Sunday, August 7, 2016

Review: Suicide Squad

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | David Ayer
Pelakon | Will Smith, Jared Leto, Maggot Robbie

Sebelum aku menonton filem Suicide Squad ni, agak payah untuk aku rasakan yang filem ni berada di dalam universe yang sama dengan filem Batman dan Man of Steel. Universenya rasa macam kurang gam sebab sebelum ni, kita selalu dicanangkan bahawa filem DC universe selalunya berat dan perlu kesabaran. DC kali ini tampil dengan filemnya yang paling ringan. Ada yang aku suka, dan ada yang aku kurang gemar. 

Apa yang aku katakan, Suicide Squad sebenarnya seperti mengganggu kontinuiti siri tv superhero DC dan juga siri filem. Apabila Marvel Cinematic Universe memang menggabungjalin siri tv mereka yang ditayangkan di Netflix bersama dengan universe filem, DC pula mengambil langkah berbeza. Siri tv ialah dunia lain, makakala siri filem pula lain. 

Justeru itu, memang agak janggallah apabila kau Nampak Deadshot muncul semula sebagai seorang lelaki kulit hitam selepas mati dalam satu episode Arrow. Malah, agak pelik juga apabila Boomerang dan juga beberapa karakter kecil yang hanya layak untuk siri tv muncul beraksi dalam filem. Bagi yang tidak menonton siri TV Arrow dan juga The Flash, mungkin kau takkan rasa feeling déjà vu ni. 

Apabila menyebut tentang Suicide Squad, kau juga akan terbayang satu episod Arrow yang juga bercerita tentang skuad ini tetapi dalam skala paling kecil. 

Baiklah, kembali kepada filem Suicide Squad. Well, apa aku boleh katakan, secara keseluruhannya ianya entertaining. Jujurnya, kehadiran Batman sebagai penggabung kepada universe DC antara perkara yang membolehkan kau duduk dan enjoy Suicide Squad. Walaupun garapan filem ni tidak seperti Batman vs Superman, kau sedikit sebanyak boleh terima yang filem ni berada dalam universe yang sama. 

Tiga kata yang menggambarkan plot filem ni ialah, ringkas, straightforward dan nothing but entertainment. Plot filem ni nampaknya tidak terlalu banyak bercakap pasal falsafah. So, apa yang kau dapat ialah a set of bad guys yang cuba untuk fight evil. Ada selingan komedi dek kerana sikap mereka yang berbeza2 dan juga backstory yang menceritakan asal usul setiap karakter. 

Jika nak dibandingkan dengan yang setara, Guardian of the Galaxy mungkin boleh. Aku rasakan Suicide Squad menang. Ianya tidak mengambil masa yang lama untuk kesemua team bergabung. Malah, elemen main-main dan juga suntingan ala-ala MTV dengan muzik yang memang enjoyful menjadikan momen-momen Suicide Squad seperti disco of death. 

Jared Letto sebagai Joker mungkin tidak dapat menggantikan kehebatan Heath Ledger. Namun, dia mampu membawa Joker yang baru dan lebih playboy. Malangnya, aku rasakan kehadirannya dalam filem ni hanya sekadar mengisi kekosongan plot kecil sahaja dan tidak lebih dari itu. Joker kelihatan menyelit-nyelit di celah plot besar dan tidak menyumbang apa-apa pun pada perkembangan plot besar. Apa yang ada hanyalah cerita Harley Quinn nak lari dari skuad tu! 

Deadshot yang kecil pula berada di bahu seorang yang sangat besar. Untuk seorang aktor yang besar, apabila diletakkan di dalam sebuah kumpulan, ianya memang sebuah formula yang agak berisiko. Namun, aku nampak, Will Smith Berjaya membantu untuk mewujudkan hubungan emosi diantara setiap karakter. Harley Quinn terutamanya nampak menyerlah emosinya apabila Deadshot ada. 

Walaupun aku ok dan menerima bagaimana filem ni bergerak, aku sebenarnya agak kekok apabila watak El Diablo punya back story diceritakan hampir di hujung. Aku mungkin rasakan yang El Diablo mahu dijadikan centre of emotion sebab in the end dia akan sacrifice diri sendiri untuk bunuh Enchantress. Malangnya, kematian El Diablo hanyalah kematian yang sia-sia. Tiada siapa kisah tentang El Diablo atas pengorbanannya. Mengecewakan. 

Malah, garapan visual pula kelihatan sederhana. Visual seperti sebuah siri tv berskala besar yang menggunakan CGI kelas tinggi. Aksi perlawanan pula mengingatkan aku kepada siri Power Rangers, sebab ada kuncu-kuncu menggelikan tu. Malah, tidak ada satu pun adegan fighting yang dirasakan mampu menonjolkan setiap kebolehan anggota Suicide Squad secara personal. 

Namun, disebalik beberapa kelemahan, aku rasakan filem ni masih entertaining. Untuk sebuah hiburan dewasa, mungkin kau rasakan menyaksikan bontot Harley Quinn berkali-kali di sepanjang filem itu menghiburkan. But, for kids, memang taklah kot. 

Suicide Squad ada formulanya tersendiri untuk berdiri sebagai sebuah filem yang memaparkan hero-hero kecil DC. Ternyata, dalam dunia DC universe yang makin membesar, watak-watak kecil ini menghiburkan walaupun ianya tidak setanding dengan superhero besar DC, Superman dan Batman. Jika kau nak sebuah filem yang sempurna, Suicide Squad tidak menjanjikannya. Namun, untuk entertainment ringan sebuah superhero yang terabai, filem ni menghiburkan. 

4/5

No comments: