Saturday, December 3, 2016

Review: Underworld - Blood Wars

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Anna Foerster
Pelakon | Kate Beckinsale, Theo James, Tobias Menzies

Selene, antara watak vampire yang memang sangat-sangat aku gemari pada zaman-zaman awalnya. Kemunculannya sekitar 2003 kemudiannya bersambung-sambung sehinggalah ke 2012 dengan Underworld: Awakening. Ini antara filem vampire yang aku kira hebat selain daripada trilogy Blade yang dilakonkan Wesley Snipes. Garapannya penuh dengan twist dan memang menarik pada eranya dahulu. 

Malangnya, aku tidak nafikan, untuk Blood Wars yang muncul pada tahun 2016, filem ini sudah terlalu tua untuk Kate Beckinsale. Untuk watak Selene yang segar dahulu dibawa kembali kepada arunya yang asal agak payah kerana Selene sudah hilang taringnya apabila Awakening mula muncul. Pada aku, trilogy awal filem ini antara yang ohsem. 

Demi buat duit punya pasal, Len Wiseman keep on producing Underworld sehinggalah hari ini. Dengar khabar nak reboot pada awalnya, tapi end up dengan sekuel. Eloklah, kalau kau buat reboot, memang takkan jadi lebih baik daripada sekuel. 

Blood Wars ialah debut pengarahan dari pengarah perempuan pertama siri Underworld, Anna Foerster. Bagi aku, garapan yang dia bawa tersangat berhati-hati sehinggakan filem ini kelihatan bersungguh-sungguh menyambung cerita Selene dari Awakening dengan tergesa-gesa dan juga tidak kemas. 

Aku rasakan pada awal filem, terlalu banyak konfrontasi antara watak baru dan lama yang berlaku sehinggakan ianya gagal untuk memberikan taring yang tersendiri untuk filem ini. Awal filem ini tidak berjaya menarik aku sehinggakan aku sudah mula rasa sedikit kecewa dengan penceritaan kali ini. 

Malah, aku rasakan seperti ada kelemahan ketara kepada pengembangan watak yang kelihatan mendatar dan tidak memberikan apa-apa impak selain bercerita apa yang mereka mahu ceritakan. Malah, Selene sendiri diberi ruang membebel dengan banyaknya dalam filem ini which is very weird sebab dia suppose to do action more than talking! 

Untuk aku yang rasa filem-filem sebelum ni mempunyai plot ringkas tetapi penceritaannya bagus, aku masih rasa kecewa dengan babak yang agak kurang meyakinkan dan tidak dibina dengan kemas. Ada juga dialog-dialog yang pada aku kelihatan sangat kaku dan nampak pelik dan tidak natural. Aku paling rasa janggal ketika Selene pergi ke geng rambut putih tu. Pelik semacam dan tiada rasa! 

Tapi, kalau kau mengetahui sejarah Selene dari filem-filem yang terdahulu, kau pasti akan menunggu sehingga habis filem. Sebabnya, filem ini ada twist yang menarik pada akhir filem yang mana mengubatlah kekecewaan aku setelah sekian lama menanti sesuatu yang menarik dalam filem ini. Ianya tidaklah hebat mana tetapi mampu menyuntik rasa untuk menyegarkan mata. 

Pesan-pesan akulah, jika mahu menonton, janganlah mengharapkan aksi yang banyak. Ianya bakal mengecewakan anda. Malah, aksi dalam filem ini antara aksi yang gagal menunjukkan the real Selene seperti filem-filem lepas. 

Underworld: Blood Wars seperti menunjukkan yang Kate Beckinsale mahu berundur sudah dari menjadi Selene. Namun, sebab ingin menyambung legasi dan cerita Underworld yang menggunakan ‘di mana Eve?’ sebagai tali untuk bercerita, filem ini diteruskan juga. Dukacitalah kalian, jika kau takkan dapat jawapan kepada soalan dalam Awakening dalam filem ni. Apa yang kau akan dapat ialah keterpaksaan untuk menonton filem keenam yang akan datang entah bila. 

Apapun, aku boleh cakap, kau boleh layan filem ni even sedikit membosankan pada awalnya jika kau penggemar filem Selene yang terdahulu. Jika kau masih belum menonton siri Underworld terdahulu, rasanya ini bukan filem kau. Ianya dibina untuk siapa yang mengetahui siapa Selene dan sejarah hitamnya. 

3/5

Wednesday, November 16, 2016

Review: Aliff Dalam 7 Dimensi

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Faisal Ishak
Pelakon | Izzue Islam, Alif Satar, Juliana Evans

Unik dan berusaha untuk memecahkan tradisi filem horror Melayu! Alif Dalam 7 Dimensi ialah sebuah filem yang lain dari yang lain. Kalau kau cakap filem ni filem horror sampah, kau pergi duduk Uganda dan berkawan dengan zirafah. 

Aku sarankan kau ambil masa sejenak untuk melihat idea kreatif kisah hantu Malaysia yang memang ohsem dan tidak boleh dipandang ringan. Alif Dalam 7 Dimensi bukan filem hantu biasa. Ianya sebuah filem yang menggabungkan elemen hantu Malaysia tetapi meminjam idea luar dan disatukan. Lantas, versi filem horror Melayu ini ialah versi upgrade yang tidak pernah ditonton dalam filem Malaysia. Lantaklah kalau ada orang kata Alif Dalam 7 Dimensi ni mengarut, tapi aku sukakan adaptasi komik ini. 

Filem ini mengisahkan Alif yang ada kuasa untuk tengok makhluk halus. Alif bukanlah bomoh tetapi dia ada saka. Dan ceritanya berkaitan dengan kehidupannya dengan saka tersebut dan bagaimana dia berhadapan dengan jin-jin yang sentiasa mengganggunya. 

Satu perkara yang unik dalam filem ni ialah, filem ni menggabungkan CGI dan juga solekan khas untuk watak-watak hantu. Ada watak hantu yang menggunakan CGI sepenuhnya da nada yang dicampur. Aku tidak nafikan yang ada beberapa ekor hantu agak kelakar dan kurang umph kerana kualiti CGiya yang kurang berkesan. Namun, CGI memberikan ruang untuk idea file mini berkembang dengan lebih baik. 

Adegan pertarungan Alif dengan raksasa kayu yang besar gedabak tu, mungkin juga itu hantu raya, antara yang menarik. Adegan Aliff berayun-ayun untuk bertarung antara babak yang memukau dan usaha yang harus dipuji walaupun in the end, Alif akhirnya menumbuk hantu yang memakai kostum yang terus merosakkan mood. Malah, watak jin yang suka makan makanan orang yang tak baca doa makan itu juga kelakar. 

Kreatifnya filem ini, ianya bersifat mendididik dan pada masa yang sama memberi hiburan. Adegan tonton wayang berkapel memaparkan Alif nampak ‘orang ketiga’ antara perkara yang harus dipuji. Tapi, rasanya yang tonton di wayang berkapel, tak rasa seram ke kalau makhluk tu ada macam tu depan mata? Hahaha 

Lakonan Izzue ok. Aliff Satar pula komedinya menjadi. Tapu, tidaklah sekelakar mana. Cukup untuk sekali sekala mengubah emosi cerita. 

Alif Dalam 7 DImensi bijak dalam membentuk cerita. Namun begitu, aku rasakan kekurangan yang ada dalam filem ni perlu diabaikan. Filem ini ialah satu contoh revolusi kalau filem kita nak maju. Kalau setiap genre horror hanya membawa watak tok bomoh dan rasuk yang sudah biasa kita lihat, maka kita akan hanya berada di situ sahaja tanpa anjak. 

Aku sarankan korang untuk tonton buah tangan Faisal Ishak ini. Walaupun aku rasakan visualnya macam drama tv sahaja, aku rasakan plotnya sudah lebih dari sebuah cerita hantu Malaysia. Ianya unik, kelihatan memecah dinding filem Melayu, dan kemudiannya menjadikan ianya sebuah filem luar biasa. 

 Namun, aku pasti, jika anda penggemar filem hantu biasa takkan dapat hadam kepelikan dalam filem ni. Al-maklumlah, hantu pada definisi orang Melayu berbeza dari dalam filem ini. Apapun, tontonlah sebagai hiburan sambil makan jeruk di siang hari. Ianya tak ada jump scare, jadi tak payah risau nak tanjat-tanjat, ok?

4/5

Saturday, November 12, 2016

Review: The Shallows

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Jaume Collet-Serra
Pelakon | Blake Lively, Óscar Jaenada, Angelo Josue Lozano Corzo

Filem-filem sebegini antara filem yang memang aku minati. Kisah seorang watak yang terperangkap dalam situasi yang mencemaskan. Bagi pengawah, filem sebegini kelihatan menguji bagaimana sebuah perkara yang berlaku dalam timeline yang singkat untuk dipaparkan. Apatah lagi, lokasinya tidak boleh dipindahkan dengan mudah untuk mengembangkan cerita. 

The Shallows mengisahkan bagaimana seorang perempuan yang terperangkap di lautan dek kerana diawasi oleh jerung ketika sibuk nak surfing sebab nak hilangkan stress. Nak hilangkan stress sebab kematian ibu, tapi last-last pi cari stress bertempur dengan jerung. 

Filem sebegini pada akulah, ianya harus bergantung kepada bagaimana babak-babak cemas dibikin. Setiap situasi yang direka harus membuatkan penonton sentiasa tertanya-tanya bagaimana karakter utama berjaya untuk survive dalam situasi yang mencemaskan ini. The Shallows berjaya untuk membina moment moment itu. 

Filem ni bermula dengan biasa. Straight forward terus. Tak ada panjang-panjang dengan masalah yang besar. Setiap kisah background kepada watak diberikan dalam bentuk perbualan video call. Ringkas dan padat 

Namun, aku rasakan yang filem ni terlalu banyak bergantung kepada kebetulan dan ketidaksengajaan. Sikit-sikit terpijak coral. Sikit-sikit terhantuk besi. Alahai, banyak betul kebetulan yang menambah kesengsaraan watak untuk survive. Tapi, macam aku kata tadi, elemen cemasnya masih menarik untuk disaksikan. 

Agak lama juga kita tidak melihat filem berkaitan dengan jerung. Ini filem yang memaparkan jerung yang simple, tetapi agak menarik untuk disaksikan. Babak-babak ngeri jerung menyerang kelihatan seperti dikurangkan. Tidak banyak elemen itu dalam file mini. Apa barang tunjuk badan putus tapi takde babak jerung makan badan manusia! Aish! 

Filem ni tidak banyak twist dan hanya bergantung kepada cerita utamanya sahaja. Survive. Lakonan watak utama memang ok dan meyakinkan. Ianya sebuah lakonan yang menjadi. Apatah lagi jerungnya juga ganas dan jga pintar. 

Pada aku, The Shallows hanyalah filem survival yang menghiburkan. Entahlah orang lain macam mana. Visualnya kelihatan menarik untuk disaksikan apatah lagi visual surfing yang memang sangat-sangat ohsem. Kalau korang minat filem survival, ini antara filem wajib tonton. Tapi, dengan babak-babak yang banyak bergantung kepada kebetulan, pasti ada yang stress menontonnya. 

4/5

Monday, October 31, 2016

Review: Doctor Strange

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Scott Derrickson
Pelakon | Benedict Cumberbacth, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen

Ianya satu pengalaman yang pelik apabila dunia superhero sudah mula menerima watak ahli sihir atau tok dukun. Tapi, apa nak dipelikkan sangat, dalam dunia MCU pun dah ada Tuhan kan? Dunia yang dihuni pelbagai watak dengan pelbagai kuasa dan penuh dengan kuasa jahat yang bukan hanya tahu rompak bank tapi maha besar lebih dari itu kini dimeriahkan dengan Doctor Strange. Tapi, mampukah watak ini masuk ke dalam MCU? 

Benedict Cumberbatch, yang mana sinonim dengan watak-watak best dalam filem Star Trek, The Imitation Game dan sebagainya kini dah jadi superhero. Waw, memang agak-agak menariklah apabila pelakon ini yang memang selalunya mempunyai lakonan yang agak pelik dan luar biasa, ala-ala Nasir Bilal Khan gitew, mahu dibentuk wataknya ke dalam dunia Marvel yang penuh dengan lawak, serius dan juga drama. 

Tapi, Benedict nampaknya tidak gagal. Watak Doctor Strange yang dibawanya mampu memberi kelainan yang tersendiri dan membuatkan filem ini tidak mendekati Harry Potter, malah tidak juga menghampiri mana-mana filem MCU yang lain. Wataknya hidup dalam MCU tetapi tidak membuatkan kita rasa pelik. 

Kisah Doctor Strange lebih kepada cerita bagaimana dia menjadi Doctor Strange yang dikenali. Dari awal hingga akhir, filem ini tidak sarat dengan aksi tembak menembak, tetapi lebih kepada babak kejar mengejar dan pertarungan menggunakan kuasa magis. Malah, pertarungan yang berlaku tidak pula berlaku di dunia sebenar yang sekaligus memberikan kau rasa seolah-olah kau menonton filem Inception yang lebih mudah. 

Ada dua pertarungan besar yang menarik. Pertarungan pada awal filem pada aku sekadar biasa sahaja. Namun, pertarungan anti gravity di dalam mirror dimension tu memang mind fuck dan awesome kerana ianya melibatkan visual yang memeningkan tetapi dibuat dengan baik. Pertarungan yang paling best aku rasa ialah pertarungan dalam masa yang mengundur. Visualnya mengagumkan dan jarang kita lihat semua ini dalam MCU! 

Komedi relief yang ada dalam filem ni memang kelakar dan menjadi. Malah, ego yang ditunjukkan Doctor Strange menunjukkan bahawa dia bakal menjadi pesaing kepada Tony Stark dalam filem-filem MCU ke hadapan. 

Kalau nak dilihat pada keseluruhannya, filem Doctor Strange memang tidak memberikan kisah yang luar biasa. Ianya masih mengekalkan momentum filem-filem MCU yang lain. Tapi, untuk sebuah watak baru dalam filemnya yang tersendiri, Doctor Strange mampu memberikan nafas baru kepada penonton yang sudah lama menunggu filem stand alone watak-watak MCU! 

Nak harapkan watak macam Black Widow ke, lambat lagi kot dalam perancangan kalau ada. Mungkin dalam masa terdekat kita boleh menunggu filem stand alone Black Phanter dan juga remake Spiderman, namun untuk masa ini, aku rasa apa yang Marvel buat dengan Doctor Strange sebenarnya memberikan kepuasan yang tersendiri bagi mereka yang ingin berehat sebentar untuk menonton pertarungan superhero Avengers. 

Oh ya! Jangan lupa tunggu kemunculan watak Thor di post kredit pertama dan juga kesudahan sebenar kepada salah satu watak dalam filem ini pada post kredit kedua selepas kredit filem tamat.

4/5

Sunday, October 16, 2016

Review: Volkswagen Kuning

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Shadan Hashim
Pelakon | Pekin Ibrahim, Atikah Suhaime

Selepas beberapa lama aku berhenti menonton filem MIG, rupanya, MIG tidak pernah berubah. Tak ada benda baru yang mampu menarik perhatian dan menjadikan filem-filem terbitannya nampak semakin matang selaras dengan semakin meningkatnya usia syarikat ini. Aku memilih untuk menonton Volkswagen Kuning kerana aku rasakan ianya mungkin nampak segar dan baru. Malangnya, aku kecewa. 

Sebelum aku bercerita mengenai kekecewaan, aku ingin menyatakan bahawa idea filem Volkswagen kuning dalam filem ini jauh menyimpang dari cerita asal yang selalu kita dengar. File mini bijak dari segi itu kerana ianya menggunakan kereta itu hanya sebagai rantai untuk mengheret penonton untuk menonton padahal resepi ceritanya berbeza. 

Walaupun berbeza dari kisah urban legend yang selalu kita dengar, plot cerita filem ini tidaklah berbeza mana. Ianya mungkin ditulis oleh tangan-tangan biasa yang pernah menulis Sumpahan Kum-Kum, ataupun apa sahaja filem seram serius yang terlintas di fikiran. Watak-watak yang menyimpan misteri, flashback tentang perihal sebenar kejadian, dan pengakhiran yang tergesa-gesa ialah perkara biasa yang juga dapat dilihat dalam filem ini juga. 

Ketika filem ini bermula, aku sebenarnya tidak nampak apa yang best pun pada filem ni. Tetapi, semakin ianya ke tengah, plotnya makin bagus tetapi ianya dibunuh oleh ending yang mendukacitakan. Banyak plot hole yang entah apa-apa dan tiada penjelasan munasabah. Jika cerita ini berkait dengan tunang watak Pekin, kenapakah watak ayah Pekin tidak diperkenalkan awal lagi? 

Malah, jika cerita ini ada kena mengena dengan kisah zaman dahulu, dan ianya bersifat peribadi, kenapa dia perlu mengganggu orang lain dan tidak hanya tuning Pekin seorang sahaja? 

Ceritanya tidak all out dan dibina dengan kadar biasa. Momen yang harus diberi penekanan nampaknya dibuat sekadar memenuhi syarat. Malah, twist pada ending filem juga nampak tidak meyakinkan dan membuatkan penonton macam aku rasa macam nak tumbuk-tumbuk dinding. Ending macam harem! 

Dari segi visual, tiada apa yang harus dibanggakan. Kerja kameranya macam biasa sahaja. Tiada apa yang menarik cuba disampaikan. Asalkan boleh ambil gambar, ambil saja. Pembaharuan tiada langsung. 

Kekurangan juga ada pada dialog-dialog yang memang skema dan juga dubbing yang memang lahanat nak mampus! Dialog seperti tak ada aura dan nampak dipaksa untuk memasukkan klu serta menyumbang kepada pergerakan cerita. Pekin yang memang aku tidak nafikan mempunyai lakonan yang sangat power pun jadi lemah. Aduhai! 

Tiada apa yang bagus dalam filem ni kecuali hiburan tahap drama swasta yang tergesa-gesa. Keseluruhannya, aku tidak menyatakan yang filem ni sampah. Ianya memang hampir kepada tahap itu tetapi ianya tidaklah busuk sangat pun. Boleh ditonton ringan-ringan sambil sembang-sembang dan tidak serius. Cuma janganlah mengharap sesuatu yang baru dalam filem ini. 

3/5

Friday, October 14, 2016

Review: Kampung Drift

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Nevin Hiong
Pelakon | Syafie Naswip, Pekin Ibrahim, Pablo Amirul

Sudah lama aku tidak menonton filem Melayu. Agak lama jugalah aku tidak menulis ulasan filem Melayu kerana aku sendiri sudah kecewa dengan sampah-sampah yang ada dalam industry filem kita. Namun, atas permintaan para pembaca blog, aku pilih beberapa filem Melayu untuk aku tonton untuk membuka mata aku kembali kepada dunia perfileman tempatan. 

Kampung Drift ialah filem pembuka kepada misi menonton filem Melayu. Pada aku, filem ini pada telinga aku tidak ubah sekadar filem biasa yang semirip filem Ahmad Idham juga Syamsul Yusof semasa dia masih muda. Cuma, mungkin, pada musim drift, dan rempit yang sudah mula hilang taring, karya Kampung Drift harus ada sesuatu yang baru untuk menarik minat penonton. 

Apa yang aku nampak filem ni memang cuba mencari formulanya tersendiri. Pengarah tahu bahawa penonton tak harus dimomokkan dengan kisah Drift biasa yang hanya dipenuhkan dengan bunyi deruman enjin kereta. Maka dia pinjamkan elemen kekeluargaan yang selalu ada dalam mana-mana filem Hollywood. 

Ambil contoh Need For Speed mahupun Fast & Furious, racing harus disulam dengan elemen kekeluargaan dan persababatan bukan? 

Malangnya, Kampung Drift terlalu rojak. Dia macam nak tunjuk sesuatu yang baru tapi terperangkap. Aku tidak pasti filem ini sebenarnya filem aksi keluarga atau si fi. Agak pelik apabila elemen si fi juga menjadi perhatian besar dalam membentuk plot cerita sedangkan mesej utama itu tidak diperkenalkan di awal filem. Jika ianya sebuah si fi aksi, takkan nama filem Kampung Drift. 

Elemen time travel yang dibina sebenarnya harus diperkenalkan lebih awal supaya penonton tak rasa tertipu. Pinjam sahaja SAM karya Syafiq Yusof, itu ialah contoh ‘red herring’ yang bagus. Kampung Drift mempunyai ‘red herring’ yang gagal walaupun ianya dibina dengan jiwa yang sama. 

Watak pak cik saintis nampak mengarut walaupun elemen komik komedi ada dalamnya. Oh, komedinya tak menjadi. Malah, aku rasa, dia tidak seharusnya ada jika mahu wujudkan time travel. Banyak lagi ruang ada jika plot pak cik saintis dibuang dan digantikan dengan time travel yang baik serta kebijakan pengarah membina babak sama dan reaksi berbeza. 

Dari segi lakonan, aku rasakan Pablo memang gagal habis. Apa yang dia ada hanyalah percubaan nak jadi jahat all-out tetapi dia ni umpama Tony Jaa di awal penglibatannya di dalam filem. Seorang pelakon aksi tidak semuanya mampu untuk memberikan lakonan dan dialog yang memukau dan Pablo Amirul ialah orang yang tergolong dalam golongan itu. 

Namun, tabik spring toing toinglah kepada Syafie Naswip yang mampu untuk bawa lakonannya yang sangat baik. Hanya dia sahaja penyeri dalam filem ini. Lakonannya nampak naik turun mungkin disebabkan babak-babak yang agak kurang seri dan tipikal. Namun, pelakon ini cuba habis baik untuk jadikan setiap momen yang dia ada menjadi momen yang baik. 

Secara totalnya, aku rasakan Kampung Drift gagal menyerlah. Yup, aku tabik springlah dengan garapan visual yang ok sikit dari filem drift dulu-dulu. Thanks kepada teknologi drone yang digunakan meluas sekarang ini. 

Namun, untuk menjadikan Kampung Drift sebuah filem yang dibanggakan, ianya masih lagi perlu banyak upgrading. Elemen time travel yang ada, elemen kekeluargaan yang dicerita, semuanya half-baked. Apa yang ada, ianya hanya menjadi mengarut sedangkan ianya boleh dibina dengan gaya yang lebih meyakinkan. 

2.5/5

Monday, October 10, 2016

7 Perkara Menarik Dalam Trailer 'Desolasi"


Trailer filem terbaru Syafiq Yusof telah diterbitkan. Apa yang aku dapat simpulkan, trailernya sangat meyakinkan. Ianya bermula dengan scene-scene biasa yang sangat-sangat tipikal. Tapi, semakin trailer itu bergerak ke pengakhiran, banyak teka-teki yang mula terbuka dalam trailer. Jika anda jenis yang tak perasan benda-benda penting dalam trailer ini, ini ialah beberapa perkara yang korang patut beri perhatian.

1. Syamsul Yusof seorang pelukis jalanan

2. Hidupnya kacau, dan dia memohon untuk kehidupan yang lebih baik.


3. Watak Syamsul Yusof berada di dalam dunia yang mana dia bersendirian dan tiada manusia lain selain dirinya sahaja


4. Syamsul Yusof bersuka ria dengan 'memusnahkan' dunianya sendiri




5. Siapakah perempuan ini?? Adakah ini semua mimpi atau realiti?



6. Kau rasa, betul ke Syamsul Yusof ni bersendirian dalam satu dunianya? Atau ianya seperti dunia fantasi, mungkin disebabkan oleh ujian sains, mungkin.



7. T-rex di Kuala Lumpur! Mimpi atau fantasi



Ohsem kan? Memang karya Syafiq Yusof sangat-sangat out-of-box. Memang tak sabar-sabar nak tonton filem ni pada 8 Disember 2016. Korang boleh tonton trailer filem Desolasi di bawah:







Sunday, September 11, 2016

Review: Train to Busan

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Yeon Sang-ho
Pelakon | Gong Yoo, Jung Yu-mi, Ma Dong-Seok

Ini ialah filem Korea yang pertama aku tonton di panggung. Kalau tak silaplah, filem Korea yang aku tonton secara serius ialah Tae Guk Gi. Pada masa tu, filem tu antara filem perang Korea yang memang dapat liputan yang meluas yang mendesak aku untuk tonton juga walaupun aku bukan fan filem Korea. Train To Busan juga sebenarnya bukanlah berada dalam list tontonan. Walaupun ianya sebuah filem zombie, aku tidak meletakkan harapan untuk tonton filem ni. 

Namun, di sebalik promosi yang meluas dan juga kejayaan filem ni, ditambah pula dengan kejayaan dan juga kehebatan yang dicanang, akhirnya aku tertarik untuk menonton filem zombie Korea ini. 

Apa aku boleh katakan selepas menonton filem ni ialah, ianya sebuah filem yang punya banyak karakter, ditambah dengan zombie yang diinsipirasi daripada filem World War Z, dan juga elemen cemas yang memang segar untuk sebuah filem Asia. Train To Busan memang tidak bosan dan meletakkan satu lagi aras dalam perfileman filem Korea. 

Sebagai penulis, aku sebenarnya menonton dan cuba meneka-neka bagaimana watak berjalan. Semua watak dihimpunkan dalam sebuah tempat kecil, yakni keretapi, dan sebuah perjalanan kisah survival mereka dipaparkan sepanjang dua jam. Satu demi satu watak mati, namun, aku juga melihat bagaimana setiap kematian watak bukanlah sia-sia. Dengan watak yang banyak, penulisan cerita ini memang tidak pernah tinggalkan watak yang direka dengan kematian yang sia-sia. Kesimpulannya, lakonlayarnya bagus! 

Ada banyak watak ‘minta simpati’ dalam filem ni. Penonton akan dibawa untuk menghadapi setiap cerita setiap watak sampaikan setiap watak, kalau dia nak mati, orang akan rasa sedih dan kasihan. Aku geram sangat-sangat sebab aku pun hampir mengalirkan air mata jantan aku. Cis! 

Train To Busan hanya berbekalkan kisah ringkas. Kisah yang memang menjadi formula yang penting dan biasa digunakan di Hollywood. Aku yakin, jika garapannya bagus, kisah laki bini bercerai, dan juga hubungan anak ayah antara formula filem survival yang paling berjaya untuk menjadi pancing kepada emosi. Ini kerana elemen ni ialah elemen yang dekat hampir semua hati penonton yang semuanya ialah manusia. 

Ceritanya sentiasa ada thrill, dan juga sentiasa cemas. Membandingkan dengan World War Z, antara filem zombie yang memang ada elemen segar dan baru, filem ni tidaklah terlalu berpropaganda dan hanya memaparkan kisah keluarga dan persahabatan sahaja dalam masa dua jam. Ini yang membuatkan penonton rasa touching walaupun orang tahu zombie tu tak real.  

Train To Busan juga ada zombie yang tidak membosankan. Thanks to World War Z juga sebenarnya kerana filem zombie ala-ala gila macam ni bermula di sana. Walaupun tak ada babak besar macam zombie naik tembok besar, penggunaan zombie CGI yang agak impressive memang menambahkan elemen cemas dalam filem ni. 

Namun, aku agak janggal dengan elemen zombie bijak dalam filem ni. Zombie yang tidak dapat membuka pintu dan tidak nampak di dalam gelap tetapi bijak untuk menghentikan kepala kereta api yang sedang berjalan? Bagaimana pula zombie boleh bercakap untuk mewujudkan drama dan kasihan pada hujung perjalanan cerita? Agak janggal. 

Keseluruhan cerita memang dibina dengan cantik. Pada aku yang kurang arif pasal filem, filem ni memang tidak pernah membosankan dari awal hingga akhir. Ianya bermula dengan pantas dan sentiasa menimbulkan rasa cemas dalam setiap babak. 

Ada juga beberapa kontinuiti yang agak pelik disebabkan visual CGI dan visual biasa tidak diadun dengan kemas. Tapi, itu hanyalah perkara kecil sahaja daripada keseluruhan filem yang memang mengagumkan. 

Aku rasa, Train To Busan antara filem yang memecahkan pemikiran orang yang selalu fikir Korea equals to Running Man. Ada kehebatan lain dalam industry hiburan mereka yang mereka sudah tonjolkan. Aku sarankan korang tonton filem ni walaupun korang bukan percaya pada zombie. Mesej dan elemen kekeluargaan dan sosial dalam filem ni memang digerenti mampu untuk membuatkan kau mengalir air mata! 

4.5/5