Sunday, January 25, 2009

IPOH - BATU GAJAH : PART 5

skarang ni, time 4 me, utk tunjukkan gambar kellie's castle..

lubang yg dikatakan akan menjadi lif pertama di malaya

bhgn belakang Kellie's castle yg runtuh ditelan zaman

tower of Kellie's, tmpt yg akan diadakan majlis2 besar

court tenis

rumah pekerja... yg bulat 2, bukan perigi... tapi ruang udara 4 underground tunnel


Din: aku kegayatan... tapi, ewah.. sedap gak kalau menari joget kat cini... i like 2 move it...

Wak: dalam hati ku berkata... sesungguhnya aku...
Noy: hek ko!!!! (dup dap dup dap)

Wak: seronok gak berada dlm ni..

dah byk giler gambar yang aku post.. utk korang sume tatapi... nk download? ah, ambik jer... just click and save picture as...

ada byk g gambar... ini adalah part ke 3 dalam keje aku utk men'spoil'kan gambar... kalau korang nk byk g gambar, jemput ke...

olsenwilliam.blogspot.com...
blog ni milik sorang yg telah mengubah aku punye nama. but, i don't care... sedap.. ada maksud 2..

Friday, January 23, 2009

IPOH - BATU GAJAH : PART 4


Ken: my heart will go on.... (dlm bahasa Tamil)

Qelle: Welcome 2 my house... ada party kat tingkat 3...
(dalam ati) eh, semut ni, jgn gigit kaki aku...

Wak: Sungai ini milik aku....
tetibe, roh Kellie's datang..
Kellie's: No, it's not yours.... it's God creation...
Wak: alamak!!

Di hadapan pokok Batai yang menyerupai beruang

Man: Seronoknyer ko... (xde dlm gmbar)
Noy: (dalam ati) Hekkk ko!!!!

Din: Tabik spring 2 Kellie's
Kellie's: (bayang2), please comeback ya, i'll bring more F&N...
Noy: (dlam ati) xkan xde air masak...

Din: Mungkinkah istana ini milik aku....?
Man: Jangan ko tumpahkan F&N 2 atas kaki aku..
Noy: Panas... nasib ada air masak..
Sal: ... (xde pe nk dikata)

Oli: Qelle, rasanya aku nampak rumah aku la... 2 ha.. yg kaler merah
Qelle: Eh, yg ada patung Kellie's 2 ke..?

Pandang2 jeling2...

Oli kena lompat katak...
Oli: Sebenarnya, aku gayatttt...

Di puncak Kellie's ..
macam tawan Everest oo....

IPOH - BATU GAJAH : PART 3


panorama malam di Ipoh Majestic Railway Station Hotel


Oli, Noy, Qelle, Sal....



Wak: Ada 3 ekor ayam dalam bilik, x reti nak memilih la...
Oli: Ala, ayam jer.... pegi la tangkap...
Wak: RM 10 ek sekor...?
(hehehehe)

scenery from inside the Majestic Hotel
Oli: Ish, xde line le pulak.... dahla bf tgh merajuk ni...


Wak, Qelle, Ken, Din, Sak, Noy, Man

Din: Hmmmm...
Wak: Kete 2 cikit g nak langgar aku...
Man: Hehehehehe....

Ken: Sila masuk... jemput... welcome..
Noy: (dalam hati)... hensemnye mamat ni....
Sal: Aku lapar, nak makan...

diari, trivia... sume dah.. skarang.. come the best part, picture......
sronoknyer men'spoil'kan gambar... huahuahuahua
ini part 3... but, for the picture... ini adalah part pertama... akan ada byk g gambar yang akan diuploadkan... n thanks 2 noy, ken, n qelle yang sudi memberi gambar2 ni...

all this picture was taken at Ipoh Majestic Railway Station... the first part of our jorney...

Monday, January 19, 2009

IPOH - BATU GAJAH : PART 2

TRIVIA;
Ada beberapa part yg maybe kecik, tapi besar maknanya bagi aku... walaupun x sume aku cite kat sini demi menjaga hak individu... inilah yg dpt aku ceritakan...
2 OLI, QELLE, NOY, SAL, WAK n DIN... jgn marah ek... hehehe
42 THE BEST>>><<<


1. Bilik lelaki, bersebelahan dgn bilik kosong yg tidak digunakan lagi... eee... erieeee....
2. Ken jadi pencuri sabun, selepas tempah bilik sementara menunggu train...
3. Sewaktu menunggu bas di hadapan Kellie’s Castle, Wak n Noy bukan main mesra lagi main ‘tarik kemucut
4. Tetibe jer, U ni Man menjadi (uniman), n go man go! Menjadi (mango)... lantak ko la Oli...
5. Qelle sampai nak rebah, sbb x mkn nasi malam semalam...
6. Laptop Din, terjatuh akibat kelemahan absorber bas...
7. Orang lain diam2 jer holding 2 something sbb bas lalui jalan x rata. Si Din, bila lalui jalan x rata, kena bounce cikit, macam kena geletek.. gelaaaak jer...
8. Malam pertama, terpaksa berlapar sbb Medan Kidd tutup...
9. Ken akui minat GT Boyz, ingtkan aku jer yg kenal geng yg dah terkubur ni... dia juga akui minat Melly, New Boyz n dll group indo... Maia (Ratu), mulan jameela, dewa, sheila on 7, adalah sebahagian drpdnya....
10. Mr Brian n Mrs Gina, still contact ngn Olivia, ternyata... x payh nak pergi England untuk berkawan ngn Mat Saleh...
11. Mrs Gena terpesona dgn Wak... tau sebab pe... sbb dia kata, Wak n dia sama... sama2 dtg naik basikal... padahal, kami naik train... hahahaha
12. Noy akui, inilah kali pertama dan terakhir dia naik ketapi, katanya.. boring
13. Semasa dalam train ke ipoh, kami kena seat 7A sampai 8D, tetibe, satu dari seat ni, ada mamat india duduk. Xpe. Pas penebuk tiket datang, cek tiket. Akhirnya, salah mat india 2.. dia silap gerabak... dah dpt tempat duduk... tp, wak g sembang ngn pakcik kat belakang... ramah tul....
14. Oli n Qelle pergi beli baju Indian... kami menunggu di tepi lampu trafik... lama giler...
15. Pertama kalinya... makan roti canai dengan 4 jenis kuah...
16. Din, mengakui nampak something inside bilik arak... lembaga putih katanya...(sumber: Olivia)
17. Sal, membeli paling banyak key-chain dalam sejarah aku menjadi rakannya...
18. Sewaktu di Majestic Hotel, Din mendengar orang ketuk pintu bilik hotel. Setelah dibuka, tiada sesiapa... (sumber: Olivia)
19. Aku, Noy, Sal, n Din merasa pelik ngn pemandu teksi.. siap bagi kerepek g. Takut kena santau, si Din menolak. Pas2, lepas pemandu 2 makan sikit... dia pelawa lagi... n pe lagi... melantak sampai cuci la kerepek 2.. hehehe
20. Din, Ken n Oli tgh lepak kat depan bilik... then, si Noy kuar ngan pakai kain sarung... tau si Din kata per... “ko ni macam mak cik aku (lebih kurang la)...”... hmmm...
21. Kat Batu Gajah, Sal makan nasi goreng, tanpa air... sbbnyer... airnyer dah abis... x prasan katanya. Hmm.. akhirnya, mujur ada sup...
22. Selepas makan pagi, sambil jalan pulang... maybe xde gambar nk diambil, gambar no parking kenderaan pon jadilah...
23. Sewaktu bas dari Batu Gajah berhenti kat Medan Kidd, Olivia seperti dah hilang akal... rambutnye kusut masai... xpe, dia masih waras... syukurrrrr....
24. Noy gayat waktu sampai kat atas puncak Kellie’s, sama ngn aku pon.. hahahaha
25. Tambang dari majestic hotel menaiki teksi ke Kellie’s Castle, Batu Gajah, ialah RM35, namun, tambang bas dari Batu Gajah ke Ipoh hanya RM2.40
26. Sewaktu juara AJL diumumkan, Noy seperti luar biasa keadaannya.. meet uncle hussein menang.. hehehe (sumber: Olivia)
27. Dalam ramai2 kawan2 aku, aku ingt... aku n Wak yg paling awal tido.. rupenye... Qelle, adalah pemenang marathon tido pertama pada malam pertama di Majestic.
28. En Tajuddin, pengurus eksekutif Kellie’s Castle, x benarkan kami ambil gambar... eh, pelik.. mcm la mahal sgt muka dia.
29. Aku n Wak mencari kampung pisang, ingtkan dekat.. maaaak ai... jauh giler.. akhirnye surrender... naik ketapi kat Ipoh jer...
30. Bom air... yg dijatuhkan Noy dlm bilik utama Sir Kellie, wat aku terkejut beruk
31. Kedai yg mempunyai servis terpantas, di depan Bank Islam, selepas simpang ke Pdg Bandaraya..
32. Wak, bergambar dpn Perpustakaan Tun Razak... mcmla libary bukak mlm2...hehehe
33. Pertama kali, balik melalui bandar bernama Pusing (x pernah dgr pon sblm ni)
34. Pada mulanya, aku, Wak, Noy n Sal nk tido kat surau... menanti train... tapi... terpaksa akur sbb sume dah naik ke bilik...
35. Sewaktu aku tolong Oli ambil gambar, aku n Oli nampak sekumpulan kucing sedang wat demonstrasi aman... maybe diorang paham kot ttg isu Palestin skarang ni...
36. Menurut geng2 n aku, memang elok kalau kami semua masuk Explorace, terkejar sini sana.. macam la ada RM sejuta di depan... tapi, best... pengalamannnn.....
37. Wat pertama kalinya, berkomunikasi menggunakan dinding... kejap ketuk2... cakap..
38. Noy tanya waktu Maghrib sedangkan Berita TV3 dah nak abis...
39. Oli fobia lif, al-maklumla... lif lama....
40. Ken, berpura-pura dirasuk Sir Kellie.. giler tul.. kalau jadi betul.. mampus...
41. Wat pertama kalinya diorang pelik ngn aku.. why? Sbb aku cakap lama dalam tepon. G jauh dr diorang lak 2... hehehe
42. Sepanjang aku di Ipoh, baru aku tau bahawa pasar jual barang antik itu namanya Low Kit...
43. Bas ke Batu Gajah, mmg tepat pada masa aku cakap ‘surrender’...
P/S: SRONOK SGT JLN NGN KORANG...

IPOH - BATU GAJAH : PART 1

Fulamak... skarang ni, kul 6.30 pg, aku menulis sebuah kisah yg x sangka akan menjadi part of my life. A beautiful adventure, funny, eerie, horror journey to da center of Ipoh... n Kellie’s Castle... hah, syukur selamat.. u know why? Let me tell u piece by piece... from A 2 Z... from the begininng... asalnyer hanyalah part of an assignment... a EC2 assignment.. turn 2 be a journey so adventurous... starring, Aku, Din, Wak, Ken, Noy, Sal, Qelle n Olivia...

THE MAJESTIC IPOH RAILWAY STATION HOTEL

First, geng Wak... diorang kene wat cite ttg Ipoh Railway Station, xde yg bestnyer... tapi, pada aku yg dah kat 10 taun x g ke Ipoh, ni masanya tuk aku jenguk... Ipoh dah berubah selaras ngn zaman... kat saner... hmmm... sewa hotel la beb... one nite 4 RM80... 2 room.. 1 for girls 1 for boys... near each other... ah, aku tido situ... hmmm.. xde yg peliknyer... biasa... sbb aku tido mati... sambil diusap angin air-cond yg wat kami sumer spt dlm refrigerator... huhuhu...

Tina Walther n his husband Brian, satu2nyer pasangan dari Kanada yg stay kat situ, jadi bahan selidik diorang. Asalnyer, just 4 fun... then, turn 2 be a friend tie... so kind... pandangan dia ttg malaysia, banyk trafik, tapi, orang kita ramah... hehehe.. bangga.. walaupun aku ni kurang ler cakap ngn dia...

MASALAH TEKSI

Selesai keje kat Ipoh Railway Station, nk gerak lak ke Kellie’s Castle... Waduh... problemo... actually, xde transport yg really go there... the castle is inside an estate... habiskan la rm35... teksi punye pasal... akhirnyer sampai di kellie’s castle... bayar g... rm4 untk tiket...

CASTLE ITU DAN AKU: KELLIE’S AFTER 100 YEARS

Pe yg aku tau ttg Kellie’s Castle, it is a unfinished castle that build by William Kellie Smith... ala, ala2 Taj Mahal cam2... I admit on something... aku memang dah lemah semangat bila jejak jer kaki aku dalam Kellie’s. Tiap kali aku jejak ke setiap bilik, hatiku hnya bersabar jer.. langkah aku, sambil Bismillah jer... orang len seronok jer teroka... aku, pergh... giler beb... alhamdulillah xde pape yg jadi.... aku selamat... bayangkan kat tmpat simpan arak, yg kelam, malap dan eerie... sume geng2 masuk, aku kat belakang skali... ei, meremang bulu roma beb... macam akulah yg paling lemah kat ci2 berbanding kawan2 aku yg len. Tetapi, memandangkan aku yg cadangkan ke c2, beranikan la diri jugak.

Pandangan aku, Castle ni mmg ok... beautiful from da outside... as far as i know... kellie’s adalah one of the monumen yg seni binanya sama ngn Tembok Besar China dari aspek bahan binaan...

Gayat... 2 la satu2nyer feeling yg aku x dpt buang selain takut... Melihat ruang lif yg dikatakan akan menjadi satu2nyer lif pertama di Malaya pada ketika itu, seram.... Banyak giler jalan rahsia...

POKOK MENYERUPAI BERUANG


Pokok ni, diorang panggil POKOK BATAI... dikatakan dijumpai leh pelakon GERAK KHAS... saper nth, x hingat... memang ada unsur mistik kat c2...

En Tajudin, pengurus kat c2.. memang berbesar ati bantu kami. Malah, entah kenapa... terlintas kat fikiran aku nk tanya tentang mistik pokok ni... pas kuar dr berjalan2 di Kellie’s... memang seram giler coz he show us gambar yg dikatakan hantu pada pokok tersebut.... luckily, Ken dapat captured... it’s the same pic like wat we seen...

Even pokok ni mistik n pelik.. dikatakan pokok ni xde kaitan ngn Kellie’s Castle... teorinyer... benih pokok ni dibawa oleh burung hijrah... sbbnyer, pokok ni berusia 70 tahun... n dia bukannyer spesis Asia.

NAK BALIK.. PERGH... ADVENTUROUS...


Masa nak balik... nk kembali ke Ipoh mmg problemo... so, we decide 2 spend time @ Batu Gajah... nak tunggu bas Batu Gajah, mak ai... punyerlah lama... sampai sempat si Wak n Noy beradegan mesra sambil main tarik kemucut...

Aku dahla x biasa ngan bas... sbb aku ni sekutu train... sampai Batu Gajah... nak cari stesen ketapi lak jauh... dgn si Qelle yg dah keletihan x makan. Sumer yg Islam x solat g... maka, kami sume gerak la mencari surau.

Ah, memang nk dijadikan citer. Hujan turun lebat. Macam saja menduga kami. Akhirnye... mujur adala bas yg nk ke Ipoh balik.. memang best... baik ke Ipoh... melalui Pusing, then Lahat, Bukit Merah n Mengelembu. Sampaila kat Medan Kidd.

MISTIK


Entahla pe yg aku citer ni antara kisah mistik x... masa nk balik... kat Majestic Hotel.. b4 trains coming. Si Ken ni, kecoh bila dia rasa dia dapat captured the ghostly image from dad tree... wallahualam...

Pas2, sambil tunggu train, mcm2la cerita kuar.. kebanyakan admitted yg diorang nampak kelibat.. but, mereka x sempat capture... Aku rasa, legaaaaa... tuhan x tunjukkan kat aku... tapi, entahla... i’m the one who smells something stinky at the altar... 2 je pengalaman pelik aku... maybe, ujian paling rendah kot.

Kisahnyer, masa dalam Castle 2, sume berpecah. Tapi, x la jauh... Aku n Wak ada kat dalam altar (bilik sembahyang), Wak wat bodo jer... mcm xde pape berlaku.. yg aku ni... dah betul2 x tahan... bau yg pelik... tetibe jer datang bila aku sentuh altar 2... aku tanya Wak, adakah kain yg membaluti altar ni yg asal, dia wat bodo. Still capturing da picture...aku wat x tau jer... sbb aku rasa, si Wak pon bau... Balik kat stesen ketapi, he says he’s doesn’t smell anything...

Bau 2, sekejap jer... dia datang fast... then, aku trus blah. Sbb aku dah rasa x sedap ati... Aku rasa pelik semacm... X nak pikir bukan2 kat c2... sbb aku tau, lagi lemah diri aku, lagi senang aku diganggu... alhamdulillah, segalannya terkawal... tapi, pas aku dgr cite seram diorang dlm ketapi, muler la aku pikir bebukan... my mind is not under control... dah x leh dikawal... aaaa.... hatiku bergetaran.. macam nak luruh beb....

Ada beberapa tempat mistik yg dikatakan kelibat kerap muncul.. satu kat path tingkat satu n dua.. dikatakn Sir Kellie memang dikatakan kerap dilihat muncul di situ. Satu g, bilik Helen (anak dia)... Helen dikatakan muncul dua kali dan dilihat oleh tourist kat c2.

Kalau nk tau pengalaman 7 g member aku... hah, tanya la... pyh nk citer satu2... maybe ada yg nampak Sir Kellie’s n maybe ada yg nampak Helen (anak Kellie’s), wallahualam... ciptaan Allah, Dialah saja yg mengetahui...

Dalam hati aku yg dah rasa x sedap ati ni, 4 the first time, aku terkejut sampai terloncat.. nasib x hhisteria tau... giler tul... si Noy punye pasal... jatuhkan botol mineral kat atas lantai kayu... aku dah macam nk pengsan. Sbb, aku dah rasa mcm ketakutan aku dah sampai high level. Dah x leh tahan. Aku nk kuar dr Kellie’s...

BYE2 KELLIE’S

2 jela yg aku ingt n penting utk aku simpan dalam kenangan. Tq 2 all of u guyz coz sudi terima cadangan aku ke sana ...n walaupun kekadang ada tersalah atur bahasa, ada problem n percanggahan pendapat... biasala 2... manusia.. x sume perfect... 2 WAK, DIN, KEN, SAL, NOY, OLI n QELLE... let this be a wonderful adventure we ever had... friendship never end...
2 all my blog viewers, nanti aku poskan gambar... skarng ini jer dulu...

Saturday, January 17, 2009

SIFU & TONGGA DAN KARENAH BEBUDAK UPSI



Kelmarin, selepas menjadi pasangan sejoli dalam Explorace FIRE @ BAINUN pd pg jumaat yang hensem.... aku berkesempatan utk menonton premiere SIFU N TONGGA... ala, filem APEK ngan si NABIL 2...

My 1st impression, hmm... filem ni just a normal slapstic movie from Razak.... Ya, it’s true... Tapi, pada aku... dah Razak dikenali sbg pembikin filem macm 2, so, trime jer.. lagipon, bukannyer mahal pon. Berbaloi ker x... lantak la...

Pada aku, SIFU N TONGGA sudah keluar dari kepompong filem melayu tetapi, masih ada rantai-rantai yang membelenggu dari aspek lawak slapstik. But, keseluruhannya. An impressive muvi... Sesuai la kalau nak bagi pecah gigi... Lawaknyer best giler... tetapi, pada pandangan aku... sometime, lawaknyer overdose... sampai orang naik geli...

Cite ttg Sifu (Apek) n Tongga (Nabil) yang berasal dari puak Watson yg tinggal di dalam hutan. Puak ini masih mengganggap Malaysia adalah Malaya dibawah pemerintahan Jepun. Satu hari, sorang wartawan psiko (Erra) dari Sinar Harian (promo akhbar la plak!!!!), dtg tangkap si Mila (x kenal).. nak wat story hangat... So, Sifu n Tongga ni, mula la menjelajah keluar dari gua... dalam usaha mencari Mila, cabaran dan kelucuan mereka itulah yang dijadikan lakaran plot kisah ini...

Nabil, Apek... hmmm... macam bodoh pon ada... tapi, memang itu karakternya... Bahasa, memang lucu. Itulah satu2nya medium yg membuatkan orang tertawa terbahak-bahak dalam panggung...

Kesmplnnye... kisah 2... ok la.. tapi, Razak macam tergesa-gesa jer dalam menghasilkan filem ni. Xde ending yg betul perfect. Eh, God Must Be Crazy (ala, entah aku x ingt... cite orang africa yg x tau pape 2), ok per... ni versi malaysia... hmmm... ok dari aspek lawak, tapi, lakonan, hampeh.... biasa jer... kalau cite ni bagi free aku tgk... kalau bayar sampai RM11... bye2 Razak...
Nak komen ttg SMU... teruk.. malu betul ngan pegawai Grand Brilliance... x cekap... macam x reti jer nak wat tayangan... sampai ada yang x dapat tempat duduk... Duduk lak atas tangga. Eh, premiere sesuatu muvi bukan camni la... X gempak.. memalukan UPSI...

Yang bebudak UPSI plak... bukan nak kata la.. @#$%.... teruk... macam x reti2 nk tunggu event abis.. eh, biar beradat sikitla... ada orang luar tgk... ada yg terpekik-pekik mcm kera di hutan... panas konon... eh, kalau panas... kuar je la.. yg terpekik pekik pesal... $%^@#... we are teachers... aku bengang sungguh... malu aku tgk.. pas muvie abis ada yg trus blah. Mcm lipas kudung...Aku tgk, wakil dr Grand Brilliance... tgk jer... malu aku weh (walaupun dia x kenal aku)... aku ni support filem x kira bahasa... kalau x suke cite melayu pon... beradab la cikit...Cikgu pe cmni...Padahal, ada lucky draw. Orang suruh diam, utara cakap ‘KETEGAQ”, selatan cakap ‘DEGIL’. Mentang2la lelaki pompuan dipisahkan, mula la nk g bersatu semula kat luar... macamlah x tahan sangt.... !!!!! eh, kapel 2 bukannya satu muhrim tau... jadi pape... mak bapak korang yg nak kena tanggung... Pandai2 bercinta... keje nk berkepit jer... macamla kalau sorang kat kutub utara sorang kat kutub selatan, dah berpisah....hmmm...

Komen aku ttg seat... aku mmg setuju ttg pembahagian seat. My member, S ask me... nape dipisahkan... tapi, sbb aku ni Islam... aku just angguk jer setuju dgn tentangan S ttg isu ni. Pada aku, mmg la, ni UPSI. Bukan Mid Valley... nak tgk muvi. Bukan nk bercanda... kalau kembung perut karang, hah... UPSI yg nak malu. Budak melayu ni, bukan sume reti bahasa... Tau buat jer, pas2 blah... X reti nk bertanggungjawab... Seronok jer lebih, dah dpt dosa.... lari... Malu konon...!!!!! tgh bengang ni...

Kawan aku, si D cakap... “ Eh, ko bayar... biarla diorang”... padaku... kalau sebut ttg filem... jgn.. aku rela utk dapatkan smething yg perfect... Even i’m not SMU @ MPP... biarla premiere nampak mcm premiere... berbaloi cikit... ni.. hampeh...#$%^&... aku rasa... premiere SUSUK dulu lagi ok...walaupun aku x pergi tgk...

P/S: AJ... KO JGN KASI TAU... SECRET BAGI PMBACA BLOG AKU JER

Monday, January 5, 2009

OUTLANDER... GEMPAK!!!!



Kelmarin, ahad 4hb Jan... one day full of free time... so, wat pe g... g jln KL... rancang nak tgk HISTERIA.. tapi, sbb masalah waktu... aku pilih nak tgk citer OUTLANDER...

Outlander ni nth filem mana nth. Promo kat tv pon tarak. Memang first, aku ingat ni filem yg low budget la. Tapi, biarla. Nampak macam ok jer. Lalu, aku beli tiket.


Outlander ni adalah buah tgn dr penerbit Lord Of The Ring. Memang dah kalau LOTR 2, mesti filem ni dah leh agak ler cite ttg zaman kuno.

Tapi, memang kisah ni berbeza. Bayangkan kalau orang zaman moden, bergabung tenaga dgn orang kuno, melawan sekor raksasa. Fuh, mmg brilliant.

Kainan (Jim Caviziel), orang dr planet mana2 nth (luper), terhempas kat bumi selepas sekor makhluk nama Moorwen menerang diorang dlm kapal. Moorwen yg terlepas dr kapal yg tehempas, kini mula makan penduduk bumi.

Masa 2, Kainan ni dah maju. Bumi lak, masih pakai tombak n pedang. Kainan mula bergabung tenaga ngn geng manusia tuk kembalikan keamanan bumi.

Komen aku, gempak giler. Mungkin filem ni x dpt promo yg luas (ataupun, aku yg ketinggalan..hehehhe). Overall, ok.. dr segi editing, entah kat mana yg x kena aku x tau. Salah LPF atau panggung wayang, aku x tau. Ada cut scene yg x kemas. Ada bunyi letup yang sering kita dengar dalam filem-filem hitam putih disebabkan reel yg x lancar. Macam x berbaloi jer Rm11.

Filem digarap cantik. Makhluk yg ganaz, Moorwen bercahaya, lutsinar digambar cantik disamping ekornya yg bercabang. Namun, visual makhluk itu, sedikit mengecawakan. Nampak sangat yg CGI diorang wat low cost. Ada scene yg menampakkan Moorwen x match dgn environment.

Dr segi editing ok la. Tapi, mungkin kecuaian direktor membuatkan filem ni sikit pelik dr segi fakta dan susunan babak. Ada scene sorang mamat ni, kena tarik ngn Moorwen ke dlm telaga. Ok, fine. Scene 2 nampak cantik. Xde cacat cela. Tapi, kat nak nak scene last, biler Kainan cedok air dlm telaga, ok... ada darah. Bukti ada mayat. Then, bila Kainan n the geng masuk dlm telaga 2... airnye putih. Xde pape kesan darah pon...

Pas2, bila watak Freya kena tangkap dgn Moorwen, Kainan g selamatkan, Freya ada koyak kat bawah dada dia. Pas2, bila dia naik atas bukit, baju dia kembali ok. Hmmm... cuai tul... Xpe, nasibla aku memandang sume 2...

Hah, lagi satu, awal2 cite, Kainan x reti Bahasa Inggeris... so, sbb dia alien dr planet len, dia upload Bahasa Inggeris ke dlm otak dia. Fine, itu boleh diterima akal. Then, kat tgh2 cite, bila Freya tanya napa si mamat Kainan smpai ke bumi, kita dpt tgk flashback. Teka pe jadi, kat dlm flashback 2, mamat Kainan cakap english ngn bini ngn anak dia kat planet asal dia. Fuh, lancar lak 2. Habis 2, dah dtg bumi, xkan nk upload bahasa lak. Dah kat planet dia pon dia leh cakap bahasa asing. Nikan kat bumi yg memang x asaing g English 2..hmmm

Keseluruhannya, Outlander best. Kalau dah terlalu asyik nak cite ttg makhluk jer, direktor mana x lupe untuk kemaskan sume yg kecik2 kan... Lakonan Jim Caviezel, ok jer. Aku pon x reti nk komen. Janji karakter dia ok dah.