Saturday, March 25, 2017

Review: Kong - Skull Island

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Jordan Voght-Roberts
Pelakon | Samuel L Jackson, John Goodman, Tom Hiddleston, Brie Larson

Kong ialah sebuah watak beruk monster yang dikenali dari generasi ke generasi. Dari filem pertamanya pada tahun 1933, filem ini menunjukkan bagaimana seorang wanita berjaya menundukkan ego seorang ‘raja’ hutan yang terhebat dan terkuat. Filem ini pernah dibikin semula dengan teknologi terkini oleh pengarah Lord of the Ring, Peter Jackson dan menjadi filem yang menerima ulasan positif.

Pada tahun 2014, Godzilla muncul sebagai salah satu perancangan untuk membina satu dunia yang dikenali sebagai Monsterverse. Ianya mirip formula filem superhero Marvel dimana Godzilla akan digabungkan dengan Kong dalam beberapa filem dan mereka akan berkongsi dunia dan juga masa. Maka, pada 2017, daripada pengarah Jordan Voght-Roberts, Kong dihasilkan sebagai sebahagian daripada universe itu.

Pada aku, apabila perancangan untuk gabungkan dunia Godzilla dan Kong itu berlaku, dan filem ini ialah hasilnya, ianya sekaligus melenyapkan kesemua kisah unik Kong yang asal. Apa yang ada pada filem ini ialah sebagaian daripada spark untuk menyalakan sebuah kisah Kong dalam cerita yang baru dan tidak seunik dahulu.

Kong: Skull Island ialah sebuah filem yang kosong dan hanya dipenuhi dengan aksi dan aksi hanya untuk mewujudkan Monsterverse yang diidamkan. Tiada perkara menarik yang boleh diulas selain penonton yang mungkin melihat Apocalypse Now di dalam beberapa adegan filem ini. Pada aku, ianya tidak lebih dari sebuah aksi pertarungan kaiju yang boleh dikatakan sesedap bertih jagung.

Dibandingkan dengan remake Peter Jackson, kong: Skull Island tiada kisah cinta Kong dan gadis yang meruntuhkan ego lalu membawa kepada kematiannya. Ianya kisah yang lebih kepada kisah survival watak-watak manusia yang terkandas dek kerana diserang Kong pada awal filem. Kalau kau nak tonton Kong beraksi, kau perlu berdukacita kerana Kong hanya muncul beberapa kali, dan selebihnya hanyalah survival watak manusia.

Tabik spring juga pada visual pertarungan yang memang buat aku kata wow! Visualnya memang hebat dan kemas. Ianya seperti menonton sebuah filem Michael Bay, yang selalu ada adegan helicopter terbang ke arah matahari, kali ini dengan Kong menunggu untuk membaham. Ianya sebuah adegan yang memang ikonik dan menarik untuk ditonton.

Tidak dinafikan, aksi pertarungan Kong memang menarik untuk ditonton. Mengagumkan. Malah, setiap pergerakan kamera, mahupun cerita bergerak dengan cepat dan tidak sekalipun menyebabkan aku terlelap. Keterujaan itu ada. Namun, sedikit kekecewaan muncul apabila pengembangan watak hanya tinggal kenangan. Kelihatan dalam filem ini hanyalah watak yang banyak berjalan kaki, dan kemudian mati apabila tiba masanya. Itu saja!

Plotnya mengingatkan aku kepada Jurassic Park 3 dimana kisahnya berkisar tentang sepasang suami isteri yang nak bawa professor tu untuk ke pulau sebab ada muslihat terselindung, dan kemudiannya end up dengan tour tak dijangka di pulau itu!

Samuel L Jakson memang menarik! Namun, aku masih rasakan dia hanyalah sebuah watak yang dendamnya dilebihkan untuk menjalankan cerita ini. Dendam untuk menyebabkan dia berjalan kaki, lalu berakhir dengan tragedi. Dendam yang tak harus ada. Dendam yang boleh diselesaikan dengan mudah, tapi menjadi sukar. Sia-sia, namun ianya masih gula-gula yang best!

Apapun, Tom Hiddleston yang popular dengan watak Loki dala The Avengers juga tidak meriah mana lakonannya. Aku gagal nampak bagaimana watak ini berkembang menjadi bunga yang baik untuk hiaskan Kong ini. Malah, Brie Larson juga yang kelihatan menjadi watak ‘bunga bunga cinta’ untuk Kong juga gagal untuk menghidupkan wataknya dengan baik.

Bagi sebuah filem aksi, Kong memang cukup rasa. Kau harus duduk, dan tonton filem ni macam naik kereta api di tanah rata. Kau jangan jangka ianya macam roller coaster, yang dipenuhi dengan jerit, kejut, dan hysteria! Tiada ok! Ianya hanya aksi demi aksi yang tidak ada kejutan mahupun cerita yang berkembang. Tiada twist cantik. Hanya plot yang sudah boleh dijangka yang mana sangat seronok untuk ditonton.

4/5

Wednesday, March 15, 2017

Q & A Pengharaman Filem Beauty and the Beast di Malaysia

Kecoh sekarang tentang filem Beauty and the Beast yang diharamkan tayangannya di Malaysia. Bukan sahaja di Malaysia, malah beberapa negara lain pun telah bertindak dengan membuat perkara yang sama. 

Seperti biasa, netizen akan mengecam, dan ada yang membela. Ikuti Q&A ini dari saudara Ahmad Farami... 

...............................................................................................................



Laporan terkini Associated Press, Disney batal tayangan Beauty and the Beast (B&B) di Malaysia, setelah dikenakan syarat penapisan "gay moment" dalam filem tersebut. 

Antara respons (komen sebenar) penyokong B&B dalam kalangan Melayu-Muslim di media sosial: 

"Kalau ada adegan bunuh dan rompak, hang akan ban filem tu jugak ke? Bukankah itu pun langgar undang undang???" 
Boleh ada adegan bunuh dan rompak. Tapi dalam etika dan garis panduan penyiaran, perlu ada "poetic justice" - yang jahat dihukum setimpal atau ada keinsafan di hujung cerita. Dan paparan pembunuh serta perompak harus negatif. Tapi gay dalam cerita Hollywood diraikan. Cerita gay selalunya menang anugerah. Skrip Hollywood simpatetik terhadap watak gay. Masyarakat yang disuruh insaf, dan menerima homoseksualiti. 
"Ombak Rindu ada rogol boleh pulak lepas wayang" 

Ini falasi "false comparison". Dua filem berkenaan perlu dinilai berdasarkan merit masing-masing. Adanya rogol dalam filem Melayu BUKAN justifikasi untuk abaikan homoseksualiti B&B. Sekiranya satu dapat diatasi, kesannya lebih baik berbanding membiarkan kedua-duanya.

"Bestiality (hubungan seksual dengan haiwan) dan Stockholm Syndrome (jatuh cinta dengan penculik) dalam Beauty and the Beast boleh pulak" "False comparison". 

Kalau ada adegan 'bestiality', ia juga akan ditapis seperti "gay moment".

"Just ade satu character dalam tu openly gay and tertarik dgn watak lelaki..itu saje ... walhal bukan aksi lucah pun" 

Lucah tak semestinya eksplisit. "Gay moment", idea homoseksualiti, pandangan dan sentuhan 'suggestive' dalam B&B juga lucah ('indecent') berdasarkan sensitiviti tempatan.  

"Tak payah tengok kalau tak suka" 

Walaupun ada ahli masyarakat yang tak tengok, penerimaan "gay moment" di sinema (domain awam) tetap memberi signal homoseksualiti adalah 'socially acceptable'.

"Nk sekat2 mcm la org x blh tgk online" 

Tengok online, itu private domain. Tanggungjawab sendiri. Tapi dalam public domain, ada pertimbangan lain. Ada implikasi sosial dan budaya. Maka, perlu ada kawalan.

"Benci aku mysia ni,senstitif sangat bila nak majunya adoiiyaoi" 

"Maju" dengan menerima "gay moment" di domain awam? Maju bermaksud celik norma etika tempatan, mampu menilai dengan kritis propaganda & normalisasi LGBT. Maju, bila bebas daripada penjajahan budaya. 

"Takut terpengaruh, iman senipis bawang ke?" 

'Resistance' terhadap normalisasi LGBT didorong iman yang belum menipis dalam komuniti.

"Homoseksualiti dah lama dalam masyarakat. Apa kaitan dengan filem??" 

Memang dah ada lama dah, sejak zaman Nabi Luth a.s. Tapi, homoseksualiti cuba dinormalisasi melalui filem kontemporari. Ini menyebabkan 'desensitisation' (cair sensitiviti) masyarakat terhadap penyimpangan LGBT. Fikirkan juga tentang kesudahan kaum Nabi Lut.

"The world has moved on and it's time we equip our young children with the facts of life of this present day and age." 

Kita perlu sama "move on", walaupun ke arah yang salah? Ada hadith sahih menggesa tidak meniru mereka, "moving on" bersama mereka sejengkal demi sejengkal. Kita ada pegangan nilai tersendiri yang jelas dan bersifat tetap.

"Bodoh lah nak sekat". 

Cerdik, sebab ambil kira sensitiviti majoriti, dan kesan jangka masa panjang. Bodoh, bila utamakan Emma Watson berbanding maslahah awam. 

"Effeminate male characters in Malaysian movies/dramas made the cut but a "gay" scene from an innocent classic must be removed" 

'Effeminate' ("lembut") tak semestinya amalkan homoseksualiti. Dalam B&B, wataknya 'openly LGBT', jelas seorang gay. LGBT adalah orientasi seksual dan gaya hidup, bukan sekadar sifat "lembut". 

"I hope malaysia will be open-minded enough to let it be shown" 

Perlu "open minded" untuk faham etika relativisme budaya - apa yang biasa di Amerika Syarikat (AS) tak semestinya dapat diterima di sini. Di AS sendiri, pawagam di Alabama boikot B&B. Jangan kita lebih sudu daripada kuah.

"Our self-appointed guardian of morality -- the Censorship Board. They think they're doing the parents a favour, not realising they're a bit behind time." 

Your liberal parental sensibilities are insignificant. Kalau Censorship Board tak buat kerja, majoriti ibu bapa akan persoalkan tanggungjawab moral agensi tersebut.

"Why some parents think their kids are easily swayed n influenced by movies?" 

In sociology, kids learn/internalise values and cultural norms through mass media. Ini disebut "socialization process".

Kredit Facebook: Ahmad Farami 

Tuesday, March 7, 2017

Review: Logan

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | James Mangold
Pelakon | Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Ken

Akhirnya, pengakhiran kisah Wolverine sudah tiba. Kalau kau tanya aku berapa lama dah filem pasal Wolverine ni ada di pawagam, ianya semenjak aku berada di darjah enam lagi. Bermakna, dengan watak yang tidak tua itu, Wolverine merentas masa dan menjadi filem superhero yang keluar masuk dalam dunia X-Men yang sangat-sangat penting dan menarik. 

Logan dikhabarkan menjadi sebuah filem pengakhiran untuk Hugh Jackman sebagai Wolverine. Katanya, sudah cukup sudah, sampai di sini saja, dia tidak mahu watak yang dipegangnya jadi bosan dan bosan. Dia mengharapkan yang Wolverine itu akan jadi segar semula jika ianya ada kembali lalu orang lain yang memegang peranannya. 

Seriously, this movie bukan untuk keluarga. Malah, aku rasa, ada juga yang akan tutup mata bila tonton babak filem ini yang agak gore dan violence. Aksinya memang tip top tanpa potongan, jika anda menonton di pawagam dan ianya akan memberikan kau rasa yang sangat-sangat best jika kau antara peminat filem sebegini. 

Dengar katanya, Hugh Jackman sanggup untuk dipotong gaji gara-gara nak realisasikan filem ini menjadi seganas ini. Fuyooo! 

Jika kau menonton watak Wolverine sejak muncul dalam trilogy asal X Men sekitar awal milenia, kau akan rasakan ini ialah antara filem yang layak untuk Wolverine ada. Treatmentnya nampak sangat realistik sehinggakan Logan kelihatan wujud dalam dunia biasa tanpa dibayangi wajah adiwira dan juga kuasa jahat yang cuba nak tawan dunia. 

Plotnya ringkas, serius dan mudah. Namun, ianya kelihatan lancar untuk meraikan ucapan selamat tinggal bagi Hugh Jackman punya Wolverine dan Patrick Stewart punya Prof X. Ada pengakhiran untuk sesuatu bukaan luas plot baru. Tapi, perlu kau ketahui juga, jika kau nak cuba untuk link beberapa point dalam filem ni sebagai kontinuiti dari filem lalu, maka ianya akan jadi sedikit complicated! 

Part tengah filem ni agak slow dan berat. Banyak bercakap tentang falsafah dan keinginan. Tentang apa yang terjadi di masa lalu, dan apa yang terjadi sekarang. Tentang kenangan mereka sebagai adiwira dan banyak lagi. Jika kau faham betul dan memang follower tegar filem X-Men, maka kau akan sedar yang apa yang dikatakan mampu buatkan kau sebak juga kadangkala. 

Untuk peminat filem Marvel, kau kena letakkan sedikit rasa kecewa kerana filem ini tidak banyak komedi dan juga aksi. Tetapi, di sebalik keseriusannya, komedinya masih ada satu dua yang menjadi. 

Bercakap tentang penjahatnya, aku rasakan filem ni lebih kepada penjahat yang tenggelam timbul. Entah kenapa, aku rasakan watak jahatnya kurang memberikan rasa dan hanya seperti watak jahat biasa yang tidak menjanjikan apa-apa yang baru. Ianya hanya berdiri sebagai pelengkap yang menjadikan Logan sebuah filem aksi. Itu sahaja! 

Apa aku boleh cakap, kalau kau pernah hidup dengan X-Men, membesar dengan X-Men dan melihat Wolverine dari dulu hingga sekarang, Logan ialah sesuatu filem yang harus kau tonton. Mungkin kau akan kecewa sebab Logan masih tak kenakan suit kuningnya macam dalam komik, tapi untuk sebuah filem aksi yang betul-betul tunjukkan cakarnya beraksi dengan brutal, this is the movie! 

Menyaksikan X23 yang bakal meneruskan legasi juga sesuatu kepuasan. Budak ni, memang tak banyak cakap, tapi aksinya memang sangat bisa! Tapi, walaupun ianya ialah generasi baru X Men yang bakal menjadi penyambung legasi Logan, ianya masih tidak dapat membawa aura kuat X24 a.k.a Wolverine! Apapun, both son and dad memang lakukan yang terbaiklah!

Sebuah pengakhiran Wolverine yang menarik untuk ditonton. Heavy, brutal dan juga realistik. Eh, apesal pula aku yang sedih ni! Waaaa…. 

4/5

Monday, March 6, 2017

Review: J Revolusi

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Zulkarnain Azhar
Pelakon | Zul Ariffin, Izara Aisyah, Fazura, Farid Kamil

Polis Evo sebenarnya mencetuskan pelbagai fenomena. Apa tidaknya, filem itu akhirnya berjaya menunjukkan yang filem aksi yang blockbuster mampu untuk dibikin pembikin filem Malaysia. Ianya perlu seseorang pengarah yang memahami apa yang diperlukan oleh sebuah filem aksi. Maka, selepas Polis Evo, maka ini, sebuah lagi filem aksi, J Revolusi menjengah pawagam. 

Ditangani oleh Zul Ariffin sebagai teraju utama, J Revolusi sebenarnya bukan filem polis berpasangan macam Polis Evo. Malah, dengan promosi yang aku rasa agak murahan apabila editing trailernya kedengaran meminjam lagu luar untuk melatari, aku tidak yakin J Revolusi akan memberi ruang kepada peminat aksi untuk dipancing ke pawagam. 

Berkesempatan menonton filem ini di TVG Viva City, Kuching, aku sebenarnya menyatakan filem ini bukanlah setanding Polis Evo. Itu jika kau bandingkan keduanya. Tapi, aku rasakan bahawa membandingkan dua filem ini ialah satu perkara yang tidak seharusnya terjadi. Naskah Polis Evo dan J Revolusi harus dipuji dalam ruang masing-masing. Tiada persaingan siapa lebih baik harus terjadi. 

J Revolusi ialah satu revolusi filem yang cuba bangkit dengan aura filem Polis Evo tapi, ianya 100% asli dan berbeza jauh daripada karya Ghaz. 

Zul Ariffin boleh dikatakan berjaya menjadi pelakon aksi yang memang tidak perlu dibantu oleh sebarang pasangan. Dia nampaknya membuktikan yang memang ada pelakon yang mampu untuk memberikan aksi adrenalin pada setiap fighting scene dengan jayanya di Malaysia. Setiap lagak aksi yang dilakonkannya memuaskan. Cuma, kadangkala, ya, ada sedikit kejanggalan pada emosinya. Ibarat menonton Tony Jaa buat pertama kalinya menangis. Gitu! 

Dari segi skrip, penulis skrip ini, yang juga seorang penulis yang pernah menulis naskah Juvana dan beberapa naskah filem yang menarik banyak meminjam elemen Hollywood dalam filem ni. Memang pada aku, apa yang dilakukan dengan mencampur adukkan pelbagai adegan yang boleh diingati dari pelbagai filem Hollywood, especially Mission Impossible membuatkan kau rasa macam tonton filem copycat. But, selagi aksi dan gayanya menjadi, aku accept saja. 

Cerita ini bergerak dalam dua dimensi. Kau disajikan dengan kisah virus yang menjadi ancaman negara, dan sebuah kisah adik beradik yang complicated. Dua kisah ini sebenarnya perkara yang sangat bagus. Namun, pada pandangan peribadi, dua plot ini seakan terhimpit. Tidak diberi ruang secukupnya untuk berkembang dengan baik, dan hanya berselang seli untuk melengkapkan cerita. 

Aku puji cerita adik beradik yang ditonjolkan. Pada aku, itu ialah plot yang paling besar daripada plot virus. Cuma, kadangkala, aku rasa macam feelnya sedikit kurang namun ianya masih berjaya. 

Karakter dalam filem ni kadangkala tipikal, namun ianya masih mampu memberi ruang untuk kau rasa keindahannya. Skodeng memang meloyakan, tapi makin ke depan, lawaknya menjadi antara yang ok. Walaupun aku rasakan macam kebanyakan pelakon semacam tidak kena dengan watak yang diberikan, tabik pada setiap pelakon yang cuba melakonkan setiap peranan dengan baik. 

J Revolusi antara filem yang memuaskan dari segi aksi. Walaupun agak kecewa dengan editing setiap hand to hand combat yang asyik zoom in je kalau Zul Ariffin menumbuk, setiap aksi yang dilakonkan dikoreografikan dengan cantik. Malah, aksi-aksi dalam filem ni boleh dikatakan non stop. Puas hati jugalah menonton adegan kat Time Square tu walaupun ada beberapa scene yang agak janggal yang jelas nampak penggunaan tali keselamatan walaupun ianya dipadamkan guna CGI. 

Apa aku boleh cakap, kalau kau nak filem yang ada momen yang boleh buat kau bersembang dan ingati selepas menonton, J Revolusi ada semua itu. Adegan bertarung atas kren, roller coster virus, dan juga adegan Mission Impossible yang menampilkan Hans Isaac sebagai cameo antara perkara yang menarik untuk ditonton. 

Aku juga agak sangsi dengan adegan terakhir filem ni yang mana kontinuitinya agak janggal. Tapi, tak mengapalah, husnuzon sahaja. Hahaha! 

Bukan senang untuk sesebuah filem kita untuk mencapai tahap ini. Kita selalu bertanya, kenapa negara lain mampu buat, tapi kita tidak? Jawapannya, kita sebenarnya dah ada filem sebegitu, Cuma kau belum buka mata. J Revolusi pada aku ialah sebuah filem yang well imagine, but not very well executed. Tapi, ianya masih menghiburkan untuk ditonton. Sebuah popcorn movie yang hampir berjaya! Bravo! Ianya revolusi. Moga ada lagi filem sebegini di masa depan. 

4/5

Wednesday, February 22, 2017

Review: Hacksaw Ridge

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Mel Gibson
Pelakon | Andrew Garfield, Teresa Palmer, Vince Vaughn

Untuk sesebuah filem perang hidup pada zaman penonton yang sudah lama dahagakan aksi semacam Saving Private Ryan, Mel Gibson nampaknya tahu apa yang dia harus lakukan. Walaupun dia pernah menolak dua kali semenjak kisah Diamond Doss ini mahu difilemkan oleh pelbagai pembikin, beradanya Hacksaw Ridge di tangan bekas pelakon Lethal Weapon ini tidak mendukacitakan.

Hacksaw Ridge mengubat kerinduan untuk menonton sebuah filem perang yang ada garam gula yang enak. Resepinya menarik walaupun ada cacat cela di satu dua tempat. Aku sudah lama tidak menonton filem perang. Bagi aku, sebuah filem perang yang ada emosi dan menarik untuk ditonton ialah Saving Private Ryan sahaja. Oh, Windtalker juga berada dalam list juga.

Filem ini menggabungkan pengalaman dua jam yang baik. Pada awalnya, filem ini memaparkan kisah pendirian Doss selepas dimasukkan ke kem. Di sini, bahagian penting untuk kita melihat bagaimana Doss dan kepercayaanya membawa kepada sesuatu yang tidak dijangkakan, yakni berperang tanpa menggunakan senjata. Keengganan Doss untuk memegang senjata memaparkan kuatnya prinsip agama yang dia pegang.

Bahagian kedua filem ini memaparkan aksi perang yang boleh tahan hebatnya. Dibantu dengan skor yang boleh dikatakan sederhana, Mel Gibson nampaknya tahu untuk menggunakan visual dan juga slow motion yang memberikan emosi dan jiwa kepada setiap babak perperangan. Menariknya, beberapa adegan perang yang ‘diHollywoodkan’ untuk memberikan elemen cinematic mengujakan. 

Andrew Garfield nampak macam Mr Bean yang tidak pandai untuk buat lawak. Mukanya memang jauh beza daripada lakonannya dalam The Amazing Spiderman. Lakonannya berjaya membuatkan aku rasa dan menyelami apa yang mahu dibawa. Lakonannya antara yang terbaik sepanjang kariernya.

Kadangkala, gerak bibir Andrew Garfield ni macam orang tua yang kebudak-budakan. Nampak macam dia terlalu lurus untuk sebuah watak bergelar Doss. Tak tahu kenapa Mel Gibson pilih dia. Mungkin juga dia mahu pelakon yang ada elemen pelakon Korea, dan juga drama swasta episode berjela-jela.

Namun, jika kita mahu meletakkan Hacksaw Ridge sebagai filem yang bagus dalam kesemua aspek, aku rasakan ianya tidak patut. Hacksaw memang bagus dalam memberikan emosi melalui watak Doss. Malah, filem ini bagus juga untuk memberikan babak sentimental dan juga pemikiran agama yang dianuti Doss. Namun begitu, ada beberapa elemen yang merendahkan Hacksaw Ridge untuk mendapat markah penuh dari aku.

Pertama, filem ini kelihatan seperti menggunakan efek CGI yang agak sederhana. Ada adegan CGI yang gagal ditangani dengan baik dan ianya merendahkan mutu visual filem ini. Paling jelas mengecewakan aku ialah bahagian letupan bawah tanah di akhir filem yang memang nampak fake dan gagal. CGI tahap The Expendables je dalam filem ni, tapi siap boleh masuk calon Oscar!

Keduanya, aku melihat permainan kamera kemas sangat. Mungkin secara peribadi, aku rasakan sebuah visual perang harus kacau bilau dan banyak visual yang cemas. Oh, jangan marah. Bay aku ialah peminat Bay. Namun, permainan kamera dalam filem ini yang nampak terlalu kemas dan statik kadangkala gagal untuk memberikan mood perang yang ohsem.

Namun, Mel Gibson berjaya memberikan visual keganasan perang dengan cara lain yang boleh dikatakan ok! Beberapa adegan yang dikhususkan untuk pengalaman cinematic menarik perhatian. Adegan Doss sepak bom, juga beberapa scene perang yang berjaya membuatkan aku kata wow, membalut kekecewaan.

Menonton Hacksaw Ridge macam menonton dua episod drama dalam satu filem. Kalau siapa tonton filem Hindustan, pasti akan terbiasa dengan format sebegini. Walaupun CGI dan permainan kameranya nampak tidak kena dengan apa yang aku nak, filem ni harus dipuji kerana ianya ada lakonan yang sangat bagus walaupun Andrew Garfield terlalu jambu.

Walaupun ianya tidak setanding dengan Saving Private Ryan yang lebih baik, Hacksaw Ridge tidak mengecewakan.

4/5

Tuesday, February 14, 2017

Terbaru, Pakej Menjual Doa Oleh Penunggang Agama




“DAH BERTAHUN BERDOA TP HAJAT BLM MAKBUL JUGA?”...VALET_DOA BANTU ANDA BERDOA DEPAN KAABAH – CONFIRM MAKBUL CEPAT!...BERMULA MAC 2017.
.
.
TERBARU! VALET_DOA... Servis Utk Doakan Hajat2 Anda Trs Di Masjidil Haram, Mekah... 1st in the world!... 
.
KHAS UTK ANDA YG ADA HAJAT URGENT, TP X BOLEH KE MEKAH DLM MASA TERDEKAT...
.
RAHSIA & CARA utk dapat kekayaan, kesihatan, ketenangan atau apa jer yg anda impikan slps membaca HINGGA AYAT LAST dlm post ini. 
.
.
VALET_DOA... SEKARANG SEMUA ORG BOLEH BERDOA DI MEKAH!

Itulah ayat promosi yang digunakan oleh sebuah fanpej yang baru sahaja wujud di laman Facebook. Fanpej tersebut menjual servis untuk berdoa di hot spot terbaik di Makkah dan meyakinkan para pembaca bahawa dengan mengambil servis ini, hajat mereka akan termakbul. 

PILIHAN PAKEJ-PAKEJ VALET_DOA
============================
.
.
1 – PAKEJ MULTAZAM
***********************
.
== Kaw. antara Hajar Aswad & Pintu Kaabah.
.
== Tempat PALING MUSTAJAB utk berdoa di sekitar Kaabah.
.
Hadis riwayat Abdullah Ibnu Abbas, bahawanya Rasullullah SAW bersabda:
“MULTAZAM adalah tempat dikabulkan doa. Tak ada 1 pun doa seorang hamba di mulatazam KECUALI AKAN DIKABULKAN” (HR. Ahmad dalam Musnad Imam Ahmad Jilid V, hal. 347).
.
Dari Ibnu Abbas, Rasulullah SAW bersabda:
“Tempat di antara sudut kaabah dan maqam Ibrahim adalah multazam. SETIAP ORANG SAKIT YANG BERDOA DI SANA PASTI AKAN SEMBUH.” (HR. Ahmad dalam Musnad Imam Ahmad Jilid V, hal. 347).
.
.
Apa yg Anda Dapat:
‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’""""""""
>> Slot Berdoa VVIP & Exclusive hny utk anda.
>> Slot Berdoa PERTAMA berbanding pakej yg lain.
>> JUMLAH HAJAT ADALAH MAKSIMUM 20 HAJAT.
>> 1x Solat Hajat 2 rakaat berhadapan Kaabah
>> 1x Bacaan MAKS 20 HAJAT slps Solat Hajat ikut senarai hajat yg anda sediakan.
>> 1x Bacaan MAKS 20 HAJAT anda di Multazam.
>> 1x Solat Hajat 2 rakaat dlm Raudhah (Taman Syurga Rasulullah SAW), Masjidil Nabawi, Madinah.
>> 1x Bacaan MAKS 20 HAJAT anda slps Solat Hajat.
>> 1 unit Al-Quran Wakaf ke Masjidil Haram atas nama anda.
>> Exclusive Merchandise Valet_Doa
>> Exclusive Rakaman Slot Video Slps Berdoa Di Masjidil Haram, Mekah.
.
.
.
2 – PAKEJ HIJIR ISMAIL & PANCURAN EMAS
*****************************************************
.
== Tempat KE 2 PALING MUSTAJAB utk berdoa di sekitar Kaabah.
.
== Hijir Ismail adalah sebahagian dr bahagian Kaabah, bermaksud bersolat & berdoa di sini spt bersolat & berdoa DI DALAM kaabah. Speciallll sgt tau.
.
== Pancuran Emas adalah sebuah pancuran yg diperbuat drpd emas yg terletak di atas Kaabah dlm kaw. Hijir Ismail.
.
Rasulullah SAW bersabda, “Dari Aisyah ra berkata: Aku ingin sekali masuk ke dlm Kaabah utk solat di dalamnya.” Maka Rasulullah SAW menarik tanganku msk ke Hijir Ismail seraya berkata ”Apabila engkau mahu msk ke dalam Kaabah, maka sesungguhnya Hijir ini sebahagian dr Kaabah. Kerana kaummu ketika membina Kaabah kembali menguranginya hingga Hijir itu berada diluar Kaabah.” (Hadis riwayat Ahmad, Abu Daud, Nasai, & Tirmizi).
.
.
APA YG ANDA DAPAT:
‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’""""""""""
>> Slot Berdoa VVIP & EXCLUSIVE hny utk anda.
>> Slot Berdoa KEDUA berbanding pakej yg lain.
>> Terhad kpd 9 HAJAT shj.
>> 1x Solat Hajat 2 rakaat dlm Hijir Ismail / di bawah Pancuran Emas (jika diizinkan Allah).
>> 1x Bacaan 9 HAJAT anda dlm Hijir Ismail / di bawah Pancuran Emas (jika diizinkan Allah).
>> 1x Solat Hajat 2 rakaat dlm Raudhah (Taman Syurga Rasulullah SAW), Masjidil Nabawi, Madinah.
>> 1x Bacaan 9 HAJAT anda slps Solat Hajat.
>> 1 unit Al-Quran Wakaf ke Masjidil Haram atas nama anda.
>> Exclusive Merchandise Valet_Doa
>> Exclusive Rakaman Slot Slps Berdoa Di Masjidil Haram, Mekah.
.
.
.
3 – PAKEJ MAQAM IBRAHIM
*******************************
.
== Tempat KE 3 PALING MUSTAJAB utk berdoa di sekitar Kaabah.
.
== Iaitu batu berasal dr syurga yg ada kesan tapak kaki Nabi Ibrahim masa baginda bina Kaabah.
.
Ibnu Abbas menyebutkan: “TIDAK ADA SESUATUPUN DI DUNIA INI YANG BERASAL DARI SYURGA, KECUALI HAJAR ASWAD & MAQAM IBRAHIM.”
.
“Dan (ingatlah), ketika Kami menjadikan rumah itu (Baitullah), tmpt berkumpul bagi manusia, & tmpt yg aman. Dan jadikanlah sebahagian maqam Ibrahim tmpt solat. Dan tlh Kami perintahkan kpd Ibrahim & Ismail: “Bersihkanlah rumahKu utk orang2 yg tawaf, yg iktikaf, yg rukuk, dan yg sujud.”
(QS Al Baqarah: 125)
.
Dlm kitab Qadhaya al Mar’ah fi al Hajj wa al Umrah, Dr. ‘Ablah Muhammad al Kahlawi menuliskan bahawa “KEUTAMAAN MAQAM IBRAHIM IALAH DIKABULKAN SETIAP DOA YG DIPANJATKAN DI SANA”.
.
.
Apa yg Anda Dapat:
‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’""""""""
>> Slot Berdoa VVIP & Exclusive hny utk anda.
>> Slot Berdoa KETIGA berbanding pakej yg lain.
>> Terhad kpd 7 HAJAT shj.
>> 1x Solat Hajat 2 rakaat dibelakang Maqam Ibrahim, dgn mengadap Kaabah.
>> 1x Bacaan 7 HAJAT anda di blkg Maqam Ibrahim.
>> 1x Solat Hajat 2 rakaat dlm Raudhah (Taman Syurga Rasulullah SAW), Masjidil Nabawi, Madinah.
>> 1x Bacaan 7 HAJAT ANDA slps Solat Hajat di Raudhah.
>> 1 unit Al-Quran Wakaf ke Masjidil Haram atas nama anda.
>> Exclusive Merchandise Valet_Doa
>> Exclusive Rakaman Slot Slps Berdoa Di Masjidil Haram, Mekah.
.
.
.
4 – PAKEJ RUKUN YAMANI & HAJAR ASWAD
****************************************************
.
== Kaw. Dinding Kaabah dari Rukun (tiang) Yamani hingga ke sudut Hajar Aswad.
.
== Tempat Ke 4 Paling Mustajab untuk berdoa di sekitar Kaabah.
.
== Hajar Aswad adalah posisi permulaan bg jemaah utk bertawaf. Kerana keistimewaannya, BERDOA DI HAJAR ASWAD SGT MUSTAJAB.
.
“Dan (ingatlah), ketika Ibrahim meninggikan (membina) dasar-dasar Baitullah bersama Ismail (seraya berdoa): “Ya Tuhan kami, terimalah drpd kami (amalan kami), sesungguhnya Engkaulah yg Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (QS Al Baqarah: 127).
.
Dari Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda:
“ADA 70 MALAIKAT YG MEMEGANG RUKUN YAMANI. Barang siapa berdoa, ‘Ya Allah, berilah aku ampunan & kesihatan di dlm agama, dunia & akhirat. Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia & kebaikan di akhirat, & jauhkanlah diri kami dr siksa api neraka’ maka 70 MALAIKAT TERSEBUT AKAN BERKATA, ‘AMIIN, KABULKAN DOANYA’.”
(HR. Ibnu Majah dalam Kitab Al Manasik, Jilid II, hal. 985).
.
.
Apa yg Anda Dapat:
“”””””””””””””””””'''''''''''''''
>> Slot Berdoa VVIP & Exclusive hny utk anda.
>> Slot Berdoa KEEMPAT berbanding pakej yg lain.
>> Terhad kpd 5 HAJAT shj.
>> 1x Solat Hajat 2 rakaat berhadapan Kaabah
>> 1x Bacaan 5 HAJAT anda selepas Solat Hajat.
>> 1x Bacaan 5 HAJAT anda di kaw. dinding Kaabah dari Rukun Yamani hingga ke Rukun Aswad.
>> 1x Solat Hajat 2 rakaat dlm Raudhah (Taman Syurga Rasulullah SAW), Masjidil Nabawi, Madinah.
>> 1x Bacaan 5 HAJAT anda slps Solat Hajat di Raudhah.
>> 1 unit Al-Quran Wakaf ke Masjidil Haram atas nama anda.
>> Exclusive Merchandise Valet_Doa
>> Exclusive Rakaman Slot Slps Berdoa Di Masjidil Haram, Mekah.
.
.
.
5 – PAKEJ SOLAT 5 WAKTU
******************************
.
== Senarai hajat anda akan dibaca setiap kali selesai solat fardhu 5 waktu di Masjidil Haram.
“SATU SOLAT DI MASJIDIL HARAM, LEBIH UTAMA DIBANDINGKAN 100,000 SOLAT DI TEMPAT LAIN.”
(HR Ahmad, Ibunu Majah & dishahihkan oleh Syeikh al Albani)
.
Al-Muhib at-Thabari Rahimullah menjelaskan, “Bahawa pahala solat di Masjidil Haram dilipat gandakan, BERERTI AMALAN YG LAIN JUGA DILIPAT GANDAKAN MENJADI 100,000 KEBAJIKAN”. Dan berdoa itu termasuk dlm membuat kebajikan...
.
.
Apa yg Anda Dapat:
“””””””””””””””””””’"""""""""
>> 5x bacaan hajat iaitu 1x setiap kali selesai Solat Fardhu.
>> Terhad kpd 3 HAJAT shj.
>> Biasanya Hj Arin akan bersolat 5 waktu betul2 dihadapan Kaabah. Hajat akan dibacakan dimana Hj ditakdirkan Allah utk berhenti bersolat.
>> Jika diwaktu tersebut Hj sedang tawaf, maka lokasi Hj bersolat fardhu adalah sgt hampir dgn Kaabah. Maka lebih beruntung anda.
>> 5x BACAAN HAJAT DI SINI BERSAMAAN 500,000x BACAAN HAJAT JIKA ANDA POHON DI M’SIA...
.
.
.
.
6 – PAKEJ KAABAH
********************
.
== Kaabah adalah RUMAH IBADAT PERTAMA yg dibangunkan Allah melalui Nabi Ibrahim & Nabi Ismail yg BERUSIA LEBIH 4000 TAHUN.
.
== SETIAP MLM Allah SWT akan pandang ke arah penduduk di muka bumi. Penghuni Masjidil Haram yg sedang bertawaf adalah 1st person yg akan dipandang, DIAMPUNI DOSA & DIKABULKAN DOANYA.
.
== Berdoa di Kaabah adalah sangat mustajab kerana setiap hari siang & mlm Allah menurunkan 120 rahmat ke Kaabah- 60 utk org bertawaf, 40 utk yg solat & 20 utk yg melihat Kaabah.
.
“Sesungguhnya rumah yang mula2 dibangun utk tempat beribadah manusia ialah Baitullah yg di Makkah yg diberkati”. (QS. Ali-Imran 96)
.
.
Apa yg Anda Dapat:
“””””””””””””””””””’"""""""""
.
>> 1x Bacaan doa/hajat mengadap Kaabah.
>> Terhad kpd 3 HAJAT shj.
>> Hajat dibaca depan Kaabah pada jarak sehampir mungkin dgn kaw. org bertawaf.
.
.
.
7 – PAKEJ MASJIDIL HARAM
********************************
>> 1x Bacaan hajat mengadap kiblat dlm Masjidil Haram.
>> Terhad kpd 1 HAJAT shj.
>> Hajat TIDAK dibaca sambil memandang Kaabah. Kaabah x nampak sbb Hj Arin ada di bhgn dlm bgnn baru Masjidil Haram).
>> SEKALI ANDA BERDOA DI SINI, BERSAMAAN DGN 100,000X GANDA BERDOA DI TEMPAT LAIN DI DUNIA.
.
Keberkatan Masjidil Haram...
.
“SATU SOLAT DI MASJIDKU INI LEBIH UTAMA DRPD 1000 SOLAT DI TEMPAT LAIN, KECUALI MASJIDIL HARAM & SOLAT DI MASJIDIL HARAM SEKALI LEBIH BAIK DRPD 100,000 SOLAT DI TEMPAT LAIN.”
(Drpd Zubir Bin Abdullah rujukan Musnad Imam Ahmad)
.
Al-Muhib at-Thabari Rahimullah menjelaskan, “Bahawa pahala solat di Masjidil Haram dilipat gandakan, BERERTI AMALAN YG LAIN JG DILIPAT GANDAKAN MENJADI 100,000 KEBAJIKAN”.
.
Hasan al-Basri mengatakan, “PUASA SEHARI DI MAKKAH SAMA DGN PUASA SERATUS HARI, SEDEKAH 1 DIRHAM SAMA DGN 100,000 DIRHAM, & SETIAP KEBAJIKAN DIGANDAKAN MENJADI 100,000”. Dan berdoa itu termasuk dlm membuat kebajikan...
.
.
LOKASI BERDOA BERBEZA, KETINGGIAN MUSTAJAB BERBEZA, NILAI PERLABURAN ATAS USAHA ANDA BERBEZA TP SEMUANYA DI MAKKAH, NEGERI YG DICINTAI & DIMULIAKAN ALLAH SWT.
.
.
“OK OK Hj Arin, saya faham dah pasal pakej nih. Tp ongkosnya berapa Hj Arin?”
.
Ni haa harga NORMAL pakej2 tu..
.
.
=================
HARGA PAKEJ DOA
=================
.
PAKEJ KING SALMAN
****************************
Pakej Multazam =RM 5000 Sahaja
Pakej Hijir Ismail & Pancuran Emas =RM 4000 Sahaja
Pakej Maqam Ibrahim =RM 3000 Sahaja
Pakej Rukun Yamani & Hajar Aswad =RM 2000 Sahaja
.
.
PAKEJ VIP
*************
Pakej Solat 5 Waktu =RM 1500 Sahaja
Pakej Kaabah =RM 1000 Sahaja
Pakej Masjidil Haram =RM 500 Sahaja
.
.
Tapi...tapi...
.
.
Sbb ini adalah 1st BATCH yg Hj Arin buka utk service VALET_DOA, ada OFFER SPECIAL utk EARLY BIRD taww...
.
=========
EARLY BIRD
=========
.
333 ORANG YG TERAWAL, SAYA BAGI SPECIAL OFFER..!!!
333 ORANG YG TERAWAL, SAYA BAGI SPECIAL OFFER..!!!
333 ORANG YG TERAWAL, SAYA BAGI SPECIAL OFFER..!!!
.
Special price bagi YG PANTAS BERTINDAK, sepantas dia NAK HAJAT2NYA DIMAKBULKAN ALLAH SWT.
.
333 ORANG JER TAU, cukup je kuota, x dapat lg harga OFFER camnih...X de rayuan ok..nangis kuar air mata darah pun x layan ok... minta maaf awal2.. Nak tau harga OFFER refer kt bawah..
.
.
================
EARLY BIRD OFFER
================
.
50% DISCOUNT ON ALL PACKAGES!!!
.
.
“ WOW!!!...DISKAUN 50% utk semua pakej! Biar Betul?.. Best nyerr...Tq Hj Arinnn..”
.
.
PAKEJ KING SALMAN
****************************
Pakej Multazam = RM2500 jer!
Pakej Hijir Ismail / Pancuran Emas = RM2000 jer!
Pakej Maqam Ibrahim = RM1500 jer!
Pakej Rukun Yamani & Hajar Aswad = RM1000 jer!
.
.
PAKEJ VVIP
**************
Pakej Solat 5 Waktu = RM750 jer!
Pakej Kaabah = RM500 jer!
Pakej Masjidil Haram = RM250 jer!
.
.
========
PERCUMA
========
.
--> Beli mana2 PAKEJ KING SALMAN, PERCUMA 15 unit Pakej Masjidil Haram (BERNILAI RM7,500) atau upgred ke Pakej Kaabah pd HANYA RM250/pakej (HARGA ASAL RM1000. T&C Applied.)
.
.
--> Beli mana2 PAKEJ VVIP, PERCUMA 5 unit Pakej Masjidil Haram (BERNILAI RM2,500) atau upgred ke Pakej Kaabah pd HANYA RM250/pakej (HARGA ASAL RM1000. T&C Applied.)
.
.
======
BONUS
======
.
--> 1x Bacaan hajat di Masjidil Nabawi, Madinah ikut senarai hajat yg anda sediakan.
.
.
==============================
365 DAYS MONEY BACK GUARANTEE
==============================
.
Jika dlm TEMPOH 12 BULAN, SALAH SATU drpd hajat2 anda masih tak dimakbulkan Allah SWT, tlg maklumkan. Hj Arin akan bagi FREE1 lg pakej yg sama. Hj Arin akan BUAT sekali lagi kesemua steps dlm pakej tu...FOC taww...
.
Pastu tunggu 6 bln..kalo x dapat juga, tlg call ofis, staff Hj Arin akan arange SUPER FAST HASSLE-FREE REFUND. Ni BETUL2 KOMMIT & KONFIDEN TAU! Hj Arin yakin sgt yg tak akan ada client yg x puas hati dgn service VALET_DOA nih. Insyaallah makbul doa2 anda.
.
KEMULIAAN MAKKAH & MASJIDIL HARAM SERTA JANJI RASULULLAH SAW x de kat tempat lain. Mekah & Madinah ni bumi yg Allah muliakan..Tu la sbb Hj Arin sampai sanggup bagi JAMINAN camni.
.
“WOW! Hj ARIN SIAP ADA JAMINAN LAGI...CONFIRM MAKBUL NIE.. Best ..best..”
.
Haaa...Hj yakin sgt dgn barakah Makkah, tu yg sampai berani bagi guarantee camtu.
.
.
====================
SLOT BERDOA TERHAD!
====================
.
AMARAN!
.
KUOTA TERHAD! LPS PENUH, X DE DISKAUN CAMTU LG TAU!
KUOTA TERHAD! LPS PENUH, X DE DISKAUN CAMTU LG TAU!
KUOTA TERHAD! LPS PENUH, X DE DISKAUN CAMTU LG TAU!

Pelbagai cara penunggang agama mencari duit. Doa pun boleh dijadikan bisnes. Kalau nak ikutkan, dengan pakej tu, tambah sikit sahaja lagi duit, boleh pergi umrah dan kemudiannya berdoa sendiri. Kan?
 

Sunday, February 12, 2017

Lagu Terbaru Namewee Dikatakan 'Takde Bulu, Tapi Tak Halal'


Sebut sahaja nama Namewee, pasti ada yang akan kaitkan dengan isu-isu lirik lagu Negaraku, dan juga MTV yang dikatakan menghina agama suatu ketika dahulu. Pada 11 Februari 2017, Namewee, melalui akaun rasmi Youtubenya telah mengupload sebuah lagu baru yang berbentu reggae. 

Lagu tersebut memaparkan seorang bos yang sangat besar barang di dadanya mengarahkan pekerjanya melakukan kerjanya, kemudian, pekerja yang stress itu menanggalkan pakaiannya satu persatu. Apa yang terjadi seterusnya ialah persembahan MTV yang unik dengan gadis seksi. 

Oh, come on, kau nak kecam lagi kah? Lantak kaulah. Tapi, aku rasakan lagu Sorry Bos ni sangat catchy dan best!


Layan!

Melalui akaun Facebooknya, Namewee menyatakan bahawa "music video ini takde bulu ape tapi tak HALAL…"

  


Friday, February 10, 2017

Review: Kaabali (Malay Dubbed Version)

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | P.A Rajinth
Pelakon | Rajinikanth, Winston Chao, Radhika Apte, Dhansika

“Kami diabaikan oleh orang Melayu, dipinggirkan oleh orang Cina, dan dibiarkan oleh orang India” 

Itu ialah antara ayat yang agak baik untuk menggambarkan keseluruhan inti Kaabali. Berkesempatan untuk menonton sebuah filem yang superhit tahun lepas selepas ditayangkan di Astro First, aku tergerak untuk memberi sedikit komen kepada filem ini yang pertama kalinya bergerak mewakili kaum India di Malaysia. 

Kaabali rupanya bukan sebuah filem yang dipenuhi aksi biasa. Malah, atmosferanya juga berbeza apabila hampir 90% filem ini dilakonkan di Malaysia. Malah, babak endingnya di sebuah menara yang tidak wujud itu, which is dilakonkan di dalam studio, lalu diletakkan di Malaysia melalui CGI menjadikan iana sangat memukau. 

Ceritanya bukanlah sebuah filem Rajinikanth yang selalu kita lihat. Rajinikanth masih dengan watak biasanya, namun pengarah, P.A Ranjith memberikan adunan yang berbeza dalam membentuk filem ini. Mungkin ada yang akan kurang selesa dengan filem ini, jika ada yang pernah menonton filem Rajinikanth sebelum ini yang penuh aksi. 

Dalam Kaabali, Rajinikanth diberikan watak yang lebih sesuai dengan usianya. Watak seorang gangster yang baru keluar dari penjara, lalu cuba untuk memperbaiki hidup yang masih terlekat kisah silam, dan mencari kembali sisa-sisa hidup yang masih ada di sepanjang usianya dipaparkan dengan cara yang sangat baik. 

Rajinikanth pula tidak melampau-lampau dengan gayanya, malah, lakonan dan emosinya antara yang menarik untuk disaksikan. 

Selepas menonton Kung Fu Yoga beberapa hari lepas, aku tidak rasakan yang gabungan Cina dan India bukan lagi perisa yang pelik. Winston Chao, walaupun agak peliklah tutur katanya, nampak sangat-sangat ohsem walaupun dia tidak diberi ruang untuk beraksi dengan lebih banyak. Kau akan nampak dia banyak pegang colok dan juga adegan slow mo yang melemaukan. 

Aku berkesempatan menonton filem ni dalam versi dubbing Bahasa Melayu. Apa yang aku mampu katakan, dubbing filem ni sebenarnya satu perkara yang tidak boleh dipandang ringan. The team yang bergabung untuk mengalih bahasakan setiap watak memang melakukan tugas dengan baik. Apatah lagi, Jalaluddin Hassan memainkan peranan yang sangat baik sebagai watak jahat. Malah, alih bahasa watak Kaabali juga sesuai. 

Malah, aku tertarik juga mendengar setiap dialog. Perkataan yang digunakan kedengaran seperti menonton KL Gangster 3. Ada ayat-ayat yang memang digunakan biasa dengan orang muda yang selalu menonton filem sebegitu dan ianya sangat segar. Kau trylah tonton versi BM, aku rasa kau takkan kecewa.

Norman Hakim dan Zack Taipan tidaklah menonjol sangat. Tetapi, Rosyam Noor nampaknya diberi ruang untuk beraksi pada hujung filem melawan Kaabali. Satu kebanggaan walaupun dialognya memang boleh dikira dengan jari dan hanya muncul menunjukkan muka senyumnya sahaja. 

Cuma, iyalah, apabila aku menonton sebuah filem India, aku cuma mengharapkan setiap aksi dan tembak menembak tidak dimusnahkan emosinya dengan potongan LPF yang agak mengganggu. Namun, penceritaan filem ini masih layak dinikmati walaupun filem ini agak mengecewakan pada babak aksinya kerana potongan LPF yang sangat kejam untuk menghilangkan kekejaman. 

Cinta, balas dendam dan sebuah kehidupan India kasta rendah dipaparkan dalam Kaabali. Secara jujurnya, Kaabali ibarat sejarah benar dalam fiksional. Kaabali itu sebuah watak rekayasa, namun apa yang berlaku itu ialah satu kebenaran. Kaabali mewakili kaum India di Malaysia yang dahulunya ditindas oleh kaum lain. 

Terbaik! Aku harap sangat endingnya masih membuka ruang untuk sebuah lagi kisah Kaabali yang belum diceritakan. 

4/5