Monday, February 28, 2011

Di Sebalik Tabir: Hikayat Merong Mahawangsa

Wah, nampaknya ribuan penduduk Malaysia sudah tidak sabar nampaknya hendak menonton karya epik termahal KRU Studios ini. Jangan risau, Hikayat Merong Mahawangsa akan menemui korang semua 10 Mac 2011 ini di pawagam berdekatan anda. Apapun, mari kita tengok di sebalik tabir filem ini dahulu...





Untuk trailer, klik link ini:
http://cikgumanstation.blogspot.com/2010/12/sneak-peek-hikayat-merong-mahawangsa.html

Sunday, February 27, 2011

Review: Haq

Antara adegan dalam Haq

CL Hor, pertama kali aku dengar namanya selepas filem bertajuk Kinta 1881 (sebuah filem berbahasa cina tempatan) hadir dalam koleksi aku. Wah, filem itu (walaupun tak sehebat Ong Bak) nampaknya berjaya membawakan filem aksi Malaysia setapak ke hadapan (real fight action movie macam filem Thai). Kali ini, Haq ditangani dengan Jumaatun Azmi (nama baru yang aku baru kenal even dia dah lama kot dalam industri). Kesimpulannya, adalah seperti yang tertera di bawah. Sebelum itu, yang belum menonton, ini linknya:


‘Pilihan terletak di tangan kita, yang penting hati kita’. Setuju dengan kata kata dari cebisan dialog dalam filem Haq. Sempat menonton filem ini yang rata rata reviewer mengatakan ianya hanyalah indah khabar dari rupa. Aku ambil kesempatan menyelongkar filem ini malam ini, dan ianya taklah teruk sangat. Haq ada jiwa, ada falsafah dan plot yang cukup indah. Tetapi, dalam keindahan dan falsafah Haq, ada sesuatu yang dalam diam membunuh filem ini. Pembunuh itu yang membuatkan Haq nampak suram dimata reviewer juga penonton sebenarnya. Bukan salah idea, tetapi penterjemahan karya sebegini nampaknya terlalu teliti dan berseni. Dan.. pembunuh itu ialah seni untuk membina Haq itu sendiri.

Zulhuzaimy sebagai Haq

Haq memang menarik dari segi visual. Aku amati dari awal hingga akhir, proses editannya tak tumpah macam klip video muzik (maknanya indahla, cantik dan berseni). Permainan slow motion, fade out and fade in antara pertukaran babak antara special features filem ini yang aku suka. Oh ya, tak lupa keindahan senibina ala Inggeris (mungkin Carcosa Seni) yang nampak begitu baik rakamannya. Juga permainan dua warna, biru untuk kebaikan dan merah untuk kejahatan juga perkara yang menarik. Keseluruhannya, rentak Haq aku sukai. Permainan visualnya sebenarnya mengingatkan aku kepada karya Saw Teong Hin, Puteri Gunung Ledang. Entah mengapa, karya pengarah Cina nampaknya lebih mementingkan visual yang kemas (tak seperti Ahmad Idham, atau A Mohaideen) juga dialog yang tak skema tetapi teratur serta jelas pada ungkapan dan makna (tak seperti Syamsul Yusof).

Nanu Baharudin sebagai Zahra

Plot Haq nampak cuba membawakan variasi (mungkin yang pertama) dalam genre superpower a.k.a adiwira (mungkin) ataupun kuasa luar biasa (lebih tepat). Setahu aku, tak ada lagi kisah superpower diberi nafas serius dan Haq cuba menentang arus dengan menghilangkan 100% aspek komedi dalam filem ini dan menjadikan filem ini serius seserius seriusnya. Itu satu kelemahan Haq. Sepertimana yang aku kata awal tadi, keseriusan babak babak Haq adalah seni dan seni itulah pembunuh Haq. Mungkin kalau ada sedikit karakter komedi yang menyeimbangkan reality filem ini, mungkin filem ini akan diterima penonton filem Malaysia (yang kebanyakan lebih suka ketawa dan dikejutkan hantu daripada menilai estetika filem / menjadikan filem sebagai tempat lepas tensen). Haq bukan Kapoww (yang komedinya terlalu slapstik), Haq juga bukan Cicakman (ini contoh terbaik untuk keseimbangan komedi dan serius). Haq cuba berdiri atas kakinya tersendiri. Malangnya kaki itu tak stabil, dan Haq gagal menyimbangkan badannya dan rebah.

Ada sesuatu yang tak kena dengan editing filem ini. Permainan emosi memang jelas dengan bantuan visual yang memukau. Tetapi, something wrong somewhere dalam beberapa babak filem ini. Contohnya, adegan Haq lompat selamatkan Aini nampak sangatlah terlalu kecil. Terlalu sikit impaknya walaupun (pada aku) babak itu boleh dikembangkan dengan sedikit aksi pergaduhan yang sedikit mega. Mana mungkin penjahat bertopeng yang berani menculik Aini di hadapan Haq (juga berani menendang Haq) lari meninggalkan van mereka selepas ditendang hanya sekali oleh Haq. Takkan kuncu Bad terlalu pengecut! Malah, sewaktu Zahra diculik, Zahra ada mengatakan kepada Haq (melalui telefon) bahawa dia rasakan (sewaktu itu Zahra ada dalam bonet kereta) bahawa keretanya yang dipandu penculik melalui jambatan (Zahra agak melalui bunyi tayar keretanya). Namun, masa Haq sedang mencari kereta Zahra (yang menurut Zahra ada di atas jambatan), tiba tiba Haq berkata 'Zahra, i dah nampak masjid'. Aik, tadi bukankah Zahra bagi klu 'jambatan', sejak bila Zahra bagitau yang dia rasakan penculiknya memandu melalui kawasan masjid?

Bibit cinta Zahra dan Haq

Skor muzik filem ini berjaya timbulkan emosi. At least, penyusun muzik filem ini tidaklah berperangai seperti Syamsul Yusof yang mencedok muzik skor filem lain. Visual efek (didatangkan khas dari Bangkok) menarik. Aku menyukai flashback Tuan Haji menggunakan kuasanya dan terdapat lingkaran daun getah mengelilingi Tuan Haji (babak yang menjelaskan kejelesan Bad terhadap Haq kerana mewarisi kuasa ayahnya). Koreografi aksi, ini antara yang tercantik selepas babak pertarungan Hang Tuah di pasar dalam filem Puteri Gunung Ledang. Menarik menyaksikan susunan gerak aksi. Koreografi aksi yang nampak simple, tetapi masih memberikan impak.

Keseluruhannya, Haq ada pembaharuan. Tetapi, seperti yang aku katakan tadi (sekali lagi... tak perlu sebut kot) seni filem ini yang membunuh filem ini sendiri sebenarnya. Terlalu banyak bermain dengan seni akan menghasilkan sebuah filem yang penuh ‘art’ tetapi kurang difahami penonton wayang. Perlu diketahui kebanyakan penonton ke wayang untuk bersantai, bersosial, dan melepaskan penat. Dan, bagi golongan begini, filem ‘art’ bukan sesuai untuk mereka (filem komedi dan seram direkomenkan untuk golongan ini). Semestinya Haq bukan filem komedi, dan bukan filem santai. Haq perlukan penonton berfikir, dan orang kita malas untuk fikir fikir. Haq mungkin boleh menarik mata dunia, tetapi tidak penonton Malaysia. Jadi, that’s explain why Haq terima kritikan negative lebih dari kritikan positif. Sekian!

Kecuaian yang dikesan dalam filem Haq:
http://goofspotonfilm.blogspot.com/2011/03/haq-2011.html

meter rating filem ini: 2.5/5

Saturday, February 26, 2011

Review: Khurafat


Download di sini:
Ada sesuatu yang membuatkan semua orang berkata Khurafat antara the finest art of Syamsul Yusuf. Anak kepada DYH ni nampaknya sudah berani membawa sesuatu yang nampak baru dan versatile. Evolusi KL Drift antara karya yang aku suka. Masterpiece yang meletakkan Impak Maksima di ranking paling bawah dalam genre sepertinya. Khurafat, is a masterpiece (again! Dalam senarai filem Syamsul Yusof). Once again, filem yang penuh horror, hitam legam, namun disembunyikan dalam karakter penginsafan, Johan. Berkesempatan menonton Khurafat, dan kesimpulannya Khurafat memang membuktikan bahawa Syamsul Yusuf mampu mengukir pelbagai genre.

Sepertimana yang semua tahu, ramai blogger lain mempersoalkan permainan cerita ini yang nampak sedikit gelap dan suram dari segi pencahayaan. Namun, aku rasa ianya tak menjadi masalah bagi aku. Apa yang aku mahu lihat hanyalah penyampaian jalan ceritanya yang dikatakan cukup menarik. Orang juga persoalkan kenapa hantu datang dari atas dan depan (tidak seperti hantu Ahmad Idham yang selalu datang dari belakang), tapi aaah!!! Aku tak peduli. Itu idea dia, biarkan. Kesimpulannya, terbukti benar filem ini seram. Aku suka jalan cerita filem ni walaupun gaya lakonan semua pelakon dalam filem ni nampak hampir sama dalam filemnya yang lain (dialog skema). Aku juga menyukai permainan twist filem ini (kewujudan watak Mak Cik Rosnah, cleaner tempat makcik bekerja).

Skor muzik, hah itu yang aku tabik. Permainan skor walaupun skor filem ini hanyalah skor celup (diambil dari skor muzik filem Barat), namun perletakan susunan muzik nampak begitu sesuai dan berjaya menimbulkan mood seram dan sedih. Menyukai babak ending (babak van jenazah jatuh dalam gaung serta flashback), emosi dari babak tersebut sampai. Namun, babak ending tersebut nampak macam ada sesuatu yang janggal. Contohnya, sewaktu Johan angkat mayat Anna dan mayat tersebut jatuh dalam gaung (sebelum kita tahu yang ianya hanyalah ilusi roh Johan), boleh pulak Johan lari sebab nampak hantu tanpa ada emosi terkejut. Malah, monolog dalam hutan tu pun macam something wrong somewhere.

Apapun, Khurafat menark dowh! Even aku macam tidak berapa menyukai Liyana Jasmay punya lakonan. Filem yang berjaya memberikan emosi. Ending yang cukup besar maknanya (permainan ending yang aku suka, kejutan bagi yang belum menonton). Notifikasi buat semua yang belum tonton, anda jangan klik link di bawah kerana ia juga sama seramnya seperti filem Syamsul Yusof ini..

Thursday, February 24, 2011

Usop Hantu Kak Limah Carian Hangat Google!

Usop sudah mengalahkan Kak Limah. Kenapa?

Ini sebabnya..
Bedasarkan nuffnang punya keyword search, dapat dilihat seperti berikut:

usop hantu kak limah (29)
usop hantu kak limah balik rumah (9)
hantu kak limah balik rumah (8)
hantu kak limah balik rumah usop (8)
chomprak (7)
gambar hantu (6)
gambar hantu kak limah (6)
hantu kak limah (5)
hklbr (5)
pelakon lagenda budak setan (5)


Hah, semua orang cari Usop Hantu Kak Limah. Mungkin nak belajar bagaimana nak gelek tangan kot!

Ini link hangat tu, jangan tekan, confirm laptop pecah!!!
http://goofspotonfilm.blogspot.com/2011/02/hantu-kak-limah-balik-rumah-2010.html

SEKIAN!!

Wednesday, February 23, 2011

Aku Sudah Ambil STPM Dengan Ajaran Mereka...

Ini post ke empat juga merangkap post terakhir untuk hari ini (esok ada lagi). Seperti sedia maklum, keputusan STPM sudah pun keluar. Adik aku yang ambik STPM nampaknya resultnya biasa biasa la, tetapi hope yang terbaiklah untuk diorang. Tengah jalan2 dalam FB, ternampaklah pulak gambar gambar dalam Facebook SMK Tengku Suleiman, sekolah aku waktu aku Tingkatan 6. Jadi, aku nak perkenalkan cikgu cikgu aku masa aku Form 6. Sebahagian jer, ada lagi yang tak masuk gambar...

Dimulakan dengan cikgu ni. Yang dok tengok keputusan exam macam Hitler nak bom Rusia (rujuk video ini) namanya Encik Wabdi Ahmad. Beliau merangkap pengetua sekolah ini. Seorang yang nampak serius dan serius. Dulu, before dia menjadi Pengetua di SMK Tengku Suleiman, dia jadi Pengetua di SMK Abi, juga sekolah aku semasa Form 1 hingga Form 5 (rujuk entry ini).

Seterusnya, yang botak tu, bukan bapak aku. Yang tu kitorang panggil Cikgu Syukri. Cikgu Geografi yang very lawak. Speselnya cikgu ni aku nak gtau korang, dia tak pernah bawak buku datang kelas. Ilmu semua ada dalam kepala dia. Tabik spring r... tapi time kelas dia memang best. Serius... bab nota, senang je, g beli buku nota Geografi kat kedai, baca sendiri. Memang ala lecturer la cikgu ni.

Yang ni pulak, kitorang panggil Cikgu Yah. Ni cikgu paling ditakuti dikalangan pelajar tingkatan 6 masa zaman aku. Serius, kerja sekolah smua kena siap. Kalau tak, nahas kapal terbang kalau cikgu ni marah. Mengajar subjek Bahasa Melayu. Tapi, bestnya, cikgu ni even garang, kadang kadang leh jadi member2. Itu specialnya cikgu Yah. Paling best, kalau kelas dengan cikgu ni, nota tak payah skema skema, cukup sekadar tulis atas kertas A4. Fuh, save duit beli buku!

Hah, ini merangkap orang paling penting dalam Tingkatan 6. Namanya Cikgu Azizan. Merangkap segala kepala unit Tingkatan 6. Ketua segala ketua dan bagi kelas kitorang, dia ni adalah Cikgu Sejarah yang spotting. Apa yang speselnya cikgu ni, semua notanya difotostat dan kita baca jer. Memang sejarah fun r ditangan cikgu ni.

Ini cikgu Ekonomi aku. Cikgu Goh kitorang panggil. Cikgu paling marvelous dan cantik dalam masa dan zaman kitorang. Apa yang speselnya cikgu ni, dia memang sabar. Sorang yang memang x henti henti explain even aku susah benar nak paham subjek ekonomi. Apapun, memang aku tabik dengan ketabahan cikgu ni menggembeling tenaga mengajar kitorang (aku hampir gagal Ekonomi, nasib baik subjek Sejarah membantu).

Yang ni pulak, cikgu Pengajian Am. Cikgu Shafri. Serius aku cakap, pengajian Am ni memang sakit sungguh bagi aku yang tak berapa ambil kisah hal pentadbiran negara ni. Tapi, syukur selamat jugaklah.

Apapun, aku di sini, akan menjadi seperti diorang. Insyallah, beberapa tahun dari sekarang... walaupun ni bukan Hari Guru, hanya mahu ucapkan terima kasih untuk segalanya. Rindu kenangan STPM dan kehidupan sekolah. Life must go on! TQ cikgu!!!!...

gambar courtesy of SMK Tengku Suleiman Facebook Group (gambar semasa keputusan STPM 2010 diumumkan)

Cewek & Cowok Juga Pasti Suka Lagu Ini...Kan3?!!!


Aku takkan lelah menunggu
Hingga waktu ajal menjemputku
Takkan pernah ada sesalku untuk menunggumu

Aku harus tetap menunggu
Hingga nanti aku berbaring
Sampai mati aku akan tetap menunggumu

Ingin ku gapai bulan dan ku petik bintang
Ingin ku berikan semua hanya untukmu
Agar kau tahu besarnya cintaku kepada dirimu

Ku ingin kau tahu tentang perasaanku
Ku ingin kau tahu besar cinta padamu
Ingin ku berikan sisa waktuku
Dan sisa umurku sampai mati

Aku harus tetap menunggu
Hingga nanti aku berbaring
Sampai mati aku akan tetap akan tetap menunggumu

Ingin ku gapai bulan dan ku petik bintang
Ingin ku berikan semua hanya untukmu
Agar kau tahu besarnya cintaku kepada dirimu

Ku ingin kau tahu tentang perasaanku
Ku ingin kau tahu besar cinta padamu
Ingin ku berikan sisa waktuku
Dan sisa umurku

Ingin ku gapai bulan dan ku petik bintang
Ingin ku berikan semua hanya untukmu
Agar kau tahu besarnya cintaku kepada dirimu

Ingin ku gapai bulan dan ku petik bintang
Ingin ku berikan semua hanya untukmu
Agar kau tahu besarnya cintaku kepada dirimu

Ku ingin kau tahu tentang perasaanku
Ku ingin kau tahu besar cinta padamu
Ingin ku berikan sisa waktuku
Dan sisa umurku sampai mati

Download mp3:

www.mediafire.com/?duot00sx1sn5a6c

p/s: Ok.. harap2 tak ada yang search irwansyah kahwin, irwansyah nikah, atau irwansyah berkahwin sampai ke sini.. tapi, kalau sampai pun apa salahnya... lagu irwansyah tentang perasaanku ni memang best!!.

OMG!!! Ada Something Missing...

4.15PM – baru balik dari SMK Methodist, sekolah yang berhadapan dengan Universiti Pendidikan Sultan Idris. Itupun aku pergi sebab tertaksengaja masuk menjadi representative untuk satu persembahan poem recitation pada 7 Mac 2011 nanti. Namun, aku terpaksa batalkan untuk jadi penyajak hari tu sebab clash dengan persembahan teater. Tapi, tadi aku terlibat juga dalam melatih 10 pelajar pilihan dari SMK Methodist ini. Mereka akan terlibat sama dalam persembahan ini, dan kami pelajar UPSI akan menjadi tenaga pengajarnya.

4.17PM – aku terus mandi. Selepas melahap sebotol air laici dan sebungkus teh o ais, menulis aksara pos entry ini..

4.33PM – Waktu di SMK Methodist, rupanya aku menyedari...

1) I’m not quite good with kids.. budak budak tak shy dgn aku (tekun je dengar aku xplain), bila diorang tekun jer, aku dah mula cemas.. khusyuk giler budak2 nih!!! Mata x klip2...

2) Sekali lagi, aku jadi blur.. English aku jadi blur blur sampai one student blur blur. Then, student tanya, ‘sir, we just nod.. actually we don’t understand anything’. Tepuk dahi! (panjang2 aku explain! Huh, x paham rupenye.. patut tekun dan khusyuk!!)

3) Tak payah mengimpikan suasana Bilik e-learning di sekolah. Sekolah is like a heaven with special features of hell. Hot condition but fun! (really??)

4) Mengajar 3 orang recite poem adalah benda termudah yang aku rasa aku boleh buat. Tapi, nah kau, 3 orang pun dah blur dengan explanation aku (waktu tu aku cuba explain poem stanza by stanza) ... inikan nak ngajar sekelas...

5) Aku mula mengimpikan kenangan zaman dulu seindah student zaman sekarang. Diorang ada Facebook saat Form 1 dol! Aku dulu Friendster pun lom kenal..

6) Ah, one more... diorang dah ada nombor HP dol! Aku HP pun tak boleh pegang g zaman Form 1.

7) Students sekarang friendly. Tapi, kena belajar bagaimana hendak mengimbangi imbangan friend-teacher n teacher-student dengan baik. Nanti, silap2 aku jadi students sekali nanti (main aci sembunyi dengan student)

8) Multiracial – ini satu lagi perkara yang aku perlu hadapi. Dulu, sekolah aku semua Malay. Fuh, persediaan mental dan language diperlukan!!! Mulut kena jaga, jangan celupar macam dalam Mikroteaching.

9) Mengajar ni best kalau kita sudah masuk ke dalam dunia itu. Best tengok bagaimana cikgu lain kat sekolah tu berkomunikasi dengan pelajar (contohnya cikgu kaunseling yang bawak kitorang tadi) ... friendly but still ada sense of respect.

10) Adakah aku bersedia sepenuhnya? Itu soalan aku ... untuk selamanya selagi praktikum belum sampai..

4.45 – THE END... menjangkakan hari ini boleh layan movie panas Katrina Kaif pukul 2ptg selepas kelas muzik tradisional, tetapi nampaknya diganti dengan pengalaman ke SMK Methodist yang sebenarnya membongkar ketidakseriusan aku sebagai bakal cikgu. Serius, ada sesuatu dalam diri aku yang hilang sebagai bakal guru. Perlu cari dan letak di tempat asal.

Tuesday, February 22, 2011

The Hottest Katrina Kaif Dalam 'Sheila Ki Jawani'

Video ni memang hot! Kalau tak caya, play tengok!



Katrina Kaif, aktres hot yang memang pergh mengancam. Jom tengok persembahan pelakon Bollywood ini dalam klip video Sheila Ki Jawani, petikan dari filem Farah Khan, Tees Maar Khan. Serius, Farah Khan punya koreografi memang de best. Tak ada tandingan!

Review:
akan datang

Monday, February 21, 2011

Semester Ni Aku Belakon Lagi... :-)

Semenjak dua menjak ni, OPM sebenarnya sedang sibuk dengan penggambaran filem terbaru OPM yang diberi tajuk Tiada Esok Bagimu, Wani!. Sebuah filem reality tentang seorang pengarah filem yang sedang mantap menghasilkan karya da boom dan menghadapi masalah dengan krew krew filem (dua ayat sebelum ini adalah dusta, abaikan). OPM sedang menggembeling tenaga dengan menyumbang tenaga kepada dua produksi teater. Satunya sebagai extra untuk persembahan teater dari pelajar minor teater yang akan dipersembahkan awal April 2011.Satu lagi, OPM sedang sibuk menyiapkan diri bersama produksi dibawah Fakulti Bahasa dan Komunikasi sempena Festival Teater yang akan diadakan awal Mac 2011 ini. Even watak OPM ni taklah se’ok’ mana, tapi rasanya OPM akan buat yang terbaik! OPM tak reti nk belakon pun.Apapun mari kita tengok gambar selinap curi dari lensa OPM.

Latihan babak babak romantika

Wajah seorang penari yang tersangatlah macho

Lagi babak romantika

Pengarah yang begitu kejam, tetapi baik hati.. :-)

Penulis blog Kari Ngeri, sebagai penggemis jalanan

Ini bini aku, dalam teater je... luar bukan!

Penantian untuk berlakon di depan pengarah..

Ini watak utama yang akan menyerlah, Jidih.

Pasangan romantika yang tak masuk dalam skrip.. ehe

Ish, lagi babak babak romantika

Inilah part aku. Pendek jer, tapi punyelah susah!

Sampai tetido!

Tu ha, kan aku dah kata, kejam.. siap tembak tembak!

Tony, penari yang bakal menyerlah.

Hah, babak gaduh gaduh.

Penulis blog Kari Ngeri beraksi. wahaha

Apapun, OPM sebenarnya masih bermasalah lagi dengan part OPM. Aduhai, sudahlah emosi OPM pun payah OPM nak keluarkan, inikan nak beraksi atas pentas. Apapun, kepada pengarah yang begitu baik hati kerana memberikan supply filem hindi (walaupun tak capai standard), aku akan cuba yang terbaik! Insyallah... disebabkan ada sorang dari ahli produksi cakap gaya lakonan aku dah macam watak Labi dalam filem Labu Labi, maka rasanya ada jugak yang perasan aku ni sudah macam artis glamer zaman 50an (perasan sekejap!!! Wahahaha). K lah, setakat ini dulu liputan untuk teater ini, Sat g pengarah marah aku ngada ngada post padahal lakonan aku pun x mantap g... ehe..nanti OPM bawakan pula sekitar latihan produksi Alang Rentak Seribu pulak ok...Ok, gerak dulu. Adios!

saksikan teater pertama OPM di sini:

http://cikgumanstation.blogspot.com/2010/11/teater-muzikal-kerana-bunga.html

kalau tak jumpe muka OPM jangan marah, OPM watak extra je dalam teater ni... tapi, yang popular pun mula dari extra kan?! So, extra pun penting.

p/s: ‘awak apa tau limah, yang awak tau kesiankan orang. Mana nak dapat untung kalau macam tu’ - title macam giler glamer!!! waahaha

Tuesday, February 15, 2011

Nuffnang Cakap 'i-frame' Haram. Carilah Trafik Cara Halal

Few days ago, sorang dari member aku memperkenalkan cara baru meningkatkan traffic blog. Bagaimana caranya? Senang saja. Melalui penggunaan HTML code yang dikenali sebagai 'i frame'. Setelah aku mencuba code ini dan mengintegrasikan kesemua tujuh blog aku dalam satu lingkungan saling bantu membantu, trafik aku mencanak naik. Percaya atau tidak, dalam sejarah blogging aku (yang sudah masuk 2 tahun), ini kali pertama aku menerima view lebih 1ribu sehari dengan penggunaan HTML code ini. Satu minggu dengan bantuan 'i frame', trafik aku adalah seperti di bawah.

Penggunaan 'i frame' ni memang la terbaik. Sepanjang peningkatan trafik, aku menikmati peningkatan berkali ganda gandaan duit BE. Ternyata 'i frame' juga sedikit sebanyak mempengaruhi pendapatan BE. Dahulunya, sehari BE mungkin akan naik singgit atau dua inggit. Dengan HTML, aku leh dapat RM5-6 sehari (dengan sedikit blogwalk sahaja). Maknanya sebulan, aku boleh cover bayaran bulanan broadband dan masih ada baki untuk simpanan. Untuk pengetahuan, ini ialah BE yang masih berjalan di blog aku. Ada empat BE bersantai di http://cikgumanstation.blogspot.com/, dua lagi bersantai di http://addicted2hindi.blogspot.com/, manakala dua lagi bersantai di http://goofspotonfilm.blogspot.com/. Tiga blog ini nampaknya sudah stabil dan sekarang, tumpuan lebih akan diberikan dalam menguruskan tiga blog ini.

Maka, aku pun promosikanlah kepada member2 aku untuk mengintegrasikan blog2 mereka dengan 'i frame'. Halia Kentang (http://haliakentang.blogspot.com/) & Zikir Cinta (http://hawa88.blogspot.com/) antara blogger yang aku sempat promosikan benda alah ni. Excited gegiler woh. Tetapi si Halia Kentang sudah gtau tentang rumors Nuffnang mengharamkan penggunaan code ini untuk tarik trafik. Jadi, menunggu dan terus menunggu, hari isnin, 14 February (10 hari selepas bday aku) 2011, aku kirimkan satu email ke nuffnang bertanyakan ok atau tidak penggunaan HTML code tersebut. Petang itu, ini jawapan yang diberikan nuffnang.
Jadi, iframe memang nampaknya satu lagi masalah yang perlu dielakkan. Jadi, yang sayangkan duit yang korang usahakan tu, buanglah benda ni. Aku ada RM100 lebih kot yang belum aku cash out. Penat tu nk kumpul semua tu, kang tak pasal diblacklisted, menangis tak berlagu jawabnye. Melencong sikit, aku sebenarnya cukup puji Nuffnang punya support team service, jawapan akan sampai cepat giler. Jawapan pulak tepat dan mantap. Tak perlu tanya dua tiga kali. Setakat ni banyak juga email aku hantar sebabnya aku tak mahu berada dalam golongan blacklisted nih. Setiap kali ada je benda yang mencurigakan, aku tanya dan tanya. Malah aku pernah tanya tentang penggunaan KLmenjerit (http://scripter.abcdead.com/software/kl-menjerit.html), software mencari trafik dan menyepam blog orang untuk menarik trafik kepada blog kita. Oh ya, KLmenjerit ni juga tak baik tau! Jadi, the best way to attract viewers and readers is via ur writing and promotion. Itu yang terbaik.

So,kesimpulannya bagi yang nak dapat duit lebih dari nuffnang, hentikan dua perkara. Satunya, jangan ber'fraud' klik. Keduanya, jangan tarik trafik cara tak wajar (penggunaan iframe). Apapun, sekadar berkongsi email yang diberikan nuffnang. Aku tak ade hak untuk melarang. Tengah2 blog aku pun stabil dan tengah berkeroncong dengan duit yang meningkat naik, ada kalanya kita kena fikir adakah cara yang kita buat itu sebenarnya menjadikan pendapatan nuffnang kita itu halal atau haram. Sebagai muslim, dahla kita elakkan iklan arak dan rokok untuk disiarkan (satu perkara wajar), tetapi taarik trafik cara haram, so jadinya tetaplah benda tak elok kan?!.

Jadi, tanggal 15 February 2011, aku buang semua 'i frame' yang dilekatkan di ketujuh tujuh blog aku sekaligus menjadikan trafik aku menurun. Tetapi, sekurang kurangnya aku tahu trafik itu adalah dari orang yang jujur mahu membaca blog aku. Sekian!

Saturday, February 12, 2011

Rubdoot Itu Bukan Robot Amerika Okeyh!

Nak tau sape itu Rubdoot, korang tengok video di bawah:



Haha.. aku paling suka babak dia tiru suara Shah Rukh Khan dengan tarian dari filem Dhoom tu!

kalau nak tau ianya dipetik dari filem apa? klik link di bawah:

Friday, February 11, 2011

Superhero Toonpur


Kalau malaysia ada Upin & Ipin, Hollywood dah ada berlambak sudah filem animasi, Indonesia pula sudah ada Meraih mimpi, Bollywood pun ada jugak. Tetapi yang menarik kali ini aku nak kenalkan filem bertajuk Superhero Toonpur (Toonpur Ka Superrhero). Lakonan Ajay Devgan & Kajol. Apa yang menarik, filem ini menggabungkan dua dimensi. Dunia karton campur dunia sebenar.



Paling best, adalah lagu title dia, tajuknya Let's Go To Toonpur...



Friday, February 4, 2011

Review: Hantu Kak Limah Balik Rumah

Baru sempat tonton Kak Limah. Permulaan untuk menonton filem Malaysia di pawagam. Tapi, kalau PTPTN bagi pinjaman elaun wayang untuk pelajar, insyallah aku akan selalu pergi. Semejak ditayangkan sebulan lalu, memang OPM mendengar pelbagai kisah pasal kehebatan Mamat Khalid menangani filem terbarunya ini. Disebabkan kekalahan ‘Estet’ menawan hati mamat India dan tema satu Malaysianya, nampaknya pengarah ini tahu apa yang penonton mahu. So, dia bawa kembali trek asalnya yang orang suka. Secara kasarnya, aku tidak menjangkakan Kak Limah sehebat ini, tetapi lepas saja tonton, aku setuju bahawa Kak Limah adalah sekuel Zombie Kampung Pisang yang berjaya.

Kak Limah!

Dengan plot yang simple (hanya nak mengungkap siapa Kak Limah sebenarnya) OPM melihat Mamat Khalid cuba bermain dengan pelbagai isu. Dia cuba toreh sana toreh sini, sampai jika ada yang memahami, akan rasa pedih. Apapun, rasanya Mamat Khalid terlebih toreh sampai akhirnya dua line ayat Husin dan Usop dipotong. Namun, Kak Limah masih steady membawakan kiasan masyarakat yang pelbagai. OPM melihat dialog filem Kak Limah nampak santai, tidak wujud tema (natural seperti perbualan reality) dalam satu perbualan apabila ianya kadangkala menembak sana sini.

OPM sebenarnya tergelak besar bila awal awal filem dan akhir filem, Mamat Khalid cuba membawakan dua ‘fake trailer’ yang memberi kiasan kepada dua filemnya tersendiri. OPM mengingati gaya cerita seperti ini pernah dibawakan Robert Rodriguez dan Quentin Tarantino dalam filem Death Proof dan Planet Terror. Malah, Ben Stiller juga pernah buat fake trailer dalam filem Tropic Thunder. Nampak di sini Mamat Khalid ingin memperbaharui genre komedinya dan tidak mengambil filem orang lain untuk dikritik, tetapi filemnya sendiri. Malah, dari fake trailer tu juga, masih ada juga kritikan yang diberikan.

Che Nin & Husin, cinta tak kesampaian yang best!

Keseluruhannya, OPM menyukai karakter Che Nin dan Ayu. Pada OPM, dua karakter ini member imbangan yang baik kepada watak besar, Kak Limah. Imbangan dunia tahyul dan anti tahyul nampak brilliant. Bomoh Indo vs. Comprak, Husin vs. Usop dan orang kampung, dan Che Nin vs. Kak Limah merupakan imbangan yang menarik. OPM memuji gaya Che Nin dipersembahkan yang mana akhirnya memberi jawapan kepada satu soalan iaitu kenapa Che Nin tidak ada sebarang dialog dan konfrontasi dengan karakter lain. Idea dan tempat Che Nin diwujudkan nampak begitu hebat, bijak dan sesuai dalam membentuk suplot khusus Husin. Menarik sangat sangat!.

Filem ni, rasanya kalau direview satu persatu tema dan mesejnya, nampaknya berbuku la jadinya. Setiap dialog nampak ada bayangan tersendiri. Kalau tak tonton lagi, download guna link di bawah:

Kalau nak tengok apa yang tak kena dalam beberapa babak dalam filem Hantu Kak Limah, baca link di bawah:

Wednesday, February 2, 2011

Novel Baru Salina Ibrahim, 'Tiada Khatimah Cinta'

Pelik kan kalau lelaki baca novel Alaf 21? Kawan OPM cakap 'rasanya ko je lelaki yang baca novel alaf 21 nih'...Tapi, OPM tak kisah. Setakat sekarang, ada 5 novel OPM lom habis baca. Pelbagai genre... Aduh, tak sempat. Tapi, OPM ni macam iklan dalam radio Sinar, tak boleh jumpa novel menarik, mesti beli. Hari tu, masa kolej yang OPM duduki buat megasale yang ya'amat, OPM ronda ronda dan tertangkap ke satu kedai. Apa lagi kalau kedai novel. Maka, walaupun masa tu duit PTPTN belum lagi sampai, OPM seperti dipukau, ambil dan terus bayar. Tajuk novelnya adalah TIADA KHATIMAH CINTA.

OPM suka idea penulis ni sejak baca Bukan Yang Pertama. Walaupun ada orang tanya 'Salina Ibrahim, sape tu?', OPM tak peduli. Haha...Antara novelis kegemaran OPM jugakla nih....

Review: Bukan Yang Pertama
http://cikgumanstation.blogspot.com/2010/05/bukan-yang-pertama-kritikan-seorang.html

Bukan Yang Pertama nilah kitab yang fiksyen yang paling lama OPM ambil masa untuk habiskan. Udahla tebal, tetapi nasib baiklah ceritanya bagus. Akhirnya selesai satu karya Salina Ibrahim OPM baca, kini karya ketiganya akan dibaca mungkin sedikit masa lagi. Tengah sibuk dengan assignment yang tak membenarkan pembacaan novel santai sekarang ini. Ketiga? Karya keduanya? Mana? Jangan gelabah. Karya keduanya, SETENANG CAHAYA HATI juga OPM sudah khatamkan.

Review: Setenang Cahaya Hati
http://cikgumanstation.blogspot.com/2010/05/setenang-cahaya-hati-review.html

Sinopsis BUKAN KHATIMAH CINTA, sepertimana tertera di kulit bukunya:

p/s: 'cover girl' dia lawa.... sape dapat nombor hp dia roger OPM! :P

Game Review: Disney's Tangled & Toy Story 3

Gara gara Tron: Evolution
http://cikgumanstation.blogspot.com/2011/02/gara-gara-tron-evolution.html

Malang sungguh aku tak dapat main Tron: Evolution sebab Window aku yang tak sesuai. Namun, disebabkan kebaikan tauke kedai, dia benarkan aku pick another game. Disebabkan Tron: Evolution ada 2DVD, so aku pun ambil dua game lain. Aku pilih game dibawah (nah.. siap scan lagik)...
Add Image
Disney's Tangled
Komen:
Game ni nampak simple. Kena jadi Rapunzel (ahaha... seorang lelaki jadi Rapunzel?? jangan gelak okeyh). Tapi, no worry. Ada Flynn yang akan jadi sidekick. Flynn ni ibarat pakwe Rapunzel yang baik hatilah. Kalau Rapunzel nak masuk semak samun, Flynn akan tolong cantaskan. Keseluruhannya, Flynn akan bantu Rapunzel untuk wat kerja berat. Boleh main single person dalam story mode atau main mutltiplayer, dua orang saja. Sesuai untuk suami isteri yang mahu bersama sama merentasi dunia fantasi tetapi tak bermakna orang bujang tak boleh main okeyh! Lagi satu, boleh pupuk kerjasama. Aku main dengan adik aku. Haha.. teka sape jadi Rapunzel, teka sape jadi Flynn?? Haha.. boleh memupuk semangat kerjasama sepasukan tu. Barula ada mesej dan mendidik. Direkomen untuk cikgu cikgu tadika (cikgu lain pun boleh jugak), atau keluarga yang ada anak anak yang tak suka main batu seremban.

Ni video gameplaynya:


seterusnya...

Disney's Toy Story 3
Komen:
Adventura yang menarik. Ada semua karakter dan simple. Boleh main pelbagai karakter. Tetapi, setiap karakter ada story yang tersendiri. Tapi, aku dah ambil karakter Woody Allen dan terpaksa teruskan dengan game Woody Allen dahulu. Secara kasarnya, game nampak mudah, santai dan tak stress. Kalau tengah xde mood nak baca buku ke, frust menonggeng ke, boleh la tunggung kuda Woody Allen ni dan loncat2 di pekan koboi. Tenang je. Takde tembak sana sini. Nak bunuh bunuh orang pun tak de. Habis maksimum pun, pegang alien hijau (aduh... lupa nama) angkat dan baling. Sesuai untuk yang mahukan keamanan dunia berada dalam dunia game. Direkomen kepada famili dan manusia yang sukakannya.

Ni video gameplaynya:


Sekian!

Tuesday, February 1, 2011

Gara Gara Tron: Evolution


Semalam (31/1/2011), OPM beli game for PC. Ala, game.. takkan tak paham kot! Ni semua sebab OPM teraddict dengan kehebatan Sam Flynn menebar jala dalam dunia Tron. Kalau nak tengok kehebatan Sam Flynn, korang leh tengok kat bawah ni:

Tron: Legacy ... review
http://cikgumanstation.blogspot.com/2010/12/review-tron-legacy.html

Tron: Legacy ... di sebalik tabir
http://cikgumanstation2.blogspot.com/2010/12/tron-legacy-behind-scene.html

Tron: Legacy ... soundtrack
http://scorecollectors.blogspot.com/2010/12/tron-legacy-2010.html

OPM ni bukan kepala game. Dulu, OPM pernah beli game Transformers (main separuh jalan), Transformers 2 (pun main separuh jalan), Iron Man (ini tak habis level 1 pun), The Hulk (ini pun tak habis level 1). Siapa yang habiskan main game ni? Adik aku. Ha3. Tapi, antara game game yang OPM berjaya habiskan ialah (bangga tuh!) adalah game arked yang boleh korang main di Amusement Centre seperti House of the Dead 2 (yang ni berpuluh kali menang suda..), House of the Dead 3 (yang ni pun... siap boleh hafal sudah zombie nak keluar dari mana), Virtua Cop 2 (sama, siap hafal dah) dan last sekali Daytona USA dan Sega Rally Championship. Semua game-game ni adalah keluaran Sega yang simple dan tak pecah kepala. OPM suka!. Oh ya, OPM pernah main Command & Conquer: Tiberian Sun Ultima. Itu da best! Simple.

Kalau nak bercakap pasal Red Alert, Counter Strike, Call of Duty dan barisan game lain, OPM tak reti. OPM suka game yang based on film. Yang storylinenya boleh difikirkan. Yang simple. Dan yang tak perlu struggle nak lawan antara kawan kawan. OPM main untuk leasure, dan bukan tahap gaban. So, itu sebab OPM main separuh jalan. Ehe...

Versi game untuk filem Tron ni bukanlah Tron: Legacy tapi Tron: Evolution. Disebabkan kekuatan laptop CQ42 yang ada ICi5 & 4GB RAM ni, maka OPM pun nak try la gamenya. OPM bukan game addict. Tapi, setakat step nak 'Crack' biasa tu OPM retilah. Tapi bila sampai kat game ni...


... 'Crack'nya lain macam sket. Lepas OPM struggle ikut step yang diberikan dalam 'ReadMe', macam macam hal jadi. Sampai satu masa, the finale is...


... Nah kau... OPM pun tak kisah lah, dengan harapan nnt kalau follow step ni, nanti boleh la jadi Sam Flynn sebentar saja lagi. Maka, OPM pun klik NEXT... tetapi...


... Tu dia, dia mintak serial, ini bukan Cornflake okeyh. Ini 'serial key'. Mana kau nak cari ha. Dalam Cd takde, kat cover xde... namun, OPM memang bijak..

Solutionnya simple:
Bawa laptop dan CD ni ke kedai semula. Biarkan diorang yang installkan. Ha3..