Wednesday, December 30, 2009

Khru nak ajar Bhasa Thai lagi...

Ok murid2.. hari ni cikgu kembali... cikgu nak mengajar kembali Bhasa Thai.. sesiapa yang tertinggal.. jom, (click sini) untuk lesson pertama dan (click sini) untuk lesson kedua... baiklah.. hari ni, cikgu nak ajar tentang nama2 pekerjaan dalam bahasa thai..

jom jenguk... sebut bersama cikgu ya....

moo (doktor)
moo fan (doktor gigi)
khru (cikgu)
phayaban (jururawat)

okeyh.. tu antara beberapa pekerjaan biasa yang korang tau... mana tau.. kalau2 sakit ke waktu g Thailand tu.. leyh la korang cakap thai kat hospital diorang kan.. ahaha.. ok..

papepon, malas r cikgu nk upload gambar after diterjah oleh kawan cikgu yg bernama Abu.. oleh itu, baca je..

tamruat (polis)
thahan (askar)
thanay khwam (peguam)
witsawakon (jurutera)
nak roong (penyanyi)
nak dontri (pemuzik)
nak suksa (pelajar universiti)

2 comments:

Alyssa Villamor said...

salam..
awak study kat thailand kew?
course pe tu?

CikGu_MaN said...

xla..
sy ambik bahasa moden kat u