FILEM PILIHAN! (disable pop-up blocker untuk baca)

Thursday, December 18, 2014

Review: The Hobbit - The Battle of Five Armies

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Peter Jackson
Pelakon | Martin Freeman, ian McKellen, Richard Armitage, Evageline Lily

Waw, akhirnya trilogy kedua middle earth berakhir. Selepas kekuatan LOTR yang akhirnya membawa kepada penterjemahan novel The Hobbit, filem ini sekali lagi memberi ruang untuk Peter Jackson untuk membawa penonton untuk kembali ke middle earth tanpa mengurangkan apa yang sudah ditonjolkan dalam filem LOTR. Aku belum sempat baca LOTR, tetapi sudah membaca buku The Hobbit yang kecil tetapi berbisa. 

Membahagikan filem ni kepada tiga memang satu cabaran. Bagaimana membelah tiga bahagian untuk sebuah buku memang cukup hebat dari segi promonya, dan juga kaut untung. Namun, membelah The Hobbit kepada tiga bukan hanya untuk itu, ianya memberi peluang untuk penonton berada lebih lama di middle earth. 

The Battle of Five Armies, penamat kepada dua filem sebelum ni nampaknya bakal mengakhiri kisah middle earth. Pastinya, lepas ni, penonton akan rewind tonton semula trilogy LOTR kerana berakhirnya filem ni bermakna bermulanya LOTR. Aku mungkin akan berbuat begitu, sebab aku bermula sebagai bukan fans LOTR. 

Plot cerita filem terakhir ini bermula dengan apa yang ditinggalkan di plot terdahulu. Kalau korang nak tengok filem ni sebagai suka suka, memang tak patutlah sebab korang takkan paham sepatah habuk. Ianya finale yang benar benar dicipta untuk penonton merasa bangga dan puas untuk meninggalkan middle earth selepas tamat filem. Ianya satu tribute, mungkin. 

Peter Jackson memberikan ruang untuk bermain dengan visual yang lebih energetic dan berteknologi apabila dengan shooting dengan High Frame Rate berjaya memberikan sesuatu yang lebih baru. Menonton filem ni seperti berada di dalam middle earth sendiri. Seolah olah kau berada dalam satu kotak dan dibawa terbang ke sana ke mari dalam setiap inci filem. Cantik! Korang wajib tonton dalam HFR 3D untuk pengalaman best!

Aku lihat, filem ni lebih menekankan aksi perperangan. Mengingatkan aku kepada The Two Towers yang sarat dengan perperangan megah dan hebat! Namun, aku tidak rasakan pertempuran dalam filem The Battle of Five Armies tidaklah gah mana apabila Jackson menumpukan pada babak ‘personal fight’ karakter karakternya. Namun, ianya tetap memuaskan. 

Aku suka dengan dramanya yang dibina. Ada yang ditambah sana sini, namun filem ni berjaya menjadi satu bahagian The Hobbit dengan caranya yang tersendiri. Mungkin aku rasa kelakarnya si mamat yang tamakkan duit tu tak menjadi, tetapi cinta cinta Tauriel memang tangkap leleh. 

Jackson juga menerapkan elemen komedi yang pada aku menjadikan filem ni nampak komersil lebih dari dua filem terdahulu. Orc dijadikan pak lawak yang mana sangatlah weird tetapi membentuk roh segar kepada filem ni. Mungkin pengarah ini mahu memberikan ruang untuk penonton bergembira dan taklah terlalu serius untuk menonton babak perang yang panjang. 

Filem ni banyak jugaklah scene air matanya. Banyak karakter yang menangis. Hindustani benar filem terakhir ni. Tapi, air mata itulah yang menyebabkan filem terakhir ini sarat dengan drama, emosi dan juga aksi gaya Jackson. 

Apa aku boleh kata, pengakhiran trilogy The Hobbit ni memang sempurna. Menonton dalam HFR 3D memang super-best. Kau akan rasa yang kau betul betul berada dalam middle earth. Pengalaman yang 3D biasa tidak dapat berikan. Battle of Five Armies memang filem yang harus ditonton kalau korang betul betul mahu melihat bagaimana LOTR bermula. Pengakhiran yang tangkap leleh dan sempurna untuk middle earth punya fans. 

4.5/5

Tuesday, December 9, 2014

Novel 'Pergi Mati'


Macam pelik je tajuknya kan? Tapi, itulah tajuk novel pertama admin blog ni yang sudah mula dijual di pasaran. Alhamdulillah, selepas agak lama, sekitar enam tahun berkecimpung dalam arena blog, kini korang dah boleh rasa karya pertama admin. Bukanlah baik mana pun karya tu, maklumlah, anak kecil lagi di dunia penulisan ni. Tapi, apa kata baca dulu dan nilaikan. Admin menunggu komen anda semua untuk improvement novel seterusnya.


Novel ni berkisar tentang satu permainan online. Admin menginspirasikan filem ni dari filem FearDotCom dan Saw. Kisah bercerita tentang pemain yang terpaksa lepaskan diri dari dibunuh kejam di hadapan penonton yang menyaksikannya secara online.

Kat mana nak dapatkan novel ni?

Novel ni boleh dibeli secara online di lejen.my/produk/pergimati ataupun korang boleh dapatkannya dengan admin sendiri di 0199960461 / 0135959223. 

Lepas baca, bolehlah bagi komen di 

Dan jangan lupa like fanpage untuk sesi autograf dan update terkini k!


Saturday, December 6, 2014

Review: The Pyramid

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Gergory Levasseur
Pelakon | Ashley Hinshaw, Denis O'Hare, James Buckley,  Daniel Amerman 

Aku pilih untuk tonton filem ni sebab terkagum pulak dengan promosi yang mana katakan filem ni ialah dari orang di sebalik The Hills Have Eyes. Sebenarnya, agak jarang untuk aku tonton filem horror kat panggung sebab aku ni memanglah kurang gemar bila sound kejut kejut ni dalam panggung. Namun, sebab aku rasa nak feeling baru, maka aku beranikan diri untuk tonton filem horror berdarah ini buat pertama kali. 

Jujurnya, selepas kekeciwaan aku menonton As Above So Below yang mengisahkan pasal catacomb tu, aku kurang expect lebih sangat untuk filem The Pyramid. Bila nama pun dah menggambarkan yang kisah itu berdasarkan pyramid, apa yang dijangka hanyalah satu pengalaman roller coaster seram yang biasa, seperti mana menonton filem filem lost tape yang sedia ada.

Menonton Pyramid ni ibarat improvement 'As Above So Below', campur 'The Mummy' versi seram, campur pulak dengan excitement ala ala Indiana Jones dan sikit cebisan ganas 'The Hills Have Eyes, even taklah banyak pun.

Selesai menonton, aku simpulkan yang The Pyramid memang satu persembahan Gregory Levasseur yang mana kalau dibandingkan dengan As Above So Below, memang lebih berjaya dalam penceritaannya. Pada aku, even filem ni tidaklah terlalu luar biasa, filem ni berjaya buatkan aku tak senang duduk dan rasa ngeri dan terperangkap dalam kegelapan pyramid yang dipaparkan. 

Filem ini mencampur adukkan found-footage dan juga visual filem. Justeru, apa yang dilihat dalam filem ni lebih dari sekadar found footage semata mata. Ruang yang tidak dapat dicapai keseramannya melalui visual kamera amatur dibesarkan melalui kamera filem. Secara peribadi, pengarah ini bijak untuk menggunakan visualnya untuk menampilkan ngeri dan rasa sesak nafasnya yang tersendiri. 

Kalau nak dilihat pada plot, memang aku tak nafikan yang filem ni bermula dengan satu benda yang sudah merosakkan keseluruhan filem. Permulaan filem menyatakan yang kisah ni ialah sebuah kisah yang berlaku sepanjang dokumentasi nampak tidak menjadi dan tidak blend well dengan keseluruhan filem. Aku rasa, tanpa tulisan pada awal filem, filem ni dah mampu untuk menjadi filem yang baik. 

Malah, bila saat ‘red herring’nya bermula, filem ni sebenarnya seperti sudah beralih arah, menjadi satu yang lain. Dua bahagian, sebelum kejutan besar di makam dan selepas nampak seperti sangat tidak bercantum dengan baik. Di saat penonton berharap filem berakhir pada kejutan di makam, saat dua watak kita sudah mula cari jalan keluar, filem nampaknya di’drag’ terlampau panjang sehinggakan roh ‘the pyramid hilang’. 

Aku tak nafikan filem ni memang tidak ada yang baru. Kalau korang suka tonton found footage, korang sudah boleh jangka apa yang akan korang saksikan. Kamera yang serabut, pencahayaan yang merimaskan, dan lakonan yang sangatlah menimbulkan debar. Khusus buat penggemar filem found footage, aku rasa filem ni boleh dikatakan yang terbaik untuk 2014. 

Sebuah filem found footage yang biasa, tetapi tetap menimbulkan debar. Walaupun filem ni dragging di saat kau sangka filem ni seharusnya tamat, aku rasa menyaksikan karya pengarah The Hill Have Eyes ini memang akan memberikan debarnya yang tersendiri. Ideanya sangat superb dan aku puji bagaimana filem ni cuba untuk tarik rakyat Mesir untuk ber’khayal’ dengan filem ni. Mesir berjaya dikhayalkan. Sekian. 

3.5/5

Thursday, December 4, 2014

Review: Singham Returns

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Rohit Shetty
Pelakon | Ajay Devgan, Kareena Kapoor, Anupam Kher

Apa gunanya Bollywood kalau tak ada elemen aksi aksi yang beyond pemahaman fizik dan sains. Memang filem filem aksi sebegini, even memang nampak sudah ditelan zaman untuk dihadam sebagai hiburan serius masih lagi diterima sebagai identity. Singham contohnya. Adaptasi filem tamil yang dilakonkan Ajay Devgan memang ikonik. Memang Rohit Shetty yang terkenal dengan genre sebegini, berjaya menjadikan Singham sebagai satu ikon polis yang ohsem! 

Singham ni ibarat satu superhero yang memang melebihkan kuasa polis. Disebalik cerita tentang rasuah yang tipikal, watak Singham dihidupkan dengan kuasa adiwira yang sangatlah komikal tetapi berjaya menjadi sebuah watak yang diterima. Hiburan dalam filem Singham memang melampau lampau aksinya, tetapi Rohit Shetty memberikannya sebagai satu parody yang berjaya. 

Filem Singham Returns kembali untuk mempersembahkan jalan cerita baru untuk watak Singham yang sukses dulu. Berdasarkan plot yang rasanya tidak seperti yang pertama (yang mana plotnya dipinjam dari filem asal lakonan Surya), Singham Returns menggunakan plot asal yang lebih menyerlahkan penulisan gaya Hollywood. 

Singham Returns berkisar tentang Singham, dan kisah kisah politikus India dalam usaha untuk memenangi pilihanraya. Cerita yang pada aku sebenarnya sebuah kisah yang biasa. Dan di sini, Singham Returns tidak mampu untuk memberi cerita yang baru. Malah, watak Ajay Devgan yang digandingkan dengan Kareena Kapoor nampak seperti plot yang dibina untuk comic relief yang agak kurang menjadi. 

Plot Singham Returns gagal menyerlahkan cerita yang baru. Namun, meletakkan Singham dalam satu situasi political nampak memberikan ruang untuk suasana heroic itu ada. Walaupun filem ni tidak sehebat plot yang pertama, rasa hiburan itu masih ada. 

Rohit Shetty juga nampaknya gagal untuk memberikan aksi aksi yang ikonik seperti dalam filem pertama. Filem pertama yang memparodikan scene filem Red (lakonan Bruce Willis) berjaya memberikan rasa kagumnya yang tersendiri. Walaupun kali ini, Rohit Shetty cuba memparodikan adegan dari filem Mission Impossible 3, ianya masih gagal menjadi ikonik seperti filem pertama. 

Pendek kata, filem ni agak biasa dari segala sifat. Ajay Devgan mungkin pada aku nampak lebih sasa dari filem pertama. Tetapi, dengan plot yang agak biasa dan boleh diagak, ditambah dengan babak babak ikonik yang tidak berjaya dibina, filem ni sebenarnya agak kurang menyerlah bagi sesiapa yang pernah menonton filem Rohit Shetty. 

Aku suka babak tembak menembak yang sangat sangat best! Penataan bunyi senjata api dengan muzik yang agak sederhana memberikan ruang untuk penonton berasa berada di sekitar kawasan tu. Itu mungkin part yang best. Babak letupan, dan scene tembak menembak atas jambatan tu sangat hebat! Nampak seperti New York saja! 

Totally sebuah filem yang gagal untuk menyerlah kekuatan filem pertama. Untuk hiburan, filem ni mungkin tidak membosankan. Cuma, untuk menjadi istimewa seperti filem pertama, filem ni perlu lebih bombastic dari segala sisi. Kurang babak yang melawan fizik menyebabkan adegan filem ni tak tumpah macam filem biasa. Namun begitu, aku salute aksi dan mesej yang nak disampaikan. Tak dinafikan, Singham Returns menunjukkan yang polis memang tak boleh dipandang sebelah mata. 

3.5/5

Tuesday, December 2, 2014

Review: Hercules

Tahun Terbit | 2014

Pengarah | Brett Ratner
Pelakon | Dwayne Johnson, Rufus Sewell, Ian McShane

Tahun ni saja dah ada dua movie pasal Hercules. Untungnya, dua dua filem ni menceritakan anak tuhan zeus yang separuh dewa separuh manusia ni dari posisi berbeza. Malah, pelakon yang membawa watak Hercules juga memang jauh beza dalam dua filem. Kalau tahun lepas ada dua filem Snow White yang ditayang, maka tahun ni pula memberi ruang kepada Hercules untuk dibandingkan karyanya oleh dua pengarah berbeza. 

Dari Brett Ratner, pengarah yang dulu ni terkenal dengan filem Rush Hour, filem Hercules kali ni memang sangat berbeza. Dalam garapannya yang diadaptasi dari sebuah komik / graphic novel, perjalanan Hercules dalam filem ni memang seperti sebuah kisah yang jauh dari segala sifat mistik yang kita ketahui. 

Hercules lakonan Dwayne Johnson seperti membawa sifat manusia pada sifat asal Hercules. Tidak mengikut kepercayaan sebenar mitosnya, Hercules arahan Brett Ratner sebenarnya cuba untuk menyampaikan persoalan bagaimana kalau mitos itu hanyalah satu benda yang dilebih lebihkan. Bagaimana kalau semua itu hanyalah fiksyen yang lahir dari mulut pencerita / penglipur lara sahaja dan realitinya hanyalah lebih biasa dari luar biasa. 

Ryan Condal, Evan Spiliotopouli bijak untuk mengadaptasi komik grafik tulisan Steve Moore. Ceritanya tidak membosankan, cuma bagi yang expect kau akan tonton sebuah kisah Hercules yang typical, memang korang akan silap. Ini kisah tentang Hercules yang hanyalah manusia biasa, yang mana berjaya membuatkan orang lain rasa dirinya luar biasa. 

Hercules dalam filem ni memang membuka terus kepada ceritanya. Kisahnya tidak banyak belit belit dan hanyalah memaparkan kisah Hercules dan sahabatnya menjalankan satu misi. Dan kisah dari situ, menjadi sebuah filem besar yang ada twistnya sehinggalah di akhirnya, Hercules melengkapkan satu lagi mitos yang sempurna. 

Melihat Dwayne Johnson menjadi Hercules memang mengingatkan aku kepada Scorpion King, filemnya yang mula mula dulu. Memang pelakon ni berjaya untuk menjadikan Hercules satu watak yang memang jauh dari apa yang kita bayangkan. Tubuhnya yang sasa dan mimik mukanya yang sangat menjadi menjadikan pelakon ni sempurna untuk watak ni. 

Pada aku, pasti ramai yang kecewa sebab ingatkan Hercules ni akan menjadi filem separuh tuhan separuh manusia yang tipikal. Filem ni mengikut tradisi Iron Man 3, The Dark Knight, dan The Amazing Spiderman. Kisahnya cuba didekatkan dengan realiti dan kenyataan dan mitosnya cuba dihilangkan untuk lebih mudah untuk dipercayai. Apapun, filem aksi yang boleh tahan, terimalah kenyataan, Hercules hanyalah manusia biasa yang diluarbiasakan penglipur lara. 

3/5

Sunday, November 30, 2014

Review: Kick

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Sajid Nadiawala
Pelakon | Salman Khan, Jaqueline Fernandez, Randeep Hooda

Kau tahu, aku suka sangat Salman Khan punya karakter dalam filem Dabangg. Wataknya sangat sangatlah unik dan menjadikan dirinya, secara peribadi, antara pelakon Bollywood yang sangat terbaik. Tahun 2014, Kick menampilkan satu lagi sisi pelakon ni. Kini dia nak jadi superhero rakyat, ala ala robin hood tetapi biasalah, dengan garapan Bollywood, ianya akan jadi Kick! 

Mana tidaknya, filem arahan Sajid Nadiadwala ini seperti adunan biryani yang rasanya sedap tetapi kalau kau tengok mamak letak biryani, takdelah nak kemas kemas sangat macam orang melayu punya hidangan. Macam tulah Kick! Filem ni memang sebuah masala yang memang menggunakan gaya tipikal komedi Bollywood yang mana hanya akan difahami dan disukai bagi penggemar Bollywood. 

Kick ialah adaptasi dari filem asal yang berbahasa telegu dengan tajuk sama. Selepas diadaptasi ke bahasa Tamil pada tahun 2010, kini Kick muncul dalam versi Hindi. 

Menjadi filem kedua paling meletop kebang boom sepanjang masa, Kick pada aku hanyalah persembahan yang sangat biasa. Aku gagal untuk memuja Salman Khan seperti dalam filem Dabangg. Kick seolah olah mencipta satu lagi Krrish tetapi dalam dunia yang lebih dekat di hati. Superhero rakyatlah katakan dalam ayat mudahnya. 

Kick pada separuh masa pertama bercerita guna flashback. Separuh masa pertama menceritakan bagaimana konflik dan pengenalan kepada watak Salman Khan dalam dua versi. Pendek kata, separuh masa pertama ni ialah masa untuk enjoy enjoy sebelum masuk ke fasa kedua yang lebih padat. Separuh masa kedua lebih padat dengan aksi. Itu janji! 

Aku puas hati dengan aksi aksi yang sangat imaginatif dan menarik dalam filem ni. Walaupun kebanyakannya hanyalah babak yang ditayang sekejap, babak babak seperti Devil lompat ke dalam helicopter dengan motor dan babak Devil turun basikal beberapa detik sebelum keretapi melintas sangat mengujakan. 

Himesh Reshammiya berjaya untuk memberikan lagu lagu yang segar dan menyerlah. Nampak yang idea untuk lagu lagu dalam dirinya dah mula makin menarik. Dibantu muzik muzik tulisan dan garapan Meet Bros Anjaan dan Yo Yo Honey Singh, Kick memang punya lagu rentak disko yang diakui sangat ada kick! Yar Na Miley antara trek super best yang aku rekomen! 

Filem ni memang dibina dengan kemengarutannya yang tersendiri. Namun, di sebalik tu, filem ni nak cerita tentang kisah kanak kanak yang tidak dibela akibat kekangan wang dari keluarga. ‘ 

Memang banyak main mainlah filem ni. Tapi, memang filem ni dibina sebegitu rupa dan ianya boleh diterima. Sebuah biryani yang sangat sedap dimakan dengan ayam goreng dan kuah kari. Kick sangat memberikan sebuah masala yang sesuai untuk keluarga, kanak kanak, pelajar dan siapa saja. Akhirnya, aku rasakan Salman Khan masih gagal untuk menandingi kehebatan Hrithik Roshan dalam filem Krish,. Sekian… 

3/5

Friday, November 28, 2014

Review: Deliver Us From Evil

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Scott Derrickson
Pelakon | Eric Bana, Edgar Ramirez, Olivia Munn

Semenjak The Conjuring jadi satu filem yang famous sebab adaptasi dari real account, maka muncullah satu lagi filem yang punya ciri ciri yang sama. Bukannya sebelum ni tak ada filem yang diambil dari pengalaman seram sebenar, Cuma semejak The Conjuring ni, pengarah lebih banyak cuba menyeramkan penonton dengan cerita yang lebih nampak real dan dekat dengan kebenaran. 

Diadaptasi dari buku yang sama, kisah polis bersara yang terlibat dengan pengusiran syaitan ini asalnya hanyalah sebuah memoir. Namun, mungkin kerana kisah Ed dan Lorraine Warren itu menjadi superhit, maka Scott Derrickson mengarah filem ni. Derrickson nampaknya gemar mengarahkan filem yang lebih kepada seram yang berdasarkan kisah benar. The Exorcism of Emily Rose adalah salah satu filem arahannya. 

Filem kali ni tidak seperti filem seram arahannya itu, Deliver Us From Evil lebih memberatkan kisah penyiasatan yang di dalamnya terisi unsur unsur seram. Derrickson tidak membina sebuah kisah yang betul betul seram tapi mengajak penonton untuk mengalami satu perjalanan kisah hidup polis ini dan meniru gaya cerita The Conjuring. 

Ada drama dan kisah keluarga, dan tekanan yang dialami keluarga Ralph Sarchie semuanya diadun. Konflik family, penyiasatan tentang rasuk dan kes misteri, sehinggalah ke konklusi ialah seperti sebuah ramuan yang sangat sangat mengikut filem James Lee itu. Cuma, apa yang bezanya ialah filem ni lebih berat pada misterinya. 

Deliver Us From Evil menggunakan pendekatan visual yang gelap hitam. Derrickson menggunakan pengarahan yang diterapkan dalam Sinister dan juga filem seramnya yang lain. Gelap, hitam dan merimaskan sebab kalau korang tonton dalam keadaan tutup lampu, confirm korang akan rasa rimas dan juga tak selesa. 

Mulanya aku agak kurang seronok dengan penyiasatan, sebab aku bukanlah gemar sangat nak main cantum cantum misteri ni. Tetapi, lama kelamaan, kes yang diberikan semakin unik dan membongkar satu persatu misteri sehinggalah fasa terakhir dimana sesi pengusiran syaitan berlaku. Boleh dikatakan graf ceritanya makin lama makin menarik semaksima mungkin. 

Babak paling best ialah babak last. Aku rasakan energynya sangat ohsem dan superb. Memang pengakhiran filem yang nampak macam tok bomoh filem Melayu je, tetapi kerja buatnya sangat menjadikan babak tu energetic. 

Eric Bana yang tidak dinafikan lakonannya. Ditambah pulak dengan garapan yang nampak real dan dark. Deliver Us From Evil menjadi sebuah filem penyiasatan seram campur hantu dan kejut kejut yang aku rasakan unik dan menarik. Walaupun tak ada babak terkejut yang unik dan fresh, atmosfera yang gelap dan seram melalui gaya Derrickson menjadikan filem ni satu lagi filem seram yang boleh dinikmati! 

3.5/5

Wednesday, November 26, 2014

Review: Nasi Kangkang

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Hashim Rejab
Pelakon | Adiba Yunus, Azwan Kombos, Shima Anuar, Along Ezendy

Senang cerita, aku simpulkan yang filem Nasi Kangkang ni seperti sebuah filem yang keluar dari mana mana kepompong filem di Malaysia. Bukan pasal MIG saja, bukan pasal industry saja, bukan pasal apa saja. Filem ni keluar dari segala kebiasaan dengan keberaniannya yang paling jelas dan nyata, membawa isu Nasi Kangkang dengan paparan yang ‘panas’, ngeri, dan juga menggelikan. Ya, Nasi Tangas a.k.a Nasi Kangkang ni sangat menggelikan. 

Aku yang agak kurang senang dengan arahan seram pengarah Hashim Rejab ni pun rasa nak tabik spring atas usaha yang dilakukan dalam membina plot filem ni. Filem ni ada idea yang berkesan untuk sebuah filem seram. Tidak hanya bergantung pada keseraman hantu semata mata, pengarah ni memanipulasi minda penonton dengan memaparkan adegan yang boleh menyebabkan rasa kurang senang. 

Ngeri, berani dan menggelikan. Itu mungkin rasa yang ada ketika menonton filem ni. Paparan nasi yang ditangas, dengan jampi serapah (yang agak kelakar bunyinya.. macam sukukata budak tadika yang dicampur campur) memang dark dan seram. Tambahan pula, filem ni berjaya melekatkan bayangan seram dengan rasa gelinya di otak penonton yang menonton. 

Makan nasi dengan ulat, nasi pulak dengan darah haid, tambah pulak dengan teknik teknik penunduk suami yang entah rekaan semata atau tahyul belaka, juga visual tahi/najis yang diambil kemudian dilumur di nasi yang dikangkang menjadi filem ni sebuah filem yang menggelikan. Maka, aku rasakan, keberanian ni memberikan Nasi Tangas gaya seram yang tersendiri. 

Tapi, beberapa elemen kecil yang membuatkan aku kurang suka pada keseluruhan filem. Aku rasakan dubbing pelakon sekali sekala kurang memuaskan. Malahan, editing untuk babak seram, kejut kejut, tanjat tanjat semuanya tidak mampu untuk memberikan kejutan sebenar. Namun, scene hantu di parkir kereta selepas Fatin termakan nasi tangas dari Mira antara momen seram terbaik filem ni. 

Delimawati dan Herman Tino pula mungkin aku rasakan antara faktor terbaik filem ni. Lakonan mereka tidak dapat dinafikan membantu menghidupkan watak watak utama yang aku rasakan agak kurang timbul. Cuma aku agak rasa kelakar dan ketawa besar jugak apabila Herman Tino menjadi hantu belaan. Oh, come on! Ini sangat tidak adil. Herman Tino tak patut jadi hantu. Itu kelakar namanya doh! 

Malah, aku lebih harapkan filem ni punya twist yang lebih baik. Aku agak janggal dengan mantera yang macam budak tadika tu. Tapi, tak apalah! Then, ditambah pulak dengan elemen ustaz yang mempunyai kejutan yang biasa sangat. Seperti yang dijangka, ustaz muncul di saat akhir yang nampak seperti tergesa gesa. Dan sekaligus, endingnya sedikit cacat. 

So far, kalau nak dibandingkan dengan filem seramnya yang lain, Nasi Tangas a.k.a Nasi Kangkang ni antara filem pengarah ni yang boleh dirasakan menjadi. Kalau letak pulak di barisan filem filem seram MIG, filem ni ialah ‘besi berani’ yang sangat berani memaparkan kengerian luar dari jangkaan. Aku pasti, lepas korang tonton filem ni, korang akan fikir dua kali kalau nak makan nasi. Jaga jaga, takut terlintas di fikiran, adakah anda sedang makan nasi kangkang? 

3.5/5