Akan Datang!

Tuesday, July 25, 2017

Review: Baby Driver

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Edgar Wright
Pelakon | Ansel Elgort, Kevin Spacey, Jamie Foxx

Aku menonton Baby Driver kerana aku sebenarnya terpengaruh dengan pelbagai andaian yang menyatakan filem ini antara filem yang terbaik untuk ditonton pada tahun ini. Aku tak mahu ketinggalan untuk menyaksikan bagaimana sebuah ‘popcorn’ terbaik ini dihidangkan dengan segar. Kerana pada aku, pada awalnya, Baby Driver tak ubah seperti sebuah filem aksi biasa. 

Ternyata, ianya tidak mengecewakan. 

Dalam bahasa mudah, Baby Driver bukanlah sebuah movie yang menunjukkan ‘movie’nya. Ianya sebuah filem yang bertindak sebagai sebuah kotak muzik yang penuh dengan lagu, ditambah dengan visual yang tak ubah seperti muzik video yang panjang. Dalam jangkamasa hampir dua jam, yang penting, bukanlah ceritanya, tetapi muziknya. Dua instrument bergerak satu masa, lalu melanggar jiwa penonton dengan rasa segarnya! 

Pergh! 

Dipenuhi dengan seleksi lagu 80an yang memang sebenarnya aku tak biasa dengar, filem ni bijak membawa penonton yang tidak biasa dengan muzik tersebut macam aku untuk tertarik dengan persembahan. Serius, walaupun muzik tu tak best, aku rasakan Edgar Wright menyajikan visual yang membuatkan kau kagum. 

Aku pasti, korang terpesona dengan adegan tembakan yang disusun mengikut rentak lagu, dan juga si Baby yang bermain piano dengan jarinya. 

Jika nak dibandingkan dengan Fast & Furious, filem ni menyajikan aksi yang tidak mengarut sangat. Sejujurnya, ada tiga sahaja aksi merompak dalam filem ini yang aku rasakan hanya dipersembahkan pada kadar biasa. Jika kita nak tonton apa yang berlaku semasa rompakan, ianya adalah sedikit mengecewakan kerana setiap rompakan, ianya akan fokus kepada watak Baby yang menunggu di dalam kereta. 

It’s fun! Tetapi, jujurnya, aku sedikit bosan di bahagian percintaan Baby dengan Debora yang dibina. Namun, ianya berbayar dengan aksi dan twist yang cantik pada akhir filem. Apatah lagi, aksi kejar mengejar macam Grand Theft Auto membuatkan adrenalin menonton menjadi lebih hebat dari biasa. 

Lakonan Ansel Ergort nampak tidak mengecewakan. Wataknya nampak cute tetapi pada masa yang sama berbahaya. Memang serius aku suka bagaimana jiwanya dipersembahkan. Wataknya kelihatan cuba lari dari masalah, tetapi masih tersepit dengan masalah yang sudah dia pilih. 

Lakonan paling gila sekali yang memang buatkan aku stress semestinya si Jamie Foxx. Watak ini ialah watak yang pada awalnya nampak sampingan tetapi ianya menjadi watak penting yang membentuk twist yang sangat unpredictable di pertengahan filem. 

Edgar Wright menggunakan sepenuhnya kekuatan yang ada pada dirinya sebagai pengarah filem ini untuk membentuk sebuah filem aksi rompak-merompak yang luar biasa. Dan memang ianya menjadi antara filem aksi yang memang segar dan berada dalam kelompoknya yang tersendiri. Roh elemen lagu klasik yang pertama kalinya aku rasa pada filem Guardians of the Galaxy nampaknya menapak sempurna dalam filem ini. 

A must watch movie. Tidak sehebat Fast & Furious, jika kau mahu aksi gila babeng! Dan adunan muziknya pada aku lebih baik daripada GOTG, thanks kepada satu dua track hip hop yang menghilangkan kemuakan lagu yang dipilih pengarah dalam filem ni. The Next Episode punya tune memang hidup, beb! Terbaik. 

4/5


Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Tuesday, July 18, 2017

Review: War for the Planet of the Apes

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Matt Reeves
Pelakon | Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn

Akhirnya, kisah Caesar sampai ke fasa paling genting. Aku sebenarnya tidaklah menjadikan filem Planet of the Apes ini antara filem pilihan jika menonton di pawagam. Malah, pada aku, Dawn of the Planet of the Apes antara filem reboot klasik ini yang paling kering dan kurang mencengkam walaupun ramai yang memuji filem tersebut. Jangan kecam, ini mungkin disebabkan minat, jadi filem Dawn tidak semestinya teruk. 

Aku menapak masuk ke dalam panggung dengan harapan bahawa filem ini bakal memberikan aksi yang hebat. Seperti mana yang dicanangkan dalam trailer, filem ini kelihatan penuh dengan aksi dan pastinya akan membuatkan aku menikmatinya lebih dari babak klimaks dalam filem Rise of the Planet of the Apes. 

Tapi, seawal filem ini, kita memang diberikan pengharapan untuk perang. Tapi, akhirnya, filem ini menemui selekohnya yang mendefinisikan perang dalam sisi berbeza. Dan walaupun aku dikecewakan dengan ‘perang’ yang aku jangka, aku menikmati juga ‘perang’ yang dibawa dengan sangat baik dan memuaskan. 

Aku tak nafikan bahawa filem ini ialah filem terbaik dalam triloginya. Ianya menggabungkan Dawn yang heavy dan Rise yang ringan dan mudah. Campuran itu menjadikan filem ini membuatkan aku berfikir dan pada yang sama menghayati apa yang ingin disampaikan. 

Agak pelik untuk menonton sebuah filem yang mana 80% daripada wataknya ialah beruk. Malah, ada masa yang mana kita perlu menonton sambil membaca subtitle, kerana beruk-beruk ini bercakap dalam bahasa isyarat menyebabkan kadangkala aku sukar menerima gaya penceritaan sebegitu. Tapi, pengarah nampaknya bijak untuk membikin dan menjadikan bahagian-bahagian ‘haiwan’ filem ini tidak boring. 

Tabik spring kepada lakonan Andy Serkis yang memang tidak dinafikan sangat hebat untuk membawa watak Caesar. Dengan sentuhan CGI, watak Caesar ialah antara watak CGI yang paling hebat dalam filem ini. Memang kadangkala, aku nampak yang setiap inci wajahnya nampak macam terlalu real. Cayalah! 

Apa yang special bagi filem ini ialah filem ini tidak memberatkan keseluruhan ceritanya dengan falsafah dan jiwa Caesar. Matt Reeves meletakkan sedikit elemen komedi yang menjadikan file mini tidak membosankan dengan keseriusan Caesar. 

Lakonan Woody Harrelson memang terbaik. Malah, watak Bad Ape lakonan Steve Zahn tu memang gila dan memang sesuai dengan keberukannya. Ada juga beruk yang macam tu. 

Babak paling best sememangnya babak akhir filem yang memang penuh dengan emosi. Malah, babak beruk cuba keluar daripada penjara tu pun antara babak yang unik dan menarik untuk disaksikan. Dengan skor muzik yang berjaya menimbulkan mood, filem ini berjaya membuatkan penonton terhibur dalam menyaksikan beruk-beruk ni buat perangai. 

Walaupun tajuk filem ni nampak macam misleading, aku rasa kau perlu masuk dulu dan percaya bahawa filem ini ialah filem tipu sebab ianya tak ada moment perang. Tonton dan hayati sebuah kisah perjuangan Caesar yang paling epik sebagai sebuah konklusi kepada trilogi filemnya. Dan mungkin akan ada yang akan menitis air mata. Or at least, tengok balik filem dulu. 

4/5


Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Sunday, July 16, 2017

Review: Spider-man Homecoming

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Jon Watts
Pelakon | Tom Holland, Michael Keaton, Jon Favreau, Zendaya


Akhirnya, Spider-man kembali kepada penciptanya. Di zaman filem superhero dikuasai filem yang saling berkaitan dan membentuk universe, agak mustahil untuk Spider-man untuk duduk sendirian dalam dunianya sedangkan superhero yang lain sedang bergembira dalam pelbagai reunion yang diciptakan oleh Marvel. Terima kasih Sony sebab sudi masukkan Spider-man dalam keluarga besar filem MCU. 

Sejak 2002, kita sudah dihidangkan dengan dua versi Spider-man. Dari Andrew Garfield dan sebelumnya, Tobey McGuire, kesemuanya menampilkan persembahan watak spidey yang berbeza. Namun, apa yang sama ialah, dua filem ini bermula dari permulaan yang sama, lalu bercerita semula, dan membuat selekoh dalam sekuelnya. 

Dan kalau Spider-man: Homecoming masih bercerita tentang Uncle Ben, boring! 

Nasib baik, Marvel nampaknya membiarkan kisah Uncle Ben sebagai sebuah memori yang hanya diceritakan di mulut. Penonton tak perlu lagi menonton kematian Uncle Ben buat kali ketiga. Dan apa yang dibuat dalam filem ini menunjukkan masih ada ruang yang segar untuk bercerita mengenai watak kegemaran ramai itu. 

Spider-man: Homecoming bercerita dengan mudah. Seperti kau menonton siri kartunnya di saluran Disney, seperti itulah lebih kurang kisah si spidey kali ini. Kisah yang tidak bercerita tentang ‘bagaimana’ tetapi sebaliknya ‘apa seterusnya’. Menonton filem ini, aku dapat rasa feel seperti menonton reboot Power Rangers sebelum ini. 

Kalau nak harapkan filem ni penuh dengan aksi, aku rasa ianya tidak menepati langsung apa yang korang nak. Seingat aku, ada dua sahaja adegan aksi yang memang besar dan memuaskan. Adegan di feri dan juga adegan akhir yang mana boleh dikatakan perkara baru yang dilihat dalam filem Spider-man. 

Homecoming dipenuhi dengan watak childish, kebudak-budakan. Yelah, cerita tentang budak sekolah kan. So, kadangkala, aku rasa sedikit annoying apabila budak-budak baru nak up cuba untuk buat kelakar. Tetapi, ianya tidaklah keterlaluan dan masih lagi berada dalam skema filem Disney yang biasa kita tonton. Jacob Batalon, sebagai Ned, rakan baik Peter Parker menarik, tapi pada aku, kadangkala terlalu menyemak. 

Filem ini bagus juga kerana ianya tidak fokus langsung terhadap kisah cinta Spider-man seperti dalam dua filem sebelumnya. Senang cakap, filem ni segar! 

Tidak dapat dinafikan bahawa lakonan Tom Holland, pada aku, bukanlah lakonan yang terbaik bagi watak Spider-man. Secara peribadi, aku lebih menggemari lakonan Tobey yang mana lebih menampakkan emosinya yang sangat baik. Namun begitu, Tom Holland masih berjaya memberikan gaya lakonannya yang tersendiri sekaligus memberi aura baru kepada watak ini. 

Michael Keaton memang tidak dinafikan mengingatkan kepada Dr. Octopus, dan juga Lizzard dalam filem sebelum ini. Mengekalkan falsafah watak jahat Spider-man yang biasa, yakni penjahat ini semuanya menjadi jahat kerana keadaan yang memaksa, lakonan Keaton tidak dinafikan mampu memuaskan penonton sebagai penjahat utama. 

Jujurnya, the twist pasal siapa Vulture sebenarnya dan kaitan dengan Liz nampak sangat cliché. Walaupun ianya memang datang tidak dijangka, aku kurang gemar twist yang sebegitu. Tetapi, aku rasakan bahawa filem ini sudah bercerita selayaknya untuk membawa Spider-man ke dalam dunia MCU yang semakin membesar menuju Infinity Wars. 

Aku angguk kepala apabila opening logo muncul. Lagu tema Spider-man tu memang catchy sangat! 

Ada dua post-credit, tapi aku nasihat, tonton yang pertama sudahlah. Kalau tak, kau akan geram dan sumpah seranah sambil keluar panggung. Hah! 

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:
Rujukan Imdb: http://www.imdb.com/title/tt2250912/?ref_=nv_sr_1
Rujukan Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Spider-Man:_Homecoming
Rujukan RottenTomatoes: https://www.rottentomatoes.com/m/spider_man_homecoming/

Wednesday, June 28, 2017

Review: Transformers - The Last Knight

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Michael Bay
Pelakon | Mark Wahlberg, Isabela Moner,  Josh Duhamel, Anthony Hopkins

Michael Bay ialah manusia yang sangat pelik. Dulu-dulu, karyanya antara yang paling banyak menjerit (merujuk kepada Armageddon, 1998) dan juga paling banyak aksi-aksi cemas (merujuk kepada The Rock, 1996). Setiap filemnya juga, kita juga tahu, military dan juga pengarah ini macam isi dan kuku. Apa sahaja teknologi tentera US, pasti akan dimasukkan dalam filemnya. Dan persembahannya buatkan kita kagum! 

Namun, manusia ini semakin hari semakin dikritik dan dikeji. Mana tidaknya, filemnya sudah makin nampak sambil lewa. Malah, filemnya selepas dia tidak lagi bergabung bersama Jerry Bruckheimer menampakkan satu sengat dan bisanya sudah hilang. 

Transformers memang nampaknya menjadi antara filem yang akan membunuh segala jiwa peminatnya sejak zaman kecil. Sejak dari filem pertama lagi, kita nampak yang Bay tidak mahu membawa Transformers untuk peminat asalnya tetapi untuk filem yang gemar letupan dan juga watak yang suka menjerit. 

Berlarutan sehingga Transformers 4, dan seterusnya kali ini, filem kelimanya, The Last Knight, Bay nampak bahawa dia sudah tenat tetapi masih belum mahu berundur dari Transformers sejak dari Dark of the Moon! Dan akibatnya, The Last Knight menjadi pembunuh paling gila dalam sejarah filem Transformers! 

Ya, jika nak dibandingkan dengan empat filem terdahulu, plot filem The Last Knight nampaknya paling caca marba. Seolah macam kau makan lai chi kang. Semua nak disumbat dalam satu mangkuk sampai perkara utamanya pun kau hanya sedar selepas filem ni habis. Filem ini terlalu ambitious pada ceritanya sehinggakan semua perkara nak dimasukkan, dan ianya menenggelamkan main point utama filem ini. 

Kalau kau tak berapa faham apa yang menjadi plot utama filem ini, meh aku ceritakan. Ianya berkenaan Optimus Prime yang berpaling tadah dan mahu mengambil alih bumi dek arahan Quintessa. Dan selebihnya, berkaitan sejarah Transformers, dan juga Cade Yeager yang mahu jadi seperti Sam Witchwicky, itu semua sampah yang mengelilingi kisah utama. 

Apa yang mengecewakan daripada plotnya, semua nak digasak dalam masa dua jam setengah. Aku nampak bahawa The Last Knight sedang cuba sedaya upaya menampal beberapa lubang plot dalam beberapa filem lalu dengan menceritakan sejarah fictional dalam filem ini. Tapi, sampah tetap sampah. 

Jika nak dibandingkan dengan Age of Extinction, The Last Knight still lebih baik daripada filem keempat itu. Sampah sampah pun, filem ni masih ada moment yang enjoyful dan juga funny. Tidak seperti Age of Extinction yang amat kering sehingga kau tak tahu nak gelak dalam babak yang mana. Terima kasih kepada watak Cogman yang memeriahkan suasana! Oh, Sqweek juga! 

Filem ini juga mengembalikan elemen military yang hilang dalam filem Age of Extinction. Lennox lakonan Josh Duhamel sudah kelihatan sudah tua dan sedikit hilang sengat. Tetapi auranya tetap menjadi dengan ketiadaan Tyrese Gibson dan juga geng-gengnya! 

Babak aksinya juga agak menarik dan juga hebat! Itu antara faktor yang mungkin menambatkan jiwa aku untuk terus menunggu. Babak pertarungan finale yang agak besar juga menjadikan filem ini ada sedikit sengat yang mampu dirasa bisanya. Namun, aku rasakan kebanyakan babak aksi direka untuk dinikmati dalam tontonan 3D kerana visualnya yang meriah dan juga suasana bunyi yang terbaik! 

Dua perkara yang amat mengecewakan. Satu, plot yang berangan nak besar padahal kalau kecilkan lebih bagus. Dua, editing yang agak sedikit kurang kemas. Selebihnya, aksinya memang terbaik. Pada aku, aku enjoy half of the movie, which is the action part. The plot, ronyok masuk sampah. Ianya ialah karya Transformers terakhir Bay yang dipenuhi sambil lewa. Namun, kau tahu, Bay tetap Bay. Dia takkan dengar kata! 

Apapun, tahun depan spin off Bumblebee akan muncul. Dan 2019, sekuel keenam Transformers akan ditayang. Nah, doakan yang baik-baik sahaja supaya mana-mana director dan juga penulis skrip mampu memperbaiki ‘runtuhan’ yang ditinggalkan Bay selepas 5 karyanya ini. 

2/5

Wednesday, June 14, 2017

Trivia Filem: Kenapa Superhero Pakai 'Underwear' Di Luar

Korang mesti tertanya-tanya kenapa superhero pakai spender di luar. Mungkin ada sesetengah fan tak pernah kisah sebab ada beberapa adaptasi superhero sudah mengabaikan tradisi 'spender luar' ini dalam filem adaptasi. 

Menurut editor DC Comic, Julius Schwartz yang berkhidmat pada tahun 1944 hingga 1986, kostum superhero DC, Superman yang mengenakan spender di luar diinspirasikan daripada kostum ahli sarkas dan juga penggusti pada 1920 hingga 1930an. 


Selain Superman, watak Flash Gordon ialah antara watak yang menggunakan inspirasi yang sama. 


Friday, May 26, 2017

Review: Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Joachim Ronning, Espen Sandberg
Pelakon | Johnny Depp, Geoffrey Rush, Javier Bardem

IMDB link:
http://www.imdb.com/title/tt1790809/

Filem Pirates of the Caribbean yang muncul pada 2003 mencatatkan satu fenomena baru. Ketika itu, filem berkaitan lanun tidaklah sehebat sekarang. Jack Sparrow mengubah segalanya dan menjadikan filem POTC antara francais Disney yang sangat berjaya. Untuk pengetahuan anda, filem POTC bukan diinspirasikan daripada novel tetapi daripada taman tema di Disneyland. 

Filem terbaru siri Pirates of the Caribbean ini sebenarnya tidak berjaya mengembalikan apa yang ada pada filem asal. Sungguh, apa yang ada di masa lalu tidak boleh diulang kerana apa sahaja kejayaan dan kegemilangan sesebuah filem hanyalah datang sekali. Apabila On Strangers Tide terbit dengan Gore Verbinski digantikan dengan Rob Marshall, ternyata, aura filem POTC sudah mula hilang. 

Dalam Salazar’s Revenge, ianya mengulangi perkara yang sama. Usah harapkan apa yang Gore Verbinski berikan dalam filem trilogy asal. Tapi, kau perlu berbangga kerana filem ini lebih baik sedikit daripada On Strangers Tide. 

Salazar’s Revenge menggunakan premis yang biasa digunakan dalam filem-filem sekuel yang lain. Typical Hollywood formula. Dah berapa banyak filem dah yang sudah aku tonton, akan ada satu filem yang akan membawa watak pentingnya kepada satu masalah yang lebih personal, lalu menghimpit watak itu untuk menjadi lebih serius dalam tingkah lakunya. Cliché! 

Filem ini ialah filem ‘character driven’. Ada Barbosa dengan halnya tersendiri, Carina yang sedang mencari sesuatu, Jack Sparrow dengan dendamnya dengan Salazar, dan juga Henry yang mahu melepaskan sumpahan ayahnya. 

Well, apabila filem ini ditayangkan di Malaysia menggunakan title “Salazar’s Revenge” dan bukannya “Dead Man Tell No Tales” seperti di US, aku rasa sedikit kecewa apabila ‘revenge’ yang mahu dipaparkan hanyalah sebahagian daripada kisah. Aku cuma berharap bahawa karakter Javier Bardem lebih banyak konfliknya dan juga memberikan lakonan watak jahat hebat di dalam filem ini. Namun, semua itu hanya separuh sahaja tertunai. 
Separuh masa pertama filem ini dipenuhi dengan ‘ketidaksengajaan’. Komedi khususnya dibina sebanyak mungkin pada separuh masa pertama. Dan ketika adegan rompakan bank oleh Jack Sparrow, rupanya aku baru tau dari mana Dominic Toretto belajar untuk rompak bank dengan menarik peti kebal dalam Furious 5. Kah3! 

Kali ini, Jack Sparrow memang sedikit membosankan. Tapi, tidaklah annoying. Mungkin fan tegar Jack Sparrow mungkin akan tergelak dengan tingkah laku mabuknya, tapi bagi aku, aku hanya perhatikan sahaja dan kata ‘ok, what’s next”. Cuma adegan rompak bank sahaja yang menarik, thanks kepada visual yang memukau, especially bila bank tu pecah and Jack buat rileks je naik atas jambatan. Ohsem! Kadangkala, nampak macam Mr Bean Caribbean pun ada. 

Kalau ditanya watak apa yang menarik, aku memilih Barbossa. Kenapa? Kau tonton sendiri. 

Tidak dinafikan bahawa muzik garapan Geoff Zanelli memang terbaik. Pengarah muzik ini berjaya membawakan muzik dari Hans Zimmer dan Klaus Badelt dengan jayanya. Namun, kadangkala, aku rasa seperti menonton orchestra apabila hampir keseluruhan filem dipenuhi dengan muzik tema. Confirm, kau masih akan duduk dengar lagu walaupun kredit dah mula naik. 

Di tangan Joachim Ronning dan Espen Sandberg, filem ini nampak dark dan dipenuhi dengan pertarungan kapal-kapal yang mana kau akan rasa sangat teruja apabila menontonnya. Visual efek memang tidak dinafikan sangat-sangat memukau. Kalau dulu kita akan kagum dengan watak Davy Jones dengan raut wajah mengerikannya, kali ini Salazar direka dengan lebih complicated. Teruja sungguh tengok rambutnya yang melawan gravity seolah-olah berada dalam air. 

Kesimpulannya, Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge ini ialah sebuah filem baru dengan semangat baru. Jika kau compare dengan trilogi asal, maka kau akan sedikit kecewa. Jika kau compare dengan On Strangers Tide, this one is better. Cuma mungkin selepas ini, Pirates of the Caribbean harus meletakkan Jack Sparrow di tepi dan utamakan watak lain dalam kisahnya. Cukup-cukuplah persembahan mabuk Jack Sparrow.

Filem ini ada post credit scene, tunggulah credit yang panjang tu. Tak rugi...

3.5/5

Saturday, May 20, 2017

Lagu Tema Pirates of the Caribbean "He's A Pirate" Dalam Pelbagai Versi

Pirates of the Caribbean 5 akan menjengah pawagam 25hb Mei 2017. Pasti korang tak sabar menunggu keletah Jack Sparrow dalam misi seterusnya ini. Kali ini, Jack Sparrow akan berhadapan dengan Captain Armando Salazar, seorang kapten yang mengerikan yang berazam untuk membunuh kesemua lanun di dunia.


Antara perkara menarik tentang filem-filem Pirates of the Caribbean ialah soundtracknya yang amat menarik dan sedap didengar. Hari ini, jom kita dengar lagu tema filem Pirates of the Caribbean yang digubah semula oleh pelbagai kumpulan orkestra dan pelbagai lagi versi yang sedap didengar. Jom!

1. Pirates of the Caribbean Theme - Auckland Symphony Orchestra


2. He's A Pirate - David Garrett


3. Pirates of the Caribbean Tribute - 3rd Polish Nationwide Music Schools' Symphonic Orchestras Competition



4. Pirates of the Caribbean - Rhapsody Philharmonic




5. Pirates of the Caribbean Theme Indian Version - The Indian Jam Project

Lagu Dangdut Berlirik "Maksiat" Dari Seberang Yang "Sedap" Didengar

Dangdut di Malaysia sudah lama hilang. Tetapi, di Indonesia, ianya masih ada sehingga hari ini. Malah, liriknya juga nampak lebih berani dan kadangkala kelihatan lebih dari kebiasaan. Ada yang bercerita tentang keperawanan, tentang dara yang hilang dan juga mencintai seseorang tanpa hubungan yang sah sehinggakan mengandung anak luar nikah.




Jom kita tonton lima lagu dangdut yang mengandungi lirik 'maksiat' yang sedap didengar. Ada yang mungkin biasa didengar, dan ada yang mungkin akan jadi kali pertama anda mendengarnya. 

1. Perawan atau Janda - Cita Citata
Lagu yang seringkali dinyanyikan di kalangan masyarakat Malaysia ini bercerita tentang pilihan. Apa beza antara gadis dara dan juga janda.

" Kalau abang pilih perawan masih muda masih segelan, belum disentuh orang, belum berpengalaman.  Kalau abang pilih janda, sudah pasti lebih dewasa, sudah bermain cinta Banyak pengalamannya".

Jadi, kau pilih yang mana?

2. Cinta Satu Malam - Melinda
Lagu ini pula memang terang-terangan mengisahkan bagaimana seorang gadis mencintai seorang lelaki hanya untuk satu malam. Kau ingat, diorang duduk bersembang ke kalau dah cinta satu malam? 

" Sentuhanmu membuatku terlena, aku telah terbuai mesra, yang ku rasa hangat indahnya cinta, hasratku kian membara"

Siap bersentuh bagai. Kau faham-faham sendiri daaa...

3. Hamil Duluan - Tuti Wibowo

Ini lagi 'maksiat'. Apa pula yang kau boleh bercerita pasal kau ada anak luar nikah. Siap cerita lagi bagaimana awal-awal tu bercium, lepas tu berpeluk, dan lepas tu kau salahkan setan. Setanlah kau!


"Awalnya aku cium-ciuman, akhirnya aku peluk-pelukan, tak sadar aku dirayu setan, .Ku hamil duluan sudah tiga bulan. gara-gara pacaran tidurnya berduaan"

Nanti, kalau kena tangkap basah, sila salahkan setanya adik-adik!

4. Hamil Sama Setan - Ade Perlan feat Litha Zyma

Ini lagi bengong. Dia boleh pula cerita pasal happynya diorang hamil anak luar nikah. Lepastu siap buat lawak yang itu anak setan. Aduhai dunia.

"Abang aku sudah hamil, sayang. Abang, ku sudah terlambat datang bulan. Sayang kau hamil sama siapa? Sayang itu anak siapa?"

5. Gadis Bukan Perawan - Lynda Moymoy

Siapa yang nak buat pengakuan bahawa daranya sudah hilang boleh pakai lagu ni. Pengsan!

"Aku hanyalah wanita biasa, berbuat salah khilaf dan dosa, karena cinta hatiku terlena, aku ternoda terbuai mesra,  aku gadis tapi bukan perawan, keperawananku sudah hilang gara-gara pacaran sering mesra-mesraan, tapi untung gak hamil duluan"

Kasihan, dia hilang dara pun nak kecoh satu dunia. 

6. Aku Mah Apa Atuh - Cita Citata
Lagu ini bercerita bagaimana seorang gadis yang hanya mahu menjadi kekasih gelap kepada seorang lelaki. 

aku mah apa atuh, cuma selingkuhan kamu 
aku mah apa atuh, cuma pacar gelapmu 
aku mah apa atuh, cuma selingkuhan kamu 
aku mah apa atuh, 
cuma cadanganmu 

Daripada jadi pacar gelap, baik jadi isteri kedua. Tak gitu?