FILEM PILIHAN! (disable pop-up blocker untuk baca)

Monday, January 26, 2015

Review: Kelibat

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Hashim Rejab
Pelakon | Ellie Suriati Omar, Fauzi Nawawi, Nizam Zaidi

Ini yang aku panggil improvement. Nampaknya filem ni, antara yang berjaya untuk menarik perhatian aku untuk berdiskusi tentangnya. Plot twistnya dan segala isi perut filem ni nampak segar bugar walaupun masih dibayangi filem filem seram MIG yang lain. Kelibat ialah sebuah filem yang berjaya memberikan perasaan ingin tahu yang ok, walaupun ianya masih nampak tipikal dalam beberapa bahagian. 

Idea filem ni mungkin aku boleh katakan sebagai segar. Kelibat sebenarnya bukanlah filem seram yang menyeramkan. Ianya lebih kepada psycho dan jugak thriller yang menggunakan seram untuk menutup kejutan psycho thrillernya. Permulaan filem ni yang cantik, dan separuh masa pertama yang menekankan konflik keluarga nampak menjadi walaupun karakternya sikit je. 

Malah, selain daripada idea, filem ni bermula dengan penekanan terhadap hantu yang mirip filem filem Thai dan Asia. Permulaan filem yang ada babak hantu di cctv dan juga paparan akhbar berkenaan hantu hantu famous di Malaysia menjadikan permulaan filem ni ada grip yang bagus. Separuh masa pertama filem, yang bermain di dalam rumah ada kerja kamera yang boleh dikatakan hebat dan luar biasa. 

Filem ni pada aku tidaklah melebih lebih pada setnya, seperti Flat 3A. Bermain dengan gelap yang cukup sifat, dan menimbulkan rasa ragu dari masa ke masa adalah elemen yang sempurna. Tapi, apa yang aku cakap ni hanya berlaku di separuh masa pertama filem. 

Filem ni mula merudum di saat kejutan dan perubahannya tiba. Bila family semua dah mula mengalami moment seram, filem ni mula menjadi filem yang tipikal. Elemen seramnya diisi dengan moment yang sangat tipikal dalam filem seram dan menjadikan bahagian seram filem ni menghilangkan roh di fasa pertama. 

Tetapi, saat penonton dah mula bosan dengan kejutan yang semakin lama semakin hilang taring, geng di sebalik idea Kelibat ni bijak untuk tarik balik penonton untuk kembali menonton. Moment akhir filem ni, yang mana memberikan ‘twist’ yang besar antara bahagian yang betul betul memberikan Kelibat pengalaman yang berbeza. 

Namun, secara peribadi, Kelibat masih boleh berdiri tanpa elemen hantu. Kelibat boleh muncul sebagai filem psycho thriller, dan kemudiannya kejutan besar di akhir filem disatukan. Pada aku, babak hantu selepas keluarga ni jadi baik secara tiba tiba hanyalah dibina untuk memanjangkan waktu filem dan tidak ada apa apa motif. 

Babak hantu sebenarnya menjadikan filem ni berselirat untuk dijelaskan. Scene Elly Suriati dalam bilik mainan bersama anaknya, yang menjadi part penjelasan kepada semuanya tidak disambungkan dengan baik. Pendek kata, hujung filem ni nampak tidak dihias dengan sempurna walaupun endingnya ada kejutan yang betul cantik kalau hiasannya betul. 

Totally, a great piece from Hashim Rejab. Great CGI dan juga permainan visual yang baik. Ceritanya sempurna dan segar. Walaupun begitu, aku tidak berkata yang filem ni cukup sifat untuk jadi filem yang terbaik. Secara peribadi, Kelibat delivers apa yang betul betul terbaik dan ya, MIG berjaya untuk membuatkan aku berfikir dan mencantum apa yang sebenarnya berlaku dalam filem ni. 

3.5/5

Friday, January 23, 2015

Review: Amir & Loqman Pergi Ke Laut

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Mamat Khalid
Pelakon | Syuib Sepahtu, Syuq Balas, Soffi Jikan, Zarina Anjoulie

Akhirnya, seperti ayat ayat review yang aku baca, Mamat Khalid sudah buat filem gangster. BUkan ala ala KL Gangster, dan bukannya ala ala filem Gangster yang selalu kita tonton. Mamat Khalid memang membina sebuah filem gangster dengan acuannya yang tersendiri. Ada semangat kenegerian Perak yang menebal dalam filem ni, typical Mamat, dan isi pentingnya, Amir dan Lokman Pergi Ke Laut memang sebuah gangster yang sempurna. 

Menyebut soal parody, Mamat memang pandai bab bab ni. Amir dan Lokman Pergi ke Laut ini lebih kurang macam Hantu Kak Limah dan Zombie Kampung Pisang juga. Filem ni mengkritik dan mencuit filem filem gangster yang ada dalam suasana yang unik dan kemas. Ada elemen elemen yang artistic dan menjadikan filem ni sangat cantik dipandang dan sedap didengar. 

Mamat tidak membawa tipikal gangster. Hensem dan macho bukanlah karakter yang dipaparkan dalam filem ni. Melalui Syuq BALAS dan juga Syuib SEPAH, pelakon utamanya digambarkan sebagai kelakar, lurus bendul dan berada dalam satu suasana gangster yang mirip konflik filem filem China. Ah, lagipun memang Mamat paparkan suasana cina pun dalam filem ni. Maka, tidak hairanlah plotnya pun lebih kurang filem Cina. 

Amir dan Lokman tidak pergi ke laut sebenarnya. Filem ni tak ada paparan laut mahupun sampan. Apa yang ada hanyalah kisah diorang berdua ini nak keluar dari dunia gangster. Dan sepanjang mengutip duit untuk bayar wang untuk lepaskan diri dari dunia gangster, masalah berlaku. Dan setiap inci filem ini hanyalah tentang mereka, dan cita cita mereka untuk menjadi baik. 

Filem ni memang lain dari yang lain. Kalau korang tak nak tengok pada plot pun, tengok pada lakonan mamat dua ekor tu pun dah cukup. Mamat berjaya membawakan sebuah filem duo yang memang jarang kita lihat dalam filem filem melayu. Penekanan terhadap kisah Amir dan Lokman serta jiwa mereka memang menjadikan filem ni ada lawaknya, emosinya dan juga jiwanya. Sempurna dari segi itu. 

Suntingan filem ni juga antara yang sangat top notch. Gerakan kameranya cantik dan ada soul gitu. Aku mungkin tak tahu nak terangkan macam mana, tetapi apa yang Mamat Khalid bawakan dalam filem ini memang lebih baik dari semua filem filem Mamat sebelum ni. Ah, mungkin aku boleh kata, ini ialah level Mamat yang lebih baik lepas Apokalips X. 

Musiknya juga, garapan orang yang pernah bikin muzik filem Goliath dan Lelaki Harapan Dunia juga memang sangat cun. Muziknya memang memainkan peranan penting dalam memberikan roh yang sempurna filem ni. Aku tak nak cakap banyak, tapi muzik filem ni unik dan menjadi satu simbol filem ni yang superb. 

Ohsem! Amazing dan fantastic! Akhirnya Mamat Khalid mencapai orgasm dalam bikin filemnya. Dalam bikin filem parody, Mamat nampaknya berjaya naik ke satu tahap dimana pengarah zamannya tidak mampu untuk ada. Dia pandai mengikut zaman, pandai membawa apa saja citarasa ikut masa, dan antara pengarah yang sangat bijak bermain dengan sindiran. Perfecto untuk filem ni! 

4.5/5

Tuesday, January 20, 2015

Review: Syirik, Mistik, Tahyul

Tahun Terbit | 2014
Pengarah| M Subash
Pelakon | Mak Jah, Sura Sojangi, Kalpana Sundraju, Naqia Nasution

Sesungguhnya aku rasa lega bila M Jamil sudah berhenti buat filem hantu. Aku rasakan demam filem hantu yang pakai manusia ni dah habis. Bila M Jamil dah terkubur, tiba tiba muncul pulak sebiji lagi. Mungkinkah M Jamil ini geng Hydra yang terkenal dengan motto kalau potong satu kepala dua lagi akan tumbuh? M Subash ialah kebangkitan M Jamil dan seseorang, please stop this man from making movies yang menipu pengguna panggung. 

Amat merugikan kalau kau sebenarnya rasa teruja dengan M Subash. Malah, aku rasakan siapa yang taksub dengan filem M Subash hanyalah mahu menonton adegan adegan berahi yang diletakkan menggunakan pelakon non Malay yang memang tak nampak horny mana pun. Malah, pengarah ini juga tidak mampu untuk bikin filem yang benar benar filem sebab filem ni hanya layak berada dalam panggung experiment budak budak universiti. 

Kau nak orang bayar untuk tonton filem kau, then kau letak pelakon yang entah mana mana datang. Muncul di kaca tv pun tidak, muncul di layar besar lagilah tidak. Dan kau nak orang rasakan yang filem ni berbaloi untuk sebuah penontonan? OMG! What happened to this man my fren. Dia sedang seperti berpusing dan berpusing membuat benda yang sama dan perkara yang sama. Cuma apa yang berubah hanyalah tajuk filemnya saja. 

Mistik Syirik Tahyul ini hanyalah benda recycle dari Cara Mengundang Hantu (see, betapa aku setianya menonton walaupun benci dan meluat dengan pelakonnya yang berlagak jerit terpekik lolong tapi satu emosi pun tak ada). Plot yang tipikal, cerita tiga bangsa yang biasa, dan juga sinematografi yang memang terlalu ‘berlagak’ untuk menjadi sesuatu yang istimewa. 

Plot yang ada tiga itu, kalau dibahagi, sepatutnya rasa debar, rasa ingin tahu dan rasa mahu ikut, tapi malangnya, menonton 30 minit filem ni pun sudah buat aku rasa macam tonton lebih satu jam. Lambat benar masa berjalan. Gagahkan jugaklah menonton untuk cari benda benda yang unik dan best untuk dipuji. Malangnya, semuanya berakhir sia sia. 

Masih menggunakan pelakon yang recycle dan sanggup berlakon dengan pengarah ni seperti Khatijah Tan, filem ni memang tahap filem budak universiti. Apa tidaknya, cerita pendek yang dilakonkan pelakon India dipenuhi adegan rogol yang memaparkan perut buncit si lelaki dan juga lakonan yang sangatlah menjengkelkan. Cerita pendek Cina pula sangatlah tipikal dan hampeh. Cerita pendek yang Melayu pulak hanyalah seperti sebuah uji bakat. 

Jadi persoalannya di sini, mengapa kau bikin filem kalau kau nak bereksperimentasi. Kalau nk berekperimentasi macam ni dari dulu, seharusnya rakam dan papar di tv. Ah, aku rasakan tv pun tak nak lah filem filem sampah macam ni. Tak ada peningkatan. Cuma aku rasakan filem lakonan Imuda dahulu je yang aku rasa cantik dan hebat! The rest, shit! 

Totally a waste of time kalau menonton. Aku dah bazirkan masa untuk korang, so korang janganlah bazirkan masa untuk tonton. Aku rasa, kita seharusnya menghentikan mamat ini dari buat filem lagi kalau inilah jadinya. Seharusnya in future, M Subash patut ketengahkan muka famous untuk penonton rasa berbaloi untuk bayar menonton filem ni dan bukannya letak budak mentah untuk sekeping tiket. 

1/5

Saturday, January 17, 2015

Review: Rise of the Planet of the Apes

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Matt Reeves
Pelakon | Andy Serkis, Gary Oldman, Keri Russell, Jason Clarke

Honestly, aku terhibur dengan reboot filem Planet of the Apes, Rise of the Planet of the Apes yang pada aku menjanjikan satu kehebatan baru dalam beberapa perkara. Pertamanya, filem ini menggunakan CGI yang gempak untuk menghidupkan situasi dan membawa satu level lebih tinggi untuk sebuah filem berkenaan apes. Semua falsafah dan evolusi beruk dan jiwanya dengan watak manusia menjadikan ianya sebuah filem tentang apes dan manusia yang sempurna. 

Nah, sekarang merangkak ke 10 tahun akan datang, muncul Dawn of the Planet of the Apes. Melangkau jauh dari kisah pertama, semua watak watak filem pertama dihilangkan menjadikan filem ni hanya disambungkan melalui Caesar si apes yang bijak dan berevolusi. Dan apa yang korang alami ialah sebuah kisah yang berat dan sangat sangatlah nampak seperti filem Nolan dan juga roh filem Godzilla yang dilakonkan beruk. 

Sejujurnya, filem ni milik Caesar. Kisah filem ni nampak tidak difokuskan kepada manusia dan menjadikan roh filem ni sangat lain macam. Mana tidaknya, kau akan lihat subtitle yang hanya menterjemahkan beruk bercakap, yang pada aku memberikan rasa sunyi dan juga diam tetapi pada masa yang sama memberikan peluang untuk kita melihat bagaimana interaksi beruk beruk yang berevolusi. 

Mungkin itu ialah antara benda best dalam filem ni. Namun pada akulah, aku rasakan moment beruk bercakap bahasa mereka antara babak babak yang agak payah nak hadam. Bukan kata tidak baik kea pa, cuma aku yang tidak dapat menerima hakikat ceritanya begitu. It seems funny sometimes. But aku faham semuanya dibina untuk nampakkan beruk itu lebih realistik. 

Caesar dan Koba, yang mana menjadi beruk tumpuan dalam filem pertama dibina sebuah konflik sendiri. Walaupun konflik manusia dan beruk bermula sebagai akar, filem ni sikit sikit berubah menjadi konflik Caesar-Koba yang sengit. Aku puji Koba yang pada aku memberikan roh filem yang kejam dan jujur. Koba ialah paparan kekejaman manusia terhadap binatang. Dan ya, Koba antara karakter beruk jahat yang sempurna. 

Caesar memang memberikan gaya beruk yang ada roh. Tidak dinafikan lakonan Andy Serkis berjaya memberikan Caesar sebuah emosi yang payah nak hadam kalau tak kena dengan pelakonnya. Caesar pula ialah bayangan kasih sayang manusia terhadap binatang dan pandangan binatang terhadap manusia. 

Teruja dengan visual beruk yang nampak realistik, dan juga babak babak yang mengkagumkan, Dawn of the Planet of the Apes punya moment yang sendiri. Menontonnya ialah sepertimana korang rasa ketika menonton Godzilla. Banyak babak babak sunyi, tetapi dengan bantuan skor muzik yang tepat dan jitu, bulu roma akan berjaya naik dan mata akan terlekat dengan sempurna menatap grafiknya. 

Tak semua akan hadam dengan filem ini. Banyak moment senyap yang perlu dihadam. Jadi, walaupun aku rasa filem ni memang layak dipuji, secara peribadi, aku pun rasakan sebegitu. Pujian pada kejayaan memberikan gambaran lebih berat dan dalam tentang persoalan manusia dan haiwan dan jiwa manusia dan sebaliknya yang membuatkan kita berfikir. Matt Reeves ibarat the next Nolan. Cuma beruk tulah Batmannya. 

3.5/5

Wednesday, January 14, 2015

Review: Teenage Mutant Ninja Turtles

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Jonathan Liebesman
Pelakon | Megan Fox, Jeremy Howard, Tony Shalhoub

Nah, apa lagi yang boleh diharapkan kalau Michael Bay ada di belakang Teenage Mutant Ninja Turtles. Sebuah lagi karya ala ala Transformers yang boleh dikatakan macam satu usaha untuk menunjukkan yang tanpa Michael Bay di kerusi pengarahnya, filem akan jadi lebih baik. Tapi, sepanjang menonton TMNT ini, aku rasa ini hanyalah cermin kepada Transformers. Dari gaya pengarahannya, semua cara persembahannya, ianya hanyalah sebuah lagi Bay’s film dari Liebesman.

Im one of Bays fan, tetapi aku expect something yang lebih baik dari ni. Ok, dari ceritanya sahaja, aku rasakan TMNT hanyalah sebuah filem reboot yang sangatlah biasa. Mana tidaknya, kalau korang orang Melayu, kenal Professor Klon dan Cicakman, maka korang akan sedar yang plotnya lebih kurang sama. Tidak ada cara untuk menjelaskan persamaan ini, tetapi kesimpulannya, plotnya hanyalah satu benda yang ringan dan kurang original.

Malah, wataknya, Megan Fox dan seluruh alam TMNT nampak seperti tidak ditekankan dengan benar benar kuat. Sepanjang aku menonton, aku rasakan seolah olah aku tertinggal banyak benar babak babak penting. Macam sebelum TMNT ada satu lagi filem yang menjelaskan semuanya. Padahal, ini ialah filem reboot yang pertama! Maaf aku cakap, TMNT tiada penekanan pada watak, dan semua penyu penyu tu, satu pun kau takkan dapat rasa feelnya.

Aku tak juga rasa yang muzik Brian Tyler mampu memberikan roh yang benar benar kena dengan filem ni. Entah kenapa, rasa kosong dan tidak betul betul kena. Mungkinkah Jablonsky dan Zimmer juga yang selayaknya berada di sini?

Namun, for all Bays fans, korang akan rasa puas hati dengan gaya visual filem ni. Liebesman pun sudah menjadi seorang lagi Bays. Aku suka kerja kameranya yang agak kasar dan kelam kabut dan syot syot yang memang ikonik. Macam filem ni Michael Bay punya pulak! Adegan truck menuruni curam tu antara babak yang best dan memang super ohsem dalam filem ni. Memang tapik kepada Lula Carvalho yang memberikan sinematografi yang superb!

Malah, disebalik plot yang memang budak budak punya barang, aku rasakan yang komedinya kadangkala memang menjadi. Telatah empat orang penyu ninja ni memang melucukan dan walaupun sesetengah orang akan cakap yang lawak tu akan membunuh originality ninja turtle, aku rasa sebagai fans Bays, aku accept it!

Megan Fox memang akan mengembalikan kenangan Transformers. Tanpa Wicthwicky seperti dalam Transformers, pelakon ni memang nampak keseorangan tanpa pelakon lelaki yang betul betul serasi. Aku rasakan yang dia hanyalah berada di sini supaya peminat TF menonton filem ni dengan harapan mengembalikan ‘sejarah hitam’ yang berlaku. 

Apapun, kalau nak harapkan filem ni hebat sangat, memang tak boleh. Sebab ianya macam ditarget untuk hiburan kanak kanak. Super ohsem pada visual, go Bay! Kau hebat! Namun, originalitinya sangat kosong. Cerita recycle. Melayu pun dah buat lah plot ni! Namun, untuk sebuah lagi filem Liebesman, aku rasakan yang pengarah ni mampu untuk membentuk filem ni lebih baik, kalau Bays tak biaya. 

3.5/5

Sunday, January 11, 2015

Review: Dollah Superstar

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Kabir Bhatia
Pelakon | Awie, Sharnaz Ahmad, Neelofa, Fizz Fairuz

Filem santai dan ringan ni sebenarnya unik. Aku tak expect filem ni agak unik dan mekar macam ni bila dengar filem ni diberi tajuk Dollah Superstar. Ianya macam tipikaliti filem biasa pada awalnya. Namun, kalau kau dengar filem ni Kabir Bhatia yang punya dan Alfie Palermo yang menulis, maka korang akan jangkakan sesuatu yang sangat tinggi. Seperti filem Setem pada beberapa tahun lepas, Dollah Superstar mengembalikan komedi gaya Kabir Bhatia yang sempurna. 

Filem kali ni menyaksikan Kabir Bhatia mengarahkan filem komedi yang nampak meminjam idea Hindustani. Priyadarshan terlintas di minda. Komedi yang berkait dengan situasi, dan lawak lawak yang sangat segar (kalau nak cerita untuk filem Melayu lah) menjadikan Dollah Superstar ada kick yang sangat baik. Tambah pula dengan syot syot yang power, filem ni sangatlah boleh dikatakan fresh! 

Kabir Bhatia memulakan filem dengan agak kalut. Dengan parody KL Gangster yang juga di akhirnya kita sedar ianya memparodikan dirinya sendiri, filem ni memang memaparkan kritikan dunia filem yang penuh dengan filem gangster. Dan keseluruhan filemnya, kau akan sedar yang gangster tak semestinya hensem, rambut cacak dan juga penuh dengan ayat ayat punch line. Pendek kata, itu semua poyo! 

Awie mempersembahkan lakonan yang sangat menakjubkan. Lakonannya sangat sangat lain dari yang lain. Entah kenapa, wataknya berjaya membentuk sebuah kecomelan yang sangat lain. Jiwa rock Awie hilang terus dan gaya lawak Awie memang satu satunya yang terbaik selepas lakonan lawak tipikal dalam filem filem Mamat Khalid dulu. Ternyata, Awie memang super! 

Aku suka idea yang digarap. Gangster campur pembikin filem mengingatkan idea tentang gangster yang join bikin filem dalam filem Bollywood. Cuma apa yang dipaparkan hanyalah dimalaysiakan, dan digerakkan dengan sambal ikan bilis Malaysia. Ternyata penulisan skripnya sangatlah menjadi dan berjaya mencetuskan lawak lawak yang sangat ok! Babak nak bikin final act tu memang superb! Unik dan cantik! 

Sharnaz Ahmad memang superb jugak! Nampak jambu dan deliver everything dengan sangat sangatlah cantik. Cuma entah, aku kurang sukalah dengan gaya cakapnya yang macam cakap kat kerongkong tu! Macam berbisik je sepanjang filem berjalan. Itu jelah yang aku kurang suka pasal Sharnaz dalam filem ni. Yang lain total awesomeness. 

Sebuah filem kritikan sinis filem gangster Malaysia yang memang boleh bikin gempak. Lawak slapstiknya yang memang cantik (walaupun banyak benar adegan dalam gudang) memang menjadikan Dollah Superstar filem komedi slapstick Kabir Bhatia yang cantik. Dollah Superstar memang sebuah lagi filem komedi yang menjadi untuk tahun 2014. Dan ya, pengarah ni nampak lebih berjaya dalam komedi berbanding seram (rujuk Azazil). 

4/5

Thursday, January 8, 2015

Review: As Above, So Below

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | John Erick Dowdle
Pelakon | Perdita Weeks, Ben Feldman, Edwin Hodge

Gagal untuk memberikan momentum sebuah pengalaman menonton filem found footage yang sempurna. Walaupun aku terpengaruh dengan Legendary Pictures yang muncul, filem ni memang tidak mencapai standard filem found footage yang baik. As Above, So Below hanyalah sebuah filem yang cuba untuk menjadi sangat real sehingga ‘filemnya’ macam tiada. Pendek kata, kalau tak paham aku cakap, filem ni bukanlah filem found footage yang baik. 

Kali ni, filem ini mengexplore dunia catacomb yang ada kat Paris. Memilih untuk membina sebuah fiksyen dalam sebuah tempat yang ramai jugak orang tak tahu ni memang bijak. Tapi, memilih untuk membina sebuah fiksyen yang sangat melampau memang bukan benda yang memberikan perasaan takut untuk menonton filem ni. 

John Erick Dowdle, membawakan filem ni dengan sangat melebih lebih. Ideanya nampak tidak sesuai untuk filem found footage. Rasa macam kebenaran ianya benar benar terjadi kurang, tidak seperti korang menonton Cloverfield. Walaupun korang tau ceritanya ialah fiksyen, korang akan still rasa adrenalinenya seolah olah korang berada dalam filem tu. 

Mungkin cuba untuk jadi lain dari yang lain, As Above, So Below membawakan kisah neraka, pintunya dan survival dalam ruang yang sangat sempit, Pada aku, idea tu meyakinkan. Namun, bila kau paparkan banyak benda benda yang sangat nak unrealistic dan tertalu banyak pulak idea idea yang menghampiri gaya filem biasa, ianya tak banyak membantu untuk naikkan mood filem ni. 

Dari awal filem, yang bermula dengan perasaan yang tertunggu tunggu, berakhir dengan apa yang aku gelar ‘repetition’. Filem ni berada pada emosi yang sama, cerita yang lambat untuk orgasm, dan juga berjalan seperti sebuah kisah yang tidak diketahui mana nak dituju. 

Tapi, disebalik kisah yang hanyalah biasa dan mendatar, filem ni tidak dinafikan memang cun kalau korang tngok pada visualnya. Memang ada juga satu dua adegan yang power, tapi hanya satu dua saja. Scene kereta terbakar tu antara yang ohsem. 

Untuk yang akan menonton, filem ni memang agak menyesakkan tetapi korang akan sesak tanpa ada cerita yang sangat sangatlah mendebarkan. Fiksyennya sangat melampau sehinggakan aku rasa amatlah payah untuk accept filem ni sebagai sebuah filem found footage. Apapun, masing masing punya taste! Untuk aku, filem ni ialah filem found footage yang kurang menjadi. 

3/5

Wednesday, January 7, 2015

Review: Sin City - A Dame To Kill For

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Robert Rodriguez, Frank Miller
Pelakon | Mickey Rouke, Eva Green, Jessica Alba, Josh Berlin

Filem ni kali pertama, maksud aku filem pertamanya terbit masa aku berada di Tingkatan 5 kot masa tu. Masa tu, belum lagi paham dan memang tak tau artistic belaka tentang filem ni. Tapi, masa tu, aku dah mula kenal Robert Rodriguez sebab aku dah mula addicted dengan filem Spy Kids yang semakin lama semakin hampeh. Menunggu agak lama untuk sekuelnya muncul, akhirnya A Dame To Kill For berada di depan mata. 

Filem adaptasi novel Frank Miller yang aku tak pernah baca sebab aku bukanlah fan besar komik ini aku tonton bukanlah kerana storyline. Aku tonton kerana beberapa sebab. Satu, ianya satu satunya filem hitam putih yang memang sangat sangat cun. Dua, ianya memang dari Robert Rodriguez even ramai cakap filemnya suck, tapi aku suka! Dan tiga, ianya ada keganasan yang pelik. 

A Dame To Kill For yang dikatakan diadaptasi dari novel grafik dengan tambahan plotline baru khas untuk filem dari Frank Miller sendiri ini memenuhi dua sebab untuk aku menonton filem yang pertama dulu. Makna kata, filem ni sekali lagi memberikan visual hitam putih dengan sikit coret warna yang memang menampakkan filem ni seperti komik look a like. Miller dan Rodriguez benar benar mengadaptasi komik di buku menjadi komik di layar. 

Aku rasakan filem Sin City ialah antara filem Rodriguez yang betul betullah menyerlah. Filem arahannya seperti Machete dan semua filem filemnya memang nampak syok sendiri. Tapi entah macam mana aku suka benar dengan filem filemnya yang mengarut. Mungkin aku boleh katakan, selain Planet Terror dan trilogy El Mariachi, filem Sin City antara buah tangan yang ditangani dengan baik. 

Namun, untuk memberikan filem yang brutal dalam gaya komik seperti filem pertama, A Dame To Kill For gagal. Filem ni dipenuhi drama, skandal dan juga girls pakai lateks yang seksi yang memenuhi ruang tetapi gagal untuk memenuhi tuntutan untuk mengganaskan lagi filem ini. Memang ada adegan potong kepala dan beberapa lagi, namun ianya tidak mampu untuk menandingi kekuatan filem pertama. 

Filem ni jugak nampak seperti mengeksploitasi Eva Green. Filem ni menampilkan babak bogel Eva Green yang berlambak, menjadikan lakonannya berketerampilan tanpa baju mendedahkan asetnya seperti memberikan roh ‘sensual’ yang besar pada filem ni. Mungkin Frank Miller dan Robert Rodriguez mahu alihkan keganasan kepada sensual attraction pulak lah kot! 

Bagi yang tidak biasa dengan komik, filem ni memang agak membosankan. Narration yang panjang berjela dan juga cerita pendeknya berselang seli menyebabkan korang kena stay focus on screen. Kalau tak, momen yang tak dikejar akan menyebabkan korang miss banyak plot kecil yang menyebabkan penontonan korang jadi macam hampeh. 

Totally unique tetapi tak mampu untuk menampilkan kekuatan filem pertama. Dengan keterampilan bogel Eva Green, filem ni hanya mampu memberikan godaan tetapi tidak pada keganasannya. Dramanya boleh tahan dan ianya, pada sesetengah orang termasuk aku, aku kira Robert Rodriguez dan Frank Miller selayaknya memikirkan untuk Sin City 3. 

3.5/5