Saturday, August 28, 2010

Malaikat Mendarat Di Kaabah: Kebenarannya?

Antara percaya atau tidak, antara ilusi atau kenyataan. David Copperfield pernah membawakan ilusi hebat yang menjadi masterpiecenya. Suatu ketika, hasrat DC untuk menghilangkan menara berkembar Petronas setelah berjaya menghilangkan Statue Of Liberty di New York ditolak kerana dikatakan satu helah ilmu hitam. Namun, beberapa ketika, apabila otak mula dipecahkan, maka akhirnya ilusi menghilangkan Statue Of Liberty akhirnya berjaya dibongkar. Bayangkan kalau David Copperfield berjaya membuktikan bahawa dia berjaya menghilangkan KLCC dan mengembalikannya, adakah itu akan menjadi satu lagi sejarah kepada KLCC??? Namun, malangnya pada masa itu, minda kita sempit dengan pemikiran 'ilusi' dan membuatkan kita percaya kepada sesuatu yang sebenarnya satu ilusi.

Bukan mahu bercakap panjang tentang DC, tetapi kali ini entry ini membawa lagi satu perkara untuk difikirkan.

Segala puji bagi Allah Pencipta Langit dan bumi,
yang menjadikan malaikat sebagai utusan-utusan yang bersayap,
dua-dua, tiga-tiga, dan empat-empat.
Allah menambah apa yang dia kehendaki tentang ciptaanNya.
Sesungguhnya Allah maha kuasa atas segala sesuatu.
(Fathir: 1)

Menurut surah ini, kebenaran terbukti bahawa malaikat mempunyai sayap. Ianya adalah kebenaran dari Al Quran sendiri. Wujud pulak kini, video tentang malaikat dan pendaratannya di atas Ka'abah kini ada di mana mana. Sama ada YouTube mahupun blog dan Facebook yang 'embed' perkara ini, ianya membawa kepada persoalan, sejauh mana kebenaran video ini?

Gambar asal


Penjelasan


Sekarang, terserah kepada diri anda sendiri untuk membuat kesimpulan

4 comments:

daboo® said...

it was edited kan?

fndrocka said...

kebenarannya..video tu palsu..iye dak?

Othman said...

kalo nak tengok malaikat sgt tggu je la dah di alam barzakh sok..semnatara idup lagi ni buat aje apa yg diperinthkan olehNya..wallahualam

muhammad hanis said...

rasenye bukan edit, tu kilasan cahaye lampu tu.. Ust.Zahazan ade komen ttg ni dlm al-kuliyah tv3, tajuk "Mukjizat Al-Quran". KLu ade bende2 mcm ni elok la kite rujuk dgn org yg lebih alim psl agame, ye x?