Sunday, September 11, 2016

Review: Train to Busan

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Yeon Sang-ho
Pelakon | Gong Yoo, Jung Yu-mi, Ma Dong-Seok

Ini ialah filem Korea yang pertama aku tonton di panggung. Kalau tak silaplah, filem Korea yang aku tonton secara serius ialah Tae Guk Gi. Pada masa tu, filem tu antara filem perang Korea yang memang dapat liputan yang meluas yang mendesak aku untuk tonton juga walaupun aku bukan fan filem Korea. Train To Busan juga sebenarnya bukanlah berada dalam list tontonan. Walaupun ianya sebuah filem zombie, aku tidak meletakkan harapan untuk tonton filem ni. 

Namun, di sebalik promosi yang meluas dan juga kejayaan filem ni, ditambah pula dengan kejayaan dan juga kehebatan yang dicanang, akhirnya aku tertarik untuk menonton filem zombie Korea ini. 

Apa aku boleh katakan selepas menonton filem ni ialah, ianya sebuah filem yang punya banyak karakter, ditambah dengan zombie yang diinsipirasi daripada filem World War Z, dan juga elemen cemas yang memang segar untuk sebuah filem Asia. Train To Busan memang tidak bosan dan meletakkan satu lagi aras dalam perfileman filem Korea. 

Sebagai penulis, aku sebenarnya menonton dan cuba meneka-neka bagaimana watak berjalan. Semua watak dihimpunkan dalam sebuah tempat kecil, yakni keretapi, dan sebuah perjalanan kisah survival mereka dipaparkan sepanjang dua jam. Satu demi satu watak mati, namun, aku juga melihat bagaimana setiap kematian watak bukanlah sia-sia. Dengan watak yang banyak, penulisan cerita ini memang tidak pernah tinggalkan watak yang direka dengan kematian yang sia-sia. Kesimpulannya, lakonlayarnya bagus! 

Ada banyak watak ‘minta simpati’ dalam filem ni. Penonton akan dibawa untuk menghadapi setiap cerita setiap watak sampaikan setiap watak, kalau dia nak mati, orang akan rasa sedih dan kasihan. Aku geram sangat-sangat sebab aku pun hampir mengalirkan air mata jantan aku. Cis! 

Train To Busan hanya berbekalkan kisah ringkas. Kisah yang memang menjadi formula yang penting dan biasa digunakan di Hollywood. Aku yakin, jika garapannya bagus, kisah laki bini bercerai, dan juga hubungan anak ayah antara formula filem survival yang paling berjaya untuk menjadi pancing kepada emosi. Ini kerana elemen ni ialah elemen yang dekat hampir semua hati penonton yang semuanya ialah manusia. 

Ceritanya sentiasa ada thrill, dan juga sentiasa cemas. Membandingkan dengan World War Z, antara filem zombie yang memang ada elemen segar dan baru, filem ni tidaklah terlalu berpropaganda dan hanya memaparkan kisah keluarga dan persahabatan sahaja dalam masa dua jam. Ini yang membuatkan penonton rasa touching walaupun orang tahu zombie tu tak real.  

Train To Busan juga ada zombie yang tidak membosankan. Thanks to World War Z juga sebenarnya kerana filem zombie ala-ala gila macam ni bermula di sana. Walaupun tak ada babak besar macam zombie naik tembok besar, penggunaan zombie CGI yang agak impressive memang menambahkan elemen cemas dalam filem ni. 

Namun, aku agak janggal dengan elemen zombie bijak dalam filem ni. Zombie yang tidak dapat membuka pintu dan tidak nampak di dalam gelap tetapi bijak untuk menghentikan kepala kereta api yang sedang berjalan? Bagaimana pula zombie boleh bercakap untuk mewujudkan drama dan kasihan pada hujung perjalanan cerita? Agak janggal. 

Keseluruhan cerita memang dibina dengan cantik. Pada aku yang kurang arif pasal filem, filem ni memang tidak pernah membosankan dari awal hingga akhir. Ianya bermula dengan pantas dan sentiasa menimbulkan rasa cemas dalam setiap babak. 

Ada juga beberapa kontinuiti yang agak pelik disebabkan visual CGI dan visual biasa tidak diadun dengan kemas. Tapi, itu hanyalah perkara kecil sahaja daripada keseluruhan filem yang memang mengagumkan. 

Aku rasa, Train To Busan antara filem yang memecahkan pemikiran orang yang selalu fikir Korea equals to Running Man. Ada kehebatan lain dalam industry hiburan mereka yang mereka sudah tonjolkan. Aku sarankan korang tonton filem ni walaupun korang bukan percaya pada zombie. Mesej dan elemen kekeluargaan dan sosial dalam filem ni memang digerenti mampu untuk membuatkan kau mengalir air mata! 

4.5/5

Monday, August 29, 2016

Sejarah Lagu Kopi Dangdut



Siapa sahaja pernah dengar lagu Kopi Dangdut. Lagu ini berasal dari Indonesia dan dinyanyikan oleh penyanyi Fahmi Shahab dan Elly Sanjaya pada tahun 1991. Lagu ini memang popular dan sentiasa malar segar sehingga hari ini. Pelbagai versi ada dan kita hanya tahu ianya sebuah lagu Indonesia yang popular di Malaysia.


Kopi Dangdut diacapellakan oleh kumpulan Colour of Voices. Klik untuk menonton.

Namun, ramai yang tidak tahu yang lagu Kopi Dangdut diilhamkan daripada lagu melodi Moliendo Cafe ciptaan Hugo Blanco (lagu boleh didengar di sini), seorang komposer daripada Venezuela pada tahun 1958. Lagu tersebut dinyanyikan pertamakalinya di dunia oleh Mario Suarez. Ada 800 versi lagu ini dalam pelbagai bahasa. Antara versi yang popular ialah versi Jepun yang dikenali sebagai Coffee Rumba (lagu boleh didengar di sini).

sumber:

Sunday, August 7, 2016

Review: Suicide Squad

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | David Ayer
Pelakon | Will Smith, Jared Leto, Maggot Robbie

Sebelum aku menonton filem Suicide Squad ni, agak payah untuk aku rasakan yang filem ni berada di dalam universe yang sama dengan filem Batman dan Man of Steel. Universenya rasa macam kurang gam sebab sebelum ni, kita selalu dicanangkan bahawa filem DC universe selalunya berat dan perlu kesabaran. DC kali ini tampil dengan filemnya yang paling ringan. Ada yang aku suka, dan ada yang aku kurang gemar. 

Apa yang aku katakan, Suicide Squad sebenarnya seperti mengganggu kontinuiti siri tv superhero DC dan juga siri filem. Apabila Marvel Cinematic Universe memang menggabungjalin siri tv mereka yang ditayangkan di Netflix bersama dengan universe filem, DC pula mengambil langkah berbeza. Siri tv ialah dunia lain, makakala siri filem pula lain. 

Justeru itu, memang agak janggallah apabila kau Nampak Deadshot muncul semula sebagai seorang lelaki kulit hitam selepas mati dalam satu episode Arrow. Malah, agak pelik juga apabila Boomerang dan juga beberapa karakter kecil yang hanya layak untuk siri tv muncul beraksi dalam filem. Bagi yang tidak menonton siri TV Arrow dan juga The Flash, mungkin kau takkan rasa feeling déjà vu ni. 

Apabila menyebut tentang Suicide Squad, kau juga akan terbayang satu episod Arrow yang juga bercerita tentang skuad ini tetapi dalam skala paling kecil. 

Baiklah, kembali kepada filem Suicide Squad. Well, apa aku boleh katakan, secara keseluruhannya ianya entertaining. Jujurnya, kehadiran Batman sebagai penggabung kepada universe DC antara perkara yang membolehkan kau duduk dan enjoy Suicide Squad. Walaupun garapan filem ni tidak seperti Batman vs Superman, kau sedikit sebanyak boleh terima yang filem ni berada dalam universe yang sama. 

Tiga kata yang menggambarkan plot filem ni ialah, ringkas, straightforward dan nothing but entertainment. Plot filem ni nampaknya tidak terlalu banyak bercakap pasal falsafah. So, apa yang kau dapat ialah a set of bad guys yang cuba untuk fight evil. Ada selingan komedi dek kerana sikap mereka yang berbeza2 dan juga backstory yang menceritakan asal usul setiap karakter. 

Jika nak dibandingkan dengan yang setara, Guardian of the Galaxy mungkin boleh. Aku rasakan Suicide Squad menang. Ianya tidak mengambil masa yang lama untuk kesemua team bergabung. Malah, elemen main-main dan juga suntingan ala-ala MTV dengan muzik yang memang enjoyful menjadikan momen-momen Suicide Squad seperti disco of death. 

Jared Letto sebagai Joker mungkin tidak dapat menggantikan kehebatan Heath Ledger. Namun, dia mampu membawa Joker yang baru dan lebih playboy. Malangnya, aku rasakan kehadirannya dalam filem ni hanya sekadar mengisi kekosongan plot kecil sahaja dan tidak lebih dari itu. Joker kelihatan menyelit-nyelit di celah plot besar dan tidak menyumbang apa-apa pun pada perkembangan plot besar. Apa yang ada hanyalah cerita Harley Quinn nak lari dari skuad tu! 

Deadshot yang kecil pula berada di bahu seorang yang sangat besar. Untuk seorang aktor yang besar, apabila diletakkan di dalam sebuah kumpulan, ianya memang sebuah formula yang agak berisiko. Namun, aku nampak, Will Smith Berjaya membantu untuk mewujudkan hubungan emosi diantara setiap karakter. Harley Quinn terutamanya nampak menyerlah emosinya apabila Deadshot ada. 

Walaupun aku ok dan menerima bagaimana filem ni bergerak, aku sebenarnya agak kekok apabila watak El Diablo punya back story diceritakan hampir di hujung. Aku mungkin rasakan yang El Diablo mahu dijadikan centre of emotion sebab in the end dia akan sacrifice diri sendiri untuk bunuh Enchantress. Malangnya, kematian El Diablo hanyalah kematian yang sia-sia. Tiada siapa kisah tentang El Diablo atas pengorbanannya. Mengecewakan. 

Malah, garapan visual pula kelihatan sederhana. Visual seperti sebuah siri tv berskala besar yang menggunakan CGI kelas tinggi. Aksi perlawanan pula mengingatkan aku kepada siri Power Rangers, sebab ada kuncu-kuncu menggelikan tu. Malah, tidak ada satu pun adegan fighting yang dirasakan mampu menonjolkan setiap kebolehan anggota Suicide Squad secara personal. 

Namun, disebalik beberapa kelemahan, aku rasakan filem ni masih entertaining. Untuk sebuah hiburan dewasa, mungkin kau rasakan menyaksikan bontot Harley Quinn berkali-kali di sepanjang filem itu menghiburkan. But, for kids, memang taklah kot. 

Suicide Squad ada formulanya tersendiri untuk berdiri sebagai sebuah filem yang memaparkan hero-hero kecil DC. Ternyata, dalam dunia DC universe yang makin membesar, watak-watak kecil ini menghiburkan walaupun ianya tidak setanding dengan superhero besar DC, Superman dan Batman. Jika kau nak sebuah filem yang sempurna, Suicide Squad tidak menjanjikannya. Namun, untuk entertainment ringan sebuah superhero yang terabai, filem ni menghiburkan. 

4/5

Saturday, August 6, 2016

Review: Lights Out

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | David F. Sandberg
Pelakon | Teresa Palmer, Alexander DiPersia, Gabriel Bateman

Ok, sebelum aku bercerita lanjut pasal Lights Out, aku nak cakap yang aku sebenarnya tertinggal untuk follow sekuel The Conjuring. Jadi, kalaulah filem tu boleh dijadikan comparison untuk bertanding siapa lebih hebat, apa yang kau cari tiada di sini. Aku bukanlah gemar menonton filem horror, tetapi apabila ianya mengaitkan nama James Wan, ianya sedikit sebanyak buat aku tertarik.

Lights Out versi filem pendek memang tak dinafikan berjaya memberi cara baru untuk memberikan horror dalam filem seram. Buat pertamakali, rasanyalah, kau tidak akan dikejutkan bukan dengan adegan-adegan hantu melintas, dan juga tangan yang sentiasa nak gapai-gapai buat cameo. Dalam Lights Out, point besar yang kau akan jumpa ialah, teknik untuk menakut-nakutkan memang sangat-sangat fresh. 

Dari filem kecil itulah, David F. Sandberg memberikan cerita yang lebih besar. Kali ini, makhluk menakutkan itu sudah ada nama dan kisahnya juga lebih besar. Ini ialah filem pertama David F. Sandberg selepas diberi kepercayaan oleh James Wan dan team untuk menterjemahkan karya pendek itu kepada penonton yang lebih besar. 

Ternyata, Lights Out memang segar dan lebih scary dari filem-filem horror yang mana kaedah seramnya sudah mula membasi. Lights Out memberi definisi baru horror dengan menampilkan permainan cahaya dan juga kegelapan. Kalau kau nak tahu, kerimasan filem ni memang tak dapat dinafikan berjaya sehinggakan kau nak menonton dalam cinema yang gelap tu pun kau rasa seram sejuk. 

Malah, apatah lagi selepas balik rumah. Confirm, kau nak tutup lampu untuk tidur pun kau akan rasa Diana sentiasa memerhatikan kau. Kalau budak-budak tengok, memang tak tidur malam lah budak-budak tu. 

Dari segi plot, aku rasakan ceritanya ringkas namun main point utama cerita berjaya disembunyikan dengan baik. Sepanjang filem ini, penonton disajikan dengan kisah anak yang meninggalkan ibunya namun pada masa yang sama masih ambil berat pasal adiknya. Pemilihan kisah kekeluargaan dalam filem horror memang antara formula yang menarik kerana selain adegan seram, filem ni lebih bermesej dan tidak kosong. 

Dengan watak yang hanya boleh dibilang dengan jari, filem ni bergerak tanpa ada sedikit rasa lewah. Setiap adegan dibikin dengan baik dan aku berjaya untuk menangkap satu-satu perkara yang diceritakan. Malah, sedikit komedi yang disuntik dalam filem ni menjadikan filem seram ni ada waktu rehat sebentar dari keseraman yang datang bertimpa-timpa. 

Namun, aku sedikit kecewa dengan ending yang pada aku boleh diukir dengan plot twist yang lebih baik. Ending filem ni terlalu ringkas dan gagal menerbitkan unsur kasih sayang ibu dan anak yang dibawa sepanjang filem. Namun, setelah dapat tahu yang penerbit dah bagi lampu hijau untuk filem sekuel, aku harap filem keduanya lebih better dalam sentuhan twistnya. 

Apa aku boleh cakap pasal Lights Out ialah ianya seram, segar dan menghiburkan. Kau pasti akan ketawa dengan teletah Martin yang sangat-sangat berjaya dalam lakonannya. Lights Out ialah fenomena seram baru yang memang wajib tonton. Kalau kau rasa filem ni ada adegan seram biasa, kau memang silap. Segar, lakonan mantap, dan yang paling penting, simple! Formula seram yang menjadi.

4.5/5

Tuesday, July 12, 2016

Review: Independence Day - Resurgence

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Roland Emmerich
Pelakon | Jeff Goldblum, Liam Hemsworth, Bill Pulman

Kau tahu, Hollywood mahu memusnahkan dunia, tetapi mereka dah lupa, dunia tidak harus dimusnahkan dengan hanya memberikan satu bom dan meletupkannya. Ianya harus ada cerita yang bagus supaya kemusnahannya dihayati. Rolland Emmerich, orang kuat di sebalik 2012 dan juga beberapa filem yang memaparkan dunia musnah nampaknya sudah menampilkan sisi paling ‘malas’ dalam filemnya kali ini. 

Ya, Resurgence aku simpulkan sebagai filem Emmerich paling malas dan paling mencalarkan maruahnya sebagai seorang yang memang pandai memusnahkan dunia bersama dengan plot yang bagus. Resurgence hanyalah sebuah filem Rolland yang terperangkap dalam masalahnya yang tersendiri. Aku rasa, Will Smith sendiri tidak mampu untuk menyelamatkan filem ni jika penerbit sanggup bayar jumlah yang dia nak. 

Entah kenapa, filem ni yang berada di zaman makin maju dengan CGI ini gagal untuk dibanggakan. Jika filem pertamanya antara filem yang hangat diperkatakan dek kerana visual efek yang memang sukar dicapai pada masa itu digunakan, Resurgence pula ialah filem yang dipenuhi dengan CGI yang memualkan. 

Apatah lagi, visualnya kadangkala mengingatkan aku kepada Hunger Games dan juga Jurassic World. Mengecewakan apabila visualnya sangat-sangat padat dengan visual CGI namun tahapnya masih sampah dan juga picisan. 

Filem ni bermula dengan intro yang pada aku, kalau kau tak tonton filem pertama, kau akan rasa memang bosan gila nak tonton filem ni. Ada perkara-perkara baru yang dibuka merujuk kepada filem pertama. Adegan rujuk merujuk ni pula makan masa agak lama sehinggakan aksi-aksi alien nampaknya dikurung sehinggalah final battle. 

Jeff Goldblum gagal membantu mengembalikan memori filem lama. Namun, menyaksikannya dalam filem ni dengan watak yang tak berapa nak dikembangkan dengan bagus dan hanya membawa sisa-sisa filem asal amatlah membosankan. Malah, Liam Hemworth yang memberi nafas baru filem ini untuk generasi muda sebenarnya gagal menambat hati aku. 

Aku mungkin tak ada masalah dengan pelakon. Apa sahaja yang diorang lakonkan sebenarnya berpunca daripada skrip dan idea cerita. Kepala bana kau pergi forwardkan filem Independence Day ni sampai futuristic macam ni, lepas tu pula kau bawa plot sama pasal alien. Cerita yang diberi memang tak kuat dan elemen futuristic yang ada gagal membawa apa-apa signifikasi pada cerita. 

Aku lebih selesa jika filemnya lebih kepada military dan dunia masih seperti zaman sekarang. Fiksyen Rolland kali ni terlalu mengarut dan lebih mengarut daripada 2012. Kemengarutan yang diberi pula tidak selari dengan plot dan juga adegan yang diberikan. 

Terlalu banyak babak-babak ceramah sebelum perang dan juga lawak bodoh professor yang tak pakai spender lepas bangun dari koma. Juga alien yang tetiba keluar tanpa apa-apa penjelasan yang lebih munasabah. 

Rolland nampaknya bijak dengan memilih Singapura dan Malaysia untuk dihancurkan dalam filem kali ni. Tapi, dia ingat, dengan menghancurkan Singapura dan Malaysia (KLCC), dia ingat orang negara akan layan filem ni walaupun diletakkan dengan plot cerita bangang. Oh, Hollywood. Kau kena ingat, penonton Malaysia tak bodoh macam dulu zaman trilogy Species berleluasa di vcd cetak rompak. 

Kesimpulan, Independence Day: Resurgence ialah sampah. Ianya ialah kegagalan Rolland Emmerich yang terdesak nak menghancurkan dunia. Ending filem ni yang memberi kata kunci untuk filem ketiga sebenarnya membuatkan aku rasa, cukup2lah kau buat Independence Day. Resurgence ialah kemusnahan dunia paling malas. Hanya kerana seekor Queen, dan pertarungan di sebuah kawasan lapang, itukah yang dinamakan Amerika sebagai hero dunia? 

2/5

Saturday, June 4, 2016

Review: Fan

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Manesh Sharma
Pelakon | Shah Rukh Khan

Semestinya semua peminat Shah Rukh Khan tahu yang tahun 2016, ada dua filem besar aktor ini yang bakal menjadi hiburan para peminat. Dilwale sudah hentam pawagam namun mendapat kecaman dek kerana gagal untuk memberikan cerita yang umph walaupun ada Kajol dan juga Shah Rukh Khan di dalamnya. Bagi yang tidak tahu,gabungan Kajol dan SRK memang antara gabungan mantap sepertimana yang terjadi dalam filem-filem sebelumnya. 

Sesebuah filem tidak memerlukan superstar untuk berjaya. Apa yang diperlukan ialah sebuah plot cerita yang hebat dan meyakinkan. Fan ada kesemua itu dengan bonus featurenya ialah Khan sendiri. Memparodikan kehidupan superstar dan menjadikannya sebuah thriller yang padat dengan aksi dan psikonya membuatkan Fan bersinar berbanding Dilwale. 

Fan ialah kisah ringkas. Ianya berkisah tentang Gaurav yang memang meminati pelakon kegemarannya Aryan Khanna. Dalam kehidupan seharian kita, dapat dilihat Gaurav ialah seorang insan yang biasa yang sering kita jumpa. Menggemari artis ialah perkara biasa dan juga boleh menjadi obsesi berbahaya. Dalam filem ini, Gaurav ialah seorang insan yang obses dengan pelakon kegemarannya dan mengalami perjalanan berbahaya dek kerana itu. 

Tiada heroin yang besar dalam filem ni. Fan hanya menyaksikan konfrontasi Gaurav dan Aryan dari awal hingga akhir. Setiap detik dan babak dipenuhi dengan adegan yang memang gila dan memukau. Kadangkala, kau akan membenci diri kau sendiri jika kau memang seorang penggila artis. Menggilai seseorang mampu buatkan kau gila! 

Adegan cemas dalam filem ni digarap dengan baik. Aksi-aksi ala filem Jackie Chan juga ada (kena tonton adegan deleted scene dalam Youtube) tetapi tidak diisi dalam filem. Namun, ada adegan aksi yang mengingatkan aku kepada adegan dalam filem Age of Extinction (aksi di ruang aircond dan tingkap), adegan gayut2 pula mengingatkan kepada Mission Impossible. Tetapi, keseluruhannya, aksi memang best! 

Aku paling suka adegan Gaurav melarikan diri dari polis. Even tak original, namun ianya berjaya membuatkan kau rasa puas. Oh, adegan Aryan bawa motor kejar Gaurav lepas dia cabul sorang anak gadis orang kaya tu tak kurang juga hebatnya. 

Fan tidak melupakan sisi emosi juga. Filem ni bijak menggarap emosi dan membuatkan kau berasa kasihan dengan Gaurav. Kau akan dibawa untuk memahami emosi dan dunia Gaurav dan Aryan yang sangat berbeza. Dan kau akan faham, in the end, kau minat gila-gila pada retis ni sebenarnya satu kerja yang sia-sia. 

Memang filem ni tak ada lagu. Tetapi, memang kalau letak lagu, memang ganggu habis rhythm filem ni yang banyak bermain dengan psikologi. 

Apa yang paling menonjol dalam filem ni ialah bagaimana Bollywood sudah berjaya membuat sebuah filem yang hebat dari segi CGInya. Kau tahu kan Gaurav dan Aryan ialah Shah Rukh Khan sendiri? Proses membentuk muka Gaurav sebenarnya ada diceritakan dalam video-video di Youtube. Ohsem dude! 

Totally entertaining, dan juga berjaya membuatkan kau berfikir sebentar. Fan digarap dengan kemas dan juga mengasyikkan. Dengan lakonan Shah Rukh Khan yang memukau, ditambah pula dengan visual efek yang memuaskan, oh, plotnya yang menarik juga, Fan ialah sebuah filem wajib tonton jika kau pernah kecewa dengan Dilwale. 

4.5/5

Friday, June 3, 2016

Review: Teenage Mutant Ninja Turtle - Out of the Shadows

Tahun terbit | 2016
Pengarah | Dave Jones
Pelakon |  Megan Fox, Stephen Amell, Will Arnett, Laura Linney

Filem reboot pertama TMNT yang dihasilkan Michael Bay agak mengecewakan.Apatah lagi, plotnya hampir sama je dengan filem Planet Hitam yang ada Cicakman tu. Aku mengkritik filem pertama dek kerana gagak menampilkan originality yang mampu membuatkan awesomeness hadir dalam filem tu. Tapi, tak boleh nak buat apa. Bila Michael Bay, kritik lah buruk mana pun, filem tu tetap jadi filem yang laris dan juga digemari. 

Maka, hadirlah sekuel kedua filem ni yang memaparkan kesinambungan daripada filem pertama. Jadi,sebenarnya, dapat disimpulkan yang Michael Bay ni memang tak hirau langsung kritikan negatif sebab diorang tahu, selagi diorang mampu buat duit dengan francise yang ada, selagi tulah semua pengkritik boleh fuck off! 

Membandingkan filem ni dengan filem yang pertama, aku akui filem kali ni lebih baik sedikit daripada filem yang sebelumnya. Plotnya lebih besar dan beberapa watak baru dalam dunia TMNT diperkenalkan. Namun, sebagaimana cara watak-watak Transformers diperkenalkan dalam filem mereka, cara itu jugalah digunakan untuk memperkenalkan watak-watak TMNT. 

Macam biasa, filem ni dipenuhi dengan visual yang bergerak tak berhenti-henti. Kadangkala ianya menyesakkan kerana beberapa syot kelihatan out of focus. But, come on, itulah cara Michael Bay even filem ni bukanlah diarahkan olehnya. Filem ni juga ada adegan akhir yang nampak macam The Avengers, ala-ala kapal dari dunia luar nak attack bumi dan akibatkan end of the world. 

Bebop dan Rocksteady nampak semak dan kadangkala hanya berdiri sebagai satu karakter jahat yang tiada aura langsung. Namun, kadangkala, lawak mereka menjadi Cuma merimaskanlah juga apabila diorang asyik bergelak-gelak je. 

Antara aksi power yang memang memuaskan hati ialah aksi di Brazil Memang aksi dalam kapal terbang tu ada refer kepada Vin Diesel a.k.a Fast and Furious 7, ianya memang melucukan. Diorang lupa yang aku juga terlintas di fikiran filem The Hobit yang ada scene dalam tong ketika diorang lepaskan diri tu. Memang menarik dan aku suka scene tu. 

Malah, aku suka juga elemen kekeluargaan yang ada dalam filem ni. Konflik antara empat kura itu membuatkan filem ni nampak family themenya. Namun, masalah tu sikit sangat dan aku berharap yang ianya menjadi satu perkara yang dibesarkan dan membolehkan penonton mengalirkan air mata at the end of the film. 

Mengecewakan apabila karakter April gagal dipadankan dengan Casey Jones yang nampak agak tenggelam. Entahlah, walaupun pada awalnya rasa teruja apabila mamat Arrow ni ada dalam filem ni, tetapi nampaknya resultnya menunjukkan yang dia ni harus terus berada di dalam dunia Arrow dan tak payah keluar jadi karakter lain. 

Heh, kesimpulannya simple. Kau minat filem yang diterbitkan Bay, even diarahkan oleh Dave Green, kau harus terima hakikat yang peminat asal TMNT akan kecewa dengan filem ni. Tapi bagi aku, aku enjoylah menonton kerana aku memang sukakan gaya rimas-merimaskan yang selalu ditonjolkan. Filem yang untuk kanak-kanak yang bit dark dan rimas. Aku tak pasti budak-budak mampu tahan ke tak tonton sampai habis. 

3.5/5

Saturday, May 21, 2016

Review: X Men - Apocalypse

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Bryan Singer
Pelakon | James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac

Benda besar yang nampak sangat kecil. Itulah yang aku nampak pada filem Apocalypse ini. Seharusnya, filem ni mampu untuk membuatkan kau kagum even bukan sebagai seorang pembaca komik sebenar. Aku, yang bukannya pembaca komik sebenarnya ternanti-nanti kiamat yang bakal terjadi dalam filem ni dan bagaimana X-Men menyelesaikannya. 

Day of Future Past pada aku berjaya untuk menjadi antara filem yang ada idea kompleks tetapi berjaya diselesaikan dengan baik. Apocalypse pula kelihatan seperti satu percubaan untuk menyambung kontinuiti yang sudah tunggang langgang dalam filem sebelumnya bercampur dengan pengenalan beberapa watak yang masih budak-budak ketika kau kenal filem pertama X Men, dan juga isu mutant yang besar dan tidak terkalah. 

Malangnya, pada aku, filem ni ada banyak subplot yang sebenarnya menenggelamkan Apocalypse yang sebenar. Apa yang ada ialah selang seli plot-plot kecil yang tidak dikembangkan dengan baik bersama dengan beberapa plot lain yang menyinggah dan menyemak. 

Terlalu banyak bahagian yang mengutarakan tentang konflik Magneto dan juga beberapa part lain yang terlalu melebihi cerita Apocalypse yang sebenar. Malah, cerita bagaimana Apocalypse berusaha mencari Four Horseman itu juga nampaknya tidak ada pengembangan. Tiada konflik yang besar untuk dihayati kecuali emosi Magneto yang memuaskan. 

Namun, jika kau abaikan segala plot dan juga bahagian pengenalan watak-watak yang sekadar menghiasi runtime menonton, sebenarnya kau boleh enjoy filem ni pada sesetengah bahagian. Pada aku, adegan emosi Erik apabila isteri dan anaknya tebunuh antara yang meruntun jiwa. 

Selain itu, kau akan dapat rasa lebih dalam tentang bagaimana Magneto itu ialah sisi gelap yang sentiasa merasuk diri Erik. Selain tu, aku juga menyukai watak mutant lari laju Quicksilver yang berjaya mencuit hati. Walaupun aku rasa macam kemengarutannya lebih mengarut dari kuasanya sendiri, aku rasa adegan Quicksilver selamatkan mutant dari letupan tu antara adegan yang paling best! 

Bryan Singer ada gunakan beberapa scene daripada filem X Men awal (sekitar 2001 rasanya), namun aku sendiri kurang pasti sama ada filem ni sedang merosakkan kontinuiti yang dah rosak tu atau bagaimana? Pening kepala juga. Tetapi, better anggap filem ni sebagai filem yang bermula dari First Class dan seterusnya ke hadapan. 

Aku akui universe X-Men ni macam pelik. Walaupun aku rasakan macam filem Apocalypse ni seolah-olah cuba memperbaiki timeline yang sudah rosak, namun ianya masih gagal untuk menjawab beberapa soalan. Tak tahulah berapa banyak lagi filem X Men yang perlu hadir untuk membetulkan semua kerosakan yang ada. 

Apapun, X Men: Apocalypse pada aku mengecewakan pada plotnya. Watak Apocalypse tidak sehebat yang disangka. Namun, dari segi entertainmentnya, Apocalypse tetap ada walaupun ya, aku akuii CGInya memang tahap cikai sekali sekala. Dalam Captain America, kita ada Spiderman remaja, sekarang X Men pula edisi remaja. Superhero makin lama makin muda nampak, ehem! 

3/5