Saturday, June 4, 2016

Review: Fan

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Manesh Sharma
Pelakon | Shah Rukh Khan

Semestinya semua peminat Shah Rukh Khan tahu yang tahun 2016, ada dua filem besar aktor ini yang bakal menjadi hiburan para peminat. Dilwale sudah hentam pawagam namun mendapat kecaman dek kerana gagal untuk memberikan cerita yang umph walaupun ada Kajol dan juga Shah Rukh Khan di dalamnya. Bagi yang tidak tahu,gabungan Kajol dan SRK memang antara gabungan mantap sepertimana yang terjadi dalam filem-filem sebelumnya. 

Sesebuah filem tidak memerlukan superstar untuk berjaya. Apa yang diperlukan ialah sebuah plot cerita yang hebat dan meyakinkan. Fan ada kesemua itu dengan bonus featurenya ialah Khan sendiri. Memparodikan kehidupan superstar dan menjadikannya sebuah thriller yang padat dengan aksi dan psikonya membuatkan Fan bersinar berbanding Dilwale. 

Fan ialah kisah ringkas. Ianya berkisah tentang Gaurav yang memang meminati pelakon kegemarannya Aryan Khanna. Dalam kehidupan seharian kita, dapat dilihat Gaurav ialah seorang insan yang biasa yang sering kita jumpa. Menggemari artis ialah perkara biasa dan juga boleh menjadi obsesi berbahaya. Dalam filem ini, Gaurav ialah seorang insan yang obses dengan pelakon kegemarannya dan mengalami perjalanan berbahaya dek kerana itu. 

Tiada heroin yang besar dalam filem ni. Fan hanya menyaksikan konfrontasi Gaurav dan Aryan dari awal hingga akhir. Setiap detik dan babak dipenuhi dengan adegan yang memang gila dan memukau. Kadangkala, kau akan membenci diri kau sendiri jika kau memang seorang penggila artis. Menggilai seseorang mampu buatkan kau gila! 

Adegan cemas dalam filem ni digarap dengan baik. Aksi-aksi ala filem Jackie Chan juga ada (kena tonton adegan deleted scene dalam Youtube) tetapi tidak diisi dalam filem. Namun, ada adegan aksi yang mengingatkan aku kepada adegan dalam filem Age of Extinction (aksi di ruang aircond dan tingkap), adegan gayut2 pula mengingatkan kepada Mission Impossible. Tetapi, keseluruhannya, aksi memang best! 

Aku paling suka adegan Gaurav melarikan diri dari polis. Even tak original, namun ianya berjaya membuatkan kau rasa puas. Oh, adegan Aryan bawa motor kejar Gaurav lepas dia cabul sorang anak gadis orang kaya tu tak kurang juga hebatnya. 

Fan tidak melupakan sisi emosi juga. Filem ni bijak menggarap emosi dan membuatkan kau berasa kasihan dengan Gaurav. Kau akan dibawa untuk memahami emosi dan dunia Gaurav dan Aryan yang sangat berbeza. Dan kau akan faham, in the end, kau minat gila-gila pada retis ni sebenarnya satu kerja yang sia-sia. 

Memang filem ni tak ada lagu. Tetapi, memang kalau letak lagu, memang ganggu habis rhythm filem ni yang banyak bermain dengan psikologi. 

Apa yang paling menonjol dalam filem ni ialah bagaimana Bollywood sudah berjaya membuat sebuah filem yang hebat dari segi CGInya. Kau tahu kan Gaurav dan Aryan ialah Shah Rukh Khan sendiri? Proses membentuk muka Gaurav sebenarnya ada diceritakan dalam video-video di Youtube. Ohsem dude! 

Totally entertaining, dan juga berjaya membuatkan kau berfikir sebentar. Fan digarap dengan kemas dan juga mengasyikkan. Dengan lakonan Shah Rukh Khan yang memukau, ditambah pula dengan visual efek yang memuaskan, oh, plotnya yang menarik juga, Fan ialah sebuah filem wajib tonton jika kau pernah kecewa dengan Dilwale. 

4.5/5

2 comments:

yusrina said...

Wah.. Yusrina rasa macam tak Sabar nak tunggu filem fan ni dipanggung wayang Nanti..
BTW.. Good review from admin.
Senang2 tu singgahlah blog Yusrina pulak yer awak..
http://albumretro.blogspot.my/
TQ

shameel Iskandar said...

Review yg menarik. Saya juga tertarik utk menonton bila baca review ni.