Thursday, July 29, 2010

Demi Matahari


Pernah dengar lagu bertajuk Demi Matahari nyanyian kumpulan Snada? Oh, bagi yang tak tahu ttg kumpulan ini, ianya bukanlah penyanyi tahap pop, namun masih boleh didengar la muziknya. Enak didengar. Snada adalah kumpulan nasyid Indonesia. Aku mula mendengar muzik ni bila adik aku (entah bagaimana dia tahu ttg ni) mendownloadnya. Tak ada spesial pun ttg lagu ini pada awalnya. Tapi, suddenly terbaca nota bahawa lagu ini adalah inspirasi dari sebuah surah dalam Al-Quran. Makanya, sesuatu yang menarik untuk diceritakan selain kisah movie, dan juga perjalanan hidup aku sebagai mahasiswa.

Dah lama aku tak uploadkan something berbentuk islami. Maka, ini adalah video Demi Matahari dari kumpulan Snada.



ini adalah tafsiran dari surah (Asy-Syams [91 : 1-7), :

Demi matahari
dan cahayanya yang terang-benderang; (1)
Dan bulan apabila ia mengiringinya; (2) Dan siang apabila ia memperlihatkannya dengan jelas nyata; (3) Dan malam apabila ia menyelubunginya (dengan gelap- gelita), (4) Demi langit dan Yang membinanya (dalam bentuk yang kuat kukuh yang melambangkan kekuasaanNya); (5) Serta bumi dan Yang menghamparkannya (untuk kemudahan makhluk-makhlukNya); (6) Demi diri manusia dan Yang menyempurnakan kejadiannya (dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya); (7)

Untuk mendownload lagu ini, anda boleh klik sini.

1 comment:

paan said...

aku sgt suka dengan lagu nie.1st time dgr lagu nie masa kem motivasi...