Akan Datang!

Thursday, May 29, 2014

Review: Abang Long Fadil

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Syafiq Yusof
Pelakon | Zizan Razak, Kamal Adli, Tauke Raja Lawak, Soffi Jikan

Akhirnya, savior filem Melayu dah sampai. Bakat Syafiq Yusof pada akulah, memang tak dapat dipertikaikan lagi. Selepas SAM, even agak gagal dari kutipan, budak ni bawa lagi sebuah spin off yang diambik dari filem abangnya sendiri. Dan hasilnya, filem lakonan Zizan ini ibarat membawa satu revolusi baru pada dunia filem Malaysia. Kelihatan bagaimana visi pengarah muda bergabung dengan permainan CGI membentuk sebuah filem yang betul2 merevolusikan sinema Melayu! 

Banyak aspek yang aku suka pasal Abang Long Fadil. Nak senang dan teratur, aku akan ringkaskan dalam point point yang aku akan tulis di bawah: 

Pertamanya, filem ni memberikan kelakar Zizan yang sangat baik. Pada aku, Syafiq Yusof berjaya membawakan kelakar watak ini dengan caranya yang tersendiri. Zizan dilihat bermain dengan komedi yang terkawal sekaligus berjaya membentuk sebuah filem spin-off yang sempurna. 

Kedua, apa yang korang akan lihat dalam filem ni ialah permainan Syafiq Yusof dengan filem filem kesukaannya. Kita jelas melihat bagaimana pengarah ini memang fanatic Transformers, Stephen Chow, dan filem superhero melalui pengarahannya. Malah, kemunculan Bumble Bee, dan beberapa peniruan aksi dari filem Kung Fu Hustle dan juga Bad Boys menyatakan yang dia benar benar mahu bikin babak Hollywood itu dalam filem melayu suatu hari nanti. Dan ia kini menjadi kenyataan! 
Ketiganya, Syafiq juga bermain dengan kesan visual yang sekaligus memberi revolusi (kali ketiga disebut di sini) kepada dunia visual efek tempatan. CGI yang sangat pekat dan kena pada tempatnya digunakan dengan maksima sekaligus mendekatkan pengarahannya kepada gaya Stephen Chow! Dan walla, dia memang savior filem Malaysialah! 

Keempatnya, pengarah muda ni nampak membentuk filem yang punya one too one fight yang sangat best. Maka, Kamal Adli dibina sehingga dia kelihatan tidak jambu seperti dulu. Malah, dengan koreografi aksi, dan lakonannya yang menakjubkan (agak terkejut!) maka aku rasakan Kamal Adli boleh jadi pelakon filem martial art Malaysia kalau punya pengarah yang sehebat Syafiq berada di sampingnya. So Syafiq, filem ala ala Merantau satu! Please! 

Kelima, dan yang terakhir rasanya. Syafiq juga berjaya bawa spoof / parody yang menjadikan Abang Long Fadil sebagai filem parody filem abang abangnya. Kelakarnya pecah perut! Malah, setiap aksi Tamil dan juga Kung Fu Cina style yang dipaparkan memaparkan pengarah muda ni memang mahukan filem yang ikonik! Lantaklah orang cakap filem ni Tamil n Kung Fu style! Aku suka dengan aksi dan babak babak yang epic dalam filem ni. 

Keenam, plot Abang Long Fadil juga tidak mengikut formula filem Melayu biasa. Kisah tentang kepercayaan, hak orang kampung, pembelotan dan juga elemen gangster yang hanya sepertiga filem menjadikan plot Abang Fadil bukanlah sebuah KL Gangster yang baru. Aku puji bagaimana Abang Long Fadil membentuk karakter Zizan yang kelihatan kecil dalam filem KL Gangster namun menjadi sebuah impak yang besar dalam filem ni! 

Syafiq nampaknya tidak ada pilihan melainkan untuk meminjam The Secret Life of Walter Mitty punya gaya untuk memberikan Abang Long Fadil seperti yang dia mahu. Nampak jelas yang originality filem ni sebenarnya agak kurang. Imaginasi Abang Long Fadil digunakan untuk pengarah ni meletakkan babak babak yang gempak namun tidak lebih dari hanya sekadar imaginasi kosong dan keinginan untuk mempromosi VFX. Ambil contoh adegan Bumblebee dan Iron Man yang pada aku sangat wasting pada plot dan nampak macam nak promo VFX je. 

Malah, Syafiq kelihatan seperti mahu meletakkan semua teknologi masakini yang dia ada dalam sebuah filem. Babak fighting tergempak filem ni, yang berada di akhir filem, diisi dengan moment one to one fight yang bombastic, namun sekali sekala terganggu dengan VFX yang nampak terlebih sudah, jelas sekali pada visual dinding yang pecah. Nampak fake bro! Namun, moment freeze yang diwujudkan, jelas sebagai trademarknya sangat gempak! 

Totally, Abang Long Fadil memang sebuah filem yang memang memberikan dunia baru dalam filem aksi tempatan. Pertarungan skala besar, VFX pula skala gempak! Mungkin inilah filem aksi terbaik untuk 2014. Ah, bukan! Filem aksi yang terbaik dalam sejarah filem Malaysia! Mungkin aku overated. Namun, aku rasakan tidak salah untuk aku memuji sebuah karya yang betul betul menunjukkan yang kebangkitan seorang pengarah muda dalam industry bakal memberikan nafas baru dalam dunia perfileman kita! 

Tahniah, bro Syafiq! Kau hebat! Jadi, rating aku ialah 4.9/5

Saturday, May 24, 2014

Review: Dhoom 3

Tahun Terbit | 2013
Pengarah | Vijay Krishna Acharya
Pelakon | Aamir Khan, Abhishek Bachchan, Uday Chopra, Katrina Kaif

Bukan janji tapi pasti, pengalaman 3 jam menonton Dhoom 3 terasa sebentar. Yup, plotnya memang sebuah persembahan yang sangat baik untuk sebuah filem yang layak menang besar di panggung. Bollywood yang semakin internasional berjaya memberikan sebuah persembahan filem rompakan dengan gaya yang sangat luar jangkaan. Sekaligus, Dhoom 3 adalah sebuah filem aksi yang sangat memberikan anda ruang untuk kagum. 

Filem ni memberi ruang penghargaan untuk aksi ala Singham-style pada awal filem. Sekadar kick-starter untuk filem ni berjalan, Dhoom 3 membawa kepada sebuah cerita yang mana terinspirasi dari filem magician Hollywood. Idea yang sangat baik untuk membawa ‘helah filem’ ke dalam filem ni. Yalah, magician can do anything. So, filem ni pun seperti sebuah filem apa saja boleh jadi. 

Kalau nak bandingkan filem ketiga ni dengan dua filem yang sebelumnya, aku akan kata filem ketiga ini sebenarnya sebuah nafas baru. Filem ni tidak banyak membawa gaya filem sebelumnya dan seperti kelihatan berada dalam kelompoknya tersendiri. Dengan penambahbaikan dari segi teknologi, penceritaan filem ni juga ditambah baik. Maka, kelihatanlah plot yang lebih simple, less main main, kurang Hindustani dan hampir universal. 

Ali dan Jay sebenarnya bukanlah kekuatan utama filem ni. Ya, mereka seperti sidekick yang hanya membantu watak Amir Khan untuk melakukan ‘magic’ kepada penonton. Dan aku rasakan Amir Khan adalah pemain terbaik untuk filem ni. Lakonannya yang sangat baik dan kejutannya yang membantu cerita membuatkan aku rasa yang dia ni ialah the best villain dalam Dhoom series. Maka, tunduk rebahlah John Abraham dan Hrithik Roshan. 

Dengan ketiadaan Rimi Sen yang muncul dalam dua filem sebelumnya, Dhoom 3 memberikan ruang untuk kita fokus kepada cerita. Maka, Amir Khan ditonjolkan dengan lebih berkaliber, dan dua pelakon utama kita si Abhishek dan Uday Chopra menjadi pembantu yang baik. Dari setiap babak ke babak, Dhoom 3 memang memberikan persembahan filem hiburan aksi yang sangat menarik. 

Lagunya juga tak kurang hebat. Malang dan beberapa lagu, including title song seperti biasa memberikan persembahan tarian dan visual yang memukau. Sekaligus menambahkan gahnya filem ni sebagai filem Hindustani. 

Kau tahu, bila merasakan 3 jam itu seperti hanya satu jam, aku dapat putuskan yang Dhoom 3 sudah memberi dos ‘khayal’ yang sempurna dalam persembahannya. Jadi, tidak hairanlah kalau filem ni mampu meraih kutipan paling tinggi dalam sirinya. Maka, kalau korang rasakan ianya filem biasa seperti Dhoom 2 dan sebelumnya, korang memang silap. 

Sebuah filem aksi yang menghiburkan, kurang Hindustani, plot yang simple dengan persembahan visual yang memukau. Dhoom 3 ibarat satu pukauan saat melihat Amir Khan memberikan kita perasaan untuk bersimpati dengannya,. Katrina mungkin sekadar menghiasi. Sebuah filem Amir Khan yang mempunyai Abhishek dan Uday sebagai sidekick. Filem Dhoom paling hebat dalam sirinya, dan Amir pula conform the best villain ever in the series! 

4.5/5

Review: Apokalips X

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Mamat Khalid
Pelakon | Jehan Miskin, Farid Kamil, Iqram Dinzly, Adam

Satu benda yang aku suka pasal Mamat Khalid ialah dia tidak semudah pengarah filem 90an lain yang sudah menyerah. Di saat pengarah lain macam Aziz M Osman dan beberapa lagi nama yang tak ingat di kepala dah malas dengan suramnya industry, Mamat Khalid tidak pernah berhenti untuk berkarya. Dia macam ular. Satu masa, dia tukar kulit dan cuba untuk rasa segar. Sekali sekala dia ke hulu mencari nafas baru. Sekali sekala dia kembali kepada tempatnya. 

Ambil masa untuk Apokalips X muncul pada aku bukanlah benda yang melemahkan. Malah, kesabaran Mamat Khalid untuk memperoleh visual efek mengikut imaginasinya nampak membuahkan hasil apabila Apokalips X menjadi sebuah filem apokalips yang mungkin sangat menjadi bagi sebuah filem Malaysia. Usahlah dibandingkan dengan Hollywood yang sememangnya jauh untuk dicapai buat masa ini. Kemunculan Apokalips menjadi satu lagi keberanian pengarah ini. 

Dalam filem ni, Mamat mencipta dunia apokalips seperti mana dalam filem filem Hollywood. Namun, dalam ideanya yang nampak sangat Barat, Mamat cuba sebolehnya untuk menTimurkan idea tersebut dengan cara caranya tersndiri. Dan disebabkan proses menTimurkan semua itu, maka nama nama klan dalam filem ni sangat lah lawak dan sedikit comel. Namun, abaikan sahaja kerana nama klan tidaklah penting mana dari ceritanya. 

Farid Kamil ibarat the God yang menjadi. Lakonannya cukup sifat dan tidak keterlaluan. Bagus. Cuma aku rasakan Jehan Miskin mungkin tidak dinaikkan dengan sempurna dalam filem ni. Dia nampak fierce dan menakutkan, namun aku rasakan keganasannya tidaklah gah dengan penampilannya yang tidak dibawa dengan baik. 

Plotnya juga cantik. Aku suka garapan misteri X dan Y, dan kisah kisah subplotnya yang cuba menyuntik elemen persahabatan, dan semangat kekeluargaan. Nampak Mamat Khalid berusaha keras memastikan ceritanya sesuai dengan suasana yang ingin dipaparkan. 

Di dalam kesemua benda yang aku ceritakan, aspek yang harus dilihat ialah CGI. Mamat Khalid nampaknya memberikan ruang untuk CGI dengan banyak dalam filem ni. Aku suka paparan kota KL yang hancur walaupun aku perlukan sedikit visual close-up yang lebih meyakinkan dari apa yang dipaparkan. Mamat, seperti pengarah lain cuba bermain dengan ruang kecil untuk menutup kelemahan visual efek yang tidak dapat dijana. 

Penerapan animasi kepala putus dan kredit yang cantik juga menjanjikan kepuasan yang tersendiri. Malah, tatkala melihat Farid Kamil bersayap dan juga malaikat yang kurus kering dengan rambut wig yang sangatlah poyo mungkin agak menggelikan. Namun, jika dilihat pada animasi yang cuba direka, Mamat kelihatan mahu buat lebih baik dari hanya sekadar animasi sayap tumbuh di belakang badan jika teknologi lebih baik ada. 

Mamat bijak memanipulasi dan menipu LPF untuk memberi ruang untuk adegan yang tidak sesuai dengan budaya kita berada dalam filem ni. Kebijakan itu sangat aku puji. Malah, sebuah filem apokalips seharusnya lebih ganas, pantas, dan berani daripada apa yang dipaparkan. Akur kepada kehendak industry Malaysia, aku rasakan Apokalips X adalah sebuah visi Mamat Khalid yang berani dan sekaligus menunjukkan yang kita mampu membina sebuah filem yang baik jika kita berani untuk melawan arus. 

3.5/5

Friday, May 23, 2014

Review: Hercules - The Legend Begins

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Renny Harlin
Pelakon | Kellan Lutz, Liam McIntyre, Scott Adkins
Oh, girls pastinya sempat untuk cuci mata melihat Kellan Lutz tanpa baju. Dengantubuh sasa dan mukanya yang hensem, pasti ramai gadis gadis terpegun dengan kejantanannya dan sekaligus merasakan alangkah indahnya berada di sisinya. Kellan Lutz memberikan gambaran Hercules yang nampak moden, seperti mana Twilight memberi gambaran baru kepada paparan vampire dalam filemnya. Dan oleh itu, The Legend of Hercules nampak baru walaupun settingnya epic. 

Filem yang memberikan asal usul Hercules dari kelahirannya, sehingga jadi slave dan bertarung melawan ayah tirinya yang jahat ini sebenarnya tidak mampu memberikan apa apa ruang untuk dipuji sama ada pada ceritanya mahupun persembahan pelakonnya. Filem ni ialah sebuah filem epic yang bercerita dengan cara yang sangat biasa. Dendam, cinta dan perang yang masih digarap dalam sebuah ruang lingkup yang tidak luar biasa. 

Kehadiran Scott Adkins mahupun pelakon pelakon lain yang kelihatan agak kurang dikenali di mata aku menjadikan filem ni kelihatan seperti persembahan filem Gred B dari penerbit filem Twilight ini. Malah, dengan sebuah cerita yang sangatlah tragic sebegini, The Legend of Hercules jadi sebuah persembahan yang agak membosankan pada persembahan dramanya. 

Aksinya mungkin terbaik. Malah, setelah menonton Pompeii yang punya aksi yang agak mengecewakan, The Legend of Hercules berjaya mengubat kembali kekecewaan itu dengan penampilan aksi fighting yang agak mengagumkan. Namun, sebagai sebuah filem yang mempertaruhkan Hercules sebagai sebuah karakter yang besar dan diikuti, filem ni masih gagal untuk memberikan moment yang bloody seperti mana filem purba seharusnya ada. 

Kellan Lutz mungkin nampak sasa. Namun, aku selalu menggambarkannya sebagai seorang lelaki yang datang dari dunia moden yang terperangkap di dunia purba. Sepertimana Kiefer Sutherland yang gagal sepenuhnya dalam Pompeii, Kellan juga sebegitu. Wajahnya terlalu moden untuk gambaran Hercules. Ya, mungkin pemilihannya atas dasar hensem dan sasa. Tapi, aku kurang suka kalau sebuah filem purba punya ciri ciri moden yang terang seperti rambutnya yang sangat kemas tu. 

The Legend of Hercules sebenarnya sangat lemah dari grafiknya. Paling mudah, kalau anda tonton Vikingdom, aku rasakan filem ni lebih sikit je dari filem arahan Yusry KRU tu. Visual efeknya sangatlah lemah dan tidak mengagumkan. Sekali sekala juga kelihatan cacat cela akibat tidak ditangani dengan sempurna. Adegan Hercules lawan dengan batu yang diikat di tangan, dan juga adegan Hercules menggunakan pedang kilat mungkin bervisi, namun gagal ditangani dengan jaya. 

Maka, dengan senang hati, aku rasakan The Legend of Hercules berada satu garis lebih saja dari filem Vikingdom. Visual yang tidak meyakinkan ditambah dengan plot yang membosankan sekali sekala tidak mampu menjadikan filem ni sebuah filem purba yang sempurna. Namun, aku harus akui filem ni punya aksi fighting yang mengagumkan. Sebuah filem yang gagal, jika anda tanya saya. So, kita lihat pula Hercules versi The Rock bulan tujuh nanti ya. 

2.5/5

Thursday, May 22, 2014

Review: Pompeii

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Paul WS Anderson
Pelakon | Keifer Sutherland, Kit Harrington, Emily Browning

Apa akan jadi kalau filem 2012 berlaku sebelum masa kini? Apa pula akan jadi kalau cerita cinta Titanic sudah berlaku saat kita masih berhibur dengan gladiator? Bagaimana agaknya kalau filem Gladiator yang memenangi anugerah dulu tu berada di zaman 2014 yang serba canggih? Itulah yang Paul W.S Anderson, mamat yang membikin Resident Evil lebih dari sekadar permainan game mahu bercerita dalam filem Pompeii. 

Pendek cerita, Pompeii ialah Titanic versi zaman dulu kala. So, apa yang korang akan lihat ialah bagaima sebuah cinta darjat dan politik yang mencetuskan sebuah persembahan yang menghiasi filem ni. Nampaknya, Paul W.S Anderson tidak mahu gunakan premis lain untuk menarik penonton untuk tertarik dengan kejadian sejarah ini. Maka terciptalah sebuah cerita cinta dua darjat yang diakhiri dengan letupan gunung Vesuvius yang dasyat. 

Malangnya, dengan sebuah campur aduk yang mungkin sangat meyakinkan penonton untuk bersama dengan cerita dan mengungkit sejarahnya, Pompeii gagal untuk menjadi sebuah filem disaster yang betul betul epic. Malah, filem itu sendiri ibarat Vesuvius yang dipaparkan. Filem ni termusnah dengan pelbagai kelemahan yang sangat menjadikan filem ni penuh dengan moment mendatar yang tidak mampu terhadam. 

Pertama sekali, paling jelas, korang akan dapat saksikan Kiefer Sutherland yang sangatlah plastik. Lagaknya mungkin nampak gah. Tetapi, apa pun orang nak kata, aku tetap rasakan lakonannya ialah paling kayu aku pernah saksikan dalam tahun 2014. Lagaknya plastik, tidak menjadi dan gagal memberikan sisi jahat yang seharusnya ada. Wataknya gagal untuk memberikan apa sahaja yang mampu membuatkan Vesuvius bertindak sebagai penghukum! 

Malah, Kit Harington dan Emily Browning tidak memberikan persembahan yang betul memuaskan. Bukan salah diorang. Aku rasakan penceritaannya nampak tidak tentu hala dengan cinta Corvus-Cassia yang tidak betul betul dapat dirasa ditambah pula dengan Milo-Cassia yang masih kurang perencah sebuah filem cinta. Ya, mungkin adegan akhir, dimana spoilernya Milo-Cassia mati dalam keadaan bercium dan menjadi batu akibat debu2 ada kesan, tetapi ia masih belum cukup! 

Aku rasakan tenaga bagi setiap aksi aksi yang dipaparkan agak kurang. Pertarungan mungkin sekadar pertarungan dan nampaknya Paul W.S Anderson seperti mengulangi apa yang dia buat dalam siri Resident Evil; mementingkan 3D yang seharusnya diketepikan untuk filem purba sebegini. Ya, 3D tak menjanjikan apa apa kepuasan pun sebab ini disaster movie yang perlu penekanan pada disasternya. 

Moment paling best, pada akulah, ialah masa letupan gunung berapi Versuvius. Even letupan itu masih nampak tidak terlalu ‘berkait’ dengan cerita, aku rasa still oklah. Nampak macam Versuvius itu hanya meletup untuk menghukum Corvus namun pada masa yang sama buat parti membunuh seluruh Pompeii yang penuh dengan pesta seks dan juga perilaku seks luar tabii (sila google untuk tahu lebih lanjut tentang fakta ini) 

Pompeii mampu buat korang google balik insiden ini. Namun, untuk sebuah persembahan filem cinta dan disaster movie yang baik, aku rasa ianya tidak mencapai tahap. Energy yang kurang, Kiefer Sutherland yang layak keluar dari casting sebab keplastikannya, dubbing suara yang sangat mengecewakan untuk certain character, serta cerita cintanya yang tidak ditekankan dengan baik menjadikan Pompeii tenggelam dalam Versuvius yang membaham di depan penonton. Sederhana. 

3/5

Wednesday, May 21, 2014

Review: I, Frankenstein

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Stuart Bettie
Pelakon | Aaron Eckhart, Yvonne Strahovski, Bill Nighty, Miranda Otto

Melihat Aaron Eckhart sebagai Frankenstein a.k.a Adam ialah seperti melihat seorang actor yang tidak sesuai dengan apa yang ingin disampaikan. Aaron gagal memberikan persembahan Frankenstein yang sepatutnya dan pada masa yang sama, gagal menyerlahkan aura filem ni yang sepatutnya lebih terurus dari segala aspek. I, Frankenstien mungkin cuba mencari sisi baru filem Underworld untuk diterjah. Namun, ianya mungkin sebuah persembahan yang mengecewakan. 

Pada mulanya, aku nak rate filem ni sebagai sederhana. Bukan apa, aku berpuas hati dengan persembahan aksi Aaron yang nampak cantik pada koreografinya. Pendek kata, persembahannya seperti melihat filem martial art dalam dunia Underworld yang cantik. Malangnya, dari skala sederhana, dalam menyelami filem ni, akhirnya skala filem ni aku jatuhkan ke tahap kecewa. 

I, Frankenstein tidak membawa sebuah persembahan yang cantik. Pada aku, filem ni macam sebuah filem yang tidak dijayakan dengan persembahan yang gempak dan memukau. Dalam erti kata lain, filem I, Frankenstein nampak seperti biasa. Seperti filem Hollywood yang hanya memberikan apa yang sepatutnya Hollywood patut bagi. Hanya visual yang cantik, tetapi ceritanya sekadar melepaskan batuk di tangga. 

Persembahannya ringan dan tidak ditangani dengan baik. Filemnya tidak mampu untuk membawa penonton dari satu ke satu dengan baik. Segala ceritanya nampak tidaklah serius ceritanya. Entah kenapa, aku rasa macam ceritanya sangatlah mudah sangat dengan hanya untuk secebis dialog hujung filem yang menyebut tajuk filem. 

Jelas sekali aku confius sama ada Gargoyles atau Frankenstein yang harus dijadikan teraju utama. Penulisan cerita macam cuba nak bina sebuah lagenda baru namun tetiba entah kenapa tersembul keluar nama Frankenstein sebagai tajuk filem. Dah nama filem I, Frankenstein, aku rasakan filem ni sepatutnya lebih dari sekadar makhluk itu mencari asal usul dan tetiba terjerumus dengan satu perang yang tidak berkait. 

Muziknya hanya macam sekadar buat memenuhi ruang. Tidak ada perasaan yang mendalam mampu dimasukkan dalam muziknya yang sepatutnya lebih tajam dan betul betul menaikkan mood filem ni. 

Cuma, aku respek dengan koreografi aksi lawan yang menampakkan Aaron Eckhart seperti pelakon martial art yang hebat. Melihat aksi lawannya, sebelum filem ni menjadi lesu di tengahnya, ialah seperti melihat sebuah filem martial art yang bergred A. Cuma, kalau aksinya sahaja yang betul hebat tanpa cerita yang betul betul terbaik, koreografi itu sangat malap dalam ceritanya. 

Menonton Underworld lebih bermakna. Itu pun jika korang tonton sebab terpengaruh dengan poster filem yang menjaja nama filem itu. I, Frankenstein adalah sebuah filem yang lesu dan cuba meniru filem Underworld. Namun, in the end, filem ni gagal untuk menyerlahkan kekuatannya yang tersendiri kerana kucar kacir dalam plotnya yang tidak tentu hala. Sebuah filem yang betul betul berada di ‘underworld’ untuk bersemadi dengan aman tanpa penonton. 

2/5

Tuesday, May 20, 2014

Novel: Sumbat (Faizal Sulaiman)

klik untuk gambar besar

Buku ni macam buku memasak cerita. Kita ada karakter karakter yang ada seperti satu susunan ingredient yang kita selalu tengok dalam rancangan masak masak. Lalu, ramuan tu dimasukkan dalam tempat sepatutnya, dikisar, digelek, dikukus, distim, dirincik halus, tumis, goreng, kacau dan wallah! Maka siaplah satu hidangan. Dan hidangan itulaha Sumbat, sebuah ‘masakan’ yang diluarnya nampak cantik tapi dalamnya penuh ‘dendam’. 

klik untuk gambar besar
Faizal Sulaiman memberikan rasa meleleh air liur pada setiap minit dengan cerita masakan dan makanan. Namun, Sumbat lebih dari tu. Ianya sebuah paparan masyarakat yang mengikut gaya urban Fixi. Kita tidak akan mampu menyangka Sumbat tentang apa sehinggalah kita baca hingga akhir helai. Dan memang ya, Sumbat ada ramuan rempah ratus yang mampu menipu daya pembaca untuk memberi rasa teruja yang tersendiri. 

Aku suka dengan setiap paparan. Especially penghujungnya yang sedikit mengejutkan. Dan setelah membaca akhir buku, pasti korang tak percaya di sebalik cerita cantik ini ada kehitaman yang tidak pernah dikesan. Dan ianya mampu membuatkan rasa loya muncul saat jamahan Sumbat korang sudah berada di perut menari nari untuk dicerna. 

4/5

Review: The Secret Life of Walter Mitty

Tahun Terbit | 2013
Pengarah | Ben Stiller
Pelakon | Ben Stiller, Kristen Wiig, Sean Pean

Kau tahu, melihat Ben Stiller melakonkan watak yang serius mengingatkan aku kepada Jim Carey. Filem ni, bukan sekadar memberikan satu keseronokan dan juga bayang bayang imaginasi tetapi memberikan ruang untuk kita melihat Ben Stiller dari satu sudut yang tidak pernah terjangka. Tropic Thunder dahulu mungkin filem komedinya yang aku rasa ohsem. Dan apabila Ben Stiller memilih untuk menjadi bukan pak lawak dalam filem ni, dia sebenarnya lagi ohsem! 

Filem The Secret Life of Walter Mitty sebenarnya filem drama yang membawa kita kepada melihat seorang insan yang mana hidup angan angannya adalah lebih indah dari dunia sebenar. Kita melihat kepada kehidupan yang mana kita selalu inginkan; hidup lebih baik dari apa yang ada sekarang. Tetapi, pada dasarnya, bukan mudah untuk dapat apa yang kita inginkan. 

Bagi aku, filem ni sangat dekat dengan mesejnya. Cerita tentang berhenti untuk berangan dan buat sesuatu yang rasakan perlu dibuat untuk jadikan hidup korang lebih baik dari apa yang korang idamkan. Suntikan yang sangat bagus menjadikan The Secret Life of Walter Mitty bukan sekadar sebuah filem yang penuh dengan mainan liar Mitty yang dibuat untuk hiburan suka suka. 

Aku memang sangat suka dengan lakonan Ben Stiller yang sangat jauh dari apa yang dia selalu berikan dalam filem filem sebelumnya. Lakonannya berjaya memberikan satu rasa kasihan dan juga keinginan untuk mengikuti ceritanya walaupun ianya hanyalah tentang misi gila untuk mencari gambar nombor 25 yang hilang. Misi yang kecil tetapi mempunyai satu impak besar kepada hidup. 

 Mungkin ramai yang setuju yang part paling best dalam filem ni ialah part angan angan Walter Mitty yang sangat best. Di situ ada kekuatan untuk membuatkan penonton untuk tidak bangun dan ikuti pengembaraannya dari satu ke satu. Dan kejutannya juga mungkin antara yang terbaik untuk menjadikan Secret Life of Walter Mitty tidak mengecewakan. 

Filem ni tidak berat dan tidaklah terlalu bermain main. Dalam perjalanannya membawa penonton dari saat ke saat, kita akan dibawa kepada satu perasaan yang rasanya agak dekat dengan hati. Ada motivasi yang secara tak sedar akan tertanam dalam setiap penonton. Aku suka filem filem yang sebegini. Berjaya mendekatkan penonton dan cerita. 

Oh ya, aku terkejut yang Sean Pean begitu sasa. Bukan apa, aku terbayang bayang karakternya dalam I Am Sam dan filem filemnya yang menampilkan rupanya yang kurus kering. Overall, filem ni adalah cerita tentang semangat untuk terus lakukan apa sahaja yang kita rasakan perlu dalam kehidupan. Sebuah filem yang sangat luarbiasa. Ada inti yang mampu memotivasi dan pada masa yang sama mampu menghiburkan penonton. The Secret Life of Walter Mitty memang sebuah filem yang ada warna yang tersendiri. Dan jika anda rasa anda seperti Mitty, ianya masa yang sesuai untuk menonton filem ni. 

4.5/5

Thursday, May 1, 2014

Review: The Amazing Spiderman 2

Tahun Terbit | 2014
Pengarah | Marc Webb
Pelakon | Andrew Garfield, Jamie Foxx, Emma Stone

Nah, akhirnya satu filem yang benar benar memberikan kepuasan bila menontonnya dalam 3D. The Amazing Spiderman 2 bukan sahaja sebuah sekuel yang mana hanya perlu dilihat pada cerita dan juga persembahannya, korang perlu lihat kepada 3Dnya yang sangat meyakinkan. In fact, kalau korang tak faham sepatah haram pasal filem ni, dengan berbekalkan spec 3D yang diberi, korang boleh rasa berbaloi gila melayan visual filem Spiderman ini. 

Itu antara kepuasan yang dijamin best kalau korang betul betul penggemar filem 3D. Aku sangat puas dengan visualnya sehinggakan ‘wow’ muncul di bibir beberapa kali. Namun begitu, disebalik visualnya yang mungkin antara sisi terbaik filem ni yang harus dipuji, aku rasa The Amazing Spiderman 2 nampak seperti tidak memenuhi kepuasan aku dalam penceritaannya. 

Maaf aku cakap, secara peribadi, sebagai bukan pembaca komik Spidey, tetapi penonton semua filem Spiderman, aku rasakan filem ni tak ubah seperti filem Spiderman 3 yang dikatakan menjadi penyebab utama reboot ini terjadi. Persoalan besar di sini ialah, jika filem kedua ini, sudah menjadi seperti filem ketiga asalnya arahan Sam Raimi itu, maka adakah ianya macam rugi je menjadi sebuah reboot? 

Benar, filem versi Andrew Garfield ini lebih berat pada emosinya dan dramanya, namun aku rasakan persembahan The Amazing Spiderman 2 dari Marc Webb ini tak lebih dan tak kurang seperti dibina hanya untuk menutup persoalan yang tertinggal untuk dijawab dalam filem pertama iaitu apa yang terjadi kepada ayah si Peter Parker. 

Dan dari awal hingga akhir, persembahan filem ni nampak sangat sendat dan padat sehinggakan aku rasa Electro yang sepatutnya menjadi villain utama tidak lebih dan tidak kurang sudah menjadi satu watak yang hanya memenuhi tuntutan villain-superhero dalam sebuah filem. Malah, dengan kehadiran Green Goblin dan juga Rhino yang rasanya sangat waste of time, filem ni nampak seperti filem yang perlu dibahagi kepada dua bahagian. 

Memang benar, adegan kejar kejar ala Die Hard pada awal filem yang menyaksikan kemunculan watak Rhino itu sangatlah best. Langgar sana, langgar sini. Tapi, apa gunanya kalau babak itu hanyalah sebuah babak untuk have fun dengan watak kelakar si Spiderman yang tidak ada banyak kaitan pun dengan apa yang akan berlaku pada ceritanya. Cinta Gwen Stacy dan Peter Parker mungkin cantik, namun aku rasakan terlalu banyak dramanya sehingga kita seperti lihat drama mereka lebih dari Electro dan the real Spidey movie. Namun, aku akui elemen cinta itu antara pemberi impak besar bagi filem ni di hujungnya. 

 Disebalik ceritanya yang agak sendat, lakonan Andrew Garfield mungkin boleh dibangga. Namun, aku kurang suka bila watak Spiderman dan Peter Parker seperti dua dunia yang berbeza. Saat jadi Peter Parker, dia penuh emosi. Namun, bila jadi Spidey, lawaknya melebih lebih sampai aku rasakan macam itu bukan Peter Parker. Kesian Jamie Foxx tidak diberi peluang untuk lebih menonjol sepertimana The Lizard dalam filem pertama. 

Malah, dengan ceritanya yang sendat dan kadangkala tak tahu nak cerita yang mana satu, filem ni sekali sekala akan mengalami fasa boring. Korang akan merasakan yang filem ni bukan seperti sebuah filem yang satu tetapi korang akan rasa seperti sebuah filem yang di dalamnya ada cerita pendek yang pelbagai dan berkisar tentang Spidey dan orang orang disekelilingnya. 

Plot sendat, terlalu taksub nak jawab soalan yang tertinggal dalam filem pertama, villain tidak diberi peluang untuk menonjol dengan selayaknya menyebabkan The Amazing Spiderman 2 mungkin agak sederhana, secara peribadinya lah, pada plotnya. Namun, aku rasakan filem ni harus tonton sebab disebalik plotnya yang sendat dan padat tu yang sedikit mengecewakan, filem ni memberikan persembahan visual 3D yang sangat memukau. Sebuah filem yang biasa saja dan tidak lebih dari sekadar Spiderman bercerita bersama persembahan 3D yang menggila. 

3/5