FILEM PILIHAN! (disable pop-up blocker untuk baca)

Monday, October 20, 2014

Review: Lagenda Budak Setan 3 - Kasyah

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Sharad Sharan
Pelakon | Farid Kamil, Maya Karin, Ayu Raudhah

Dos filem pertama ok ok. Jadi ianya superhit. Dan kemudiannya, Katerina pulak macam terkial kial cari rohnya dan akibatnya, ianya sekuel yang kurang menjadi bagi siri filem Lagenda Budak Setan. Dan kali ni pulak, Sharad Sharan yang memang pekat dengan pengaruh filem Bollywood kembali dalam sekuel terakhir untuk filem yang diadaptasi dari novel Ahadiat Akashah ni. 

Sejauh mana filem ni boleh pergi? Pada aku, filem ni terlalu terlepas jauh dari apa yang nak dipaparkan sebenarnya. Kasyah itu sendiri seperti diceritakan tanpa ada roh yang betul betul buat penonton rasa yang filem ni miliknya. Semua kisah filem ketiga kali ni, yang fokus pada Kasyah hanyalah sebuah filem sekuel yang tiada pemberatan. Kisahnya atas angin, bercerita, dan habis! Itu saja! 

Malah, filem ni terperangkap dengan tipikal story dan watak yang lebih kurang sama dan berulang ulang. Watak psikopath yang tipikal Hindustani, mengandung dan gugur (tipikal Lagenda Budak Setan) dan juga merajuk yang tak berkesudahan. Semuanya terlalu biasa untuk 2014! 

Aku nampak filem ni punya babak babak keganasan melampau yang agak banyak. Seolah olah aku menonton filem violence-porn yang sikit sikit ada adegan belasah. Entah kenapa, belasah membelasah ni mengingatkan aku kepada Ombak Rindu yang pada aku tepat dosnya. Tapi, Kasyah tak macam tu! Adegan ganas ni seolah olah nak dijadikan ubat kuat filem ni. Malangnya, ianya hanyalah menjadikan cerita filem ni dilupakan. 

Lagenda Budak Setan 3 - Kasyah sebenarnya lebih baik dari Katerina. Dari segi garapannya, dan juga olahan visualnya juga, filem ni boleh dibanggakan. Cuma, untuk melihat filem ni menjadi seperti filem awalnya, ianya seperti menunggu kucing bertanduk. Kasyah seolah olah hilang taring dan tidak mampu diterjemah dengan jayanya untuk menjadi sebuah filem. Menonton Kasyah hanyalah seperti membuka helaian buku novel tanpa emosi. 

Namun begitu, aku suka beberapa aspek filem ni yang bolehlah dibanggakan. Pada aku, team kreatif filem ni memang buat kerja yang giler best. Beberapa lokasi yang divisualkan contohnya macam bilik Hisyam sangat cantik. Walaupun aku rasa logikanya agak kurang jelas, aku rasakan ianya divisualkan dengan jayanya. 

Malah, lakonan Maya Karin dan Ayu Raudhah juga agak meyakinkan. Ayu Raudhah, walaupun hanya menggantikan Lana Nordin, nampak memberikan persembahan yang agak berani. Dibelasah, dibuli dan lain lain! Cayalah! Tambahan lagi, pemilihannya juga cantik dan tepat sebab wajah Ayu Raudhah nampak mirip Lana Nordin yang tembam. 

Hmm, kalau nak cukupkan dan habiskan kisah trilogy ni bolehlah tonton. Mungkin yang gemarkan elemen India dalam filem ni, filem ni untuk anda. Pada aku, Kasyah hanyalah sebuah filem Lagenda Budak Setan yang sekadar menterjemahkan apa yang datang dari buku. Dalam penterjemahan tu, roh filem gagal disuntikkan. Apa yang ada hanyalah sebuah buku yang boleh ditonton, bukannya filem yang boleh dirasa. 

3/5

Saturday, October 18, 2014

Review: The Hangover Part II

Tahun Terbit | 2011
Pengarah | Todd Phillips
Pelakon | Bradley Cooper, Zack Galifianakis, Ed Helms

Bradley Cooper, Zack Galifianakis dan Ed Helms kali ni kembali lagi. Yup, aku sukakan semuanya pasal The Hangover yang pertama. All the plot, the comedy dan semuanya berjaya memberikan aku satu ruang baru untuk filem komedi dewasa. Tapi, entah kenapa, aku rasa Todd Phillips ni macam terlalu teruja dengan yang filem pertama lantas bawa skrip yang pertama, fotostat dan wujudlah The Hangover Part 2! 

Yup, The Hangover Part 2 ni ialah versi fotostat. Kalau dah fotostat, agak agaknya macam mana ya? Bayangkan kau ambil gambar full colour yang sangat cantik, letak molek molek atas mesin fotostat, dan press the button. Maka, salinannya akan jadi gelap, yang kaler cerah pulak akan jadi cerah, dan yang hitam akan jadi lebih gelap. Begitulah The Hangover Part 2. 

Oh, aku nampaknya tercakap lebih pasal mesin fotostat lebih dari The Hangover Part 2. Ginilah, senang cite, filem ni sebenarnya punya plot yang sama je dengan yang pertama. Korang akan perasan yang filem ni ada elemen dan ciri ciri yang sama dengan filem pertama, lihat saja pada permulaan plot, episod lupa ingatan, dan misi mencari someone yang hilang. 

Cuma, apa yang berbeza dalam filem kali ni ialah, filem ni seolah olah reboot The Hangover. Alah, macam reboot Spiderman, Spiderman akan jadi lebih dark! Bila reboot The Hangover, maka The Hangover akan jadi lebih dark! Setting kali ni ditukar ke Thailand, dan segala kerja filem nampak lebih gah dan gelap untuk menutup screenplay yang copy pasta tu! 

Tapi tak apalah, pandangan aku, kalau copy pasta pun, tapi still entertaining, ianya worth to watch. Malangnya, aku tidak rasakan filem ni better dari yang pertama dari segi plot. Pasal apa? Pasal keterujaannya sudah hilang. Kita perlukan something yang baru. Plot yang lebih segar untuk wolfpack ini! Apa yang ada hanyalah komedi tipikal yang menjadi. Itu sahaja pengubat untuk menonton! 

Tolak plot copy pasta yang ada, aku rasakan komedinya masih menjadi. Dengan gabungan tiga pelakon yang sangatlah menjadi tu, mereka berjaya membuatkan penonton macam aku untuk judge filem ni sebagai teruk dari plotnya. 

Dari segi visualnya pula, aku rasakan filem ni punya visual yang lebih ganas dan gelap. Bagaimana Thailand digambarkan dalam filem ni agak natural dan kasar, namun itulah yang membuatkan filem ni meriah dan cantik. 

Totally filem fotostat. Komedinya pula tak dinafikan menutup kelemahan besar tu. The Hangover Part 2 memang mengubat peminat filem pertama untuk rasa filem ni dalam situasi berlainan. Pada aku, ubat tu tiada sebab aku mengharapkan plotnya segar dan bukan hanya sekadar repetition. Apapun, tolak tambah campur bahagi, filem ni masih menghiburkan untuk sebuah filem santai. 

3.5/5

Thursday, October 16, 2014

Review: Mamak Cupcake

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | MJ Woo
Pelakon | Shaheizy Sam, Siti Saleha, Azad Jasmin, Faisal FBI

Bila nak buat cerita pasal mamak, sebenarnya satu benda yang terlintas pada aku ialah kreativiti. Pada aku, bukan senang nak memamakkan orang melayu, dan membawa sebuah culture yang rasanya jarang berada di barisan depan filem. Iyalah, si Razak Mohaideen dulu bawa pasal mamak penang, tapi itu pun sekadar hiasan filem. Tapi, bila mamak jadi watak utama, dan buat pertamakalinya percubaan si cina membollywoodkan filem Melayu, bagaimana? 

Sedikit mengecewakan. Yup. Aku sebenarnya berdukacita apabila Woo Ming Jin yang aku kagumi dengan filem sebelum ni, Seru dan KL Zombi gagal untuk memberikan sesuatu yang sempurna dalam Mamak Cupcake. Filem ni nampak macam sebuah filem yang gagal dalam penterjemahannya. Malah, apa yang diadaptasi ke layar melalui lakonlayarnya, pada akulah, tak payah ada watak mamak pun tak apa. Watak Melayu biasa pun boleh bawa plotnya! 

Mamak Cupcake tak pergi dalam culture mamak tu sendiri. Meletakkan Shaheizy Sam sebagai mamak, dan kemudiannya, bergerak seperti filem Melayu biasa. Macam biasa, tak ada apa pun yang kita belajar tentang mamak dan cerita mereka. Apa yang ada hanyalah kisah melayu biasa yang dibalut dengan kemamakan si Shaheizy Sam. 

Malah, aku rasakan Shaheizy Sam sendiri adalah kegagalan yang besar dalam filem ni. Jujurnya, aku kagum bila dia menjadi sesuatu penarik untuk filem ni. Iyalah, semua orang excited nak lihat pelakon ini jadi mamak. Namun, apa yang dia beri gagal untuk memuaskan hati aku. Lawaknya kadangkala menjengkelkan. Lakonannya juga nampak terperangkap! 

Semuanya kurang menjadi. Skripnya termasuk juga. Ceritanya macam lemas. Tak ada tempat yang betul betul umph untuk sebuah cerita. Predictable dan hanyalah dipenuhi dengan moment moment biasa dalam filem komedi filem Malaysia. Malah, aku rasakan skripnya hanyalah separuh masak dan tidak diperkemas dengan baik sekaligus menjadikan ianya perkara paling melemahkan bagi filem ini. 

Sangat sangat sedih sebab filem ni ada visual yang sangat menakjubkan. Disebalik ceritanya yang membosankan, kebiasaan dan kegagalan dalam paparan mamaknya, aku puji visual filem ni yang sangat menggoda. Itu mungkin satu satunya benda paling cantik dalam filem yang punya skrip yang agak hodoh ini. Si cantik dan si hodoh bertemu, yeay! 

Malah, penggunaan visual efek yang cantik pada aku, berjaya memberikan moment yang ikonik. Yup, jujurnya, scene teh tarik terbang tu sangat ohsem! 

Sangat biasa, tidak terjangka sangat biasa! Ianya seperti menonton filem yang ditulis macam mee segera, tapi sangat teliti pula pada visualnya. Macam tak ada kerjasama yang terbaik untuk menjadikan filem ni terhebat. Pada aku, Mamak Cupcake gagal menyerlahkan sisi mamak MJ. Walaupun filem ni ada kulit yang sangat cantik, anda tentu tidak akan percaya ceritanya tidak secantik kulitnya. Kalau nak tonton untuk ringan kepala pun, ianya gagal untuk menyerlah. 

2.5/5

Tuesday, October 14, 2014

Review: The Hangover

Tahun Terbit | 2009
Pengarah | Todd Phillips
Pelakon | Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis

Dulu, masa filem ni kecoh dibibir fanatik filem, aku tak nak rasa untuk tonton sebab ya ianya macam agak kasar. Tapi, people keep talking about this film sampailah sekarang. Year by year, filem ni menamatkan sirinya pada 2013 dengan Hangover part 3 dan marathon filem ni pun bermula. Dan yup, aku rasa rugi lah pulak tak tonton filem ni yang ditayangkan tahun 2009 dahulu. Ianya sangatlah pelik, kelakar dan ada sesuatu. 

The Hangover bukan sebuah filem yang hanya menekankan kelakar, dan main main sesuka hati dan bagi penonton dengan visual bogel dan semuanyalah yang patut ada dalam filem Rated-R. Filem ni adalah filem persahabatan untuk dewasa. Orang dewasa takkan layan filem friendship kalau semua elemen ni tak ada. Pendek kata, ada mesej yang jelas, friendship tu selamanya. 

Filem ni bermula dengan simple, memberi misteri saat filem ni dibuka. Kemudiannya, dengan menggunakan alasan kukuh (rape drug) filem ni melangkau satu ruang masa yang dismpankan untuk misterinya, kemudian, dari hujung titik berakhirnya misteri itu, filem ni mula dengan bergerak ke belakang. 

Ya, agak sukar untuk aku teruja dengan misteri yang direka. The Hangover rasanya berjaya menerujakan aku dengan misterinya walaupun aku tahu semuanya hanyalah sebuah filem yang ringan dan tak ada apa apa pun yang perlu difikirkan. 

Honestly, sepanjang aku menonton filem komedi dewasa, aku harus katakan filem ni berjaya mungkin atas beberapa sebab. Komedinya salah satu lah! Tapi, apa yang penting ialah originality plotnya, dan segala penciptaan ceritanya yang sangat jarang (atau bagi aku, pertamakali) ditonton. 

Filem ni tak berat. Boleh bersantai santai. Dan semuanya sangatlah ringan sehinggakan kelakarnya sangatlah menjadi. Lakonan Bradley Cooper, Ed Helms dan Zach Galifianakis menghiburkan. Setiap dari mereka yang ada ciri masing masing berjaya menghidupkan sebuah kisah komedi dewasa yang sempurna. 

Komedi yang sangat pelik, macam tonton filem yang bukan filem. Lawaknya memang sangat sangat natural. Menonton The Hangover ni memang meringankan kepala. Memang tak hairanlah filem ni box office tahun 2009 dahulu. Ok, agak lambat untuk aku tulis review ni. Tapi, sekurang kurangnya, aku nak share keterujaan aku dengan filem ni. Ha3! 

4/5

Sunday, October 12, 2014

Review: Vampire Academy

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Mark Waters
Pelakon | Zoey Deutch, Lucy Fry, Danila Kozlovsky

Hollywood dah ada macam macam genre pasal vampire. Ada vampire yang romantik, ada vampire yang hodoh, dan macam macam lagilah. Ada juga macam macam style dan gaya persembahan untuk setiap movie. Dari Twiligh ke Underworld, semuanya ada cara tersendiri, dunia tersendiri, dan yang pasti originalitinya ada. Tapi, sebagai penonton Vampire Academy, semua itu tiada dalam filem ni. Ianya seperti lego yang dipasang2. 

Ambil Harry Potter punya setting, lekat kat satu bahagian. Ambil Twilight dan tampal kat atasnya. Dan dari dua blok tu, kita bina satu kapal. Kita layarkan, dan wallah, cerita pun bermula. Dan melihat Vampire Academy dengan cara itu, ianya sebuah cerita yang sangatlah tidak original dan sekaligus tidak mampu untuk deliver apa yang dipanggil excitement. 

Bukan dari originalitinya sahaja, Vampire Academy sangat jauh untuk menjadi sebuah filem vampire yang betul betul memuaskan. Tak tahulah bagi yang membaca novelnya. Bagi aku, kisahnya membosankan. Terjemahan novel tidak mampu diangkat dengan baik dan menjadikan cerita filem ni sangatlah biasa dan tiada taring. 

Mana mungkin kalau nak diangkat ke layar, novelnya teruk. Orang tak angkat novel teruk ke layar. Lainlah kalau Mark Waters yang pernah arahkan filem Mean Girls dan Freaky Friday ni tak faham apa itu terjemahan yang sebenar. Maka, apa yang terjadi ialah salah Daniel Waters selaku penulis lakon layar. Lakonlayarnya membosankan. 

Malah, lakonan Zoey Deutch dan Lucy Fry tidak ada kekuatan langsung. Dua mereka, yang seharusnya jadi nadi yang benar benar carry the film, tidak mampu untuk mengangkat cerita ni ke satu level yang sempurna. Watak Rose Hathaway terumbang ambing, tenggelam timbul dan tidak tahu arah. Lissa Dragomir pula tenggelam punca. Kejam diutamakan, kejap diketepikan. Hiasan karakternya juga bosan! 

Hadoi, semuanya tak kena. Filem ni macam lost kat terjemahannya. Hubungan antara Rose Hathaway dan juga Lissa juga tidak ditata dengan sempurna. Sekaligus, ianya satu kejatuhan besar untuk filem ni menjadi gagal. 

Mungkin screenplay filem ni seharusnya menjalani terjemahan untuk drama tv. Ianya mungkin boleh menjadi sebuah siri yang lebih senang dan mudah untuk dihadam. Lagipun, filem yang terlalu banyak cakap dan tidak ada sesuatu yang unik bukanlah menarik bagi aku. Mungkinkah ini worst adaptation untuk tahun 2014? Korang nilaikan. 

2/5

Wednesday, October 8, 2014

Review: Humpty Sharma Ki Dulhania

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Shashank Khaitan
Pelakon | Alia Bhatt, Varun Dharwan, Siddarth Sukla

Apa lagi yang boleh diharapkan untuk sebuah filem Hindi yang berjaya. Pastinya ada jiwa romantik, sedikit sulaman lagu, tarian dan juga emosi. Tipikalitinya sudah lama difahami, dan ya, disebabkan itulah Humty Sharma Ki Dulhania berjaya menarik jiwa aku untuk menonton. Apa yang ada dalam filem ni bukanlah untuk orang yang selalu cakap ‘ah, aku dah tau ending filem ni!’. Ianya untuk orang yang selalu cakap ‘soooo sweet (sambil kelip kelip mata)’. 

Humpty Sharma Ki Dulhania ni sebenarnya mirip filem cinta biasa. Ada cinta tiga segi yang simple, halangan ibu bapa, kahwin yang dirancang dan apa saja yang patut ada dalam sebuah filem romantik komedi yang berjaya. Dan yakin aku rasakan filem ni antara filem yang menarik hati peminat hindi untuk menonton dan meraikan cinta Humpty dan Kavya ini! 

Seolah olah menonton Dilwale Dulhania Le Jayange dengan tambahan elemen Hangover, Humpty Sharma Ki Dulhania berjaya memberikan satu kisah cinta yang cheesy dan juga memikat. Kisah Kavya yang ingin mencari bride dress di Delhi yang menemukan dengan Humpty Sharma dan mencetuskan konflik adalah sesuatu yang biasa, tetapi tetap boleh dirasa keajaibannya. 

Fasa separuh masa pertama filem ni mungkin agak ringan dan dipenuhi dengan lakonan Varun Dhawan dan Alia Bhatt yang agak santai. Malah, pada aku, first half filem ni rasanya agak kurang menarik hati aku disebabkan kisah ala ala playboy yang terlalu biasa. Apa yang Humpty Sharma Ki Dulhania bagi pada fasa pertama filem tidak meyakinkan. 

Tetapi, fasa kedua adalah seperti gam. Ianya fasa yang menarik untuk kita melihat emosi dan kisah hero nak cari heroinnya yang dihalang cintanya. Diberikan suntikan komedi yang sederhana, fasa kedua filem ni mungkin antara bahagian yang sangat menjadi dan memberikan roh kepada keseluruhan filem. 

Filem ni takdelah romantik sangat. Ianya bukan mengikut gaya filem 90an yang emosinya terlalu dalam. Filem ni ibarat filem yang rileks, dan bermain main dengan ceritanya tetapi pada masa yang sama deliver tipikal Bollywood storyline dengan jiwa muda. Apa yang dipaparkan nampak muda dan segar gayanya walaupun ceritanya nampak boleh dijangka. 

Alia Bhatt sangat cute dan catchy. Lakonannya bersahaja ditambah pulak dengan wajahnya yang super cute sangat memukau. Gandingan dengan Varun Dhawan menjadi walaupun aku rasakan Varun Dhawan nampak biasa dan tidaklah diberikan dialog yang betul betul mencengkam sebagai hero. Namun, lakonan mereka memuaskan. 

Apa yang boleh diharapkan dari filem ni? Tipikal, beautiful songs, Alia Bhatt yang sangat supercute. Dan tribute kepada cinta Bollywood. Humpty Sharma Ki Dulhania memberikan pengalaman menonton filem Bollywood generasi baru yang seperti biasa memberi cerita yang sama. Tapi kan, pelik juga sebab aku suka walaupun ceritanya cliché dan boleh dijangka. 

4/5

Tuesday, October 7, 2014

Review: V/H/S/2

Tahun Terbit | 2013
Pengarah | Jason Eisener, Gareth Evans, Timo Tjahjanto, Eduardo Sánchez, Gregg Hale, Simon Barrett, Adam Wingard
Pelakon | Lawrence Michael Levine, Adam Wingard, Jay Saunders, Fachry Albar

Jujurnya, filem ni sudah pergi far away. Secara peribadi, filem ni sebenarnya sudah hilang taring asalnya seperti mana yang dirasa dalam filem pertama. Darahnya, ngerinya, rasa peningnya, rasa nak makan Panadol sampai habis botolnya, dan semua kehisteriaan yang dialami dalam filem pertama sebenarnya tidak ada sepenuhnya dalam filem kedua ini. Namun, ada sesuatu yang istimewa tentang filem ni. Apa dia? 

Kita bakal tengok Gareth Evan, si pengarah filem aksi The Raid dan Merantau dari Indonesia tu mengarah filem found footage yang aku kira pertamanya untuk filem besar sebegini. Yalah, ianya dari Indonesia beb! Dan itulah antara suntikan excitement yang berjaya buat aku menunggu. 

Kumpulan pengarah kali ni ialah Jason Eisener, Gareth Evans, Timo Tjahjanto, Eduardo Sanchez, Gregg Hale, Simon Barrett dan Adam Wingard. Hampir kesemuanya pengarah yang pernah mengarah filem seram tersohor dan epic! Dan termasuk frame narrative, semua ada enam filem pendek yang bakal disaksikan. 

Frame narrativenya agak mengecewakan. Simon Barrett melalui Tape 49 pada aku gagal untuk mencari sesuatu yang baru dan lebih baik dari filem V/H/S yang pertama. Pengarah ini seperti mengulang benda yang sama, dan juga syot yang sama untuk mewujudkan misteri, dan ya, sebagai frame narrative yang menjadi tulang belakang filem, ianya agak menghampakan. 

Filem pendek pertama, Phase 1 Clinical Trials arahan Adam Wingard pula agak weird dan unik. Sebuah perlanggaran antara robotic dan hantu yang agak pelik, but ya, it works. Adam Wingard kurang atau gagal mewujudkan misteri yang cantik, tapi kerja kameranya, iaitu pandangan mata robotic tu antara sesuatu yang unik dan tidak mengecewakan! 

A Ride In The Park arahan Eduardo Sanchez dan Gregg Hale pula mengetengahkan zombie. Viewnya pulak dari kamera yang dipasang atas topi keledar pengayuh basikal. Its quit boring sebab banyak single syot dan zombie, bukan subjek yang aku suka. Lagipun, semua adegan koyak rabakkan perut manusia seems cliché to me eventhough both directors beri satu view yang berbeza. 

Pengarah The Raid, Gareth Evan bersama Timo Tjahjanto berjaya memberikan rasa kagum. Bukan apa, sebuah filem pendek yang berbahasa Indonesia di dalam filem Amerika yang tidak mengecewakan, dibawa bersama sebuah idea gila yang out of Nusantara punya kebiasaan. Puas hati walaupun ceritanya nampak janggal. Sedikit rasa kurang selesa dan geli bila fuck, shit diucap berkali kali oleh orang Indonesia. Sangat tak sesuai! 

Slumber Party Alien Abduction pula ada sedikit rasa gayat. Walaupun kerja kameranya sesak sebab ianya view dari kamera yang dipasang pada anjing, twistnya berjaya memberi rasa menonton mini Super 8. Tidak mengecewakan. 

Keseluruhannya, V/H/S/2 ada naik turun. Tak macam filem pertamna yang mampu hold momentum dengan lebih baik dari yang ni. Namun, filem ni berjaya memberikan satu view baru untuk genre found footage. Ianya seperti satu pesta filem found footage dan penonton sebagai tukang tonton akan menilai dari A ke Z yang mana bakal mendebarkan hati. Korang pula, antara keenam enam short films ni, mana paling best? 

3.5/5

Saturday, October 4, 2014

Review: Dracula Untold

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Gary Shore
Pelakon | Luke Evans, Dominic Cooper, Sarah Gadon

Dracula Untold mengikut tradisi tipikal Hollywood sekarang. Sebuah kisah sebenar campur fiksyen yang dicampur sana sini untuk menjadi filem yang dark dari segala sisi. Filem Dracula ini pada aku hanyalah sebuah filem yang hanya tidak ada sesuatu yang baik. Menonton Dracula Untold sebenarnya seperti menonton sebuah filem yang ada rasa déjà vu. Rasa macam pernah tonton, tapi di mana ya? Lebih kuranglah. 

Sesungguhnya, filem arahan Gary Shore ini bermula dengan permulaan yang agak membosankan, dan sekaligus melemahkan. Tipikal naratif melalui voice over yang sangat biasa telah memberikan ruang untuk melihat filem ni sebagai sebuah lagi filem yang tiada apa apa yang baru. Dan ya, dari awal hingga hujung, Dracula Untold tidak ada sesuatu yang baru. 

Filem ini, yang mana Luke Evans menjadi centre of the story digarap dengan terlalu biasa. Plotnya sangat simple dan tidak ditekankan dengan sempurna. Pada aku, filem ni hanyalah seperti sebuah filem yang dibuat untuk menceritakan sisi ‘untold’ itu tetapi tidak mampu sampai ke tahap maksima. Semuanya agak biasa, dan tidak berjaya menarik aku untuk tertarik. 

Walaupun filem ni lebih kepada sebuah filem perang fantasi yang menyajikan kekuatan perang skala ‘300’, ianya masih belum cukup untuk beri aku impak yang betul betul besar terhadap babak perangnya. Dengan perperangan yang sangat sikit, dan tidak betul betul memberi satu visual art yang memuaskan, perperangannya nampak tenggelam dan macam hidup segan mati tak mau. 

Babak Dracula smash askar Turki dengan kelawar tu mungkin antara babak epic dalam filem ni. Tapi, takkan itu saja yang ada. Seharusnya, ada lebih dari itu untuk sebuah filem perang dengan dracula di dalamnya. Sesuatu yang unik, yang belum pernah diceritakan, sesuai dengan ‘untold’ pada tajuknya. 

Lakonan Luke Evans dan Dominic Cooper mungkin boleh dikategorikan sempurna. Namun, dalam watak mereka masing masing, mereka hanyalah terlalu mengikut ceritanya. Pada aku, aku inginkan konfrontasi Mehmed dan Vlad itu ditekankan supaya nampak lebih kuat kekuatan hubungan sejarah mereka. Tetapi, tiada itu! 

Di sisi positif, mungkin Dracula Untold boleh aku janjikan ada benda benda ni. Satu, dracula yang transform ala ala Decepticon dalam TF4 yang ohsem! Dua, babak perang akhir yang mungkin aku boleh kategorikan antara babak yang satu satunya menangkap dalam filem ni. Dan yang ketiga, sisi baru dracula yang pada aku pada setiap penonton akan punya pendapat berbeza. 

Aku tidak rasakan filem ni terlalu membosankan. Tetapi, tidak jugaklah mendebarkan. Ianya terlalu biasa dan walaupun ianya berbaloi untuk ditonton, korang tidak seharusnya mengharapkan filem ni ialah filem masak ranum. Ianya ada cerita yang pada aku boleh dikategorikan sebagai ‘half-baked’ dan tidak mampu untuk memberi thrill yang sebenar. 

2.5/5