Wednesday, April 13, 2016

Catatan DZK Terengganu Tour: Hampir Mengislamkan Kristian!

CATATAN INI IALAH CERITA LEBIH KURANG APA YANG TERJADI PADA MALAM ITU. DIALOG SEBENAR DALAM BAHASA INGGERIS.

Semalam (12.4.16) di Imtiaz Besut, Dr. Zakir Naik hampir mengislamkan seorang Kristian. Impress dengan cara dia bermain kata sehinggakan penyoal tergamam apabila masuk dalam 'trap' yg dicipta penceramah terkenal tersebut.
Penyoal, seorang Kristian, menyoal soalan berkaitan Bible. Yang mana dia harus percaya. Old Testament atau New Testament.
Soalan kacang bagi Dr. Zakir Naik.
Dia terus jawab, 'Jika kamu percaya pada Old n New, kamu patut percaya kepada the Last Testament, yakni Quran'
Tepukan gemuruh. Dr. Zakir Naik terus mengulas ttg Old n New Testament, cerita pasal Jesus bla bla bla dan kemudiannya bercerita ttg disebut Nabi Terakhir yakni Muhammad s.a.w. Di akhirnya, dia mengulas, Jesus bukan tuhan (seperti dlm video di youtube di kebanyakan ceramahnya) dan Muhammad ialah Nabi Terakhir.
Dr. Zakir Naik bertanya kepada penyoal, 'sekarang, kamu percaya Jesus itu nabi?'
Penyoal pun mengiyakan. Apabila ditanya ttg Nabi Muhammad itu nabi, penyoal pun mengiyakan.
Killer question, Dr. Zakir Naik terus soal, 'Adakah kamu betul2 percaya pada Kristian?'
Penyoal mengambil masa. Mungkin dia tidak tahu dia ialah Kristian yang bagaimana. Kemudian, dia jawab, 'ya'


'Jika kamu Kristian yg sejati, kamu patut percaya pada Quran juga'
Aku tergamam. Waw! melihat Dr. Zakir Naik mematahkan hujah penyoal dengan lembut membuatkan aku kagum sebentar.
Dr. Zakir Naik pantas bertanya, 'kamu percaya Muhammad itu nabi?'
Penyoal mengiyakan.
'kamu percaya Allah itu tuhan? '
Penyoal nampak macam blur kejap tapi dia mengiyakan.
' saudara, jika kamu sudah percaya Muhammad itu Nabi Terakhir, dan Allah itu tuhan, maka kamu ialah muslim'
Semu bertepuk tangan. Dr. Zakir ajak penyoal untuk menyebut pengakuan dalam bahasa Arab. Lembutnya Dr. Zakir Naik cuba mengislamkan penyoal ini tanpa memberitahu pengakuan dalam bahasa Arab itu dikenali sebagai syahadah.
Dia juga berkata ttg pengakuan itu ialah perkara penting dan solat dan rukun lain akan datang kemudiannya perlahan2.
Penyoal terperangkap. Penonton tertunggu2. Tiba2, rakan penyoal mendekati dan membisik. Lantas di mic, dia berkata, 'saya tak bersedia'
Penonton kecewa. Tetapi, melihat cara Dr. Zakir Naik menjawab soalan di depan mata buatkan aku rasa kagum dan puas hati.
smile emoticon

Sunday, April 10, 2016

Review: Superman vs Batman - Dawn of Justice

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Zack Snyder
Pelakon | Hendy Carvill, Ben Affleck, Gal Gadot, Jesse Eisenberg

Dari Man of Steel sehinggalah sekarang, aku nampak DC Comics sebenarnya tidak menyasarkan kanak-kanak dan remaja dalam golongan penonton filem diorang. Filem Man of Steel sendiri memang agak berat dari garapan cerita dan memang bukan gaya Marvel. Jauh. Sangat jauh. Namun, selepas Superman vs Batman hadir, aku sebenarnya tertanya-tanya, adakah ianya satu naskah untuk menunjukkan yang jangan main-main dengan superhero DC? 

Mana tidaknya, Superman vs Batman memang sebuah filem yang lebih berat dan dalam. Walaupun ianya tidaklah berat sehingga kau tertidur macam kau tonton filem Cannes, filem ni perlukan pemahaman yang besar. Bagaimana filem ni digarap dengan cara Zack Snyder sendiri menjadikan hanya penonton filem Zack Snyder sahaja faham bagaimana filem ni bermula dan berakhir. 

Pada aku, Superman vs Batman sebenarnya ialah sebuah filem ‘say hello to Justice League’ yang biasa. Walaupun ianya dinaungi kegelapan dan penceritaan yang memang tak sesuai langsung untuk kanak-kanak, pada aku yang dewasa ni, filem ni masih boleh menangkap pada sesetengah bahagian. Cuma ialah, walaupun aku tak adalah mengantuk menonton filem ni, aku tidak nafikan filem ni tidak mampu segah promosinya. 

Watak Batman lakonan Ben Affleck memang nampak lain macam. Ben Affleck nampak macam fake benar seriusnya tetapi aku suka juga lama-lama. Dia antara watak Batman yang menjauhkan gaya biasa Batman. Namun, Snyder tidak memilih untuk melebihkan banyak perkara tentang Batman dan hanya membuatkan Batman kelihatan tidak menonjol pada penceritaannya. 

Tapi, aku akui yang filem ni dibesarkan kepada Superman. Lex Luthor juga antara perkara yang menenggelamkan Batman. Nampak benar walaupun Batman berada di tajuk, dia hanyalah tukang sampuk yang masuk campur dalam perihal Superman. Batman juga hanya melintasi jalan cerita Superman hanya untuk menunjukkan yang dia akan membentuk Justice League. Tak lebih dari itu. 

Aku suka bagaimana Superman dibincangkan sebagai seorang false God. Itu aspek besar yang aku paling suka dalam filem ni. Kita berharap kepada alien sedangkan ada superhero yang lebih baik daripada Superman! Aku suka. 

Namun, mimpi Batman yang seringkali masuk dalam cerita memang membuatkan aku frust. Aku sebenarnya berharap yang Batman benar-benar bergaduh di alam nyata dan bukannya kuat di dalam mimpi sahaja. Mimpi-mimpi ini dilihat sengaja untuk memanjangkan filem. Bukankah lebih baik ianya diletakkan tentang background Batman versi Snyder? 

Takkanlah dua hero yang superhebat ini bertarung dan kemudiannya terus baik. Ah, memang sangat-sangat senangnya Batman memaafkan selepas berdendam. Senangnya. Semudah ABC Batman boleh menjadi kawan Superman. Mengarut! Thankslah kepada Wonder Woman yang membuatkan filem ni nampak lebih enak untuk dikisahkan.

Malah, elemen cameo yang dipaksa dek kerana DC Comics tidak sempat untuk menunjukkan filem stand alone superhero seperti The Flash, Aquaman dan Cyborg juga antara perkara yang membuatkan aku terpukau. Selebihnya, ianya hanyalah sebuah pertarungan yang mengecewakan daripada aspek penceritaannya. 

Pada aku, filem ni ialah filem hiburan yang sengaja dipanjangkan. Ceritanya sedikit sahaja tetapi dilengahkan sehingga ianya menjadi meleret di awalnya, lalu dihimpunkan pula kepantasannya di hujung cerita. Ada emosi pada sesetengah babak yang menjadi. Contohnya, babak letupan ketika Superman diadili. Tetapi, terlalu banyak babak meleret yang mendukacitakan pendamba aksi superhero ini. 

3.5/5

Saturday, March 19, 2016

Review: Allegiant

Tahun | 2016
Pengarah | Robert Schwentke
Pelakon | Shailene Woodley, Theo James, Jeff Daniels

Sekuel ketiga dari siri Divergent yang aku tonton ini nampaknya seperti tak ada arah. Nampak macam sesat dan terkapai-kapai nak naik. Tak macam filem pertama dan kedua yang memang bermula dengan baik menyaksikan Tris naik dari segi emosi dan jiwanya. Dalam filem sebelumnya, kita juga menyaksikan perbalahan antara puak yang menjadikan ianya sebuah filem young adult yang boleh dikatakan ok walaupun ianya kalah pada The Maze Runner. 

Aku tak membaca novelnya. Tetapi, menonton Allegiant nampaknya membuatkan aku rasa yang buku ketiga ialah hikayat Divergent yang paling mengada-ngada. Aku nampak bagaimana penulisnya cuba menggambarkan teknologi yang sangat keterlaluan dan boleh dilabel melucukan. Menonton penterjemahan kata-kata ke visual membuatkan aku rasa ianya sangat mengecewakan dan memalukan. 

Dua filem sebelum ni tidak lah hebat sangat. Tetapi, apa yang baiknya pada filem sebelum ni, kesemuanya kemas dan teratur. Walaupun aksi dan dramanya sekadar biasa, Divergent dan Insurgent masih mampu untuk memberikan debar. Entah kenapa, Allegiant gagal menampilkan kekuatan sebegitu rupa. 

Filem ni terlalu lain dari dua filem sebelum ni. Aku nampak usaha untuk menjadikan filem ni lebih intense dengan skor muzik ala-ala Tron Legacy. Nampak macam Daft Punk punya skor. Muzik tanpa henti tetapi malangnya gagal diadun dengan visual yang memuaskan. Kadangkala mendengar muzik ala-ala Daft Punk ini lebih menambah keterukan Allegiant.

Apatah lagi, filem ni ada dunia yang terlalu melampau-lampau dan mengarut. Boleh sahaja diterima akal jika garapannya lebih kemas. Tetapi, apa yang Allegiant bagi hanyalah sekadar macam nak tak nak. Lihat sahaja Hunger Games, walaupun pakaian punyalah pelik, tetapi ianya masih tetap diterima oleh penonton. 

Plotnya pula tidak tersusun kemas dan kelihatan seperti hampir sama dengan The Maze Runner. Kisah cerita di sebalik dinding. Manusia yang dijadikan harapan terakhir rupanya ialah penjahat sebenar. Semua kisah-kisah cliché yang sebenarnya sudah buatkan penonton boleh agak ke mana filem ni akan pergi. Plotnya kadangkala nampak cuba dipanjangkan dan sekali sekala mengundang kebosanan. 

Kesian pada Trish kerana kisahnya tidak diberatkan dengan baik. Pergaduhan puak yang berlaku nampak macam sangat-sangat kurang impak. Apatah lagi dengan visual yang nampak macam game yang penuh dengan tempat pelik yang tidak mampu diterima akal. 

Aksi fighting Tobias ialah antara yang aku kagumi. Memang itu antara perkara yang buatkan aku hilang mengantuk. Malangnya, jika korang bersabar sahajalah korang akan jumpa aksi dia fight. Tetapi, adegan fighting terlalu pendek. Alahai! 

Allegiant ialah salah satu siri Divergent yang pelik, melucukan dan gagal untuk membuatkan orang serius. Filem ni ialah bukti bahawa filem young adult perlu sesuatu yang segar dan baru untuk berjaya. Aku Cuma harap yang filem seterusnya nanti, Ascendant akan lebih baik dan kemas. Namun, jika anda bukan peminat Veronica Roth dan siri Divergentnya, pasti anda takkan ada mood untuk menonton filem terakhir tahun depan. 

3/5

Wednesday, March 16, 2016

Review: London Has Fallen

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Babak Najafi
Pelakon | Aaron Eckhart, Gerald Butler, Morgan Freeman

Propaganda. Itu sebenarnya yang aku nampak dalam London Has Fallen. Tapi, apa orang macam aku kisah pasal propaganda? Kalau nak cakap propaganda, semua filem tak kira dari apa negara sekalipun ada propagandanya tersendiri. Berpeluang menonton London Has Fallen. Memang kalau nak cakap pasal filem ni, sebenarnya agak ringkas je sebab filem ni tiada apa-apa yang istimewa, kecuali jika anda seorang penggemar filem aksi. 

Dari segi plot, London Has Fallen sebenarnya tiada satu pun yang istimewa. Plotnya yang boleh dijangka tidak dibina untuk mengujakan. Ianya dibina hanya untuk mengisi aksi dan juga adegan cemas yang menjadi keutamaan utama. Tetapi, apa yang aku suka dari segi plot, ianya segar dari Olympus Has Fallen. Dan kalau nak dibandingkan dengan filem pertama, plot kali ni sedikit berat dan lebih melibatkan dunia. 

Nampaknya Amerika sudah membesarkan propaganda untuk menjadi penyelamat dunia yang utama. Sampai habis semua ketua dunia-dunia terbunuh hanya sebab si penjahat nak Presiden US yang sangat-sangat sporting tu. 

Dari segi lakonan, filem ni hanya mempunyai lakonan yang boleh dikatakan puas hati. Aaron Eckhart sebagai presiden memang ok walaupun aku sedikit kekok sebab Presiden seharusnya berkulit hitam. Rasa pelik dan terbalik ini sudah aku rasakan sejak dari Olympus Has Fallen tetapi aku hanya berpandangan bahawa filem ni ialah permintaan lembut yang kurang menyukai orang kulit hitam berada di takhta paling atas Amerika. 

Penggemar filem aksi mungkin akan rasa puas dengan adegan aksi filem ni. Adegan aksi awal filem memang memuaskan. Kejam dan juga menggambarkan bahawa aksi filem ni memang tak boleh dipandang enteng. Memang aku puas hati dengan adegan serangan kota London dan juga adegan menyelamat Presiden. 

Kekurangan ketara filem ni yang aku nampaklah ialah CGI yang agak2 kayu dan memang murah. Walaupun ianya sebenarnya biasa-biasa, aku rasakan CGI yang lebih baik seharusnya digunakan untuk merealisasikan aksi-aksi letupan yang dipaparkan. Aku boleh kira berpuas hati dengan adegan letupan lagi, tapi adegan helicopter terhempas tu memang tak boleh blah la lemahnya! Adoi! 

Babak Najafi mengadunkan emosi dan juga patriotisme yang sangat tinggi dalam filem ni. Ada dialog-dialog yang menyindir kuasa besar dunia lain juga. Apapun, London Has Fallen berjaya memberikan aksi bercampur semangat yang boleh dikatakan berjaya. Amerika nampaknya membuktikan yang mereka tidak boleh dibuat main-main. 

Apapun, London Has Fallen mungkin sebuah filem yang cliché yang hanya mampu memuaskan penggemar filem yang tagihkan filem yang dipenuhi aksi padat bersalut cerita ringkas. Ianya tiada apa-apa yang spesel. Setuju jika ada yang membenci filem ni kerana propaganda yang dipaparkan. Tetapi, London Has Fallen antara hiburan popcorn yang ok. 

Lepas tonton movie ni, aku terus tanam azam yang satu hari nanti aku nak jadi warga Amerika. Hahaha… 

4/5

Saturday, February 27, 2016

Review: Munafik

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Syamsul Yusof
Pelakon | Syamsul Yusof, Nabila Huda, Fizz Fairuz

Setelah hilang buat beberapa lama dari industri setelah kejadian ngeri yang berlaku terhadap KL Gangster 2, Syamsul Yusof akhirnya menerpa semula dengan filem terbaru. Mengangkat tema seram sekali lagi, ini filem kedua yang bakal mengukur sejauh mana pengarah ini mampu menyeramkan penonton dengan gayanya. Khurafat yang ditayangkan 2011 aku puji. Gayanya terlalu bagus dan magisnya terserlah. Munafik pula bagaimana? 

Tidak aku nafikan yang Munafik sebenarnya kalah dengan Khurafat. Syamsul Yusof gagal untuk membawakan kesegaran baru dalam gaya penceritaannya walaupun percubaan nampaknya ada. Dialog skema dan juga lakonan kayu Syamsul Yusof sendiri nampaknya kecacatan ketara dalam filemnya. Bila dua benda ini masih ada di dalam filemnya, maka kesempurnaan itu masih tiada sampai bila bila. 

Munafik ada sisi baik dan sisi buruk. Satu sisi buruk filem ini ialah bagaimana ceritanya bercerita. Permulaan filem ni sangat-sangat hodoh dan tergesa-gesa. Tidak hairan sedikit pun dengan gaya penceritaan yang tergesa-gesa ini, aku dapat rasakan elemen ‘tergopoh gapah’ ini terhenti di pertengahan cerita saat seramnya bermula. 

Filem ni memang banyak Hindustani jugaklah. Watak Syamsul Yusof banyak menangis dan menginsafi. Juga nampak macam filem Indonesia, dek kerana penuh dengan ayat-ayat yang memotivasikan untuk kembali ke jalan yang benar (lebih banyak bercakap tentang kemaafan). Oh, macam biasa, elemen seram cedok dari Hollywood ada. Tapi bravo, cedok-cedok pun menjadi beb! 

Kelemahan paling ketara yang aku nampak ialah bagaimana Syamsul Yusof gagal memberikan ruang untuk setiap karakter berkembang dengan selesa. Setiap karakter memang macam eletrik. Keluar masuk dan kemudiannya tidak ada background story yang kukuh. Kita tahu dia ustaz, kita tahu dia ibu tiri, kita tahu dia imam, tetapi selebihnya, tidak ada penceritaan lanjut. 

Syamsul memilih untuk bermain dengan teka-teki dan belit-belit cerita untuk membuatkan penonton tertanya-tanya siapakah Munafik yang sebenar. Setiap karakter, walaupun background detailnya kurang, diuli-uli sehingga muncul syak wasangka dalam setiap karakter yang ada lantas membuatkan menonton meneka-neka siapakah si munafik yang menjadi fokus utama. Itu bagus. Oh, twist anak ustaz tu sebenarnya gagal di mata aku kerana aku berjaya menduga sejak dari mula. 

Selepas lama tidak menonton filem yang betul-betul seram buatan Malaysia, Munafik berjaya membawa aku melihat adegan seram tahap antarabangsa. Memang tak dinafikan lagi yang adegan seram filem ni antara yang terbaik sekali dalam filem-filem Malaysia. Adegan rasuk Nabila Huda dan permainan kamera yang sangat cantik menambahkan kekuatan adegan seram yang menjadi antara penutup aib filem ini. 

Penonton sebenarnya berjaya dikelirukan dengan watak ustaz yang tak mahu nak rukyahkan orang sebab kehilangan anak. Aku tak nafikan storyline filem ni memang membuli penonton untuk berfikir. Walaupun aku puas hati dengan plot twist dan juga keterujaan dalam mengikuti setiap babak, aku rasakan yang pengakhiran filem ini , selepas semuanya selesai, seperti sangat tergopoh gapah. Tidak ada waktu untuk penonton bertenang dan tetiba sahaja filem tamat. 

Kalau korang sukakan filem macam The Conjuring ataupun Emily Rose, memang korang patut tonton filem ni. Adegan rasuknya memang power beb! Memang buatkan korang teruja dan bagi penakut, boleh terjerit-jerit sampai cirit! Filem Munafik bukanlah sebuah filem seram kosong. Ianya juga sebuah filem yang mengisarkan ayat-ayat keinsafan yang ditambah dengan keseraman yang mampu membuatkan korang kecut perut. 

4/5

Thursday, February 11, 2016

Review: Ola Bola

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Chiu
Pelakon | Bront Palarae, Luqman Hafidz, JC Chee 

Berkesempatan menonton di GSC Berjaya Megamall, Kuantan. Di depan mata aku, ketika itu menyaksikan tiga kaum majority Malaysia sedang beratur membeli tiket. Mereka semua sedang bersedia untuk menonton Ola Bola. Sebelum filem bermula, aku lihat para penonton dari tiga kaum ini masuk ke dewan dengan nisbah yang hampir sama banyak bagi setiap kaum. 

Di sini pun sudah nampak yang Ola Bola ialah ‘magnet’ yang berjaya membuatkan Chinese, Indian dan Melayu tidak mengakui bahawa Ola Bola ialah milik Melayu semata-mata. Ola Bola ialah milik kita bersama dan filem pun bermula. 

Pembukaan filem ini memang fantastic. Apa yang Chiu bagi memang sangat-sangat memukau. Dipersembahkan dalam visual yang meyakinkan dan cantik, Ola Bola membawakan permulaan filem yang sangat kurang meyakinkan (pada akulah). Sebabnya apa? Sebab aku masih kurang yakin dengan semangat yang cuba dipaparkan di permulaan filem. 

Melangkah ke tengah filem, aku nampak yang filem ni sudah membuat pusingan U turn yang sangat unik. Bayangkan dengan wajah-wajah pelakon baru yang aku sendiri tak pernah kenal, aku boleh merasakan satu semangat kesukanan dan juga penyatuan bangsa dan etnik di dalam setiap babak. Dan di sinilah Ola Bola meraih kehebatannya. 

Chiu tidak meletakkan Ola Bola sebagai filem buat duit. Tetapi, Ola Bola dipersembahkan sebagai satu cara untuk menghidupkan patriotism dalam setiap penontonnya. Tak kira apa bangsa, apa sahaja darjatnya, Ola Bola sebenarnya mengajak kita sebagai rakyat Malaysia untuk mengenang kembali sebuah kisah sejarah (yang diubah suai) yang pernah menjadi kebanggaan kita. 

Generasi sekarang kurang mengetahui atau tidak pernah tahu tentang Sukan Olimpik Moscow. Malah, kisah team kita sendiri itu yang pada masa itu sudah gah juga sudah tenggelam buat masa ini. Ola Bola membawa kisah itu kembali dan mengajak kita untuk menjadi lebih bersemangat kerana kita ada sejarah dimana kita pernah naik. Dan kejatuhan tidak bermakna kita tidak akan naik semula. 

Dari segi persembahan visual, memang tak dapat dinafikan yang filem ni sama tarafnya dengan The Journey. Paling memukau ialah adegan keretapi pada awal filem dan juga adegan-adegan bola sepak di padang. Chiu berjaya meniru visual permainan bola sepak seperti menonton LIVE perlawanan sebenar dan berjaya menghidupkan permainan yang dibina dengan emosi yang ada. 

Dari segi lakonan, aku tidak nafikan yang lakonan kesemua pelakon baru sangatlah meyakinkan. Walaupun ada di antaranya tidaklah mencapai tahap, lakonan setiap pelakon sentiasa diperkuatkan oleh pelakon lain sehinggakan emosi berjaya dilontarkan. Bront Palarae yang hadir sebagai pak lawak yang tidak penting mana berjaya mencuit hati. Ianya ialah comic relief yang sangat berjaya dan unik. Tabik spring kat Bront! 

Kalau korang bukan peminat bola sepak, tak perlu membuta tuli buang filem ni ke tepi. Filem ni bukan untuk peminat bola sepak sahaja. Filem ni ialah untuk semua. Sesiapa sahaja yang menonton file mini akan sedar yang filem ni bukanlah filem sport, tetapi filem yang lebih terarah untuk membentuk patriotisme dalam diri. 

“Kita kalah sama-sama, kita menang sama-sama” . Itulah antara ayat yang diingati dalam filem ni. Di sebalik Ola Bola adanya isi yang bukan bermatlamatkan duit semata-mata. Saksikanlah wahai pembikin filem semua, bahawa kejayaan akan datang apabila kita tidak memikirkan fulus semata-mata. The Journey, Polis Evo dan Ola Bola ada ramuan lengkap. Cerita yang bagus, emosi yang mencengkam dan juga kerja keras yang membawa kepada kejayaan. Sokong Ola Bola! 

4.5/5

Saturday, January 9, 2016

Review: Dilwale

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Rohit Shetty
Pelakon | Shah Rukh Khan, Kajol, Varun Dharwan, Kriti Sanon

Dilwale mencatat satu fenomena baru. Sana sini bercerita tentang hebatnya filem ni yang menggandingkan Shah Rukh Khan dan Kajol ini. Dan yang paling penting, promosinya kebabom! Memang meluas dan berjaya menarik penonton hindi yang sudah muak dengan Bollywood yang sudah melencong dari trek asalnya pada zaman 90an dahulu. Berkesempatan menonton, dan inilah beberapa pendapat aku tentang filem ni. 

Bagi yang tidak menghafal nama pelakon Bollywood sahaja, pasti mereka juga mengenali Rohit Shetty. Seperti filem-filemnya terdahulu yang memang boleh diibaratkan filem lawak gila bangang (macam filem lawak MIG versi Bollywood), Rohit Shetty juga terkenal dengan filem-filem aksi yang memang memaparkan aksi out-of-box seperti Singham. Rohit Shetty ni memang terkenal dengan permainan warna dalam filemnya, juga twist plot yang bersepah di mana-mana. 

Jika korang menonton filem-filemnya terdahulu, korang akan rasakan yang filem Dilwale tidak ada apa sangat yang harus dibanggakan. Pada aku, menyaksikan love story si tua dan juga si muda seperti mengingatkan aku kepada Mohabbatein yang lebih power persembahannya. Tetapi, harus diingat, Rohit tidak membina Dilwale untuk kita menangisi cinta, tetapi mengajak kita untuk berhibur bersama cinta yang dibina. 

Maka, wujudlah cinta Kaali dan Dev. Dan pada masa yang sama juga, ada kisah cinta Veer dan Ishita. Dua cerita ini yang satunya berlaku pada suatu ketika dahulu akhirnya memporak-porandakan cinta yang berlaku pada masa sekarang. Pada aku, perkara ini bukanlah sesuatu perkara yang luar biasa. Malah, ianya cliché Bollywood yang sudah biasa. 

Dilwale bermula dengan bahagian-bahagian lawak gila bangang seperti filem-filem Rohit Shetty yang lain. Lawak-lawak versi Rohit sebenarnya mungkin menghiburkan sesetengah penonton tetapi juga bakal membuatkan penonton rasa meluat sekali sekala jika kurang biasa dengan filem-filemnya. Oh, sudah pasti ada aksi lasak yang memang best jugak! Kehadiran Johnny Lever juga mungkin menambah perisa dan kenangan dalam filem ini. 

Aku tidak sifatkan itu semua sebagai kelemahan, tetapi ianya lebih kepada kebiasaan. Namun, satu perkara besar yang membuatkan kebiasaan itu hilang dan menjadikan filem ni luar biasa ialah kerana Shah Rukh Khan dan Kajol. Aku akui, selepas bergandingan dengan dalam My Name Is Khan, aku rasakan inilah watak-watak cinta dua pelakon ini yang ditunggu-tunggu. Sudah lama penonton mahu melihat mereka bercinta seperti Dilwale Dulhania Le Jayenge. Dan nah, a hit formula! 

Peranan Pritam dalam filem ni sangat besar. Gerua dan Janam Janam sangat berhantu. Ianya seperti membawa kita kembali ke zaman Kabhi Khushi Kabhie Gham. Dan itulah antara benda besar yang membuatkan kisah biasa ini menjadi luar biasa. 

Walaupun aku sebenarnya kurang berpuas hati dengan endingnya dan juga kehadiran Boman Irani yang kelihatan macam nak memanjangkan cerita dan menambah babak-babak je, aku rasakan Dilwale berjaya menghidupkan kembali aura Kajol dan SRK. Walaupun filem ni bukan filem mereka sepenuhnya, mereka berjaya memberikan satu fenomena dan melariskan filem biasa ini. Pada aku, Dilwale hanyalah masala cinta biasa yang hanya dibesar-besarkan keindahannya tanpa sengaja. 

3.5/5

Thursday, December 31, 2015

Review: Brothers

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Karan Malhotra
Pelakon | Akshay Kumar, Sidarth Malhotra, Jacqueline Fernandez, Jackie Shroff

Bollywood ada dua superpower yang akan digunakan bilamana mereka bersedia untuk gunakannya. Satu, kisah cinta epic yang diulang-ulang tapi tak jemu-jemu. Kedua, kisah pasal keluarga dan adik beradik yang confirm meruntun jiwa jika ada yang menontonnya. Dua formula Bollywood ini tak pernah lekang dari dulu sampai sekarang dan ternyata ianya berjaya walaupun ada orang cakap benda ni cliché dan mengarut! 

Karan Johar mengadaptasi semula sebuah filem Hollywood berkisar tentang Mixed Martial Art yang bertemakan pergaduhan adik beradik dan kekeluargaan. Ketika aku menyaksikan Warriors, filem asal Hollywood itu masih sesuai dan sangat-sangat menarik sebab jarang Hollywood bawa kisah adik-beradik ke layar, Karan Johar meyakinkan yang Bollywood ialah tempat untuk filem-filem sebegitu. 

Adaptasi Warriors ke layar perak yang juga diterbitkan oleh penerbit sama dengan kerjasama Dharma Productions ini membuktikan yang Bollywood mampu untuk buat lebih baik. Dalam adaptasi filem Knight and Day (tajuk Bollywoodnya Bang! Bang!), genre adaptasi official ni nampak macam kurang ruang dalam industry Bollywood. Tapi, Brothers membuktikan sebaliknya. 

Brothers melebihkan elemen adik beradik dan kisah silam si bapa dengan sempurna. Dengan adaptasi yang mendekatkan penonton dengan ruang lingkup kisah kekeluargaan Bollywood, Brothers membuang elemen asal dan memberikan ruang untuk penonton merasai pengalaman kisah pergaduhan dua saudara yang saling membenci ke tahap maksimum. 

Tidak dinafikan, aku dah naik meluat tengok Akshay Kumar berlakon dalam filem sebab banyak sangat mukanya muncul dalam filem tahun 2015. Tapi, seriously aku puas hati dengan lakonannya dalam filem ni sebagai cikgu yang minat MMA. Dia bawa lakonannya ke tahap maksimum dan membuktikan yang dia mampu berada di layar bukan sebagai pelakon yang gila duit semata-mata! 

Music Ajay-Atul memainkan peraan besar dalam filem ni. Setiap mood dalam filem ni rasa macam sangat-sangat dekat dan kita akan bergembira dan bersama dengan kisah mereka. Lagu item song yang sekadar mengisi ruang boleh menjadi halwa telinga. Tetapi, yang paling best ialah lagu tema Brothers yang memang kicknya lain macam. 

Lakonan Jackie Shroff memang sangat-sangat mengujakan. Malangnya, untuk Jacqueline Fernandez membesar, memang tidak dapat. Sebab filem ni lebih kepada filem lelaki sahaja. 

Tak dinafikan MMA dalam filem Hindi nampak sikit weirdo. tetapi dengan kekuatan jalan cerita, MMA dalam filem ni sangat meyakinkan walaupun ianya mengingatkan aku kepada Real Steel sekali sekala. 

review filem asal bertajuk WARRIOR:

Warrior, filem asal arahan Gavin O’Connor nampak kecik sahaja apabila Bollywood mengadaptasi dengan lebih baik cerita asal Hollywood pengarah itu. Mungkin ada yang menggemari filem asal, namun aku rasakan sebagai penonton yang menyukai elemen adik beradik dalam filem ni yang dibawa dengan elemen hindustaninya yang cantik, aku memenangkan Brothers lebih dari Warrior. 

Dan belajarlah bahawa sejauh mana bergaduh adik beradik, memang air yang dicincang takkan boleh terputus. 

4.5/5