Wednesday, December 22, 2010

Ketahui Had Blog Korang



Sebagai blogger, semestinya korang terpikir, sampai bila blog korang akan penuh. Sebagai pengguna domain free (yang ada nama.blogspot.com), semestinya blog korang akan ada had. Aku mencari jawapan kepada persoalan ini kerana ianya penting. Bayangkan tiba-tiba korang dapat alert yang blog korang dah tepu. Hah, tak ke kalot!. Ok, ini aku transfer dari Google Help...

Bilangan Blog:
Korang boleh letak sebanyak mana blog yang korang suka dalam satu akaun

Bilangan Entry / Post:
Tak ada had. Semuanya akan disimpan dalam akaun korang (kecuali korang yang gatal-gatal padamkan a.k.a delete)

Saiz Entry / Post:
Post individu tak ada limit, tetapi post yang besar mungkin ganggu had helaian page korang.

Saiz Helaian Blog:
Setiap helaian blog dihadkan kepada 1MB. Maksudnya beribu-ribu aksara boleh ditulis (don't worry). Namun, masalah akan timbul kalau korang letak banyak sangat entry dalam satu helaian. Kalau korang punya blog jadi sesak, insyaallah korang akan dapat mesej begini "006 Pleaase contact Blogger Support". Oleh itu, kurangkan entry di halaman utama anda (afdal kalau kurang dari 10).

Bilangan Komen:
Berapa banyak pun tak kisah!

Bilangan Gambar:
1GB dihadkan dalam Picasa Web storage.

Penulis Blog:
Dihadkan kepada 100 penulis untuk satu blog sahaja.

Bilangan Label:
Dihadkan kepada 200 label dalam satu blog. Setiap entry / post hanya boleh letak 20 label sahaja.

Deskripsi Blog:
Dihadkan kepada 500 aksara tanpa apa-apa HTML kod.

Maklumat Profile:
maximum 1200 aksara.

rujukan lanjut:

AMARAN:
Jangan klik gambar 'seksi' di atas. Anda tidak mungkin gembira dengan link yang diberi.

19 comments:

RozectLyantie said...

ooo...terima kasih untuk makluman ini. Baru tahu ni.. hehe

[AidA_aKiN] said...

ooooooooooo~now i know~~ :D
thanks for the info...

namaku annonymous said...

wah! baru tahu la..terima kasih sudi berkongsi... hehehe..

fauzibest5 said...

Nice post!Follow u!

CahayaCintaIlahi said...

aah la baru taw..tanx ekh for sharing..weeeee.. ;)

shapoji said...

now i know...

Mohd Ballack said...

oo begitukah... time ksh 4 da info.

NAEME said...

huhu..thnx 2 da info..anyway.da folo blog ni...

wunny said...

ouhhh baru ku tahuu! thanx! :D

nub said...

nice info!!

Cik Suheela said...

thank u for the info :)

Haffiz MohdNoor said...

wow.. sebahagian daripada fakta tu Apis baru tahu setelah sekian lama.. thanks for the info :D

sufian.ghaffar said...

wahhh sgt berguna sbb bg tau info ni k...

.:fifi:. said...

thanks for the info..
:)

Lia3003 said...

good info

Anishaway said...

thanx for sharing
menarik ;)

i am S!L4H.. said...

angguk2....

faraa halim said...

wah tq sbb kongsi,
menarik,
n i folow u ;))

Safuraa Abdul Rashid said...

info menarik..
tq ye..
skang dah tau..