Saturday, May 23, 2015

Review: Tomorrowland

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Brad Bird
Pelakon | George Clooney, Brittany Robertson, Hugh Laurie

Salah satu alasan kenapa aku nak tonton filem Tomorrowland ialah satu, kerana trailernya memang gempak dan convincing. Dua, ianya ialah arahan Brad Bird yang memang sudah tidak dinafikan mampu membawa Mission Impossible: Ghost Protocol dengan baik dengan sempurna. Malah, selepas pencarian tentang filem ni, aku dapat tahu yang filem ni juga diadaptasi dari taman tema Disneyland yang sudah dikenali. 

Malangnya, aku sendiri menyerah kalah untuk menerima filem ni saat filem ni mula jadi pening-pening lalat dalam ceritanya. Entah kenapa, filem yang menyajikan George Clooney sebagai pemain utama ini gagal untuk memberikan sebuah cerita kanak-kanak yang mudah dan segar di mata orang dewasa macam aku. Jika kanak-kanak menonton pun, ianya juga ialah seperti yang aku rasa. 

Pening, dragging dan apa jadah semua ada. Filem ni mahu meminjam idea time travel. Kemudian, idea time travel tu dipersembahkan dalam konsep yang mana orang yang ada otak dan akal untuk berfikir sahaja mampu faham konsep time travel. Namun, disebabkan filem ni disajikan untuk teen, konsep time travel yang complicated itu dimudahkan sedikit. Tapi, taklah mudah sangat! 

Permulaan filem ni memang meyakinkan. Yup, korang akan lihat George Clooney beleter dan bercakap dengan yakin. Malah, dengan minda yang membayangkan kekuatannya dalam filem Gravity, aku rasakan filem ni akan membawa ke sebuah pengembaraan yang sangat meyakinkan dan menghiburkan. 

Filem ni berubah menjadi Spy Kids versi Disney dan juga semakin ke hadapan pula menjadi seperti Terminator versi Disney. Aku tidak kisah pasal semua itu, oh ya, aku juga nampak Tomorrowland mengembalikan gaya robot seperti dalam filem Inspector Gadget yang memang nostalgic tetapi lebih cruel dan juga unik. 

Semua campuran itu tidak mampu untuk menghiburkan apabila filem ni semakin lama semakin menurun grafnya. Filem ni nampak tidak mampu untuk mengurangkan kadar pemberatan idea yang dibawa sehinggakan aku jadi muak dan bosan. Even ada moment yang kelakar, ianya sekadar moment dan tidak mampu untuk berdiri dengan baik dengan plotnya yang disusun agak dragging dan juga lambat! 

Aku menjangkakan adventurenya lebih hebat, namun apa yang ada hanyalah adventure yang sangat simple, dan tidak berjaya dijayakan dengan baik. Tomorrowland kelihatan tidak mampu membawa idea taman tema itu dengan baik dan hanya menjadi sebuah filem yang hanya boleh dijadikan pendamping kepada taman tema tersebut. 

Gagal di mata aku secara peribadi. Entahlah orang lain macam mana. Dengan visual yang sangat baik filem ni tidak mampu untuk membuatkan penonton yang kebosanan enjoy the filem sampai habis. Malah, dengan finale filem yang sangatlah simple dan mudah, filem ni antara filem Disney yang aku kurang gemari. Aku rasakan Disney hanya set filem ni hanya untuk promo Star Wars je kot! Lepas tu, filem ni diletak di tepi.. 

2.5/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Review: Spy

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Paul Feig
Pelakon | Melissa McCarthy, Jason Statham, Jude Law

Aku sebenarnya agak terkejut dengan filem Spy. Filem Paul Feig kali ni nampak ketara berbeza dan memang filem yang memuaskan dari filem yang menampilkan Sandra Bullock, The Heat. Spy memang sebuah filem yang ringan tetapi pada masa yang sama menyajika banyak moment komedi yang berjaya. Even aku rasa dalam memparodikan filem spy (lebih khususnya James Bond), Kingsman lebih menyerlah, Spy juga ada sesuatu yang menyegarkan. 

Di sebalik Melissa McCarthy yang sangat mencuit hati, filem ni memang memberikan sisi Statham, si pelakon aksi yang berbadan sasa dari sudut berbeza. Filem ni memang takkan membenarkan penonton untuk tengok Statham sebagaimana korang tengok dalam filem Transporter mahupun Expendables. Korang tahu, rupanya mamat ni pandai juga berlawak. 

Walaupun kehadiran Statham dalam filem ni sangat sebenarnya hanya untuk memeriahkan suasana, aku rasakan Statham ialah pak sibuk yang berjaya. Nasib baik kelakarnya menjadi walaupun wajah tegasnya memang tetap ada. Al amklumlah, dia bukan the real pak lawak. Thanks to the great dialogue yang memang buatkan penonton rasa nak muntah dan menjadikan Statham seolah-olah mampu melawak dengan baiknya. 

Di sisi ceritanya pula, Spy memang sebuah parody James Bond yang jelas dan nyata. Memang filem ni cuba untuk menjadi parody filem James Bond namun, ianya hanyalah lawak CIA yang dipaparkan nampak dihuni oleh orang-orang yang nampak dungu dan bodoh tapi tak boleh dipandang rendah. Nak mencari misi undercover dalam filem ni, yeap, ianya ada. Tapi, tak lah penting sangat undercover tu! 

Komedi filem ni tidak menjengkelkan. Pada certain part, McCarthy memang berjaya menjadi dirinya sepertimana korang tonton dalam filem-filem terdahulu. Babak McCarthey bawa motor ada bumbung tu mungkin antara moment kelakar yang best. Namun, ending filem ni yang memperbodohkan watak Statham dilihat antara komedi yang sempurna dan juga baik! Oh ya, tak lupa juga babak Susan Cooper nak kejar bom dalam beg Rick Ford! 

Filem ni dipenuhi dengan ‘journey’. Watak McCarthy dilihat memaparkan cliché Hollywood yang biasa. Macam filem-filem yang korang biasa lihat, orang yang tidak pernah dijangka akan melakukan misi yang memang tak sesuai untuknya. 

Spy juga banyak menggabungkan muzik-muzik popular yang sering kita dengar. Ianya menjadikan filem ni meriah dengan muzik. Komposisi lagu memang memuaskan dan memang menghiburkan suasana! 

Kesimpulan ringkasnya, kalau korang tanya akulah, aku akan rasakan Spy memang filem komedi spy yang ok. Tetapi, disebabkan Kingsman ‘lahir’ pada tahun yang sama, aku lebih rasakan Kingsman berjaya menjadi filem parody spy yang lebih power dan semulajadi. 

Spy memang menghiburkan. Namun, elemen spynya kurang. Aku hanya rasakan filem ni hanyalah sebuah filem komedi yang biasa namun menghiburkan pada masa yang sama. Spy menggabungkan twist yang unpredictable bagi penonton biasa, namun bagi yang banyak menonton filem, korang akan dapat rasakan plot cerita ini mampu diagak. Sebuah filem yang menggabungkan kekuatan lakonan komedi yang sempurna. Statham dalam rasa yang baru!!! 

3.5/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini