Saturday, January 9, 2016

Review: Dilwale

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Rohit Shetty
Pelakon | Shah Rukh Khan, Kajol, Varun Dharwan, Kriti Sanon

Dilwale mencatat satu fenomena baru. Sana sini bercerita tentang hebatnya filem ni yang menggandingkan Shah Rukh Khan dan Kajol ini. Dan yang paling penting, promosinya kebabom! Memang meluas dan berjaya menarik penonton hindi yang sudah muak dengan Bollywood yang sudah melencong dari trek asalnya pada zaman 90an dahulu. Berkesempatan menonton, dan inilah beberapa pendapat aku tentang filem ni. 

Bagi yang tidak menghafal nama pelakon Bollywood sahaja, pasti mereka juga mengenali Rohit Shetty. Seperti filem-filemnya terdahulu yang memang boleh diibaratkan filem lawak gila bangang (macam filem lawak MIG versi Bollywood), Rohit Shetty juga terkenal dengan filem-filem aksi yang memang memaparkan aksi out-of-box seperti Singham. Rohit Shetty ni memang terkenal dengan permainan warna dalam filemnya, juga twist plot yang bersepah di mana-mana. 

Jika korang menonton filem-filemnya terdahulu, korang akan rasakan yang filem Dilwale tidak ada apa sangat yang harus dibanggakan. Pada aku, menyaksikan love story si tua dan juga si muda seperti mengingatkan aku kepada Mohabbatein yang lebih power persembahannya. Tetapi, harus diingat, Rohit tidak membina Dilwale untuk kita menangisi cinta, tetapi mengajak kita untuk berhibur bersama cinta yang dibina. 

Maka, wujudlah cinta Kaali dan Dev. Dan pada masa yang sama juga, ada kisah cinta Veer dan Ishita. Dua cerita ini yang satunya berlaku pada suatu ketika dahulu akhirnya memporak-porandakan cinta yang berlaku pada masa sekarang. Pada aku, perkara ini bukanlah sesuatu perkara yang luar biasa. Malah, ianya cliché Bollywood yang sudah biasa. 

Dilwale bermula dengan bahagian-bahagian lawak gila bangang seperti filem-filem Rohit Shetty yang lain. Lawak-lawak versi Rohit sebenarnya mungkin menghiburkan sesetengah penonton tetapi juga bakal membuatkan penonton rasa meluat sekali sekala jika kurang biasa dengan filem-filemnya. Oh, sudah pasti ada aksi lasak yang memang best jugak! Kehadiran Johnny Lever juga mungkin menambah perisa dan kenangan dalam filem ini. 

Aku tidak sifatkan itu semua sebagai kelemahan, tetapi ianya lebih kepada kebiasaan. Namun, satu perkara besar yang membuatkan kebiasaan itu hilang dan menjadikan filem ni luar biasa ialah kerana Shah Rukh Khan dan Kajol. Aku akui, selepas bergandingan dengan dalam My Name Is Khan, aku rasakan inilah watak-watak cinta dua pelakon ini yang ditunggu-tunggu. Sudah lama penonton mahu melihat mereka bercinta seperti Dilwale Dulhania Le Jayenge. Dan nah, a hit formula! 

Peranan Pritam dalam filem ni sangat besar. Gerua dan Janam Janam sangat berhantu. Ianya seperti membawa kita kembali ke zaman Kabhi Khushi Kabhie Gham. Dan itulah antara benda besar yang membuatkan kisah biasa ini menjadi luar biasa. 

Walaupun aku sebenarnya kurang berpuas hati dengan endingnya dan juga kehadiran Boman Irani yang kelihatan macam nak memanjangkan cerita dan menambah babak-babak je, aku rasakan Dilwale berjaya menghidupkan kembali aura Kajol dan SRK. Walaupun filem ni bukan filem mereka sepenuhnya, mereka berjaya memberikan satu fenomena dan melariskan filem biasa ini. Pada aku, Dilwale hanyalah masala cinta biasa yang hanya dibesar-besarkan keindahannya tanpa sengaja. 

3.5/5

Thursday, December 31, 2015

Review: Brothers

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Karan Malhotra
Pelakon | Akshay Kumar, Sidarth Malhotra, Jacqueline Fernandez, Jackie Shroff

Bollywood ada dua superpower yang akan digunakan bilamana mereka bersedia untuk gunakannya. Satu, kisah cinta epic yang diulang-ulang tapi tak jemu-jemu. Kedua, kisah pasal keluarga dan adik beradik yang confirm meruntun jiwa jika ada yang menontonnya. Dua formula Bollywood ini tak pernah lekang dari dulu sampai sekarang dan ternyata ianya berjaya walaupun ada orang cakap benda ni cliché dan mengarut! 

Karan Johar mengadaptasi semula sebuah filem Hollywood berkisar tentang Mixed Martial Art yang bertemakan pergaduhan adik beradik dan kekeluargaan. Ketika aku menyaksikan Warriors, filem asal Hollywood itu masih sesuai dan sangat-sangat menarik sebab jarang Hollywood bawa kisah adik-beradik ke layar, Karan Johar meyakinkan yang Bollywood ialah tempat untuk filem-filem sebegitu. 

Adaptasi Warriors ke layar perak yang juga diterbitkan oleh penerbit sama dengan kerjasama Dharma Productions ini membuktikan yang Bollywood mampu untuk buat lebih baik. Dalam adaptasi filem Knight and Day (tajuk Bollywoodnya Bang! Bang!), genre adaptasi official ni nampak macam kurang ruang dalam industry Bollywood. Tapi, Brothers membuktikan sebaliknya. 

Brothers melebihkan elemen adik beradik dan kisah silam si bapa dengan sempurna. Dengan adaptasi yang mendekatkan penonton dengan ruang lingkup kisah kekeluargaan Bollywood, Brothers membuang elemen asal dan memberikan ruang untuk penonton merasai pengalaman kisah pergaduhan dua saudara yang saling membenci ke tahap maksimum. 

Tidak dinafikan, aku dah naik meluat tengok Akshay Kumar berlakon dalam filem sebab banyak sangat mukanya muncul dalam filem tahun 2015. Tapi, seriously aku puas hati dengan lakonannya dalam filem ni sebagai cikgu yang minat MMA. Dia bawa lakonannya ke tahap maksimum dan membuktikan yang dia mampu berada di layar bukan sebagai pelakon yang gila duit semata-mata! 

Music Ajay-Atul memainkan peraan besar dalam filem ni. Setiap mood dalam filem ni rasa macam sangat-sangat dekat dan kita akan bergembira dan bersama dengan kisah mereka. Lagu item song yang sekadar mengisi ruang boleh menjadi halwa telinga. Tetapi, yang paling best ialah lagu tema Brothers yang memang kicknya lain macam. 

Lakonan Jackie Shroff memang sangat-sangat mengujakan. Malangnya, untuk Jacqueline Fernandez membesar, memang tidak dapat. Sebab filem ni lebih kepada filem lelaki sahaja. 

Tak dinafikan MMA dalam filem Hindi nampak sikit weirdo. tetapi dengan kekuatan jalan cerita, MMA dalam filem ni sangat meyakinkan walaupun ianya mengingatkan aku kepada Real Steel sekali sekala. 

review filem asal bertajuk WARRIOR:

Warrior, filem asal arahan Gavin O’Connor nampak kecik sahaja apabila Bollywood mengadaptasi dengan lebih baik cerita asal Hollywood pengarah itu. Mungkin ada yang menggemari filem asal, namun aku rasakan sebagai penonton yang menyukai elemen adik beradik dalam filem ni yang dibawa dengan elemen hindustaninya yang cantik, aku memenangkan Brothers lebih dari Warrior. 

Dan belajarlah bahawa sejauh mana bergaduh adik beradik, memang air yang dicincang takkan boleh terputus. 

4.5/5

Tuesday, December 29, 2015

Review: The Walk

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Robert Zemeckis
Pelakon | Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bon, Ben Kingsley

Pada mulanya aku agak ragu-ragu dengan kehebatan The Walk. Apalah ada sangat dengan filem pasal seorang lelaki yang nak cross between dua menara yang suatu ketika dulu gah, World Trade Centre. Tetapi semuanya itu berubah selepas aku menonton filem arahan Robert Zemeckis yang dilakonkan dengan jayanya oleh Joseph Gordeon-Levitt. Ada beberapa sebab kenapa aku rasakan The Walk ini terbaik dalam kisahnya. 

Pertama, aku rasakan filem ni bukan sahaja bercerita tentang Phillippe Petit, yang pada masa kejadian ini aku tidak ada lagi kat dunia. Malah disebabkan filem nilah aku google dan baru tahu yang ada seorang manusia gila yang cuba nak buat persembahan menyeberang dua menara ini. Filem ni bergerak lebih besar, ianya lebih kepada mengenang Twin Towers dan Phillippe Petit! 

Yup, sebagaimana yang kita tahu, Twin Towers sudah musnah dalam kejadian 11 September. Kejadian serangan pengganas itu menjadikan dua menara ini musnah sekaligus dan banyak nyawa yang melayang. Dan Robert Zemeckis membawa semula bangunan yang hilang sepertimana membawa Titanic kembali ke atas permukaan air dan bercerita tentang satu perkara yang gah yang berkaitan dengan Twin Towers. 

Permulaan filem ni sangat-sangat unik. Malah, filem ni seperti sebuah kuliah dari Phillippe Petit yang bercerita tentang dirinya dari atas Statue of Liberty. Aku tidak nafikan penceritaan sebegini menjadikan kisah ini tidak bosan langsung. Keupayaan Joseph Gordon-Levitt dalam melakonkan watak sebenar ini tidak dapat dinafikan memberi penonton satu rasa keterujaan untuk menyaksikan satu adegan sejarah yang jarang disebut. 

Dari segi rekaan semula Twin Tower, korang pasti akan rasa teruja menyaksikan bangunan itu dengan sudut yang berbeza. Walaupun keseluruhan bangunan itu hanyalah CGI semata-mata kecuali bumbung bangunan yang dibina di dalam studio, rasa puas itu sudah cukup dan sampai kepada penonton. 

Lakonan Joseph Gordon-Levitt memang tak dinafikan sangat power. Aku paling suka tengok lakonan dia dalam filem ni yang sangat-sangat cukup segala-galanya. Sekali sekala kita akan tertawa dan kemudiannya membuatkan kita kagum dengan watak yang dibawa. Malah, penceritaannya yang diselang seli itu sangat-sangat best ok! 

Pada aku, The Walk macam sebuah filem tribute yang sangat sempurna. Aku masih ingat beberapa filem yang mengenang World Trade Centre dulu yang diterbitkan, namun The Walk ialah antara filem yang tidak berkisar tentang Tragedi 9/11 tetapi mampu untuk membuat kita sedar tentang tragedi yang meragut ribuan nyawa itu. 

Mengenang sebuah menara yang sudah tiada lagi, dan sebuah insiden gila yang telah berlaku ketika menara itu ada, The Walk menjanjikan sebuah perjalanan cerita yang tidak membosankan. Itu aku berani janji. Percayalah, korang akan kagum dengan perjalanan Phillppe Petit dan membuatkan korang mencari tentang sejarah yang jarang dijaja ini. 

4.5/5

Thursday, December 17, 2015

Review: Star Wars - The Force Awakens

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | J.J Abrams
Pelakon | John Boyega, Daisy Ridley, Harrison Ford, Mark Hamill

Star Wars memang sebuah saga angkasa yang merentas sempadan umur. Aku pasti, yang sudah menonton pada zaman 80an mahu meraikan kesinambungan filem ini pada Disember 2015 selepas hampir 20 tahun file mini ditamatkan dengan kematian Darth Vader. Bagi yang menonton filem prekuel yang dibuat pada 1999 sehingga 2005, korang yang ketika itu masih kanak-kanak pasti mahu menonton kesinambungannya. 

Ketika Episod 4 hingga 6, ketika itu, aku masih belum ada di bumi. Ketika Episod 1- 3 muncul, aku belum ambil kisah tentang Star Wars. Dan ketika episode 7 muncul setelah umur aku menganjak 30 ni, aku buat marathon dan merentas sempadan masa dari masa sebelum aku lahir, ke zaman kanak-kanak lalu kembali ke zaman sekarang. Ianya sebuah filem yang sangat-sangat merentas sempadan umur dan masa. 

The Force Awakens bangkit bercerita tentang kejadian selepas 30 tahun insiden Darth Vader dan Luke Skywalker. Filem ketujuh dalam siri ini memaparkan kisah baru dan juga antagonis baru yang sukar jugalah nak dikait kalau korang tak menonton enam episod terdahulu. Walaupun filem ni bernafas segar dan plotnya memang baru dan tidak berkait langsung dengan enam episod terdahulu, ada karakter yang wujud dan berkesinambungan juga ok! 

Pada aku, filem ini memang mengembalikan nostalgia. The Force Awakens mengembalikan watak Hans Solo, Princess Leia dan juga Luke Skywalker yang dinantikan. Melihat kepada permulaan filem ini yang sangat-sangat dikenali semua orang seluruh dunia, menontonnya saja sudah pasti merasa gah selepas 10 tahun episode Star Wars tidak muncul. Rasa macam sebak pun ada sebab The Force Awakens ialah satu kesinambungan filem The Return of the Jedi yang ditayangkan pada 1988. 

Namun, melihat pada The Force Awakens sendiri, filem ni sebenarnya sangat jauh beza dari filem-filem Star Wars terdahulu. Jika trilogy sekuelnya agak penuh dengan visual CGI yang lemak dan terlebih berkrim, trilogy asal pula nampak klasik sebab pada zamannya tiada CGI yang gah (George Lucas edit semula trilogy ini dan menambah effect CGI yang lebih baik pada 2007 dan 2011). 

The Force Awakens pula lahir di saat teknologi perfileman sudah biasa dengan apa yang luar biasa ketika Star Wars bermula dan aksi-aksi perang senang untuk dicipta. Karakter yang tidak masuk akal dan susah untuk dibuat pada zaman dahulu, kini tidak lagi menjadi satu masalah. Di sini, aku sudah tidak dapat rasakan roh Star Wars itu kerana CGI sudah ada di mana-mana filem dan bukan lagi sesusah dulu. 

Kalau korang nak tengok Iko Uwais beraksi, korang memang akan kecewa. Jadi pastikan jangan menonton hanya kerana aktor Indonesia ini sahaja. Percayalah, jika mereka buat silat kat tengah-tengah filem Star Wars, nanti ada pula yang buat teori illuminati. Kih3.

Malah, kalau korang nak tengok lawan lightsaber yang best, korang pasti kecewa. Filem ni juga terlalu banyak adegan attack dengan spaceship yang kadangkala aku rasa mahu menguap banyak kali. Terlalu banyak adegan spaceship yang berulang-ulang dan kurang pula lightsaber fight. Nasib baik, plot twistnya menjadi dan terus aku segar semula.

Dalam filem ni, Kylo Ren ialah watak jahat yang menjadi satu elemen penting untuk filem ni bergerak sebagai filem sekuel Star Wars. Watak ini aku nampak seperti watak Anakin Skywalker tetapi tidaklah mengulangi kisah hidup yang berlaku kepada Anakin. Cuma aku rasa, Kylo Ren tak seharusnya jambu dan sangat-sangat ‘harry potter’ wajahnya. Sungguh, feeling jahat tu aku tak rasa. 

Filem ni memang segar dan satu permulaan yang baru kepada kisah perang galaktik ini. Perjalanan Rey dan Finn masih panjang kerana ada beberapa plot hole masih disimpan untuk filem-filem mendatang. Pastikan korang bersedia sangat-sangat untuk menyaksikan beberapa plot twist yang sangat mengejutkan. Aku cuma berharap tiada lagi karakter lejen yang akan mati dalam filem-filem Star Wars yang akan datang. Itu sajalah. 

4/5

Saturday, November 21, 2015

Review: The Hunger Games - Mockingjay Part 2

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Francis Lawrence
Pelakon | Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Donald Sutherland

Mana penghujung yang sangat mendebakan dan epik tu ? Itu yang menjadi persoalan apabila selesai sahaja aku menonton The Hunger Games: Mockingjay Part 2. Aku bertanya soalan tu bukan kerana aku rasakan aku tak faham. Tapi, aku bertanya kerana sebagai sebuah bahagian akhir kepada siri The Hunger Games, aku tidak jumpa satu penghujung yang betul-betul meyakinkan dan juga berat untuk membuatkan penonton rasa sebak meninggalkan trilogy yang sudah berakhir ini. 

Sedikit kecewa. Itulah yang aku dapat luahkan apabila menonton Mockingjay Part 2. Bahagian yang seharusnya menjadi sangat epik dalam perjalanan Katniss dan Peeta ini memang gagal untuk menghabiskan ‘permainan’ yang bermula dengan gempak dan membuatkan penonton puas. Justeru, aku hanya mampu lega yang aku berjaya menghabiskan sisa penontonan siri The Hunger Games walaupun gagal mendapatkan rohnya yang sebenar. 

Apa yang aku jangka dari Mockingjay Part 2? Senang sahaja. Sebagai sebuah buku yang dibelah dua, seperti Twilight misalnya, aku mengharapkan skripnya dan ceritanya seharusnya lebih kuat dan bersemangat dalam bercerita. Maklumlah, menjadikan sebuah buku kepada dua filem bukan sebuah perkara mudah. Apabila Twilight berjaya melakukannya, The Hunger Games pula berada di pihak yang gagal. 

Mockingjay bermula dengan baik. Aku hanya mahu melihat Katniss itu bangkit dan membawa kepada adventure yang lebih baik. Keyakinan Katniss seolah-olah terselindung dengan pelbagai masalah yang nampak naik turun sekaligus menghalang Katniss dari menonjol. Aku sendiri kurang memahami kenapa Katniss seperti berada di belakang ‘permainan’ sedangkan dia seharusnya lebih menonjol. 

Adventure apabila geng Katniss sampai je kat Capitol nampak energetic . Cuba untuk membandingkannya dengan The Maze Runner, ya, Hunger Games dah mula kalah. Namun, aku rasakan bahagian-bahagian itu sahaja sehinggalah diserang mutan itu adalah momen-momen yang mendebarkan dalam filem ini. Selebihnya, sehinggalah pembunuhan beramai-ramai itu hanyalah pelengkap sahaja. 

Ending filem ini nampak tergesa-gesa. Mungkin bagi yang bakal menonton, jangan melepaskan saat-saat akhir filem sebab ianya sangat confusing kalau korang miss. Ending filem ni macam bullet train tetapi korang tak rasa pun keindahan sebuah ending yang epik. Bila ending tu jadi, aku macam cakap ‘tu je ke?’ dan cerita pun berakhir. Kasihan. 

Nampaknya The Hunger Game: Mockingjay Part 2 berakhir dengan sisa-sisa yang tidak mampu untuk membuatkan aku rasa kagum. Ya, aku terima sahaja filem ni sebagai penutup tetapi aku rasakan Katniss harus lebih gah dan epic daripada sekadar hanya berbekalkan panah dan busur serta emosi macam orang tengah haid. Huh! 

Capitol dan seluruh isi alamnya nampaknya terpaksa menerima semuanya yang terjadi. Aku juga nampaknya terpaksa menerima walaupun sedikit kecewa dengan pengakhiran ini. Sungguh, aku mahukan sebuah pengakhiran yang gah dan mampu buat aku teresak-esak meninggalkan dunia Panem. Tapi, malang sungguh, aku sedih sebab Twilight lagi best Part 2nya dari The Hunger Games. Kasihan. Sob3. 

3/5

Friday, November 6, 2015

Review: Spectre

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Sam Mendes
Pelakon | Daniel Craig, Christoph Waltz, Lea Seydoux

Selepas beberapa filem Bond lakonan Daniel Craig yang agak berat dan percubaan untuk reset semula atau kemaskini franchise Bond, akhirnya Bond lakonan Daniel Craig sudah sampai fasa matang. Aku merindui Bond yang ada satu misi dalam satu filem seperti dulu-dulu macam Pierce Brosnan dan sebelumnya. Semenjak Daniel Craig ambil alih, filem Bond lebih heavy dan lasak dan aku menantikan filem Bond yang ringan dan sedikit fictional. 

Yup! Spectre memenuhi keperluan itu. Tidak seperti Skyfall yang memberatkan kisah peribadi dan latar belakang Bond, Spectre cuba untuk bermula dari hitamnya Bond dan kemudian memberikan sebuah kisah yang sedikit ringan dan ada kontinuiti dari filem sebelumnya. Tetapi, kalau korang langkau dari menonton Skyfall, memang korang akan blur lah sekejap sebab Spectre berkait rapat dengan filem Bond Daniel Craig yang lain sebelum ini. 

Spectre ni macam filem Bond yang muda. Filem Bond yang sudah ada pertukaran pemain yang sangat-sangat banyak, bersama dengan kesegaran watak-watak baru. Ben Whishaw dengan watak Qnya. Pastu dengan watak M yang baru. Semuanya menjadikan Spectre nampak muda pada kehadiran watak-watak yang berganti pemain ini. Itu bagus. Segar! Malah, ada kemunculan watak villain yang ikonik dalam filem Bond yang sudah lama x muncul, Ernst Stavro Blofeld.

Filem kali ini memang pantas dengan aksi-aksi yang luar biasa. Walaupun ianya bukanlah sebuah filem yang ada aksi non-stop, aku rasa peminat Bond akan puas hati kerana filem ni tidak lagi bermain dengan keseriusan melampau macam dalam filem-filem Bond sebelum ini. Filem Spectre diadun dengan Bond yang control macho seperti biasa, komedi sikit, dan juga villain yang sanggup lakukan apa sahaja! 

Oh, aku cukup suka Bautista dalam filem ni. Walaupun dia muncul tak banyak pun, dalam dua babak aksi kalau tak silap, dia ni sudah seperti pencuri perhatian. Malang masa dia di skrin tak cukup lama. Tapi, puas hati apabila Oberhauser juga akhirnya mengambil semula peranan villain di akhir cerita. 

Aku juga cukup suka setting Bond kali ini. Dari tempat-tempat di seluruh dunia, sehinggalah tempat yang macam aku rasa ‘oh, ini wujud ke?’, semuanya memang ohsem. Malah, aksi dalam filem kali ini juga lebih panjang dan juga melampau. Aku rasa korang yang minat aksi dan merasakan filem Bond yang sebelum ni macam gagal je nak puaskan korang, nah, Spectre dah packed aksi-aksi gempak yang paling best untuk korang tonton! 

Tarikan filem ni pada aku ialah pada opening scene. Dalam babak pembukaan, pengarah Sam Mendes menggunakan ‘continuous shot’ dalam memperkenalkan Bond. Ianya sangat menarik. Dah la pembukaannya dah menarik, pastu trus pula kepada opening action yang memang mengujakan. Memang aku rasa inilah pembukaan filem Bond yang sangat best sekali. Terbaik boh! 

Kasihanla pada si Monica Belluci, aku ingatkan dia ni akan jadi gadis Bond. Tapi kan, rasa geli lah juga kalau si Monica yang umur dah 50 lebih ni jadi Bond girl for the whole movie. Rasa macam sia-sia sahaja kemunculannya dalam filem ni. Terlalu kecil masanya untuk dinikmati. 

Kalau nak cakap pasal watak Bond pula, aku rasakan inilah watak Bond paling best dalam siri filem Bond lakonan Daniel Craig. Bond dah pandai buat lawak sekali sekala, dan kadangkala wataknya nampak longgar dan tidak terlalu terikat dengan karakter. Aku suka dialog-dialog yang dituturkan, dan juga setiap konfrontasi Bond dengan penjahat yang ditulis dengan baik. Oh, love storynya juga bagus! 

Senang cakap, filem Bond kali ni memang action-driven. Kalau korang rasa menyesal tonton Skyfall sebab aksinya macam biasa-biasa je, tonton Spectre dan korang akan berjaya gain semula rasa percaya korang terhadap aksi-aksi lasak filem Bond. Even takde lagi gadget canggih yang berlambak macam dulu-dulu, filem Bond kali ini memang bakal memuaskan korang yang mendambakan filem Bond yang mirip dengan Bond dulu-dulu. 

4.5/5


suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Monday, October 5, 2015

Review: Bravo 5

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | M Hitler Zami
Pelakon | Beto Khushairi, Remy Ishak, Sofi Jikan, Shashi Tharan

Lama benar kita tak disajikan dengan filem military yang memberikan rasa cinta pada negara macam Bravo 5. In fact, walaupun Shuhaimi Baba ada juga menyajikan filem patriotik, kebanyakannya lebih kepada cerita kisah benar tentang tragedi sebelum merdeka. Embun arahan Erma Fatima antara filem yang gah. Malah, kalau nak dibandingkan Bravo 5, Leftenan Adnan ialah filem yang layak. 

Kalau nak bandingkan Leftenan Adnan dan juga Bravo 5, pada aku dizamannya, Leftenan Adnan adalah sebuah filem yang ada semangat dan juga besar jiwanya. Bravo 5 dilihat cuba bergerak ke arah itu dengan cuba untuk menjadi Malaysia punya versi Act of Valor. Dari kisah tentera biasa, Bravo 5 kini lebih berfokus kepada 5 komando dalam misinya. 

Apa yang aku tonton ialah sebuah filem yang ada semangat baru. Kebanyakan adegan dalam filem ni sebenarnya perkara-perkara baru dalam cinema kita. Baguslah, ada juga pembaharuan yang dicuba sedaya upaya. Tetapi, sepertimana orang lain cakap, aku rasakan Bravo 5 masih belum dapat menandingi roh Leftenan Adnan mahupun Embun. 

Filem Bravo 5 berdiri dengan pembaharuan dari pelbagai aspek. Cinematografinya, mahupun adegan-adegan yang sadistic dan mengerikan, juga kisah penyatuan semua kaum di Malaysia yang dilambangkan lima komando kita. Malah, penggunaan CGI dan juga adegan tembak menembak dalam hutan antara perkara yang jarang kita saksikan dalam filem Malaysia. Bagus! 

Tetapi, apa yang melumpuhkan Bravo 5 ialah garapan plot dan juga suntingannya. Pada aku, plot Bravo 5 terlalu besar namun seperti dipendekkan dalam masa tayangan. Lima komando dengan lima latar belakang bersatu untuk satu misi. Penyampaian back story setiap watak pada aku sangat gagal malah ianya merosakkan mood aksi-aksi yang dipaparkan dalam filem ni. 

Malah, adegan ada juga bahagian penggunaan CGI yang dilebih-lebihkan dan menimbulkan rasa fake terhadap sesuatu adegan. Lagi, scene darah yang asyik muncul dari bawah screen setiapkali adegan punching sangat menjengkelkan. 

Lakonan pula timbul tenggelam. Tidak ada karakter yang menjadi ketua, dan tidak ada seseorang pun watak yang ingin timbul . Masing-masing tenggelam dengan ‘saling bantu membantu’ dan ianya sangat-sangatlah merosakkan mood. Tiada paparan tentang persahabatan mereka yang mampu untuk membuatkan aku rasa sebak mahupun respect kematian setiap watak. 

Soffi Jikan sangat menjengkelkan. Pada aku, dia masih ada debu debu KL Gangster yang masih terlekat pada dirinya. Namun, aku suka kematiannya yang tragik! 

Adegan tembak menembak pada waktu malam ialah adegan yang paling merimaskan dalam filem ni. Kalau adegan fighting one to one tu aku boleh terima lagi even ianya hanyalah koreografi yang biasa sahaja. Adegan tembak menembak tu nampak berkecamuk dan aku hanya dengar bunyi tembakan tetapi apa yang mereka buat, secara taktikal dan penceritaannya tiada. 

Justeru itu, aku rasa Bravo 5 ialah sebuah filem yang gagal untuk menghidupkan patriotismenya. Ada percubaan yang aku nampak, tapi ianya asyik mati di tengah jalan. Skripnya seharusnya lebih mantap dengan penerapan pada persahabatan dan juga patriotismanya. Tabik spring lah pada adegan kekejaman Bintang Tiga yang dipaparkan dengan sangat berani dan juga boleh tahanlah ngeri. 

Tetapi, aku masih kurang berpuas hati dengan Bravo 5 dan berharap ada filem lain yang mampu menandingi filem ini kelak. 

3/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Friday, September 25, 2015

Review: Nota

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Yasu Tanaka
Pelakon | Maya Karin, Hans Isaac, Ramli Hassan

Waw! Dulu aku agak skeptical apabila dengar Nota diarahkan oleh pengarah Jepun. Tapi, sebenarnya dengan bangganya aku suka dengan garapan Nota yang sangat psiko dan juga super. Dia punya aura thriller Jepun, mahupun aura filem Indonesia tu mirip sangat. Dah memang powernya memang sukarlah untuk aku gambarkan apabila seluruh cerita bergantung pada kekuatan Maya Karin yang sangat superblah! 

Memang dari segi plotnya, kalau korang tonton tanpa baca synopsis mahupun tahu tentang kewujudan filem ni, korang memang akan rasa aura thriller psikonya. Korang takkan dapat nak agak apa yang bakal terjadi sebab filem ni bermula dengan satu arah yang ‘sesat’ dan kemudiannya dibawa ke satu jalan yang penuh ‘gila’. 

Psiko tidak memerlukan jerit-jerit, mahupun kejut-kejut macam filem-filem biasa. Yasu Tanaka berjaya meminjam elemen dalam Gone Girl untuk diserapkan dalam filem ni. Korang akan lihat satu lagi filem yang memaparkan gilanya wanita! Jalan ceritanya digarap dengan simple dan mudah, dan ianya tidak membosankan. 

Nota membawa kita menelusuri keindahan Sarawak dalam pemandangan visual yang memukau. Jarang sebenarnya kita dipaparkan dengan visual yang sangat hebat sebegini. Tambah pula, ianya berada dalam sebuah filem psycho thriller yang sangat brilliant dan juga ada kick! 

Aku suka dengan garapan filem ni. Pada mulanya, aku macam blur sebab filem ni tidak banyak dialog. Namun, aku dapat rasakan yang filem ni akan menunjukkan taringnya pada masanya yang berganjak. Ya, memang aku tak silap. Kehadiran pelakon Ramli Hassan tidak mengecewakan. Lakonannya mengimbangkan lagi jiwa Hans Isaac dan juga Maya Karin yang sudah kacau itu. 

Bayangkan, dengan hanya empat watak, filem ni berjaya berjalan dengan lancarnya tanpa bosan selama 1 jam 30 minit. Memang filem ni power sebab dialognya meyakinkan dan juga lakonannya juga cukup rencah. Hans Isaac tidak banyak berdialog, Maya Karin juga. Namun, aura mereka sampai. Ramli Hassan pula pemeriahnya, dan dia pula tidak melebih-lebih. 

Cuma aku kurang suka bila ceritanya berakhir dengan typical Malaysian style yakni kena tangkap polisi! Aku lebih suka jika filem ni habis dekat Maya Karin bagi nasi yang dimasak dengan miang buluh. Itu lebih power. Bab Maya Karin di jel semua tu dah lebih dan sangat-sangat mengurangkan psychonya filem ni. Aku faham, ianya menggambarkan yang 'pandai tupai lompat, jatuh ke tanah jugak', tapi kurang sukalah. Huh!

Nota ialah psychological thriller yang memang mencorakkan standard baru dalam industry. Kesian, aku tak berpeluang menonton filem ni di wayang dek kekangan waktu. Betullah yang dulu aku ada cakap yang orang luar harus masuk ke dalam industry dan tidak harus membiarkan pengarah Melayu yang tak reti mengarah ni mencorakkan industry kita. 

Di tangan pengarah jepun ini, filem Nota nampak internasional sekali. Sebuah filem psycho yang kelihatan meminjam Gone Girl dengan cukup rasa tetapi mampu untuk mengekalkan originalitinya. Maya Karin dan Hans Isaac pada lakonan yang hebat dan juga skrip yang memukau, Nota bakal buat korang rasa seramnya bila berdampingan dengan ‘kuasa wanita’. 

4.5/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini