Monday, February 23, 2009

KLKM STORY: PART 2

TRIVIAFont size

(kpd sume yg membaca Trivia ni, sori coz i can’t trivia sume yg aku jumpe sbb, ada sesetngh dr nama korang aku luper... huhuhu)
1. Aku dpt blaja byk bahasa isyarat dr bebudak pend. Khas... tapi satu jer yg aku dpt hafal... ‘bodoh’, bila aku nk mengutuk.. aku guna la.. pas2, dah kutuk 2.. syok giler, namun... malangnyer... aku kena kutuk balik ngn bahasa isyarat nth pape nth. Huhuhu... xpe...
2. Kena sengat sang ulat bulu... aduh, geli n gatalnyer
3. Ayat paling extrem ...“JANGAN SULA, LIWAT!!!” – Joseph-
4. Fify mula jadi otak kotor... Aku cakap kat si Pijut n Fify yg bendera aku hilang... aku cakap cmni...
“bendera aku, skali dgn batang aku hilang”
...pas2, si Fify mula ler... gelak smpai nak pecah perut... pikir bukan2 la 2...
5. Selepas Mango (yg diperkenalkan oleh Oli)... ada lagi lagu tema yg dicipta oleh sorang member patrol aku... tajuknyer...“Meraaa Mannnnnn” – Syuhada - .... adoi, makin popular la ni...
6. Ingtkan aku ni x la famous mana, rupanya.. ada bebudak patrol aku yg kenal aku melalui presentation KL Drift dalam kelas puan Kalsom... bangganyer.. drift! Drift! Drift!!!!!... padahal, aku dulu x kenal pon diorang... sori weh...
7. Azza dpt capture gambar entiti... aku ni, punya la selidik.... tgk2.. hmm.. jawapannya rahsia.. nnt aku post, korang teka... k???
8. Kain sapu tgn aku, hangit sbb guna angkat sardin dlm tin
9. Asalnyer, bukan persembhn chiken dance yg nk diwat pd mlm pngkp... sebenrnye, chicken dance 2 adalah persembahan last minute... b4 dad, sume dah sepakat nk berlakon Kaktus n Mawar...
10. First time makan biji kelapa sawit
11. Bila si Syuhada pegang batang buluh n aku nak belah buluh 2 guna parang, eee... hodohnyer muka dia... pas2, aku cakapla...
“rilek, aku bukan Jason”
... dia pon gelak... aku ingtkan dia tau saper jason... huhuhu rupenye... satu pe pon dia x kenal jason...
“kenal jason” – AKU –
“ x” – SYU –
“tgk Friday The 13th?” –AKU-
“x” – SYU
... rugi jer 3 hari aku sebut bende alah 2... nth2, freddy krugger (NIGHTMARE ON ELM STREET) pon diorang x tau.... xpela....
12. Si Zam, dengan gaya pondannya... menyanyikan lagu Ning Baizura.... bayangkanlaaaaah...
13. Aku ingt g, malam last. Sblm aku tido, aku de dgr suara Steph tanya ttg persembahan fasi ttg lelaki lembut.
“your comment ‘bout their performance” – STEPH-
“ok... tapi some of them is like Mak Ayam” – TONY-
14. Seramnyer bila memetik daun2 hutan... dalam hati aku “Bismillah” jer bila nk petik...
15. Waktu makan malam pertama.. aku n 5 orang ahli patrol (Shiken, Mas n Wanie lom sampai), makan malam... nasi n sardin hancur... maka, ada sorang fasi ni cakap..
“wa... tgk group 2(group aku)... baiknyer kalau isteri2 cm2..”
... maka, aku pon menjawab...
“biasala... nak rahsianya???”
16. Mula2 woogle aku, dibawa arus sungai coz aku lupe zip poket sluar... then, skaf aku lak hilang... nasibla.
17. Bangga giler, group aku.. fasi pon tarak... makanan siap lagi cepat dr group yg ada fasi... huhu
18. Last xtvt, mula nak jadikan arca tapak kucing, last2 jadi arca bukit pe nth...

.... 2 jela kot yg aku ingt... sbb ni adalah kamping n bukan xtvt yg berkumpulan, so, x sume nama aku ingt...
_ sesape yg di’trivia’ kat sini... adalah untuk hiburan saja k...

KLKM STORY: PART 1

Cerita aku yg seterusnya.... kisah aku n pengakap... hua3... xpernah pon aku terpikir nak masuk pengakap. Nth pe nth, wahyu tetibe membuatkan aku masuk pengakap.Tujuan aku, saja nk having fun. Nak jadi extrem la konon...

Blajar tali, tak lepas2 g... satu jenis ikatan jer yg paling aku mahir... Buku Sila.. hua3... xpe, sooner... unuk Manikayu insyaalah aku akan mahirkan lagi pelbagai jenis ikatan termasuk ikatan silaturrahim, ukhuwah, persaudaraan dan persahabatan...

Tapi, best gak biler dah masuk Kelana ni... dahla jadi ketua patrol... anak2 buah plak sume pompuan... Meh aku cite kisah aku g KLKM Basic Camp kat Kem Desa Selesa (selesa la sgt..huhuhu), Sungai Samak... maybe bende ni perkara biasa jer bagi sesetgh orang... tapi, xpe.. meh aku cite kisah aku... lagipun, ni kan blog aku...

Aku, dengan Yanti (penolong), Manie (QM), n the rest yg ada dlm group (Syuhada, Azza, Wanie, Mas, Syiken n Hanim)... hua3... pelik, sume pmpuan, aku jer lelaki... sampai aku rasa, “bertuahnyer kalau aku dpt isteri2 mcm ni...hehehehehe” ... ladies, jangan marah... just a joke k... Xpe, janji ada gak yg leh tolong masak untuk aku... aku x kisah. Yg pasti kem ni dah merapatkan aku ngn bebudak yg aku x pernah rapat pon sblm ni. N aku yakin, suatu hari, sume ni akan merubah idup aku yg aku rasa dah berevolusi....

Kem ni, maaaakkkk ai... teruk giler.. maybe yg len kata ok jer.. tapi bagi aku, bende2 camni bukan sesuatu yg menjadi lumrah idup aku. X pernah lagi mata aku ditutup n masuk dalam ‘selut’... rupanya... ‘selut’ a.k.a lumpur 2... hanya tuhan jer yg tau betapa ngerinyer bila masuk tanpa tutup mata.... tapi, overal, kem ni best... aku dah makin suke.. walaupun x reti berenang, aku x kisah... it fun...

Aduh, banyak barang aku ilang maruah di sana. Satu daripadanya, kain sapu tgn aku.. gara2 nk ambik tin sardn yg tengah panas, x sedar lak yg kain 2, dah hangit lak.. xpe.. bende 2 a lesson for me... so, aku x kisah. I learn somethin... Bukan barang yg hilang maruah jer... ada yg betul2 hilang.... mula ngn woogle aku yg dibawa dek arus sungai... pas2, skaf aku lak... nth aku letak mana nth...

Khemah, hmmm.. biasa jer.. tido alas tanah. Sakit badan tahap extreme 2.... Xpe, aku x kisah. Janji aku leh tido... walaupun x aman. Ho3... Ingt lagi, malam kedua, nak bangun jaga malam la konon.. tgk2, dah pukul 7...

Meh nak cite ttg aktiviti... teruk tapi boleh kata best gak la... keje me’ragging’ manusia... maybe boleh menjadi idea untuk aku me’ragging’ bebudak aku pd masa akan datang (kejamnyeeerrrrrr!!!!)... xpe.. di’ragging’ ni perkara biasa la...

Hari pertama, hmmm... ada Malam Si Buta... buta la konon2... kena simbah, masuk lumpur... sungai.. mak ai... kedengaran suara2.... aaaaaaa..... (jeritan, pekikan, lolongan)... budak budak pompuan. Kami yg laki ni pon, sama la jugak... Cuma bijak sikit kot... masuk celah pokok, bawah tayar... mcm2.. kasut aku.... diuji keberkesanan dan kelasakannya sehingga high limit... teryata kasut itu tahan lasak.

Jungle trekking, hua3... aku nk gelak pon ada... bayangkan aku yg x pernah memberi command waktu kawat.... ho3...mau x terkebil2... hmm... xpe... at least aku dah reti sikit... malam pengakap, hmmm.... nk jadi gila2, tapi.... x jadi2 pon... sbb nth nape aku pon x taw...

Yg aku dpt tgk... wa..... kehebatan member2 aku berlakon... si Noy ngn Guru Malaysia versi bahasa isyaratnyer... huhuhu... si Wak dgn kekuatan syaitannyer yg berusaha memenuhi tuntutan Raja Steph... n aku... xde pape sgt... chicken dance jer.. sampai, x sedar aku yg bendera (a.k.a maruah) tlh diculik oleh orang yg menculik.

2 hari kat sana, kira tiap hari la aku berendam dlm air. Sampai kaki aku pon dah jadi mcm otak. Pernah tgk otak??? Korek n tgk... hehehe. Ngeri aku tgk kaki aku sndri... gatalnyer.... giler2 punye... kesimpulannya, extrem giler...

Bebudak geng yng ‘CENGAL tapi bukan SENGAL’ ni... aduh... bukan aku nak kata, even dapat title kumpulan paling masak x sedap, tapi... sume 2... fitnaaaaaahhhh!!!!!!!!! Kalau xde diorang, mak ai... x jadi agaknyer sup ayam, ayam panggang n sayur kobis...aku ni, yg x reti memasak ni, pe lagi.... jadi angin penghembus je la... pas2 ... makaaaannnn.... ppas2... blaaaah... Pas2, siap ada tom yam g yg diimport khas oleh si Syu n Manie... xpe... kekenyangan pon walaupun kena titled ‘group x pandai masak’... biarkan... sume 2 xde maknanya...

Sunday, February 15, 2009

CALL:- NEWS BROADCAST







This is a preview 4 CALL paper assignment...

NEWS BROADCAST...

starring: DIN, WAK, KELVIN & myself...

.. this is just a sneak peek... there's more ....

this is my 3rd time i'm editing such a thing ... first the "KG KELAWAR (with Steph", then "4 WIVES"

Edited by me.... n directed by DIN... this short film is a phenomena...

"THE IS MORE THAN MEETS THE EYE"

P/S: PERASAN LAK AKU.. huhuhu

Monday, February 9, 2009

BANGSAWAN PUTERI SAKDUNG






PUTERI
SAKDUNG

(pic credited 2: DIN)
(review: MAN)
























Menonton BANGSAWAN bukan bende yg prnah aku wat. Tapi, mmg dlm idup aku, mmg la nk rasa cmne n pekebendenyer bangsawan 2... so, mlm sab2, 7feb, aku berkesmptn tgk bangswan PUTERI SAKDUNG....

Wa, best gak rupenye bangsawan. Mcm feel jer...

Puteri Sakdung, dipentaskan oleh fakulti seni muzik UPSI, ntuk pertandingn teater di Dewa Bandaraya KL nnt. Wa... gempak siot gimik b4 persembahan. Dgn mamat Black Metal mana nth, ditambah ngn palunan rebana ubi.... gempak... Tapi, aduh, peliknyer... mamat Black Metal jugak yg nyanyi...

Lawak pon ada, gempak pon ada, ganas pon ada...xtau ler... hmm..

Meh aku cite skit sinopsis Bangsawan Puteri Sakdung ni...

Puteri Sakdung, anak angkat Cik Siti Wan Kembang ingin dipinangi raja Siam. Cik Siti Wan Kembang yg bertindak mengahwinkan Sakdung ngn Rj Abdullah. Namun, ancaman Siam makin kuat. Untuk selamatkan takhta, Sakdung menyerah diri kpd Raja Siam. Raja Siam yg ingin menjadikan Sakdung si isteri, jatuh sakit selepas memegang tgn Sakdung. Sakdung akhirnya dilepaskan dan pabila pulang, Raja Abdullah sudah beristerikan orang lain.....

Dibawah produksi OlaOli, Puteri Sakdung bernaratif biasa... x banyak adegan yg boleh membuatkan penonton terpukau. Jalan cerita, biasa saja, lurus dan kurang kejutan. Aku rasa, kalau xde syair kat depan 2, mmg Sakdung akan menjadi watak yg diikuti. Mana tidaknya, Syair Sakdung pada awal kisah dah cerita sampai abis keseluruhan teater......

Jalan cerita biasa, namun diselangi dgn nyanyian n persembahan yg boleh dikatakan menghilangkan boring aku wak2 tgk teater ni.

Overall, muzik iringn mantap. Lama aku x tgk dan menghayati mende2 mcm ni... Muzik wit life orchestra, live perfomance... sume 2 wktu dulu2... hmmm... hope dad ada g soon k...

Xde pape yg aku nk komen sgt, tempat duduk... huhuhu... aku rasa ok dpt tgk bebudak FM mainmuzik... mungkin aku suka memandang ke situ berbanding ke tengah pentas... aku tringin nk main bende alah cam2 tapi, maybe aku bukan orang seni....

Hmmm... aku rasa, kalau nk bandingkan pementasan Bangsawan Puteri Sakdung dengan tanyangan Sifu & Tongga, Sakdung lebih kemas dan tersusun. Semua berjalan dengan lancar. Detik2 era bangsawan sudah mula dirasa dengan paluan buluh di pintu masuk... ada toke panggung, segalanya... perfect....

Namun, persembahan extra-ton... mcm lari jer dari kisah bangsawan. Mula2 ok.. lagu klasik... suddenly, “when marimba rhytm start 2 play, dance wit me make me sway’.... Sway lak jadi penghias. Mcm x sesuai. Namun, aku x berhak kata pape. Bukan aku yg urus. Nak perfect, watla teater sndri kan????? Overall, extra-ton ok.. muzik mantap... sume suara merdu2, tarian perfect, sexy n happy... mcm profesional...

Perangai mahasiswa/i UPSI, terkawal... Cuma kesiannyer... selepas berhibur di teater, yg berada di KHAR terpaksa me’marathon’kan diri utk pulang sebab ketiadaan bas. Aduh, xde ke AJK Pengangkutan yg bertanggungjawab dlm hal ni.... cian... tapi xpe... aku x terlibat dlm marathon 2... hahahaha... nasib ada driver...

P/S: LEPAS SAKDUNG, KAIZEN MUZIK 09 AKAN MENJELMA... NAK G TGK G... HUHUHU

Monday, February 2, 2009

ONG BAK 2




Berkesempatan menonton Ong Bak 2, ahad lalu.... pergh... my eyes doesn’t fall asleep.... xde nak tutup, x boring... every heart-beating action non-stop.... fulamak... satu filem yang berbaloi dengan harga tiket RM11...

Ong Bak 2, bukan terletak pada skop sekuel ataupun prekuel. Ia bukan sambungan ong bak pertama yang menjadi permulaan filem tony jaa... hmm... namun, masih terpikir, napela namanya ong bak 2, sekuel pon bukan, prequel pon bukan... tapi, pada akhir filem, semua itu terjawab. N i think filem ni mmg sesuai dinamakan ong bak 2..

Ong bak 2 mengambil latar zaman kegemilangan kerajaan Ayuthaya yang menguasai keseluruhan Siam suatu ketika dulu. Tien, anak kepada sorang komander yang mengepalai angkatan tentera Ayuthaya dijadikan anak angkat Chainang, ketua segala perompak selepas ditemui di bawah pohon pokok. Ayahnya Tien, dibelot, dan dibunuh. Oleh itu, Chainang mengajar Tien ilmu seni mempertahankan diri. Tien akhirnya menjadi ketua kepada kumpulan perompak itu.... namun, ingatan Tien masih teringt peristiwa ayahnya dan ibunya dibunuh. Dngn apa yang dimiliki, Tien membalas dendam... sehingga akhirnya dia mengetahui siapakah Chainang yang sebenarnya...

Jalan cerita, biasa. Senang difahami kerana pada pandangan aku, filem ni tidak lebih kepada sebuah filem martial art yg mementingkan aksi seni muay thai yg dimodenkan. Jalan cerita hanya sbgai penggerak kepada aksi-aksi dalam cerita ini.

Dari skop editing, Sahamongkol Film mmg x pernah lekang dgn filem thai blockbuster spt, Ongbak, Tomyumgong, Born 2 Fight dll... filem mereka bleh dikatakan penerbit bertaraf Hollywood. Ong Bak 2, adalah satu dari filem mereka yg boleh dikatakan membanggakan. Ong Bak boleh disamakan dengan Tom Yum Goong...satu generasi baru pembikin filem yg berani memodenkan seni budaya merekaa yg sudah sebati dalam kehidupan diorang.

Tony Jaa kali ini, bertindak selaku pengarah menggantikan Pracha Pinkaew yg hanya berada di kerusi penerbit. Namun, Tony tidak keseorangan dalam mengarah filem ini. Koreography aksi, diarahkan sepenuhnye oleh Tony. My word, supeeeeerb... beautiful action sequence wit less blood but make viewers says “mesti sakit kan?”

Ong bak 2, melihat satu lagi evolusi dalam martial art muay thai. Ada gabungan muay thai dgn wushu, dan beberapa seni martial art yg lain. Memang high class... sedaaapppp... Aksi non-stop dan cantik dan kemas...

Screenplay, beautiful... sume aksi dapat dinikmati dengan slow-motion pic yg begitu high-definition. Beautiful dan menarik... Aksi Tony Jaa berlawan dgn pahlawan bertopeng hitam, adalah satu adegan aksi yg aku banggakan... aksi tersusun kemas... tanpa diiringi music score, kita akan dpt dengar setiap tumbukan, retakan dn segala mcm bunyi yg menambahkan aksi yg berbahaya itu.. aduh, mcm nanti, kalau kuar dvd, memang aku bli ni beb... xpon, download jer...

Lakonan Tony.. biasa saja.. tetapi, mantap dalam beraksi...

Music score... pergh.. mcm tgk filem hollywood... kali ini aku menyaksikan filem Thai sebegini menggunakan khidmat orchestra dalam menghasilkan runut bunyi. Memang sesuai sebuah filem epik menggunakan music sebegitu...

Ong Bak 2 juga, menyaksikan kehebatan special effect thai yg dah berteknologi. Filem ini, gempak dan nampak sebati dengan watak-watak dan zaman itu. Aku pernah tgk filem ala-ala purba thai yg lain spt In The Name Of The Tiger, Siyama dll, tapi, filem ini lebih tinggi kehebatannya dari segi effect. Lakon layarnya meninggalkan kesan. Shot2 memang cantik...

Overall, Ong Bak 2... ganaz dan gempak.... sound dolby yg slalu diguna membuatkan aksi2 lebih kemas dan aku leh katakan Ong Bak 2 adalah satu filem yg menunjukkan industri filem thai bukan satu industri yg hanya berada di dalam negara itu saja.