Friday, November 18, 2011

Fakta: Mark Zuckenberg Masih Jewish!


Orang kita cepat je percaya kalau ada khabar angin. Bukan aku nak cakap apalah, tap dalam kita bermain dengan penulisan, aku rasa lebih baik kalau kita tulis dengan usaha (maksud aku, mesti ada pengkajian supaya kita tak dilabel sebagai 'b.d.h'). Kan3. Maaflah.

Cerita panas hari ni, yang sudah mula menggegarkan Malaysia, khususnya blogger Melayu adalah tentang BETUL KE MARK ZUCKENBERG MASUK ISLAM?

Petikan artikelnya adalah seperti di bawah:

This amazing and highly interesting piece of information just landed in. Unofficial sources claim that Facebook CEO Mark Zuckerberg has made the decision to convert to Islam, and will henceforth be known as Mark Abu-bakar.

Artikel ini, pada pengetahuan korang sudah lama tersebar di page berita palsu, seperti mana kes Mark Zuckenberg nak tutup Facebook pada suatu ketika dahulu (teringat bagaimana orang kita gembira bebeno sebab Facebook yang 'melalaikan' sudah akan tamat eranya).


Tarikh artikel ini sebenarnya adalah pada 1 April dan guess what, it is an April Fool story. Apapun, hati aku kuat mengatakan ini semua adalah hoax, ataupun penipuan.

Mark Abu-bakar said:
I’ve been wanting to convert since a very long time. Yesterday, when we finally decided to shut down Facebook for 24 hours in October, i took some time out to think about what actually defines my life. I came to the conclusion that if there’s no Facebook, there’s no Mark Zuckerberg. That’s when it hit me. I was lucky that someone on Facebook had a web app for online conversion, so i went forward with it. Yes, its true. The app also posted a notification on my wall, you can check it out. May the lord be with you.

Mark Abu-bakar has also said that he now plans to take time off Facebook on concentrate on something that has a more positive outcome. He also hinted that Facebook headquarters might be shifted to Afghanistan as well.

'
Afghanistan', apa ke jadahnya si Mark Zuckenberg nak bawa HQnya ke Afghanistan?

Aku cuba cari kebenaran di sebalik kata kata ini dan aku terjumpa dengan hanya blog blog dan sumber yang tidak kukuh. Jadi kesimpulannya, this is bullshit again.


Dalam artikel sumber tersebut, 2 Oktober kononnya Facebook akan ditutup. Akan? Eh, bukankah sekarang November? Aduhai si copy paste. Lihat tarikh ma. Kita dok online tak tutup tutup pun Facebook tuh. Anda tertipu lagi sebab ini adalah satu lagi HOAX yang direka sempena APRIL FOOL! TQ...


Ini adalah pendapat peribadi. Terpulanglah kalau nak percaya atau tak.

2 comments:

Aiman said...

kah3! makan dalam nampak..

bro.. aku tulis khabar angin..

aku tulis sbb aku blogger..

aku tulis bkn sbb aku percaya,,

baca sgla yg aku tulis dgn dua mata,,

dan aku tulis brdsrkan BEBERAPA artikel.. beberapa mksudnya lebih dari satu.. T_T kesian..

sbnrnya aku nk tmbh dalam artikel aku bbrpa ayat lagi, tapi aku jenis suka bg orang fikir... haha!

1:1.4
2:steave job hadiahkn ipad nano
3:mcm ko ckp, afghanistan, tkda tmpt lnsung kt ngara tuh
4:khabar angin 7 bulan lepas

n more, it is not completely close the fb, but 24 hours support the farm animal day T_T
haih...

aku blogger, ko tau kn blogger nak apa ? SEO .. bukti ? pergi la google Mark Zuckerberg masuk islam..1st page top 1st..

aku bukan pnyampai brita tak betul.. haih..

Sorry.. aku dah tulis kt tmpt ruang komen, nak letak URL sila guna name : url mcm aku buat ni.. ko letak link, aku delete lerrrr...

Happy Blogging dude :D

Aiman said...

aku respek ko, sbb mmg aku tgu orang bukak cerita mcm ni, haha, senang cerita ko dah bagi link ke sini,, aman hidup aku..

+ kalau ko baca entri aku dari lepas2, (bukan yg dah lama, sbb time tu aku still budak2), entri2 aku aku selitkan pengajaran..

dan entri mark zuckerberg tuh, aku tekankan sikap kta yang suka bersangka buruk.. boleh ?

aku tak kata buruk kalau fikir berita mark tu 100% hoax, tapi, just nak buka fikiran orang tentang sikap yang diorang tak sedar ada dalam diri diorang.. disamping main seo laa :D

btw.. thumbs UP!!

"artikel aku semua hasil tulisan yang aku perah otak, im not a dumb copy paster" - disebabkan ko letak link di entri aku, so i guess, ko mmg mksudkn kpd aku.. :)

follow me, then u noe, wat type of writer I am..