Tuesday, March 31, 2009

MANIKAYU (PART 3)


gambar atas 2, yg kaler merah 2, adalah woogle yg aku dpt (bkn dapat... dapat tali jer, watnyer sndri)... yg sebelah kanan skali milik aku...




Ni adalah gmbar pesakit yg jatuh dr gunung lalu patah kaki dan tangan, kepala tercucuk buluh... alangkah beruntungnya jika pesakit sebenar sebegini rupa...

Hmm... pic ni adalah hasil pertukaran satu pic yg tidak mahu disiarkan di dalam blog ini kerana alasan munasabah... oleh itu, aku tunaikan permintaan dia dan dia balas dengan memberi pic2 ni...












photographer: AZZA
editing (cheewah) : MAN

Monday, March 30, 2009

MANIKAYU (PART 2)

Jam dah pukul 2.30 pagi... aku x leyh tido... so, aku postkan bende ni.. yg telah di'edit' buat pertama kalinya oleh aku sndri.. x sume gambar aku letak... just yg ok jer... ada g yg tidak dapat disiarkan atas alasan yg munasabah...

Agenda: Kursus a.k.a Kem Manikayu (actually Manik Kayu) peringkat 1
Tempat: Sg Samak (Kem Desa Selesa... tagline: Selesalah Sangat!!!!)
Tarikh: 27-29Mac 2009







setelah sampai di seberang sana... maka bermulalah episode suka duka dan riuh gembira...



































jika tulisan tidak dpt dilihat, sila klik gambar utk besarkan k... jgn malu utk mendownload...

Sunday, March 29, 2009

MANIKAYU (PART 1)

2day, i just came back from Kursus Manik Kayu 1... letih sgt weih... sampai aku tido melepasi 3 waktu solat... panjang 2 masa aku tido... dr 3 ptg sampai 10.30mlm..

Pape pon, review aku ttg kem 2... walaupun teruk dgn survival yang aku x biasa, i really having so much fun there... try to be me as far as i can.... There's more picture i'll put in...

Thnks 2 Allah coz help me pass this obstacle with passion in my heart...

Kem ni mungkin menyerlahkan siapa mereka pada aku, dan siapa aku pada mereka... i'm trying to be... and i'm still trying.....



aku (pilot) bersama pramugari2 aku..
hahahaha...

Saturday, March 21, 2009

MENANTI DI BARZAKH

Swaktu MEI (Minggu Explorasi Islam) kat KHAR ri2... aku xde la terlibat ngn pape pown... malam yg ada FAR EAST dtg 2... aku g lib (study la konon.. hehehe)... pas2, balik dr lib... aku sempat g tgk FAR EAST, lama aku x layan muzika (aku x kisah, nasyid ker, kontemporari ker... jnji melodi..)... yg sbnrnya aku x sangka pon kemunculannye.. x taw pon yg diorang dijemput wat persembahan...

Waktu 2, persembahan dah nk habis... lagu last... tajuknyer "MENANTI DI BARZAKH"... liriknyer mmg cun... puitis dan complete... sesuai ngn melodi... kisah tntang kehidupan kita sbg seorang manusia dari kita di dalam rahim sampai kita ke liang lahad... diceritakan dari sudut pandang seorang roh... very creative dalam menyampaikan dakwah Islamiah...

Aku pernah dgr, RABBANI - PERGI X KEMBALI... liriknyer juga lebih krg sama la ngn MENANTI DI BARZAKH... tetapi, ia lebih pop...

Aku xla nk berceramah, tapi... lirik n melodi.. mmg menambat ati aku... tiap2 ari, mmg aku ambil masa utk aku layan lagu ni.. (bg yg mmg tul2 mnt ngn industri nasyid, mmg lagu ni dah kuar lama dah... cuma aku jer yg x pernah ambik tau)... dah lama giler x dgr nasyid... hehehe

Video ni, adlah MTVnyer...



Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Perjalanan Rohku,
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda,
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh,
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan,
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah,
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Susai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan x2
Tetapi Ia Sebenar Kejadian x2

Kembali Oh Kembali,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dimuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup Sekali Tak Sanggup Ku Untuk Mengulangi,

Jantung Berdenyut Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan x2
Kini Aku Merasakan x2
Di Alam Barzakh Jasad Dikebumikan x2

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata

Thursday, March 19, 2009

YEAAAA!!!!!


award...???

hah, aku terlewat menerima anugerah ni...
bukan dilengahkan2.. tetapi, tidak sempat...

xde ucapan.... (hmm, yg tertonggeng 2, bukan aku)

Wa... first of all... 2 Fawiz... hua2, TQ... Not I... but, We're the rockest blogger ever...

yeeeehau...






Aku nk tag kat saper lak ni....

Dengan penuh takhzim... aku beri anugerah ini kpd.... SANJAY, OLI, ANAH.... anda aku anugerahkan THE ROCKEST BLOG EVER!!!!

Sunday, March 15, 2009

MY E-BOOK: SPECIAL THANKS

Alkisah hari ni, dr aku cite ttg kursus induksi Manikayu Kelana 2, ada lagi masalah yg berlaku dan lebih bermakna wat aku.......

Aku ada masalah nk burn e-book (software PnP) aku dlm cd.. bila aku burn dgn lagu, kat laptop aku jer ada lagu... laptop orang len xde...

So, kehulu kehilir mencari ilmu, huhuhu... si syu yg memberi tunjuk ajar ala veteran teknologi, x dpt mnyelesaikan masalah aku( aku kot yg silap dgr arahan) huhuhu... xpela.. g bilik din, wat punye wat... x jadi...
laptop pearson jadi mangsa utk aku test asignment aku... nasib si nasrul(housemate) gtau.. so, selesaila alkisah ibu ibrahim mencari mata air.. huhuuhuhu

selesaii....

sebnrnya, sume ni berpunca sbb aku burn fail audio dalam satu fail yg berasingn.. sepatutnyer, fail audio n powerpoint patut berada dalam satu fail dalam satu cd... huhuhu...

Maka, mulai sedarlah aku tentang ilmu aku yg x seberapa ni...

Aku just nk ucapkan penghargaan kpd
Nuruddin(TESLmate), Nasrul(housmate), Pearson(housemate) n Syuhada(coursemate 4 Kelana) sbb membantu aku dlm menghasilkan asignment aku n Ken ni...

Kalau xde diorang ni... xde nak completenyer e-book aku ni ngn lagu n sound effectnyer.. walaupun x la sehebat org len, aku rasa ok la ngn keje aku ni...
thnks 2 all of you... huhuhu

Aku lebih menumpukan kepada penghasilan e-book ini... Ken hanya membantu lebih dalam penghasilan report, pencarian meaning dan vocabulary.. so... aku x kisah... jnji ada kolaborasi...

Walaupun slide ni x seberapa... aku tunjukkanla previewnyer... layaaaannn....












Thursday, March 12, 2009

THE OLD MAN AND THE SEA

Tgh aku seronok mencari video kat you tube... maka terlintas lak nk postkan cite THE OLD MAN AND THE SEA... khas utk sesape yg rasa malas nk g ke you tube...

OLD MAN AND THE SEA... satu kisah yg leh kata BEST gak la... utk kajian LITERATURE aku... aku hidangkan utk sume geng TESL aku... n kpd semua blogger yg melawat.. video ni jugak utk korang.... best cite ni...



Saturday, March 7, 2009

AKU & KLKM (PIC)

kem KLKM yg 1st aku g dah lama jadi memori.. huhuhu... disebabkan x smpt nk meminta gmbr dr kameraman yg sgt sibuk, so.... nila baru smpt aku dptkan n postkan dlm blog aku...

saper agaknyer dlm mask 2.....????


Gaya maskMAN yg baru keluar dari mask...


aku n da geng (dr kiri: SYU, MANIE, AZZA, HANIM n YANTI)

pekebende yg aku wat ni.. nape la aku nmpk hensem sgt... hehehehe (perasan)


aku n no.6 (no kumpln aku yg tlh dicuri semasa aku wat chicken dance)

ada g tp ni yg da best la .. aku pilih2.. n TQ 2 Syuhada... yg akhirnya meluluskan permintaan aku tuk ambil gmbr dr koleksinya... hehehe

P/S: ADUH... ADA G PAS NI... LETIH WEIIII... RINDU RUMAH... HUHUHU

Thursday, March 5, 2009

LOST N FAUN


Content fail ni:
1) Segala mak nenek literature
2) Slip exam sem 1 (utk bawk jumpe PA)
3) Movie list aku
4) Nota writing
5) N segala nota xpentg..
lost pada:.4 Mac
faun pada:. 5 Mac

Alhamdullillah sbb tuhan tolong aku rini... walaupun aku diuji setinggi langit ke7nya.... akhirnya aku berjaya menyelesaikan masalah ni... Alkisah...
Pg ni, aku g lib... pas2 kul 2 nnt nk jumpa PA... dah sampai lib.. sedar2 aku luper bawak slip exam yg aku letak dlm fail.. maka, aku balik KHAR...sesampai, fail aku xde di sana.. giler vavik weh.. sume bende penting ada dlm 2...
Maka, teori aku...
1) Tertinggal kat bilik Ken
(teori paling x masuk akal sbb aku x bawak pon g bilik dia)
2) Tertinggal kat motor Wak
(aku call wak, dia cakp aku dah ambik fail 2 dr moto dia)
3) Tertinggal kat Lib...

Pagi 2, sampai stress aku mencantum kronologi kehilangan fail smlm... aku x ingt... tapi, semua data dtg slowly n aku cantum2... finally aku jumper gak file ni...
Tertinggal kat KOUP waktu bli roti nk makan tghri...huhuahuahaua