Sunday, June 5, 2011

Letak Iklan Large Rectangle Nuff Dengan Betul

Ramai sebenarnya yang masih menggunakan nuffnang walaupun nampaknya sekarang kadar pemberian buffered earning nampaknya makin berkurangan. Ada satu perkara yang ramai orang tak sedar. Di mana sebenarnya Nuffnang mahu kita letakkan iklan mereka? Jawapannya tak ada pada aku, tapi korang semua boleh tahu tentang hal tersebut dari pihak syarikat Nuffnang sendiri. Aku akui team sokongan mereka memang the best! Sebelum ini, aku sudah bertanya tentang kebenaran bahawa update survey di laman akaun nuffnang juga amat penting untuk memastikan kehadiran iklan. Rujuk link di bawah:

Betul ke update survey dalam akaun nuffnang kita mampu membuka peluang untuk kita mendapat bilangan iklan yang melimpah ruah?

Dalam jawapan yang diberikan oleh pihak nuffnang ini juga, jelas dapat dilihat dalam satu perenggan tertulis dalam bahasa Inggeris (lalu diterjemah dalam BM, bukan menggunakan Google translate) menyatakan:

Skycraper patut menjadi elemen pertama di sidebar dan bukan di tempat lain (maksud tempat lain itu adalah jamban, dapur rumah, mahupun ruang tamu anda). Leaderboard ads pula patut menjadi perkara pertama yang dilihat pembaca semasa membuka blog anda. Begitu juga dengan Large Rectangle yang sepatutnya berada di bawah post pertama anda.


Jadi, dari pada penjelasan di atas.. semestinya teknik letak iklan yang betul adalah begini:

Iklan Leaderboard:
1) letakkannya di atas sekali page blog anda. Kalau boleh header blog korang tu berada di bawah iklan dan bukannya di bawah.
2) header blog janganlah besar gajah. Nanti satu page tu penuh dengan header, pembaca nak kena skrol baru nampak iklan akan menjadikan iklan Leaderboard sukar dilihat.

Iklan Skycraper:
1) letak sebagai widget di tepi kiri atau kanan blog anda, paling atas sekali dalam susunan.
2) letakkan surveynya sekali supaya korang boleh tau siapa yang selalu kuar masuk blog ni.
3) survey itu penting sebab Nuffnang nak tahu sasaran iklan. Kalau male banyak, mungkin dapat iklan spender.. kalau female banyak, dapatlah iklan coli...

Iklan Large Rectangle:
1) apa yang ramai orang salah ertikan adalah tentang kedudukan iklan ini. Iklan ini tidak patut berada di atas post (berdiri sebagai widget HTML).
2) Large Rectangle patut berada di bawah post pertama anda. Itu kehendak nuffnang.


Soalannya yang akan korang tanya pastinya,


Cikgu, saya tak reti main ejas kod HTML ni. Macamne nak letak kode ni di bawah post pertama? Adakah setiap kali semasa saya menulis post baru, saya perlu copy and paste widget Large Rectangle ke dalam post saya sebelum publish?

JAWAPAN:

Oooo.. x reti main... Adinda Evan 14 taun pon dah reti main.. xkan korang tak reti kot!!!

Tak perlu risau, kalau korang rajin nak copy paste HTML code Large Rectangle tu tiap kali korang buat entry baru, silakan.

Tapi..

Cara paling mudah dan berkesan dimana korang just need to do it once, adalah begini...

Langkah 1:
Log in blog anda.

Langkah 2:
Tenung dan angguk kepala dua tiga kali. Lepastu pandang kiri pandang kanan. Bunyikan jari anda se stylo mungkin.

Langkah 3:
Pergi ke 'Design', kemudian, klik 'Edit HTML.

Langkah 4:
klik 'Expand Widget Templates'

Langkah 5:
Tekan Ctr + F dan cari kode

Langkah 6:
Copy Nuffnang ads (Large Rectangle) kod dan paste di bawah

Langkah 7:
Preview

Langkah 8:
Tanya diri anda, puas hati atau tak. Minum air teh secawan.

Langkah 9:
Berdoa supaya apa yang dah dilakukan mendapat keredhaan dan menjadi.

Langkah 10:
Preview dan Save!

Ada soalan?

Saya tak paham kenapa gambar Adinda Evans muncul dalam tutorial ni? Adakah seseorang itu perlu hilang dara sebelum buat 10 langkah langkah ini?

JAWAPAN:

Sila tanya kera di hutan. Mereka mungkin ada jawapan.

Sekian!

5 comments:

farra said...

hahaha..soalan bawh skli paling best..wakaka..
erm..thanks for ur info..lame da bertnya soaln ni,tp tnya dlm aty je,.ade jugak org dengar..hikhik:)

Yusuf Tayyob said...

dah Search kode tapi xde..

OrAng_PeRLiS_mEnULiS said...

YT: kena Expand Widget baru jumpe. klik kotak kecil kat atas sebelah kanan yang tertulis EXPAND WIDGET

ainol akasyah said...

haha ingat td btol la si adinda ni ajar cara letak nuffnang..sebab blog die rase nye xde nuffnang2 ni..

amy amira said...

si adinda mana ade guna nuffnang lah,huhuhuhu