Wednesday, August 19, 2015

Review: Bajrangi Bhaijaan

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Kabir Khan
Pelakon | Salman Khan, Kareena Kapoor, Harshaali Malhotra

Inilah satu-satunya filem Salman Khan, sepanjang aku kenal pelakon ini sebagai waris-waris Khan yang ternama yang betul-betul serius dan berjaya menampilkan sisi emosinya yang tersendiri. Boleh dikatakan filem Bajrangi Bhaijaan ini sebuah filem yang sungguh besar bagi pelakon ini dimana lakonannya diperangkap dan diurus dengan kemas dan teratur. Dan hasilnya, sebuah Salman Khan yang terbaik! 

Sebenarnya, tidak ada yang dapat menafikan Bollywood masih kuat bercerita tentang air mata. Bajrangi Bhaijaan contohnya salah satu dari itu. Kabir Khan, yang sebelum ini mengarahkan gandingan Salman Khan dan Katrina Kaif dalam Ek Tha Tiger, kini membawa Salman Khan secara solo dalam filem ini. Ya, walaupun filem ni ada Kareena Kapoor, filem ni tidak ada ruang untuk heroin. Ianya untuk Salman, dan Salman sahaja. 

Bajrangi Bhaijaan berjaya untuk membawa isu Pakistan-Hindustan dengan sangat-sangat lembut. Apa yang filem ini cuba sampaikan ialah tentang hubungan Pakistan dan India yang pada mulanya diterapkan syakwasangka dan juga pandangan buruk. Namun, melalui si budak kecil Shahida, yang mana menjadi premis besar filem ni, filem ni mengajak siapa sahaja untuk melupakan ‘sempadan’ dunia dan mengajak untuk saling menghormati. 

Apa yang kau akan dapat semasa filem ni bermula dan berakhir ialah sebuah perjalanan yang mudah. Dengan hanya satu misi untuk digerakkan dalam dua jam setengah, filem ni diolah dengan pelbagai situasi yang digunakan untuk memanjangkan filem. Fasa pertama filem ini, berkisar tentang flashback dan juga elemen komedi yang tidak ada kena-mengena dengan isu besarnya. Namun, ianya dipenuhi hiburan dengan lagu Pritam yang gempak! 

Di fasa dua filem, filem ini membawa kita ke sebuah perjalanan Bajrangi (Salman Khan) dan Munni a.k.a Shahida yang dipenuhi ranjau dan liku. Aku lihat ada percubaan untuk memaparkan adegan aksi ikonik Salman Khan (gaduh-gaduh dengan elemen slow-mo dan juga muka bengis yang mengancam), namun ianya tidak diisi dengan banyak. Korang akan lihat satu sahaja adegan fighting. Itu pun tidak memuaskan peminat aksi Salman Khan. 

Filem ni menerapkan elemen patriotisme yang tinggi. Elemen humor dan juga emosi bercantum dengan baik dan ianya sekaligus menjadikan filem Salman Khan yang terbaik setakat ini. Ceritanya sebenarnya seperti sebuah kisah yang tidak sengaja terjadi. Iyalah, kalau si Munni tu tak pergi jumpa Bhajrangi, maka tiadalah semua kisah ini, kan? Ceritanya hanyalah bermula dengan kebetulan.

Semestinya, filem superhit ini harus ditonton. Filem ini milik Salman Khan sepenuhnya dan korang berpeluang untuk melihat pelakon ini pada lakonannya yang paling tinggi setakat ini. Kalau nak dibandingkan dengan filem-filem komedinya yang dulu, filem ini lah yang bakal menaikkan nama Salman Khan sebaris dengan Khan yang lain. 

4.5/5

news:

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Sunday, August 2, 2015

Review: Mission Impossible - Rogue Nation

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Christopher McQuarrie
Pelakon | Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Jeremy Renner

Menjadikan setiap filem Mission Impossible berbeza melalui pertukaran pengarahnya setiap kali memang menjadi. Brian De Palma, John Woo, JJ Abrams, Brad Bird dan kali ni pulak Christopher McQuarrie. Kalau nak bandingkan kelima-lima ni, aku paling suka Ghost Protocol arahan Brad Bird. Filem ini sangat-sangat pekat dengan komedi dari watak Simon Pegg yang bersahaja, ditambah pula adegan Burj Khalifa yang superb! 

Rogue Nation pula bagaimana? Mampukah ianya menjadikan Mission Impossible selengkap itu. Bukan apa, bila Simon Pegg dan Jeremy Renner masuk game, maka filem ni sudah mula beralih kepada satu misi mustahil baru. Senang cakap, dengan nafas baru. Apa yang terjadi dalam 3 filem Mission Impossible sebelum ni hanyalah kenangan lampau yang melengkapkan siri ini. 

Bagi aku, Rogue Nation memang superb. Kalau nak bandingkan aksi-aksinya yang memang non-stop dengan sekuel Mission Impossible sebelum ni, Rogue Nation rasanya antara filem Mission Impossible yang paling banyak stunt. Dari tempat yang memang tak masuk akal sehinggalah ke kejar mengejar di atas jalan, sampailah pergaduhan yang gempak, Rogue Nation memang punya aksi non stop yang pergh! 

Kalau korang menggemari adegan aksi yang gila-gila dalam filem Furious 7, memang korang akan puas hati dengan adegan aksi filem ni. Adrelin pumpingnya memang power dan korang akan rasakan yang inilah Mission Impossible yang hebat. Adegan Ethan Hunt terjun ke dalam lubang cooler tu memang sangat mencemaskan, dan adegan racing tu pun sama. Payah nak cerita satu-satu. 

Rogue Nation memang sebuah filem aksi yang padat, dengan elemen-elemen Hydra yang sudah mula tersuntik dalam filem-filem spy sepanjang tahun ini. Aku faham Syndicate itu memang sudah ada dalam siri Mission Impossible dulu, namun apabila kisah geng-geng ini sudah dimulakan oleh Marvel melalui filem superheronya, aku rasakan Syndicate seperti ‘meniru’ walaupun ianya sebenarnya bukan begitu. 

Nak cerita pasal plot, pada aku ianya seperti plot simple yang sengaja disusah-susahkan. Ianya tipikal Mission Impossible plot. Tapi, kalau nak dibandingkan dengan filem MI yang dulu, filem ni punya plot yang sangat-sangat disederhanakan demi memastikan aksi-aksi stunt yang dicanang dilakukan sendiri oleh Tom Cruise tu masuk semuat-muatnya. Korang akan tengok ceritanya less, aksinya penuh. Inilah baru aksi! 

Ada beberapa perkara yang aku jangka akan berlaku tidak berlaku. Sedikit kecewa apabila adegan Ethan Hunt yang berpaut pada pintu kapal terbang itu tidak berada di tempat dia sepatutnya berada, dan endingnya pula terlalu kecil untuk sebuah filem yang dipenuhi dengan aksi-aksi besar dan hebat. Malah, komedi Simon Pegg gagal bagi aku. Dia tidak seperti Ghost Protocol yang komedinya lebih bersahaja dan kena pada tempatnya. 

Bukan Mission Impossible yang the best in term of plot. Kalau nak katakan bab aksi, nah ini memang korang akan puas hati. Aksinya memang bervariasi dan hebat. Aku harap plot Syndicatenya akan lebih baik di masa hadapan. Dan ya, aku juga berharap Brad Bird kembali menjadi pengarah filem Mission Impossible yang seterusnya. Please…. 

4/5

p/s: filem ni ada scene kat Menara KL (beberapa saat je) dan reference kepada MH370 tau!

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini