Akan Datang!

Tuesday, January 31, 2017

Review: Kung Fu Yoga

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Stanley Tong
Pelakon | Jackie Chan, Sonu Sood, Zhang Yixing

Kadangkala, ada perkara yang perlu ditinggalkan setelah sekian lama ianya berada di dalam dunia ini. Begitulah apa yang aku fikirkan apabila berpeluang menonton filem Jackie Chan yang terbaru, Kung Fu Yoga. Filem ini kelihatan jauh meninggalkan kualiti filem China yang pada aku sekarang ini berada di tahap yang sangat hebat dan penuh imaginasi. Tiga kata aku simpulkan sebelum mula bercerita tentang Kung Fu Yoga, ialah Biasa, Biasa, Biasa! 

Jackie Chan yang dahulunya sudah tidak lagi mahu menampilkan aksi akrobatnya dalam filem, lalu berlakon sebuah filem yang lebih berat pada emosi seperti Shinjuku Incident dan Police Story 2013 yang mempunyai cerita yang lebih berat. Nampaknya, dia buat comeback baliklah pulak! CZ12 sebagai bukti. Dan selepas itu, actor tua ini seperti tidak mampu untuk meninggalkan aksi-aksi ikonik yang sering dilakukannya. 

Tahun demi tahun, Jackie Chan cuba sehabis baik untuk menjadi lebih muda dengan cuba untuk menghiburkan penonton dengan aksi yang selalu dia sajikan di zaman mudanya. Tetapi, apa yang mampu aku katakan, Jackie sudah makin tidak menunjukkan taring dan kadangkala berlakon seperti dalam satu keterpaksaan atas permintaan peminat dan industry. 

Kung Fu Yoga dikatakan sebuah filem kerjasama India-China yang seperti tertakluk dalam perjanjian tiga filem oleh Eros International. Apa yang aku mampu katakan tentang filem ni, ianya tak lebih dari sekadar sebuah filem makan angin yang mana dipenuhi aksi yang boleh tahan bagus dalam menutup kelelahan Jackie Chan melakukan aksi, dan juga komedi yang agak boleh diterima kemenjadiannya. 

Dalam filem ini, Stanley Tong selaku pengarah bijak untuk menutup kelemahan dan keclichean yang diberikan oleh Jackie Chan dengan lebih menampilkan aksi akrobatik yang dilakukan oleh pelakon-pelakon yang lebih muda. Malah, aksi yang dibantu dengan kesan CGI terutamanya aksi kejar mengejar ala-ala Fast & Furious di Dubai itu antara yang sangat kelakar dan menghiburkan. 

Namun, Stanley Tong juga kelihatan melebih-lebih dalam CGI sehinggakan ada beberapa kesan khas yang dilihat mencacatkan visual filem. Mungkin mahu menunjukkan kemampuan China membina haiwan menggunakan teknik CGI, Stanley Tong memasukkan entah berapa banyak haiwan dalam filem ni sehinggakan perkara yang tak penting seperti serigala yang tidak membawa apa-apa kesan kepada plot pun dihidupkan juga. 

Darj segi plot pula, ceritanya cacamerba. Ada kelompangan yang nyata dan pergerakan cerita kelihatan terganggu dengan pelbagai masalah. Selain daripada cerita yang kelihatan mahu ditwist sana sini tetapi masa bercerita tidak mencukupi, filem ini juga digagalkan dengan dialog-dialog English yang sangat skema dan tidak natural. Aku rasa sedikit terganggu juha dengan aspek dubbing, tetapi ianya perkara biasa dalam filem China. 

Banyak juga adegan dalam filem ini yang dibina sengaja tanpa apa-apa motif. Adegan serigala contohnya tidak seharusnya lama sampai macam tu sekali sebab ianya tidak sedikit pun memberi kesan kepada cerita. Malah, menanti scene di Tibet habis memang memeritkan, namun nasib baik adegan Dubai ialah ubat yang melegakan. 

Kung Fu Yoga juga kelihatan lemah sangat-sangat daripada sudut karakter sendiri. Watak Sonu Sood yang seharusnya menjadi watak yang memukau nampaknya dipermainkan lalu ditamatkan dengan cara yang sia-sia. Malah, terlalu ramai watak dalam team Jackie nampaknya melemahkan pembinaan karakteristik dan akhirnya semuanya menjadi serabut dan tidak menarik. Kadangkala, semuanya kelihatan dibina atas faktor menghidupkan komedi dan tidak lebih dari itu.

Sebagai sebuah filem yang menjalinkan hubungan antara dua negara, Stanley Tong tidak meletakkan Sonu Sood sebagai sebuah karakter jahat yang harus menerima takdir biasa seorang antagonis. Keadilan ini aku kurang gemari. Malah, Jackie yang seolah-olah jadi penceramah yang asyik tekankan harta tu milik kerajaan bla bla bla dah macam muak gila. Rasa nak muntah aku dengar! 

Sebagai hiburan, Kung Fu Yoga gagal menarik aku dalam segi ceritanya. Sebuah filem treasure hunt yang dah berkali-kali dia lakonkan. Namun, Kung Fu Yoga mungkin menarik dari segi komedinya yang bervariasi dan tidak bertumpu kepada Jackie Chan semata-mata. Untuk sebuah filem kerjasama dua negara, Kung Fu Yoga berjaya mendidik tentang perpaduan. 

Melihat Jackie Chan menari keras macam landak antara perkara yang melucukan. Melihat Sonu Sood lawan Jackie Chan, ianya perkara yang memukau. Sesuatu yang harus ditonton. Namun, apakan daya, ianya tidak mampu untuk mengubah verdict aku yang menyatakan filem ini hanyalah sebuah filem yang cliché dan gagal ditutup oleh komedinya yang luar biasa. 

2.5