Thursday, December 15, 2016

Review: Rogue One - A Star Wars Story

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Gareth Edwards
Pelakon | Felicity Jones, Diego Luna, Donnie Yuen, Mads Mikkelsen

Apabila franchise Star Wars kembali dibikin, seharusnya kejadian kematian Darth Vader akan menjadi satu kekecewaan. Bagaimana sebuah karakter yang sudah mati lama dulu mahu kembali dalam sebuah opera angkasa yang memang ada pengikutnya tersendiri ini. The Force Awakens membawa penonton untuk menulusuri kejadian selepas epik Return of The Jedi. 

Bila mana bercakap pasal Star Wars, apa yang bermain di fikiran ialah perjalanan angkasa dan nama pelbagai planet. Malah, paling utama ialah Jedi dan juga light saber yang memang menjadi ikon kepada jenama Star Wars. Jadi, bersedialah untuk kecewa sebentar jika semua itu yang kau harapkan ketika mahu menonton Rogue One. 

Rogue One ialah filem biasa yang berjiwa luar biasa. Karakternya hanyalah manusia-manusia biasa yang tidak ada kuasa sedikit pun. Malah, mereka hanya tahu menembak dan juga martial art sahaja. Tidak lebih dari itu. Pada aku, inilah yang memberikan Rogue One satu nafas yang baru bagi peminat siri filem ini. 

Dari segi penceritaan, Rogue One ialah cerita Star Wars yang mudah. Ianya simple tetapi masih mampu memberikan kehebatannya yang tersendiri. Pada yang pertama kali menonton filem ini, aku rasa tidak menjadi masalah untuk menontonnya. Namun, bagi yang sudah menonton, pasti beberapa cameo dan juga dialog yang mengaitkan Rogue One dengan filem Star Wars menjadi satu excitement yang ditunggu. 

Jika anda menonton filem A New Hope, filem Rogue One ialah sebuah filem yang bercerita bagaimana Darth Vader boleh menyerang kapal Princess Lea di awal filem A New Hope. Malah, kalau kau baca tulisan yang biasa muncul sebelum filem Star Wars bermula, Rogue One ialah adaptasi tulisan-tulisan itu kepada visual. Kau dah tahu cerita, tapi kalau kau nak tahu lebih, Rogue One akan ceritakan. 

Boleh aku katakan di sini yang Rogue One memecahkan tradisi saga angkasa ini. Dari segi cerita, mahupun karakter, Rogue One kelihatan merendahkan dirinya dalam segala aspek. Filem ni tidak mahu menjadi another cliché Star Wars story, tetapi ianya mahu menjadi cerita dengan resipinya yang tersendiri. Dan apa yang aku boleh katakan, ya, ianya cerita Star Wars dalam kelasnya yang tersendiri. 

Dari nama pelakon utama sehingga wataknya, tiada yang special. Jyn ialah watak yang cliche. Rempah biasa Hollywood dalam resipinya. Malah, tiada sedikit pun watak yang mampu menandingi jedi-jedi dalam filem Star Wars yang sebelum ini. Tapi, jangan kau sangka, dengan hanya berbekal nama-nama yang entah baru pertama kali kau dengar ini, filem ini mampu menyuntik semangat yang the rebellion yang akan mampu buatkan kau mencari semula filem A New Hope. 

Kekecewaan menonton Iko Uwais dalam The Force Awakens bergaduh dengan martial arts nampaknya terubat dalam filem ini. Watak Donnie Yuen yang memang agak menarik perhatian antara perkara yang mencantikkan lagi filem ini. Ada beberapa babak-babak aksi martial art yang tidak kurang hebatnya. Walaupun agak janggal martial art berada dalam dunia Star Wars, ianya ohsem! 

Beruntunglah Rogue One tidak diberi nafas seperti Godzilla. Pengarahnya, Gareth Edwards memberi jalan cerita yang mudah, tidak terlalu susah dihadam, dan juga aksi-aksi yang padat dan memuaskan. Malah, cerita ini yang juga kelihatan berfokus pada emosi hubungan anak dan ayah dijalin dengan baik walaupun kisah ini dipenuhi dengan aksi perang galaktik. 

Adegan perang yang terakhir, di kawasan yang banyak pokok kelapa tu mengingatkan aku kepada adegan dalam fiem Pirates of the Caribbean. Ianya juga pertarungan yang menjanjikan nafas yang baru. Tidak hanya bertumpu kepada perang di atas angkasa sahaja, Rogue One memang menyajikan perperangan yang lebih realistik. 


Rogue One mampu untuk mengembalikan memori bagi siapa yang pernah berada pada zaman A New Hope. Ianya juga sebuah filem yang mampu untuk membawa kau berada lebih dekat dan menambah minat untuk kau mengetahui lebih lanjut tentang mitos Star Wars. Untuk memudahkan kau faham, Rogue One ibarat Suicide Squad versi Star Wars. Satu misi, dan ianya tiada jalan keluar! 

Bagi siapa sahaja yang berada pada tahun sekarang, dengan teknologi yang sudah kemas dan berkembang, Rogue One ialah sebuah filem yang akan membawa penonton masa kini kembali kepada jiwa filem asal, A New Hope yang diterbitkan pada 1977 (ditukar tajuk kepada Episode IV pada tahun 1981). Ianya sebuah memori yang memang sangat menyeronokkan. Apatah lagi, kau akan menyaksikan Princess Lea dan Tarkin kembali semula (thanks kepada teknologi CGI yang hebat!). 

Rogue One ternyata hebat! Tontonlah. Ianya sesuatu yang tidak harus dilepaskan sementara menunggu Episode 8 pada 2017 nanti. 
4.5/5

Sunday, December 11, 2016

Review: Desolasi

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Syafiq Yusof
Pelakon | Syamsul Yusof, Dato Jalaluddin Hassan

Kejayaan Munafik (mungkin) atau mungkin kejayaan KL Gangster juga membuatkan Skop Production mula menampilkan idea-idea pelik dan gila. Bagus. Ianya sekaligus membuatkan Yusof Haslam dan anak-anaknya ‘bertaubat’ dan menyedari bahawa masih belum terlambat untuk mengubah lanskap filem tempatan walaupun dengan mengekalkan konsep saling menasihati antara satu sama lain. Lebih dekat lagi, saling ingatkan Tuhan. 

Itulah Desolasi. Ini ialah sebuah filem ‘tarbiyah sentap’ yang sebenarnya penuh dengan cara masakan yang berbeza. Malah, aku rasakan yang penonton yang awalnya membayar tiket untuk menyaksikan pancing utama yakni latar Kuala Lumpur yang sunyi tanpa penghuni tidak menyangka mereka akan ditarbiyahkan oleh Syafiq Yusof dan juga Syamsul Yusof. 

Malah, Desolasi juga bergerak bukan seperti filem-filem hikayat yang Islami biasa. Tiada cinta-cinta dan bersentuhan tangan, malah dipenuhi dengan pelbagai persoalan-persoalan ketuhanan yang membuatkan kita berfikir sejenak tentang sejauh mana kita selalu berfikir tentang apa yang Dia dah beri. 

Syafiq Yusof menipu penonton. Tetapi, aku rasa tipuannya memberikan pancing yang sangat berisiko. Desolasi mungkin takkan sehit Munafik kerana tipuannya (mungkin), tetapi ianya ialah satu filem yang layak untuk dipuji pada kesungguhan pembikinannya dan juga effort yang diletakkan dalam usahanya. 

Melenyapkan KL bukanlah perkara mudah. Tapi, dengan apa yang Skop Production ada, group VFX yang ditugaskan berjaya melenyapkan kesemua manusia dari visual. Errr… walaupun ada la satu dua scene yang mungkin mereka terlepas pandang untuk hilangkan manusia tu. Jika kau perhati pada refleksi cermin mata Aiman contohnya, kau akan perasan. Gotcha! 

Pada aku, Desolasi tidak sehebat S.A.M mahupun Abang Long Fadil. Aku rasakan Syafiq memang mampu membikin lebih baik dari sekadar filem yang menasihat. Aku nampak filem ini bermula dengan sangat bagus. Malangnya, satu elemen yang sedikit kelihatan memaksa untuk kita menerima hakikat dunia Desolasi itu kelihatan agak janggal dan kurang kuat. 

Syafiq memang mempunyai imaginasi yang bagus dalam membina visual yang dia kehendaki. Bagi pengarah lain, aku rasakan apa yang Syafiq beri dalam filem ni boleh disampaikan dengan lebih murah tanpa membazirkan masa dengan CGI yang melampau. Namun, itulah Syafiq. Dia mahu memaparkan Hollywood blockbuster mampu dibikin dalam arca filem Melayu. Dan dia sudah membuktikannya. 

Fikir-fikir balik, S.A.M dan Desolasi memegang konsep yang sama. Adanya ‘red-herring’ yang melencongkan akal penonton dan menerima hakikat yang mereka ditipu se’gila’ mungkin dan menerima hakikat. Aku rasakan Syafiq pasti belajar banyak pasal penyakit untuk membina cerita psikologi sebegini. Jika kau tonton S.A.M, kau akan faham dua filem ini seiras. 

Namun, aku kurang selesa apabila Syafiq memilih untuk membuka twistnya awal dan melanjutkannya kepada adegan yang pada aku sekadar nasihat dan ianya tidak pun penting untuk dipanjangkan. Mungkin ada cara lain untuk adegan Maya dan Aiman di padang untuk dipendekkan dan untuk mengelakkan audiens berkata ianya hampir kepada kemengarutan sempurna. 

Pada aku, ini ialah sebuah filem Syafiq yang tidak sebaik mana. Karya ini, yang kelihatan tersuntik sekali elemen Munafik kelihatan tidak penuh dengan kekuatan cerita. Namun, ianya adalah amat baik apabila Syafiq kini lebih menggila dengan imaginasi desolasinya yang lebih perfect dari sebelumnya. Apa aku boleh puji, pengarah ini ialah seorang yang berani.


Syamsul Yusof juga memaparkan 'keinsafan' dirinya dalam bayangan Desolasi. Lakonannya boleh dikatakan semakin baik. Tidak lupa juga aktor lain seperti Bella Dally dan Pekin yang memberikan performance yang membantu menampal bahagian bocor filem ini. Ada certain part yang dibina untuk memberi mood serius tapi scene tu jadi lawak. Do something please!

Ringkasnya, Desolasi ialah resapan tarbiyah dari Munafik yang dipersembahkan dalam elemen si fi dan gila. Ya, gila! Kau akan dibawa merasai kegilaan pengarah ini memancarkan visinya dan ditarik ke dalam mesjid untuk menyedarkan kau daripada apa yang kau persoalkan kepada Tuhan.

Desolasi ialah filem yang berat. Tapi, ianya tidak seberat Hanyut mahupun Interchange (mungkin kot, sebab belum menonton kedua-dua filem ini). Namun, aku rasa ramai penonton yang akan fikir dua kali untuk menonton Desolasi kerana ideanya bukanlah sebuah filem biasa. Jika kau bersedia untuk ditarbiyah kaw kaw dalam filem ni sambil kau pula memuji keindahan visual efek dan kekaguman melenyapkan manusia dalam Kuala Lumpur, selamat menonton. 

Aku gerenti, Desolasi ialah nafas baru industri filem kita. Jika kau sendiri tak mampu nak hadam idea filem ni yang pada aku masih lagi ringan tetapi digarap dengan sedikit berat, kau kena sedar, kau ialah penonton yang masih ditakuk lama. Berubahlah. 

3.5/5

Saturday, December 3, 2016

Review: Underworld - Blood Wars

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Anna Foerster
Pelakon | Kate Beckinsale, Theo James, Tobias Menzies

Selene, antara watak vampire yang memang sangat-sangat aku gemari pada zaman-zaman awalnya. Kemunculannya sekitar 2003 kemudiannya bersambung-sambung sehinggalah ke 2012 dengan Underworld: Awakening. Ini antara filem vampire yang aku kira hebat selain daripada trilogy Blade yang dilakonkan Wesley Snipes. Garapannya penuh dengan twist dan memang menarik pada eranya dahulu. 

Malangnya, aku tidak nafikan, untuk Blood Wars yang muncul pada tahun 2016, filem ini sudah terlalu tua untuk Kate Beckinsale. Untuk watak Selene yang segar dahulu dibawa kembali kepada arunya yang asal agak payah kerana Selene sudah hilang taringnya apabila Awakening mula muncul. Pada aku, trilogy awal filem ini antara yang ohsem. 

Demi buat duit punya pasal, Len Wiseman keep on producing Underworld sehinggalah hari ini. Dengar khabar nak reboot pada awalnya, tapi end up dengan sekuel. Eloklah, kalau kau buat reboot, memang takkan jadi lebih baik daripada sekuel. 

Blood Wars ialah debut pengarahan dari pengarah perempuan pertama siri Underworld, Anna Foerster. Bagi aku, garapan yang dia bawa tersangat berhati-hati sehinggakan filem ini kelihatan bersungguh-sungguh menyambung cerita Selene dari Awakening dengan tergesa-gesa dan juga tidak kemas. 

Aku rasakan pada awal filem, terlalu banyak konfrontasi antara watak baru dan lama yang berlaku sehinggakan ianya gagal untuk memberikan taring yang tersendiri untuk filem ini. Awal filem ini tidak berjaya menarik aku sehinggakan aku sudah mula rasa sedikit kecewa dengan penceritaan kali ini. 

Malah, aku rasakan seperti ada kelemahan ketara kepada pengembangan watak yang kelihatan mendatar dan tidak memberikan apa-apa impak selain bercerita apa yang mereka mahu ceritakan. Malah, Selene sendiri diberi ruang membebel dengan banyaknya dalam filem ini which is very weird sebab dia suppose to do action more than talking! 

Untuk aku yang rasa filem-filem sebelum ni mempunyai plot ringkas tetapi penceritaannya bagus, aku masih rasa kecewa dengan babak yang agak kurang meyakinkan dan tidak dibina dengan kemas. Ada juga dialog-dialog yang pada aku kelihatan sangat kaku dan nampak pelik dan tidak natural. Aku paling rasa janggal ketika Selene pergi ke geng rambut putih tu. Pelik semacam dan tiada rasa! 

Tapi, kalau kau mengetahui sejarah Selene dari filem-filem yang terdahulu, kau pasti akan menunggu sehingga habis filem. Sebabnya, filem ini ada twist yang menarik pada akhir filem yang mana mengubatlah kekecewaan aku setelah sekian lama menanti sesuatu yang menarik dalam filem ini. Ianya tidaklah hebat mana tetapi mampu menyuntik rasa untuk menyegarkan mata. 

Pesan-pesan akulah, jika mahu menonton, janganlah mengharapkan aksi yang banyak. Ianya bakal mengecewakan anda. Malah, aksi dalam filem ini antara aksi yang gagal menunjukkan the real Selene seperti filem-filem lepas. 

Underworld: Blood Wars seperti menunjukkan yang Kate Beckinsale mahu berundur sudah dari menjadi Selene. Namun, sebab ingin menyambung legasi dan cerita Underworld yang menggunakan ‘di mana Eve?’ sebagai tali untuk bercerita, filem ini diteruskan juga. Dukacitalah kalian, jika kau takkan dapat jawapan kepada soalan dalam Awakening dalam filem ni. Apa yang kau akan dapat ialah keterpaksaan untuk menonton filem keenam yang akan datang entah bila. 

Apapun, aku boleh cakap, kau boleh layan filem ni even sedikit membosankan pada awalnya jika kau penggemar filem Selene yang terdahulu. Jika kau masih belum menonton siri Underworld terdahulu, rasanya ini bukan filem kau. Ianya dibina untuk siapa yang mengetahui siapa Selene dan sejarah hitamnya. 

3/5

Wednesday, November 16, 2016

Review: Aliff Dalam 7 Dimensi

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Faisal Ishak
Pelakon | Izzue Islam, Alif Satar, Juliana Evans

Unik dan berusaha untuk memecahkan tradisi filem horror Melayu! Alif Dalam 7 Dimensi ialah sebuah filem yang lain dari yang lain. Kalau kau cakap filem ni filem horror sampah, kau pergi duduk Uganda dan berkawan dengan zirafah. 

Aku sarankan kau ambil masa sejenak untuk melihat idea kreatif kisah hantu Malaysia yang memang ohsem dan tidak boleh dipandang ringan. Alif Dalam 7 Dimensi bukan filem hantu biasa. Ianya sebuah filem yang menggabungkan elemen hantu Malaysia tetapi meminjam idea luar dan disatukan. Lantas, versi filem horror Melayu ini ialah versi upgrade yang tidak pernah ditonton dalam filem Malaysia. Lantaklah kalau ada orang kata Alif Dalam 7 Dimensi ni mengarut, tapi aku sukakan adaptasi komik ini. 

Filem ini mengisahkan Alif yang ada kuasa untuk tengok makhluk halus. Alif bukanlah bomoh tetapi dia ada saka. Dan ceritanya berkaitan dengan kehidupannya dengan saka tersebut dan bagaimana dia berhadapan dengan jin-jin yang sentiasa mengganggunya. 

Satu perkara yang unik dalam filem ni ialah, filem ni menggabungkan CGI dan juga solekan khas untuk watak-watak hantu. Ada watak hantu yang menggunakan CGI sepenuhnya da nada yang dicampur. Aku tidak nafikan yang ada beberapa ekor hantu agak kelakar dan kurang umph kerana kualiti CGiya yang kurang berkesan. Namun, CGI memberikan ruang untuk idea file mini berkembang dengan lebih baik. 

Adegan pertarungan Alif dengan raksasa kayu yang besar gedabak tu, mungkin juga itu hantu raya, antara yang menarik. Adegan Aliff berayun-ayun untuk bertarung antara babak yang memukau dan usaha yang harus dipuji walaupun in the end, Alif akhirnya menumbuk hantu yang memakai kostum yang terus merosakkan mood. Malah, watak jin yang suka makan makanan orang yang tak baca doa makan itu juga kelakar. 

Kreatifnya filem ini, ianya bersifat mendididik dan pada masa yang sama memberi hiburan. Adegan tonton wayang berkapel memaparkan Alif nampak ‘orang ketiga’ antara perkara yang harus dipuji. Tapi, rasanya yang tonton di wayang berkapel, tak rasa seram ke kalau makhluk tu ada macam tu depan mata? Hahaha 

Lakonan Izzue ok. Aliff Satar pula komedinya menjadi. Tapu, tidaklah sekelakar mana. Cukup untuk sekali sekala mengubah emosi cerita. 

Alif Dalam 7 DImensi bijak dalam membentuk cerita. Namun begitu, aku rasakan kekurangan yang ada dalam filem ni perlu diabaikan. Filem ini ialah satu contoh revolusi kalau filem kita nak maju. Kalau setiap genre horror hanya membawa watak tok bomoh dan rasuk yang sudah biasa kita lihat, maka kita akan hanya berada di situ sahaja tanpa anjak. 

Aku sarankan korang untuk tonton buah tangan Faisal Ishak ini. Walaupun aku rasakan visualnya macam drama tv sahaja, aku rasakan plotnya sudah lebih dari sebuah cerita hantu Malaysia. Ianya unik, kelihatan memecah dinding filem Melayu, dan kemudiannya menjadikan ianya sebuah filem luar biasa. 

 Namun, aku pasti, jika anda penggemar filem hantu biasa takkan dapat hadam kepelikan dalam filem ni. Al-maklumlah, hantu pada definisi orang Melayu berbeza dari dalam filem ini. Apapun, tontonlah sebagai hiburan sambil makan jeruk di siang hari. Ianya tak ada jump scare, jadi tak payah risau nak tanjat-tanjat, ok?

4/5

Saturday, November 12, 2016

Review: The Shallows

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Jaume Collet-Serra
Pelakon | Blake Lively, Óscar Jaenada, Angelo Josue Lozano Corzo

Filem-filem sebegini antara filem yang memang aku minati. Kisah seorang watak yang terperangkap dalam situasi yang mencemaskan. Bagi pengawah, filem sebegini kelihatan menguji bagaimana sebuah perkara yang berlaku dalam timeline yang singkat untuk dipaparkan. Apatah lagi, lokasinya tidak boleh dipindahkan dengan mudah untuk mengembangkan cerita. 

The Shallows mengisahkan bagaimana seorang perempuan yang terperangkap di lautan dek kerana diawasi oleh jerung ketika sibuk nak surfing sebab nak hilangkan stress. Nak hilangkan stress sebab kematian ibu, tapi last-last pi cari stress bertempur dengan jerung. 

Filem sebegini pada akulah, ianya harus bergantung kepada bagaimana babak-babak cemas dibikin. Setiap situasi yang direka harus membuatkan penonton sentiasa tertanya-tanya bagaimana karakter utama berjaya untuk survive dalam situasi yang mencemaskan ini. The Shallows berjaya untuk membina moment moment itu. 

Filem ni bermula dengan biasa. Straight forward terus. Tak ada panjang-panjang dengan masalah yang besar. Setiap kisah background kepada watak diberikan dalam bentuk perbualan video call. Ringkas dan padat 

Namun, aku rasakan yang filem ni terlalu banyak bergantung kepada kebetulan dan ketidaksengajaan. Sikit-sikit terpijak coral. Sikit-sikit terhantuk besi. Alahai, banyak betul kebetulan yang menambah kesengsaraan watak untuk survive. Tapi, macam aku kata tadi, elemen cemasnya masih menarik untuk disaksikan. 

Agak lama juga kita tidak melihat filem berkaitan dengan jerung. Ini filem yang memaparkan jerung yang simple, tetapi agak menarik untuk disaksikan. Babak-babak ngeri jerung menyerang kelihatan seperti dikurangkan. Tidak banyak elemen itu dalam file mini. Apa barang tunjuk badan putus tapi takde babak jerung makan badan manusia! Aish! 

Filem ni tidak banyak twist dan hanya bergantung kepada cerita utamanya sahaja. Survive. Lakonan watak utama memang ok dan meyakinkan. Ianya sebuah lakonan yang menjadi. Apatah lagi jerungnya juga ganas dan jga pintar. 

Pada aku, The Shallows hanyalah filem survival yang menghiburkan. Entahlah orang lain macam mana. Visualnya kelihatan menarik untuk disaksikan apatah lagi visual surfing yang memang sangat-sangat ohsem. Kalau korang minat filem survival, ini antara filem wajib tonton. Tapi, dengan babak-babak yang banyak bergantung kepada kebetulan, pasti ada yang stress menontonnya. 

4/5

Monday, October 31, 2016

Review: Doctor Strange

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Scott Derrickson
Pelakon | Benedict Cumberbacth, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen

Ianya satu pengalaman yang pelik apabila dunia superhero sudah mula menerima watak ahli sihir atau tok dukun. Tapi, apa nak dipelikkan sangat, dalam dunia MCU pun dah ada Tuhan kan? Dunia yang dihuni pelbagai watak dengan pelbagai kuasa dan penuh dengan kuasa jahat yang bukan hanya tahu rompak bank tapi maha besar lebih dari itu kini dimeriahkan dengan Doctor Strange. Tapi, mampukah watak ini masuk ke dalam MCU? 

Benedict Cumberbatch, yang mana sinonim dengan watak-watak best dalam filem Star Trek, The Imitation Game dan sebagainya kini dah jadi superhero. Waw, memang agak-agak menariklah apabila pelakon ini yang memang selalunya mempunyai lakonan yang agak pelik dan luar biasa, ala-ala Nasir Bilal Khan gitew, mahu dibentuk wataknya ke dalam dunia Marvel yang penuh dengan lawak, serius dan juga drama. 

Tapi, Benedict nampaknya tidak gagal. Watak Doctor Strange yang dibawanya mampu memberi kelainan yang tersendiri dan membuatkan filem ini tidak mendekati Harry Potter, malah tidak juga menghampiri mana-mana filem MCU yang lain. Wataknya hidup dalam MCU tetapi tidak membuatkan kita rasa pelik. 

Kisah Doctor Strange lebih kepada cerita bagaimana dia menjadi Doctor Strange yang dikenali. Dari awal hingga akhir, filem ini tidak sarat dengan aksi tembak menembak, tetapi lebih kepada babak kejar mengejar dan pertarungan menggunakan kuasa magis. Malah, pertarungan yang berlaku tidak pula berlaku di dunia sebenar yang sekaligus memberikan kau rasa seolah-olah kau menonton filem Inception yang lebih mudah. 

Ada dua pertarungan besar yang menarik. Pertarungan pada awal filem pada aku sekadar biasa sahaja. Namun, pertarungan anti gravity di dalam mirror dimension tu memang mind fuck dan awesome kerana ianya melibatkan visual yang memeningkan tetapi dibuat dengan baik. Pertarungan yang paling best aku rasa ialah pertarungan dalam masa yang mengundur. Visualnya mengagumkan dan jarang kita lihat semua ini dalam MCU! 

Komedi relief yang ada dalam filem ni memang kelakar dan menjadi. Malah, ego yang ditunjukkan Doctor Strange menunjukkan bahawa dia bakal menjadi pesaing kepada Tony Stark dalam filem-filem MCU ke hadapan. 

Kalau nak dilihat pada keseluruhannya, filem Doctor Strange memang tidak memberikan kisah yang luar biasa. Ianya masih mengekalkan momentum filem-filem MCU yang lain. Tapi, untuk sebuah watak baru dalam filemnya yang tersendiri, Doctor Strange mampu memberikan nafas baru kepada penonton yang sudah lama menunggu filem stand alone watak-watak MCU! 

Nak harapkan watak macam Black Widow ke, lambat lagi kot dalam perancangan kalau ada. Mungkin dalam masa terdekat kita boleh menunggu filem stand alone Black Phanter dan juga remake Spiderman, namun untuk masa ini, aku rasa apa yang Marvel buat dengan Doctor Strange sebenarnya memberikan kepuasan yang tersendiri bagi mereka yang ingin berehat sebentar untuk menonton pertarungan superhero Avengers. 

Oh ya! Jangan lupa tunggu kemunculan watak Thor di post kredit pertama dan juga kesudahan sebenar kepada salah satu watak dalam filem ini pada post kredit kedua selepas kredit filem tamat.

4/5

Sunday, October 16, 2016

Review: Volkswagen Kuning

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Shadan Hashim
Pelakon | Pekin Ibrahim, Atikah Suhaime

Selepas beberapa lama aku berhenti menonton filem MIG, rupanya, MIG tidak pernah berubah. Tak ada benda baru yang mampu menarik perhatian dan menjadikan filem-filem terbitannya nampak semakin matang selaras dengan semakin meningkatnya usia syarikat ini. Aku memilih untuk menonton Volkswagen Kuning kerana aku rasakan ianya mungkin nampak segar dan baru. Malangnya, aku kecewa. 

Sebelum aku bercerita mengenai kekecewaan, aku ingin menyatakan bahawa idea filem Volkswagen kuning dalam filem ini jauh menyimpang dari cerita asal yang selalu kita dengar. File mini bijak dari segi itu kerana ianya menggunakan kereta itu hanya sebagai rantai untuk mengheret penonton untuk menonton padahal resepi ceritanya berbeza. 

Walaupun berbeza dari kisah urban legend yang selalu kita dengar, plot cerita filem ini tidaklah berbeza mana. Ianya mungkin ditulis oleh tangan-tangan biasa yang pernah menulis Sumpahan Kum-Kum, ataupun apa sahaja filem seram serius yang terlintas di fikiran. Watak-watak yang menyimpan misteri, flashback tentang perihal sebenar kejadian, dan pengakhiran yang tergesa-gesa ialah perkara biasa yang juga dapat dilihat dalam filem ini juga. 

Ketika filem ini bermula, aku sebenarnya tidak nampak apa yang best pun pada filem ni. Tetapi, semakin ianya ke tengah, plotnya makin bagus tetapi ianya dibunuh oleh ending yang mendukacitakan. Banyak plot hole yang entah apa-apa dan tiada penjelasan munasabah. Jika cerita ini berkait dengan tunang watak Pekin, kenapakah watak ayah Pekin tidak diperkenalkan awal lagi? 

Malah, jika cerita ini ada kena mengena dengan kisah zaman dahulu, dan ianya bersifat peribadi, kenapa dia perlu mengganggu orang lain dan tidak hanya tuning Pekin seorang sahaja? 

Ceritanya tidak all out dan dibina dengan kadar biasa. Momen yang harus diberi penekanan nampaknya dibuat sekadar memenuhi syarat. Malah, twist pada ending filem juga nampak tidak meyakinkan dan membuatkan penonton macam aku rasa macam nak tumbuk-tumbuk dinding. Ending macam harem! 

Dari segi visual, tiada apa yang harus dibanggakan. Kerja kameranya macam biasa sahaja. Tiada apa yang menarik cuba disampaikan. Asalkan boleh ambil gambar, ambil saja. Pembaharuan tiada langsung. 

Kekurangan juga ada pada dialog-dialog yang memang skema dan juga dubbing yang memang lahanat nak mampus! Dialog seperti tak ada aura dan nampak dipaksa untuk memasukkan klu serta menyumbang kepada pergerakan cerita. Pekin yang memang aku tidak nafikan mempunyai lakonan yang sangat power pun jadi lemah. Aduhai! 

Tiada apa yang bagus dalam filem ni kecuali hiburan tahap drama swasta yang tergesa-gesa. Keseluruhannya, aku tidak menyatakan yang filem ni sampah. Ianya memang hampir kepada tahap itu tetapi ianya tidaklah busuk sangat pun. Boleh ditonton ringan-ringan sambil sembang-sembang dan tidak serius. Cuma janganlah mengharap sesuatu yang baru dalam filem ini. 

3/5

Friday, October 14, 2016

Review: Kampung Drift

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Nevin Hiong
Pelakon | Syafie Naswip, Pekin Ibrahim, Pablo Amirul

Sudah lama aku tidak menonton filem Melayu. Agak lama jugalah aku tidak menulis ulasan filem Melayu kerana aku sendiri sudah kecewa dengan sampah-sampah yang ada dalam industry filem kita. Namun, atas permintaan para pembaca blog, aku pilih beberapa filem Melayu untuk aku tonton untuk membuka mata aku kembali kepada dunia perfileman tempatan. 

Kampung Drift ialah filem pembuka kepada misi menonton filem Melayu. Pada aku, filem ini pada telinga aku tidak ubah sekadar filem biasa yang semirip filem Ahmad Idham juga Syamsul Yusof semasa dia masih muda. Cuma, mungkin, pada musim drift, dan rempit yang sudah mula hilang taring, karya Kampung Drift harus ada sesuatu yang baru untuk menarik minat penonton. 

Apa yang aku nampak filem ni memang cuba mencari formulanya tersendiri. Pengarah tahu bahawa penonton tak harus dimomokkan dengan kisah Drift biasa yang hanya dipenuhkan dengan bunyi deruman enjin kereta. Maka dia pinjamkan elemen kekeluargaan yang selalu ada dalam mana-mana filem Hollywood. 

Ambil contoh Need For Speed mahupun Fast & Furious, racing harus disulam dengan elemen kekeluargaan dan persababatan bukan? 

Malangnya, Kampung Drift terlalu rojak. Dia macam nak tunjuk sesuatu yang baru tapi terperangkap. Aku tidak pasti filem ini sebenarnya filem aksi keluarga atau si fi. Agak pelik apabila elemen si fi juga menjadi perhatian besar dalam membentuk plot cerita sedangkan mesej utama itu tidak diperkenalkan di awal filem. Jika ianya sebuah si fi aksi, takkan nama filem Kampung Drift. 

Elemen time travel yang dibina sebenarnya harus diperkenalkan lebih awal supaya penonton tak rasa tertipu. Pinjam sahaja SAM karya Syafiq Yusof, itu ialah contoh ‘red herring’ yang bagus. Kampung Drift mempunyai ‘red herring’ yang gagal walaupun ianya dibina dengan jiwa yang sama. 

Watak pak cik saintis nampak mengarut walaupun elemen komik komedi ada dalamnya. Oh, komedinya tak menjadi. Malah, aku rasa, dia tidak seharusnya ada jika mahu wujudkan time travel. Banyak lagi ruang ada jika plot pak cik saintis dibuang dan digantikan dengan time travel yang baik serta kebijakan pengarah membina babak sama dan reaksi berbeza. 

Dari segi lakonan, aku rasakan Pablo memang gagal habis. Apa yang dia ada hanyalah percubaan nak jadi jahat all-out tetapi dia ni umpama Tony Jaa di awal penglibatannya di dalam filem. Seorang pelakon aksi tidak semuanya mampu untuk memberikan lakonan dan dialog yang memukau dan Pablo Amirul ialah orang yang tergolong dalam golongan itu. 

Namun, tabik spring toing toinglah kepada Syafie Naswip yang mampu untuk bawa lakonannya yang sangat baik. Hanya dia sahaja penyeri dalam filem ini. Lakonannya nampak naik turun mungkin disebabkan babak-babak yang agak kurang seri dan tipikal. Namun, pelakon ini cuba habis baik untuk jadikan setiap momen yang dia ada menjadi momen yang baik. 

Secara totalnya, aku rasakan Kampung Drift gagal menyerlah. Yup, aku tabik springlah dengan garapan visual yang ok sikit dari filem drift dulu-dulu. Thanks kepada teknologi drone yang digunakan meluas sekarang ini. 

Namun, untuk menjadikan Kampung Drift sebuah filem yang dibanggakan, ianya masih lagi perlu banyak upgrading. Elemen time travel yang ada, elemen kekeluargaan yang dicerita, semuanya half-baked. Apa yang ada, ianya hanya menjadi mengarut sedangkan ianya boleh dibina dengan gaya yang lebih meyakinkan. 

2.5/5