Saturday, October 24, 2009

Perihal Mamak, Pengakap, Nasi Goreng Ayam, Fifie dan Blog



Pada lebih kurang kul 4 aku telah tido.. aku telah bermimmpi.. orang kata, mimpi 2 mainan tido..dan orang kata, mimpi tu akan dilupakan. Oleh tu, lepas aku bangun, terus aku SIGN IN BLOG dan nk catat apa yg berlaku dalam mimpi tu. Ok..

Pada suatu hari,(entah hari apa) aku tgh g nk makan nasi kat kedai mamak. Sesorang nih(aku kan suka makan sesorang). Muka mamak yg dtg ambik order tu tak tumpah cam mamak BAYAN kat KAMPUS. Tapi, setting kedai mamak ni, bukan macam setting kedai MAMAK BAYAN K. Ada tiang, dan sedikit tertutup. Pastu ada tangga di tepi, macam tertutp. Mungkin bawah tanah sikit kot.Mamak tu tanya nk makan apa.. aku cakap nasi goreng ayam.
Pastu, dtg fifie (eh, cmne leyh enter frame nih).. dia dengan sorang member scout yng aku x kenal. Bukan pe, dia ngn fie sembang ttg scout, tapi dalam kelas kelana xde la plak aku jumpe mamat nih. Tapi, mamat ni ada tnya ttg sorang yg aku kenal. Tak ingt dah sape nama. Dia akan dtg join makan skali jugak. Belakang aku, de jam dinding bulat. (tak ingat waktunyer)
Lepas ambik order, aku pon dah tak hingat aku berbual bual apa, tapi, fifie ngn mamat ni cam kamcing giler la sembang2.. then, makanan diorang sampai..makanan aku x sampai2 lagi . Diorang pon makan, sampai lebih kurang satu jam setengah, diorang nk habis makan dah, makanan aku lom sampai g.
Aku pon pe g. Bengang. Aku bangun dan g ke kaunter.. waktu ni, aku x jumpe la plak orang yg muke cam MAMAK BAYAN 2. Tapi, ada sorang lelaki badan besar di kaunter. Melayu. Aku tengok kat depan ramai orang. Tapi, dapur tak berasap, Dia sorang je yg keje ari tu. Mana g mamak 2, aku pon x tau. Aku tgk orang len tunggu rilek jer.. aku pon p tanya,MANA NASI GORENG AYAM?!" dgn nada marah. Mau tak marah, kat sejam aku menunggunyer.
Lelaki tu terus g ke depan, keluar dari kaunter ke meja yg ada tudung saji besar. .. dan buka tudung saji. Dalam tudung saji 2, ada macam2 makanan yg dah diorder, aku pon heran nape xde orang yg hantar makanan2. Dia kata"JAP G SAYA HANTAR". Aku sabaaar.. Aku pon, terus duduk. Fifie dan member dia lom abis makan g (lama giler.. huhu).. tunggu g setengah jam (fie dan rakannyer lom habis makan)... makanan aku x sampai2, aku bengang dan g ke depan semula...buka tudung saji dan mencari nasi ayam aku. X berjumpe2..
"MANA NASI GORENG AYAM?", aku tanya.. lelaki tu tunjuk.. "ADA DALAM 2" biadap punye pekerja.
Tau apa itu nasi ayam.. nasi putih yg hanya ditengahnya ada ayam yang digoreng dan dikambus dengan nasi. x goreng pon nasi 2...xde pape, cincai giler.. kuah sup ke.. xtra2 xde..Bila aku sengetkan pinggan, maaaak ai, banyak giler minyak.
Aku x suke marah2, aku ambik je nasi ayam 2 dan blah. Sempat gak aku g tuangkan minyak lebeyh tu kat tebi satu tiang besar. Waktu ni dalam diri aku, hangin mula mengutuk2 dan mengkeji mamat tu. Nasib aku malang...
Waktu ni, fifie dan member dia dah nk blah. Sedang aku nk g tempat aku duduk 2, aku sedar yg diorang dah tukar tempat. (huh?) tadi diorang duduk kat tepi dinding depan sikit, sekarang dah ke belakang sikit.
Aku tunjuk la nasi ayam 2 kat diorang, then diorang pon blah. Mamat tu senyum senyum dan blah. X cakap pape pon. Cuma fifie tanya aku"NAPE?".. aku cakap"TUNGGU AKU MASUKKAN DLAM BLOG!!".. fifie pon sengih2 dan blah. Aku makan dengan geram..
pas2, aku pon.. terbangun dari tido..

.. persoalan... BLOG, FIFIE, PENGAKAP, MAMAK, NASI AYAM... kesimpulannya?? ini bukanaku reka.. ini memang benar mimpi aku.. k...
P?S: TETIBE JER TERNAWAITU NK ENTRYKAN MIMPI NI

11 comments:

sonata anak kancil said...

Ni sah2 lah tak dapat makan nasi ayam masa lunch....baik gi makan untuk malam ni...

fifie said...

weii man macam mane ak leh termasok dlm mimpi ko ni
ko ye pon rindu sampai masok dlm mimpi hehheheh

CikGu_MaN said...

sonata anak kancil: huih.. smpat tadi makan nasi ayam .. beso punye part.. mungkin rindu nasi ayam kot.. ahaha

fifie: entahla.. hehehe

LiNda said...

Salam man...

First time masuk .
besh arr baca n3 awak.
n3 yg lepas-lepas pun besh .
yang lagi dahulu dan terlepas pun besh .

Tq kerana menceriakan waktu malam saya .

ninim said...

sah..ngko memang hantu blog

CikGu_MaN said...

LiNDa: mekacih kak.. masuk2 la slalu.. insyalah penulisan sy akan bertambbah baik.. ok..

ninim: ahaha.. ko tau xpe.. ahaha

falcon said...

waaaaaaaa beratnyer blog kamu nih..ssh no nk bkk.. huhuhu

CikGu_MaN said...

masalah internet sama 2.. dah try lesskan widget dah.. huhu

ryan kiryu said...

mana hang taw aku nk wat cita pasal mamak??? hahaha

Rich said...

komen sang keldai:
Man, engko hantu blog...blogspot menghantui mu kerna nak muntah melihat kehadiran mu (apekah?) haha! takder la...engkau tu umpama blogspot ini...nasi ayam itu umpama entry engkau dan si pekedai mamak umpama dirimu...blogspot akan sentiasa menanti entry2 kamu & akan tertanya2 serta setia menanti...kalau ada masalah, pembaca2 engko la yang akan mengkondemkan engkau lam BLOG engko sendirik jugak! mengerti?

Fifie masuk interframe sbb muka dia muka mamak (larrriiii!!!)

CikGu_MaN said...

ryan kiryu: aku kan blogger ter'masyuk'.. aku tau leer...

rich: pandai ko menganalisis mimpi.. ahaha.. tq...