Wednesday, July 22, 2015

Review: Suami Aku Ustaz

“Kalau Allah tak izinkan, tak kahwin kita..."
Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Ghaz Abu Bakar
Pelakon | Nora Danish, Adi Putra, Izzue Islam

Agak lambat untuk aku menonton Suami Aku Ustaz. Mungkin sebab aku dibayangi dengan clichenya cerita Suamiku dan Isteriku yang seringkali ada di tv. Pada aku, apalah sangat kalau nak gabungkan dua watak kekasih berbeza darjat macam ustaz n anak murid dalam filem. Tak pun, kalau dalam drama tv pun, memang semuanya boleh superhit sebab pembaca buku confirm akan jadi follower drama tersebutlah. 

Tapi, aku mulai sedar yang sentuhan yang ada pada Suami Aku Ustaz mungkin berbeza. Come on, ianya filem Ghaz Abu Bakar. Jika korang kenal Cicakman 3, dianilah yang bertanggungjawab mengubah environmnent Metrofulus (even endingnya sangat takde fulus). Dan dialah juga di sebalik Tokan, yang pada aku memberi persepsi baru lakonan Zizan Razak (serius mamat ni sebenarnya tak pandai berlakon). 

Aku akui sentuhan Ghaz dalam filem ni memang power. Babak-babak yang ringan nampak berat, artistic dan mirip filem-filem Indonesia. Kalau korang harapkan filem ni nampak betul-betul Indonesia, memang taklah. Ianya tetap Malaysia dalam sesetengah babak. Cuma apa yang aku lihat, Ghaz cuba untuk menggunakan ruang visual yang habis baik untuk memberi kesan artistik yang islamik pada filem ni. (adegan azan kat menara tu, tak bleh blah… kelakar, but aku fahamlah maksudnya! Hehe) 

Walaupun filem ni bercerita tentang ustaz, filem ni takdelah islamik mana. Ianya sebuah filem yang berselindung di sebalik romantika cinta biasa. Dan kononnya mahu bercerita tentang cinta dua darjat pelajar dan guru (which is unik sangat even pelik). Ianya biasa sahaja, namun Ghaz berjaya membuatkan aku yang agak geli dengan lakonan Nora Danish dalam filem-filem Metrowealth menyukainya. 

Lakonan Nora Danish memang satu perkara yang unik dalam filem ni. Nora Danish nampak tak gedik dan memang cukup perasa. Lakonannya sangat menyerlahkan sisi seorang pelajar. Dan well-donelah, Ghaz kerana tak buat aku rasa loya tekak tengok lakonan gedik Nora Danish seperti dalam filem Bencinta tuh! Oh, Adi Putra. He is so Rab Ne Bana De Jodi! Aku teringatkan watak Shah Rukh Khan dalam filem tu, dan ya, ianya meyakinkan! 

But, thing I hate the most dalam filem ni hanya satu. Lagu-lagu yang so cheap. Pada aku, tak perlu nak sayu layu sangat lagunya sampai sejam lebih. Tetapi, nasib baiklah visual dan lakonannya menampung beban buruk ini dan menyerlahkan Suami Aku Ustaz pada sisi lain. 

Dengan olahan yang cantik, serta skrip yang diolah dengan cantik, Suami Aku Ustaz pada aku antara filem Ghaz yang terbaik. Tokan aku paling salute lah bro! Cicakman 3, sorry… hate it! Dan aku harap kau keep on mengevolusikan industry dengan gaya pengarahan kau yang sangat cantik nih! Aku sendiri tidak menyangka yang filem Suami Aku Ustaz mampu untuk berdiri sebagai filem yang jauh dari drama tv yang bergenre sama. 

Pada Karya Seni, memang pemilihan adaptasi novel ni memang kena. Dan isu yang dikupas mungkin tidak diolah dengan luas. Namun, filem ni pada aku cukup berilmu dah. Cuma sekurang-kurangnya dengan ada filem ni, kisah cinta di layar besar sudah mula menjadi lebih dari sekadar cinta tiga segi! Oh, tontonlah filem ni kalau korang sudah menonton Ayat-ayat Cinta. Korang pasti perasan persamaan yang cuba dipaparkan. Kih3. Hampir menghampiri filem islami indonesia!

Ini personal review. Kalau rasa review aku overdose. Sila beli vaksin di kedai-kedai berhampiran. Selamat bersuami isteri, yaw!

4/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Thursday, July 16, 2015

Review: Ant-man

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Peyton Reed
Pelakon | Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly

Aku tak meletakkan harapan yang tinggi dengan filem ni. Bukan apa, Guardian of the Galaxy dari penerbit ni, yang merupakan pecahan ‘jauh’ dari dunia Stark dan rakan-rakannya agak kurang menjanjikan kenikmatan. Ditambah dengan watak fiksyen yang berat dan konsep universe luar tabii yang penuh dengan wajah-wajah kesayangan hamba yang pelik pulak tu!

Tapi, lepas tonton Ant-man, aku rasakan yang yeay, aku kembali jadi budak-budak semula. Pada aku, inilah filem superhero Marvel yang begitu mudah dan simple. Pendek kata, bagi yang baru nak mula belajar dan masuk ke dalam Marvel Cinematic Universe, Ant-man adalah filem yang korang senang nak catch-up dan follow.

Menonton Ant-man ni macam menonton filem Honey, I Shrunk The Kid versi superhero. Kisah superhero kecik besar, kecik besar yang berkawan dengan semut ni memang agak pelik dan kurang masuk akal. Namun, untuk sebuah filem hiburan ringan yang menjanjikan kesenangan emosi, filem ni layak untuk ditonton. Dalam filem ni ada elemen keluarga, dan juga mesej sempurna macam filem remaja Disney. Tetapi, orang dewasa pun boleh layan!

Plot filem ni pada aku boleh disifatkan simple dan sangat mudah. Even orang tua nyanyuk pun boleh faham kalau korang tak tonton filem-filem Marvel sebelum ni. Kisah Scott Lang yang mencuri dan terpaksa jadi Ant-man untuk mencuri lagi memang menarik. Pada awalnya, aku tidak rasakan tarikan pada plotnya. Namun, semakin lama plotnya berkembang, filem ni menjadi lebih entertaining.

Good job pada komedinya dan juga suntingan. Komedi dalam filem ni sangat sangat menjadi. Tak macam aku rasa dalam filem Guardian of the Galaxy yang seperti dibuat-buat dan pelik. Watak Scott Lank, Dr. Pym dan Hope bergabung cantik dalam situasi-situasinya. Malah, apabila ditambah pula dengan kegilaan tiga rakan Scott tu, filem ni punya komedi bertambah baik dan mengundang tawa.

Dari segi visualnya, filem ni berjaya menampilkan CGI yang memukau. Kalau tonton 3D rasanya boleh layan. Adegan Ant-man dalam tub, dan juga pertarungan akhir yang hebat tu memang puas hati apabila menonton. Tapi, kalau nak kata adegan yang paling unik sekali pada akulah ialah adegan rakan Scott yang perasan hebat tu narrate flashback. Itu ohsem dan kreatif, habaq hang!

Lakonan Paul Rudd memang tak dapat dinafikan memang antara perkara yang menonjol dalam filem ni. Perkembangan wataknya sendiri serta konflik yang dipaparkan sangat menjadi dan memang selayaknya dia berada di dalam filem ni sebagai Ant-man.

Sepanjang aku menonton filem ni, memang aku mulanya ragu dengan kekuatan filem ni pada mula filem. Tapi, semakin filem ni bergerak, filem ni memang buat aku ketawa dan rasa kagum dengan superhero pelik ni. Ianya seperti sebuah filem superhero kanak-kanak untuk dewasa dengan selingan elemen kekeluargaan yang perfect!. Aku terhibur dengan komedinya! Korang pasti juga rasa perkara yang sama.

Akhirnya, Ant-man berjaya memberi kesegaran kepada universenya. Tahniah! Aku rasa inilah filem superhero Marvel paling kelakar setakat ini.


4/5

p/s: filem ni ada mid-credit scene. jangan bangun dari seat dulu kalau tak nak ketinggalan. ada post-credit scene juga (sob3, tak sempat tonton sebab ingatkan takde)


suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Saturday, July 4, 2015

Review: Terminator - Genisys

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Alan Taylor
Pelakon | Jason Clarke, Emilia Clarke, Arnold Schwarzenegger

Sebenarnya, aku dah mula muak bila semenjak dua menjak ni, time-travel seringkali digunakan untuk menaikkan franchise filem lama untuk diperbaharui. Bukan apa, banyak sangat time-travel sehingga ianya menjadi satu subjek yang lama kelamaan menjadi satu benda basi. Tetapi, elemen time travel dalam filem Terminator: Genisys aku boleh terima (walaupun sebenarnya tak) kerana aku terlupa elemen ini sudah ada pada filem 1984 lagi tetapi tidak pernah digunakan. 

Terdesak untuk mengembalikan kehebatan filem T1 dan T2 mungkin antara sebab filem kelima ini tidak boleh dibawa ke hadapan lagi. Apa gunanya filem Terminator kalau takde Arnold Schwarzennegger yang tua tu! Apa gunanya tiada robot versus robot kalau ianya filem Terminator! Dan sebab itulah, Genisys mengambil alih dan bertindak sebagai reboot kepada filem Terminator yang baru! Lupakan kejadian selepas Skynet yang dark and creepy tu! Bye bye judgement day! 

Filem ini membawa korang mengembara ke event filem The Terminator (1984) dan kemudiannya membawa kita kepada alternate timeline dek kerana takdir yang berubah akibat satu kejadian dalam filem ni. Dan dari situ, filem ni sudah wipe out semua event dalam kesemua filem sebelum ini adan memulakannya dengan kisah baru dan penuh dengan elemen time travel yang memang boleh confusekan korang kalau korang tak tonton filem-filem sebelumnya. 

Dalam filem yang diarahkan oleh Alan Taylor ini, T800 kembali sebagai robot power yang memang korang kenal tu. Dan ya, aku akui filem ni sebenarnya memang menunjukkan apa akan jadi kalau filem The Terminator (1984) tu dibikin pada 2015. Malah, terminator ohsem dalam T2 juga muncul untuk separuh masa pertama, sebagai persembahan pembukaan filem yang rancak dan menarik! 

Terminator: Genisys memang sebuah filem yang mengembalikan kehebatan tiga filem awal. Dan ianya memberi peluang untuk kesemua karakter berkembang dengan lebih dengan era gelap (zaman terminator berleluasa dibuang dari filem). 

Namun, jujurnya, ianya kurang sesuatu. Pertama, filem ni ada babak-babak yang cuba untuk memberikan roh baru dalam filem Terminator. Ada komedi yang diselitkan. Arnold punya lawak mungkin menjadi. Tetapi, elemen humor yang menggunakan editing dan visual agak kurang memberansangkan sekaligus menjadikan sesi Sarah, John dan T800 di balai polis tu antara yang memualkan. Konon nak tiru Guardian of the Galaxy lah tu! 

Kedua pula, Terminator kelima ini kurang ber’terminator’. Kita disajikan dengan terminator yang kurang umph dari segi persembahan. Pada aku, bukannya tak best. Cuma aku harap kemunculan terminator yang bertulang besi dan bergigi dan bermata merah tu ada banyak sikit sebagai penyeri. Bila takde mereka, Terminator: Genisys nampak tak kurang sengat. 

Malah, ketiganya, entah kenapa aku rasakan beberapa dialog dan lakonan Jason Clarke dan Emilia Clarke agak kurang menjadi. Ada few scene yang kelihatan kekok dan juga kurang keserasian. Seolah-olah T800 dalam lakonannya sendiri, dan dua orang Clarke ni dalam kisah mereka sendiri. Takde connection yang betul-betul menjadikan ianya roh filem ni yang sebenar. 

Namun, aku agak puji storylinenya yang dibina dengan jaya. Filem ni, kalau korang tak faham konsep time travel dan alternate time line plus tak tonton pula keempat empat filem dulu, memang akan buatkan korang confuse. Tapi, boleh je korang tonton sebagai stand alone film. 

Tidak dinafikan filem ni menjanjikan aksi-aksi yang agak lasak seperti filem sebelum Salvation. Walaupun aku gemarkan aksi lasak dalam filem ni, aku lebih suka aksi-aksi yang dibikin less CGI dalam filem-filem 90an Terminator dulu. Namun, aku akui aksi lasak dalam filem ni antara satu-satunya kepuasan menonton filem ni jika anda rasa terlalu pening dengan plotnya yang memerlukan korang link dengan previous film. 

A good start for a new Terminator storyline. Tak sabar jugak untuk saksikan sekuelnya nanti. Packed with action, but not as good as the classic. Terminator: Genisys membuatkan korang rasa filem Terminator Salvation tidak harus terjadi! Kan? Dengan twist besar watak utama John Connor, filem ni pasti tidak berjaya untuk memberikan aku rasa kagum yang besar. Tapi, aku enjoy through the movie. Cuma mungkin elemen yang tak patut ada seperti komik komedi bukan makanan filem sebegini. 

Filem ni ada post-credit scene. Jangan bangun lagi lepas credit role!

4/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini