Tuesday, July 12, 2016

Review: Independence Day - Resurgence

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Roland Emmerich
Pelakon | Jeff Goldblum, Liam Hemsworth, Bill Pulman

Kau tahu, Hollywood mahu memusnahkan dunia, tetapi mereka dah lupa, dunia tidak harus dimusnahkan dengan hanya memberikan satu bom dan meletupkannya. Ianya harus ada cerita yang bagus supaya kemusnahannya dihayati. Rolland Emmerich, orang kuat di sebalik 2012 dan juga beberapa filem yang memaparkan dunia musnah nampaknya sudah menampilkan sisi paling ‘malas’ dalam filemnya kali ini. 

Ya, Resurgence aku simpulkan sebagai filem Emmerich paling malas dan paling mencalarkan maruahnya sebagai seorang yang memang pandai memusnahkan dunia bersama dengan plot yang bagus. Resurgence hanyalah sebuah filem Rolland yang terperangkap dalam masalahnya yang tersendiri. Aku rasa, Will Smith sendiri tidak mampu untuk menyelamatkan filem ni jika penerbit sanggup bayar jumlah yang dia nak. 

Entah kenapa, filem ni yang berada di zaman makin maju dengan CGI ini gagal untuk dibanggakan. Jika filem pertamanya antara filem yang hangat diperkatakan dek kerana visual efek yang memang sukar dicapai pada masa itu digunakan, Resurgence pula ialah filem yang dipenuhi dengan CGI yang memualkan. 

Apatah lagi, visualnya kadangkala mengingatkan aku kepada Hunger Games dan juga Jurassic World. Mengecewakan apabila visualnya sangat-sangat padat dengan visual CGI namun tahapnya masih sampah dan juga picisan. 

Filem ni bermula dengan intro yang pada aku, kalau kau tak tonton filem pertama, kau akan rasa memang bosan gila nak tonton filem ni. Ada perkara-perkara baru yang dibuka merujuk kepada filem pertama. Adegan rujuk merujuk ni pula makan masa agak lama sehinggakan aksi-aksi alien nampaknya dikurung sehinggalah final battle. 

Jeff Goldblum gagal membantu mengembalikan memori filem lama. Namun, menyaksikannya dalam filem ni dengan watak yang tak berapa nak dikembangkan dengan bagus dan hanya membawa sisa-sisa filem asal amatlah membosankan. Malah, Liam Hemworth yang memberi nafas baru filem ini untuk generasi muda sebenarnya gagal menambat hati aku. 

Aku mungkin tak ada masalah dengan pelakon. Apa sahaja yang diorang lakonkan sebenarnya berpunca daripada skrip dan idea cerita. Kepala bana kau pergi forwardkan filem Independence Day ni sampai futuristic macam ni, lepas tu pula kau bawa plot sama pasal alien. Cerita yang diberi memang tak kuat dan elemen futuristic yang ada gagal membawa apa-apa signifikasi pada cerita. 

Aku lebih selesa jika filemnya lebih kepada military dan dunia masih seperti zaman sekarang. Fiksyen Rolland kali ni terlalu mengarut dan lebih mengarut daripada 2012. Kemengarutan yang diberi pula tidak selari dengan plot dan juga adegan yang diberikan. 

Terlalu banyak babak-babak ceramah sebelum perang dan juga lawak bodoh professor yang tak pakai spender lepas bangun dari koma. Juga alien yang tetiba keluar tanpa apa-apa penjelasan yang lebih munasabah. 

Rolland nampaknya bijak dengan memilih Singapura dan Malaysia untuk dihancurkan dalam filem kali ni. Tapi, dia ingat, dengan menghancurkan Singapura dan Malaysia (KLCC), dia ingat orang negara akan layan filem ni walaupun diletakkan dengan plot cerita bangang. Oh, Hollywood. Kau kena ingat, penonton Malaysia tak bodoh macam dulu zaman trilogy Species berleluasa di vcd cetak rompak. 

Kesimpulan, Independence Day: Resurgence ialah sampah. Ianya ialah kegagalan Rolland Emmerich yang terdesak nak menghancurkan dunia. Ending filem ni yang memberi kata kunci untuk filem ketiga sebenarnya membuatkan aku rasa, cukup2lah kau buat Independence Day. Resurgence ialah kemusnahan dunia paling malas. Hanya kerana seekor Queen, dan pertarungan di sebuah kawasan lapang, itukah yang dinamakan Amerika sebagai hero dunia? 

2/5

Saturday, June 4, 2016

Review: Fan

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Manesh Sharma
Pelakon | Shah Rukh Khan

Semestinya semua peminat Shah Rukh Khan tahu yang tahun 2016, ada dua filem besar aktor ini yang bakal menjadi hiburan para peminat. Dilwale sudah hentam pawagam namun mendapat kecaman dek kerana gagal untuk memberikan cerita yang umph walaupun ada Kajol dan juga Shah Rukh Khan di dalamnya. Bagi yang tidak tahu,gabungan Kajol dan SRK memang antara gabungan mantap sepertimana yang terjadi dalam filem-filem sebelumnya. 

Sesebuah filem tidak memerlukan superstar untuk berjaya. Apa yang diperlukan ialah sebuah plot cerita yang hebat dan meyakinkan. Fan ada kesemua itu dengan bonus featurenya ialah Khan sendiri. Memparodikan kehidupan superstar dan menjadikannya sebuah thriller yang padat dengan aksi dan psikonya membuatkan Fan bersinar berbanding Dilwale. 

Fan ialah kisah ringkas. Ianya berkisah tentang Gaurav yang memang meminati pelakon kegemarannya Aryan Khanna. Dalam kehidupan seharian kita, dapat dilihat Gaurav ialah seorang insan yang biasa yang sering kita jumpa. Menggemari artis ialah perkara biasa dan juga boleh menjadi obsesi berbahaya. Dalam filem ini, Gaurav ialah seorang insan yang obses dengan pelakon kegemarannya dan mengalami perjalanan berbahaya dek kerana itu. 

Tiada heroin yang besar dalam filem ni. Fan hanya menyaksikan konfrontasi Gaurav dan Aryan dari awal hingga akhir. Setiap detik dan babak dipenuhi dengan adegan yang memang gila dan memukau. Kadangkala, kau akan membenci diri kau sendiri jika kau memang seorang penggila artis. Menggilai seseorang mampu buatkan kau gila! 

Adegan cemas dalam filem ni digarap dengan baik. Aksi-aksi ala filem Jackie Chan juga ada (kena tonton adegan deleted scene dalam Youtube) tetapi tidak diisi dalam filem. Namun, ada adegan aksi yang mengingatkan aku kepada adegan dalam filem Age of Extinction (aksi di ruang aircond dan tingkap), adegan gayut2 pula mengingatkan kepada Mission Impossible. Tetapi, keseluruhannya, aksi memang best! 

Aku paling suka adegan Gaurav melarikan diri dari polis. Even tak original, namun ianya berjaya membuatkan kau rasa puas. Oh, adegan Aryan bawa motor kejar Gaurav lepas dia cabul sorang anak gadis orang kaya tu tak kurang juga hebatnya. 

Fan tidak melupakan sisi emosi juga. Filem ni bijak menggarap emosi dan membuatkan kau berasa kasihan dengan Gaurav. Kau akan dibawa untuk memahami emosi dan dunia Gaurav dan Aryan yang sangat berbeza. Dan kau akan faham, in the end, kau minat gila-gila pada retis ni sebenarnya satu kerja yang sia-sia. 

Memang filem ni tak ada lagu. Tetapi, memang kalau letak lagu, memang ganggu habis rhythm filem ni yang banyak bermain dengan psikologi. 

Apa yang paling menonjol dalam filem ni ialah bagaimana Bollywood sudah berjaya membuat sebuah filem yang hebat dari segi CGInya. Kau tahu kan Gaurav dan Aryan ialah Shah Rukh Khan sendiri? Proses membentuk muka Gaurav sebenarnya ada diceritakan dalam video-video di Youtube. Ohsem dude! 

Totally entertaining, dan juga berjaya membuatkan kau berfikir sebentar. Fan digarap dengan kemas dan juga mengasyikkan. Dengan lakonan Shah Rukh Khan yang memukau, ditambah pula dengan visual efek yang memuaskan, oh, plotnya yang menarik juga, Fan ialah sebuah filem wajib tonton jika kau pernah kecewa dengan Dilwale. 

4.5/5

Friday, June 3, 2016

Review: Teenage Mutant Ninja Turtle - Out of the Shadows

Tahun terbit | 2016
Pengarah | Dave Jones
Pelakon |  Megan Fox, Stephen Amell, Will Arnett, Laura Linney

Filem reboot pertama TMNT yang dihasilkan Michael Bay agak mengecewakan.Apatah lagi, plotnya hampir sama je dengan filem Planet Hitam yang ada Cicakman tu. Aku mengkritik filem pertama dek kerana gagak menampilkan originality yang mampu membuatkan awesomeness hadir dalam filem tu. Tapi, tak boleh nak buat apa. Bila Michael Bay, kritik lah buruk mana pun, filem tu tetap jadi filem yang laris dan juga digemari. 

Maka, hadirlah sekuel kedua filem ni yang memaparkan kesinambungan daripada filem pertama. Jadi,sebenarnya, dapat disimpulkan yang Michael Bay ni memang tak hirau langsung kritikan negatif sebab diorang tahu, selagi diorang mampu buat duit dengan francise yang ada, selagi tulah semua pengkritik boleh fuck off! 

Membandingkan filem ni dengan filem yang pertama, aku akui filem kali ni lebih baik sedikit daripada filem yang sebelumnya. Plotnya lebih besar dan beberapa watak baru dalam dunia TMNT diperkenalkan. Namun, sebagaimana cara watak-watak Transformers diperkenalkan dalam filem mereka, cara itu jugalah digunakan untuk memperkenalkan watak-watak TMNT. 

Macam biasa, filem ni dipenuhi dengan visual yang bergerak tak berhenti-henti. Kadangkala ianya menyesakkan kerana beberapa syot kelihatan out of focus. But, come on, itulah cara Michael Bay even filem ni bukanlah diarahkan olehnya. Filem ni juga ada adegan akhir yang nampak macam The Avengers, ala-ala kapal dari dunia luar nak attack bumi dan akibatkan end of the world. 

Bebop dan Rocksteady nampak semak dan kadangkala hanya berdiri sebagai satu karakter jahat yang tiada aura langsung. Namun, kadangkala, lawak mereka menjadi Cuma merimaskanlah juga apabila diorang asyik bergelak-gelak je. 

Antara aksi power yang memang memuaskan hati ialah aksi di Brazil Memang aksi dalam kapal terbang tu ada refer kepada Vin Diesel a.k.a Fast and Furious 7, ianya memang melucukan. Diorang lupa yang aku juga terlintas di fikiran filem The Hobit yang ada scene dalam tong ketika diorang lepaskan diri tu. Memang menarik dan aku suka scene tu. 

Malah, aku suka juga elemen kekeluargaan yang ada dalam filem ni. Konflik antara empat kura itu membuatkan filem ni nampak family themenya. Namun, masalah tu sikit sangat dan aku berharap yang ianya menjadi satu perkara yang dibesarkan dan membolehkan penonton mengalirkan air mata at the end of the film. 

Mengecewakan apabila karakter April gagal dipadankan dengan Casey Jones yang nampak agak tenggelam. Entahlah, walaupun pada awalnya rasa teruja apabila mamat Arrow ni ada dalam filem ni, tetapi nampaknya resultnya menunjukkan yang dia ni harus terus berada di dalam dunia Arrow dan tak payah keluar jadi karakter lain. 

Heh, kesimpulannya simple. Kau minat filem yang diterbitkan Bay, even diarahkan oleh Dave Green, kau harus terima hakikat yang peminat asal TMNT akan kecewa dengan filem ni. Tapi bagi aku, aku enjoylah menonton kerana aku memang sukakan gaya rimas-merimaskan yang selalu ditonjolkan. Filem yang untuk kanak-kanak yang bit dark dan rimas. Aku tak pasti budak-budak mampu tahan ke tak tonton sampai habis. 

3.5/5

Saturday, May 21, 2016

Review: X Men - Apocalypse

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Bryan Singer
Pelakon | James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac

Benda besar yang nampak sangat kecil. Itulah yang aku nampak pada filem Apocalypse ini. Seharusnya, filem ni mampu untuk membuatkan kau kagum even bukan sebagai seorang pembaca komik sebenar. Aku, yang bukannya pembaca komik sebenarnya ternanti-nanti kiamat yang bakal terjadi dalam filem ni dan bagaimana X-Men menyelesaikannya. 

Day of Future Past pada aku berjaya untuk menjadi antara filem yang ada idea kompleks tetapi berjaya diselesaikan dengan baik. Apocalypse pula kelihatan seperti satu percubaan untuk menyambung kontinuiti yang sudah tunggang langgang dalam filem sebelumnya bercampur dengan pengenalan beberapa watak yang masih budak-budak ketika kau kenal filem pertama X Men, dan juga isu mutant yang besar dan tidak terkalah. 

Malangnya, pada aku, filem ni ada banyak subplot yang sebenarnya menenggelamkan Apocalypse yang sebenar. Apa yang ada ialah selang seli plot-plot kecil yang tidak dikembangkan dengan baik bersama dengan beberapa plot lain yang menyinggah dan menyemak. 

Terlalu banyak bahagian yang mengutarakan tentang konflik Magneto dan juga beberapa part lain yang terlalu melebihi cerita Apocalypse yang sebenar. Malah, cerita bagaimana Apocalypse berusaha mencari Four Horseman itu juga nampaknya tidak ada pengembangan. Tiada konflik yang besar untuk dihayati kecuali emosi Magneto yang memuaskan. 

Namun, jika kau abaikan segala plot dan juga bahagian pengenalan watak-watak yang sekadar menghiasi runtime menonton, sebenarnya kau boleh enjoy filem ni pada sesetengah bahagian. Pada aku, adegan emosi Erik apabila isteri dan anaknya tebunuh antara yang meruntun jiwa. 

Selain itu, kau akan dapat rasa lebih dalam tentang bagaimana Magneto itu ialah sisi gelap yang sentiasa merasuk diri Erik. Selain tu, aku juga menyukai watak mutant lari laju Quicksilver yang berjaya mencuit hati. Walaupun aku rasa macam kemengarutannya lebih mengarut dari kuasanya sendiri, aku rasa adegan Quicksilver selamatkan mutant dari letupan tu antara adegan yang paling best! 

Bryan Singer ada gunakan beberapa scene daripada filem X Men awal (sekitar 2001 rasanya), namun aku sendiri kurang pasti sama ada filem ni sedang merosakkan kontinuiti yang dah rosak tu atau bagaimana? Pening kepala juga. Tetapi, better anggap filem ni sebagai filem yang bermula dari First Class dan seterusnya ke hadapan. 

Aku akui universe X-Men ni macam pelik. Walaupun aku rasakan macam filem Apocalypse ni seolah-olah cuba memperbaiki timeline yang sudah rosak, namun ianya masih gagal untuk menjawab beberapa soalan. Tak tahulah berapa banyak lagi filem X Men yang perlu hadir untuk membetulkan semua kerosakan yang ada. 

Apapun, X Men: Apocalypse pada aku mengecewakan pada plotnya. Watak Apocalypse tidak sehebat yang disangka. Namun, dari segi entertainmentnya, Apocalypse tetap ada walaupun ya, aku akuii CGInya memang tahap cikai sekali sekala. Dalam Captain America, kita ada Spiderman remaja, sekarang X Men pula edisi remaja. Superhero makin lama makin muda nampak, ehem! 

3/5

Monday, May 9, 2016

Review: Captain America - Civil War

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Joe Russo, Anthony Russo
Pelakon | Chris Evans, Robert Downey Jr, Scarlett Johanson, Elizabeth Olsen

Filem ini sebenarnya antara filem Marvel yang ok. Apa yang ada dalam filem ni ialah perkenalan kita dengan Black Panther dan juga Spidey. Aku pasti, antara penyebab yang menyebabkan korang nak tonton sangat-sangat filem ni ialah dua superhero tu. Aku pun sama. Walaupun aku menonton agak lewat, aku rasa Marvel tidak mengecewakan aku sepertimana Thor, yang personally pada aku antara watak paling aku cemuih! 

Captain America ialah The Avengers 3 sebenarnya. Aku tidak berapa nak setuju kalau filem ni dinamakan Captain America. Ianya sebenarnya tidak banyak pun memaparkan cerita pasal Capt. Hanya minit-minit terakhir sahaja menjadikan filem ni milik Capt sepenuhnya. Separuh dari filem dijadikan ruang untuk setup plot yang membawa kepada pertempuran dua side of The Avengers. 

Aku tidak nafikan filem ni antara filem yang ada aksi lawan-lawan yang terbaik dalam dunia Marvel Universe. Filem ni kurang tembak-tembak. Apa yang disajikan banyak kepada hand to hand combat yang memang ohsem. Rasa macam tonton filem The Raid mahupun Ong Bak versi superhero. Memang ohsemlah part ni! 

Malah, filem ni ada cameo yang memang sebenarnya membuatkan aku rasa teruja. Perkenalan kita dengan Black Panther dan juga tertunggu-tunggu akan Spiderman antara x-factor filem ni. Walaupun dua watak itu sebenarnya hanya ‘singgah sebentar’ dalam cerita sebagai introduction kepada filem mereka nanti, ianya dibina dengan cukup baik. 

Kasihanlah kepada Captain America yang tidak berapa nak menonjol dalam filemnya sendiri. Aku nampak Tony Stark lebih besar kisahnya dan walaupun Captain America ada rakan baiknya yang jadi jahat itu, mereka nampak masih tidak menyerlah. 

Filem ni kurang melucukan pada aku. Spiderman dibawa untuk menyuntik kelucuan. Begitu juga dengan Antman (lebih serius sikit dari filemnya yang asal). Malangnya Spiderman agak melampau-lampau dan selalu merosakkan mood pergaduhan. Betul, ianya sebuah ruang untuk memperkenalkan watak ini. Tetapi, kalau sampai dah naik menyampah, baik toksah masuk beb! 

Adegan di lapangan terbang sangat-sangat kurang impak. Entah kenapa, adegannya tidak terlalu fast paced dan selalu sahaja diganggu oleh Spidey yang nampak tak akil baligh lagi tu. Apapun, nasib baik pergaduhan itu hanyalah sebahagian sahaja dari pergaduhan yang ada dalam filem ini. 

Tony Stark dalam filem ini diuji tentang kemegahannya dan juga persahabatan. Dia diuji apabila dia ketahui satu rahsia yang mampu merosakkan persahabatannya dengan Captain America. Plot ini sebenarnya plot besar yang lambat untuk nampak apabila pada awalnya banyak setup yang diperlukan sehinggalah sampai kepada perkara yang sebenar. 

Apapun, Civil War memang sebuah filem superhero yang best. Ianya bukan lagi sebuah filem penghabisan kepada universe Marvel. Apa yang ada dalam filem ni pasti buatkan kau rasa tertunggu-tunggu Black Panther dan juga filem Spidey (aku tak tahulah suka ke idok ke Spidey jambu tu nanti). Civil War memang terbaik. Antara finest superhero filem yang dibikin Marvel. 

4.5/5

Wednesday, April 13, 2016

Catatan DZK Terengganu Tour: Hampir Mengislamkan Kristian!

CATATAN INI IALAH CERITA LEBIH KURANG APA YANG TERJADI PADA MALAM ITU. DIALOG SEBENAR DALAM BAHASA INGGERIS.

Semalam (12.4.16) di Imtiaz Besut, Dr. Zakir Naik hampir mengislamkan seorang Kristian. Impress dengan cara dia bermain kata sehinggakan penyoal tergamam apabila masuk dalam 'trap' yg dicipta penceramah terkenal tersebut.
Penyoal, seorang Kristian, menyoal soalan berkaitan Bible. Yang mana dia harus percaya. Old Testament atau New Testament.
Soalan kacang bagi Dr. Zakir Naik.
Dia terus jawab, 'Jika kamu percaya pada Old n New, kamu patut percaya kepada the Last Testament, yakni Quran'
Tepukan gemuruh. Dr. Zakir Naik terus mengulas ttg Old n New Testament, cerita pasal Jesus bla bla bla dan kemudiannya bercerita ttg disebut Nabi Terakhir yakni Muhammad s.a.w. Di akhirnya, dia mengulas, Jesus bukan tuhan (seperti dlm video di youtube di kebanyakan ceramahnya) dan Muhammad ialah Nabi Terakhir.
Dr. Zakir Naik bertanya kepada penyoal, 'sekarang, kamu percaya Jesus itu nabi?'
Penyoal pun mengiyakan. Apabila ditanya ttg Nabi Muhammad itu nabi, penyoal pun mengiyakan.
Killer question, Dr. Zakir Naik terus soal, 'Adakah kamu betul2 percaya pada Kristian?'
Penyoal mengambil masa. Mungkin dia tidak tahu dia ialah Kristian yang bagaimana. Kemudian, dia jawab, 'ya'


'Jika kamu Kristian yg sejati, kamu patut percaya pada Quran juga'
Aku tergamam. Waw! melihat Dr. Zakir Naik mematahkan hujah penyoal dengan lembut membuatkan aku kagum sebentar.
Dr. Zakir Naik pantas bertanya, 'kamu percaya Muhammad itu nabi?'
Penyoal mengiyakan.
'kamu percaya Allah itu tuhan? '
Penyoal nampak macam blur kejap tapi dia mengiyakan.
' saudara, jika kamu sudah percaya Muhammad itu Nabi Terakhir, dan Allah itu tuhan, maka kamu ialah muslim'
Semu bertepuk tangan. Dr. Zakir ajak penyoal untuk menyebut pengakuan dalam bahasa Arab. Lembutnya Dr. Zakir Naik cuba mengislamkan penyoal ini tanpa memberitahu pengakuan dalam bahasa Arab itu dikenali sebagai syahadah.
Dia juga berkata ttg pengakuan itu ialah perkara penting dan solat dan rukun lain akan datang kemudiannya perlahan2.
Penyoal terperangkap. Penonton tertunggu2. Tiba2, rakan penyoal mendekati dan membisik. Lantas di mic, dia berkata, 'saya tak bersedia'
Penonton kecewa. Tetapi, melihat cara Dr. Zakir Naik menjawab soalan di depan mata buatkan aku rasa kagum dan puas hati.
smile emoticon

Sunday, April 10, 2016

Review: Superman vs Batman - Dawn of Justice

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Zack Snyder
Pelakon | Hendy Carvill, Ben Affleck, Gal Gadot, Jesse Eisenberg

Dari Man of Steel sehinggalah sekarang, aku nampak DC Comics sebenarnya tidak menyasarkan kanak-kanak dan remaja dalam golongan penonton filem diorang. Filem Man of Steel sendiri memang agak berat dari garapan cerita dan memang bukan gaya Marvel. Jauh. Sangat jauh. Namun, selepas Superman vs Batman hadir, aku sebenarnya tertanya-tanya, adakah ianya satu naskah untuk menunjukkan yang jangan main-main dengan superhero DC? 

Mana tidaknya, Superman vs Batman memang sebuah filem yang lebih berat dan dalam. Walaupun ianya tidaklah berat sehingga kau tertidur macam kau tonton filem Cannes, filem ni perlukan pemahaman yang besar. Bagaimana filem ni digarap dengan cara Zack Snyder sendiri menjadikan hanya penonton filem Zack Snyder sahaja faham bagaimana filem ni bermula dan berakhir. 

Pada aku, Superman vs Batman sebenarnya ialah sebuah filem ‘say hello to Justice League’ yang biasa. Walaupun ianya dinaungi kegelapan dan penceritaan yang memang tak sesuai langsung untuk kanak-kanak, pada aku yang dewasa ni, filem ni masih boleh menangkap pada sesetengah bahagian. Cuma ialah, walaupun aku tak adalah mengantuk menonton filem ni, aku tidak nafikan filem ni tidak mampu segah promosinya. 

Watak Batman lakonan Ben Affleck memang nampak lain macam. Ben Affleck nampak macam fake benar seriusnya tetapi aku suka juga lama-lama. Dia antara watak Batman yang menjauhkan gaya biasa Batman. Namun, Snyder tidak memilih untuk melebihkan banyak perkara tentang Batman dan hanya membuatkan Batman kelihatan tidak menonjol pada penceritaannya. 

Tapi, aku akui yang filem ni dibesarkan kepada Superman. Lex Luthor juga antara perkara yang menenggelamkan Batman. Nampak benar walaupun Batman berada di tajuk, dia hanyalah tukang sampuk yang masuk campur dalam perihal Superman. Batman juga hanya melintasi jalan cerita Superman hanya untuk menunjukkan yang dia akan membentuk Justice League. Tak lebih dari itu. 

Aku suka bagaimana Superman dibincangkan sebagai seorang false God. Itu aspek besar yang aku paling suka dalam filem ni. Kita berharap kepada alien sedangkan ada superhero yang lebih baik daripada Superman! Aku suka. 

Namun, mimpi Batman yang seringkali masuk dalam cerita memang membuatkan aku frust. Aku sebenarnya berharap yang Batman benar-benar bergaduh di alam nyata dan bukannya kuat di dalam mimpi sahaja. Mimpi-mimpi ini dilihat sengaja untuk memanjangkan filem. Bukankah lebih baik ianya diletakkan tentang background Batman versi Snyder? 

Takkanlah dua hero yang superhebat ini bertarung dan kemudiannya terus baik. Ah, memang sangat-sangat senangnya Batman memaafkan selepas berdendam. Senangnya. Semudah ABC Batman boleh menjadi kawan Superman. Mengarut! Thankslah kepada Wonder Woman yang membuatkan filem ni nampak lebih enak untuk dikisahkan.

Malah, elemen cameo yang dipaksa dek kerana DC Comics tidak sempat untuk menunjukkan filem stand alone superhero seperti The Flash, Aquaman dan Cyborg juga antara perkara yang membuatkan aku terpukau. Selebihnya, ianya hanyalah sebuah pertarungan yang mengecewakan daripada aspek penceritaannya. 

Pada aku, filem ni ialah filem hiburan yang sengaja dipanjangkan. Ceritanya sedikit sahaja tetapi dilengahkan sehingga ianya menjadi meleret di awalnya, lalu dihimpunkan pula kepantasannya di hujung cerita. Ada emosi pada sesetengah babak yang menjadi. Contohnya, babak letupan ketika Superman diadili. Tetapi, terlalu banyak babak meleret yang mendukacitakan pendamba aksi superhero ini. 

3.5/5

Saturday, March 19, 2016

Review: Allegiant

Tahun | 2016
Pengarah | Robert Schwentke
Pelakon | Shailene Woodley, Theo James, Jeff Daniels

Sekuel ketiga dari siri Divergent yang aku tonton ini nampaknya seperti tak ada arah. Nampak macam sesat dan terkapai-kapai nak naik. Tak macam filem pertama dan kedua yang memang bermula dengan baik menyaksikan Tris naik dari segi emosi dan jiwanya. Dalam filem sebelumnya, kita juga menyaksikan perbalahan antara puak yang menjadikan ianya sebuah filem young adult yang boleh dikatakan ok walaupun ianya kalah pada The Maze Runner. 

Aku tak membaca novelnya. Tetapi, menonton Allegiant nampaknya membuatkan aku rasa yang buku ketiga ialah hikayat Divergent yang paling mengada-ngada. Aku nampak bagaimana penulisnya cuba menggambarkan teknologi yang sangat keterlaluan dan boleh dilabel melucukan. Menonton penterjemahan kata-kata ke visual membuatkan aku rasa ianya sangat mengecewakan dan memalukan. 

Dua filem sebelum ni tidak lah hebat sangat. Tetapi, apa yang baiknya pada filem sebelum ni, kesemuanya kemas dan teratur. Walaupun aksi dan dramanya sekadar biasa, Divergent dan Insurgent masih mampu untuk memberikan debar. Entah kenapa, Allegiant gagal menampilkan kekuatan sebegitu rupa. 

Filem ni terlalu lain dari dua filem sebelum ni. Aku nampak usaha untuk menjadikan filem ni lebih intense dengan skor muzik ala-ala Tron Legacy. Nampak macam Daft Punk punya skor. Muzik tanpa henti tetapi malangnya gagal diadun dengan visual yang memuaskan. Kadangkala mendengar muzik ala-ala Daft Punk ini lebih menambah keterukan Allegiant.

Apatah lagi, filem ni ada dunia yang terlalu melampau-lampau dan mengarut. Boleh sahaja diterima akal jika garapannya lebih kemas. Tetapi, apa yang Allegiant bagi hanyalah sekadar macam nak tak nak. Lihat sahaja Hunger Games, walaupun pakaian punyalah pelik, tetapi ianya masih tetap diterima oleh penonton. 

Plotnya pula tidak tersusun kemas dan kelihatan seperti hampir sama dengan The Maze Runner. Kisah cerita di sebalik dinding. Manusia yang dijadikan harapan terakhir rupanya ialah penjahat sebenar. Semua kisah-kisah cliché yang sebenarnya sudah buatkan penonton boleh agak ke mana filem ni akan pergi. Plotnya kadangkala nampak cuba dipanjangkan dan sekali sekala mengundang kebosanan. 

Kesian pada Trish kerana kisahnya tidak diberatkan dengan baik. Pergaduhan puak yang berlaku nampak macam sangat-sangat kurang impak. Apatah lagi dengan visual yang nampak macam game yang penuh dengan tempat pelik yang tidak mampu diterima akal. 

Aksi fighting Tobias ialah antara yang aku kagumi. Memang itu antara perkara yang buatkan aku hilang mengantuk. Malangnya, jika korang bersabar sahajalah korang akan jumpa aksi dia fight. Tetapi, adegan fighting terlalu pendek. Alahai! 

Allegiant ialah salah satu siri Divergent yang pelik, melucukan dan gagal untuk membuatkan orang serius. Filem ni ialah bukti bahawa filem young adult perlu sesuatu yang segar dan baru untuk berjaya. Aku Cuma harap yang filem seterusnya nanti, Ascendant akan lebih baik dan kemas. Namun, jika anda bukan peminat Veronica Roth dan siri Divergentnya, pasti anda takkan ada mood untuk menonton filem terakhir tahun depan. 

3/5