FILEM PILIHAN! (disable pop-up blocker untuk baca)

Saturday, April 12, 2014

Review: Lone Survivor

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Peter Berg
Pelakon | Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Eric Bana, Ben Foster

Peter Berg ni sebenarnya bagi benda yang sama je dengan Battleship haritu. Apa yang sama? Pertama, ada Taylor Kitsch yang memang sangat hotlah bagi sesape yang berjiwa perempuan. Keduanya, filem ni masih mengekalkan unsur Battleship, yakni perang. Cuma apa yang membezakan perang Battleship dengan perang Lone Survivor ialah alien yang ditukar kepada Taliban. And the rest of the film, sebuah action packed yang sangat sempurna. 

Mengadaptasi sebuah buku berdasarkan pengalaman sebenar ketika Amerika menjajah Afghanistan ini sangat mengujakan. Malah, melihat apa yang Peter Berg sajikan dalam filem ni, ianya adalah seperti sebuah meal yang semangatnya sudah ditunggu tunggu lama semejak zaman kegemilangan Saving Private Ryan. Lone Survivor seingat aku antara filem yang betul betul memaparkan semangat perang yang sangat patriotik. 

Seperti Battleship, Peter Berg nampak seperti menjana aksi aksi filem ni lebih dari setiap karakter karakter yang diwujudkan. Kita sebenarnya tidak dapat melihat setiap karakter dengan jelas. Latar belakangnya, dan semuanya hanyalah satu benda angin lalu. Namun, ceritanya tetap disajikan dengan sempurna. Tambah tambah lagi apabila satu perperangan dengan puak Taliban dijana dengan sempurna dan sangat best! 

Filem ni berjaya membawa pertarungan hidup mati dengan sangat realistik. Itu aku rasa aku berani jamin sebab semua pelakonnya pun sudah berjaya bawa habis baik untuk memastikan yang terbaik untuk filem ni. Dengan sepertiga filem ni dipenuhi dengan adegan tembak menembak, letupan, jatuh terjun bukit, dan semua portrayal keganasan Taliban dari mata Amerika, ianya sebuah formula filem perang yang sangat menjadi. 

Lone Survivor memang sangat mengujakan. Filemnya simple pada plot tetapi sangat berat dalam apa yang ingin disampaikan. Aku suka bila hal hal berkaitan kampung yang anti Taliban itu dipaparkan walaupun aku rasa ianya perlu lebih banyak diperjelaskan. Ianya satu semangat yang menunjukkan yang Lone Survivor bukan mahu menyatakan yang semua orang Arab itu Taliban! Dan aku sukakannya. Propaganda yang pandai memujuk. 

Mark Wahlberg, Taylor Kitsch dan penampilan sekejap Eric Bana memang memberikan filem ni sebuah filem yang benar benar bergerak. Seperti menonton Act of Valor, Peter Berg berjaya membawa keluar sebuah persembahan tentera yang sangat memberikan emosi dan juga penuh dengan kekuatannya yang tersendiri. 

Pendeknya, aku menyukai Lone Survivor sebab ceritanya mudah. Tidak ada politikus bercerita, tidak ada benda benda berat. Sebuah filem aksi perang yang ringan tetapi berjaya untuk membentuk semangatnya yang tersendiri. Brutal pada satu sisi, heroic pada satu sisi, Lone Survivor berjaya menjadi filem perang yang sangat impresif dan meyakinkan. Kegagalan Battleship nampaknya berjaya mempertemukan Peter Berg dengan kejayaannya. 

4/5

Review: Nurse 3D

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Douglas Aarniokoski
Pelakon | Paz de la Huerta, Katrina Bowden, Corbin Bleu

Filem psycho thriller sebegini sebenarnya tidak ramai yang menikmati. Selalunya, psycho thriller jarang menggunakan formula yang berbeza dalam ceritanya. Persoalan yang asyik timbul selalunya seperti siapa killer? Siapa jahat? Dan bagaimana each killing session dilakukan? Apa yang orang dahagakan dalam psycho thriller ialah blood scene, and gruesome killing scene. Dan hanya yang kental dalam melihat babak kejam mampu menonton filem sebegini. 

Nurse 3D, sememangnya ada formula sebegini. Namun, menyaksikan filem ni sebenarnya tidak memberikan apa apa yang baru. Menonton filem yang sudah boleh dijangka bagaimana ianya akan bergerak bukanlah sesuatu yang sempurna penontonannya. Rasa tertanya tanya agak kosong dan hilang. Namun, apa yang menarik untuk disaksikan ialah bagaimana pengarahnya crafting the whole story. 

Melihat pelakon utamanya, Paz de la Huerta yang memang berani berbogel dalam banyak scene filem bukan memberi apa apa sifat ekslusif dalam filem. Malah, adegan seks dan juga semua kekotoran tipikal Hollywood tidak mampu untuk menaikkan filem Nurse ini untuk menjadi sebuah thriller film yang mengagumkan. 

Kenapa? Sebab formulanya tetap sama seperti filem thriller Hollywood yang menggunakan satu pekerjaan manusia dan kemudian memikirkan worst case scenario yang akan berlaku. Nurse 3D, ialah satu paparan bagaimana seorang nurse yang sepatutnya merawat manusia tetapi sebenarnya menggunakan kesempatan ini untuk membuat satu killing spree. Dan ya, worst case scenario yang mungkin memberi pandangan baru – beware of the nurse! 

Kelemahan ketara filem ni ialah bagaimana dialognya yang pada aku agak tidak menjanjikan sebuah kekuatan yang mencengkam. Malah, aku juga rasakan the blood scene sepatutnya lebih banyak daripada dose adegan Paz de la Huerta berbogel atas bawah yang pada aku hanya menjadikan filem ni tidak lebih dari sekadar psycho porno dan bukannya psycho thriller yang sebenar. 

Disebabkan filem ni menggunakan perkataan 3D dalam tajuknya, maka korang akan saksikan beberapa babak filem ni yang direka khas untuk mewujudkan 3D. Namun, menonton dalam format biasa sebenarnya tidak memberikan apa apa kenikmatan apabila melihat pada plotnya yang masih tidak mampu untuk mewujudkan perasaan yang sangat nikmat dalam menonton sebuah filem thriller psycho yang sempurna. 

Pada aku, filem ni mungkin memang hanya memenuhi filem biasa bagi penggemar psycho. Plotnya tidak menjanjikan apa apa yang bagus melainkan sesi cuci mata, dan adegan kejam yang agak oklah even kurang memuaskan. Mungkin kadangkala adegan kejam filem ni menjemukan. Nurse 3D mungkin hanya sebuah filem yang hanya menjamu mata dan bukannya memberikan sebuah kepuasan menonton filem psycho. Sederhana. 

3/5

Review: The Wolf of Wall Street

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Martin Scorcese
Pelakon | Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie

Wohoo. Saat aku melayari filem ni dari minit ke minit, aku agak terlopong dengan keberanian filem ni yang seingat aku menyamai satu filem yang pernah aku tonton sekali sahaja suatu ketika dulu. Tak silaplah, tajuk filem tu ialah Showgirl arahan Paul Verhoeven. Ahah, dose kegilaan filem ni lebih kuranglah. Melebih lebih jelasnya kelihatan dalam penggunaan perkataan f words yang melimpah merata rata. Kalaulah masuk tv, takkan ada satu dialog yang korang akan dengari dengan sempurna. 

Ya, ini punya filem tarak boleh ditonton oleh budak budak. Terang dan jelas, filem ni memang memerlukan satu kepala otak yang boleh membezakan antara kejahatan dan juga kebenaran. Maka, menonton filem ni tidak akan jadi seronok kalau korang asyik berfikir untuk menanti babak babak seks dan juga seangkatan dengannya. Ya, ianya akan muncul berselang seli, namun sebaiknya kita lihat kepada ceritanya. 

Daripada Martin Scorsese yang rajin mengambil Leonardo DiCaprio dalam filem filemnya, filem ni memfokus kepada kehidupan seorang broker saham. Kisahnya, yang berdurasi tiga jam, bakal mengulangi pengalaman korang menonton Avatar dan juga Titanic. Payah woo nak cari filem Inggeris yang mampu membawa momentum yang baik untuk durasi panjang sebegini. 

Sedikit fakta, daripada Wikipedia, filem ini tercatat sebagai filem paling banyak menggunakan perkataan ‘fuck’. Sila terlopong! Jumlah perkataan itu dalam filem tersebut alah 569 kali sebutan dan 3 minit 16 saat digunakan untuk menyebut perkataan tersebut. Maka, dengan jumlah sebanyak itu, lebih kurang setiap seminit dua kita akan mendengar perkataan itu diucap bersama perkataan2 lain. Wow! 

Tak perlulah aku nak jelaskan penggunaan drug yang agak meluas dalam filem ni. Malah, sex scene yang agak banyak juga nampak seperti sebuah pemandangan cuci mata yang sebenarnya akan memberikan perasaan kurang selesa. Namun, seperti aku kata tadi, jom lihat ceritanya dan Leonardo DiCaprio itu sendiri. 

Filem ni memang sangat best! Serius aku suka pada gaya editingnya yang agak memberikan mood yang cantik. Nampak klasik tetapi modern. Malah, filem ni berjaya memberikan satu gabungan DiCaprio Scorcese yang sangat menyegarkan. Jelas menunjukkan keserasian pelakon ini dan pengarah ini berjaya menaikkan filem ni sebagai filem yang layak masuk anugerah walaupun gagal meraih sebarang kemenangan. 

Wolf of Wall Street menunjukkan sebuah keberanian yang sangat tinggi dalam setiap sudut. Apatah lagi, dari sisi kecilnya, filem ni diterbitkan oleh seorang anak Malaysia yang sangat terdesak nak ke Hollywood. Memang aku akui, apabila kita masuk ke Hollywood dengan membiaya filem sebegini, pandangan negative dan pantas melabel lucah menjadi kebiasaan. Namun, pada aku, kelucahan ialah perkara tipikal Hollywood. Kalau ceritanya sangat meyakinkan dan layak untuk ditonton, kelucahan itu hanyalah angin lalu. 

4/5

Monday, March 31, 2014

Novel: Isteri (S Mara GD)




Mula ketagih dengan Kosasih dan Gozali yang sangat mempunyai jalan cerita yang tak disangka sangka. Walaupun watak Kosasih dan Gozali ni hanya muncul di separuh akhir cerita dan tidaklah sebenarnya penting mana pun kalau namanya ditukar, novel S Mara GD ini memang punya kekreatifan tahap Detektif Conan yang tidak boleh disangkal. Sebelum ini membaca Suami, dan kali ini Isteri berjaya memuaskan nafsu novel penyiasatan dengan gaya penulis ini. 

Penulis ni tidak pernah memulakan ceritanya seperti sebuah drama penyiasatan. Separuh awal novelnya ada drama biasa, yang tidak akan terjangka ke mana ia akan pergi. Sehinggalah ke klise biasa sebuah filem penyiasatan yakni kematian, di situlah baru bermula semuanya. Penulisan S Mara GD pantas dan sangat kemas pada separuh masa kedua. Menjadikan kita rasa sekali penyiasatan yang sedang dilakukan dua polis fiksyen tersebut. 

Rugilah korang yang tak dapat lihat bagaimana penulis Indonesia menulis thriller penyiasatan yang aku rasakan lebih ohsem dari biasa. Kekemasannya, dan jiwanya serta kekuatannya sangat memberikan ruang yang sangat baik untuk nafsu aku terhibur. Pada penyiasatannya, pada moral of the storynya, pada watak watak yang dibinanya, penulis ni memang tidak disangkal lagi. 

Malangnya, buku ini tidak lagi diterbitken penerbit Fixi. Maka, aku termasuk dalam orang orang yang beruntung yaw! 

4.5/5

Friday, March 28, 2014

"The Raid" Berjaya Sebab Dijajah dan Ada Kabel Besar?


Amat dukacitalah seluruh peminat filem Malaysia apabila The Raid 2: Berandal yang dijadualkan ditayangkan serentak bersama filem Captain America: The Winter Soldier (klik utk baca review) akhirnya dikhabarkan telah diharamkan tayangannya atas sebab tertentu. Aku tidak menulis ini untuk bercerita tentang kelemahan LPF Malaysia atau sebarang kaitannya dengan pengharamannya. Aku terfikir sesuatu yang agak lain. Menilai dari kejayaan The Raid, aku bertanya pada diri aku, jika The Raid adalah filem Malaysia, adakah kita akan bangga? 

Jawapan aku, tidak. Tetapi, sedikit sedikit adalah sebab ianya datang dari tanah tumpah darah aku. Sepertimana rasa bangga aku yang hanya sedikit untuk filem The Journey sebab dibikin oleh orang Cina, seperti itulah rasa aku terhadap The Raid. Jika anda lihat, The Raid bukanlah sebuah filem yang betul betul dibikin dengan tangan orang Nusantara. Ya, Gareth Evan itu bolehkah dikira sebagai seorang rakyat Indonesia yang asalnya dari Indonesia? Aku rasa, dari namanya sahaja kita boleh teka yang dia adalah orang putih yang sedang membikin filem Indonesia. 

Dan kesimpulannya di sini ialah, The Raid tak akan seberjaya ini jika pengarahnya ialah pembikin filem Indonesia yang banyak pakai Julia Perez dalam filem filem mereka. Industri mereka takkan dipandang dunia pun kalau Gareth Evan tidak menjual The Raid ke luar negara. 

Gareth Evan sepertinya penjajah yang mengambil alih industry perfileman Indonesia dan kemudiannya memperkenalkan kekuatan filem negara itu mengikut acuan Hollywood. Lihat saja bagaimana skor muzik filem The Raid pertama yang terpaksa diubah dengan muzik garapan Mike Shinoda hanya untuk filem ni keluar dari Indonesia. Maksudnya apa? Kita kena buat apa yang mereka nak, dan barulah kita dapat apa yang kita nak. Pembikin Malaysia pulak, asyik persoal 'kenapa aku mesti buat apa yang diorang suruh, aku tahulah apa yang aku buat'.

Hanya kerana Gareth Evan, maka kabel besar sudah tercipta. Hanya kerana dia orang putihlah The Raid boleh berjaya. Jika korang perasan, The Raid tidak seperti filem Indonesia biasa. Ianya seperti melihat filem Hollywood dalam bahasa Indonesia. Rakyat Indonesia, fan movie khasnya bukan seharusnya membenci, tapi bersuka ria saat pembikin ini berjaya memberikan ruang untuk pembikin lain mengeluarkan produk mereka ke luar negara. 

Dan penjajahan ini tidak berlaku di Malaysia. Tidak ada pembikin filem luar yang mahu bikin filem berbahasa Malaysia. Sebab itulah, Yusry dengan perasaan tak tahu malu mengambil alih mitos Viking dan meng’hang tuah’kan mitos itu. Maknanya, kita nak cuba keluar, tapi tak ada kabel besar yang betul betul boleh menyokong dan memberi tunjuk ajar bagaimana filem yang sebenar. Dan akibatnya, Vikingdom dan Merong Mahawangsa diperlekeh antarabangsa. Dari dua filem Malaysia yang kononnya besar ini juga, kita lihat bagaimana pembikin kita cuba cakap yang 'kita mampu buat dengan hebat' sedangkan definisi 'hebat' di luar lebih dari apa yang dikatakan 'hebat'.

Namun, penjajahan kecil dalam industry kita hanyalah pembikin Cina yang cuba membikin filem Bahasa Melayu. Adalah jugak yang menjadi. Contohnya The Journey. Soalnya di sini, adakah pembikin filem Malaysia, khasnya pembikin Melayu bangga dengan filem Malaysia tersebut? Atau adakah pembikin Melayu rasa geram sebab filem Cina itu berjaya mengalahkan KL Gangster? Kalau pembikin filem Melayu tidak bangga dengan The Journey, sebenarnya kita sedang jatuhkan industri kita sendiri secara diam.

So, dari the Raid yang melihat penjajahan pengarah luar ke dunia filem Indonesia, dan The Journey yang memotong kejayaan filem Melayu, kedua dua situasi ini lebih kurang sama. Cuma, dalam konteks filem Malaysia, penjajahan yang lebih besar seharusnya perlu. Mungkin KRU Films boleh ajak pengarah luar untuk bikin filem Malaysia. Dan in the end, pengarah kita, belajar dari mereka. Kalau pakai kepala hotak sendiri dan hanya fikir untung sahaja, filem kita tak ke mana. 

Filem adalah tentang seni. Seni itu juga perlu kepada penjajahan dan peniruan. Maka, disebalik The Raid yang dibikin si orang puteh ini dan membuatkan Indonesia bangga diri, kita harus lihat satu kenyataan besar terhadap industry kita. Filem Malaysia seharusnya melihat kekuatan The Raid sebagai satu motivasi untuk industry kita berjaya dan bukannya banned filem tersebut sebab Malaysia sendiri tak mampu untuk bikin sehebat itu. Pada aku, filem ni boleh saja ditayangkan dengan kenakan syarat tontonan 18 tahun ke atas. Sekian!

SOUNDTRACK THE RAID 2


01. Alarm (01:14) 02. The Equation (02:17) 03. Toilet Nightmare (01:54) 04. Suck It Up (02:03) 05. Prison Riot (04:32) 06. Ball Inspection (01:53) 07. Phone Call (02:02) 08. Porn Den (03:04) 09. Prakoso (02:01) 10. Undercover (05:13) 11. Club Battle (02:09) 12. Reog (07:06) 13. Punch It (01:37) 14. SIM Card (00:54) 15. Betrayal (01:00) 16. The Assassin (00:56) 17. Pursuit (01:57) 18. Motor Chase (03:24) 19. Wasteland (02:35) 20. Warehouse Stomping (02:03) 21. Uco Dining (01:55) 22. Hammerballs (02:45) 23. Showdown (06:52) 24. Hush (05:06)

download link (uploaded.net) - aku bukan uploader kepada fail ini. sekian

Thursday, March 27, 2014

Review: Captain America - The Winter Soldier

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Anthony & Jue Russo
Pelakon | Chris Evan, Scarlett Johansson, Robert Redford, Samuel L Jackson

Inilah yang aku tunggu tunggu dalam Marvel Cinematic Universe. Sejak dua menjak ini, selepas Thor: The Dark World yang agak nampak jelas beraksi agak malap pada mata aku, Marvel punya karakter nampak bergelut untuk memenuhi tuntutan plot dan dunia yang makin membesar. Semakin karakter itu membesar dengan ceritanya, semakin payah untuk setiap kaitan dihubung jalinkan untuk membentuk dunia filem Marvel yang sempurna. 

Thor: The Dark World malap. Seperti yang aku sudah katakan dulu. Justeru, aku tidak berharap apa apa pada Captain America: The Winter Soldier. Namun, menonton filem ni mengubah persepsi. Boleh aku katakan filem arahan pengarah duo Anthony dan Jue Russo ini memberikan pengalaman melihat Michael Bay punya gaya dalam dunia filem Marvel. 

Captain America: The Winter Soldier tidak hanya sekadar memenuhi tuntutan sesebuah sekual. Padanya ada gaya, aksi dan semua rencah yang cukup untuk menjadikannya sebuah filem superhero yang sangat mengagumkan. Sebagai peminat filem aksi, semestinya aku melihat pada aksi, dan emosinya. Dan ya, ternyata filem ni taklah mengecewakan sepertimana tuhan guruh mengecewakan aku beberapa bulan lalu. 

Filem ni bermula dengan tenang, dan cantik. Dramanya cukup dan kaitannya dengan New York dan semua insiden sebelum filem ni berlaku memang menarik. Lucunya juga tidak janggal. Sekadar cukup sifat. Dan adegan klimaksnya antara sesuatu yang ditunggu tunggu. Confem korang akan rasa seperti sedang menonton sekuel Avengers! Antara ending filem Marvel yang terbaiklah aku pernah saksikan. Puas dengan adrenalin rush yang disajikan. 

Membandingkan filem ni dengan filem yang pertama pun sudah cukup memadai. Filem ni lebih banyak misteri, dan tidak bergantung kepada penceritaan yang terlalu mengikut komik. Ianya seperti melihat Captain America cuba untuk menerima sedikit sentuhan penceritaan sepertimana Iron Man 3 namun pada masa yang sama, tidak melupakan apa yang sebenarnya definisi sebuah filem superhero. Dalam kata lainnya, Captain America lebih dalam segalanya. Sebuah upgrade yang menjadi!

Mungkin apa yang mampu membuatkan korang rasa filem ni bukan hanya sekadar superhero ialah bagaimana Steve Rogers terpaksa melawan seorang musuh yang sebenarnya bukanlah sekadar musuh biasa. Dia bertarung dengan kisah silamnya dan pada masa yang sama, SHIELD dipaparkan mengalami satu era gelap yang akan memberikan kejutan luar jangka kepada penonton. 

Malah, aku melihat yang filem ni lebih menyamai atau lebih kurang kekuatan filem The Avengers apabila besarnya skala kemusnahan itu dan juga Nick Fury yang dibesarkan plotnya. Ada banyak kejutanlah yang korang bakal saksikan dalam filem ni. Tak payah aku cakap banyak sebab kejutan seharusnya disimpan untuk mata korang. 

So far, ini antara filem Marvel yang sangat memuaskan bagi aku selepas Iron Man 3. Ada banyak konflik, banyak misteri, banyak aksi, dan banyak adrenalin. Captain America: The Winter Soldier berjaya memberikan satu ruang untuk watak Steve Rogers membesar dengan cara yang lebih baik daripada superhero lain. Al maklumlah, superhero pertama kan! Jadi, memang sesapa yang tak tonton filem ni amatlah rugi sebab pelbagai hint untuk filem Marvel akan datang menunggu di post kredit scene! 

4.5/5

Tuesday, March 25, 2014

Review: Need For Speed

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Scott Waugh
Pelakon | Aaron Paul, Dominic Cooper, Scott Mescudi

Aku tak letakkan harapan yang tinggi bila Need For Speed ni diadaptasi ke filem. Bukan apa, mengadaptasi sebuah game yang mempunyai kurang cerita berbanding permainan aksi bukan mudah. Nak mereka cerita yang bercerita, pada masa yang sama pulak kena berikan roh permainan ke dalam filem sebagai identiti. Menterjemahkannya supaya bukan hanya sekadar lumba dan menang tetapi bercerita tentang ke arah kemenangan, itu sepatutnya yang terjadi. 

Ya, sepanjang menonton filem ni, aku akui, filem Need For Speed ni seolah oleh sebuah filem Fast & Furious versi orang kaya. Nak dibandingkan dengan geng lumba haram filem Fast & Furious dan filem Need For Speed, filem NFS ini memang meletakkan lumba haram dalam sisi orang kaya. Kereta mewah dan orang kaya serta gambaran kuasa yang mereka ada jadi ceritanya. 

Jujurnya, aku rasakan Need For Speed beraksi dengan baik. Memenuhi criteria sebuah filem racing yang tidak bercampur aduk dengan rompakan, jenayah dan lain lain, filem ni seperti mengembalikan kita ke zaman bermulanya Fast & Furious. Agak sukar untuk menjauhkan perbandingan dengan filem F&F sebab aku rasa filem itu lah yang membawa kepada penterjemahan Need For Speed ke layar. Kalau F&F tak berjaya, tak akan ada NFS versi filemlah! 

Aksi filem Need For Speed mungkin pada aku, ok ok sajalah. Kita ada adegan racing yang boleh dikatakan berjaya walaupun aku rasakan adrenalin rush yang diberi masih belum cukup dos. Namun, aku rasa aksinya yang sudah mampu membawa ikon permainan itu sendiri sudah cukup untuk berkata yang peminat aksi racing mampu berpuas hati dengan apa yang disajikan. 

Masalah yang agak besar pada Need For Speed adalah pada plotnya. Seperti aku cakap tadi, rekaan ceritanya nampak terlalu mendatar, diceritakan satu persatu tanpa susunan yang mampu membuatkan penonton bertaut untuk duduk dan menanti rahsia, misteri dan kejutan. Menonton ceritanya yang agak straightforward menjadikan filem ni hanya menyegarkan mata saat aksi racing. Ya, plotnya bukanlah predictable, tapi terlalu lurus. 

Malah, muziknya juga agak kurang menyengat sekaligus tidak mampu memberikan emosi dan semangat yang seharusnya ada untuk penonton merasa, menjiwai dan juga terus memandang ke skrin. 

Malang juga apa yang Tobey Marshall dan Dino Brewster seharusnya lakukan tidak dilakukan seperti sepatutnya. Melihat dua watak ini beraksi seperti tiada apa apa yang berlaku padahal sudah ada konflik besar yang harus ditunjukkan sangat mengecewakan. Sepatutnya, plot Dino Brewster bermula lebih awal, namun, semuanya bermula pada minit 40 ke atas. Agak lama untuk sebuah cerita bercerita permulaannya. 

Ceritanya juga hilang konsisten saat Dino Brewster menawarkan ganjaran hadiah kat some guys yang mampu halang Tobey. Juga love story Tobey dan Julia yang tak konsisten membantutkan perjalanan cerita even aku akui komedinya ada. Emosi Tobey kadangkala tenggelam timbul. Benny melucukan. Ceritanya sudah terumbang ambing sejak awal lagi namun ya, racing menyelamatkan the whole film. 

Overall, macam aku kata tadi, tanpa Fast & Furious yang berjaya, maka Need For Speed takkan wujud. Usaha untuk menjadi the other F&F nampaknya gagal disebabkan penterjamahan dari game yang agak gagal. Walaupun Aaron Paul mungkin membawa ikon baru dalam filem filem racing, namun keseluruhannya, Need For Speed perlu lebih kelajuan dalam plotnya, emosinya dan juga segalanya. Sebuah filem racing yang Gred A namun hanya mampu berada di gred B. 

3/5

Sunday, March 23, 2014

Review: Cuak

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Khairil M Bahar, Lim Benji, Manesh Nesaratnam, Tony Pietra dan Shamaine Othman
Pelakon | Ghafir Akhbar, Dawn Cheong, Iedil Putra, Tony Eusoff

Plot yang ada Tony Eusoff tu sangat mengkhayalkan. Serius, menonton serpihan filem itu membuatkan aku rasa khayal, terawang awing dengan narration yang sangat bagus cengkamannya. Dialog yang sepatah sepatah baik lontarannya dan permainan visual dan lakonan yang tidak melebih lebih dan simple menjadikan ianya antara paparan Cuak yang paling baik untuk dirasai. Itu baru rasa satu bahagian. Rasa yang lain bagaimana pulak? 

Sebelum tu, kita kembali bicara pasal filem ni sendiri. The whole filem. Diarahkan oleh lima pengarah iaitu Khairil M Bahar, Lim Benji, Manesh Nesaratnam, Tony Pietra dan Shamaine Othman, Cuak sangat lain. Tidak seperti Kolumpo, Cuak tidak ada tiga cerita. Ianya hanya ada satu plot asas yang bahagiannya diagihkan kepada lima pengarah untuk diarahkan. Setiap pengarah menonjolkan auranya dan campur aduk lima pengarah ini membentuk keseluruhan Cuak. 

Ada lima tajuk yang diberikan kepada setiap serpihan cerita, namun rasanya aku abaikan sahaja tajuk tajuk itu sebab aku melihat kepada setiap satunya sebagai satu filem. Filem yang bermula dengan biasa ini bergerak dengan ke sana ke mari. Kadangkala aku rasa konfius, namun lama lama aku terbiasa dengan gayanya, sehinggalah satu titik, aku rasa terjentik dan terkejut dengan isinya yang agak berani dan lain macam. 

Satu bahagian filem ni, yang mana menyentuh sensitivity agama yang agak berani nampaknya dinukilkan dengan begitu cantik. Isunya agak panas dan agak panas telinga sekali sekala, namun ianya membentuk bela dan balas yang agak baik sehinggakan isu yang panas dan provokatif itu nampak membela dengan caranya tersendiri. Jentikannya halus dan tegas dengan wataknya menerima pemikiran bersilang yang akhirnya membentuk satu situasi provokatif tapi terkawal dengan pembisuan beberapa dialog oleh LPF, mungkin. 

Cuak dibantu dengan kerja grafik yang sangat cantik dan memuaskan. Setelah berjaya memuaskan hati menonton Kami Histeria, Cuak berjaya memberikan nafas segar dalam visualnya. Kadangkala, rasa seperti menonton sebuah filem Hollywood yang hanya dilakonkan oleh pelakon Malaysia. Malah, dengan gaya bahasanya yang sangat catchy dan baik, Cuak nampak tak ubah seperti sebuah filem Inggeris yang ada gred. 

Lakonan pelakonnya, even aku nampak ini kali pertama aku nampak dua pelakon ini beraksi, meyakinkan. Dan disebabkan muka muka diorang ni tak pernah aku nampak, maka Cuak sekaligus mengurangkan rasa kebiasaan melihat pelakon popular dalam membawa cerita yang luar biasa sebegini. Apa lagi yang aku harus katakan, mereka berjaya memberikan sebuah persembahan yang agak baik sehinggakan Cuak berjaya men’cuak’kan. 

Overall, aku berharap filem filem sebegini akan memenuhi senarai filem 2014. Mungkin pengarah zaman dulu tak mampu untuk berfikir idea sebegini lagi. Nah, masa untuk orang muda untuk bangun dan luahkan apa yang ada di dalam kepala diorang. Jika beginilah idea dan persembahan sebuah filem Malaysia, maka aku rasakan sedikit masa lagi dunia akan melihat kita untuk memberikan kita peluang untuk melihat dunia. Cuak sebuah ke’cuak’an yang berani, provokatif dan pada masa yang sama funny dan romantik! 

4/5