Monday, October 31, 2016

Review: Doctor Strange

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Scott Derrickson
Pelakon | Benedict Cumberbacth, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen

Ianya satu pengalaman yang pelik apabila dunia superhero sudah mula menerima watak ahli sihir atau tok dukun. Tapi, apa nak dipelikkan sangat, dalam dunia MCU pun dah ada Tuhan kan? Dunia yang dihuni pelbagai watak dengan pelbagai kuasa dan penuh dengan kuasa jahat yang bukan hanya tahu rompak bank tapi maha besar lebih dari itu kini dimeriahkan dengan Doctor Strange. Tapi, mampukah watak ini masuk ke dalam MCU? 

Benedict Cumberbatch, yang mana sinonim dengan watak-watak best dalam filem Star Trek, The Imitation Game dan sebagainya kini dah jadi superhero. Waw, memang agak-agak menariklah apabila pelakon ini yang memang selalunya mempunyai lakonan yang agak pelik dan luar biasa, ala-ala Nasir Bilal Khan gitew, mahu dibentuk wataknya ke dalam dunia Marvel yang penuh dengan lawak, serius dan juga drama. 

Tapi, Benedict nampaknya tidak gagal. Watak Doctor Strange yang dibawanya mampu memberi kelainan yang tersendiri dan membuatkan filem ini tidak mendekati Harry Potter, malah tidak juga menghampiri mana-mana filem MCU yang lain. Wataknya hidup dalam MCU tetapi tidak membuatkan kita rasa pelik. 

Kisah Doctor Strange lebih kepada cerita bagaimana dia menjadi Doctor Strange yang dikenali. Dari awal hingga akhir, filem ini tidak sarat dengan aksi tembak menembak, tetapi lebih kepada babak kejar mengejar dan pertarungan menggunakan kuasa magis. Malah, pertarungan yang berlaku tidak pula berlaku di dunia sebenar yang sekaligus memberikan kau rasa seolah-olah kau menonton filem Inception yang lebih mudah. 

Ada dua pertarungan besar yang menarik. Pertarungan pada awal filem pada aku sekadar biasa sahaja. Namun, pertarungan anti gravity di dalam mirror dimension tu memang mind fuck dan awesome kerana ianya melibatkan visual yang memeningkan tetapi dibuat dengan baik. Pertarungan yang paling best aku rasa ialah pertarungan dalam masa yang mengundur. Visualnya mengagumkan dan jarang kita lihat semua ini dalam MCU! 

Komedi relief yang ada dalam filem ni memang kelakar dan menjadi. Malah, ego yang ditunjukkan Doctor Strange menunjukkan bahawa dia bakal menjadi pesaing kepada Tony Stark dalam filem-filem MCU ke hadapan. 

Kalau nak dilihat pada keseluruhannya, filem Doctor Strange memang tidak memberikan kisah yang luar biasa. Ianya masih mengekalkan momentum filem-filem MCU yang lain. Tapi, untuk sebuah watak baru dalam filemnya yang tersendiri, Doctor Strange mampu memberikan nafas baru kepada penonton yang sudah lama menunggu filem stand alone watak-watak MCU! 

Nak harapkan watak macam Black Widow ke, lambat lagi kot dalam perancangan kalau ada. Mungkin dalam masa terdekat kita boleh menunggu filem stand alone Black Phanter dan juga remake Spiderman, namun untuk masa ini, aku rasa apa yang Marvel buat dengan Doctor Strange sebenarnya memberikan kepuasan yang tersendiri bagi mereka yang ingin berehat sebentar untuk menonton pertarungan superhero Avengers. 

Oh ya! Jangan lupa tunggu kemunculan watak Thor di post kredit pertama dan juga kesudahan sebenar kepada salah satu watak dalam filem ini pada post kredit kedua selepas kredit filem tamat.

4/5

Sunday, October 16, 2016

Review: Volkswagen Kuning

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Shadan Hashim
Pelakon | Pekin Ibrahim, Atikah Suhaime

Selepas beberapa lama aku berhenti menonton filem MIG, rupanya, MIG tidak pernah berubah. Tak ada benda baru yang mampu menarik perhatian dan menjadikan filem-filem terbitannya nampak semakin matang selaras dengan semakin meningkatnya usia syarikat ini. Aku memilih untuk menonton Volkswagen Kuning kerana aku rasakan ianya mungkin nampak segar dan baru. Malangnya, aku kecewa. 

Sebelum aku bercerita mengenai kekecewaan, aku ingin menyatakan bahawa idea filem Volkswagen kuning dalam filem ini jauh menyimpang dari cerita asal yang selalu kita dengar. File mini bijak dari segi itu kerana ianya menggunakan kereta itu hanya sebagai rantai untuk mengheret penonton untuk menonton padahal resepi ceritanya berbeza. 

Walaupun berbeza dari kisah urban legend yang selalu kita dengar, plot cerita filem ini tidaklah berbeza mana. Ianya mungkin ditulis oleh tangan-tangan biasa yang pernah menulis Sumpahan Kum-Kum, ataupun apa sahaja filem seram serius yang terlintas di fikiran. Watak-watak yang menyimpan misteri, flashback tentang perihal sebenar kejadian, dan pengakhiran yang tergesa-gesa ialah perkara biasa yang juga dapat dilihat dalam filem ini juga. 

Ketika filem ini bermula, aku sebenarnya tidak nampak apa yang best pun pada filem ni. Tetapi, semakin ianya ke tengah, plotnya makin bagus tetapi ianya dibunuh oleh ending yang mendukacitakan. Banyak plot hole yang entah apa-apa dan tiada penjelasan munasabah. Jika cerita ini berkait dengan tunang watak Pekin, kenapakah watak ayah Pekin tidak diperkenalkan awal lagi? 

Malah, jika cerita ini ada kena mengena dengan kisah zaman dahulu, dan ianya bersifat peribadi, kenapa dia perlu mengganggu orang lain dan tidak hanya tuning Pekin seorang sahaja? 

Ceritanya tidak all out dan dibina dengan kadar biasa. Momen yang harus diberi penekanan nampaknya dibuat sekadar memenuhi syarat. Malah, twist pada ending filem juga nampak tidak meyakinkan dan membuatkan penonton macam aku rasa macam nak tumbuk-tumbuk dinding. Ending macam harem! 

Dari segi visual, tiada apa yang harus dibanggakan. Kerja kameranya macam biasa sahaja. Tiada apa yang menarik cuba disampaikan. Asalkan boleh ambil gambar, ambil saja. Pembaharuan tiada langsung. 

Kekurangan juga ada pada dialog-dialog yang memang skema dan juga dubbing yang memang lahanat nak mampus! Dialog seperti tak ada aura dan nampak dipaksa untuk memasukkan klu serta menyumbang kepada pergerakan cerita. Pekin yang memang aku tidak nafikan mempunyai lakonan yang sangat power pun jadi lemah. Aduhai! 

Tiada apa yang bagus dalam filem ni kecuali hiburan tahap drama swasta yang tergesa-gesa. Keseluruhannya, aku tidak menyatakan yang filem ni sampah. Ianya memang hampir kepada tahap itu tetapi ianya tidaklah busuk sangat pun. Boleh ditonton ringan-ringan sambil sembang-sembang dan tidak serius. Cuma janganlah mengharap sesuatu yang baru dalam filem ini. 

3/5

Friday, October 14, 2016

Review: Kampung Drift

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Nevin Hiong
Pelakon | Syafie Naswip, Pekin Ibrahim, Pablo Amirul

Sudah lama aku tidak menonton filem Melayu. Agak lama jugalah aku tidak menulis ulasan filem Melayu kerana aku sendiri sudah kecewa dengan sampah-sampah yang ada dalam industry filem kita. Namun, atas permintaan para pembaca blog, aku pilih beberapa filem Melayu untuk aku tonton untuk membuka mata aku kembali kepada dunia perfileman tempatan. 

Kampung Drift ialah filem pembuka kepada misi menonton filem Melayu. Pada aku, filem ini pada telinga aku tidak ubah sekadar filem biasa yang semirip filem Ahmad Idham juga Syamsul Yusof semasa dia masih muda. Cuma, mungkin, pada musim drift, dan rempit yang sudah mula hilang taring, karya Kampung Drift harus ada sesuatu yang baru untuk menarik minat penonton. 

Apa yang aku nampak filem ni memang cuba mencari formulanya tersendiri. Pengarah tahu bahawa penonton tak harus dimomokkan dengan kisah Drift biasa yang hanya dipenuhkan dengan bunyi deruman enjin kereta. Maka dia pinjamkan elemen kekeluargaan yang selalu ada dalam mana-mana filem Hollywood. 

Ambil contoh Need For Speed mahupun Fast & Furious, racing harus disulam dengan elemen kekeluargaan dan persababatan bukan? 

Malangnya, Kampung Drift terlalu rojak. Dia macam nak tunjuk sesuatu yang baru tapi terperangkap. Aku tidak pasti filem ini sebenarnya filem aksi keluarga atau si fi. Agak pelik apabila elemen si fi juga menjadi perhatian besar dalam membentuk plot cerita sedangkan mesej utama itu tidak diperkenalkan di awal filem. Jika ianya sebuah si fi aksi, takkan nama filem Kampung Drift. 

Elemen time travel yang dibina sebenarnya harus diperkenalkan lebih awal supaya penonton tak rasa tertipu. Pinjam sahaja SAM karya Syafiq Yusof, itu ialah contoh ‘red herring’ yang bagus. Kampung Drift mempunyai ‘red herring’ yang gagal walaupun ianya dibina dengan jiwa yang sama. 

Watak pak cik saintis nampak mengarut walaupun elemen komik komedi ada dalamnya. Oh, komedinya tak menjadi. Malah, aku rasa, dia tidak seharusnya ada jika mahu wujudkan time travel. Banyak lagi ruang ada jika plot pak cik saintis dibuang dan digantikan dengan time travel yang baik serta kebijakan pengarah membina babak sama dan reaksi berbeza. 

Dari segi lakonan, aku rasakan Pablo memang gagal habis. Apa yang dia ada hanyalah percubaan nak jadi jahat all-out tetapi dia ni umpama Tony Jaa di awal penglibatannya di dalam filem. Seorang pelakon aksi tidak semuanya mampu untuk memberikan lakonan dan dialog yang memukau dan Pablo Amirul ialah orang yang tergolong dalam golongan itu. 

Namun, tabik spring toing toinglah kepada Syafie Naswip yang mampu untuk bawa lakonannya yang sangat baik. Hanya dia sahaja penyeri dalam filem ini. Lakonannya nampak naik turun mungkin disebabkan babak-babak yang agak kurang seri dan tipikal. Namun, pelakon ini cuba habis baik untuk jadikan setiap momen yang dia ada menjadi momen yang baik. 

Secara totalnya, aku rasakan Kampung Drift gagal menyerlah. Yup, aku tabik springlah dengan garapan visual yang ok sikit dari filem drift dulu-dulu. Thanks kepada teknologi drone yang digunakan meluas sekarang ini. 

Namun, untuk menjadikan Kampung Drift sebuah filem yang dibanggakan, ianya masih lagi perlu banyak upgrading. Elemen time travel yang ada, elemen kekeluargaan yang dicerita, semuanya half-baked. Apa yang ada, ianya hanya menjadi mengarut sedangkan ianya boleh dibina dengan gaya yang lebih meyakinkan. 

2.5/5

Monday, October 10, 2016

7 Perkara Menarik Dalam Trailer 'Desolasi"


Trailer filem terbaru Syafiq Yusof telah diterbitkan. Apa yang aku dapat simpulkan, trailernya sangat meyakinkan. Ianya bermula dengan scene-scene biasa yang sangat-sangat tipikal. Tapi, semakin trailer itu bergerak ke pengakhiran, banyak teka-teki yang mula terbuka dalam trailer. Jika anda jenis yang tak perasan benda-benda penting dalam trailer ini, ini ialah beberapa perkara yang korang patut beri perhatian.

1. Syamsul Yusof seorang pelukis jalanan

2. Hidupnya kacau, dan dia memohon untuk kehidupan yang lebih baik.


3. Watak Syamsul Yusof berada di dalam dunia yang mana dia bersendirian dan tiada manusia lain selain dirinya sahaja


4. Syamsul Yusof bersuka ria dengan 'memusnahkan' dunianya sendiri




5. Siapakah perempuan ini?? Adakah ini semua mimpi atau realiti?



6. Kau rasa, betul ke Syamsul Yusof ni bersendirian dalam satu dunianya? Atau ianya seperti dunia fantasi, mungkin disebabkan oleh ujian sains, mungkin.



7. T-rex di Kuala Lumpur! Mimpi atau fantasi



Ohsem kan? Memang karya Syafiq Yusof sangat-sangat out-of-box. Memang tak sabar-sabar nak tonton filem ni pada 8 Disember 2016. Korang boleh tonton trailer filem Desolasi di bawah: