Tuesday, July 12, 2016

Review: Independence Day - Resurgence

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Roland Emmerich
Pelakon | Jeff Goldblum, Liam Hemsworth, Bill Pulman

Kau tahu, Hollywood mahu memusnahkan dunia, tetapi mereka dah lupa, dunia tidak harus dimusnahkan dengan hanya memberikan satu bom dan meletupkannya. Ianya harus ada cerita yang bagus supaya kemusnahannya dihayati. Rolland Emmerich, orang kuat di sebalik 2012 dan juga beberapa filem yang memaparkan dunia musnah nampaknya sudah menampilkan sisi paling ‘malas’ dalam filemnya kali ini. 

Ya, Resurgence aku simpulkan sebagai filem Emmerich paling malas dan paling mencalarkan maruahnya sebagai seorang yang memang pandai memusnahkan dunia bersama dengan plot yang bagus. Resurgence hanyalah sebuah filem Rolland yang terperangkap dalam masalahnya yang tersendiri. Aku rasa, Will Smith sendiri tidak mampu untuk menyelamatkan filem ni jika penerbit sanggup bayar jumlah yang dia nak. 

Entah kenapa, filem ni yang berada di zaman makin maju dengan CGI ini gagal untuk dibanggakan. Jika filem pertamanya antara filem yang hangat diperkatakan dek kerana visual efek yang memang sukar dicapai pada masa itu digunakan, Resurgence pula ialah filem yang dipenuhi dengan CGI yang memualkan. 

Apatah lagi, visualnya kadangkala mengingatkan aku kepada Hunger Games dan juga Jurassic World. Mengecewakan apabila visualnya sangat-sangat padat dengan visual CGI namun tahapnya masih sampah dan juga picisan. 

Filem ni bermula dengan intro yang pada aku, kalau kau tak tonton filem pertama, kau akan rasa memang bosan gila nak tonton filem ni. Ada perkara-perkara baru yang dibuka merujuk kepada filem pertama. Adegan rujuk merujuk ni pula makan masa agak lama sehinggakan aksi-aksi alien nampaknya dikurung sehinggalah final battle. 

Jeff Goldblum gagal membantu mengembalikan memori filem lama. Namun, menyaksikannya dalam filem ni dengan watak yang tak berapa nak dikembangkan dengan bagus dan hanya membawa sisa-sisa filem asal amatlah membosankan. Malah, Liam Hemworth yang memberi nafas baru filem ini untuk generasi muda sebenarnya gagal menambat hati aku. 

Aku mungkin tak ada masalah dengan pelakon. Apa sahaja yang diorang lakonkan sebenarnya berpunca daripada skrip dan idea cerita. Kepala bana kau pergi forwardkan filem Independence Day ni sampai futuristic macam ni, lepas tu pula kau bawa plot sama pasal alien. Cerita yang diberi memang tak kuat dan elemen futuristic yang ada gagal membawa apa-apa signifikasi pada cerita. 

Aku lebih selesa jika filemnya lebih kepada military dan dunia masih seperti zaman sekarang. Fiksyen Rolland kali ni terlalu mengarut dan lebih mengarut daripada 2012. Kemengarutan yang diberi pula tidak selari dengan plot dan juga adegan yang diberikan. 

Terlalu banyak babak-babak ceramah sebelum perang dan juga lawak bodoh professor yang tak pakai spender lepas bangun dari koma. Juga alien yang tetiba keluar tanpa apa-apa penjelasan yang lebih munasabah. 

Rolland nampaknya bijak dengan memilih Singapura dan Malaysia untuk dihancurkan dalam filem kali ni. Tapi, dia ingat, dengan menghancurkan Singapura dan Malaysia (KLCC), dia ingat orang negara akan layan filem ni walaupun diletakkan dengan plot cerita bangang. Oh, Hollywood. Kau kena ingat, penonton Malaysia tak bodoh macam dulu zaman trilogy Species berleluasa di vcd cetak rompak. 

Kesimpulan, Independence Day: Resurgence ialah sampah. Ianya ialah kegagalan Rolland Emmerich yang terdesak nak menghancurkan dunia. Ending filem ni yang memberi kata kunci untuk filem ketiga sebenarnya membuatkan aku rasa, cukup2lah kau buat Independence Day. Resurgence ialah kemusnahan dunia paling malas. Hanya kerana seekor Queen, dan pertarungan di sebuah kawasan lapang, itukah yang dinamakan Amerika sebagai hero dunia? 

2/5

No comments: