Saturday, August 6, 2016

Review: Lights Out

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | David F. Sandberg
Pelakon | Teresa Palmer, Alexander DiPersia, Gabriel Bateman

Ok, sebelum aku bercerita lanjut pasal Lights Out, aku nak cakap yang aku sebenarnya tertinggal untuk follow sekuel The Conjuring. Jadi, kalaulah filem tu boleh dijadikan comparison untuk bertanding siapa lebih hebat, apa yang kau cari tiada di sini. Aku bukanlah gemar menonton filem horror, tetapi apabila ianya mengaitkan nama James Wan, ianya sedikit sebanyak buat aku tertarik.

Lights Out versi filem pendek memang tak dinafikan berjaya memberi cara baru untuk memberikan horror dalam filem seram. Buat pertamakali, rasanyalah, kau tidak akan dikejutkan bukan dengan adegan-adegan hantu melintas, dan juga tangan yang sentiasa nak gapai-gapai buat cameo. Dalam Lights Out, point besar yang kau akan jumpa ialah, teknik untuk menakut-nakutkan memang sangat-sangat fresh. 

Dari filem kecil itulah, David F. Sandberg memberikan cerita yang lebih besar. Kali ini, makhluk menakutkan itu sudah ada nama dan kisahnya juga lebih besar. Ini ialah filem pertama David F. Sandberg selepas diberi kepercayaan oleh James Wan dan team untuk menterjemahkan karya pendek itu kepada penonton yang lebih besar. 

Ternyata, Lights Out memang segar dan lebih scary dari filem-filem horror yang mana kaedah seramnya sudah mula membasi. Lights Out memberi definisi baru horror dengan menampilkan permainan cahaya dan juga kegelapan. Kalau kau nak tahu, kerimasan filem ni memang tak dapat dinafikan berjaya sehinggakan kau nak menonton dalam cinema yang gelap tu pun kau rasa seram sejuk. 

Malah, apatah lagi selepas balik rumah. Confirm, kau nak tutup lampu untuk tidur pun kau akan rasa Diana sentiasa memerhatikan kau. Kalau budak-budak tengok, memang tak tidur malam lah budak-budak tu. 

Dari segi plot, aku rasakan ceritanya ringkas namun main point utama cerita berjaya disembunyikan dengan baik. Sepanjang filem ini, penonton disajikan dengan kisah anak yang meninggalkan ibunya namun pada masa yang sama masih ambil berat pasal adiknya. Pemilihan kisah kekeluargaan dalam filem horror memang antara formula yang menarik kerana selain adegan seram, filem ni lebih bermesej dan tidak kosong. 

Dengan watak yang hanya boleh dibilang dengan jari, filem ni bergerak tanpa ada sedikit rasa lewah. Setiap adegan dibikin dengan baik dan aku berjaya untuk menangkap satu-satu perkara yang diceritakan. Malah, sedikit komedi yang disuntik dalam filem ni menjadikan filem seram ni ada waktu rehat sebentar dari keseraman yang datang bertimpa-timpa. 

Namun, aku sedikit kecewa dengan ending yang pada aku boleh diukir dengan plot twist yang lebih baik. Ending filem ni terlalu ringkas dan gagal menerbitkan unsur kasih sayang ibu dan anak yang dibawa sepanjang filem. Namun, setelah dapat tahu yang penerbit dah bagi lampu hijau untuk filem sekuel, aku harap filem keduanya lebih better dalam sentuhan twistnya. 

Apa aku boleh cakap pasal Lights Out ialah ianya seram, segar dan menghiburkan. Kau pasti akan ketawa dengan teletah Martin yang sangat-sangat berjaya dalam lakonannya. Lights Out ialah fenomena seram baru yang memang wajib tonton. Kalau kau rasa filem ni ada adegan seram biasa, kau memang silap. Segar, lakonan mantap, dan yang paling penting, simple! Formula seram yang menjadi.

4.5/5

No comments: