Saturday, July 24, 2010

4 Madu: Preview

Bakal menonton sesi tayangan perdana filem ini minggu depan. Entahlah apa yang akan aku komen, tunggu jer la yer. Secara first impression, filem ini cliche jer, namun aku tetap support even filem sebegini bukan genre kegemaran. Filem berskala cincai dengan story yang hanya sekadar hendak mengaut tiket memang tak seswai dgn taste aku. Bagi aku, filem tu biarla dibikin dengan niat untuk memenuhi kehendak penonton, bukannya filem syok sendiri. Apapon, tgu jerlah review selepas selesai menonton nanti.

Kisah bermula apabila Azlan, Seorang pekerja biasa di sebuah chalet, menerima sepucuk surat memintanya untuk hadir ke pejabat guaman di Kuala Lumpur. Walaupun musykil, Azlan nekad pergi ke pejabat guaman itu bersama temanya, Firdaus.

Setibanya disana, Azlan diperkenalkan dengan adik tirinya, Azrul, buat pertama kalinya. Mereka berdua memang terlalu berbeza kerana Azrul seorang ahli perniagaan yang berjaya. Di pejabat guaman tersebut, En. Zahrin Ishak, membacakan wasiat yang telah ditinggalkan oleh arwah ayah mereka. Harta-harta wasiat tersebut yang bernilai RM 50 Juta itu akan menjadi hak milik mereka sekiranya mereka dapat memenuhi syarat-syarat wasiat tersebut.

Setelah kedua-duanya setuju, peguam tersebut telah membacakan wasiat pertama iaitu, mereka harus mecari isteri dalam tempoh 3 minggu serta calon isteri itu mestilah anak yatim piatu. Setelah kedua-dua pihak bersetuju, mereka pun menandatangani kontrak yang terlibat serta diberikan wang sebanyak RM 10 Ribu. Setelah memenuhi syarat-syarat pertama, mereka pun terbayang RM 50 Juta yang akan mereka perolehi. Keesokan harinya, Azlan dan Azrul bersama isteri masing-masing sudah pun terpacak di pejabat peguam untuk menuntut harta mereka.

Ternyata, angan-angan mereka untuk menjadi OKB meleset. Kini tiba masanya untuk syarat yang kedua, iaitu, mereka perlu memperisterikan wanita yang buta. Dapatkah mereka memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan ? Apakah syarat-syarat yang seterusnya ? Dan apakah kesudahan Azlan, Azrul dan isteri-isteri mereka..?- sinemaonline

P/S: dah cube cari trailer.. tapi x jumpe...

2 comments:

miss LoLy iEka said...

dah engok dah citer ni masa wat tayangan kt uitm..
cite die biase jekk... saya x bape suke sgt filem2 prof.. for me dia guna nama2 besar untuk dapat untung jek.. tp cite x seberapa... xtahu lah ape akan jadik ngn filem ni bila Apek ada kes kan.. btw, okelah.. nk rate pakai star pun xtau nk bg brape bintang

OrAng_PeRLiS_mEnULiS said...

hmm.. dah agak.. tq untuk feedback.. :-)