Akan Datang!

Thursday, December 31, 2015

Review: Brothers

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Karan Malhotra
Pelakon | Akshay Kumar, Sidarth Malhotra, Jacqueline Fernandez, Jackie Shroff

Bollywood ada dua superpower yang akan digunakan bilamana mereka bersedia untuk gunakannya. Satu, kisah cinta epic yang diulang-ulang tapi tak jemu-jemu. Kedua, kisah pasal keluarga dan adik beradik yang confirm meruntun jiwa jika ada yang menontonnya. Dua formula Bollywood ini tak pernah lekang dari dulu sampai sekarang dan ternyata ianya berjaya walaupun ada orang cakap benda ni cliché dan mengarut! 

Karan Johar mengadaptasi semula sebuah filem Hollywood berkisar tentang Mixed Martial Art yang bertemakan pergaduhan adik beradik dan kekeluargaan. Ketika aku menyaksikan Warriors, filem asal Hollywood itu masih sesuai dan sangat-sangat menarik sebab jarang Hollywood bawa kisah adik-beradik ke layar, Karan Johar meyakinkan yang Bollywood ialah tempat untuk filem-filem sebegitu. 

Adaptasi Warriors ke layar perak yang juga diterbitkan oleh penerbit sama dengan kerjasama Dharma Productions ini membuktikan yang Bollywood mampu untuk buat lebih baik. Dalam adaptasi filem Knight and Day (tajuk Bollywoodnya Bang! Bang!), genre adaptasi official ni nampak macam kurang ruang dalam industry Bollywood. Tapi, Brothers membuktikan sebaliknya. 

Brothers melebihkan elemen adik beradik dan kisah silam si bapa dengan sempurna. Dengan adaptasi yang mendekatkan penonton dengan ruang lingkup kisah kekeluargaan Bollywood, Brothers membuang elemen asal dan memberikan ruang untuk penonton merasai pengalaman kisah pergaduhan dua saudara yang saling membenci ke tahap maksimum. 

Tidak dinafikan, aku dah naik meluat tengok Akshay Kumar berlakon dalam filem sebab banyak sangat mukanya muncul dalam filem tahun 2015. Tapi, seriously aku puas hati dengan lakonannya dalam filem ni sebagai cikgu yang minat MMA. Dia bawa lakonannya ke tahap maksimum dan membuktikan yang dia mampu berada di layar bukan sebagai pelakon yang gila duit semata-mata! 

Music Ajay-Atul memainkan peraan besar dalam filem ni. Setiap mood dalam filem ni rasa macam sangat-sangat dekat dan kita akan bergembira dan bersama dengan kisah mereka. Lagu item song yang sekadar mengisi ruang boleh menjadi halwa telinga. Tetapi, yang paling best ialah lagu tema Brothers yang memang kicknya lain macam. 

Lakonan Jackie Shroff memang sangat-sangat mengujakan. Malangnya, untuk Jacqueline Fernandez membesar, memang tidak dapat. Sebab filem ni lebih kepada filem lelaki sahaja. 

Tak dinafikan MMA dalam filem Hindi nampak sikit weirdo. tetapi dengan kekuatan jalan cerita, MMA dalam filem ni sangat meyakinkan walaupun ianya mengingatkan aku kepada Real Steel sekali sekala. 

review filem asal bertajuk WARRIOR:

Warrior, filem asal arahan Gavin O’Connor nampak kecik sahaja apabila Bollywood mengadaptasi dengan lebih baik cerita asal Hollywood pengarah itu. Mungkin ada yang menggemari filem asal, namun aku rasakan sebagai penonton yang menyukai elemen adik beradik dalam filem ni yang dibawa dengan elemen hindustaninya yang cantik, aku memenangkan Brothers lebih dari Warrior. 

Dan belajarlah bahawa sejauh mana bergaduh adik beradik, memang air yang dicincang takkan boleh terputus. 

4.5/5

Tuesday, December 29, 2015

Review: The Walk

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Robert Zemeckis
Pelakon | Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bon, Ben Kingsley

Pada mulanya aku agak ragu-ragu dengan kehebatan The Walk. Apalah ada sangat dengan filem pasal seorang lelaki yang nak cross between dua menara yang suatu ketika dulu gah, World Trade Centre. Tetapi semuanya itu berubah selepas aku menonton filem arahan Robert Zemeckis yang dilakonkan dengan jayanya oleh Joseph Gordeon-Levitt. Ada beberapa sebab kenapa aku rasakan The Walk ini terbaik dalam kisahnya. 

Pertama, aku rasakan filem ni bukan sahaja bercerita tentang Phillippe Petit, yang pada masa kejadian ini aku tidak ada lagi kat dunia. Malah disebabkan filem nilah aku google dan baru tahu yang ada seorang manusia gila yang cuba nak buat persembahan menyeberang dua menara ini. Filem ni bergerak lebih besar, ianya lebih kepada mengenang Twin Towers dan Phillippe Petit! 

Yup, sebagaimana yang kita tahu, Twin Towers sudah musnah dalam kejadian 11 September. Kejadian serangan pengganas itu menjadikan dua menara ini musnah sekaligus dan banyak nyawa yang melayang. Dan Robert Zemeckis membawa semula bangunan yang hilang sepertimana membawa Titanic kembali ke atas permukaan air dan bercerita tentang satu perkara yang gah yang berkaitan dengan Twin Towers. 

Permulaan filem ni sangat-sangat unik. Malah, filem ni seperti sebuah kuliah dari Phillippe Petit yang bercerita tentang dirinya dari atas Statue of Liberty. Aku tidak nafikan penceritaan sebegini menjadikan kisah ini tidak bosan langsung. Keupayaan Joseph Gordon-Levitt dalam melakonkan watak sebenar ini tidak dapat dinafikan memberi penonton satu rasa keterujaan untuk menyaksikan satu adegan sejarah yang jarang disebut. 

Dari segi rekaan semula Twin Tower, korang pasti akan rasa teruja menyaksikan bangunan itu dengan sudut yang berbeza. Walaupun keseluruhan bangunan itu hanyalah CGI semata-mata kecuali bumbung bangunan yang dibina di dalam studio, rasa puas itu sudah cukup dan sampai kepada penonton. 

Lakonan Joseph Gordon-Levitt memang tak dinafikan sangat power. Aku paling suka tengok lakonan dia dalam filem ni yang sangat-sangat cukup segala-galanya. Sekali sekala kita akan tertawa dan kemudiannya membuatkan kita kagum dengan watak yang dibawa. Malah, penceritaannya yang diselang seli itu sangat-sangat best ok! 

Pada aku, The Walk macam sebuah filem tribute yang sangat sempurna. Aku masih ingat beberapa filem yang mengenang World Trade Centre dulu yang diterbitkan, namun The Walk ialah antara filem yang tidak berkisar tentang Tragedi 9/11 tetapi mampu untuk membuat kita sedar tentang tragedi yang meragut ribuan nyawa itu. 

Mengenang sebuah menara yang sudah tiada lagi, dan sebuah insiden gila yang telah berlaku ketika menara itu ada, The Walk menjanjikan sebuah perjalanan cerita yang tidak membosankan. Itu aku berani janji. Percayalah, korang akan kagum dengan perjalanan Phillppe Petit dan membuatkan korang mencari tentang sejarah yang jarang dijaja ini. 

4.5/5

Thursday, December 17, 2015

Review: Star Wars - The Force Awakens

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | J.J Abrams
Pelakon | John Boyega, Daisy Ridley, Harrison Ford, Mark Hamill

Star Wars memang sebuah saga angkasa yang merentas sempadan umur. Aku pasti, yang sudah menonton pada zaman 80an mahu meraikan kesinambungan filem ini pada Disember 2015 selepas hampir 20 tahun file mini ditamatkan dengan kematian Darth Vader. Bagi yang menonton filem prekuel yang dibuat pada 1999 sehingga 2005, korang yang ketika itu masih kanak-kanak pasti mahu menonton kesinambungannya. 

Ketika Episod 4 hingga 6, ketika itu, aku masih belum ada di bumi. Ketika Episod 1- 3 muncul, aku belum ambil kisah tentang Star Wars. Dan ketika episode 7 muncul setelah umur aku menganjak 30 ni, aku buat marathon dan merentas sempadan masa dari masa sebelum aku lahir, ke zaman kanak-kanak lalu kembali ke zaman sekarang. Ianya sebuah filem yang sangat-sangat merentas sempadan umur dan masa. 

The Force Awakens bangkit bercerita tentang kejadian selepas 30 tahun insiden Darth Vader dan Luke Skywalker. Filem ketujuh dalam siri ini memaparkan kisah baru dan juga antagonis baru yang sukar jugalah nak dikait kalau korang tak menonton enam episod terdahulu. Walaupun filem ni bernafas segar dan plotnya memang baru dan tidak berkait langsung dengan enam episod terdahulu, ada karakter yang wujud dan berkesinambungan juga ok! 

Pada aku, filem ini memang mengembalikan nostalgia. The Force Awakens mengembalikan watak Hans Solo, Princess Leia dan juga Luke Skywalker yang dinantikan. Melihat kepada permulaan filem ini yang sangat-sangat dikenali semua orang seluruh dunia, menontonnya saja sudah pasti merasa gah selepas 10 tahun episode Star Wars tidak muncul. Rasa macam sebak pun ada sebab The Force Awakens ialah satu kesinambungan filem The Return of the Jedi yang ditayangkan pada 1988. 

Namun, melihat pada The Force Awakens sendiri, filem ni sebenarnya sangat jauh beza dari filem-filem Star Wars terdahulu. Jika trilogy sekuelnya agak penuh dengan visual CGI yang lemak dan terlebih berkrim, trilogy asal pula nampak klasik sebab pada zamannya tiada CGI yang gah (George Lucas edit semula trilogy ini dan menambah effect CGI yang lebih baik pada 2007 dan 2011). 

The Force Awakens pula lahir di saat teknologi perfileman sudah biasa dengan apa yang luar biasa ketika Star Wars bermula dan aksi-aksi perang senang untuk dicipta. Karakter yang tidak masuk akal dan susah untuk dibuat pada zaman dahulu, kini tidak lagi menjadi satu masalah. Di sini, aku sudah tidak dapat rasakan roh Star Wars itu kerana CGI sudah ada di mana-mana filem dan bukan lagi sesusah dulu. 

Kalau korang nak tengok Iko Uwais beraksi, korang memang akan kecewa. Jadi pastikan jangan menonton hanya kerana aktor Indonesia ini sahaja. Percayalah, jika mereka buat silat kat tengah-tengah filem Star Wars, nanti ada pula yang buat teori illuminati. Kih3.

Malah, kalau korang nak tengok lawan lightsaber yang best, korang pasti kecewa. Filem ni juga terlalu banyak adegan attack dengan spaceship yang kadangkala aku rasa mahu menguap banyak kali. Terlalu banyak adegan spaceship yang berulang-ulang dan kurang pula lightsaber fight. Nasib baik, plot twistnya menjadi dan terus aku segar semula.

Dalam filem ni, Kylo Ren ialah watak jahat yang menjadi satu elemen penting untuk filem ni bergerak sebagai filem sekuel Star Wars. Watak ini aku nampak seperti watak Anakin Skywalker tetapi tidaklah mengulangi kisah hidup yang berlaku kepada Anakin. Cuma aku rasa, Kylo Ren tak seharusnya jambu dan sangat-sangat ‘harry potter’ wajahnya. Sungguh, feeling jahat tu aku tak rasa. 

Filem ni memang segar dan satu permulaan yang baru kepada kisah perang galaktik ini. Perjalanan Rey dan Finn masih panjang kerana ada beberapa plot hole masih disimpan untuk filem-filem mendatang. Pastikan korang bersedia sangat-sangat untuk menyaksikan beberapa plot twist yang sangat mengejutkan. Aku cuma berharap tiada lagi karakter lejen yang akan mati dalam filem-filem Star Wars yang akan datang. Itu sajalah. 

4/5