Sunday, June 20, 2010

It Is A Matter Of Money!

Kisah benar: bukan kisah perdana menteri Korea mahupun Afrika. Ianya tentang diri aku dan pandangan aku terhadap dunia baru, dunia pekerjaan.

Ceritanya bermula begini...

Beberapa tahun lalu,
B4 i was dumped into a valley of Tanjung Malim, i worked in a supermarket. Ya, that was the first time aku rasa feeling bekerja. Since aku keluar dari tingkatan 5, keje aku melepak di rumah dan menghabiskan masa menonton tv. Waktu tu, there is no need for money sebab aku still got a chance to continue my study ke Form 6. Kemalasan bekerja (pada masa itu, belum kenal blog dan apa-apa yang aku tahu sekarang) membuatkan dunia aku tak lebih dari sekadar pendidikan, buku, makan, rehat dan tidoo.. (ceh, macam confession lak!)

Then, habis Form 6, i need to search for my pocket money. Nak tak nak (masa tu aku gila beli DVD, belum kenal torrent g), i need money to buy sume jenis movie (say no to pornography). So, aku pun bekerja kat The Store sbg promoter. Eventhough i got a title as a promoter, my part of work is not more than sitting at the counter and give then coin. What coin? Alah, coin yang nak dimasukkan dalam mesin yang main tekken tuh!

Ingat lagi, Rock Fever 3, mesin paling best kat situ. Memang aku dah bleh hafal lagu yang pelanggan aku mainkan. Nak rasa main Rock Fever, tapi tak reti. But, kalau nasib baik, sebelum balik ke, aku akan main mana2 game if ada extra coin atau coin tercicir. Masa tu, my partner, Mak Cik Siti, memang best friend aku. My supervisor, boleh2 jer lah!

Kat supermarket 2 gak, aku kenal sorang kakak. Namanyer Mila. Mila ada dua. Satu Kak Mila yang keje kat bahagian Electric dan satu g kat bahagian VCD. Si Kak Mila VCD ni rajin mai tukar duit pecah kat kaunter aku. Yang satu lagi Kak Mila nih, orang yang akan aku jumpa bila aku nak keluar rehat sebab department dia berada next to pejabat. So, time aku rehat, mesti kena tegur dengan dia.

Beberapa tahun lalu, tetapi selepas tahun di atas,
So, bila dah dicampak ke Tanjung Malim, The Store memang selalu aku kunjungi sebab nk jumpe kakak2 ni. Mak Cik Siti, pernah aku jumpa sekali. Then, i heard from Kak Mila yang dia dah betukar ke Court Mammoth. Memang dah lama dia berhajat nak berpindah tmpat keje. Bukan ape, katanya tempat kerja tu bising.

Lama-kelamaan, semua rakan2 aku mula hilang satu persatu. Yang muda-muda belajar. Lost contact. Sorang saja ditakdirkan berjumpa balik. Still got her number, her name is Tasha. Skarang wat nurse. Ada sorang tu, lupa nama dan lost contact sampai sekarang. Kat supermarket tu i start 2 realise betapa bestnyer friendship.

Beberapa bulan lalu, selepas tahun di atas,
Mak Cik Siti dah pindah, takkan aku nak g lepak kat Court Mammoth sebab dia. So, aku still g The Store jumpa Kak Mila yang keje kat Eletric Department. Pulang saja aku ke Perlis, memang tak sah kalau aku tak g jumpa dia. Kak Mila ni dah kahwin, ada seorang anak. Dulu, masa keje dia free hair, but now hidayah sudah ada. Sempat call dia sembang tentang hal kenapa dia pakai tudung. Azam baru katanya. Azam 2010. Best sembang2 ngan dia, riuh jer kalau nak keluar kerja.

Untuk pengetahuan, kalau keje promoter nih, terutama shift malam ataupun full shift, semua kena tunggu di hadapan pejabat untuk tunggu loceng penutupan. Tu pun selepas semua pelanggan dah xde. Selalunya, department aku tutup awal, so memang tempat Kak Mila tu jadi tempat lepak.

Few days ago, juga beberapa bulan lepas
Selalu gak aku ke The Store. Alasanya biasa, nak jumpa Kak Mila. But, tak berjumpa2. Aku ingat, masa tidak sesuai. Mungkin dia rehat ataupun tak kerja. Maka, asyik jumpa Kak Mun yang juga merangkap kakak kepada kawan aku yang sekarang tgh blajar di politeknik.

20 June 2010
Aku berpeluang g C-Mart. Pasaraya baru di Taman Tok Arau, Arau. Besar pasaraya tu. Tidak ada lagi pasaraya macam tu kat Perlis. Seperti biasa, aku pun melilau mencuci mata tengok barang-barang. Tiba tiba..

"Man! Man! Man!" (suspen sket!!!)

Ada dengar suara memanggil aku. Aku toleh. Semua jadi gelap. Lampu terpadam. Tiada suara lagi kedengaran. Aku lihat sepasang biji mata memerhatiku. Ianya merah menyala. Aku disergah! (abaikan.. selepas ni baru betul) Rupanya Kak Mila yang keje kat Electic Department. Aiseyh, sejak bila dia dtg sini. Patutlah dua tiga menjak ni x nampak mukanya kat The Store. Rupanya dah 4 bulan dia betukar ke sini. Biasa saja perbualan. Tak sempat nak tanya banyak sebab tak nak mengganggu dia kerja.

Aku: Bila kak mai keja sini?
Kak Mila: Lama dah aih, 4 bulan dah!
Aku: Lah, x tau pon. Kot la kak nak mesej saya. Saya dok p cari kak kat The Store
Kak Mila: Awat tak tanya depa (merujuk kepada Kak Mun dan kuncunya). Depa tau lama dah.

Aku terdiam. Padan muka. Malu bertanya sesat jalan. Ahahaha. Tak pe, dah berjumpa balik, nanti xdelah mata aku asyik meliar mencari Kak Mila nih.

Aku: Anggun kak! (puji sket!)
Kak Mila: Besalah! (blushing)
Aku: Nombor lama eh, kak!
Kak Mila: Bla bla bla bla bla (nombor telefonnya)

Itu saja perbualan b4 aku pergi. Tak nak ggu kerja dia. Hairan juga, Kak Mila memang terbaik di department dia. Namun, mungkin disebabkan oleh masalah kewangan dan gaji yang lebih tinggi, dia tukar ke C-Mart. Kak Mun tak pula beritahu aku tentang perpindahan dia. Namun, xpe. Jumpe balik Kak Mila.

Kesimpulannya, dulu aku rasa tempat aku kerja adalah yang terbaik sebab aku ada banyak kawan dan kenal banyak sifat manusia. Rasa macam xnk tukar kerja dan berhenti walaupun tempat lain punyai tawaran yang lebih bagus gajinya. Namun, bila semua rakan2 dewasa aku (yang berpangkat kakak) mula berpindah ke tempat lain...,

i realized that it is not a matter of friendship, it is a matter of money.

Peluang ada di mana2 dan aku sedar, kalau aku tak tahu mencari peluang, maka aku takkan jadi seorang yang berjaya. Kalau bekerja kerana hendakkan persabahatan, itu bukan perkara yang baik. Anggap saja persabatan sebagai extra income. So, aku kena ubah persepsi aku sekarang sebab aku sudah ramai kawan di mana saja. Malah, aku juga ada kawan di serata ceruk Perlis, juga Malaysia!

End!

5 comments:

ain fathihah said...

kenapa campur aduk bahasa? kan lagi molek kalau hg buat keseluruhan entri dlm BI?

OrAng_PeRLiS_mEnULiS said...

biase... suke2 cik ain oi..

balqis said...

ho, jom pakat ramai pi cmart. hahe ;D

OrAng_PeRLiS_mEnULiS said...

jom cik balqis jom

handhalah ibnu kamil said...

lagi molek dalam bahasa perlis. hehe.. :)