Saturday, June 4, 2016

Review: Fan

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Manesh Sharma
Pelakon | Shah Rukh Khan

Semestinya semua peminat Shah Rukh Khan tahu yang tahun 2016, ada dua filem besar aktor ini yang bakal menjadi hiburan para peminat. Dilwale sudah hentam pawagam namun mendapat kecaman dek kerana gagal untuk memberikan cerita yang umph walaupun ada Kajol dan juga Shah Rukh Khan di dalamnya. Bagi yang tidak tahu,gabungan Kajol dan SRK memang antara gabungan mantap sepertimana yang terjadi dalam filem-filem sebelumnya. 

Sesebuah filem tidak memerlukan superstar untuk berjaya. Apa yang diperlukan ialah sebuah plot cerita yang hebat dan meyakinkan. Fan ada kesemua itu dengan bonus featurenya ialah Khan sendiri. Memparodikan kehidupan superstar dan menjadikannya sebuah thriller yang padat dengan aksi dan psikonya membuatkan Fan bersinar berbanding Dilwale. 

Fan ialah kisah ringkas. Ianya berkisah tentang Gaurav yang memang meminati pelakon kegemarannya Aryan Khanna. Dalam kehidupan seharian kita, dapat dilihat Gaurav ialah seorang insan yang biasa yang sering kita jumpa. Menggemari artis ialah perkara biasa dan juga boleh menjadi obsesi berbahaya. Dalam filem ini, Gaurav ialah seorang insan yang obses dengan pelakon kegemarannya dan mengalami perjalanan berbahaya dek kerana itu. 

Tiada heroin yang besar dalam filem ni. Fan hanya menyaksikan konfrontasi Gaurav dan Aryan dari awal hingga akhir. Setiap detik dan babak dipenuhi dengan adegan yang memang gila dan memukau. Kadangkala, kau akan membenci diri kau sendiri jika kau memang seorang penggila artis. Menggilai seseorang mampu buatkan kau gila! 

Adegan cemas dalam filem ni digarap dengan baik. Aksi-aksi ala filem Jackie Chan juga ada (kena tonton adegan deleted scene dalam Youtube) tetapi tidak diisi dalam filem. Namun, ada adegan aksi yang mengingatkan aku kepada adegan dalam filem Age of Extinction (aksi di ruang aircond dan tingkap), adegan gayut2 pula mengingatkan kepada Mission Impossible. Tetapi, keseluruhannya, aksi memang best! 

Aku paling suka adegan Gaurav melarikan diri dari polis. Even tak original, namun ianya berjaya membuatkan kau rasa puas. Oh, adegan Aryan bawa motor kejar Gaurav lepas dia cabul sorang anak gadis orang kaya tu tak kurang juga hebatnya. 

Fan tidak melupakan sisi emosi juga. Filem ni bijak menggarap emosi dan membuatkan kau berasa kasihan dengan Gaurav. Kau akan dibawa untuk memahami emosi dan dunia Gaurav dan Aryan yang sangat berbeza. Dan kau akan faham, in the end, kau minat gila-gila pada retis ni sebenarnya satu kerja yang sia-sia. 

Memang filem ni tak ada lagu. Tetapi, memang kalau letak lagu, memang ganggu habis rhythm filem ni yang banyak bermain dengan psikologi. 

Apa yang paling menonjol dalam filem ni ialah bagaimana Bollywood sudah berjaya membuat sebuah filem yang hebat dari segi CGInya. Kau tahu kan Gaurav dan Aryan ialah Shah Rukh Khan sendiri? Proses membentuk muka Gaurav sebenarnya ada diceritakan dalam video-video di Youtube. Ohsem dude! 

Totally entertaining, dan juga berjaya membuatkan kau berfikir sebentar. Fan digarap dengan kemas dan juga mengasyikkan. Dengan lakonan Shah Rukh Khan yang memukau, ditambah pula dengan visual efek yang memuaskan, oh, plotnya yang menarik juga, Fan ialah sebuah filem wajib tonton jika kau pernah kecewa dengan Dilwale. 

4.5/5

Friday, June 3, 2016

Review: Teenage Mutant Ninja Turtle - Out of the Shadows

Tahun terbit | 2016
Pengarah | Dave Jones
Pelakon |  Megan Fox, Stephen Amell, Will Arnett, Laura Linney

Filem reboot pertama TMNT yang dihasilkan Michael Bay agak mengecewakan.Apatah lagi, plotnya hampir sama je dengan filem Planet Hitam yang ada Cicakman tu. Aku mengkritik filem pertama dek kerana gagak menampilkan originality yang mampu membuatkan awesomeness hadir dalam filem tu. Tapi, tak boleh nak buat apa. Bila Michael Bay, kritik lah buruk mana pun, filem tu tetap jadi filem yang laris dan juga digemari. 

Maka, hadirlah sekuel kedua filem ni yang memaparkan kesinambungan daripada filem pertama. Jadi,sebenarnya, dapat disimpulkan yang Michael Bay ni memang tak hirau langsung kritikan negatif sebab diorang tahu, selagi diorang mampu buat duit dengan francise yang ada, selagi tulah semua pengkritik boleh fuck off! 

Membandingkan filem ni dengan filem yang pertama, aku akui filem kali ni lebih baik sedikit daripada filem yang sebelumnya. Plotnya lebih besar dan beberapa watak baru dalam dunia TMNT diperkenalkan. Namun, sebagaimana cara watak-watak Transformers diperkenalkan dalam filem mereka, cara itu jugalah digunakan untuk memperkenalkan watak-watak TMNT. 

Macam biasa, filem ni dipenuhi dengan visual yang bergerak tak berhenti-henti. Kadangkala ianya menyesakkan kerana beberapa syot kelihatan out of focus. But, come on, itulah cara Michael Bay even filem ni bukanlah diarahkan olehnya. Filem ni juga ada adegan akhir yang nampak macam The Avengers, ala-ala kapal dari dunia luar nak attack bumi dan akibatkan end of the world. 

Bebop dan Rocksteady nampak semak dan kadangkala hanya berdiri sebagai satu karakter jahat yang tiada aura langsung. Namun, kadangkala, lawak mereka menjadi Cuma merimaskanlah juga apabila diorang asyik bergelak-gelak je. 

Antara aksi power yang memang memuaskan hati ialah aksi di Brazil Memang aksi dalam kapal terbang tu ada refer kepada Vin Diesel a.k.a Fast and Furious 7, ianya memang melucukan. Diorang lupa yang aku juga terlintas di fikiran filem The Hobit yang ada scene dalam tong ketika diorang lepaskan diri tu. Memang menarik dan aku suka scene tu. 

Malah, aku suka juga elemen kekeluargaan yang ada dalam filem ni. Konflik antara empat kura itu membuatkan filem ni nampak family themenya. Namun, masalah tu sikit sangat dan aku berharap yang ianya menjadi satu perkara yang dibesarkan dan membolehkan penonton mengalirkan air mata at the end of the film. 

Mengecewakan apabila karakter April gagal dipadankan dengan Casey Jones yang nampak agak tenggelam. Entahlah, walaupun pada awalnya rasa teruja apabila mamat Arrow ni ada dalam filem ni, tetapi nampaknya resultnya menunjukkan yang dia ni harus terus berada di dalam dunia Arrow dan tak payah keluar jadi karakter lain. 

Heh, kesimpulannya simple. Kau minat filem yang diterbitkan Bay, even diarahkan oleh Dave Green, kau harus terima hakikat yang peminat asal TMNT akan kecewa dengan filem ni. Tapi bagi aku, aku enjoylah menonton kerana aku memang sukakan gaya rimas-merimaskan yang selalu ditonjolkan. Filem yang untuk kanak-kanak yang bit dark dan rimas. Aku tak pasti budak-budak mampu tahan ke tak tonton sampai habis. 

3.5/5