Sunday, August 2, 2015

Review: Mission Impossible - Rogue Nation

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Christopher McQuarrie
Pelakon | Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Jeremy Renner

Menjadikan setiap filem Mission Impossible berbeza melalui pertukaran pengarahnya setiap kali memang menjadi. Brian De Palma, John Woo, JJ Abrams, Brad Bird dan kali ni pulak Christopher McQuarrie. Kalau nak bandingkan kelima-lima ni, aku paling suka Ghost Protocol arahan Brad Bird. Filem ini sangat-sangat pekat dengan komedi dari watak Simon Pegg yang bersahaja, ditambah pula adegan Burj Khalifa yang superb! 

Rogue Nation pula bagaimana? Mampukah ianya menjadikan Mission Impossible selengkap itu. Bukan apa, bila Simon Pegg dan Jeremy Renner masuk game, maka filem ni sudah mula beralih kepada satu misi mustahil baru. Senang cakap, dengan nafas baru. Apa yang terjadi dalam 3 filem Mission Impossible sebelum ni hanyalah kenangan lampau yang melengkapkan siri ini. 

Bagi aku, Rogue Nation memang superb. Kalau nak bandingkan aksi-aksinya yang memang non-stop dengan sekuel Mission Impossible sebelum ni, Rogue Nation rasanya antara filem Mission Impossible yang paling banyak stunt. Dari tempat yang memang tak masuk akal sehinggalah ke kejar mengejar di atas jalan, sampailah pergaduhan yang gempak, Rogue Nation memang punya aksi non stop yang pergh! 

Kalau korang menggemari adegan aksi yang gila-gila dalam filem Furious 7, memang korang akan puas hati dengan adegan aksi filem ni. Adrelin pumpingnya memang power dan korang akan rasakan yang inilah Mission Impossible yang hebat. Adegan Ethan Hunt terjun ke dalam lubang cooler tu memang sangat mencemaskan, dan adegan racing tu pun sama. Payah nak cerita satu-satu. 

Rogue Nation memang sebuah filem aksi yang padat, dengan elemen-elemen Hydra yang sudah mula tersuntik dalam filem-filem spy sepanjang tahun ini. Aku faham Syndicate itu memang sudah ada dalam siri Mission Impossible dulu, namun apabila kisah geng-geng ini sudah dimulakan oleh Marvel melalui filem superheronya, aku rasakan Syndicate seperti ‘meniru’ walaupun ianya sebenarnya bukan begitu. 

Nak cerita pasal plot, pada aku ianya seperti plot simple yang sengaja disusah-susahkan. Ianya tipikal Mission Impossible plot. Tapi, kalau nak dibandingkan dengan filem MI yang dulu, filem ni punya plot yang sangat-sangat disederhanakan demi memastikan aksi-aksi stunt yang dicanang dilakukan sendiri oleh Tom Cruise tu masuk semuat-muatnya. Korang akan tengok ceritanya less, aksinya penuh. Inilah baru aksi! 

Ada beberapa perkara yang aku jangka akan berlaku tidak berlaku. Sedikit kecewa apabila adegan Ethan Hunt yang berpaut pada pintu kapal terbang itu tidak berada di tempat dia sepatutnya berada, dan endingnya pula terlalu kecil untuk sebuah filem yang dipenuhi dengan aksi-aksi besar dan hebat. Malah, komedi Simon Pegg gagal bagi aku. Dia tidak seperti Ghost Protocol yang komedinya lebih bersahaja dan kena pada tempatnya. 

Bukan Mission Impossible yang the best in term of plot. Kalau nak katakan bab aksi, nah ini memang korang akan puas hati. Aksinya memang bervariasi dan hebat. Aku harap plot Syndicatenya akan lebih baik di masa hadapan. Dan ya, aku juga berharap Brad Bird kembali menjadi pengarah filem Mission Impossible yang seterusnya. Please…. 

4/5

p/s: filem ni ada scene kat Menara KL (beberapa saat je) dan reference kepada MH370 tau!

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Wednesday, July 22, 2015

Review: Suami Aku Ustaz

“Kalau Allah tak izinkan, tak kahwin kita..."
Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Ghaz Abu Bakar
Pelakon | Nora Danish, Adi Putra, Izzue Islam

Agak lambat untuk aku menonton Suami Aku Ustaz. Mungkin sebab aku dibayangi dengan clichenya cerita Suamiku dan Isteriku yang seringkali ada di tv. Pada aku, apalah sangat kalau nak gabungkan dua watak kekasih berbeza darjat macam ustaz n anak murid dalam filem. Tak pun, kalau dalam drama tv pun, memang semuanya boleh superhit sebab pembaca buku confirm akan jadi follower drama tersebutlah. 

Tapi, aku mulai sedar yang sentuhan yang ada pada Suami Aku Ustaz mungkin berbeza. Come on, ianya filem Ghaz Abu Bakar. Jika korang kenal Cicakman 3, dianilah yang bertanggungjawab mengubah environmnent Metrofulus (even endingnya sangat takde fulus). Dan dialah juga di sebalik Tokan, yang pada aku memberi persepsi baru lakonan Zizan Razak (serius mamat ni sebenarnya tak pandai berlakon). 

Aku akui sentuhan Ghaz dalam filem ni memang power. Babak-babak yang ringan nampak berat, artistic dan mirip filem-filem Indonesia. Kalau korang harapkan filem ni nampak betul-betul Indonesia, memang taklah. Ianya tetap Malaysia dalam sesetengah babak. Cuma apa yang aku lihat, Ghaz cuba untuk menggunakan ruang visual yang habis baik untuk memberi kesan artistik yang islamik pada filem ni. (adegan azan kat menara tu, tak bleh blah… kelakar, but aku fahamlah maksudnya! Hehe) 

Walaupun filem ni bercerita tentang ustaz, filem ni takdelah islamik mana. Ianya sebuah filem yang berselindung di sebalik romantika cinta biasa. Dan kononnya mahu bercerita tentang cinta dua darjat pelajar dan guru (which is unik sangat even pelik). Ianya biasa sahaja, namun Ghaz berjaya membuatkan aku yang agak geli dengan lakonan Nora Danish dalam filem-filem Metrowealth menyukainya. 

Lakonan Nora Danish memang satu perkara yang unik dalam filem ni. Nora Danish nampak tak gedik dan memang cukup perasa. Lakonannya sangat menyerlahkan sisi seorang pelajar. Dan well-donelah, Ghaz kerana tak buat aku rasa loya tekak tengok lakonan gedik Nora Danish seperti dalam filem Bencinta tuh! Oh, Adi Putra. He is so Rab Ne Bana De Jodi! Aku teringatkan watak Shah Rukh Khan dalam filem tu, dan ya, ianya meyakinkan! 

But, thing I hate the most dalam filem ni hanya satu. Lagu-lagu yang so cheap. Pada aku, tak perlu nak sayu layu sangat lagunya sampai sejam lebih. Tetapi, nasib baiklah visual dan lakonannya menampung beban buruk ini dan menyerlahkan Suami Aku Ustaz pada sisi lain. 

Dengan olahan yang cantik, serta skrip yang diolah dengan cantik, Suami Aku Ustaz pada aku antara filem Ghaz yang terbaik. Tokan aku paling salute lah bro! Cicakman 3, sorry… hate it! Dan aku harap kau keep on mengevolusikan industry dengan gaya pengarahan kau yang sangat cantik nih! Aku sendiri tidak menyangka yang filem Suami Aku Ustaz mampu untuk berdiri sebagai filem yang jauh dari drama tv yang bergenre sama. 

Pada Karya Seni, memang pemilihan adaptasi novel ni memang kena. Dan isu yang dikupas mungkin tidak diolah dengan luas. Namun, filem ni pada aku cukup berilmu dah. Cuma sekurang-kurangnya dengan ada filem ni, kisah cinta di layar besar sudah mula menjadi lebih dari sekadar cinta tiga segi! Oh, tontonlah filem ni kalau korang sudah menonton Ayat-ayat Cinta. Korang pasti perasan persamaan yang cuba dipaparkan. Kih3. Hampir menghampiri filem islami indonesia!

Ini personal review. Kalau rasa review aku overdose. Sila beli vaksin di kedai-kedai berhampiran. Selamat bersuami isteri, yaw!

4/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Thursday, July 16, 2015

Review: Ant-man

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Peyton Reed
Pelakon | Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly

Aku tak meletakkan harapan yang tinggi dengan filem ni. Bukan apa, Guardian of the Galaxy dari penerbit ni, yang merupakan pecahan ‘jauh’ dari dunia Stark dan rakan-rakannya agak kurang menjanjikan kenikmatan. Ditambah dengan watak fiksyen yang berat dan konsep universe luar tabii yang penuh dengan wajah-wajah kesayangan hamba yang pelik pulak tu!

Tapi, lepas tonton Ant-man, aku rasakan yang yeay, aku kembali jadi budak-budak semula. Pada aku, inilah filem superhero Marvel yang begitu mudah dan simple. Pendek kata, bagi yang baru nak mula belajar dan masuk ke dalam Marvel Cinematic Universe, Ant-man adalah filem yang korang senang nak catch-up dan follow.

Menonton Ant-man ni macam menonton filem Honey, I Shrunk The Kid versi superhero. Kisah superhero kecik besar, kecik besar yang berkawan dengan semut ni memang agak pelik dan kurang masuk akal. Namun, untuk sebuah filem hiburan ringan yang menjanjikan kesenangan emosi, filem ni layak untuk ditonton. Dalam filem ni ada elemen keluarga, dan juga mesej sempurna macam filem remaja Disney. Tetapi, orang dewasa pun boleh layan!

Plot filem ni pada aku boleh disifatkan simple dan sangat mudah. Even orang tua nyanyuk pun boleh faham kalau korang tak tonton filem-filem Marvel sebelum ni. Kisah Scott Lang yang mencuri dan terpaksa jadi Ant-man untuk mencuri lagi memang menarik. Pada awalnya, aku tidak rasakan tarikan pada plotnya. Namun, semakin lama plotnya berkembang, filem ni menjadi lebih entertaining.

Good job pada komedinya dan juga suntingan. Komedi dalam filem ni sangat sangat menjadi. Tak macam aku rasa dalam filem Guardian of the Galaxy yang seperti dibuat-buat dan pelik. Watak Scott Lank, Dr. Pym dan Hope bergabung cantik dalam situasi-situasinya. Malah, apabila ditambah pula dengan kegilaan tiga rakan Scott tu, filem ni punya komedi bertambah baik dan mengundang tawa.

Dari segi visualnya, filem ni berjaya menampilkan CGI yang memukau. Kalau tonton 3D rasanya boleh layan. Adegan Ant-man dalam tub, dan juga pertarungan akhir yang hebat tu memang puas hati apabila menonton. Tapi, kalau nak kata adegan yang paling unik sekali pada akulah ialah adegan rakan Scott yang perasan hebat tu narrate flashback. Itu ohsem dan kreatif, habaq hang!

Lakonan Paul Rudd memang tak dapat dinafikan memang antara perkara yang menonjol dalam filem ni. Perkembangan wataknya sendiri serta konflik yang dipaparkan sangat menjadi dan memang selayaknya dia berada di dalam filem ni sebagai Ant-man.

Sepanjang aku menonton filem ni, memang aku mulanya ragu dengan kekuatan filem ni pada mula filem. Tapi, semakin filem ni bergerak, filem ni memang buat aku ketawa dan rasa kagum dengan superhero pelik ni. Ianya seperti sebuah filem superhero kanak-kanak untuk dewasa dengan selingan elemen kekeluargaan yang perfect!. Aku terhibur dengan komedinya! Korang pasti juga rasa perkara yang sama.

Akhirnya, Ant-man berjaya memberi kesegaran kepada universenya. Tahniah! Aku rasa inilah filem superhero Marvel paling kelakar setakat ini.


4/5

p/s: filem ni ada mid-credit scene. jangan bangun dari seat dulu kalau tak nak ketinggalan. ada post-credit scene juga (sob3, tak sempat tonton sebab ingatkan takde)


suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Saturday, July 4, 2015

Review: Terminator - Genisys

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Alan Taylor
Pelakon | Jason Clarke, Emilia Clarke, Arnold Schwarzenegger

Sebenarnya, aku dah mula muak bila semenjak dua menjak ni, time-travel seringkali digunakan untuk menaikkan franchise filem lama untuk diperbaharui. Bukan apa, banyak sangat time-travel sehingga ianya menjadi satu subjek yang lama kelamaan menjadi satu benda basi. Tetapi, elemen time travel dalam filem Terminator: Genisys aku boleh terima (walaupun sebenarnya tak) kerana aku terlupa elemen ini sudah ada pada filem 1984 lagi tetapi tidak pernah digunakan. 

Terdesak untuk mengembalikan kehebatan filem T1 dan T2 mungkin antara sebab filem kelima ini tidak boleh dibawa ke hadapan lagi. Apa gunanya filem Terminator kalau takde Arnold Schwarzennegger yang tua tu! Apa gunanya tiada robot versus robot kalau ianya filem Terminator! Dan sebab itulah, Genisys mengambil alih dan bertindak sebagai reboot kepada filem Terminator yang baru! Lupakan kejadian selepas Skynet yang dark and creepy tu! Bye bye judgement day! 

Filem ini membawa korang mengembara ke event filem The Terminator (1984) dan kemudiannya membawa kita kepada alternate timeline dek kerana takdir yang berubah akibat satu kejadian dalam filem ni. Dan dari situ, filem ni sudah wipe out semua event dalam kesemua filem sebelum ini adan memulakannya dengan kisah baru dan penuh dengan elemen time travel yang memang boleh confusekan korang kalau korang tak tonton filem-filem sebelumnya. 

Dalam filem yang diarahkan oleh Alan Taylor ini, T800 kembali sebagai robot power yang memang korang kenal tu. Dan ya, aku akui filem ni sebenarnya memang menunjukkan apa akan jadi kalau filem The Terminator (1984) tu dibikin pada 2015. Malah, terminator ohsem dalam T2 juga muncul untuk separuh masa pertama, sebagai persembahan pembukaan filem yang rancak dan menarik! 

Terminator: Genisys memang sebuah filem yang mengembalikan kehebatan tiga filem awal. Dan ianya memberi peluang untuk kesemua karakter berkembang dengan lebih dengan era gelap (zaman terminator berleluasa dibuang dari filem). 

Namun, jujurnya, ianya kurang sesuatu. Pertama, filem ni ada babak-babak yang cuba untuk memberikan roh baru dalam filem Terminator. Ada komedi yang diselitkan. Arnold punya lawak mungkin menjadi. Tetapi, elemen humor yang menggunakan editing dan visual agak kurang memberansangkan sekaligus menjadikan sesi Sarah, John dan T800 di balai polis tu antara yang memualkan. Konon nak tiru Guardian of the Galaxy lah tu! 

Kedua pula, Terminator kelima ini kurang ber’terminator’. Kita disajikan dengan terminator yang kurang umph dari segi persembahan. Pada aku, bukannya tak best. Cuma aku harap kemunculan terminator yang bertulang besi dan bergigi dan bermata merah tu ada banyak sikit sebagai penyeri. Bila takde mereka, Terminator: Genisys nampak tak kurang sengat. 

Malah, ketiganya, entah kenapa aku rasakan beberapa dialog dan lakonan Jason Clarke dan Emilia Clarke agak kurang menjadi. Ada few scene yang kelihatan kekok dan juga kurang keserasian. Seolah-olah T800 dalam lakonannya sendiri, dan dua orang Clarke ni dalam kisah mereka sendiri. Takde connection yang betul-betul menjadikan ianya roh filem ni yang sebenar. 

Namun, aku agak puji storylinenya yang dibina dengan jaya. Filem ni, kalau korang tak faham konsep time travel dan alternate time line plus tak tonton pula keempat empat filem dulu, memang akan buatkan korang confuse. Tapi, boleh je korang tonton sebagai stand alone film. 

Tidak dinafikan filem ni menjanjikan aksi-aksi yang agak lasak seperti filem sebelum Salvation. Walaupun aku gemarkan aksi lasak dalam filem ni, aku lebih suka aksi-aksi yang dibikin less CGI dalam filem-filem 90an Terminator dulu. Namun, aku akui aksi lasak dalam filem ni antara satu-satunya kepuasan menonton filem ni jika anda rasa terlalu pening dengan plotnya yang memerlukan korang link dengan previous film. 

A good start for a new Terminator storyline. Tak sabar jugak untuk saksikan sekuelnya nanti. Packed with action, but not as good as the classic. Terminator: Genisys membuatkan korang rasa filem Terminator Salvation tidak harus terjadi! Kan? Dengan twist besar watak utama John Connor, filem ni pasti tidak berjaya untuk memberikan aku rasa kagum yang besar. Tapi, aku enjoy through the movie. Cuma mungkin elemen yang tak patut ada seperti komik komedi bukan makanan filem sebegini. 

Filem ni ada post-credit scene. Jangan bangun lagi lepas credit role!

4/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Sunday, June 28, 2015

Review: Minions

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Pierre Coffin, Kyle Balda
Pelakon (suara) | Sandra Bullock, Jon Hamm, Michael Keaton

Aku rasa macam aku dah boleh faham bahasa yang aku sendiri tak pernah belajar. Walaupun tak berbekalkan subtitle, adalah agak pelik kerana aku sendiri mampu untuk memahami dan ketawa terbahak-bahak menonton filem ni. Gila! Memang! Aku sendiri yang dah tua ni pun mampu untuk ketawa walaupun ianya filem yang simple dan sangat-sangatlah tak ada apa-apa bagi penonton macam aku. Tapi tulah, aku suka filem ni! 

Kah3, memang gila! Filem ni memang gila. Aku pada mulanya agak ragu-ragu dengan kekuatan filem ni kerana aku sendiri tidak dapat ‘out of box’kan otak aku ini bagaimana the minions harus bergerak tanpa Gru. Tetapi penulis Brian Lynch telah berjaya membawa kisah makhluk kuning si peminat banana ini dengan jaya dan juga hebat! 

Kelakar minion memang nampak bodoh. Dengan bahasa apa-apa entah, yang bercampur-campur dengan perlakuan mereka yang tak terjangka, Minions memang sebuah filem yang 100% lawak. Memang nampak bodoh, tetapi mampu jadi ubat untuk hati yang gundah gulana. Kalau aku, filem ni memang lebih hebat dari Despicable Me sendiri apabila Gru berjaya ditenggelamkan dengan makhluk belaannya sendiri. 

Minions meminjam komedi Mr. Bean sebenarnya. Ianya komedi slapstick yang digarap dengan cukup sifat. Tetapi, kadangkala otak aku akan terbayang lagak Mr Bean cuma kali ini dalam bentuk animasi. Dengan tiga minions yang mempunyai karakter berbeza, filem ni memang tak henti-henti dengan adegan lawak yang tak kering gusi.

Dari segi visualnya, Minions memang memang terbaik. Visualnya memang cukup sifat dan sangat realistik. Watak Minions yang memang agak simple tu sungguh-sungguh real dan menjadi. Memang tak terjangka woi! 

Kehadiran Scarlett Overkill dari suara Sandra Bullock antara satu-satunya masa untuk korang relief sekejap dari gelak. Wataknya tak lawak mana, tetapi cukuplah untuk membuatkan lawak Minions ni jadi terlebih dos dan menjadikan filem ni terlalu bodoh. Geoffrey Rush sebagai narrator pula memang ohsem! 

Kalau korang nak tengok filem yang penuh dengan plot logik memang Minions bukanlah filemnya. Kalau korang nak ketawa terbahak-bahak tanpa henti, memang Minions antara filem yang wajib tonton. Memang nampak macam filem ni untuk budak-budak. Tetapi, ianya memang sebuah filem untuk semua lapisan masyarakat. Ianya mampu hilangkan stress. Sungguh! Aku tengah mengantuk masa layan sebab penat berjalan. Tonton Minions, terjaga terus sebab tak henti ketawa. 

4.5/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Thursday, June 11, 2015

Review: Jurassic World

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Colin Trevorrow
Pelakon | Chris Patt, Bryce Dallas Howard, Irfan Khan

Mesti semua orang menanti bagaimana filem dinosaur paling berjaya dari Spielberg menerima sentuhan baru. Dengan teknologi yang jauh bezanya dari zaman trilogy Jurassic Park dulu, pasti penonton yang semasa kecilnya menonton filem ni mahu merasai pengalaman baru memasuki dunia dinosaur ini pada usia yang lebih matang dengan lebih luas dan tanpa ada penghalang untuk imaginasi dinosaur berleluasa. 

Jurassic World ni pada aku semacam sebuah pengalaman kembali ke dunia dinosaur yang memang akan membuatkan penonton yang pernah menonton trilogy dulu rasa teruja pada satu sisi. Kalau yang tiga dahulu tu, kita diceritakan oleh Spielberg bahawa pengunjung memang tak sempat untuk menikmati keindahan Jurassic Park apabila ianya mula jadi kucar-kacir. 

Kali ni, dengan berakhirnya tragedi Jurassic Park 3, dan selang berbelas tahun, taman tema dinosaur itu dibuka kepada awam. Pada yang ingin mengimbau pengalaman merasai dunia dinosaur itu, Jurassic World memang menawarkan satu ‘tour’ yang memang menarik. Dengan teknologi, kita digambarkan yang Jurassic World ada sistem yang lebih moden dan futuristic. 

Sebahagian filem dihabiskan dengan membawa penonton melawat hampir keseluruhan pulau. Sambil-sambil tu, kita dibawa melihat pertunjukan yang memang takkan pernah dibayangkan kalau dinosaur tu wujud kat bumi. Ternyata, filem ni memang sebuah filem tribute kepada filem yang tiga dahulu. 

Itu dari satu sisilah. Kalau nak cerita pasal the whole story, aku rasa Jurassic World tak lebih dari tribute. Dia berjaya bawa aku ke dalam Jurassic World tapi tidak membawa feel seperti yang aku pernah rasa semasa menonton Jurassic Park. Filem ni punya cerita pun tidak berjaya untuk menyajikan satu adventure yang betul-betul tough. 

Kita diperkenalkan dengan Raptor (dari Jurassic Park 3) kalau seingat akulah. Kemudian, problem kali ni ialah adanya dinosaur kacukan yang lebih bijak dari raptor yang bijak (rujuk Jurassic Park 3). Dan ini kisah survival si Claire dengan anak-anak sedaranya yang datang melawat ke Jurassic World tu. 

Honestly, aku kurang suka bila Owen dan Claire diperkenalkan dengan cara yang tergesa-gesa. Tidak ada ruang yang cukup untuk aku merasa yang mereka ini ialah watak utama dalam filem ni. Aku seolah-olah tak tahu cerita mana yang sebenarnya nak bercerita. Terlalu banyak plot kecil yang sebenarnya seperti sebuah setup untuk Jurassic World 2 mungkin. Namun, setup tulah yang sebenarnya buat filem ni hilang arah. 

Jurassic World tidak berjaya membawa roh filem terdahulu. Kurang dinosaur diserlahkan sebagai major part of the film. Sebaliknya, terlalu banyak adegan sembang dan juga drama manusia yang menghimpit dan memenuhkan filem. Come on, ini filem dinosaur. Lebihkanlah dinosaur tu! Patutnya, dinosaur menghuni hampir keseluruhan filem. Bilangan dinosaur yang berada dalam filem ni pulak boleh dikira. Aiseh! 

Tidak banyak moment yang boleh buat aku rasa wawwww .... uhhhhh... eeeewwww... dan sebagainya. Aku menanti bila dinosaur spesies baru tu keluar, namun, aku tak dapat apa yang aku mahu. Adventurenya kurang dan semuanya bergantung kepada punchline Chris Patt yang tak ubah seperti menonton Guardian of the Galaxy versi dino.

Walaupun filem ni menyajikan elemen tentera dan juga high tech weapon, ianya tidak digunakan dengan sebaiknya. Sekaligus, ianya masih tidak mampu untuk memberi rasa ganasnya dinosaur. Senang cakap, roh tak ada. Aku expect filem ni ada banyak dino fight, dan juga visual yang memang best. Imbas kembali The Lost World dan Jurassic Park 3 yang memang memuaskan hati. Tapi Jurassic World hanya ada satu je kot dino fight yang gah. 

Jurassic World berjaya bawa penonton kembali ke Jurassic Park hanya sekadar untuk mengimbau kenangan. Ceritanya jauh dan kurang umph berbanding yang dulu-dulu. Tidaklah gagal. Cuma sederhana sahaja untuk sebuah kesinambungan yang berjarak agak jauh. Mungkin pandangan korang berbeza, tetapi, aku suka Jurassic World kerana hidupnya dunia taman tema itu dengan wajah-wajah Asia (taukenya orang Asia kot!) dan aku benci juga kerana ceritanya yang tak seberapa garapannya. 

3/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Wednesday, June 10, 2015

Lirik Kun Anta & Biografi Humood AlKhudher


Humood AlKhudher, artis Awakening Records ini sudah mula mendapat tempat di kalangan muda-mudi Malaysia. Lagu Kun Anta meniti di bibir-bibir. Nah, aku berikan maksud lirik lagu ini yang dipetik sumbernya dari Youtube.

Sedikit Biodata Humood AlKhudher boleh dibaca di nota Facebooknya di sini : link

My name is Humood Alkhudher. I was born in Kuwait in 1989. I was blessed with an educated, wise, and friendly father and a lovely mother. My father is a professor in psychology. He received his PhD degree from Great Britain, which is where I spent most of my childhood. My mother is an educated, friendly, creative person. I always love being around her and listening to her touching advice. She always pushes me ahead to achieve my goals and is a great influence and support throughout my life. 

I’ve always given great attention to beauty and Art. I feel that I’m addicted to anything beautiful in this world. That’s why when I look at my best interest; music comes first. I’ve always believed that every person in this world is powerful. Smart people are those who implement all their potentials in something beneficial. 

I feel that Allah has blessed me with a beautiful voice and great talent. I have tried my best since I was ten-years-old to improve my skills and contribute something useful to this world. I was blessed with an uncle who was already a well-known artist. I followed him into the studios and watched every step he made. I watched the way he wrote the lyrics, set up the rhythm, assembled the vocals, and performed on stage. I learned from his experience, which resulted in the reduction of the steps to my success. Afterwards, I had several offers from other artists to join them in their albums. I did not miss any opportunity and gave my ultimate effort to sing my best. My first auditions were very successful -Alhamdulillah; and the positive reaction of the audience was and will always be the inspiration to improve, to contribute more and more songs.

“What’s your goal in entering this field?” A random question I’ve always been asked. Most people think that artists are only seeking recognition or fame, but why circulate this theory onto all artists! I would lie if I said that fame was never in my mind, but it was never a primary goal for me. I believe that the greater the fame that you earn in this life, the greater the responsibility that comes with it. I believe that it’s my duty to express and defend my religion, country, and society. I believe that Allah will ask me on the Day of Judgment how I used the tools he has provided me with; and I'm working hard to be able to provide an honorable answer for that day. That’s why I spread the words of peace, love, morality, and Islamic spirituality in all my songs and performances.
source - FB Humood AlKhudher



♪ ✿ Lirik - Kun Anta | كلمات - كن أنت ✿ ♫ لأجاريهم، قلدت ظاهر ما فيهم Liujarihim, qollat tu zhohira ma fihim Ketika ingin bersaing dengan yang lain, aku ingin meniru perwatakan luar dan dalamnya. فبدوتُ شخصاً آخر، كي أتفاخر Fabadautu shakhson a-khar, kai atafa-khar, Jadi aku boleh jadi seorang yang lain, hanya untuk berbangga و ظننتُ أنا، أنّي بذلك حُزْت غنى Wa zonan tu ana, anni bizalika huztu ghina, dan aku sangka jika aku lakukan seperti itu, aku akan dapat kelebihan. فوجدتُ أنّي خاسر، فتلك مظاهر Fawajad tu anni kha-sir, fatilka madhohir, Tetapi yang kuperolehi hanyalah kerugian di atas perwatakanku ini. لا لا La la, لا نحتاج المال، كي نزداد جمالا، جوهرنا هنا، في القلب تلالا La nahtajul ma-la, Kai nazdada jama-la, Jauharna huna, Fil qalbi talala, Kita tidak memerlukan harta untuk menambahkan kecantikan, kecantikan dalaman (jauhari) ada di sini, di dalam hati ia bersinar. لا لا La la, نرضي الناس بما لا، نرضاه لنا حالا، ذاك جمالنا، يسمو يتعالى Nurdhin nas sa bima-la, Nardhohu la na ha-la, Za-ka jamaluna, Yasmu yataa’la Kita tidak perlu memandang pandangan orang lain untuk apa yang tidak ada, yang tidak sesuai dengan kita, itulah kecantikan kita, semakin bertambah hingga ke atas. Oh Wo Oh (6x) كن أنت تزدد جمالاً Kun anta tazdad jamala Jadilah diri kamu sendiri pasti akan menambahkan lagi kecantikan yang sedia ada. Oh Wo Oh (6x) كن أنت تزدد جمالاً Kun anta tazdad jamala aaa Jadilah diri kamu sendiri pasti akan menambahkan lagi kecantikan yang sedia ada. la la la la laaa la la la laa la laa la la la la laaa أتقبّلهم، الناس لست أقلّدهم Attaqabbalhum, anna-su lastu qalliduhum, Sungguh aku menerima mereka, tetapi tidak pula aku meniru perwatakan mereka إلا بما يرضيني، كي أرضيني Illa bima yurdhi-ni, kai urdhi-ni, melainkan apa yang aku terima itu, aku telah redha. سأكون أنا، مثلي تماما هذا أنا Sa akunu ana, mithli tamaman hazana, Aku ingin menjadi seperti diri aku sendiri, inilah aku فقناعتي تكفيني، ذاك يقيني Fakona a’ti takfini, za-ka yaqi-ni, hal ini kurasakan sudah cukup, dan aku sangat pasti. لا لا La la, لا نحتاج المال، كي نزداد جمالا، جوهرنا هنا، في القلب تلالا La nahtajul ma-la, Kai nazdada jama-la, Jauharna huna, Fil qalbi talala, Kita tidak memerlukan harta untuk menambahkan kecantikan, kecantikan dalaman (jauhari) ada di sini, di dalam hati ia bersinar. لا لا La la, نرضي الناس بما لا، نرضاه لنا حالا، ذاك جمالنا، يسمو يتعالى Nurdhin nas sa bima-la, Nardhohu la na ha-la, Za-ka jamaluna, Yasmu yataa’la Kita tidak perlu memandang pandangan orang lain untuk apa yang tidak ada, yang tidak sesuai dengan kita, itulah kecantikan kita, semakin bertambah hingga ke atas. Oh Wo Oh (6x) كن أنت تزدد جمالاً Kun anta tazdad jamala Jadilah diri kamu sendiri pasti akan menambahkan lagi kecantikan yang sedia ada. Oh Wo Oh (6x) سأكون أنا، من أرضى أنا، لن أسعى لا لرضاهم Saakunu ana, man ardho ana, lan as a’ la liri dhohum, Aku akan jadi mengikut kemampuan diriku, aku tidak perlukan orang lain menerimaku. وأكون أنا، ما أهوى أنا، مالي وما لرضاهم Wa akunu ana, ma ahwa ana, ma-li wama liridhohum, Aku akan jadi apa yang aku suka, kenapa aku perlu peduli tentang penerimaan mereka terhadapku. سأكون أنا، من أرضى أنا، لن أسعى لا لرضاهم Saakunu ana, man ardho ana, lan as a’ la liri dhohum, Aku akan jadi mengikut kemampuan diriku, aku tidak perlukan orang lain menerimaku. وأكون أنا، ما أهوى أنا،  لن أرضى أنا برضاهم Wa akunu ana, ma ahwa ana, lan ardho ana biri dhohum, Aku akan jadi apa yang aku suka, kenapa aku perlu berpuas hati dengan keinginan mereka. لا لا La la, لا نحتاج المال، كي نزداد جمالا، جوهرنا هنا، في القلب تلالا La nahtajul ma-la, Kai nazdada jama-la, Jauharna huna, Fil qalbi talala, Kita tidak memerlukan harta untuk menambahkan kecantikan, kecantikan dalaman (jauhari) ada di sini, di dalam hati ia bersinar. لا لا La la, نرضي الناس بما لا، نرضاه لنا حالا، ذاك جمالنا، يسمو يتعالى Nurdhin nas sa bima-la, Nardhohu la na ha-la, Za-ka jamaluna, Yasmu yataa’la Kita tidak perlu memandang pandangan orang lain untuk apa yang tidak ada, yang tidak sesuai dengan kita, itulah kecantikan kita, semakin bertambah hingga ke atas. Oh Wo Oh (6x) كن أنت تزدد جمالاً Kun anta tazdad jamalaaa Jadilah diri kamu sendiri pasti akan menambahkan lagi kecantikan yang sedia ada. Oh Wo Oh (6x) كن أنت تزدد جمالاً Kun anta tazdad jamalaaaaa Jadilah diri kamu sendiri pasti akan menambahkan lagi kecantikan yang sedia ada.

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Tuesday, June 2, 2015

Review: San Andreas

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Brad Peyton
Pelakon | Dwayne Johnson, Carla Gunino, Alexandra Daddario

Selepas ketakutan tahun 2012 difilemkan, rasanya dah lama kita ni tak disajikan dengan filem bencana alam yang betul betul baik. I mean, untuk sebuah filem yang lebih mensasarkan untuk penonton bergembira dan enjoy semua kemusnahan dan merasai seolah-olah ianya benar benar berlaku. Yup, 2012 mungkin antara filem besar yang memuaskan. Siapa tak kenal Rolland Emmerich tu kan? Tetapi, ending 2012 yang agak fiksyen dan ‘illuminati’ tu mungkin menghilangkan rasa realiti tu. 

San Andreas arahan Brad Peyton daripada cerita asal Andre Fabrizio dan Jeremy Pasmore yang ditulis lakonlayarnya oleh Carlton Cuse ini lebih kecil daripada memaparkan sebuah bencana sejagat. Pada masa filem bencana lebih mengajak manusia untuk berasa takut dengan global disaster, San Andreas hanya menumpukan kepada sebuah bandar atau daerah. 

Simple, mencemaskan dan juga tidak senang duduk! Itulah perasaan apabila filem ni bergerak ke hadapan. Bermula dengan adegan pengenalan watak Dwayne Johnson sebagai Ray menyelamat di sebuah cerun berbahaya, filem ni tidak membuatkan penonton untuk menunggu bencana seterusnya. Tidak sampai beberapa minit, filem ni mencetuskan lagi rasa gerun dengan tragedy Hoover Dam. 

Honestly filem ni memang sebuah adventure dalam bencana yang memang mudah. Ianya bukanlah mahu mengajak manusia berfikir dan membawa pemikiran seperti filem 2012. Ianya sebuah filem bencana yang dibikin untuk membuatkan penonton rasa terhibur dan dapat merasa detik debaran yang dirasai watak watak. Plotnya pun taklah besar mana. Ianya hanya mirip The Impossible yang cerita pasal tsunami tu! Just with extra cheese of action! 

Walaupun aku rasakan plot filem ni, yakni kisah si Ray dan Emma yang mencari anaknya Blake yang terperangkap, which is very typical plot, filem ni memang filem yang memang buatkan korang rasa berdebar. Thanks to the CGI yang pada aku sangat mengagumkan, ditambah pulak dengan scene yang memang selayaknya berada dalam filem sebegini. 

Kalau nak bandingkan adegan kereta kat atas jalan yang sedang retak dan dikejar donut besar dalam 2012, filem San Andreas ada banyak moment cemas yang sangat best! Scene tsunami yang memang thrilling giler, dengan bangunan yang runtuh di sana sini memang memadatkan filem San Andreas sebagai sebuah filem bencana alam yang mind blowing! Oh, skor muziknya juga membantu menaikkan rasa seram dan feel meremang bulu roma! 

Tapi, San Andreas tak lebih dari sekadar filem popcorn. Kalau nak fikir logik dan juga fakta, aku rasakan filem ni takkan mampu memuaskan korang. Namun, kualiti entertainment yang akan didapati, lebih dari yang dijangkakan. 

San Andreas memang 100% filem bencana yang dibikin sebagai hiburan. Ada sedikit ketakutan jika bencana itu benar benar berlaku muncul. Tapi, cuba untuk ketepikan semua fakta dan juga ilmu geo yang korang tahu dan enjoy it sebagai sebuah filem popcorn yang best! Menyaksikan Dwayne Johnson sebagai pelakon dalam filem ni juga membuatkan aku menyangka yang dia lebih better berada dalam 2012 menggantikan John Cusack! Kan? 

4.5/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini