Saturday, May 21, 2016

Review: X Men - Apocalypse

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Bryan Singer
Pelakon | James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac

Benda besar yang nampak sangat kecil. Itulah yang aku nampak pada filem Apocalypse ini. Seharusnya, filem ni mampu untuk membuatkan kau kagum even bukan sebagai seorang pembaca komik sebenar. Aku, yang bukannya pembaca komik sebenarnya ternanti-nanti kiamat yang bakal terjadi dalam filem ni dan bagaimana X-Men menyelesaikannya. 

Day of Future Past pada aku berjaya untuk menjadi antara filem yang ada idea kompleks tetapi berjaya diselesaikan dengan baik. Apocalypse pula kelihatan seperti satu percubaan untuk menyambung kontinuiti yang sudah tunggang langgang dalam filem sebelumnya bercampur dengan pengenalan beberapa watak yang masih budak-budak ketika kau kenal filem pertama X Men, dan juga isu mutant yang besar dan tidak terkalah. 

Malangnya, pada aku, filem ni ada banyak subplot yang sebenarnya menenggelamkan Apocalypse yang sebenar. Apa yang ada ialah selang seli plot-plot kecil yang tidak dikembangkan dengan baik bersama dengan beberapa plot lain yang menyinggah dan menyemak. 

Terlalu banyak bahagian yang mengutarakan tentang konflik Magneto dan juga beberapa part lain yang terlalu melebihi cerita Apocalypse yang sebenar. Malah, cerita bagaimana Apocalypse berusaha mencari Four Horseman itu juga nampaknya tidak ada pengembangan. Tiada konflik yang besar untuk dihayati kecuali emosi Magneto yang memuaskan. 

Namun, jika kau abaikan segala plot dan juga bahagian pengenalan watak-watak yang sekadar menghiasi runtime menonton, sebenarnya kau boleh enjoy filem ni pada sesetengah bahagian. Pada aku, adegan emosi Erik apabila isteri dan anaknya tebunuh antara yang meruntun jiwa. 

Selain itu, kau akan dapat rasa lebih dalam tentang bagaimana Magneto itu ialah sisi gelap yang sentiasa merasuk diri Erik. Selain tu, aku juga menyukai watak mutant lari laju Quicksilver yang berjaya mencuit hati. Walaupun aku rasa macam kemengarutannya lebih mengarut dari kuasanya sendiri, aku rasa adegan Quicksilver selamatkan mutant dari letupan tu antara adegan yang paling best! 

Bryan Singer ada gunakan beberapa scene daripada filem X Men awal (sekitar 2001 rasanya), namun aku sendiri kurang pasti sama ada filem ni sedang merosakkan kontinuiti yang dah rosak tu atau bagaimana? Pening kepala juga. Tetapi, better anggap filem ni sebagai filem yang bermula dari First Class dan seterusnya ke hadapan. 

Aku akui universe X-Men ni macam pelik. Walaupun aku rasakan macam filem Apocalypse ni seolah-olah cuba memperbaiki timeline yang sudah rosak, namun ianya masih gagal untuk menjawab beberapa soalan. Tak tahulah berapa banyak lagi filem X Men yang perlu hadir untuk membetulkan semua kerosakan yang ada. 

Apapun, X Men: Apocalypse pada aku mengecewakan pada plotnya. Watak Apocalypse tidak sehebat yang disangka. Namun, dari segi entertainmentnya, Apocalypse tetap ada walaupun ya, aku akuii CGInya memang tahap cikai sekali sekala. Dalam Captain America, kita ada Spiderman remaja, sekarang X Men pula edisi remaja. Superhero makin lama makin muda nampak, ehem! 

3/5

Monday, May 9, 2016

Review: Captain America - Civil War

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Joe Russo, Anthony Russo
Pelakon | Chris Evans, Robert Downey Jr, Scarlett Johanson, Elizabeth Olsen

Filem ini sebenarnya antara filem Marvel yang ok. Apa yang ada dalam filem ni ialah perkenalan kita dengan Black Panther dan juga Spidey. Aku pasti, antara penyebab yang menyebabkan korang nak tonton sangat-sangat filem ni ialah dua superhero tu. Aku pun sama. Walaupun aku menonton agak lewat, aku rasa Marvel tidak mengecewakan aku sepertimana Thor, yang personally pada aku antara watak paling aku cemuih! 

Captain America ialah The Avengers 3 sebenarnya. Aku tidak berapa nak setuju kalau filem ni dinamakan Captain America. Ianya sebenarnya tidak banyak pun memaparkan cerita pasal Capt. Hanya minit-minit terakhir sahaja menjadikan filem ni milik Capt sepenuhnya. Separuh dari filem dijadikan ruang untuk setup plot yang membawa kepada pertempuran dua side of The Avengers. 

Aku tidak nafikan filem ni antara filem yang ada aksi lawan-lawan yang terbaik dalam dunia Marvel Universe. Filem ni kurang tembak-tembak. Apa yang disajikan banyak kepada hand to hand combat yang memang ohsem. Rasa macam tonton filem The Raid mahupun Ong Bak versi superhero. Memang ohsemlah part ni! 

Malah, filem ni ada cameo yang memang sebenarnya membuatkan aku rasa teruja. Perkenalan kita dengan Black Panther dan juga tertunggu-tunggu akan Spiderman antara x-factor filem ni. Walaupun dua watak itu sebenarnya hanya ‘singgah sebentar’ dalam cerita sebagai introduction kepada filem mereka nanti, ianya dibina dengan cukup baik. 

Kasihanlah kepada Captain America yang tidak berapa nak menonjol dalam filemnya sendiri. Aku nampak Tony Stark lebih besar kisahnya dan walaupun Captain America ada rakan baiknya yang jadi jahat itu, mereka nampak masih tidak menyerlah. 

Filem ni kurang melucukan pada aku. Spiderman dibawa untuk menyuntik kelucuan. Begitu juga dengan Antman (lebih serius sikit dari filemnya yang asal). Malangnya Spiderman agak melampau-lampau dan selalu merosakkan mood pergaduhan. Betul, ianya sebuah ruang untuk memperkenalkan watak ini. Tetapi, kalau sampai dah naik menyampah, baik toksah masuk beb! 

Adegan di lapangan terbang sangat-sangat kurang impak. Entah kenapa, adegannya tidak terlalu fast paced dan selalu sahaja diganggu oleh Spidey yang nampak tak akil baligh lagi tu. Apapun, nasib baik pergaduhan itu hanyalah sebahagian sahaja dari pergaduhan yang ada dalam filem ini. 

Tony Stark dalam filem ini diuji tentang kemegahannya dan juga persahabatan. Dia diuji apabila dia ketahui satu rahsia yang mampu merosakkan persahabatannya dengan Captain America. Plot ini sebenarnya plot besar yang lambat untuk nampak apabila pada awalnya banyak setup yang diperlukan sehinggalah sampai kepada perkara yang sebenar. 

Apapun, Civil War memang sebuah filem superhero yang best. Ianya bukan lagi sebuah filem penghabisan kepada universe Marvel. Apa yang ada dalam filem ni pasti buatkan kau rasa tertunggu-tunggu Black Panther dan juga filem Spidey (aku tak tahulah suka ke idok ke Spidey jambu tu nanti). Civil War memang terbaik. Antara finest superhero filem yang dibikin Marvel. 

4.5/5

Wednesday, April 13, 2016

Catatan DZK Terengganu Tour: Hampir Mengislamkan Kristian!

CATATAN INI IALAH CERITA LEBIH KURANG APA YANG TERJADI PADA MALAM ITU. DIALOG SEBENAR DALAM BAHASA INGGERIS.

Semalam (12.4.16) di Imtiaz Besut, Dr. Zakir Naik hampir mengislamkan seorang Kristian. Impress dengan cara dia bermain kata sehinggakan penyoal tergamam apabila masuk dalam 'trap' yg dicipta penceramah terkenal tersebut.
Penyoal, seorang Kristian, menyoal soalan berkaitan Bible. Yang mana dia harus percaya. Old Testament atau New Testament.
Soalan kacang bagi Dr. Zakir Naik.
Dia terus jawab, 'Jika kamu percaya pada Old n New, kamu patut percaya kepada the Last Testament, yakni Quran'
Tepukan gemuruh. Dr. Zakir Naik terus mengulas ttg Old n New Testament, cerita pasal Jesus bla bla bla dan kemudiannya bercerita ttg disebut Nabi Terakhir yakni Muhammad s.a.w. Di akhirnya, dia mengulas, Jesus bukan tuhan (seperti dlm video di youtube di kebanyakan ceramahnya) dan Muhammad ialah Nabi Terakhir.
Dr. Zakir Naik bertanya kepada penyoal, 'sekarang, kamu percaya Jesus itu nabi?'
Penyoal pun mengiyakan. Apabila ditanya ttg Nabi Muhammad itu nabi, penyoal pun mengiyakan.
Killer question, Dr. Zakir Naik terus soal, 'Adakah kamu betul2 percaya pada Kristian?'
Penyoal mengambil masa. Mungkin dia tidak tahu dia ialah Kristian yang bagaimana. Kemudian, dia jawab, 'ya'


'Jika kamu Kristian yg sejati, kamu patut percaya pada Quran juga'
Aku tergamam. Waw! melihat Dr. Zakir Naik mematahkan hujah penyoal dengan lembut membuatkan aku kagum sebentar.
Dr. Zakir Naik pantas bertanya, 'kamu percaya Muhammad itu nabi?'
Penyoal mengiyakan.
'kamu percaya Allah itu tuhan? '
Penyoal nampak macam blur kejap tapi dia mengiyakan.
' saudara, jika kamu sudah percaya Muhammad itu Nabi Terakhir, dan Allah itu tuhan, maka kamu ialah muslim'
Semu bertepuk tangan. Dr. Zakir ajak penyoal untuk menyebut pengakuan dalam bahasa Arab. Lembutnya Dr. Zakir Naik cuba mengislamkan penyoal ini tanpa memberitahu pengakuan dalam bahasa Arab itu dikenali sebagai syahadah.
Dia juga berkata ttg pengakuan itu ialah perkara penting dan solat dan rukun lain akan datang kemudiannya perlahan2.
Penyoal terperangkap. Penonton tertunggu2. Tiba2, rakan penyoal mendekati dan membisik. Lantas di mic, dia berkata, 'saya tak bersedia'
Penonton kecewa. Tetapi, melihat cara Dr. Zakir Naik menjawab soalan di depan mata buatkan aku rasa kagum dan puas hati.
smile emoticon

Sunday, April 10, 2016

Review: Superman vs Batman - Dawn of Justice

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Zack Snyder
Pelakon | Hendy Carvill, Ben Affleck, Gal Gadot, Jesse Eisenberg

Dari Man of Steel sehinggalah sekarang, aku nampak DC Comics sebenarnya tidak menyasarkan kanak-kanak dan remaja dalam golongan penonton filem diorang. Filem Man of Steel sendiri memang agak berat dari garapan cerita dan memang bukan gaya Marvel. Jauh. Sangat jauh. Namun, selepas Superman vs Batman hadir, aku sebenarnya tertanya-tanya, adakah ianya satu naskah untuk menunjukkan yang jangan main-main dengan superhero DC? 

Mana tidaknya, Superman vs Batman memang sebuah filem yang lebih berat dan dalam. Walaupun ianya tidaklah berat sehingga kau tertidur macam kau tonton filem Cannes, filem ni perlukan pemahaman yang besar. Bagaimana filem ni digarap dengan cara Zack Snyder sendiri menjadikan hanya penonton filem Zack Snyder sahaja faham bagaimana filem ni bermula dan berakhir. 

Pada aku, Superman vs Batman sebenarnya ialah sebuah filem ‘say hello to Justice League’ yang biasa. Walaupun ianya dinaungi kegelapan dan penceritaan yang memang tak sesuai langsung untuk kanak-kanak, pada aku yang dewasa ni, filem ni masih boleh menangkap pada sesetengah bahagian. Cuma ialah, walaupun aku tak adalah mengantuk menonton filem ni, aku tidak nafikan filem ni tidak mampu segah promosinya. 

Watak Batman lakonan Ben Affleck memang nampak lain macam. Ben Affleck nampak macam fake benar seriusnya tetapi aku suka juga lama-lama. Dia antara watak Batman yang menjauhkan gaya biasa Batman. Namun, Snyder tidak memilih untuk melebihkan banyak perkara tentang Batman dan hanya membuatkan Batman kelihatan tidak menonjol pada penceritaannya. 

Tapi, aku akui yang filem ni dibesarkan kepada Superman. Lex Luthor juga antara perkara yang menenggelamkan Batman. Nampak benar walaupun Batman berada di tajuk, dia hanyalah tukang sampuk yang masuk campur dalam perihal Superman. Batman juga hanya melintasi jalan cerita Superman hanya untuk menunjukkan yang dia akan membentuk Justice League. Tak lebih dari itu. 

Aku suka bagaimana Superman dibincangkan sebagai seorang false God. Itu aspek besar yang aku paling suka dalam filem ni. Kita berharap kepada alien sedangkan ada superhero yang lebih baik daripada Superman! Aku suka. 

Namun, mimpi Batman yang seringkali masuk dalam cerita memang membuatkan aku frust. Aku sebenarnya berharap yang Batman benar-benar bergaduh di alam nyata dan bukannya kuat di dalam mimpi sahaja. Mimpi-mimpi ini dilihat sengaja untuk memanjangkan filem. Bukankah lebih baik ianya diletakkan tentang background Batman versi Snyder? 

Takkanlah dua hero yang superhebat ini bertarung dan kemudiannya terus baik. Ah, memang sangat-sangat senangnya Batman memaafkan selepas berdendam. Senangnya. Semudah ABC Batman boleh menjadi kawan Superman. Mengarut! Thankslah kepada Wonder Woman yang membuatkan filem ni nampak lebih enak untuk dikisahkan.

Malah, elemen cameo yang dipaksa dek kerana DC Comics tidak sempat untuk menunjukkan filem stand alone superhero seperti The Flash, Aquaman dan Cyborg juga antara perkara yang membuatkan aku terpukau. Selebihnya, ianya hanyalah sebuah pertarungan yang mengecewakan daripada aspek penceritaannya. 

Pada aku, filem ni ialah filem hiburan yang sengaja dipanjangkan. Ceritanya sedikit sahaja tetapi dilengahkan sehingga ianya menjadi meleret di awalnya, lalu dihimpunkan pula kepantasannya di hujung cerita. Ada emosi pada sesetengah babak yang menjadi. Contohnya, babak letupan ketika Superman diadili. Tetapi, terlalu banyak babak meleret yang mendukacitakan pendamba aksi superhero ini. 

3.5/5

Saturday, March 19, 2016

Review: Allegiant

Tahun | 2016
Pengarah | Robert Schwentke
Pelakon | Shailene Woodley, Theo James, Jeff Daniels

Sekuel ketiga dari siri Divergent yang aku tonton ini nampaknya seperti tak ada arah. Nampak macam sesat dan terkapai-kapai nak naik. Tak macam filem pertama dan kedua yang memang bermula dengan baik menyaksikan Tris naik dari segi emosi dan jiwanya. Dalam filem sebelumnya, kita juga menyaksikan perbalahan antara puak yang menjadikan ianya sebuah filem young adult yang boleh dikatakan ok walaupun ianya kalah pada The Maze Runner. 

Aku tak membaca novelnya. Tetapi, menonton Allegiant nampaknya membuatkan aku rasa yang buku ketiga ialah hikayat Divergent yang paling mengada-ngada. Aku nampak bagaimana penulisnya cuba menggambarkan teknologi yang sangat keterlaluan dan boleh dilabel melucukan. Menonton penterjemahan kata-kata ke visual membuatkan aku rasa ianya sangat mengecewakan dan memalukan. 

Dua filem sebelum ni tidak lah hebat sangat. Tetapi, apa yang baiknya pada filem sebelum ni, kesemuanya kemas dan teratur. Walaupun aksi dan dramanya sekadar biasa, Divergent dan Insurgent masih mampu untuk memberikan debar. Entah kenapa, Allegiant gagal menampilkan kekuatan sebegitu rupa. 

Filem ni terlalu lain dari dua filem sebelum ni. Aku nampak usaha untuk menjadikan filem ni lebih intense dengan skor muzik ala-ala Tron Legacy. Nampak macam Daft Punk punya skor. Muzik tanpa henti tetapi malangnya gagal diadun dengan visual yang memuaskan. Kadangkala mendengar muzik ala-ala Daft Punk ini lebih menambah keterukan Allegiant.

Apatah lagi, filem ni ada dunia yang terlalu melampau-lampau dan mengarut. Boleh sahaja diterima akal jika garapannya lebih kemas. Tetapi, apa yang Allegiant bagi hanyalah sekadar macam nak tak nak. Lihat sahaja Hunger Games, walaupun pakaian punyalah pelik, tetapi ianya masih tetap diterima oleh penonton. 

Plotnya pula tidak tersusun kemas dan kelihatan seperti hampir sama dengan The Maze Runner. Kisah cerita di sebalik dinding. Manusia yang dijadikan harapan terakhir rupanya ialah penjahat sebenar. Semua kisah-kisah cliché yang sebenarnya sudah buatkan penonton boleh agak ke mana filem ni akan pergi. Plotnya kadangkala nampak cuba dipanjangkan dan sekali sekala mengundang kebosanan. 

Kesian pada Trish kerana kisahnya tidak diberatkan dengan baik. Pergaduhan puak yang berlaku nampak macam sangat-sangat kurang impak. Apatah lagi dengan visual yang nampak macam game yang penuh dengan tempat pelik yang tidak mampu diterima akal. 

Aksi fighting Tobias ialah antara yang aku kagumi. Memang itu antara perkara yang buatkan aku hilang mengantuk. Malangnya, jika korang bersabar sahajalah korang akan jumpa aksi dia fight. Tetapi, adegan fighting terlalu pendek. Alahai! 

Allegiant ialah salah satu siri Divergent yang pelik, melucukan dan gagal untuk membuatkan orang serius. Filem ni ialah bukti bahawa filem young adult perlu sesuatu yang segar dan baru untuk berjaya. Aku Cuma harap yang filem seterusnya nanti, Ascendant akan lebih baik dan kemas. Namun, jika anda bukan peminat Veronica Roth dan siri Divergentnya, pasti anda takkan ada mood untuk menonton filem terakhir tahun depan. 

3/5

Wednesday, March 16, 2016

Review: London Has Fallen

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Babak Najafi
Pelakon | Aaron Eckhart, Gerald Butler, Morgan Freeman

Propaganda. Itu sebenarnya yang aku nampak dalam London Has Fallen. Tapi, apa orang macam aku kisah pasal propaganda? Kalau nak cakap propaganda, semua filem tak kira dari apa negara sekalipun ada propagandanya tersendiri. Berpeluang menonton London Has Fallen. Memang kalau nak cakap pasal filem ni, sebenarnya agak ringkas je sebab filem ni tiada apa-apa yang istimewa, kecuali jika anda seorang penggemar filem aksi. 

Dari segi plot, London Has Fallen sebenarnya tiada satu pun yang istimewa. Plotnya yang boleh dijangka tidak dibina untuk mengujakan. Ianya dibina hanya untuk mengisi aksi dan juga adegan cemas yang menjadi keutamaan utama. Tetapi, apa yang aku suka dari segi plot, ianya segar dari Olympus Has Fallen. Dan kalau nak dibandingkan dengan filem pertama, plot kali ni sedikit berat dan lebih melibatkan dunia. 

Nampaknya Amerika sudah membesarkan propaganda untuk menjadi penyelamat dunia yang utama. Sampai habis semua ketua dunia-dunia terbunuh hanya sebab si penjahat nak Presiden US yang sangat-sangat sporting tu. 

Dari segi lakonan, filem ni hanya mempunyai lakonan yang boleh dikatakan puas hati. Aaron Eckhart sebagai presiden memang ok walaupun aku sedikit kekok sebab Presiden seharusnya berkulit hitam. Rasa pelik dan terbalik ini sudah aku rasakan sejak dari Olympus Has Fallen tetapi aku hanya berpandangan bahawa filem ni ialah permintaan lembut yang kurang menyukai orang kulit hitam berada di takhta paling atas Amerika. 

Penggemar filem aksi mungkin akan rasa puas dengan adegan aksi filem ni. Adegan aksi awal filem memang memuaskan. Kejam dan juga menggambarkan bahawa aksi filem ni memang tak boleh dipandang enteng. Memang aku puas hati dengan adegan serangan kota London dan juga adegan menyelamat Presiden. 

Kekurangan ketara filem ni yang aku nampaklah ialah CGI yang agak2 kayu dan memang murah. Walaupun ianya sebenarnya biasa-biasa, aku rasakan CGI yang lebih baik seharusnya digunakan untuk merealisasikan aksi-aksi letupan yang dipaparkan. Aku boleh kira berpuas hati dengan adegan letupan lagi, tapi adegan helicopter terhempas tu memang tak boleh blah la lemahnya! Adoi! 

Babak Najafi mengadunkan emosi dan juga patriotisme yang sangat tinggi dalam filem ni. Ada dialog-dialog yang menyindir kuasa besar dunia lain juga. Apapun, London Has Fallen berjaya memberikan aksi bercampur semangat yang boleh dikatakan berjaya. Amerika nampaknya membuktikan yang mereka tidak boleh dibuat main-main. 

Apapun, London Has Fallen mungkin sebuah filem yang cliché yang hanya mampu memuaskan penggemar filem yang tagihkan filem yang dipenuhi aksi padat bersalut cerita ringkas. Ianya tiada apa-apa yang spesel. Setuju jika ada yang membenci filem ni kerana propaganda yang dipaparkan. Tetapi, London Has Fallen antara hiburan popcorn yang ok. 

Lepas tonton movie ni, aku terus tanam azam yang satu hari nanti aku nak jadi warga Amerika. Hahaha… 

4/5

Saturday, February 27, 2016

Review: Munafik

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Syamsul Yusof
Pelakon | Syamsul Yusof, Nabila Huda, Fizz Fairuz

Setelah hilang buat beberapa lama dari industri setelah kejadian ngeri yang berlaku terhadap KL Gangster 2, Syamsul Yusof akhirnya menerpa semula dengan filem terbaru. Mengangkat tema seram sekali lagi, ini filem kedua yang bakal mengukur sejauh mana pengarah ini mampu menyeramkan penonton dengan gayanya. Khurafat yang ditayangkan 2011 aku puji. Gayanya terlalu bagus dan magisnya terserlah. Munafik pula bagaimana? 

Tidak aku nafikan yang Munafik sebenarnya kalah dengan Khurafat. Syamsul Yusof gagal untuk membawakan kesegaran baru dalam gaya penceritaannya walaupun percubaan nampaknya ada. Dialog skema dan juga lakonan kayu Syamsul Yusof sendiri nampaknya kecacatan ketara dalam filemnya. Bila dua benda ini masih ada di dalam filemnya, maka kesempurnaan itu masih tiada sampai bila bila. 

Munafik ada sisi baik dan sisi buruk. Satu sisi buruk filem ini ialah bagaimana ceritanya bercerita. Permulaan filem ni sangat-sangat hodoh dan tergesa-gesa. Tidak hairan sedikit pun dengan gaya penceritaan yang tergesa-gesa ini, aku dapat rasakan elemen ‘tergopoh gapah’ ini terhenti di pertengahan cerita saat seramnya bermula. 

Filem ni memang banyak Hindustani jugaklah. Watak Syamsul Yusof banyak menangis dan menginsafi. Juga nampak macam filem Indonesia, dek kerana penuh dengan ayat-ayat yang memotivasikan untuk kembali ke jalan yang benar (lebih banyak bercakap tentang kemaafan). Oh, macam biasa, elemen seram cedok dari Hollywood ada. Tapi bravo, cedok-cedok pun menjadi beb! 

Kelemahan paling ketara yang aku nampak ialah bagaimana Syamsul Yusof gagal memberikan ruang untuk setiap karakter berkembang dengan selesa. Setiap karakter memang macam eletrik. Keluar masuk dan kemudiannya tidak ada background story yang kukuh. Kita tahu dia ustaz, kita tahu dia ibu tiri, kita tahu dia imam, tetapi selebihnya, tidak ada penceritaan lanjut. 

Syamsul memilih untuk bermain dengan teka-teki dan belit-belit cerita untuk membuatkan penonton tertanya-tanya siapakah Munafik yang sebenar. Setiap karakter, walaupun background detailnya kurang, diuli-uli sehingga muncul syak wasangka dalam setiap karakter yang ada lantas membuatkan menonton meneka-neka siapakah si munafik yang menjadi fokus utama. Itu bagus. Oh, twist anak ustaz tu sebenarnya gagal di mata aku kerana aku berjaya menduga sejak dari mula. 

Selepas lama tidak menonton filem yang betul-betul seram buatan Malaysia, Munafik berjaya membawa aku melihat adegan seram tahap antarabangsa. Memang tak dinafikan lagi yang adegan seram filem ni antara yang terbaik sekali dalam filem-filem Malaysia. Adegan rasuk Nabila Huda dan permainan kamera yang sangat cantik menambahkan kekuatan adegan seram yang menjadi antara penutup aib filem ini. 

Penonton sebenarnya berjaya dikelirukan dengan watak ustaz yang tak mahu nak rukyahkan orang sebab kehilangan anak. Aku tak nafikan storyline filem ni memang membuli penonton untuk berfikir. Walaupun aku puas hati dengan plot twist dan juga keterujaan dalam mengikuti setiap babak, aku rasakan yang pengakhiran filem ini , selepas semuanya selesai, seperti sangat tergopoh gapah. Tidak ada waktu untuk penonton bertenang dan tetiba sahaja filem tamat. 

Kalau korang sukakan filem macam The Conjuring ataupun Emily Rose, memang korang patut tonton filem ni. Adegan rasuknya memang power beb! Memang buatkan korang teruja dan bagi penakut, boleh terjerit-jerit sampai cirit! Filem Munafik bukanlah sebuah filem seram kosong. Ianya juga sebuah filem yang mengisarkan ayat-ayat keinsafan yang ditambah dengan keseraman yang mampu membuatkan korang kecut perut. 

4/5

Thursday, February 11, 2016

Review: Ola Bola

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Chiu
Pelakon | Bront Palarae, Luqman Hafidz, JC Chee 

Berkesempatan menonton di GSC Berjaya Megamall, Kuantan. Di depan mata aku, ketika itu menyaksikan tiga kaum majority Malaysia sedang beratur membeli tiket. Mereka semua sedang bersedia untuk menonton Ola Bola. Sebelum filem bermula, aku lihat para penonton dari tiga kaum ini masuk ke dewan dengan nisbah yang hampir sama banyak bagi setiap kaum. 

Di sini pun sudah nampak yang Ola Bola ialah ‘magnet’ yang berjaya membuatkan Chinese, Indian dan Melayu tidak mengakui bahawa Ola Bola ialah milik Melayu semata-mata. Ola Bola ialah milik kita bersama dan filem pun bermula. 

Pembukaan filem ini memang fantastic. Apa yang Chiu bagi memang sangat-sangat memukau. Dipersembahkan dalam visual yang meyakinkan dan cantik, Ola Bola membawakan permulaan filem yang sangat kurang meyakinkan (pada akulah). Sebabnya apa? Sebab aku masih kurang yakin dengan semangat yang cuba dipaparkan di permulaan filem. 

Melangkah ke tengah filem, aku nampak yang filem ni sudah membuat pusingan U turn yang sangat unik. Bayangkan dengan wajah-wajah pelakon baru yang aku sendiri tak pernah kenal, aku boleh merasakan satu semangat kesukanan dan juga penyatuan bangsa dan etnik di dalam setiap babak. Dan di sinilah Ola Bola meraih kehebatannya. 

Chiu tidak meletakkan Ola Bola sebagai filem buat duit. Tetapi, Ola Bola dipersembahkan sebagai satu cara untuk menghidupkan patriotism dalam setiap penontonnya. Tak kira apa bangsa, apa sahaja darjatnya, Ola Bola sebenarnya mengajak kita sebagai rakyat Malaysia untuk mengenang kembali sebuah kisah sejarah (yang diubah suai) yang pernah menjadi kebanggaan kita. 

Generasi sekarang kurang mengetahui atau tidak pernah tahu tentang Sukan Olimpik Moscow. Malah, kisah team kita sendiri itu yang pada masa itu sudah gah juga sudah tenggelam buat masa ini. Ola Bola membawa kisah itu kembali dan mengajak kita untuk menjadi lebih bersemangat kerana kita ada sejarah dimana kita pernah naik. Dan kejatuhan tidak bermakna kita tidak akan naik semula. 

Dari segi persembahan visual, memang tak dapat dinafikan yang filem ni sama tarafnya dengan The Journey. Paling memukau ialah adegan keretapi pada awal filem dan juga adegan-adegan bola sepak di padang. Chiu berjaya meniru visual permainan bola sepak seperti menonton LIVE perlawanan sebenar dan berjaya menghidupkan permainan yang dibina dengan emosi yang ada. 

Dari segi lakonan, aku tidak nafikan yang lakonan kesemua pelakon baru sangatlah meyakinkan. Walaupun ada di antaranya tidaklah mencapai tahap, lakonan setiap pelakon sentiasa diperkuatkan oleh pelakon lain sehinggakan emosi berjaya dilontarkan. Bront Palarae yang hadir sebagai pak lawak yang tidak penting mana berjaya mencuit hati. Ianya ialah comic relief yang sangat berjaya dan unik. Tabik spring kat Bront! 

Kalau korang bukan peminat bola sepak, tak perlu membuta tuli buang filem ni ke tepi. Filem ni bukan untuk peminat bola sepak sahaja. Filem ni ialah untuk semua. Sesiapa sahaja yang menonton file mini akan sedar yang filem ni bukanlah filem sport, tetapi filem yang lebih terarah untuk membentuk patriotisme dalam diri. 

“Kita kalah sama-sama, kita menang sama-sama” . Itulah antara ayat yang diingati dalam filem ni. Di sebalik Ola Bola adanya isi yang bukan bermatlamatkan duit semata-mata. Saksikanlah wahai pembikin filem semua, bahawa kejayaan akan datang apabila kita tidak memikirkan fulus semata-mata. The Journey, Polis Evo dan Ola Bola ada ramuan lengkap. Cerita yang bagus, emosi yang mencengkam dan juga kerja keras yang membawa kepada kejayaan. Sokong Ola Bola! 

4.5/5