Tuesday, November 3, 2009

Kaitan Dr Asri dan Tikar Sembahyang

Baru sbntar tadi, aku baru pas call mak aku.. saja aku ingin tanya ape kes sbnrnyer yang jadi ngn Dr Asri.. bekas Mufti Negeri Perlis ni.. negeri aku yer.. my beloved hommy.. my beloved perlis.. remember.. i'm a perlisian but not a persian k..

saja aku tanya ttg hal ni.. katanya xde papepon... xnk la sembang dan panaskan hal ni dlm blog.. cume, berita baru smlm.. dia dah dibebaskan ngn bon jaminan sbb mahkamah xde bukti yg dia menjalankan ceramah tanpa permit..

malangnye.. beliau kena menunggu slama 3 jam coz masalah ketidakhadiran someone yg amat penting untuk melengkapkan sesi perbicaraan..

papepon, waktu jadi mufti dulu, memang Dr, Asri ni memang aku salute dan tabik r.. aku ingt g .. dulu, waktu aku keje sambilan kat pasaraya The Store.. ari jumaat je aku akan g ke Masjid Alwi Kangar, coz Dr Asri ni yg akan beri khutbah ari 2.. sekali dia beri khutbah.. korang jangan harap masjid 2 lengang... sampai penuh masjid dibuatnyer.. aku pon, kadang2 x smpt nk ambik tempat kalau punch card keluar rehat lewat... suke tgk cara bercakap dan berkhutbah tanpa teks dan keyakinan beliau dalm menyebarkan dakwah...

keberanian dia ni, yg wat sume orang berkata.. memang betul.. tapi, nape semua kebenaran ni susah nk nampak.. bahtera perubahan yg dia kendali kat Astro 2.. memang satu program yg memang pedas dan hangat... aku x nafikan kadangkala kita sndri x dapat terima kebenaran.. orang akan cop orang yg memberitahu 2 saja memberi alasan untuk membuatkan kita x melakukan apa perkara yg kita suka....

"matlamat halalkan cara".. kalau ada yg tgk ni.. sah teringat hal kontroversi aku dalam mengungkap hal2 yg terjadi pada Pesta Konvo UPSI.. (kontroversilah sangat.. hahaha)hehe.. aku saja ngin bercakap ttg ni sbb aku rasa, memang byk orang melakukan ini.. aku pon kadangkala menghalalkan cara jugak..

hehehe...

tadi, waktu aku call mak aku.. aku mendengar dari jauh suara adik aku menjerit something.. dan.. mak aku tolong jelaskan yang...

"TIKAR SEMBAHYANG/SEJADAH BERDIRI PULAK DI MESJID PADANG BESAR"

adeyh.. tempat mampir ngn aku punye area 2... sape x tahu ape itu Padang Besar, meh aku ketuk kepala..hmm.. aku cakap kat mak aku...

sblm ni pon aku de wat pos ttg tikar sembahyang

(rujuk ni)
"ala, bebudak je 2.. diorang malas nk sembahyang.. g dirikan tikar 2.. last2 diorang.. masuk skali ngn imam2 tak dpt nk solat dlm surau/mesjid 2"

pas2..

mak aku ckp.. "kadangkala, betul jugak.. tapi, akhir zaman ni sume leyh jadi"

aku balas..

"biasela, bebudak skarang.. pandai sgt.. cmne cikgu nk mengajar nih.. x katakan semuanya tipu.. tp, kena bezakan yg mana betul atau salah.."


hehe.. sronok kaco2 mak aku.. beloved mummy.. hehe.. pas2.. ok.. sebenarnya, dialog itu bukan betol ya.. aku bertutur loghat perlis yer.. bukan diorang2 cm2.. saja di alihbahasa buat semua peminat blog ini.. yeyeah..

perlu ditekankan di sini.. bukan aku tidak mempercayai berkenaan tikar sembahyang berdiri ni.. tapi, bila ada ketaksuban dalam petanda tuhan ini.. itu boleh bawak kepada syirik.. oleh itu, ingt yang kalau kita sndri pon x solat.. malu r kita kalau tikar 2 tolong solatkan untuk kita... 2 pon kalau ada orang tolong dirikan tikar 2 untuk mimik orang bersolat...

namun, aku tahu.. dari byk2 2 mungkin ada yang betul.. mungkin kita sbg sorang melayu ni suke sgt kisah mistik2.. ingt.. SEMBAHYANGLAH KAMU SBLM KAMU DISEMBAHYANGKAN.. aku mengingatkan diri aku.. yg kadangkala tertinggal jugak solat 5 waktu ni.. huuhuhu...

P/S: XDE KAITAN PON.. JANGAN TANYA LAGI...

No comments: