Friday, June 3, 2016

Review: Teenage Mutant Ninja Turtle - Out of the Shadows

Tahun terbit | 2016
Pengarah | Dave Jones
Pelakon |  Megan Fox, Stephen Amell, Will Arnett, Laura Linney

Filem reboot pertama TMNT yang dihasilkan Michael Bay agak mengecewakan.Apatah lagi, plotnya hampir sama je dengan filem Planet Hitam yang ada Cicakman tu. Aku mengkritik filem pertama dek kerana gagak menampilkan originality yang mampu membuatkan awesomeness hadir dalam filem tu. Tapi, tak boleh nak buat apa. Bila Michael Bay, kritik lah buruk mana pun, filem tu tetap jadi filem yang laris dan juga digemari. 

Maka, hadirlah sekuel kedua filem ni yang memaparkan kesinambungan daripada filem pertama. Jadi,sebenarnya, dapat disimpulkan yang Michael Bay ni memang tak hirau langsung kritikan negatif sebab diorang tahu, selagi diorang mampu buat duit dengan francise yang ada, selagi tulah semua pengkritik boleh fuck off! 

Membandingkan filem ni dengan filem yang pertama, aku akui filem kali ni lebih baik sedikit daripada filem yang sebelumnya. Plotnya lebih besar dan beberapa watak baru dalam dunia TMNT diperkenalkan. Namun, sebagaimana cara watak-watak Transformers diperkenalkan dalam filem mereka, cara itu jugalah digunakan untuk memperkenalkan watak-watak TMNT. 

Macam biasa, filem ni dipenuhi dengan visual yang bergerak tak berhenti-henti. Kadangkala ianya menyesakkan kerana beberapa syot kelihatan out of focus. But, come on, itulah cara Michael Bay even filem ni bukanlah diarahkan olehnya. Filem ni juga ada adegan akhir yang nampak macam The Avengers, ala-ala kapal dari dunia luar nak attack bumi dan akibatkan end of the world. 

Bebop dan Rocksteady nampak semak dan kadangkala hanya berdiri sebagai satu karakter jahat yang tiada aura langsung. Namun, kadangkala, lawak mereka menjadi Cuma merimaskanlah juga apabila diorang asyik bergelak-gelak je. 

Antara aksi power yang memang memuaskan hati ialah aksi di Brazil Memang aksi dalam kapal terbang tu ada refer kepada Vin Diesel a.k.a Fast and Furious 7, ianya memang melucukan. Diorang lupa yang aku juga terlintas di fikiran filem The Hobit yang ada scene dalam tong ketika diorang lepaskan diri tu. Memang menarik dan aku suka scene tu. 

Malah, aku suka juga elemen kekeluargaan yang ada dalam filem ni. Konflik antara empat kura itu membuatkan filem ni nampak family themenya. Namun, masalah tu sikit sangat dan aku berharap yang ianya menjadi satu perkara yang dibesarkan dan membolehkan penonton mengalirkan air mata at the end of the film. 

Mengecewakan apabila karakter April gagal dipadankan dengan Casey Jones yang nampak agak tenggelam. Entahlah, walaupun pada awalnya rasa teruja apabila mamat Arrow ni ada dalam filem ni, tetapi nampaknya resultnya menunjukkan yang dia ni harus terus berada di dalam dunia Arrow dan tak payah keluar jadi karakter lain. 

Heh, kesimpulannya simple. Kau minat filem yang diterbitkan Bay, even diarahkan oleh Dave Green, kau harus terima hakikat yang peminat asal TMNT akan kecewa dengan filem ni. Tapi bagi aku, aku enjoylah menonton kerana aku memang sukakan gaya rimas-merimaskan yang selalu ditonjolkan. Filem yang untuk kanak-kanak yang bit dark dan rimas. Aku tak pasti budak-budak mampu tahan ke tak tonton sampai habis. 

3.5/5

1 comment:

Adamalek said...

Emmm ni pendapat aku je. Bg aku la aku nk tgk kura tu beraksi sbb aku minat ngan kura tu. Plot cite bg aku side dish je. Asal kura tu gerak cantik x mcm 1st movie 1990 tu yg aku rase ayam goreng diana kat looking good lg sedap kire ok bg aku. Tp seyezly kalo nk plot n karekter paling terbaik adalah anime. Live action .... emmmm..... bole la.