Thursday, July 15, 2010

Kesilapan Dalam Filem: Sekadar Perkongsian

Ini beberpa tips.. rasanya kalau ada yang mahu jadi pandai dan mempunyai profession seperti aku. Namun, apa yang penting, mistake ini dikesan dengan objektif positif, bukanya dengan niat untuk merendahkan martabat industri filem kita okayh...

Sebenarnye, dalam nak kaji mistake filem ni, bukan susah pun. Cuma kadang-kadang kita sendiri yang malu dan tidak mahu menilai. Apabila orang tanya, kenapa filem ni teruk, jawapannya tentu ada pada mutu lakonan dan juga bagi yang tahu menilai, mutu visual juga satu daripada aspek dinilai. Jangan terlalu mengganggap cerita yang punya naratif gempak sempurna. Anda tengok lakonannya ok, terus dilabel filem itu ok. Aspek lain yang minor tidak diambil kira.

1) Kesabaran

Kesabaran. Itu yang korang perlu ada. Dalam proses mengesan mistake ni, memang korang takkan alami pengalaman menonton filem yang sempurna. Kekadang, korang perlu stop, rewind, pause, replay dan juga menulis minit-minit babak. Oleh itu, kesabaran harus ada kalau korang nak. Jika dah jumpa benda salah, jangan melatah kerana korang juga akan hadapi pelbagai spekulasi dari member2 yang selalu mempertahankan babak2 tu tak ada masalah.

2) Tumpukan perhatian anda kepada objek-objek kecil dan mudah bergerak

Mata korang perlu fokus. Korang tidak harus memandang pelakon jelita mahupun menawan. Tetapi, kalau korang mahu jadi orang yang mengesan mistake-mistake dalam filem, objek-objek dalam frame filem itu yang patut difokuskan. Perhatikan rambut pelakon, ataupun apa saja barang yang diambil dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Selalunya, kesilapan selalu berlaku terjadi apabila adanya objek yang mudah bergerak.

3) Gunakan logik anda, tetapi fikirkan logik pengarah

Korang tidak boleh mengatakan babak itu salah jika anda rasa ianya salah. Penilaian korang sebenarnya adalah penilaian amatur. Selepas korang mengesan sesuatu kesilapan, analisis ia beberapa kali. Jangan terus memandai mengatakan ianya salah tanpa ada sebarang sebab. Selalunya, ada beberapa babak janggal kerana several cut yang dilakukan untuk memendekkan masa. Jika ada penjelasan yang baik dan juga storylinenya tidak terganggu, pada aku, ianya bukan satu mistake.

4) Tonton filemnya, bukan ceritanya

Itu satu perkara yang penting. Dalam mengesan mistake, abaikan penceritaan. Mungkin kalau korang teringin nak tengok filem itu ada sad ending ker, happy ending ker, tonton saja dahulu. Surely, korang takkan perasan mistake yang ada dalam filem tu.

5) Banyak wide-shoot, banyaklah mistakenya

Filem kita terutamanya, memang selalu menggunakan close-up shot. Bukan ape, antara satu sebabnye adalah mengurangkan bajet (teori saja) dan juga malas nak beli props. Maka, selalunya, filem yang mempunyai close-up shot yang banyak tidak ada mistake. Maka, nak cari mistake, cari filem yang ada banyak wide-shot kerana wide-shot akan menggunakan props yang pelbagai. Maka, kecuaian mengatur props akan menyebabkan mistake terjadi.

6) Jangan Malas

Dalam internet, belambak info ttg mistake yang dikesan dalam filem omputeh. Aha, ya. Memang belambak. Namun, kalau filem melayu, nak cari mana? Maka, nak tak nak kena perah otak sendiri mengkaji filem ni. So, jangan malas!

7) Gunakan mata, bukan telinga

Audio dan video, digabungkan akan bertindak mengaburi kelemahan masing-masing. Kadang kadang, ada kesilapan audio akan dikaburi dengan visual yang menarik. Begitu juga sebaliknya, visual yang cacat akan dikaburi dengan dialog-dialog dan bunyi menarik. Kalau anda guna telinga, tak nampaklah cacatnya. Okeyh. X paham?.. fikirkan.

-----------<>------------
Jom tengok beberapa filem Malaysia yang ada mistake. Sesetengahnya boleh diterima akal dan diexplain (terpulang pada korang), dan sesetengahnya masih lagi menjadi misteri (cewah, macam entry horror lak). P/S: ada banyak lagi filem terdahulu yang belum didedahkan, namun ini sebahagian dari filem terkini yang aku telah bongkar..

-----------<>------------
Kenapa semua ni terjadi ek? Ini pendapat aku.

1) Filem untuk duit poket, bukan untuk peminat

Filem dihasilkan sebab diorang nak duit. Dengan bajet yang rendah, masa yang singkat dan juga perangai yang macam-macam, pengarah naik stress. Mungkin juga sampai dah jadi malas. So, kerja pun jadi cincai dan inilah akibatnya.

2) Artis nyanyok

Ni pun satu perangai. Malas dan tidak pernah berfikir. Maka, jadilah mistake apabila dia sendiri dah x ingat macam mana kedudukan asalnya, pakaiannya macam mana, rambutnya di mana dan lain lain.

3) Bila rasa filem diorang makin gah

Ni satu lagi, bila dah rasa filem diorang leh pergi jauh, maka mula la buat kerja cincai. Huh!

4) Filem untuk peminat, tetapi bukan dari hati penerbit

Penerbit keluarkan filem atas permintaan penonton. Maka, dia cari pengarah. Pengarah dibayar dengan harga tertentu, dan dia sendiri hanya buat filem untuk memenuhi kehendak penerbit.

5) Aku yang terlalu ingin kesempurnaan..ehe

Hah, ni satu lagi. Mistake ni smua kuar selepas aku tengok dan kaji. Maka, kalau aku tak kaji, semua takkan didedahkan kan? wahahaha...

6) Keadaan persekitaran

Kita tak boleh salahkan produser mahupun pengarah dan jug pelakon. Kadang2, persekitaran tidak dapat dikawal dan sukar untuk diramal.

7) Cuai

Kecuaian sebegini ok lagi. Tidak membunuh. Jangan cuai di jalan raya. Elakkan keluarga anda berada dalam tangisan.

Kesimpulannya, kesempurnaan itu penting yer. Filem bukannya belacan, ianya seni. Seni ni perlu dihasilkan dengan kreativiti. So, teruskan usaha (macam aku ni lecturer plak.. aha). Papepon, semua di atas hanya pandangan, korang berhak bersuara. Daaa...


P/S: pandangan dialu-alukan

2 comments:

kisah abu nawas said...

film yang bagus sob

Anonymous said...

x da keja sgt nk wat ka..Allah swt pun marah wat bnda2 sia2..mncari kesalhn filem??..ulang bnyk kali sbb nk cari kslhn then papar dlm blog,kononnya hebat la dpt jumpa kslhn..pelik punya hobi..memang buang msa..kesabaran yg dletak pda tmpt yg salah..klu suma mcm ni..terperuk la kt umah..aduss..mcm2 dunia skrg..apa dpt??kepuasan??x phm ak..pekerjaan sia2..memang sia2.