Akan Datang!

Thursday, December 31, 2015

Review: Brothers

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Karan Malhotra
Pelakon | Akshay Kumar, Sidarth Malhotra, Jacqueline Fernandez, Jackie Shroff

Bollywood ada dua superpower yang akan digunakan bilamana mereka bersedia untuk gunakannya. Satu, kisah cinta epic yang diulang-ulang tapi tak jemu-jemu. Kedua, kisah pasal keluarga dan adik beradik yang confirm meruntun jiwa jika ada yang menontonnya. Dua formula Bollywood ini tak pernah lekang dari dulu sampai sekarang dan ternyata ianya berjaya walaupun ada orang cakap benda ni cliché dan mengarut! 

Karan Johar mengadaptasi semula sebuah filem Hollywood berkisar tentang Mixed Martial Art yang bertemakan pergaduhan adik beradik dan kekeluargaan. Ketika aku menyaksikan Warriors, filem asal Hollywood itu masih sesuai dan sangat-sangat menarik sebab jarang Hollywood bawa kisah adik-beradik ke layar, Karan Johar meyakinkan yang Bollywood ialah tempat untuk filem-filem sebegitu. 

Adaptasi Warriors ke layar perak yang juga diterbitkan oleh penerbit sama dengan kerjasama Dharma Productions ini membuktikan yang Bollywood mampu untuk buat lebih baik. Dalam adaptasi filem Knight and Day (tajuk Bollywoodnya Bang! Bang!), genre adaptasi official ni nampak macam kurang ruang dalam industry Bollywood. Tapi, Brothers membuktikan sebaliknya. 

Brothers melebihkan elemen adik beradik dan kisah silam si bapa dengan sempurna. Dengan adaptasi yang mendekatkan penonton dengan ruang lingkup kisah kekeluargaan Bollywood, Brothers membuang elemen asal dan memberikan ruang untuk penonton merasai pengalaman kisah pergaduhan dua saudara yang saling membenci ke tahap maksimum. 

Tidak dinafikan, aku dah naik meluat tengok Akshay Kumar berlakon dalam filem sebab banyak sangat mukanya muncul dalam filem tahun 2015. Tapi, seriously aku puas hati dengan lakonannya dalam filem ni sebagai cikgu yang minat MMA. Dia bawa lakonannya ke tahap maksimum dan membuktikan yang dia mampu berada di layar bukan sebagai pelakon yang gila duit semata-mata! 

Music Ajay-Atul memainkan peraan besar dalam filem ni. Setiap mood dalam filem ni rasa macam sangat-sangat dekat dan kita akan bergembira dan bersama dengan kisah mereka. Lagu item song yang sekadar mengisi ruang boleh menjadi halwa telinga. Tetapi, yang paling best ialah lagu tema Brothers yang memang kicknya lain macam. 

Lakonan Jackie Shroff memang sangat-sangat mengujakan. Malangnya, untuk Jacqueline Fernandez membesar, memang tidak dapat. Sebab filem ni lebih kepada filem lelaki sahaja. 

Tak dinafikan MMA dalam filem Hindi nampak sikit weirdo. tetapi dengan kekuatan jalan cerita, MMA dalam filem ni sangat meyakinkan walaupun ianya mengingatkan aku kepada Real Steel sekali sekala. 

review filem asal bertajuk WARRIOR:

Warrior, filem asal arahan Gavin O’Connor nampak kecik sahaja apabila Bollywood mengadaptasi dengan lebih baik cerita asal Hollywood pengarah itu. Mungkin ada yang menggemari filem asal, namun aku rasakan sebagai penonton yang menyukai elemen adik beradik dalam filem ni yang dibawa dengan elemen hindustaninya yang cantik, aku memenangkan Brothers lebih dari Warrior. 

Dan belajarlah bahawa sejauh mana bergaduh adik beradik, memang air yang dicincang takkan boleh terputus. 

4.5/5

Tuesday, December 29, 2015

Review: The Walk

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Robert Zemeckis
Pelakon | Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bon, Ben Kingsley

Pada mulanya aku agak ragu-ragu dengan kehebatan The Walk. Apalah ada sangat dengan filem pasal seorang lelaki yang nak cross between dua menara yang suatu ketika dulu gah, World Trade Centre. Tetapi semuanya itu berubah selepas aku menonton filem arahan Robert Zemeckis yang dilakonkan dengan jayanya oleh Joseph Gordeon-Levitt. Ada beberapa sebab kenapa aku rasakan The Walk ini terbaik dalam kisahnya. 

Pertama, aku rasakan filem ni bukan sahaja bercerita tentang Phillippe Petit, yang pada masa kejadian ini aku tidak ada lagi kat dunia. Malah disebabkan filem nilah aku google dan baru tahu yang ada seorang manusia gila yang cuba nak buat persembahan menyeberang dua menara ini. Filem ni bergerak lebih besar, ianya lebih kepada mengenang Twin Towers dan Phillippe Petit! 

Yup, sebagaimana yang kita tahu, Twin Towers sudah musnah dalam kejadian 11 September. Kejadian serangan pengganas itu menjadikan dua menara ini musnah sekaligus dan banyak nyawa yang melayang. Dan Robert Zemeckis membawa semula bangunan yang hilang sepertimana membawa Titanic kembali ke atas permukaan air dan bercerita tentang satu perkara yang gah yang berkaitan dengan Twin Towers. 

Permulaan filem ni sangat-sangat unik. Malah, filem ni seperti sebuah kuliah dari Phillippe Petit yang bercerita tentang dirinya dari atas Statue of Liberty. Aku tidak nafikan penceritaan sebegini menjadikan kisah ini tidak bosan langsung. Keupayaan Joseph Gordon-Levitt dalam melakonkan watak sebenar ini tidak dapat dinafikan memberi penonton satu rasa keterujaan untuk menyaksikan satu adegan sejarah yang jarang disebut. 

Dari segi rekaan semula Twin Tower, korang pasti akan rasa teruja menyaksikan bangunan itu dengan sudut yang berbeza. Walaupun keseluruhan bangunan itu hanyalah CGI semata-mata kecuali bumbung bangunan yang dibina di dalam studio, rasa puas itu sudah cukup dan sampai kepada penonton. 

Lakonan Joseph Gordon-Levitt memang tak dinafikan sangat power. Aku paling suka tengok lakonan dia dalam filem ni yang sangat-sangat cukup segala-galanya. Sekali sekala kita akan tertawa dan kemudiannya membuatkan kita kagum dengan watak yang dibawa. Malah, penceritaannya yang diselang seli itu sangat-sangat best ok! 

Pada aku, The Walk macam sebuah filem tribute yang sangat sempurna. Aku masih ingat beberapa filem yang mengenang World Trade Centre dulu yang diterbitkan, namun The Walk ialah antara filem yang tidak berkisar tentang Tragedi 9/11 tetapi mampu untuk membuat kita sedar tentang tragedi yang meragut ribuan nyawa itu. 

Mengenang sebuah menara yang sudah tiada lagi, dan sebuah insiden gila yang telah berlaku ketika menara itu ada, The Walk menjanjikan sebuah perjalanan cerita yang tidak membosankan. Itu aku berani janji. Percayalah, korang akan kagum dengan perjalanan Phillppe Petit dan membuatkan korang mencari tentang sejarah yang jarang dijaja ini. 

4.5/5

Thursday, December 17, 2015

Review: Star Wars - The Force Awakens

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | J.J Abrams
Pelakon | John Boyega, Daisy Ridley, Harrison Ford, Mark Hamill

Star Wars memang sebuah saga angkasa yang merentas sempadan umur. Aku pasti, yang sudah menonton pada zaman 80an mahu meraikan kesinambungan filem ini pada Disember 2015 selepas hampir 20 tahun file mini ditamatkan dengan kematian Darth Vader. Bagi yang menonton filem prekuel yang dibuat pada 1999 sehingga 2005, korang yang ketika itu masih kanak-kanak pasti mahu menonton kesinambungannya. 

Ketika Episod 4 hingga 6, ketika itu, aku masih belum ada di bumi. Ketika Episod 1- 3 muncul, aku belum ambil kisah tentang Star Wars. Dan ketika episode 7 muncul setelah umur aku menganjak 30 ni, aku buat marathon dan merentas sempadan masa dari masa sebelum aku lahir, ke zaman kanak-kanak lalu kembali ke zaman sekarang. Ianya sebuah filem yang sangat-sangat merentas sempadan umur dan masa. 

The Force Awakens bangkit bercerita tentang kejadian selepas 30 tahun insiden Darth Vader dan Luke Skywalker. Filem ketujuh dalam siri ini memaparkan kisah baru dan juga antagonis baru yang sukar jugalah nak dikait kalau korang tak menonton enam episod terdahulu. Walaupun filem ni bernafas segar dan plotnya memang baru dan tidak berkait langsung dengan enam episod terdahulu, ada karakter yang wujud dan berkesinambungan juga ok! 

Pada aku, filem ini memang mengembalikan nostalgia. The Force Awakens mengembalikan watak Hans Solo, Princess Leia dan juga Luke Skywalker yang dinantikan. Melihat kepada permulaan filem ini yang sangat-sangat dikenali semua orang seluruh dunia, menontonnya saja sudah pasti merasa gah selepas 10 tahun episode Star Wars tidak muncul. Rasa macam sebak pun ada sebab The Force Awakens ialah satu kesinambungan filem The Return of the Jedi yang ditayangkan pada 1988. 

Namun, melihat pada The Force Awakens sendiri, filem ni sebenarnya sangat jauh beza dari filem-filem Star Wars terdahulu. Jika trilogy sekuelnya agak penuh dengan visual CGI yang lemak dan terlebih berkrim, trilogy asal pula nampak klasik sebab pada zamannya tiada CGI yang gah (George Lucas edit semula trilogy ini dan menambah effect CGI yang lebih baik pada 2007 dan 2011). 

The Force Awakens pula lahir di saat teknologi perfileman sudah biasa dengan apa yang luar biasa ketika Star Wars bermula dan aksi-aksi perang senang untuk dicipta. Karakter yang tidak masuk akal dan susah untuk dibuat pada zaman dahulu, kini tidak lagi menjadi satu masalah. Di sini, aku sudah tidak dapat rasakan roh Star Wars itu kerana CGI sudah ada di mana-mana filem dan bukan lagi sesusah dulu. 

Kalau korang nak tengok Iko Uwais beraksi, korang memang akan kecewa. Jadi pastikan jangan menonton hanya kerana aktor Indonesia ini sahaja. Percayalah, jika mereka buat silat kat tengah-tengah filem Star Wars, nanti ada pula yang buat teori illuminati. Kih3.

Malah, kalau korang nak tengok lawan lightsaber yang best, korang pasti kecewa. Filem ni juga terlalu banyak adegan attack dengan spaceship yang kadangkala aku rasa mahu menguap banyak kali. Terlalu banyak adegan spaceship yang berulang-ulang dan kurang pula lightsaber fight. Nasib baik, plot twistnya menjadi dan terus aku segar semula.

Dalam filem ni, Kylo Ren ialah watak jahat yang menjadi satu elemen penting untuk filem ni bergerak sebagai filem sekuel Star Wars. Watak ini aku nampak seperti watak Anakin Skywalker tetapi tidaklah mengulangi kisah hidup yang berlaku kepada Anakin. Cuma aku rasa, Kylo Ren tak seharusnya jambu dan sangat-sangat ‘harry potter’ wajahnya. Sungguh, feeling jahat tu aku tak rasa. 

Filem ni memang segar dan satu permulaan yang baru kepada kisah perang galaktik ini. Perjalanan Rey dan Finn masih panjang kerana ada beberapa plot hole masih disimpan untuk filem-filem mendatang. Pastikan korang bersedia sangat-sangat untuk menyaksikan beberapa plot twist yang sangat mengejutkan. Aku cuma berharap tiada lagi karakter lejen yang akan mati dalam filem-filem Star Wars yang akan datang. Itu sajalah. 

4/5

Saturday, November 21, 2015

Review: The Hunger Games - Mockingjay Part 2

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Francis Lawrence
Pelakon | Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Donald Sutherland

Mana penghujung yang sangat mendebakan dan epik tu ? Itu yang menjadi persoalan apabila selesai sahaja aku menonton The Hunger Games: Mockingjay Part 2. Aku bertanya soalan tu bukan kerana aku rasakan aku tak faham. Tapi, aku bertanya kerana sebagai sebuah bahagian akhir kepada siri The Hunger Games, aku tidak jumpa satu penghujung yang betul-betul meyakinkan dan juga berat untuk membuatkan penonton rasa sebak meninggalkan trilogy yang sudah berakhir ini. 

Sedikit kecewa. Itulah yang aku dapat luahkan apabila menonton Mockingjay Part 2. Bahagian yang seharusnya menjadi sangat epik dalam perjalanan Katniss dan Peeta ini memang gagal untuk menghabiskan ‘permainan’ yang bermula dengan gempak dan membuatkan penonton puas. Justeru, aku hanya mampu lega yang aku berjaya menghabiskan sisa penontonan siri The Hunger Games walaupun gagal mendapatkan rohnya yang sebenar. 

Apa yang aku jangka dari Mockingjay Part 2? Senang sahaja. Sebagai sebuah buku yang dibelah dua, seperti Twilight misalnya, aku mengharapkan skripnya dan ceritanya seharusnya lebih kuat dan bersemangat dalam bercerita. Maklumlah, menjadikan sebuah buku kepada dua filem bukan sebuah perkara mudah. Apabila Twilight berjaya melakukannya, The Hunger Games pula berada di pihak yang gagal. 

Mockingjay bermula dengan baik. Aku hanya mahu melihat Katniss itu bangkit dan membawa kepada adventure yang lebih baik. Keyakinan Katniss seolah-olah terselindung dengan pelbagai masalah yang nampak naik turun sekaligus menghalang Katniss dari menonjol. Aku sendiri kurang memahami kenapa Katniss seperti berada di belakang ‘permainan’ sedangkan dia seharusnya lebih menonjol. 

Adventure apabila geng Katniss sampai je kat Capitol nampak energetic . Cuba untuk membandingkannya dengan The Maze Runner, ya, Hunger Games dah mula kalah. Namun, aku rasakan bahagian-bahagian itu sahaja sehinggalah diserang mutan itu adalah momen-momen yang mendebarkan dalam filem ini. Selebihnya, sehinggalah pembunuhan beramai-ramai itu hanyalah pelengkap sahaja. 

Ending filem ini nampak tergesa-gesa. Mungkin bagi yang bakal menonton, jangan melepaskan saat-saat akhir filem sebab ianya sangat confusing kalau korang miss. Ending filem ni macam bullet train tetapi korang tak rasa pun keindahan sebuah ending yang epik. Bila ending tu jadi, aku macam cakap ‘tu je ke?’ dan cerita pun berakhir. Kasihan. 

Nampaknya The Hunger Game: Mockingjay Part 2 berakhir dengan sisa-sisa yang tidak mampu untuk membuatkan aku rasa kagum. Ya, aku terima sahaja filem ni sebagai penutup tetapi aku rasakan Katniss harus lebih gah dan epic daripada sekadar hanya berbekalkan panah dan busur serta emosi macam orang tengah haid. Huh! 

Capitol dan seluruh isi alamnya nampaknya terpaksa menerima semuanya yang terjadi. Aku juga nampaknya terpaksa menerima walaupun sedikit kecewa dengan pengakhiran ini. Sungguh, aku mahukan sebuah pengakhiran yang gah dan mampu buat aku teresak-esak meninggalkan dunia Panem. Tapi, malang sungguh, aku sedih sebab Twilight lagi best Part 2nya dari The Hunger Games. Kasihan. Sob3. 

3/5

Friday, November 6, 2015

Review: Spectre

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Sam Mendes
Pelakon | Daniel Craig, Christoph Waltz, Lea Seydoux

Selepas beberapa filem Bond lakonan Daniel Craig yang agak berat dan percubaan untuk reset semula atau kemaskini franchise Bond, akhirnya Bond lakonan Daniel Craig sudah sampai fasa matang. Aku merindui Bond yang ada satu misi dalam satu filem seperti dulu-dulu macam Pierce Brosnan dan sebelumnya. Semenjak Daniel Craig ambil alih, filem Bond lebih heavy dan lasak dan aku menantikan filem Bond yang ringan dan sedikit fictional. 

Yup! Spectre memenuhi keperluan itu. Tidak seperti Skyfall yang memberatkan kisah peribadi dan latar belakang Bond, Spectre cuba untuk bermula dari hitamnya Bond dan kemudian memberikan sebuah kisah yang sedikit ringan dan ada kontinuiti dari filem sebelumnya. Tetapi, kalau korang langkau dari menonton Skyfall, memang korang akan blur lah sekejap sebab Spectre berkait rapat dengan filem Bond Daniel Craig yang lain sebelum ini. 

Spectre ni macam filem Bond yang muda. Filem Bond yang sudah ada pertukaran pemain yang sangat-sangat banyak, bersama dengan kesegaran watak-watak baru. Ben Whishaw dengan watak Qnya. Pastu dengan watak M yang baru. Semuanya menjadikan Spectre nampak muda pada kehadiran watak-watak yang berganti pemain ini. Itu bagus. Segar! Malah, ada kemunculan watak villain yang ikonik dalam filem Bond yang sudah lama x muncul, Ernst Stavro Blofeld.

Filem kali ini memang pantas dengan aksi-aksi yang luar biasa. Walaupun ianya bukanlah sebuah filem yang ada aksi non-stop, aku rasa peminat Bond akan puas hati kerana filem ni tidak lagi bermain dengan keseriusan melampau macam dalam filem-filem Bond sebelum ini. Filem Spectre diadun dengan Bond yang control macho seperti biasa, komedi sikit, dan juga villain yang sanggup lakukan apa sahaja! 

Oh, aku cukup suka Bautista dalam filem ni. Walaupun dia muncul tak banyak pun, dalam dua babak aksi kalau tak silap, dia ni sudah seperti pencuri perhatian. Malang masa dia di skrin tak cukup lama. Tapi, puas hati apabila Oberhauser juga akhirnya mengambil semula peranan villain di akhir cerita. 

Aku juga cukup suka setting Bond kali ini. Dari tempat-tempat di seluruh dunia, sehinggalah tempat yang macam aku rasa ‘oh, ini wujud ke?’, semuanya memang ohsem. Malah, aksi dalam filem kali ini juga lebih panjang dan juga melampau. Aku rasa korang yang minat aksi dan merasakan filem Bond yang sebelum ni macam gagal je nak puaskan korang, nah, Spectre dah packed aksi-aksi gempak yang paling best untuk korang tonton! 

Tarikan filem ni pada aku ialah pada opening scene. Dalam babak pembukaan, pengarah Sam Mendes menggunakan ‘continuous shot’ dalam memperkenalkan Bond. Ianya sangat menarik. Dah la pembukaannya dah menarik, pastu trus pula kepada opening action yang memang mengujakan. Memang aku rasa inilah pembukaan filem Bond yang sangat best sekali. Terbaik boh! 

Kasihanla pada si Monica Belluci, aku ingatkan dia ni akan jadi gadis Bond. Tapi kan, rasa geli lah juga kalau si Monica yang umur dah 50 lebih ni jadi Bond girl for the whole movie. Rasa macam sia-sia sahaja kemunculannya dalam filem ni. Terlalu kecil masanya untuk dinikmati. 

Kalau nak cakap pasal watak Bond pula, aku rasakan inilah watak Bond paling best dalam siri filem Bond lakonan Daniel Craig. Bond dah pandai buat lawak sekali sekala, dan kadangkala wataknya nampak longgar dan tidak terlalu terikat dengan karakter. Aku suka dialog-dialog yang dituturkan, dan juga setiap konfrontasi Bond dengan penjahat yang ditulis dengan baik. Oh, love storynya juga bagus! 

Senang cakap, filem Bond kali ni memang action-driven. Kalau korang rasa menyesal tonton Skyfall sebab aksinya macam biasa-biasa je, tonton Spectre dan korang akan berjaya gain semula rasa percaya korang terhadap aksi-aksi lasak filem Bond. Even takde lagi gadget canggih yang berlambak macam dulu-dulu, filem Bond kali ini memang bakal memuaskan korang yang mendambakan filem Bond yang mirip dengan Bond dulu-dulu. 

4.5/5


suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Monday, October 5, 2015

Review: Bravo 5

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | M Hitler Zami
Pelakon | Beto Khushairi, Remy Ishak, Sofi Jikan, Shashi Tharan

Lama benar kita tak disajikan dengan filem military yang memberikan rasa cinta pada negara macam Bravo 5. In fact, walaupun Shuhaimi Baba ada juga menyajikan filem patriotik, kebanyakannya lebih kepada cerita kisah benar tentang tragedi sebelum merdeka. Embun arahan Erma Fatima antara filem yang gah. Malah, kalau nak dibandingkan Bravo 5, Leftenan Adnan ialah filem yang layak. 

Kalau nak bandingkan Leftenan Adnan dan juga Bravo 5, pada aku dizamannya, Leftenan Adnan adalah sebuah filem yang ada semangat dan juga besar jiwanya. Bravo 5 dilihat cuba bergerak ke arah itu dengan cuba untuk menjadi Malaysia punya versi Act of Valor. Dari kisah tentera biasa, Bravo 5 kini lebih berfokus kepada 5 komando dalam misinya. 

Apa yang aku tonton ialah sebuah filem yang ada semangat baru. Kebanyakan adegan dalam filem ni sebenarnya perkara-perkara baru dalam cinema kita. Baguslah, ada juga pembaharuan yang dicuba sedaya upaya. Tetapi, sepertimana orang lain cakap, aku rasakan Bravo 5 masih belum dapat menandingi roh Leftenan Adnan mahupun Embun. 

Filem Bravo 5 berdiri dengan pembaharuan dari pelbagai aspek. Cinematografinya, mahupun adegan-adegan yang sadistic dan mengerikan, juga kisah penyatuan semua kaum di Malaysia yang dilambangkan lima komando kita. Malah, penggunaan CGI dan juga adegan tembak menembak dalam hutan antara perkara yang jarang kita saksikan dalam filem Malaysia. Bagus! 

Tetapi, apa yang melumpuhkan Bravo 5 ialah garapan plot dan juga suntingannya. Pada aku, plot Bravo 5 terlalu besar namun seperti dipendekkan dalam masa tayangan. Lima komando dengan lima latar belakang bersatu untuk satu misi. Penyampaian back story setiap watak pada aku sangat gagal malah ianya merosakkan mood aksi-aksi yang dipaparkan dalam filem ni. 

Malah, adegan ada juga bahagian penggunaan CGI yang dilebih-lebihkan dan menimbulkan rasa fake terhadap sesuatu adegan. Lagi, scene darah yang asyik muncul dari bawah screen setiapkali adegan punching sangat menjengkelkan. 

Lakonan pula timbul tenggelam. Tidak ada karakter yang menjadi ketua, dan tidak ada seseorang pun watak yang ingin timbul . Masing-masing tenggelam dengan ‘saling bantu membantu’ dan ianya sangat-sangatlah merosakkan mood. Tiada paparan tentang persahabatan mereka yang mampu untuk membuatkan aku rasa sebak mahupun respect kematian setiap watak. 

Soffi Jikan sangat menjengkelkan. Pada aku, dia masih ada debu debu KL Gangster yang masih terlekat pada dirinya. Namun, aku suka kematiannya yang tragik! 

Adegan tembak menembak pada waktu malam ialah adegan yang paling merimaskan dalam filem ni. Kalau adegan fighting one to one tu aku boleh terima lagi even ianya hanyalah koreografi yang biasa sahaja. Adegan tembak menembak tu nampak berkecamuk dan aku hanya dengar bunyi tembakan tetapi apa yang mereka buat, secara taktikal dan penceritaannya tiada. 

Justeru itu, aku rasa Bravo 5 ialah sebuah filem yang gagal untuk menghidupkan patriotismenya. Ada percubaan yang aku nampak, tapi ianya asyik mati di tengah jalan. Skripnya seharusnya lebih mantap dengan penerapan pada persahabatan dan juga patriotismanya. Tabik spring lah pada adegan kekejaman Bintang Tiga yang dipaparkan dengan sangat berani dan juga boleh tahanlah ngeri. 

Tetapi, aku masih kurang berpuas hati dengan Bravo 5 dan berharap ada filem lain yang mampu menandingi filem ini kelak. 

3/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Friday, September 25, 2015

Review: Nota

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Yasu Tanaka
Pelakon | Maya Karin, Hans Isaac, Ramli Hassan

Waw! Dulu aku agak skeptical apabila dengar Nota diarahkan oleh pengarah Jepun. Tapi, sebenarnya dengan bangganya aku suka dengan garapan Nota yang sangat psiko dan juga super. Dia punya aura thriller Jepun, mahupun aura filem Indonesia tu mirip sangat. Dah memang powernya memang sukarlah untuk aku gambarkan apabila seluruh cerita bergantung pada kekuatan Maya Karin yang sangat superblah! 

Memang dari segi plotnya, kalau korang tonton tanpa baca synopsis mahupun tahu tentang kewujudan filem ni, korang memang akan rasa aura thriller psikonya. Korang takkan dapat nak agak apa yang bakal terjadi sebab filem ni bermula dengan satu arah yang ‘sesat’ dan kemudiannya dibawa ke satu jalan yang penuh ‘gila’. 

Psiko tidak memerlukan jerit-jerit, mahupun kejut-kejut macam filem-filem biasa. Yasu Tanaka berjaya meminjam elemen dalam Gone Girl untuk diserapkan dalam filem ni. Korang akan lihat satu lagi filem yang memaparkan gilanya wanita! Jalan ceritanya digarap dengan simple dan mudah, dan ianya tidak membosankan. 

Nota membawa kita menelusuri keindahan Sarawak dalam pemandangan visual yang memukau. Jarang sebenarnya kita dipaparkan dengan visual yang sangat hebat sebegini. Tambah pula, ianya berada dalam sebuah filem psycho thriller yang sangat brilliant dan juga ada kick! 

Aku suka dengan garapan filem ni. Pada mulanya, aku macam blur sebab filem ni tidak banyak dialog. Namun, aku dapat rasakan yang filem ni akan menunjukkan taringnya pada masanya yang berganjak. Ya, memang aku tak silap. Kehadiran pelakon Ramli Hassan tidak mengecewakan. Lakonannya mengimbangkan lagi jiwa Hans Isaac dan juga Maya Karin yang sudah kacau itu. 

Bayangkan, dengan hanya empat watak, filem ni berjaya berjalan dengan lancarnya tanpa bosan selama 1 jam 30 minit. Memang filem ni power sebab dialognya meyakinkan dan juga lakonannya juga cukup rencah. Hans Isaac tidak banyak berdialog, Maya Karin juga. Namun, aura mereka sampai. Ramli Hassan pula pemeriahnya, dan dia pula tidak melebih-lebih. 

Cuma aku kurang suka bila ceritanya berakhir dengan typical Malaysian style yakni kena tangkap polisi! Aku lebih suka jika filem ni habis dekat Maya Karin bagi nasi yang dimasak dengan miang buluh. Itu lebih power. Bab Maya Karin di jel semua tu dah lebih dan sangat-sangat mengurangkan psychonya filem ni. Aku faham, ianya menggambarkan yang 'pandai tupai lompat, jatuh ke tanah jugak', tapi kurang sukalah. Huh!

Nota ialah psychological thriller yang memang mencorakkan standard baru dalam industry. Kesian, aku tak berpeluang menonton filem ni di wayang dek kekangan waktu. Betullah yang dulu aku ada cakap yang orang luar harus masuk ke dalam industry dan tidak harus membiarkan pengarah Melayu yang tak reti mengarah ni mencorakkan industry kita. 

Di tangan pengarah jepun ini, filem Nota nampak internasional sekali. Sebuah filem psycho yang kelihatan meminjam Gone Girl dengan cukup rasa tetapi mampu untuk mengekalkan originalitinya. Maya Karin dan Hans Isaac pada lakonan yang hebat dan juga skrip yang memukau, Nota bakal buat korang rasa seramnya bila berdampingan dengan ‘kuasa wanita’. 

4.5/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Monday, September 21, 2015

Review: Jejak Warriors

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Saw Teong Hin
Pelakon | Nadiya Nissa, Mohd Aliff Firdaus, Pekin Ibrahim

Macam mana nak portray sebuah filem tentang pasukan bola sedangkan filem-filem kita, yang bercerita pasal bola semuanya gagal. Aku ingat lagi, dulu, ada filem Gila Bola lakonan Fazly Zainal dan juga Linda Onn yang bercerita pasal futsal (diketika futsal masih menjadi fenomena baru) dan ianya gagal sama sekali. Itu baru futsal, dah gagal. Ini bola sepak, sesuatu yang besar dan gah di mata rakyat Malaysia, bagaimana pula? 

Hmm, Jejak Warriors memang tidak terbaik. Percayalah, untuk membikin sebuah filem yang dipenuhi semangat kesukanan yang besar seperti Barat mahupun India, kita masih jauh ketinggalan. Jejak Warriors mahu mengisi ruang kosong itu, malangnya ianya masih gagal. Ianya masih menampilkan standard filem biasa orang kita. Belum ada perkara yang harus dibanggakan walaupun filem ni ada idea segar.

Apa yang ada dalam filem Jejak Warriors ialah sesuatu yang segar. Maklumlah, Saw Teong Hin yang sudah membikin Hoore! Hoore! dan juga Puteri Gunung Ledang cuba bawa habis baik filem pasal bola sepak ini. Namun, aku rasakan sedikit kekecewaan apabila filem ni tidak ubah seperti sebuah drama biasa yang hanya disuntik roh filem. 

Roh filemnya kurang. Mohd Aliff Firdaus yang menjadi tunjang utama gagal menyerlah walaupun Nadiya Nissa cuba sehabis dayanya untuk membangkitkan semangat yang ada. Aku gagal untuk mendapatkan satu lakonan yang bermutu dari pelakon kecil ini dan ianya antara faktor kegagalan filem ini, rasanya. 

Walaupun aku sedikit kecewa dengan garapan Alfie Palermo dalam naskah kali ni, aku rasakan yang Jejak Warriors bukanlah sebuah filem yang mengecewakan. Jika korang rasa ianya terlalu teruk, sila tarik balik. Pada aku, filem ni sekadar memenuhi tuntutan drama. Kita boleh berhibur dalam menghayati perjalanan Wan Raja, namun untuk mendapatkan roh semangat kesukanan (yang sepatutnya ada) masih kurang.

Ada beberapa moment yang menjadi. Namun, ianya sekadar ada dan kemudiannya dilupakan. Adegan Ogy Ahmad Daud marah Nadiya Nissa memang all out! Cayalah! 

Saw Teong Hin nampaknya cuba sehabis baik untuk mengimprovekan skrip yang terlalu biasa ini. Garapan visualnya tidak ditinggalkan. Pengarah ini berjaya menampilkan permainan bola sepak yang menjadi dan itulah satu-satunya perkara yang baik dalam filem ni. Adegan Nadiya Nisa ddan Aliff Firdaus masuk ke tengah padang ialah sesuatu yang unpredictable dan berani. 

Walaupun aku macam rasa bersemangatnya dan ingin memuja Red Warriors kerana filem ni, rohnya tidak mampu untuk menarik aku berbangga dengan filem ni. Aku akui, lakonan Khairul Fahmi Che Mat, Wan Zack Haikal semuanya boleh dikatakan menjadi setakat diorang mampu dan aku berpuas hati. Namun, untuk sebuah filem yang mengangkat martabat Red Warriors sebagai pasukan yang terbaik, ceritanya harus lebih gagah dari yang ada. 

Untuk standard sebuah filem, Jejak Warriors masih gagal. Standard tv, mungkin ini lebih baik dari drama tv yang sedia ada. Aku berharap dengan menonton Jejak Warriors aku dapat rasa gahnya Red Warriors, namun ianya masih gagal. 

3/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Saturday, September 19, 2015

Review: The Transporter Refueled

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Carmille Dellamare
Pelakon | Ed Skrein, Ray Stevenson

Apalah yang ada pada The Transporter kalau takde si mamat Jason Statham. Kalau takde dia, memang Transporter tidak jadi satu filem yang baik. Memang aku rasakan filem ni cuba menarik perhatian dengan adegan aksi yang gempak dan juga kejar mengejar yang power, namun, ianya masih kurang segar jika Statham tidak ada di dalam filem ni. Itulah yang aku rasakan setelah menonton The Transporter Refueled. 

Membandingkan The Transporter Refueled dengan filem yang terdahulu, filem ni ada perkara yang sama dengan yang dulu iaitu kereta, perempuan dan juga warna filem yang cantik. Tapi, apa yang takde dalam filem kali ini yang menghampakan ialah Jason Statham, penjahat yang gila, serta plot ringkas tetapi padat dengan aksi. 

Filem ni gagal untuk membawa misi yang ringkas macam dalam filem-filem dulu. Walaupun ringkas, 1 jam 20 minit yang diberi untuk menghayati rasa macam cepat je sebab kita enjoy! Dalam filem ni, 1 jam 20 minit rasa macam lama bebeno. Sebab terlalu banyak pi mai pi mai yang menghapuskan ikoniknya watak Frank Martin! 

Plot The Transporter Refueled terlalu panjang. Dimana kita mengagak filem ni bakal berakhir seperti trilogy dahulu, ianya tidak terjadi. Permainan Anna terlalu complicated dalam sebuah filem yang mengharap untuk jadi seringkas mungkin. Malah, aku tak sangka yang filem ni dicorakkan jauh dari iga filem terdahulu sekaligus menghilangkan wajah Frank Martin yang kita kenal. 

Frank Martin pula, kali ini tidaklah menjadi hero sangat. Wataknya keluar masuk, terumbang ambik sama ada nak jadi main character atau Anna yang jadi main character. Aku sendiri tidak rasa yang Frank Martin kali ni menonjol dari dulu. Kecewa apabila Frank Martin hanya sasa pada fighting scene tetapi tidak mampu memberi aura machonya macam Frank Martin yang dulu. 

Malah, kalau nak tengok pada aksinya, aku sendiri rasakan ianya tidaklah terlalu kreatif mana. Ya, aku rasa best je babak kat airport tu, tetapi aku rasakan banyak scene aksi direka hanya untuk diletakkan dalam movie suka suka je. Pada aku, gabungan antara dramanya dan aksinya tidak dijalinkan dengan baik. Apa tidaknya, perkara kecik pun boleh bergaduh. Filem ni, kalau Bollywood, ibarat filem yang tak sesuai nak isi lagu-lagu tetapi diorang gagah nak isi jugak! 

Plot yang tidak digarap dengan baik adalah satu kekurangan. Malah, terlalu banyak adegan Frank Martin di luar kereta juga agak kurang menyenangkan. Come on. Ini Frank Martin n his car. Biarlah ceritanya bekisar tentang kereta dan dia seperti dalam filem filem dulu! 

Mengecewakan. Aku rasakan Jason Statham harus kembali. Siri filem Transporter harusnya lebih umph dari ni. Adegan fighting yang sengaja dipanjangkan tanpa kesinambungan yang bagus, ditambah pula dengan pengembangan watak yang tidak sempurna, semuanya melemahkan filem ni. Terlalu banyak kekecewaan sehinggakan aku rasakan macam nak main je handphone masa tonton filem. Hilang fokus! 

2.5/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Friday, September 18, 2015

Review: Polis Evo

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Ghaz Abu Bakar
Pelakon | Zizan razak, Shaheizy Sam, Harun Salim Bachik

Ghaz ni memang serba boleh. Bab nak upkan Zizan punya lakonan memang pengarah ni terbaik. Di tangan pengarah ni, Zizan memang luar dari kotak. Super lawak dan super serius dalam lakonan. Senang cakap, tak ada pengarah lain yang mampu ‘tambat’ Zizan melainkan Ghaz. Kalau aku katakan ini ialah filem kedua selepas Tokan yang membuatkan Zizan timbul, sila percaya. Tak nak percaya pun, sudah! G main jauh-jauh! 

Oh, lupa nak habaq. Misi menonton Polis Evo ni memang aku buat gila sikit. Aku sengaja suka-suka travel 200km dari Besut ke Kerteh hanya untuk enjoy the movie. Dan ternyata, ianya tidak mengecewakan. Ghaz Abu Bakar yang telah mengecewakan aku dengan sekuel Cicakman 3 sudah kembali menebus maruahnya dalam pembikinan filem aksi ini. 

Filem ni memang cool, wa cakap lu! Kalau korang suka tonton cite omputeh, memang korang akan rasa meremang tonton filem Polis Evo. Mana tidaknya, semua elemen filem aksi Hollywood ada dalam filem ni. Ghaz seperti sudah membaca kitab-kitab suci filem Hollywood dan kemudiannya menumpahkannya ke dalam filem ni. Elemen sama cuba ditampilkan dalam Cicakman 3, tapi gagal. 

Apa ada dalam Polis Evo? Kalaulah Polis Evo ialah resipi Burger King (taip sambil makan Burger King sekarang), ianya ialah kombinasi roti burger Bad Boys yang digoreng oleh peminat Michael Bay. Intinya pula ialah tiga perkara yang membuatkan Fast & Furious berjaya iaitu kekeluargaan, persahabatan dan juga penjahat yang sanggup lakukan apa saja untuk tak nak kalah. Oh, sosnya pula ialah komedi cara Malaysia yang cukup rasa.

24 movie mistakes filem POLIS EVO


Filem ni ada penjahat paling ganas dalam sejarah filem Malaysia (tak tau la kalau ada yang lagi padiyappa dari ni). Even gangster-gangster KL Gangster pun boleh kalah. Watak jahat yang dibawa Ayie Husairi memang nampak cool, macam dalam filem Tamil tu, tapi dia punya kejahatan memang mega. Korang akan rasa macam tonton penjahat Tamil kecek Terengganu / Besut boh! 

Gabungan Shaheizy Sam dan Zizan pula blend well. Memang Zizan ada had lawaknya, dan Shaheizy Sam pula dengan gaya selambanya yang banyak menangkis ‘lawak-lawak’ yang dibawa Zizan. Memang diorang nampak sesuai di layar. Belum pernah lagi aku tonton filem polis Malaysia yang memaparkan duo sebegini. 

Jelas dan nyata, filem ni memang Bad Boys versi Malaysia. Memang olahan ceritanya, mahupun dari segi visualnya pun korang akan rasa yang Ghaz banyak meminjam teknik kamera yang digunakan oleh Michael Bay dalam filem Bad Boys. Malah, adegan kejar mengejar paling gempak tu pun mengingatkan aku kepada Bad Boys 2 (sama tapi tak serupa, hehe). Malah, adegan tembak sambil ‘pose hebat macam tak sedar diri ketika menembak’ ketika Insp. Khai dan Sani ditangkap penjahat tu tak bleh blah! Tapi, memang cool. 

Memang filem ni menggunakan logik filem yang banyak. Kalau korang fikir logik, memang berlindung di sebalik sampan bila kena tembak memang perkara yang bodoh. Hollywood pun berlindung di sebalik benda-benda metal kalau kena tembak. Kelakar, tapi convincinglah, kalau ikut logik filem. Malah, aku juga fikir bakpelah Sani gunakan forklift yang slow untuk letupkan kapal penjahat, padahal gunala kereta hok laju sket. Penjahat tu pon bodoh. Tercongok je dok nembok. Larilah. Haha.. 

Apapun, aksi-aksi filem ni memukau. Korang takkan jumpa aksi-aksi macam ni dalam filem aksi lain, kecuali Ghaz yang arah! 

Korang wajib tonton filem ni! Kalau korang nak cakap filem Melayu sampah, tarik balik, cepat! Kalau Polis Evo ni ditayangkan di Thailand, aku rasa mereka pun kagum. Polis Evo memang sebuah filem yang tangkas dan hebat! Filem yang berjaya mengangkat betapa susahnya menjadi polis apabila berhadapan dengan penjahat yang gila babi bijak dan ganas! Dengan Zizan yang all out dalam lakonannya, Polis Evo aku kira antara filem aksi Melayu terbaik pernah dihasilkan setakat ini! 

4.5/5 

p/s: sedih! Terperasan mike kecil yang dipakai Zizan sekejap lekat kat telinga, sekejap terjatuh atas pasir between syot masa diorang berbaring lepas pertarungan akhir. Kantoi!! LOL

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Review: Nadia Ngidam Cili

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Muzammer Rahman (NADIA), Junad M Nor (NGIDAM), Edward Chee Boon (CILI)
Pelakon | Beto Kusyairy (NADIA), Liyana Jasmay (NGIDAM), Azman Hassan (CILI)

Buat pertamakalinya aku akan ulas sebuah filem yang diterbitkan dengan unik sekali. NADIA NGIDAM CILI korang boleh tonton tanpa bayar tiket sesen pun. Filem ini ialah kolaborasi penerbit buku indie iaitu FIXI, LEJEN PRESS dan juga DUBOOK PRESS sebagai penghargaan kepada pembeli buku mereka dan juga sempena sambutan Hari Malaysia.

Ini review aku secara ringkas, sebab filem pun ringkas! Aku telah mulakan penontonan dengan menonton Ngidam, lalu Cili dan seterusnya Nadia. 

NGIDAM  (Lejen Press) 

Filem pendek arahan Junad M Nor yang dibintangi Liyana jasmay dan Amerul Affendi ni ringkas je. Tak de pening kepala pun. Ceritanya pasal si Sarah yang mengidamkankan tv LED 60 inci. Pada aku, persembahannya biasa namun pada komedinya, itu sesuatu yang menjadi faktor untuk korang tonton filem ni. 

Lagak Amerul Affendi dalam lakonannya tidak mengecewakan dan korang pasti akan gelak besar melihat twistnya yang sempurna! Itulah, lain kali, kalau dah mengidam, kena tunaikan. Kalau tak, jadi macam Sarah, kah3! 

4/5 

CILI (Fixi) 

Jujurnya, selepas menonton Ngidam, jangkaan aku ialah Cili seharusnya lebih hebat dari Ngidam. Maklumlah, ini ialah karya adaptasi Nadia Khan dan penulis ini sendiri yang menulis skripnya. Tapi, apa yang aku dapat hanyalah cerita pasal advantura mencari cili yang biasa. Aku menanti moment adventure sepanjang perjalanan mencari cili. Tapi, yang ada hanyalah ‘cili ada x? cili ada x?’. 

Sedikit mengecewakan pada garapannya. Namun, aku suka dengan scene pengenalannya. Visualnya cantik. Bermula dari dalam kereta sampailah ke warung Cili Pak Rabu. Itu jelah yang cantik. Lain-lain, drama biasa yang komedinya kurang. Pahamkan aku, bukan ke orang buat nasi lemak pakai cili kering? Hmmm… 

3/5 

NADIA (Dubook) 

Yang ni pula adaptasi dari #Cerita Seram tulisan Jarr Najmuddean. Yang ni memang banyak pelakonnya. Beto Kusyairy, Azhan Rani dan Sara Ali antaranya. Pada aku, nak kata filem ni seram tu, takdelah seram mana. Tetapi, kalau dah Azhan Rani berlakon, memang seram tu ada la kat wajahnya. Tambah-tambah pulak lakonan Sarah Ali, even sekejap je, memang meremangkan. 

Cuma kalau korang tanya aku filem Nadia ni seram ke tak, memang aku jawab taklah. Sebab aku ni penonton seram yang mengharapkan rumah gegar-gegar, pintu tingkap buka tutup, dan juga raungan rasukan yang lebih dari apa yang ada dalam filem ni. 

3/5 

Ulasan keseluruhan: 

Bukan nak support kompani yang keluarkan novel aku sendiri, tapi aku paling suka komedi ringan yang dibawa oleh Ngidam. Pada aku, Ngidam memang santai dan unpredictable dan di celah-celahnya ada mesej yang senang dihadam. Mungkin bagi yang jenis cuba mencari yang tersirat dalam babak-babak cari cili dalam short filem CILI dan juga misteri NADIA, korang akan suka dua filem ni. Terpulang, masing-masing ada citarasa berbeza. Nadia Ngidam Cili memang membawa roh indie, dari buku ke layar. Dan ianya menjadi!

Tiga filem pendek ini boleh korang tonton kat link di bawah. Klik dan layan ok! 

NADIA 

NGIDAM 

CILI 

Sekian.

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Sunday, September 13, 2015

Review: Maze Runner - The Scorch Trials

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Wes Ball
Pelakon | Dylan O'Brien, Kaya Scodelario, Aidan Gillen

Wes Ball kali ini membawa keluar dari Maze yang menjadi premis filem pertama. Tetapi, Wes Ball tidak lupa untuk memupuk elemen filem pertama yang masih berkonsepkan ‘lari sana dan jangan berhenti’. The Scorch Trials merupakan sebuah kesinambungan filem The Maze Runner bagi yang mahu mengetahui apa kesudahan watak-watak di dalamnya. Kalau korang nak tonton filem ni untuk suka-suka, aku rasa korang sudah bazirkan masa. 

Apa yang ada dalam The Scorch Trials? Senang je. Kalau korang dah biasa tonton Divergent mahupun Hunger Games yang mana tergolong dalam filem YA yang diterjemah dari novel, korang akan alami rasa déjà vu. The Scorch Trials tiada elemen baru yang membezakan filem ini sebagai sebuah filem YA yang luar biasa mahupun jauh dari kebiasaan. Ianya hanyalah jiwa muda yang tidak segar malah tidak ada penambahbaikan dari segi plotnya. 

Lari dan terus lari. Seperti elemen dalam filem pertama, filem ni punya unpredictable plot yang memang takkan dapat diagak. Konsep lari dan kau settelkan je masalah yang kau jumpa menjadi cerita dalam filem ni. Thomas dan rakan-rakannya tak habis-habis dari awal hinggalah habis filem. Iyalah, nama pun The Maze Runner. Confirm diorang fit kan! 

Upgrade terbaru dalam siri The Maze Runner kali ini ialah zombie. Walaupun pada aku, zombie dalam filem ni takdelah memainkan peranan besar, ianya mampu memberikan rasa cemas yang lebih baik. 

Aku juga perasan yang aksi cemas dalam filem ni nampaknya sudah berjaya diupgrade dengan baiknya. Adegan Thomas cuba menyelamatkan Brenda yang jatuh kat atas cermin bangunan yang sudah tumbang tu mendebarkan. Apatah lagi adegan ikonik Thomas cuba celah masuk dalam pintu yang hampir-hampir tertutup tu! 

Nak dikira tentang rasa, aku rasa filem ni ada part yang bosan dan illogical. Tetapi, disebabkan ianya ada twist yang baik untuk filem ketiga, aku rasakan aku abaikanlah bahagian bosan itu. Kebosanan tercetus kerana filem ni menjadi ‘maze’ yang bergerak ke hulu hilir cuba untuk membentuk ceritanya. Pelbagai babak seperti diletakkan untuk aksi cemas namun tidak berkeperluan untuk mengisi plot. Namun, semuanya diselamatkan dek twist yang cantik dan adegan akhir yang sangat dark! 

Aku tidak mengharapkan filem ni membawa elemen filem pertama, tetapi aku cuma harap filem ni berkembang dengan drama yang dikembangkan dengan baik. Malangnya itu tiada. Tetapi, untuk sebuah filem yang dibina dengan bakal adanya sambungan ketiga, The Scorch Trials mungkin layak ditonton. Tak perlu expect sesuatu yang lebih dengan sekuel ini pada plotnya. Namun, korang akan puas hati dengan adegan cemas yang memuaskan!

Not badlah. Hanya untuk yang menonton filem pertama. Cuma secara peribadi, aku rasa macam filem ni dah jadi 'maze' yang cuba untuk diselesaikan. Tetapi sungguh, twistnya memang tidak mengecewakan!

3.5/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Wednesday, August 19, 2015

Review: Bajrangi Bhaijaan

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Kabir Khan
Pelakon | Salman Khan, Kareena Kapoor, Harshaali Malhotra

Inilah satu-satunya filem Salman Khan, sepanjang aku kenal pelakon ini sebagai waris-waris Khan yang ternama yang betul-betul serius dan berjaya menampilkan sisi emosinya yang tersendiri. Boleh dikatakan filem Bajrangi Bhaijaan ini sebuah filem yang sungguh besar bagi pelakon ini dimana lakonannya diperangkap dan diurus dengan kemas dan teratur. Dan hasilnya, sebuah Salman Khan yang terbaik! 

Sebenarnya, tidak ada yang dapat menafikan Bollywood masih kuat bercerita tentang air mata. Bajrangi Bhaijaan contohnya salah satu dari itu. Kabir Khan, yang sebelum ini mengarahkan gandingan Salman Khan dan Katrina Kaif dalam Ek Tha Tiger, kini membawa Salman Khan secara solo dalam filem ini. Ya, walaupun filem ni ada Kareena Kapoor, filem ni tidak ada ruang untuk heroin. Ianya untuk Salman, dan Salman sahaja. 

Bajrangi Bhaijaan berjaya untuk membawa isu Pakistan-Hindustan dengan sangat-sangat lembut. Apa yang filem ini cuba sampaikan ialah tentang hubungan Pakistan dan India yang pada mulanya diterapkan syakwasangka dan juga pandangan buruk. Namun, melalui si budak kecil Shahida, yang mana menjadi premis besar filem ni, filem ni mengajak siapa sahaja untuk melupakan ‘sempadan’ dunia dan mengajak untuk saling menghormati. 

Apa yang kau akan dapat semasa filem ni bermula dan berakhir ialah sebuah perjalanan yang mudah. Dengan hanya satu misi untuk digerakkan dalam dua jam setengah, filem ni diolah dengan pelbagai situasi yang digunakan untuk memanjangkan filem. Fasa pertama filem ini, berkisar tentang flashback dan juga elemen komedi yang tidak ada kena-mengena dengan isu besarnya. Namun, ianya dipenuhi hiburan dengan lagu Pritam yang gempak! 

Di fasa dua filem, filem ini membawa kita ke sebuah perjalanan Bajrangi (Salman Khan) dan Munni a.k.a Shahida yang dipenuhi ranjau dan liku. Aku lihat ada percubaan untuk memaparkan adegan aksi ikonik Salman Khan (gaduh-gaduh dengan elemen slow-mo dan juga muka bengis yang mengancam), namun ianya tidak diisi dengan banyak. Korang akan lihat satu sahaja adegan fighting. Itu pun tidak memuaskan peminat aksi Salman Khan. 

Filem ni menerapkan elemen patriotisme yang tinggi. Elemen humor dan juga emosi bercantum dengan baik dan ianya sekaligus menjadikan filem Salman Khan yang terbaik setakat ini. Ceritanya sebenarnya seperti sebuah kisah yang tidak sengaja terjadi. Iyalah, kalau si Munni tu tak pergi jumpa Bhajrangi, maka tiadalah semua kisah ini, kan? Ceritanya hanyalah bermula dengan kebetulan.

Semestinya, filem superhit ini harus ditonton. Filem ini milik Salman Khan sepenuhnya dan korang berpeluang untuk melihat pelakon ini pada lakonannya yang paling tinggi setakat ini. Kalau nak dibandingkan dengan filem-filem komedinya yang dulu, filem ini lah yang bakal menaikkan nama Salman Khan sebaris dengan Khan yang lain. 

4.5/5

news:

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Sunday, August 2, 2015

Review: Mission Impossible - Rogue Nation

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Christopher McQuarrie
Pelakon | Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Jeremy Renner

Menjadikan setiap filem Mission Impossible berbeza melalui pertukaran pengarahnya setiap kali memang menjadi. Brian De Palma, John Woo, JJ Abrams, Brad Bird dan kali ni pulak Christopher McQuarrie. Kalau nak bandingkan kelima-lima ni, aku paling suka Ghost Protocol arahan Brad Bird. Filem ini sangat-sangat pekat dengan komedi dari watak Simon Pegg yang bersahaja, ditambah pula adegan Burj Khalifa yang superb! 

Rogue Nation pula bagaimana? Mampukah ianya menjadikan Mission Impossible selengkap itu. Bukan apa, bila Simon Pegg dan Jeremy Renner masuk game, maka filem ni sudah mula beralih kepada satu misi mustahil baru. Senang cakap, dengan nafas baru. Apa yang terjadi dalam 3 filem Mission Impossible sebelum ni hanyalah kenangan lampau yang melengkapkan siri ini. 

Bagi aku, Rogue Nation memang superb. Kalau nak bandingkan aksi-aksinya yang memang non-stop dengan sekuel Mission Impossible sebelum ni, Rogue Nation rasanya antara filem Mission Impossible yang paling banyak stunt. Dari tempat yang memang tak masuk akal sehinggalah ke kejar mengejar di atas jalan, sampailah pergaduhan yang gempak, Rogue Nation memang punya aksi non stop yang pergh! 

Kalau korang menggemari adegan aksi yang gila-gila dalam filem Furious 7, memang korang akan puas hati dengan adegan aksi filem ni. Adrelin pumpingnya memang power dan korang akan rasakan yang inilah Mission Impossible yang hebat. Adegan Ethan Hunt terjun ke dalam lubang cooler tu memang sangat mencemaskan, dan adegan racing tu pun sama. Payah nak cerita satu-satu. 

Rogue Nation memang sebuah filem aksi yang padat, dengan elemen-elemen Hydra yang sudah mula tersuntik dalam filem-filem spy sepanjang tahun ini. Aku faham Syndicate itu memang sudah ada dalam siri Mission Impossible dulu, namun apabila kisah geng-geng ini sudah dimulakan oleh Marvel melalui filem superheronya, aku rasakan Syndicate seperti ‘meniru’ walaupun ianya sebenarnya bukan begitu. 

Nak cerita pasal plot, pada aku ianya seperti plot simple yang sengaja disusah-susahkan. Ianya tipikal Mission Impossible plot. Tapi, kalau nak dibandingkan dengan filem MI yang dulu, filem ni punya plot yang sangat-sangat disederhanakan demi memastikan aksi-aksi stunt yang dicanang dilakukan sendiri oleh Tom Cruise tu masuk semuat-muatnya. Korang akan tengok ceritanya less, aksinya penuh. Inilah baru aksi! 

Ada beberapa perkara yang aku jangka akan berlaku tidak berlaku. Sedikit kecewa apabila adegan Ethan Hunt yang berpaut pada pintu kapal terbang itu tidak berada di tempat dia sepatutnya berada, dan endingnya pula terlalu kecil untuk sebuah filem yang dipenuhi dengan aksi-aksi besar dan hebat. Malah, komedi Simon Pegg gagal bagi aku. Dia tidak seperti Ghost Protocol yang komedinya lebih bersahaja dan kena pada tempatnya. 

Bukan Mission Impossible yang the best in term of plot. Kalau nak katakan bab aksi, nah ini memang korang akan puas hati. Aksinya memang bervariasi dan hebat. Aku harap plot Syndicatenya akan lebih baik di masa hadapan. Dan ya, aku juga berharap Brad Bird kembali menjadi pengarah filem Mission Impossible yang seterusnya. Please…. 

4/5

p/s: filem ni ada scene kat Menara KL (beberapa saat je) dan reference kepada MH370 tau!

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Wednesday, July 22, 2015

Review: Suami Aku Ustaz

“Kalau Allah tak izinkan, tak kahwin kita..."
Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Ghaz Abu Bakar
Pelakon | Nora Danish, Adi Putra, Izzue Islam

Agak lambat untuk aku menonton Suami Aku Ustaz. Mungkin sebab aku dibayangi dengan clichenya cerita Suamiku dan Isteriku yang seringkali ada di tv. Pada aku, apalah sangat kalau nak gabungkan dua watak kekasih berbeza darjat macam ustaz n anak murid dalam filem. Tak pun, kalau dalam drama tv pun, memang semuanya boleh superhit sebab pembaca buku confirm akan jadi follower drama tersebutlah. 

Tapi, aku mulai sedar yang sentuhan yang ada pada Suami Aku Ustaz mungkin berbeza. Come on, ianya filem Ghaz Abu Bakar. Jika korang kenal Cicakman 3, dianilah yang bertanggungjawab mengubah environmnent Metrofulus (even endingnya sangat takde fulus). Dan dialah juga di sebalik Tokan, yang pada aku memberi persepsi baru lakonan Zizan Razak (serius mamat ni sebenarnya tak pandai berlakon). 

Aku akui sentuhan Ghaz dalam filem ni memang power. Babak-babak yang ringan nampak berat, artistic dan mirip filem-filem Indonesia. Kalau korang harapkan filem ni nampak betul-betul Indonesia, memang taklah. Ianya tetap Malaysia dalam sesetengah babak. Cuma apa yang aku lihat, Ghaz cuba untuk menggunakan ruang visual yang habis baik untuk memberi kesan artistik yang islamik pada filem ni. (adegan azan kat menara tu, tak bleh blah… kelakar, but aku fahamlah maksudnya! Hehe) 

Walaupun filem ni bercerita tentang ustaz, filem ni takdelah islamik mana. Ianya sebuah filem yang berselindung di sebalik romantika cinta biasa. Dan kononnya mahu bercerita tentang cinta dua darjat pelajar dan guru (which is unik sangat even pelik). Ianya biasa sahaja, namun Ghaz berjaya membuatkan aku yang agak geli dengan lakonan Nora Danish dalam filem-filem Metrowealth menyukainya. 

Lakonan Nora Danish memang satu perkara yang unik dalam filem ni. Nora Danish nampak tak gedik dan memang cukup perasa. Lakonannya sangat menyerlahkan sisi seorang pelajar. Dan well-donelah, Ghaz kerana tak buat aku rasa loya tekak tengok lakonan gedik Nora Danish seperti dalam filem Bencinta tuh! Oh, Adi Putra. He is so Rab Ne Bana De Jodi! Aku teringatkan watak Shah Rukh Khan dalam filem tu, dan ya, ianya meyakinkan! 

But, thing I hate the most dalam filem ni hanya satu. Lagu-lagu yang so cheap. Pada aku, tak perlu nak sayu layu sangat lagunya sampai sejam lebih. Tetapi, nasib baiklah visual dan lakonannya menampung beban buruk ini dan menyerlahkan Suami Aku Ustaz pada sisi lain. 

Dengan olahan yang cantik, serta skrip yang diolah dengan cantik, Suami Aku Ustaz pada aku antara filem Ghaz yang terbaik. Tokan aku paling salute lah bro! Cicakman 3, sorry… hate it! Dan aku harap kau keep on mengevolusikan industry dengan gaya pengarahan kau yang sangat cantik nih! Aku sendiri tidak menyangka yang filem Suami Aku Ustaz mampu untuk berdiri sebagai filem yang jauh dari drama tv yang bergenre sama. 

Pada Karya Seni, memang pemilihan adaptasi novel ni memang kena. Dan isu yang dikupas mungkin tidak diolah dengan luas. Namun, filem ni pada aku cukup berilmu dah. Cuma sekurang-kurangnya dengan ada filem ni, kisah cinta di layar besar sudah mula menjadi lebih dari sekadar cinta tiga segi! Oh, tontonlah filem ni kalau korang sudah menonton Ayat-ayat Cinta. Korang pasti perasan persamaan yang cuba dipaparkan. Kih3. Hampir menghampiri filem islami indonesia!

Ini personal review. Kalau rasa review aku overdose. Sila beli vaksin di kedai-kedai berhampiran. Selamat bersuami isteri, yaw!

4/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Thursday, July 16, 2015

Review: Ant-man

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Peyton Reed
Pelakon | Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly

Aku tak meletakkan harapan yang tinggi dengan filem ni. Bukan apa, Guardian of the Galaxy dari penerbit ni, yang merupakan pecahan ‘jauh’ dari dunia Stark dan rakan-rakannya agak kurang menjanjikan kenikmatan. Ditambah dengan watak fiksyen yang berat dan konsep universe luar tabii yang penuh dengan wajah-wajah kesayangan hamba yang pelik pulak tu!

Tapi, lepas tonton Ant-man, aku rasakan yang yeay, aku kembali jadi budak-budak semula. Pada aku, inilah filem superhero Marvel yang begitu mudah dan simple. Pendek kata, bagi yang baru nak mula belajar dan masuk ke dalam Marvel Cinematic Universe, Ant-man adalah filem yang korang senang nak catch-up dan follow.

Menonton Ant-man ni macam menonton filem Honey, I Shrunk The Kid versi superhero. Kisah superhero kecik besar, kecik besar yang berkawan dengan semut ni memang agak pelik dan kurang masuk akal. Namun, untuk sebuah filem hiburan ringan yang menjanjikan kesenangan emosi, filem ni layak untuk ditonton. Dalam filem ni ada elemen keluarga, dan juga mesej sempurna macam filem remaja Disney. Tetapi, orang dewasa pun boleh layan!

Plot filem ni pada aku boleh disifatkan simple dan sangat mudah. Even orang tua nyanyuk pun boleh faham kalau korang tak tonton filem-filem Marvel sebelum ni. Kisah Scott Lang yang mencuri dan terpaksa jadi Ant-man untuk mencuri lagi memang menarik. Pada awalnya, aku tidak rasakan tarikan pada plotnya. Namun, semakin lama plotnya berkembang, filem ni menjadi lebih entertaining.

Good job pada komedinya dan juga suntingan. Komedi dalam filem ni sangat sangat menjadi. Tak macam aku rasa dalam filem Guardian of the Galaxy yang seperti dibuat-buat dan pelik. Watak Scott Lank, Dr. Pym dan Hope bergabung cantik dalam situasi-situasinya. Malah, apabila ditambah pula dengan kegilaan tiga rakan Scott tu, filem ni punya komedi bertambah baik dan mengundang tawa.

Dari segi visualnya, filem ni berjaya menampilkan CGI yang memukau. Kalau tonton 3D rasanya boleh layan. Adegan Ant-man dalam tub, dan juga pertarungan akhir yang hebat tu memang puas hati apabila menonton. Tapi, kalau nak kata adegan yang paling unik sekali pada akulah ialah adegan rakan Scott yang perasan hebat tu narrate flashback. Itu ohsem dan kreatif, habaq hang!

Lakonan Paul Rudd memang tak dapat dinafikan memang antara perkara yang menonjol dalam filem ni. Perkembangan wataknya sendiri serta konflik yang dipaparkan sangat menjadi dan memang selayaknya dia berada di dalam filem ni sebagai Ant-man.

Sepanjang aku menonton filem ni, memang aku mulanya ragu dengan kekuatan filem ni pada mula filem. Tapi, semakin filem ni bergerak, filem ni memang buat aku ketawa dan rasa kagum dengan superhero pelik ni. Ianya seperti sebuah filem superhero kanak-kanak untuk dewasa dengan selingan elemen kekeluargaan yang perfect!. Aku terhibur dengan komedinya! Korang pasti juga rasa perkara yang sama.

Akhirnya, Ant-man berjaya memberi kesegaran kepada universenya. Tahniah! Aku rasa inilah filem superhero Marvel paling kelakar setakat ini.


4/5

p/s: filem ni ada mid-credit scene. jangan bangun dari seat dulu kalau tak nak ketinggalan. ada post-credit scene juga (sob3, tak sempat tonton sebab ingatkan takde)


suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Saturday, July 4, 2015

Review: Terminator - Genisys

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Alan Taylor
Pelakon | Jason Clarke, Emilia Clarke, Arnold Schwarzenegger

Sebenarnya, aku dah mula muak bila semenjak dua menjak ni, time-travel seringkali digunakan untuk menaikkan franchise filem lama untuk diperbaharui. Bukan apa, banyak sangat time-travel sehingga ianya menjadi satu subjek yang lama kelamaan menjadi satu benda basi. Tetapi, elemen time travel dalam filem Terminator: Genisys aku boleh terima (walaupun sebenarnya tak) kerana aku terlupa elemen ini sudah ada pada filem 1984 lagi tetapi tidak pernah digunakan. 

Terdesak untuk mengembalikan kehebatan filem T1 dan T2 mungkin antara sebab filem kelima ini tidak boleh dibawa ke hadapan lagi. Apa gunanya filem Terminator kalau takde Arnold Schwarzennegger yang tua tu! Apa gunanya tiada robot versus robot kalau ianya filem Terminator! Dan sebab itulah, Genisys mengambil alih dan bertindak sebagai reboot kepada filem Terminator yang baru! Lupakan kejadian selepas Skynet yang dark and creepy tu! Bye bye judgement day! 

Filem ini membawa korang mengembara ke event filem The Terminator (1984) dan kemudiannya membawa kita kepada alternate timeline dek kerana takdir yang berubah akibat satu kejadian dalam filem ni. Dan dari situ, filem ni sudah wipe out semua event dalam kesemua filem sebelum ini adan memulakannya dengan kisah baru dan penuh dengan elemen time travel yang memang boleh confusekan korang kalau korang tak tonton filem-filem sebelumnya. 

Dalam filem yang diarahkan oleh Alan Taylor ini, T800 kembali sebagai robot power yang memang korang kenal tu. Dan ya, aku akui filem ni sebenarnya memang menunjukkan apa akan jadi kalau filem The Terminator (1984) tu dibikin pada 2015. Malah, terminator ohsem dalam T2 juga muncul untuk separuh masa pertama, sebagai persembahan pembukaan filem yang rancak dan menarik! 

Terminator: Genisys memang sebuah filem yang mengembalikan kehebatan tiga filem awal. Dan ianya memberi peluang untuk kesemua karakter berkembang dengan lebih dengan era gelap (zaman terminator berleluasa dibuang dari filem). 

Namun, jujurnya, ianya kurang sesuatu. Pertama, filem ni ada babak-babak yang cuba untuk memberikan roh baru dalam filem Terminator. Ada komedi yang diselitkan. Arnold punya lawak mungkin menjadi. Tetapi, elemen humor yang menggunakan editing dan visual agak kurang memberansangkan sekaligus menjadikan sesi Sarah, John dan T800 di balai polis tu antara yang memualkan. Konon nak tiru Guardian of the Galaxy lah tu! 

Kedua pula, Terminator kelima ini kurang ber’terminator’. Kita disajikan dengan terminator yang kurang umph dari segi persembahan. Pada aku, bukannya tak best. Cuma aku harap kemunculan terminator yang bertulang besi dan bergigi dan bermata merah tu ada banyak sikit sebagai penyeri. Bila takde mereka, Terminator: Genisys nampak tak kurang sengat. 

Malah, ketiganya, entah kenapa aku rasakan beberapa dialog dan lakonan Jason Clarke dan Emilia Clarke agak kurang menjadi. Ada few scene yang kelihatan kekok dan juga kurang keserasian. Seolah-olah T800 dalam lakonannya sendiri, dan dua orang Clarke ni dalam kisah mereka sendiri. Takde connection yang betul-betul menjadikan ianya roh filem ni yang sebenar. 

Namun, aku agak puji storylinenya yang dibina dengan jaya. Filem ni, kalau korang tak faham konsep time travel dan alternate time line plus tak tonton pula keempat empat filem dulu, memang akan buatkan korang confuse. Tapi, boleh je korang tonton sebagai stand alone film. 

Tidak dinafikan filem ni menjanjikan aksi-aksi yang agak lasak seperti filem sebelum Salvation. Walaupun aku gemarkan aksi lasak dalam filem ni, aku lebih suka aksi-aksi yang dibikin less CGI dalam filem-filem 90an Terminator dulu. Namun, aku akui aksi lasak dalam filem ni antara satu-satunya kepuasan menonton filem ni jika anda rasa terlalu pening dengan plotnya yang memerlukan korang link dengan previous film. 

A good start for a new Terminator storyline. Tak sabar jugak untuk saksikan sekuelnya nanti. Packed with action, but not as good as the classic. Terminator: Genisys membuatkan korang rasa filem Terminator Salvation tidak harus terjadi! Kan? Dengan twist besar watak utama John Connor, filem ni pasti tidak berjaya untuk memberikan aku rasa kagum yang besar. Tapi, aku enjoy through the movie. Cuma mungkin elemen yang tak patut ada seperti komik komedi bukan makanan filem sebegini. 

Filem ni ada post-credit scene. Jangan bangun lagi lepas credit role!

4/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Sunday, June 28, 2015

Review: Minions

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Pierre Coffin, Kyle Balda
Pelakon (suara) | Sandra Bullock, Jon Hamm, Michael Keaton

Aku rasa macam aku dah boleh faham bahasa yang aku sendiri tak pernah belajar. Walaupun tak berbekalkan subtitle, adalah agak pelik kerana aku sendiri mampu untuk memahami dan ketawa terbahak-bahak menonton filem ni. Gila! Memang! Aku sendiri yang dah tua ni pun mampu untuk ketawa walaupun ianya filem yang simple dan sangat-sangatlah tak ada apa-apa bagi penonton macam aku. Tapi tulah, aku suka filem ni! 

Kah3, memang gila! Filem ni memang gila. Aku pada mulanya agak ragu-ragu dengan kekuatan filem ni kerana aku sendiri tidak dapat ‘out of box’kan otak aku ini bagaimana the minions harus bergerak tanpa Gru. Tetapi penulis Brian Lynch telah berjaya membawa kisah makhluk kuning si peminat banana ini dengan jaya dan juga hebat! 

Kelakar minion memang nampak bodoh. Dengan bahasa apa-apa entah, yang bercampur-campur dengan perlakuan mereka yang tak terjangka, Minions memang sebuah filem yang 100% lawak. Memang nampak bodoh, tetapi mampu jadi ubat untuk hati yang gundah gulana. Kalau aku, filem ni memang lebih hebat dari Despicable Me sendiri apabila Gru berjaya ditenggelamkan dengan makhluk belaannya sendiri. 

Minions meminjam komedi Mr. Bean sebenarnya. Ianya komedi slapstick yang digarap dengan cukup sifat. Tetapi, kadangkala otak aku akan terbayang lagak Mr Bean cuma kali ini dalam bentuk animasi. Dengan tiga minions yang mempunyai karakter berbeza, filem ni memang tak henti-henti dengan adegan lawak yang tak kering gusi.

Dari segi visualnya, Minions memang memang terbaik. Visualnya memang cukup sifat dan sangat realistik. Watak Minions yang memang agak simple tu sungguh-sungguh real dan menjadi. Memang tak terjangka woi! 

Kehadiran Scarlett Overkill dari suara Sandra Bullock antara satu-satunya masa untuk korang relief sekejap dari gelak. Wataknya tak lawak mana, tetapi cukuplah untuk membuatkan lawak Minions ni jadi terlebih dos dan menjadikan filem ni terlalu bodoh. Geoffrey Rush sebagai narrator pula memang ohsem! 

Kalau korang nak tengok filem yang penuh dengan plot logik memang Minions bukanlah filemnya. Kalau korang nak ketawa terbahak-bahak tanpa henti, memang Minions antara filem yang wajib tonton. Memang nampak macam filem ni untuk budak-budak. Tetapi, ianya memang sebuah filem untuk semua lapisan masyarakat. Ianya mampu hilangkan stress. Sungguh! Aku tengah mengantuk masa layan sebab penat berjalan. Tonton Minions, terjaga terus sebab tak henti ketawa. 

4.5/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini

Thursday, June 11, 2015

Review: Jurassic World

Tahun Terbit | 2015
Pengarah | Colin Trevorrow
Pelakon | Chris Patt, Bryce Dallas Howard, Irfan Khan

Mesti semua orang menanti bagaimana filem dinosaur paling berjaya dari Spielberg menerima sentuhan baru. Dengan teknologi yang jauh bezanya dari zaman trilogy Jurassic Park dulu, pasti penonton yang semasa kecilnya menonton filem ni mahu merasai pengalaman baru memasuki dunia dinosaur ini pada usia yang lebih matang dengan lebih luas dan tanpa ada penghalang untuk imaginasi dinosaur berleluasa. 

Jurassic World ni pada aku semacam sebuah pengalaman kembali ke dunia dinosaur yang memang akan membuatkan penonton yang pernah menonton trilogy dulu rasa teruja pada satu sisi. Kalau yang tiga dahulu tu, kita diceritakan oleh Spielberg bahawa pengunjung memang tak sempat untuk menikmati keindahan Jurassic Park apabila ianya mula jadi kucar-kacir. 

Kali ni, dengan berakhirnya tragedi Jurassic Park 3, dan selang berbelas tahun, taman tema dinosaur itu dibuka kepada awam. Pada yang ingin mengimbau pengalaman merasai dunia dinosaur itu, Jurassic World memang menawarkan satu ‘tour’ yang memang menarik. Dengan teknologi, kita digambarkan yang Jurassic World ada sistem yang lebih moden dan futuristic. 

Sebahagian filem dihabiskan dengan membawa penonton melawat hampir keseluruhan pulau. Sambil-sambil tu, kita dibawa melihat pertunjukan yang memang takkan pernah dibayangkan kalau dinosaur tu wujud kat bumi. Ternyata, filem ni memang sebuah filem tribute kepada filem yang tiga dahulu. 

Itu dari satu sisilah. Kalau nak cerita pasal the whole story, aku rasa Jurassic World tak lebih dari tribute. Dia berjaya bawa aku ke dalam Jurassic World tapi tidak membawa feel seperti yang aku pernah rasa semasa menonton Jurassic Park. Filem ni punya cerita pun tidak berjaya untuk menyajikan satu adventure yang betul-betul tough. 

Kita diperkenalkan dengan Raptor (dari Jurassic Park 3) kalau seingat akulah. Kemudian, problem kali ni ialah adanya dinosaur kacukan yang lebih bijak dari raptor yang bijak (rujuk Jurassic Park 3). Dan ini kisah survival si Claire dengan anak-anak sedaranya yang datang melawat ke Jurassic World tu. 

Honestly, aku kurang suka bila Owen dan Claire diperkenalkan dengan cara yang tergesa-gesa. Tidak ada ruang yang cukup untuk aku merasa yang mereka ini ialah watak utama dalam filem ni. Aku seolah-olah tak tahu cerita mana yang sebenarnya nak bercerita. Terlalu banyak plot kecil yang sebenarnya seperti sebuah setup untuk Jurassic World 2 mungkin. Namun, setup tulah yang sebenarnya buat filem ni hilang arah. 

Jurassic World tidak berjaya membawa roh filem terdahulu. Kurang dinosaur diserlahkan sebagai major part of the film. Sebaliknya, terlalu banyak adegan sembang dan juga drama manusia yang menghimpit dan memenuhkan filem. Come on, ini filem dinosaur. Lebihkanlah dinosaur tu! Patutnya, dinosaur menghuni hampir keseluruhan filem. Bilangan dinosaur yang berada dalam filem ni pulak boleh dikira. Aiseh! 

Tidak banyak moment yang boleh buat aku rasa wawwww .... uhhhhh... eeeewwww... dan sebagainya. Aku menanti bila dinosaur spesies baru tu keluar, namun, aku tak dapat apa yang aku mahu. Adventurenya kurang dan semuanya bergantung kepada punchline Chris Patt yang tak ubah seperti menonton Guardian of the Galaxy versi dino.

Walaupun filem ni menyajikan elemen tentera dan juga high tech weapon, ianya tidak digunakan dengan sebaiknya. Sekaligus, ianya masih tidak mampu untuk memberi rasa ganasnya dinosaur. Senang cakap, roh tak ada. Aku expect filem ni ada banyak dino fight, dan juga visual yang memang best. Imbas kembali The Lost World dan Jurassic Park 3 yang memang memuaskan hati. Tapi Jurassic World hanya ada satu je kot dino fight yang gah. 

Jurassic World berjaya bawa penonton kembali ke Jurassic Park hanya sekadar untuk mengimbau kenangan. Ceritanya jauh dan kurang umph berbanding yang dulu-dulu. Tidaklah gagal. Cuma sederhana sahaja untuk sebuah kesinambungan yang berjarak agak jauh. Mungkin pandangan korang berbeza, tetapi, aku suka Jurassic World kerana hidupnya dunia taman tema itu dengan wajah-wajah Asia (taukenya orang Asia kot!) dan aku benci juga kerana ceritanya yang tak seberapa garapannya. 

3/5

suka baca novel FIXI, LEJEN PRESS, BUKU HITAM, DUBOOK PRESS dan PTS??
untuk senarai buku: klik sini
whatsapp 0199960461 untuk order! 3 buku RM50 termasuk pos (semenanjung sahaja) untuk FIXI, LEJEN PRESS dan BUKU HITAM!
like fanpej : klik sini
follow insta : klik sini
follow twitter : klik sini