kamu


Bak kata Bruno Mars dulu,
I would catch grenade for you
Aku lebih dari itu
I wanna go to Jannah with you.


Cukup-cukuplah sudah
Kita main-main madah
Aku lelah hampir rebah engkaulah senorita
Engkaulah senorita


Doa dulu
Sampai waktu
Kau dan aku satu


Cuba goyang macam lagu boom boom pow
Tahu lagu dulu lagu boom boom pow
Black eyed peas abang bukan polis jangan senyum sinis jangan menangis hah .

Tuesday, July 25, 2017

Review: Baby Driver

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Edgar Wright
Pelakon | Ansel Elgort, Kevin Spacey, Jamie Foxx

Aku menonton Baby Driver kerana aku sebenarnya terpengaruh dengan pelbagai andaian yang menyatakan filem ini antara filem yang terbaik untuk ditonton pada tahun ini. Aku tak mahu ketinggalan untuk menyaksikan bagaimana sebuah ‘popcorn’ terbaik ini dihidangkan dengan segar. Kerana pada aku, pada awalnya, Baby Driver tak ubah seperti sebuah filem aksi biasa. 

Ternyata, ianya tidak mengecewakan. 

Dalam bahasa mudah, Baby Driver bukanlah sebuah movie yang menunjukkan ‘movie’nya. Ianya sebuah filem yang bertindak sebagai sebuah kotak muzik yang penuh dengan lagu, ditambah dengan visual yang tak ubah seperti muzik video yang panjang. Dalam jangkamasa hampir dua jam, yang penting, bukanlah ceritanya, tetapi muziknya. Dua instrument bergerak satu masa, lalu melanggar jiwa penonton dengan rasa segarnya! 

Pergh! 

Dipenuhi dengan seleksi lagu 80an yang memang sebenarnya aku tak biasa dengar, filem ni bijak membawa penonton yang tidak biasa dengan muzik tersebut macam aku untuk tertarik dengan persembahan. Serius, walaupun muzik tu tak best, aku rasakan Edgar Wright menyajikan visual yang membuatkan kau kagum. 

Aku pasti, korang terpesona dengan adegan tembakan yang disusun mengikut rentak lagu, dan juga si Baby yang bermain piano dengan jarinya. 

Jika nak dibandingkan dengan Fast & Furious, filem ni menyajikan aksi yang tidak mengarut sangat. Sejujurnya, ada tiga sahaja aksi merompak dalam filem ini yang aku rasakan hanya dipersembahkan pada kadar biasa. Jika kita nak tonton apa yang berlaku semasa rompakan, ianya adalah sedikit mengecewakan kerana setiap rompakan, ianya akan fokus kepada watak Baby yang menunggu di dalam kereta. 

It’s fun! Tetapi, jujurnya, aku sedikit bosan di bahagian percintaan Baby dengan Debora yang dibina. Namun, ianya berbayar dengan aksi dan twist yang cantik pada akhir filem. Apatah lagi, aksi kejar mengejar macam Grand Theft Auto membuatkan adrenalin menonton menjadi lebih hebat dari biasa. 

Lakonan Ansel Ergort nampak tidak mengecewakan. Wataknya nampak cute tetapi pada masa yang sama berbahaya. Memang serius aku suka bagaimana jiwanya dipersembahkan. Wataknya kelihatan cuba lari dari masalah, tetapi masih tersepit dengan masalah yang sudah dia pilih. 

Lakonan paling gila sekali yang memang buatkan aku stress semestinya si Jamie Foxx. Watak ini ialah watak yang pada awalnya nampak sampingan tetapi ianya menjadi watak penting yang membentuk twist yang sangat unpredictable di pertengahan filem. 

Edgar Wright menggunakan sepenuhnya kekuatan yang ada pada dirinya sebagai pengarah filem ini untuk membentuk sebuah filem aksi rompak-merompak yang luar biasa. Dan memang ianya menjadi antara filem aksi yang memang segar dan berada dalam kelompoknya yang tersendiri. Roh elemen lagu klasik yang pertama kalinya aku rasa pada filem Guardians of the Galaxy nampaknya menapak sempurna dalam filem ini. 

A must watch movie. Tidak sehebat Fast & Furious, jika kau mahu aksi gila babeng! Dan adunan muziknya pada aku lebih baik daripada GOTG, thanks kepada satu dua track hip hop yang menghilangkan kemuakan lagu yang dipilih pengarah dalam filem ni. The Next Episode punya tune memang hidup, beb! Terbaik. 

4/5


Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Tuesday, July 18, 2017

Review: War for the Planet of the Apes

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Matt Reeves
Pelakon | Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn

Akhirnya, kisah Caesar sampai ke fasa paling genting. Aku sebenarnya tidaklah menjadikan filem Planet of the Apes ini antara filem pilihan jika menonton di pawagam. Malah, pada aku, Dawn of the Planet of the Apes antara filem reboot klasik ini yang paling kering dan kurang mencengkam walaupun ramai yang memuji filem tersebut. Jangan kecam, ini mungkin disebabkan minat, jadi filem Dawn tidak semestinya teruk. 

Aku menapak masuk ke dalam panggung dengan harapan bahawa filem ini bakal memberikan aksi yang hebat. Seperti mana yang dicanangkan dalam trailer, filem ini kelihatan penuh dengan aksi dan pastinya akan membuatkan aku menikmatinya lebih dari babak klimaks dalam filem Rise of the Planet of the Apes. 

Tapi, seawal filem ini, kita memang diberikan pengharapan untuk perang. Tapi, akhirnya, filem ini menemui selekohnya yang mendefinisikan perang dalam sisi berbeza. Dan walaupun aku dikecewakan dengan ‘perang’ yang aku jangka, aku menikmati juga ‘perang’ yang dibawa dengan sangat baik dan memuaskan. 

Aku tak nafikan bahawa filem ini ialah filem terbaik dalam triloginya. Ianya menggabungkan Dawn yang heavy dan Rise yang ringan dan mudah. Campuran itu menjadikan filem ini membuatkan aku berfikir dan pada yang sama menghayati apa yang ingin disampaikan. 

Agak pelik untuk menonton sebuah filem yang mana 80% daripada wataknya ialah beruk. Malah, ada masa yang mana kita perlu menonton sambil membaca subtitle, kerana beruk-beruk ini bercakap dalam bahasa isyarat menyebabkan kadangkala aku sukar menerima gaya penceritaan sebegitu. Tapi, pengarah nampaknya bijak untuk membikin dan menjadikan bahagian-bahagian ‘haiwan’ filem ini tidak boring. 

Tabik spring kepada lakonan Andy Serkis yang memang tidak dinafikan sangat hebat untuk membawa watak Caesar. Dengan sentuhan CGI, watak Caesar ialah antara watak CGI yang paling hebat dalam filem ini. Memang kadangkala, aku nampak yang setiap inci wajahnya nampak macam terlalu real. Cayalah! 

Apa yang special bagi filem ini ialah filem ini tidak memberatkan keseluruhan ceritanya dengan falsafah dan jiwa Caesar. Matt Reeves meletakkan sedikit elemen komedi yang menjadikan file mini tidak membosankan dengan keseriusan Caesar. 

Lakonan Woody Harrelson memang terbaik. Malah, watak Bad Ape lakonan Steve Zahn tu memang gila dan memang sesuai dengan keberukannya. Ada juga beruk yang macam tu. 

Babak paling best sememangnya babak akhir filem yang memang penuh dengan emosi. Malah, babak beruk cuba keluar daripada penjara tu pun antara babak yang unik dan menarik untuk disaksikan. Dengan skor muzik yang berjaya menimbulkan mood, filem ini berjaya membuatkan penonton terhibur dalam menyaksikan beruk-beruk ni buat perangai. 

Walaupun tajuk filem ni nampak macam misleading, aku rasa kau perlu masuk dulu dan percaya bahawa filem ini ialah filem tipu sebab ianya tak ada moment perang. Tonton dan hayati sebuah kisah perjuangan Caesar yang paling epik sebagai sebuah konklusi kepada trilogi filemnya. Dan mungkin akan ada yang akan menitis air mata. Or at least, tengok balik filem dulu. 

4/5


Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Sunday, July 16, 2017

Review: Spider-man Homecoming

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Jon Watts
Pelakon | Tom Holland, Michael Keaton, Jon Favreau, Zendaya


Akhirnya, Spider-man kembali kepada penciptanya. Di zaman filem superhero dikuasai filem yang saling berkaitan dan membentuk universe, agak mustahil untuk Spider-man untuk duduk sendirian dalam dunianya sedangkan superhero yang lain sedang bergembira dalam pelbagai reunion yang diciptakan oleh Marvel. Terima kasih Sony sebab sudi masukkan Spider-man dalam keluarga besar filem MCU. 

Sejak 2002, kita sudah dihidangkan dengan dua versi Spider-man. Dari Andrew Garfield dan sebelumnya, Tobey McGuire, kesemuanya menampilkan persembahan watak spidey yang berbeza. Namun, apa yang sama ialah, dua filem ini bermula dari permulaan yang sama, lalu bercerita semula, dan membuat selekoh dalam sekuelnya. 

Dan kalau Spider-man: Homecoming masih bercerita tentang Uncle Ben, boring! 

Nasib baik, Marvel nampaknya membiarkan kisah Uncle Ben sebagai sebuah memori yang hanya diceritakan di mulut. Penonton tak perlu lagi menonton kematian Uncle Ben buat kali ketiga. Dan apa yang dibuat dalam filem ini menunjukkan masih ada ruang yang segar untuk bercerita mengenai watak kegemaran ramai itu. 

Spider-man: Homecoming bercerita dengan mudah. Seperti kau menonton siri kartunnya di saluran Disney, seperti itulah lebih kurang kisah si spidey kali ini. Kisah yang tidak bercerita tentang ‘bagaimana’ tetapi sebaliknya ‘apa seterusnya’. Menonton filem ini, aku dapat rasa feel seperti menonton reboot Power Rangers sebelum ini. 

Kalau nak harapkan filem ni penuh dengan aksi, aku rasa ianya tidak menepati langsung apa yang korang nak. Seingat aku, ada dua sahaja adegan aksi yang memang besar dan memuaskan. Adegan di feri dan juga adegan akhir yang mana boleh dikatakan perkara baru yang dilihat dalam filem Spider-man. 

Homecoming dipenuhi dengan watak childish, kebudak-budakan. Yelah, cerita tentang budak sekolah kan. So, kadangkala, aku rasa sedikit annoying apabila budak-budak baru nak up cuba untuk buat kelakar. Tetapi, ianya tidaklah keterlaluan dan masih lagi berada dalam skema filem Disney yang biasa kita tonton. Jacob Batalon, sebagai Ned, rakan baik Peter Parker menarik, tapi pada aku, kadangkala terlalu menyemak. 

Filem ini bagus juga kerana ianya tidak fokus langsung terhadap kisah cinta Spider-man seperti dalam dua filem sebelumnya. Senang cakap, filem ni segar! 

Tidak dapat dinafikan bahawa lakonan Tom Holland, pada aku, bukanlah lakonan yang terbaik bagi watak Spider-man. Secara peribadi, aku lebih menggemari lakonan Tobey yang mana lebih menampakkan emosinya yang sangat baik. Namun begitu, Tom Holland masih berjaya memberikan gaya lakonannya yang tersendiri sekaligus memberi aura baru kepada watak ini. 

Michael Keaton memang tidak dinafikan mengingatkan kepada Dr. Octopus, dan juga Lizzard dalam filem sebelum ini. Mengekalkan falsafah watak jahat Spider-man yang biasa, yakni penjahat ini semuanya menjadi jahat kerana keadaan yang memaksa, lakonan Keaton tidak dinafikan mampu memuaskan penonton sebagai penjahat utama. 

Jujurnya, the twist pasal siapa Vulture sebenarnya dan kaitan dengan Liz nampak sangat cliché. Walaupun ianya memang datang tidak dijangka, aku kurang gemar twist yang sebegitu. Tetapi, aku rasakan bahawa filem ini sudah bercerita selayaknya untuk membawa Spider-man ke dalam dunia MCU yang semakin membesar menuju Infinity Wars. 

Aku angguk kepala apabila opening logo muncul. Lagu tema Spider-man tu memang catchy sangat! 

Ada dua post-credit, tapi aku nasihat, tonton yang pertama sudahlah. Kalau tak, kau akan geram dan sumpah seranah sambil keluar panggung. Hah! 

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:
Rujukan Imdb: http://www.imdb.com/title/tt2250912/?ref_=nv_sr_1
Rujukan Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Spider-Man:_Homecoming
Rujukan RottenTomatoes: https://www.rottentomatoes.com/m/spider_man_homecoming/

Wednesday, June 28, 2017

Review: Transformers - The Last Knight

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Michael Bay
Pelakon | Mark Wahlberg, Isabela Moner,  Josh Duhamel, Anthony Hopkins

Michael Bay ialah manusia yang sangat pelik. Dulu-dulu, karyanya antara yang paling banyak menjerit (merujuk kepada Armageddon, 1998) dan juga paling banyak aksi-aksi cemas (merujuk kepada The Rock, 1996). Setiap filemnya juga, kita juga tahu, military dan juga pengarah ini macam isi dan kuku. Apa sahaja teknologi tentera US, pasti akan dimasukkan dalam filemnya. Dan persembahannya buatkan kita kagum! 

Namun, manusia ini semakin hari semakin dikritik dan dikeji. Mana tidaknya, filemnya sudah makin nampak sambil lewa. Malah, filemnya selepas dia tidak lagi bergabung bersama Jerry Bruckheimer menampakkan satu sengat dan bisanya sudah hilang. 

Transformers memang nampaknya menjadi antara filem yang akan membunuh segala jiwa peminatnya sejak zaman kecil. Sejak dari filem pertama lagi, kita nampak yang Bay tidak mahu membawa Transformers untuk peminat asalnya tetapi untuk filem yang gemar letupan dan juga watak yang suka menjerit. 

Berlarutan sehingga Transformers 4, dan seterusnya kali ini, filem kelimanya, The Last Knight, Bay nampak bahawa dia sudah tenat tetapi masih belum mahu berundur dari Transformers sejak dari Dark of the Moon! Dan akibatnya, The Last Knight menjadi pembunuh paling gila dalam sejarah filem Transformers! 

Ya, jika nak dibandingkan dengan empat filem terdahulu, plot filem The Last Knight nampaknya paling caca marba. Seolah macam kau makan lai chi kang. Semua nak disumbat dalam satu mangkuk sampai perkara utamanya pun kau hanya sedar selepas filem ni habis. Filem ini terlalu ambitious pada ceritanya sehinggakan semua perkara nak dimasukkan, dan ianya menenggelamkan main point utama filem ini. 

Kalau kau tak berapa faham apa yang menjadi plot utama filem ini, meh aku ceritakan. Ianya berkenaan Optimus Prime yang berpaling tadah dan mahu mengambil alih bumi dek arahan Quintessa. Dan selebihnya, berkaitan sejarah Transformers, dan juga Cade Yeager yang mahu jadi seperti Sam Witchwicky, itu semua sampah yang mengelilingi kisah utama. 

Apa yang mengecewakan daripada plotnya, semua nak digasak dalam masa dua jam setengah. Aku nampak bahawa The Last Knight sedang cuba sedaya upaya menampal beberapa lubang plot dalam beberapa filem lalu dengan menceritakan sejarah fictional dalam filem ini. Tapi, sampah tetap sampah. 

Jika nak dibandingkan dengan Age of Extinction, The Last Knight still lebih baik daripada filem keempat itu. Sampah sampah pun, filem ni masih ada moment yang enjoyful dan juga funny. Tidak seperti Age of Extinction yang amat kering sehingga kau tak tahu nak gelak dalam babak yang mana. Terima kasih kepada watak Cogman yang memeriahkan suasana! Oh, Sqweek juga! 

Filem ini juga mengembalikan elemen military yang hilang dalam filem Age of Extinction. Lennox lakonan Josh Duhamel sudah kelihatan sudah tua dan sedikit hilang sengat. Tetapi auranya tetap menjadi dengan ketiadaan Tyrese Gibson dan juga geng-gengnya! 

Babak aksinya juga agak menarik dan juga hebat! Itu antara faktor yang mungkin menambatkan jiwa aku untuk terus menunggu. Babak pertarungan finale yang agak besar juga menjadikan filem ini ada sedikit sengat yang mampu dirasa bisanya. Namun, aku rasakan kebanyakan babak aksi direka untuk dinikmati dalam tontonan 3D kerana visualnya yang meriah dan juga suasana bunyi yang terbaik! 

Dua perkara yang amat mengecewakan. Satu, plot yang berangan nak besar padahal kalau kecilkan lebih bagus. Dua, editing yang agak sedikit kurang kemas. Selebihnya, aksinya memang terbaik. Pada aku, aku enjoy half of the movie, which is the action part. The plot, ronyok masuk sampah. Ianya ialah karya Transformers terakhir Bay yang dipenuhi sambil lewa. Namun, kau tahu, Bay tetap Bay. Dia takkan dengar kata! 

Apapun, tahun depan spin off Bumblebee akan muncul. Dan 2019, sekuel keenam Transformers akan ditayang. Nah, doakan yang baik-baik sahaja supaya mana-mana director dan juga penulis skrip mampu memperbaiki ‘runtuhan’ yang ditinggalkan Bay selepas 5 karyanya ini. 

2/5

Wednesday, June 14, 2017

Trivia Filem: Kenapa Superhero Pakai 'Underwear' Di Luar

Korang mesti tertanya-tanya kenapa superhero pakai spender di luar. Mungkin ada sesetengah fan tak pernah kisah sebab ada beberapa adaptasi superhero sudah mengabaikan tradisi 'spender luar' ini dalam filem adaptasi. 

Menurut editor DC Comic, Julius Schwartz yang berkhidmat pada tahun 1944 hingga 1986, kostum superhero DC, Superman yang mengenakan spender di luar diinspirasikan daripada kostum ahli sarkas dan juga penggusti pada 1920 hingga 1930an. 


Selain Superman, watak Flash Gordon ialah antara watak yang menggunakan inspirasi yang sama. 


Friday, May 26, 2017

Review: Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Joachim Ronning, Espen Sandberg
Pelakon | Johnny Depp, Geoffrey Rush, Javier Bardem

IMDB link:
http://www.imdb.com/title/tt1790809/

Filem Pirates of the Caribbean yang muncul pada 2003 mencatatkan satu fenomena baru. Ketika itu, filem berkaitan lanun tidaklah sehebat sekarang. Jack Sparrow mengubah segalanya dan menjadikan filem POTC antara francais Disney yang sangat berjaya. Untuk pengetahuan anda, filem POTC bukan diinspirasikan daripada novel tetapi daripada taman tema di Disneyland. 

Filem terbaru siri Pirates of the Caribbean ini sebenarnya tidak berjaya mengembalikan apa yang ada pada filem asal. Sungguh, apa yang ada di masa lalu tidak boleh diulang kerana apa sahaja kejayaan dan kegemilangan sesebuah filem hanyalah datang sekali. Apabila On Strangers Tide terbit dengan Gore Verbinski digantikan dengan Rob Marshall, ternyata, aura filem POTC sudah mula hilang. 

Dalam Salazar’s Revenge, ianya mengulangi perkara yang sama. Usah harapkan apa yang Gore Verbinski berikan dalam filem trilogy asal. Tapi, kau perlu berbangga kerana filem ini lebih baik sedikit daripada On Strangers Tide. 

Salazar’s Revenge menggunakan premis yang biasa digunakan dalam filem-filem sekuel yang lain. Typical Hollywood formula. Dah berapa banyak filem dah yang sudah aku tonton, akan ada satu filem yang akan membawa watak pentingnya kepada satu masalah yang lebih personal, lalu menghimpit watak itu untuk menjadi lebih serius dalam tingkah lakunya. Cliché! 

Filem ini ialah filem ‘character driven’. Ada Barbosa dengan halnya tersendiri, Carina yang sedang mencari sesuatu, Jack Sparrow dengan dendamnya dengan Salazar, dan juga Henry yang mahu melepaskan sumpahan ayahnya. 

Well, apabila filem ini ditayangkan di Malaysia menggunakan title “Salazar’s Revenge” dan bukannya “Dead Man Tell No Tales” seperti di US, aku rasa sedikit kecewa apabila ‘revenge’ yang mahu dipaparkan hanyalah sebahagian daripada kisah. Aku cuma berharap bahawa karakter Javier Bardem lebih banyak konfliknya dan juga memberikan lakonan watak jahat hebat di dalam filem ini. Namun, semua itu hanya separuh sahaja tertunai. 
Separuh masa pertama filem ini dipenuhi dengan ‘ketidaksengajaan’. Komedi khususnya dibina sebanyak mungkin pada separuh masa pertama. Dan ketika adegan rompakan bank oleh Jack Sparrow, rupanya aku baru tau dari mana Dominic Toretto belajar untuk rompak bank dengan menarik peti kebal dalam Furious 5. Kah3! 

Kali ini, Jack Sparrow memang sedikit membosankan. Tapi, tidaklah annoying. Mungkin fan tegar Jack Sparrow mungkin akan tergelak dengan tingkah laku mabuknya, tapi bagi aku, aku hanya perhatikan sahaja dan kata ‘ok, what’s next”. Cuma adegan rompak bank sahaja yang menarik, thanks kepada visual yang memukau, especially bila bank tu pecah and Jack buat rileks je naik atas jambatan. Ohsem! Kadangkala, nampak macam Mr Bean Caribbean pun ada. 

Kalau ditanya watak apa yang menarik, aku memilih Barbossa. Kenapa? Kau tonton sendiri. 

Tidak dinafikan bahawa muzik garapan Geoff Zanelli memang terbaik. Pengarah muzik ini berjaya membawakan muzik dari Hans Zimmer dan Klaus Badelt dengan jayanya. Namun, kadangkala, aku rasa seperti menonton orchestra apabila hampir keseluruhan filem dipenuhi dengan muzik tema. Confirm, kau masih akan duduk dengar lagu walaupun kredit dah mula naik. 

Di tangan Joachim Ronning dan Espen Sandberg, filem ini nampak dark dan dipenuhi dengan pertarungan kapal-kapal yang mana kau akan rasa sangat teruja apabila menontonnya. Visual efek memang tidak dinafikan sangat-sangat memukau. Kalau dulu kita akan kagum dengan watak Davy Jones dengan raut wajah mengerikannya, kali ini Salazar direka dengan lebih complicated. Teruja sungguh tengok rambutnya yang melawan gravity seolah-olah berada dalam air. 

Kesimpulannya, Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge ini ialah sebuah filem baru dengan semangat baru. Jika kau compare dengan trilogi asal, maka kau akan sedikit kecewa. Jika kau compare dengan On Strangers Tide, this one is better. Cuma mungkin selepas ini, Pirates of the Caribbean harus meletakkan Jack Sparrow di tepi dan utamakan watak lain dalam kisahnya. Cukup-cukuplah persembahan mabuk Jack Sparrow.

Filem ini ada post credit scene, tunggulah credit yang panjang tu. Tak rugi...

3.5/5

Saturday, May 20, 2017

Lagu Tema Pirates of the Caribbean "He's A Pirate" Dalam Pelbagai Versi

Pirates of the Caribbean 5 akan menjengah pawagam 25hb Mei 2017. Pasti korang tak sabar menunggu keletah Jack Sparrow dalam misi seterusnya ini. Kali ini, Jack Sparrow akan berhadapan dengan Captain Armando Salazar, seorang kapten yang mengerikan yang berazam untuk membunuh kesemua lanun di dunia.


Antara perkara menarik tentang filem-filem Pirates of the Caribbean ialah soundtracknya yang amat menarik dan sedap didengar. Hari ini, jom kita dengar lagu tema filem Pirates of the Caribbean yang digubah semula oleh pelbagai kumpulan orkestra dan pelbagai lagi versi yang sedap didengar. Jom!

1. Pirates of the Caribbean Theme - Auckland Symphony Orchestra


2. He's A Pirate - David Garrett


3. Pirates of the Caribbean Tribute - 3rd Polish Nationwide Music Schools' Symphonic Orchestras Competition



4. Pirates of the Caribbean - Rhapsody Philharmonic




5. Pirates of the Caribbean Theme Indian Version - The Indian Jam Project

Lagu Dangdut Berlirik "Maksiat" Dari Seberang Yang "Sedap" Didengar

Dangdut di Malaysia sudah lama hilang. Tetapi, di Indonesia, ianya masih ada sehingga hari ini. Malah, liriknya juga nampak lebih berani dan kadangkala kelihatan lebih dari kebiasaan. Ada yang bercerita tentang keperawanan, tentang dara yang hilang dan juga mencintai seseorang tanpa hubungan yang sah sehinggakan mengandung anak luar nikah.




Jom kita tonton lima lagu dangdut yang mengandungi lirik 'maksiat' yang sedap didengar. Ada yang mungkin biasa didengar, dan ada yang mungkin akan jadi kali pertama anda mendengarnya. 

1. Perawan atau Janda - Cita Citata
Lagu yang seringkali dinyanyikan di kalangan masyarakat Malaysia ini bercerita tentang pilihan. Apa beza antara gadis dara dan juga janda.

" Kalau abang pilih perawan masih muda masih segelan, belum disentuh orang, belum berpengalaman.  Kalau abang pilih janda, sudah pasti lebih dewasa, sudah bermain cinta Banyak pengalamannya".

Jadi, kau pilih yang mana?

2. Cinta Satu Malam - Melinda
Lagu ini pula memang terang-terangan mengisahkan bagaimana seorang gadis mencintai seorang lelaki hanya untuk satu malam. Kau ingat, diorang duduk bersembang ke kalau dah cinta satu malam? 

" Sentuhanmu membuatku terlena, aku telah terbuai mesra, yang ku rasa hangat indahnya cinta, hasratku kian membara"

Siap bersentuh bagai. Kau faham-faham sendiri daaa...

3. Hamil Duluan - Tuti Wibowo

Ini lagi 'maksiat'. Apa pula yang kau boleh bercerita pasal kau ada anak luar nikah. Siap cerita lagi bagaimana awal-awal tu bercium, lepas tu berpeluk, dan lepas tu kau salahkan setan. Setanlah kau!


"Awalnya aku cium-ciuman, akhirnya aku peluk-pelukan, tak sadar aku dirayu setan, .Ku hamil duluan sudah tiga bulan. gara-gara pacaran tidurnya berduaan"

Nanti, kalau kena tangkap basah, sila salahkan setanya adik-adik!

4. Hamil Sama Setan - Ade Perlan feat Litha Zyma

Ini lagi bengong. Dia boleh pula cerita pasal happynya diorang hamil anak luar nikah. Lepastu siap buat lawak yang itu anak setan. Aduhai dunia.

"Abang aku sudah hamil, sayang. Abang, ku sudah terlambat datang bulan. Sayang kau hamil sama siapa? Sayang itu anak siapa?"

5. Gadis Bukan Perawan - Lynda Moymoy

Siapa yang nak buat pengakuan bahawa daranya sudah hilang boleh pakai lagu ni. Pengsan!

"Aku hanyalah wanita biasa, berbuat salah khilaf dan dosa, karena cinta hatiku terlena, aku ternoda terbuai mesra,  aku gadis tapi bukan perawan, keperawananku sudah hilang gara-gara pacaran sering mesra-mesraan, tapi untung gak hamil duluan"

Kasihan, dia hilang dara pun nak kecoh satu dunia. 

6. Aku Mah Apa Atuh - Cita Citata
Lagu ini bercerita bagaimana seorang gadis yang hanya mahu menjadi kekasih gelap kepada seorang lelaki. 

aku mah apa atuh, cuma selingkuhan kamu 
aku mah apa atuh, cuma pacar gelapmu 
aku mah apa atuh, cuma selingkuhan kamu 
aku mah apa atuh, 
cuma cadanganmu 

Daripada jadi pacar gelap, baik jadi isteri kedua. Tak gitu?

Monday, May 1, 2017

Review: Guardians of the Galaxy Vol. 2

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | James Gunn
Pelakon | Chriss Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Kurt Russell

Ini ialah filem Marvel paling unik dan memang jauh menyimpang dari semangat superhero yang ditonjolkan dalam filem Marvel yang lain. Itulah yang aku simpulkan bila filem ini selesai ditonton. Aku rasa bukannya seperti berada di dalam panggung wayang, tetapi sebuah time machine yang membawa penonton untuk berada di zaman 80an dengan teknologi millennia. Ianya sebuah karya yang unik, dan luarbiasa! 

Guardians of the Galaxy 2 tidak harus ditonton melalui cara yang biasa. Aku pernah menonton Guardians of the Galaxy yang pertama dan aku sedikit kecewa apabila mood filem Marvel yang seharusnya ada hilang apabila lagu-lagu 80an yang dipilih melatari filem ini merosakkan jiwa. Aku tak mahu menonton filem ini dan menilai muziknya. Aku mahukan aksi dan jiwa MCU! 

Namun, aku gagahkan juga untuk menonton Guardians of the Galaxy 2. Cilaka. Akhirnya aku jatuh cinta dengan naskah ini. Ianya lebih baik daripada filem yang pertama dan aku mulai faham bagaimana untuk menikmati filem ini. Cara untuk menikmati filem ini mudah sahaja, iaitu kau perlu enjoy the song to enjoy the movie! Lagunya ialah jiwanya, dan jika kau gagal untuk menikmati jiwa itu, kau harus menerima lagu-lagu 80an yang dipaparkan. 

Tapi, untuk Guardians of the Galaxy 2, James Gunn kelihatan tidak lagi menjadikan filem ini sebagai ‘tape’ koleksi lagu 80an yang dia gemari sahaja. James Gunn kelihatan cuba untuk menarik penonton dengan menampilkan beberapa sisi luar biasa yang pada aku hanya ada dalam filem ini sahaja buat masa ini. 

Pertamanya, filem ini dipenuhi dengan dialog dan punchline yang bersepah. Seriously, kau akan gelak pecah perut sampai kau tak ingat dunia, atau at least kau tersenyum sahaja. Tapi, yang pasti, tiada seorang penonton yang menonton akan masam mukanya. Its fun! 

Keduanya, filem ini dipenuhi dengan lambakan camero. Semua orang tahu yang Sylvester Stallone ialah antara cameo yang bakal muncul, tapi ada juga cameo yang disembunyikan seperti David Hasselhoff, Michelle Yeoh, Vince Rhames dan beberapa lagi yang hanya boleh diketahui kalau korang tonton filem ni. 

Bagi penggemar komedi, filem kali ini dipenuhi lambakan komedi yang memang kelakar habis. Antara karakter yang mencuri perhatian ialah Rocket Racoon dan juga Groot. Selain itu, Yondu yang nampaknya kurang mengancam pada filem pertama berjaya memberikan kekuatannya dalam filem ini. Malah tidak dinafikan juga watak Peter Quill yang mencuri perhatian namun kelihatan sedikit ke belakang untuk filem kali ini. 

Aku lihat filem kali ini lebih mementingkan kisah hubungan antara spesies. Nak kata sesame manusia, diorang bukannya sesame manusia. So, kau akan dapat tengok bagaimana hubungan antara Nebula dan Gommora, Rocket Racoon dengan baby Groot yang comel. Drax dengan Mantis. Dan paling penting, hubungan Peter Quill dengan Ego yang menyimpan rahsia besar kepada keseluruhan plot. 

Lagu dalam filem ini memang seperti dalam filem sebelumnya. Jika kau gagal untuk menikmati lagu 80an, kau mungkin akan rasa sedikit down. Namun, masih ada saki baki ruang untuk berhibur dengan komedinya dan juga beberapa elemen yang disajikan. 

Lima kredit scene! Nak mampus????!! Memang Guardians of the Galaxy 2 memang menggunakan masa tayangan habis-habisan. Sekejap kredit, sekejap pos kredit scene. Ianya satu pengalaman menonton filem yang sangat luar biasa. Tidak pernah lagi aku menonton persembahan kredit role dengan cara begini. Dan ianya sangat-sangat menarik walaupun ada beberapa kredit scene hanya hadir sebagai bahan untuk ‘rehat minda’ It’s fun. 

It’s entertaining. Memang antara movie MCU paling lawak sepanjang aku menonton MCU. Aku akui, Guardians of the Galaxy punya filem sedikit pelik kerana filemnya dipenuhi dengan alien yang entah macam-macam spesies. Tapi, dengan penceritaan yang baik dan sekali sekala menjadi sarkastik, filem ini bergerak dengan amat baik sekali. 

Seriously, kalau tak tonton, rugi! 

 4.5/5

Review: Kingsman 2 - The Golden Circle (2017)

Tahun Terbit | 2017 Pengarah | Matthew Vaughn Pelakon | Colin Firth, Taron Egerton, Julianne Moore, Halle Berry Tak banyak filem ...