Tuesday, November 10, 2009

Genie


Kepada semua TESL student.. tentu anda pernah pelajar SLA.. ataupun anything regarding teori2 learning and acquisition.. anda kenal STEPHEN KRASHEN, ROD ELLIS... dan NOAM CHOMSKY?.. of coz la kenal kan.. sape yg ambik bahasa.. x kenal ni jom g terjun sungai mandi manda sekarang jom..

Dalam belajar2 ttg proses acquire language ni... banyak contoh2 yg akan kita dengar.. mungkin korang pernah diceritakan leyh lecturer korang ttg sorang budak bernama GENIE .. sebuah kisah yang membuktikan tentang critical period hypothesis yg mana menyatakan bahawa bebudak bawah 12 boleh menyerap knowledge bahasa dengan mudah.. hmm. xnk explain ttg 2.. namun, apekah yg aku nk cite ni?? meh kita tgk video ni... jangan sedih2 yer... inilah realiti...



inilah genie(gambar di atas), seorang gadis yang menjadi satu topic hangat sekitar 70an.. apa yg spesel sgt budak comel ni.. ini kisahnya buat sesiapa yg tidak pernah mengetahui...

Genie adalah seorang gadis yang telah dikurung di dalam biliknya selama 12 tahun. Menurut Wikipedia, mak Genie ni ada rabun katarak, leyh nampak sikit2.. bapak si Genie ni pulak separuh gila sbb maknye dulu ni mati eksiden... jadi, sudah jelas di situ ketidakseimbangan keluarga nih yer..

Makanya.. bila umur Genie ni lebih kurang 14 hingga 20 tahun, zaman dia nk mula acquire speech, doktor gtau bapak dia nih yg Genie akan mentally develop dalam jangka masa yg lambat.. so, si bapak ni... sbb berfikir ttg anaknya yg mungkin akan jadi cacat dan abnormal bila dewasa.. mengurung Genie di dalam bilik dan tidak dibenarkan keluar pon selama 12 tahun...

Tragiknya, sepanjang 12 tahun Genie dikurung dalam bilik.. pada siangnya dia akan diikat di atas kerusi.. dan sebelah malamnya, dia akn diikat di atas katil.. so, ini macam ritual supaya Genie ni akan jadi normal.. according 2 kepercayaan bapak dia.. Genie juga dilarang bercakap.. bapak dia akan dog barking her kalau dia bercakap.. sungguh tragis...

Genie dijumpai slpas mak Genie berpisah ngn bapak Genie dan membawa Genie sekali. Genie tidak dapat bercakap seperti normal.. dan tidak juga dapat berjalan dan melakukan seperti manusia normal... bayangkan 13 tahun dilarang melakukan apa saja..



ni adalah muvinyer.. MOCKINGBIRD DON'T SING.. filem yg akhirnya membawa Genie ke layar perak...

sebuah kisah eksploitasi.. sbb Genie ini adlah subjek kajian yg digunakan dalam mengkaji proses pemerolehan bahasa.. bagaimana pakar2 mengeksploitasi kelemahan Genie dan menggunakan dia sbg bahan kajian..

papepon, kisah Genie hanya satu contoh untuk membuktikan bahawa proses pemerolehan (acquire) bahasa bukan mudah jika kita mencapai tahap dewasa...

1 comment:

:: ANAH :: said...

good luck:P
ktaorg pn ade blaja pasal
Genie,Isabelle ngan Victor
mase Psikolinguistik dulu..
kesian kan pd dorg:(