Monday, June 6, 2011

Screengrab: Capture Fullscreen Dengan Lebih Luas

Sebagai seorang blogger, amatlah penting untuk letak gambar dalam post kita. Bukan apa, supaya ia tampak lebih menarik dan jelas. Malahan, dengan adanya gambar, post kita lebih senang difahami dan memudahkan pembaca. Apa perisian yang korang pakai untuk capture skrin? Semestinya cara manual adalah seperti dijelaskan di bawah:

1) tekan CTRL dan PRT SC (print screen) serentak.
2) buka PAINT dan PASTE / CTRL + V
3) SAVE

Ataupun, korang akan pakai perisian seperti Photoscape. Di Photoscape, lagilah mudah, tekniknya sebegini:

1) Klik Screencapture
2) SAVE

Tapi, tahukah korang resultnya hanyalah tak lebih dari gambar ratio skrin lebar seperti di bawah?


Bagaimana kalau korang nak capture skrin lebih luas? Bayangkan jika gambarnya terlalu besar dan tidak cukup untuk capture, bagaimana nak dibuat? Bagaimana untuk capture the whole post dalam satu gambar? Tahukah anda cara untuk dapatkan screencapture yang lebih besar? Begini...

Aha, macamtu la yang kitorang selalu buat, tapi tak puaslaa.. asyik kecik je. Tak ada ke yang besar sikit, orang cakap, lagi besar benda tu, lagi enak kitorang pandang, sedap kitorang tekan dan main.

jawapan:

Ai, itula, lain kali cikgu suruh baca buku tutorial, korang g berfantasi pasal Nora Elena! Tak padan dengan kecik, gatal nak 'main'! Ooo.. korang nak besar ye, cikgu pun suka 'main' yang besar... kalau nak besarkan benda tu..

Gunakan,


(kenapa aku rasa ayat aku macam iklan pencuci tandas... uhuhu)
tambah add-on Screengrab kat Mozilla Firefox korang dengan klik link ni:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/screengrab/

Lepas korang download dan install, korang akan perasan apabila korang 'right click' mouse korang, akan muncul perkataan ScreenGrab.. seperti di bawah:


Jadinya, korang akan lihat ada dua benda, SAVE and COPY. Apa lagi, try la klik, don't worry, takkan hilang dan meletup punya Mozilla korang.

Ada soalan?

Apa itu SAVE and COPY?

jawapan:

SAVE itu adalah kedai kereta, SAVECOST.. COPY pulak adalah air itam KOPI!

Hmm.. ada lagi soalan?
Tu, 4 benda dalam SAVE and COPY tu macamne nak guna? Kami excited dah ni, nak main dengan gambar Nora Elena yang besar gedabak!

Jawapan:

Siapa Nora Elena? Minah ni??

Ok ok.. cikgu tau korang dah tak sabar sangat dah nak 'main'.

Dalam SAVE and COPY ada pecahan empat benda, iaitu COMPLETE PAGE/FRAME, VISIBLE PORTION, SELECTION dan WINDOW..

COMPLETE PAGE/FRAME
Kelebihannya kalau korang klik ni, the whole page dari kepala sampai la ke kaki akan dicapture. Korang try klik tengok, jangan terbeliak bijik matak sudah!

VISIBLE PORTION
Kelebihannya, ia akan capture kawasan yang berada di dalam window sahaja. Pada masa yang sama, ia akan ejas supaya semua benda yang nampak half je akan dibuang. Jadi kemas dan tak perlu crop!

SELECTION
Korang boleh crop terus pada paparan dan save. Tak payah nak masuk Photoscape dah!

WINDOW
Ini capture tetingkap macam biasa.

Itu saja tutorial dari aku. Harap korang paham dan mencuba di rumah. Ada soalan lagi??

Cikgu, saya tak paham kenapa gambar nora elena dan seth tan diletakkan dalam tutorial ni.
Saya dah tanya kera di hutan berkenaan gambar Adinda Evans di post ini
(klik)
dia kata
"@#%&%@^@**(@%@(*&^%$^&@#$%^&#"
(bahasa kera yang tak dapat diterjemahkan)
saya tak paham.. saya masih nak tanya cikgu,
adakah seseorang itu wajib menonton drama bersiri ini di tv3 sebelum mendownload Screengrab?


jawapan:

Huh, kenapalaaa kau pergi tanya kera.. lurus bendul betul!

sekian!

10 comments:

shahjiehan said...

1st time datang sini rasanya..

salam ziarah


slalu aku dok guna snipping tools je...

k e y r i said...

erk, tak faham... =.=

Sunah Mohammad said...

wahhhhhhhhh~ tak reti la pulak nak guna yang canggih2 niii... hahaha~

!! Kodet !! said...

aku slalu guna photoscape jerk

schaze zainn said...

wah, baru tau boleh guna potoscape tu. dah lame ade dlm pc tp ta reti guna pun..ekeke :D

first time jenjalan kat sini ;p

abglan said...

Trime kasih ye, kongsi..

lalink7 said...

duk area beseri ker? lorr..dekat la kitaa..hehehe =p

photscape mmg memudahkan kerja2 pembaikan gambar..best2

Jue said...

sy lebih suka guna screengrab sbb mudah, sy ade install pixlr Grabber, tp xtau nak guna.. ngeh3..

Hanim Mahali said...

tetiba nama Adinda Evans n Nora Elena dalam satu entri... #erk

Mohd Yusuf said...

saya guna manual yg biasa je...hahaha. info baru nie...nanti bleh try.