Wednesday, May 20, 2009

KINTA 1881

Pertama kali cikgu melihat Kinta 1881, mungkinkah ini menjadi filem martial-art pertama Malaysia??? Ada ker yang sanggup menyakitkan diri digasak, dibelasah dan ditumbuk, rebah, jatuh bla bla … semua yang menyakitkan itu… seperti filem Tony Jaa dan Dan Cupong dari Thailand yang mengetengahkan real-fight action sequence, ya… ada ker anak Malaysia yang tau hasilkan filem sebegini…??? inilah ia Kinta 1881…

First impression cikgu… cikgu harap Kinta 1881 membawa scene aksi yang lain dari filem lain.. dan.. ya, harapan cikgu mmg x meleset.

Kinta 1881, sebuah filem pertama dari Malaysia, seumpamanya yang mengetengahkan fight-scene yang hebat dan bertaraf dunia. Cikgu mungkin ketinggalan mengikuti kisah ini, dari pembikinan sehingga ke peringkat produksi terakhir. Atau mungkinkah tiada promosi hebat utk filem seumpana ini?? Atau cikgu sndri yg x tau..??? x kisahla… yang pasti Kinta 1881 adalah sebuah filem Malaysia yang boleh diletakkan setaraf dgn Ong Bak dari Thailand.

Melihat kepada promo poster saja, kita sebenarnya merasakan seperti ini adalah filem Cina yang hanya berlatarkan Malaya pada tahun 1881 dan dibikin oleh filmmaker dari China. Namun, ternyata… Kinta 1881 bukan The Sleeping Dictionary(Jessica Alba, US) mahupun Don(SRK, India) yang hanya menjadikan Malaysia sbg lokasi. Kinta 1881 adalah buah tangan anak negara Malaysia.

Kinta 1881, ataupun dikenali juga dgn nama Kinta… mengisahkan kehidupan 4 orang pemuda Cina, Dragon, Tiger, Ace dan Blaze yang menjadi anak buah kesayangn Tin Sok, ketua kepada pekerja lombong tempat mereka bekerja. Lombong itu sebenarnya dimiliki oleh seorang taiko bernama Hong (Patrick Teoh)…

Master Hong, sebenarnya tanpa pengetahuan Tin Sok, ingin menghapuskan pekerja2 Cina di lombongnya kerana jalinan perniagaannya dengan pengusaha dari Jepun. Pada satu malam, Forest, dengan kuncu2nya, datang mnyerang kantin pekerja2 lombong sewaktu pekerja berehat sambil makan malam. Ramai pekerja lombong yang mati, namun… 4 pemuda ini berjaya melarikan diri..

Mereka diselamatkan oleh Tok Mat(Zulkifli Ismail), yang merawat dan memberi tempat tinggal. Tin Sok sedar ttg rancangan jahat ketuanya dan diserang oleh ketuanya.

Pada masa yang sama, Master Hong disarankan oleh rakannya, supaya membuka gelanggang pertarungan untuk menambahkan modal pembinaan dan pembiayaan lombong bijih timah. Selain tu, gelanggang ini juga akan menjadi medan untuk pekerja lmbong yg ingin memprotes ketidakadilan di lombong Master Hong. Di sini, pertarungan antara pelombong terhandal menjadi peluang bg pelombong bertaruh dan memenangi sedikit wang.

Berjayakah keempat2 pemuda ini menjuarai pertarungan di gelanggang tersebut?? Pembelotan, cinta dan kuasa, bersatu dalam sebuah sebuah filem aksi pertarungan yang lain dari filem CL Khor (the3rd Generation) yg lain.

Menyaksikan Kinta 1881, janganlah mengharapkan satu lakonan yang berkesan dari segi emosi, dan feeling anda… filem ini Cuma menjanjikan aksi martial art yang high class dari juara2 wushu sperti Robin Ho (juara wushu dunia) dan Michael Chin, Kuan Fei Jun dan Shawn Lee (juara2 wushu kebangsaan) dan juara taichi dunia, David Bao (dibawa khas dari China)… mantap siot dari segi fighting scene… koreografi aksi mmg gempak dan internasional.

Filem ini, merupakan filem martial art Malaysia pertama dan seumpamanya di Malaysia. Ditayangkan di Festival Filem Cannes. Diedarkan di China, Jepun dan Eropah dan juga akan menjadi filem pertama kita ditayangkan di pawagam Amerika. (kinta1881.blogspot) Adakah ini hanya harapan?? Atau ia benar??? Cikgu x pernah tau dan sedar… tapi, kalau benar… mmg cikgu bangga leer….

Bangganya cikgu melihat sebuah filem sebegini. Sbelum ini hanya menyaksikan filem aksi Thai yang hebat. Dan cikgu percaya, akan byk lagi filem Malaysia sebegini boleh dihasilkan pada masa hadapan. Sesungguhnya, file mini memberi satu impak baru dalam sinema Malaysia yang makin dijengah filem2 luar yang menerapkan budaya asing…. Apa ada budya kita kalau tidak diketengahkan bukan???

Cikgu menonton Kinta 1881, hmm… dari 5 bintang…. Hanya 3 ½ jer bintang yng cikgu dpt beri.. meh cikgu nk komen sikit.. dari sudut pandang cikgu sbg seorang peminat filem sebegini… pedulikkan kata2 filem Malaysia tidak berkualiti.. fikiran kolot itu hnya pada minda peminat yang masih tidak percaya revolusi dunia perfileman Malaysia sahaja.. bukankahh begitu???

Kinta 1881 mengalami pengembangan plot yang penuh ngn emosi… xde sikit pon masa utk rilek dgn babak2 funny… seluruh filem ini diisi dengan emosi dan aksi.. sehinggakan pada cikgu, jarak antara aksi menjadi boring pabila melihat saja dialog yang panjang dan meleret dan bermain dgn emosi megah. Terlalu banyak babak Master Hong berbincang dgn rakannya di atas kerusi rehat yang diisi dgn nada megah Master Hong. Namun, kisah cinta 3 segi antara Forest, Tiger dan Dan Dan (anak Master Hong) serta kisah cinta Ling menjadi penyeri dan menghilangkan boring itu .. namun, ia hanya tuk smntara jer…

Awal kisah, kita dapat lihat kemuncak kepada konflik.. dimana pertarungan Forest bersama 4 sekawan itu menjadi pembuka selepas 10 minit filem bermula. Setelah dirawat Tok Mat, filem ini menyusuri kisah seorang demi seorang, sebelum kejadian gaduh itu bermula. Masing2 diceritakan satu persatu. Pendek kata, film ini satu jam pertama saja, anda akan menyaksikan penceritaan secara flashback. Sebelum filem tamat, 30 minit akhir itu barulah kisah digerakkan ke hadapan tanpa flashback lagi, dan akhirnya membawa kepada pertarungan di dalam kandang Master Hong.

Dari pengolahan cerita, cikgu rasa Kinta 1881 lemah sgt. Terlalu banyak subplot sehinggakan ada plot yg x dikembangkan. Ada yang tidak jelas dan tidak teratur. Fokus cerita kadangkala tidak tertumpu pada satu plot yang utama. Kadangkala cikgu pening, mana satu main story cite nih??? Xperla.. mungkin ini cara penceritaan CL Khor kot..

Aspek sinematografi pula, cikgu mmg x sangkal lagi, filem ini mmg high class, music score pun superb… cikgu mmg tabik ler, orang Chinese mmg hebat dari sinematografi.. masih ingt lagi cikgu zaman muvi vcd sprit Blok 404, Kem 505 dan setaraf. Mmg aksi2 dan set mmg nampak realistik. Kinta 1881 berjaya (pada pandangan cikgu, sbb cikgu bukan orang Kinta) menggambarkan Kinta pada 1881 yang penuh ngn pelombong2 Cina.Malang sekali, cikgu tidak dapat melihat Kinta dari skop yang lebih besar. Banyak sngt focus di dalam rumah dan set kecil dari set2 besar seperti bandar2 dan luar rumah.

Kinta 1881, cacat sebenarnya.. kenapa??? Sbb efek darah yang diisi menggunakan animasi.. kalau digunakan pada tempt yang betul .. mmg ok.. tetapi kadangkala efek ini mengganggu penonton… kerana penataannya yang tidak kemas menjadikan efek itu hanya sbg corak yang mengacau aksi2… credit-intro mmg kemas.. ala2 filem 300, dan end-credit pon cantik… set kandang pertarungan Master Hong mngingtkan kembali pertarungan Tony Jaa dalam Ong Bak…

pertarungan penentuan... set superb..

Lakonan Zulkifli Ismail sbg Tok Mat, pnghulu kampung… biasa saja.. dialog yang begitu skema dan lakonan yang mmg skema, maybe CL Khor kurang menyerlahkan kemelayuan masyarakat melayu sbb dia bukan melayu… atau… mungkinkah CL Khor mahu menunjukkan kesantunan Melayu melalui tutur bicaranya yang beradap???.. huhu.. tidak mengapala sbb watak Tok Mat dan Abu hanyalah tempelan sbg melengkapi masyarakat Kinta yang berpenghuni Melayu. Keseluruhannya, Kinta 1881 mmg best… even lakonan hanya sederhana… Good job CL Khor.

Kesimpulannya, jgnlah menonton filem ini sbg sebuah filem Melayu… xkan jadik punye sbb ini buah tangan pengarah Cina.. dan kisah masyarakat diorang. Namun, jika kita menonton filem ini sbg sebuah hasil karya anak Malaysia, kita x kira Melayu, Cina atau India harus berbangga yang anak negara Malaysia mampu mengeluarkan filem bertaraf internasional seperti ini…

Cikgu harap lerrrr, akaada muvi ttg silat lak. Bila la pengarah melayu mahu gunakan juara2 silat negara, dan buat satu filem silat moden yang hebat sperti ini.. mereka sia2 saja kalau mereka tidak digunakan. Kan??? Pada pandangan cikgu, filem sebegini tidak perlu emosi dan kebolehan mimic muka dan emosi, filem sebegini akan popular kerana aksi gasak bergasak… kan??? Fikirkan???

P/S: ADE PAPE.. KOMEN K… INI PANDANGAN CIKGU THDP FILEM INI…

Monday, May 18, 2009

GURU2 ITU...

Kami guru Malaysia….. berikrar dan berjanji… mendidik dan memimpin.. putra putrid negara kita….amanah yg diberi… kami x persiakan.. apa yg kami janji… tunai tetap kami tunaikan…

(ngn penuh bersemngt keguruannya… bangganya.. insyaalah cikgu akan menjadi cikgu… beberapa tahun lagi…)

(napela entry cikgu semenjak2 ni byk yg telalu ber-feeling.. huhuhu..)

16mei ri2.. mmg hari guru yg pelik sgt dari hari guru len.. (pd cikgu laa…).. sbbnyeeer… pada 2.49ptg… cikgu dapat mesej ni dari Fawez..

Heart Receive

=L=O=V=E

Mind Receive

=W=I=S=D=O=M

Hands Receive

=G=I=F=T=S

And…

Only Special People Receive my

=W=I=S=H

Happy Teacher’s Day..

Msj Hari guru.. (cikgu bangga..sambil bertanya(sambil tersnyum).. adakah aku sudah btl2 cikgu???) ahahahahaks… xperla.. time kasih ler 2 fawez kerana sudi meng-foward-kan mesej ni.. cikgu berasa sungguh terharu... lalu, dgn rasa tidak meng-kedekut-kan diri… cikgu menyebarkan mesej ini kepada beberapa rakan cikgu… sbb cikgu rasa, kekawan cikgu jugak perlu dihargai…

Beberapa ketika kemudian… maka, ini yg cikgu dapat….

AJ kata:

Tq man..hehe..happy teacher’s day jugek

Din kata:

I can appreciate coffee without susu, Nights without lampu, Curry without ayam, Burgers withour keju, but NOT school without GURU. “HEPI TEACHER’S DAY” –mohd ikhwan bujang-

Sal kata:

HAPPY TEACHERS DAY 4 U 2…UKHUWAHFILLAH N UKHUWAHBILINSANJ

Azi kata:

Selamat hari guru…

Fify kata:

Good teacher explains. Better teacher demonstrates. Best teacher motivates. Great teacher inspires. YOU are a Great Teacher!

Syuhada kata:

Dulu die pegang rotan, kita ckp dia garang…bile dia masuk clas lambat, kita kata dia malas..ble die marah2 kite, kita ckp dia melampau..kini, kita adalah dia

..hehe..SLMAT HARI GURU…J

Hehehe.. time kasih ler yg sudi meng-reply.. kepada sume kekawan.. kenalan di UPSI terutama members TESLIAN.. HAPPY TEACHER’S DAY..

Kepada cikgu2 yg byk mginspirasikan diri cikgu sndiri…. Cikgu Zuhana.. thanks 4 teaching me 2 be a man… I still remember your word…

“DIA BARU MENJADI ORANG, TAPI BUKAN MANUSIA…” (lebih kurang daa… x ingt.. dah 4 tahun wei).. fikirkan.. beza manusia dan orang.. dan renungkan…

I’ll bring this word forever in my heart.. n sy akan jadi manusia yg berguna insyaalah… thanks 4 bring me da spirit n now, I on a path to be like you, an English teacher.. insyalah…

Kepada cikgu2 ting6 .. especially cikgu Azizan (sejarah), cikgu Yah(BM), cikgu Mazni(Sejarah), cikgu Shafri(P Am), cikgu Goh(Ekonomi)… n Miss Loo (MUET)…

Cikgu2 ttp di hati… even though I just know all of you for just 1 ½ year… ceeewah. (nangis siot nih nk menulis ni… ahahahaks..)

Okla… skali G.. HAPPY TEACHER’S DAY…

Thursday, May 14, 2009

UNIVERSITI RUMAH KEDAI


Dah seminggu cikgu kat rumah…. Arrrrgggh… nk keje.. tapi transportation xde.. sume dah bawak moto masing sbb skolah asing…

KHAMIS… 14 may.. 2 ari sblm Hari Guru… cikgu Nampak something yg membuatkan mata cikgu terpukau nk baca akhbar KOSMO!...

“UNIVERSITI RUMAH KEDAI”

- KOSMO! (14 Mei 2009)

-

Akhbar KOSMO! Memfokuskan ttg UPSI…. University yg cikgu tgh diami dan belajar difokuskan kerana keadaannya yg daif kerana sesi pembelajarannya berlaku di TMMU yakni deretan rumah kedai yg disewa…

“PERSEKITARAN PEMBELAJARAN UMPANA PUSAT TUISYEN SWASTA MEMALUKAN STAF, PELAJAR UPSI”

Cikgu terkejut… apekah??? … hmmm… sukar jugak cikgu nk mengulas isu ini.. sbb sejak cikgu berada di UPSI… cikgu rasa inilah specialnya UPSI… kawasan yg kecil, mudah kesana kemari… dan selesa …

Pada pandangan cikgu, bilik2 kuliah TMNU dan TAMAN BERNAM tidaklah daif… Cuma disebabkan bilik2 kuliah itu hanya berada di luar lingkungan kampus, apekah ini patut dijadikan isu???

Sebenarnya, pada pandangan cikgu, UPSI adalah satu2nya tmpt nk hasilkan cikgu.. seratus peratus pelajarnya kemungkinan akan menjadi cikgu.. dan, semua tahu, UPSI adalah institusi tertua yg menghasilkan malim2 yg berwibawa spt Za’ba dll… so, nama pon tertua, so.. it takes time to grow…

Setahu cikgu (maaf yer kalau silap)… UPSI sudah nk hamper 10 tahun mnjadi Uninversiti… ya, harapan cikgu pon, dapatla merasa kampus baru kat Proton City 2… tapi, mmg spt tunggu kucing brtanduk leer nk tunggu… ape yg pasti, UPSI adalah tmpt yg cikgu pijak dan disitulah cikgu akan menjunjung langitnya…

Mmg cikgu akui dan sedar yg UPSI sndri menghadapi dilemma kewangan kerana masalah peningkatan kos.. malahan pelajar sndri pun turut merasa bahangnya..

Cikgu mmg macam x slesa skit ler dgn statement nih…

“Ada antara golongan mereka menjadi golongan rendah diri sehingga malu untuk mengaku sbg pelajar institusi perguruan tersohor itu”

“Kami terasa macam anak tiri kerana semua kemudahan pelajar seperti perpustakaan berada di kampus induk,” ujarnya”

Sebenarnya, sume statement ni macam mencacatkan lagi UPSI.. pe kes.. sume menara gading ada masalah sndri leer… kenapa UNIMAP, yg kampusnya berada bertebaran di seluruh perlis… xde nk kisah…


hmm... mungkin pendapat cikgu nih x la berapa ilmiah... ada pape nnt komen la erk...

Politik??? Aarrrrh pedulikkan… tp, cikgu rasa ini jgk sedikit sebanyak menjejaskan UPSI...

Bukankah begitu????

Fikirkan… mana anda mahu???

jika anda seorang anak yg mempunyai family yg miskin… anda x mampu untuk mendapat kemudahan sampingn yg hebat tetapi family anda mampu mendididik anda sehingga berjaya.. hasil tambah usaha anda….

Berbanding…

Anda mempunyai family yg mampu memberi apa saja tetapi tidak semestinya kemewahan itu mampu menjamin masa depan anda….

Mana satu pilihan anda???

P/S: HARI GURU DAH NAK TIBA DAAAA…

Thursday, May 7, 2009

HAPPY SEM BREAK

mekacih loor kpd si PEMADAM BARU... yg sudi men-yusahpayah-kan dirinya membuat kad ni.... hehehe...

ni sebuah hadiah dari aku utk korang...

Kalau ombak dtg menghempas
Hncur musnah rumah di pinggir
Angin bayu berhembus deras
Itu xkan menggoyahkan persahabatan
Ranjau duri segala diharungi
Untung adanya persahabatan
Lalui hidup di aspal ilmu
Zaman berlalu, hari bersilih
Akan aku ingt segala kenangan
Manis pahit segalanya
Abadi tersemat dalam hati
Nanti ketemu di kemudian hari

JUMPE LAGI SEM 3... sume TESLIAN... n TQ 4 TIMAH/AJ/CHIP/AZLINA....

Wednesday, May 6, 2009

DINNER TERAKHIR


Ni pic sms mkn malam yg leh diibaratkan last dinner gathering lor 4 this sem... Sanjay, sorang dr member SQUAD 22.. akan terbang ke Sabah bersama Qelle... korang pegi leklok... bawak UPSI ni dlm hati.. cheeewah...

Cikgu terkejut... apabila sanjay berkata...

~AKU PIKIR SABAH NI MASIH ADA ORG POTONG KEPALA~
- Sanjay-

maka, untuk meneutralkan keadaan... sib baik Olivia cakap..

~SANJAY, NAK AKU SIMBAH COKE NI KAT MUKE KO~
- Olivia-

Dinner mlm ni ada sikit clash bila table 2 sbnrnye dah ditempah... dan kami telah wat x tau yg meja itu telah ditempah...

Si Timah selaku photographer telah meminta semua orang wat confession... n konfession dia...

~AKU AKAN RINDU KORANG.. bla bla bla~
- TIMAH -

dan konfession cikgu..... huhuhu...

HARAP KORANG HALALKAN LEEER MUVI2 AKU YG KORANG BELI 2...

korang leeer kawan2 yg best kat sini eventhough aku jarang ler makan2 same korang... huhuhu...

WRAP UP SEM 2

Sem 2 dah habis... maka udah ler sampai ke stage ke 3.. akan datang... maka segala urat perut, urat kaki dan beberapa lagi struktur badan akan ber-pulang-an ke Perlis... ooo.. i miss my hometown...

MySpace

Orang kata, harimau mati tinggal belang.. manusia mati tinggal nama, cikgu pergi meninggalkan UPSI.. UPSI hilang dari mata... tapi tetap ada di hati ini... aaagh.. bahasa bebelit

Aduh.. rancangan cikgu... ingt nk berblogging (blog adalah hidup cikgu... cikgu xkan tglkan awek cikgu dlm blog.. pedulikan Tagged n Frenster)... cikgu ingt... cikgu nk cite ttg segalanya di hometown... cikgu tau, blogging nih bukan leh cambah duit pon.. tp, cikgu dah addicted... evolusi MANGGO kepada CIKGU MAN adalah revolusi...

Cikgu nk jumpe Kak Mila.... ahahaha.. orang yg paling kuat melatah.. ahahaha.. ingt nk mintak tolong dia rekomenkan cikgu kat The Store punye management... tapi, entahla.. xkan nk keje.. sdangkan dalam hati cikgu, cikgu nk belajar Grammar... cikgu nk blajar dan kuasai.. biar sem depan xde la dikutuk lagi...

Rindu kekawan sekolah.. rindu segalanya... rindu The Store.. nk balik g melawat rerakan cikgu kat sana...

MySpace

Keje promoter atau stay rumah jadi guru grammar diri sndri??? Mana lebih baik...??? xkan trus nk jadik cikgu sandaran... cikgu pon masih terkekebil g...

Aaaaaargh.. teringtlak.. seminggu lalu, berkesempatan lak berjumpa ngn dua orang GBS yg dikatakan oleh Anak Minang (sebagai tidak boleh terapung)... ahahahaks... menurut ahli GBS ini, aka HLA... dia hanya tidak boleh berenang tetapi berkeupayaan mengapungkan diri... si, Fifie, dah mcm orang jepun dgn baju belang kotak2... aaaargh.... cikgu x dpt nk g Jambori.... bestnyerrr... cikgu nk blajar menari... cikgu suke sume 2.... menyanyi dh jadi buah hati cikgu... menari plak.. ahahahaks... ceeewah... pape je

Xperla.. bukan rezeki.. lgpun... mmg cikgu berkekangan ngn segala hal di hometown... cikgu nk wat duit... dan belajar grammar... sambil belajar kod tangan... thanks 2 syuhada coz sudi bg buku kot tgnnyeeer....

MySpace

KENEGARAAN

- cikgu nk pilih soalan 1, 2, 3 .... tapi terpaksa jawab dua.. mmg pon kan..

- Masa terlalu cepat.. teknik cikgu... curahkan cat atas kertas, pas2, ratakan

- Jumpe puan kalsum, ingt g nama cikgu... ‘khairul’... tp, xde dah dia pnggl aku mawi utagha

ENGLISH FOR COMMUNICATION 2

- Kerusi mcm @#$%... cikgu ni x slesa...

- Sebelah kiri cikgu, kwn kelana (sowi x ingt nama)... cian, dia dmm.. sebelah kanan cikgu.. si anah.. yg dah mcm radio...

- Sedang cikgu jawab soalan exam, ada lagu yg bersiul.. rupenya, anah tgh menyanyi2 kecil...

- Soalan macam vavik... benci...

INTRODUCTION TO LITERATURE

- Senang gak... tapi cikgu risau ttg grammar..

- Kesalahan paling besar... dan memalukan... cikgu silap eja nama lect...

- Antara subjek paling ngeri sem ini yg akan membuatkan cikgu gigit jari nk menunggu result..

- Thanks 2 GBS g membetulkan otak cikgu yg serabut...

FALSAFAH PENDIDIKAN DI MALAYSIA

- Soalan KBKK.. mangkuk tul.. thanks 2 nim, syu, tasha, jugak kaum kerabat

- Menggunakan teknik yg sama dgn Kenegaraan...

- Taba dan Tyler, tiada berjumpa di dalam kertas...

WRITING SKILL

- Senang... insyaalah ok...

- Soalan sejebik...

- Cikgu pikir.. bagus jugak mula awal...

- Masih jugak merisaui grammar...

- Sib baik kali ni nama En. Azman dah tertera... huhu

CALL

- Hmm.. soalan mcm mangkuk pon ada.. nampak senang...

- Arrrrghh.. dah.. xnak fikirkan...

- Salute 2 zack.. org yg paling pantas menjawab CALL

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MySpace

Pohon berangan jatuh tertimpa

Sarang tempua pecah melantun

Mohon kemaafan dr semua

Moga semua resah diampun

(copyright CIKGUMAN... ahahaks)

Kenangan sem 2...

Apa yg korang tau n tidak..

1) Blogging dah jadi axtiviti aku hari2... persinggahan pertama jika melepasi WiFiUPSI adlah cikgumanstation...

2) Cikgu lebih banyak alone dari kuar ngn kekawan...

3) Cikgu berkaraoke.. beeestt... What A Wonderful World.. peluang cikgu mengekspresi diri sudah tercapai.. nak lagiiiiiii!!!!!!!

4) Cikgu berpeluang ke Empangan Kuala Selangor bersama Ken.. ahahahaks

5) Susahnyer menjadi pemimpin dapat cikgu rasai... i’ll try my best next sem.. especially Cengal team for Kenala k...

6) Cikgu ke Kellie’s Castle.... best, seram dan melucukan.. thanks 2 oli, din, qelle, wak, noy n sal

7) Pertama kali mnjadi aJK teknikal pada ASMK.. paling cuak dan beeest...

8) Mengenal cinta buat kali kedua... ternyata cinta susah utk cikgu handle.. mungkin bukan jodoh cikgu

9) Cikgu mula mengenal Desa Selesa... yg selesa ler sangt...

10) Buat pertama kalinya cikgu hasilkan muvi berlandaskan ASMK.. loor.. thanks 2 AJ yg sudi bagi video utk diedit....

11) Cikgu hasilakn 1 montaj... n satu short film.. thnks 2 kekawan.. especially CALL SNN Network..

12) Buat pertama kalinya cikgu ke Slim River.. arrrrgh.. untung cikgu berada di Tjg Malim..

13) Ni sem pertama cikgu kuar dating, ahahahaks (x tercapai dek akal)... xde makneeenyer..

14) Cikgu mula meminati seni... dan suka berpuisi..

15) Sem ini, cikgu banyak pergi KL sesorang...

16) Cikgu berpeluang mengajar rerakan cikgu(ala2 mikroteaching)... takutnyer masih ada... cikgu perlu byk improvment

17) Buat pertama kalinya cikgu menuju ke KL sebanyak 3 kali (sem lepas 2 kali jer)

18) Cikgu byk habiskan masa hari Isnn, Khamis, Jumaat, Sabtu dan Ahad di lib..

19) “you should no be in TESL, BM is more suitable~Dr. H”... satu kat2 yg membuatkan cikgu rasa banyak lagi improvmnt perlu dilakukan...

20)Jadi scout... ber-dirty-an telah menjadi kegemaran cikgu... cikgu telah mendapat ilham utk men-tortured anak murid cikgu cara scout... ahahahaks

21) Cikgu rasa, cikgu udah mula bersosial.. ngn lebih upgrade... cikgu dah mulai rapat ngn kekawan kos len..

22) Sem ni menjadi sem yg emosional.. sbb tragedi ‘AYAT2 CINTA’ telah menjadi realiti...

23) Cengal... menjadi satu group yg cikgu x dpt lupekan.. luv u my teamm... ahahaks

24) Kenalan blogging cikgu bertambah... dan cikgu rasa... blogging makes me populaaaar...


Yeaeyhh.. pape pon... cikgu jadikan post ni utk medium penghargaan cikgu pade sume yg mengenali cikgu... memaaf bebanyak k.... kalau de salah silap... huhuhu.. cdey r.... sowi kalau ade any quotation yg wat korang berkecik ati... huhuhu...

Sume dah nk balik.. cikgu masih kat sini.. jumaat br balik... xper... masa ni ar wat bisnes... ahha... muvi time.. layan muvi sepuasnyaaa.... yipeeeee..........

MySpace

Cikgu akan rindu Gary... ahah.. misss u gary.. muah...

K.. daaa...