Thursday, February 11, 2016

Review: Ola Bola

Tahun Terbit | 2016
Pengarah | Chiu
Pelakon | Bront Palarae, Luqman Hafidz, JC Chee 

Berkesempatan menonton di GSC Berjaya Megamall, Kuantan. Di depan mata aku, ketika itu menyaksikan tiga kaum majority Malaysia sedang beratur membeli tiket. Mereka semua sedang bersedia untuk menonton Ola Bola. Sebelum filem bermula, aku lihat para penonton dari tiga kaum ini masuk ke dewan dengan nisbah yang hampir sama banyak bagi setiap kaum. 

Di sini pun sudah nampak yang Ola Bola ialah ‘magnet’ yang berjaya membuatkan Chinese, Indian dan Melayu tidak mengakui bahawa Ola Bola ialah milik Melayu semata-mata. Ola Bola ialah milik kita bersama dan filem pun bermula. 

Pembukaan filem ini memang fantastic. Apa yang Chiu bagi memang sangat-sangat memukau. Dipersembahkan dalam visual yang meyakinkan dan cantik, Ola Bola membawakan permulaan filem yang sangat kurang meyakinkan (pada akulah). Sebabnya apa? Sebab aku masih kurang yakin dengan semangat yang cuba dipaparkan di permulaan filem. 

Melangkah ke tengah filem, aku nampak yang filem ni sudah membuat pusingan U turn yang sangat unik. Bayangkan dengan wajah-wajah pelakon baru yang aku sendiri tak pernah kenal, aku boleh merasakan satu semangat kesukanan dan juga penyatuan bangsa dan etnik di dalam setiap babak. Dan di sinilah Ola Bola meraih kehebatannya. 

Chiu tidak meletakkan Ola Bola sebagai filem buat duit. Tetapi, Ola Bola dipersembahkan sebagai satu cara untuk menghidupkan patriotism dalam setiap penontonnya. Tak kira apa bangsa, apa sahaja darjatnya, Ola Bola sebenarnya mengajak kita sebagai rakyat Malaysia untuk mengenang kembali sebuah kisah sejarah (yang diubah suai) yang pernah menjadi kebanggaan kita. 

Generasi sekarang kurang mengetahui atau tidak pernah tahu tentang Sukan Olimpik Moscow. Malah, kisah team kita sendiri itu yang pada masa itu sudah gah juga sudah tenggelam buat masa ini. Ola Bola membawa kisah itu kembali dan mengajak kita untuk menjadi lebih bersemangat kerana kita ada sejarah dimana kita pernah naik. Dan kejatuhan tidak bermakna kita tidak akan naik semula. 

Dari segi persembahan visual, memang tak dapat dinafikan yang filem ni sama tarafnya dengan The Journey. Paling memukau ialah adegan keretapi pada awal filem dan juga adegan-adegan bola sepak di padang. Chiu berjaya meniru visual permainan bola sepak seperti menonton LIVE perlawanan sebenar dan berjaya menghidupkan permainan yang dibina dengan emosi yang ada. 

Dari segi lakonan, aku tidak nafikan yang lakonan kesemua pelakon baru sangatlah meyakinkan. Walaupun ada di antaranya tidaklah mencapai tahap, lakonan setiap pelakon sentiasa diperkuatkan oleh pelakon lain sehinggakan emosi berjaya dilontarkan. Bront Palarae yang hadir sebagai pak lawak yang tidak penting mana berjaya mencuit hati. Ianya ialah comic relief yang sangat berjaya dan unik. Tabik spring kat Bront! 

Kalau korang bukan peminat bola sepak, tak perlu membuta tuli buang filem ni ke tepi. Filem ni bukan untuk peminat bola sepak sahaja. Filem ni ialah untuk semua. Sesiapa sahaja yang menonton file mini akan sedar yang filem ni bukanlah filem sport, tetapi filem yang lebih terarah untuk membentuk patriotisme dalam diri. 

“Kita kalah sama-sama, kita menang sama-sama” . Itulah antara ayat yang diingati dalam filem ni. Di sebalik Ola Bola adanya isi yang bukan bermatlamatkan duit semata-mata. Saksikanlah wahai pembikin filem semua, bahawa kejayaan akan datang apabila kita tidak memikirkan fulus semata-mata. The Journey, Polis Evo dan Ola Bola ada ramuan lengkap. Cerita yang bagus, emosi yang mencengkam dan juga kerja keras yang membawa kepada kejayaan. Sokong Ola Bola! 

4.5/5

1 comment:

Bahrain said...

nak tengok tapi mak den tak minat plak. haha tengok the monkey 2 sajola den.