Sunday, September 11, 2016

Review: Train to Busan

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Yeon Sang-ho
Pelakon | Gong Yoo, Jung Yu-mi, Ma Dong-Seok

Ini ialah filem Korea yang pertama aku tonton di panggung. Kalau tak silaplah, filem Korea yang aku tonton secara serius ialah Tae Guk Gi. Pada masa tu, filem tu antara filem perang Korea yang memang dapat liputan yang meluas yang mendesak aku untuk tonton juga walaupun aku bukan fan filem Korea. Train To Busan juga sebenarnya bukanlah berada dalam list tontonan. Walaupun ianya sebuah filem zombie, aku tidak meletakkan harapan untuk tonton filem ni. 

Namun, di sebalik promosi yang meluas dan juga kejayaan filem ni, ditambah pula dengan kejayaan dan juga kehebatan yang dicanang, akhirnya aku tertarik untuk menonton filem zombie Korea ini. 

Apa aku boleh katakan selepas menonton filem ni ialah, ianya sebuah filem yang punya banyak karakter, ditambah dengan zombie yang diinsipirasi daripada filem World War Z, dan juga elemen cemas yang memang segar untuk sebuah filem Asia. Train To Busan memang tidak bosan dan meletakkan satu lagi aras dalam perfileman filem Korea. 

Sebagai penulis, aku sebenarnya menonton dan cuba meneka-neka bagaimana watak berjalan. Semua watak dihimpunkan dalam sebuah tempat kecil, yakni keretapi, dan sebuah perjalanan kisah survival mereka dipaparkan sepanjang dua jam. Satu demi satu watak mati, namun, aku juga melihat bagaimana setiap kematian watak bukanlah sia-sia. Dengan watak yang banyak, penulisan cerita ini memang tidak pernah tinggalkan watak yang direka dengan kematian yang sia-sia. Kesimpulannya, lakonlayarnya bagus! 

Ada banyak watak ‘minta simpati’ dalam filem ni. Penonton akan dibawa untuk menghadapi setiap cerita setiap watak sampaikan setiap watak, kalau dia nak mati, orang akan rasa sedih dan kasihan. Aku geram sangat-sangat sebab aku pun hampir mengalirkan air mata jantan aku. Cis! 

Train To Busan hanya berbekalkan kisah ringkas. Kisah yang memang menjadi formula yang penting dan biasa digunakan di Hollywood. Aku yakin, jika garapannya bagus, kisah laki bini bercerai, dan juga hubungan anak ayah antara formula filem survival yang paling berjaya untuk menjadi pancing kepada emosi. Ini kerana elemen ni ialah elemen yang dekat hampir semua hati penonton yang semuanya ialah manusia. 

Ceritanya sentiasa ada thrill, dan juga sentiasa cemas. Membandingkan dengan World War Z, antara filem zombie yang memang ada elemen segar dan baru, filem ni tidaklah terlalu berpropaganda dan hanya memaparkan kisah keluarga dan persahabatan sahaja dalam masa dua jam. Ini yang membuatkan penonton rasa touching walaupun orang tahu zombie tu tak real.  

Train To Busan juga ada zombie yang tidak membosankan. Thanks to World War Z juga sebenarnya kerana filem zombie ala-ala gila macam ni bermula di sana. Walaupun tak ada babak besar macam zombie naik tembok besar, penggunaan zombie CGI yang agak impressive memang menambahkan elemen cemas dalam filem ni. 

Namun, aku agak janggal dengan elemen zombie bijak dalam filem ni. Zombie yang tidak dapat membuka pintu dan tidak nampak di dalam gelap tetapi bijak untuk menghentikan kepala kereta api yang sedang berjalan? Bagaimana pula zombie boleh bercakap untuk mewujudkan drama dan kasihan pada hujung perjalanan cerita? Agak janggal. 

Keseluruhan cerita memang dibina dengan cantik. Pada aku yang kurang arif pasal filem, filem ni memang tidak pernah membosankan dari awal hingga akhir. Ianya bermula dengan pantas dan sentiasa menimbulkan rasa cemas dalam setiap babak. 

Ada juga beberapa kontinuiti yang agak pelik disebabkan visual CGI dan visual biasa tidak diadun dengan kemas. Tapi, itu hanyalah perkara kecil sahaja daripada keseluruhan filem yang memang mengagumkan. 

Aku rasa, Train To Busan antara filem yang memecahkan pemikiran orang yang selalu fikir Korea equals to Running Man. Ada kehebatan lain dalam industry hiburan mereka yang mereka sudah tonjolkan. Aku sarankan korang tonton filem ni walaupun korang bukan percaya pada zombie. Mesej dan elemen kekeluargaan dan sosial dalam filem ni memang digerenti mampu untuk membuatkan kau mengalir air mata! 

4.5/5

1 comment:

Epi Ma said...

film2 korea mmg dh hebat sblum ad train to busan ni lg,