Sunday, October 18, 2009

Pergi Tak Dijemput, Pulang Tak Dihalau (Bab 5)

Selepas habis mengembara..

dari Shah Alam singgah di Cheras,
dari Cheras singgah ke Putrajaya,
dah sudah habiskan beras,
jom kita p smbahyang pula...

destinasi seterusnye akan menjadi destinasi ketiga terakhir pengembaraan aku sepanjang hari sabtu mengelilingi Selangor, Putrajaya dan Kuala Lumpur.. fuh, macam pengacara rancangan percutian lak..sempat Maghribkan diri di masjid 'besi' atauupun rasminya dikenali sbg Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin (thanks 2 marina 4 info).. sebelum masuk.. layan pos member aku yg sorang ni bersama rakan-rakannya..masjid ni sangat luas.. aku tak tau la.. kalau malas nk g solat jugak, baik terjun tasik dan tak payah naik naik dah la.. interior dalaman mesjid yang cukup indah dan memang mengkagumkan yer.. berangan-angan jugak nk bawak murid-murid yang 'baloq liat' nk sembahyang nanti ke mesjid ni.. moga ada hidayah sikit.. insyalah.. ceh.. macam dah ada murid-murid.. alala.. ish.. tapi, kalau aku dok kat utan belantara sabah sarawak.. cmne nk bawak budak2 aku dtg sini? hmmm

ni namanya Amy Natisya.. sbnarnye.. dia ni sbnarnyer ada bau bau bacang la sikit ngn aku.. tapi, aku start rapat ngn dia ni sbg kawan la... aku ingt g.. oo. mentang2 aku x tau yg hubungan family ni... boleh jer wat dono.. then, sampai satu ari... bila orang tanya.. baru la ter'reveal' benda ni.. papepon.. okla.. masing2 dah ada haluan masing2... ok2.. amy.. ko jgn nangis syahdu x berlagu rindu.. hehehe
ni pose geng2 Universiti malaya... yang tengah tu jer aku kenal.. yg pakai spek tu.. single n pandai nari lagi tu.. fuh.. ingat dulu kat kampung tak tau lak ttg bakat ni.. by da way, keep up amy.. yeah.. nanti ko nk wat show g ajak aku.. liputan terluas hanya di sini. aahahahaha.. ok.. jom masuk dalam mesjid... kita tengok interior masjid sultan mizan zainal abidin yg jugak orang panggil masjid besi ni..

a... ini bahagian wudhuk lelaki.. ada macam markas PBB tak.. huh? apekah.. ok2.. papepon memang stylo dan terlalu luas. ape yg best ttg tmpat wudhuk ni ialah pili airnya... memang terlalu besar.. kalau ko mandi.. x payah lama2.. cukup besar.. gerenti macam kena simbah ngn baldi sekali. papepon, air cukup banyk.. aku pon bila tgk pili air besar tu, jadi jakun gak la.. soalan pertama, bagaimana nk bagi air keluar dari pili ni.. ahahahah??? ades.. tapi, wahyu datang.. terbukak juga la pili tu dan berjaya ambik air sembayang ngn jayanya...
ni interior kubah masjid ni.. cantik dan sungguh besar.. ni baru gambar.. korang g rasa sndri.. cmne bestnyer brade dlm msjid ni. aku, first skali bila nampak kubah ni trus angkat kamera.. ambik.. tapi mungkin tuhan berbisik, 'man, ko solat dulu.. nak ambik gambar kemudian"... makanya gambar awal tu tak jelas.. pas solat tu baru dpt gmbar yg clear sbegini....
kat tepi kiri dan kanan bahagian solat mesjid ada kolam. kolam ini mimik kepada tasik kat bawah. maknanya korang akan nampak masjid ni seolah berada di atas tasik di sebelahnyer.. fuh, cantik siot.. nampak bridge lagi..huh..
ini interior tempat solat dalam.. semua ni ada unsur logam. pttla mesjid ni orang pgl masjid besi.. interior yang besar siot.. (sambil nganga.. aaaaaaa)
ni bahagian depan dewan solat.. ada ayat suci al quran dan memandangan yg indah.. jam digital tu tv plasma yer.. bukan jam digital kat mesjid tanjung malim tu yer....

dan ni.. bukan imam mesjid tu yer... ni aku... bukti kata aku pergi.. ahahahaha.. ok2.fine.. jangan megah (amy cakap).. tapi self konfident kena lebeyh.. ok2..... kena konfident.. yeah.. go man go... apekah.. (sambil garu kepala).. sedang aku mengamati keindahan mesjid ni.. tetibe.. sorang gadis ni pangil2 aku.. ingtkan dia nk kenalkan aku kepad kawannya... mana la tau.. kalau2 kalau singgle.. ahaha.. ok.. xde maknenyer.. ok..rupenyer, diorang nk wat sesi photoshoot. ok. layan pose amy dan roomatenyer aied (tergeliat nk menyebutnyer).. di pinggir mesjid berlatar belakangkan bridge.. papepon..

amacam.. cantik tak? sape cantik? modelnyer atau orang yg ambiknyer.. sape2 pon sama jer.. k. korang pon cantik.. aku pon tau ambik gambar cantik (konfiden lagi.. ahahaha) papepon, fulamak ko amy.. cantik dan makin kurus ekh.. bagus.. keep on menari.. go go go.. ale ale ale.. adedeedde.. ok2.. aied lak.. cun gak ko ni.. macam member amy sorang dulu.. amira ali.. lantak la even borhan n amy kata muka ko x sama ngn dia.. ok. cukup2.. risau aku kot2 pakwe dia dtg bawak UFO serang tanjung malim.. dot dot dot... x pon jap g kapal maritim meh mendarat kat sungai kolej aku ni.. pip pip pip...ataupun, trup tentera darat masuk kot ladang sawit blakang kolej.. eeei.. jangan.. ok2.. sudah..

hah.. ni pic paling laris dalam facebook.. ece.. konfiden jer jawab ekh.. xper. cantik sbb sudut 2.. sama 90 darjah dan bridge tu dapat dicapture dengan jayanya.. malangnyer.. pic ni kurang cahaya.. 2 masalah pic ni..tapi xpe.. korang tetap cantik.. lalala.. tapi, gadi UPSI pon cantik2 gak.. lalala...then.. pas keluar.. ape lagi snap shoot tepi tasik lak.. malangnye waktu malam.. jadi ini jer yg berjaya aku dapatkan...
k.. apa kaitan aku ngn mamat ni.. dia ni.. adlah kawan lama aku dr form 6.. tapi, si ken pulak, apa kaitannya?? rupenye point aku bawak ken bukan sekadar saja2.. sbb tetibe je ada something keluar dari perut bumi seolah ultraman membenam raksasa.. ha?
haa... ni .. rupenye si borhan ni geng sekolah lama si ken.. kelas sebelah menyebelah.. kira jejak kasih la jugak ni.. ok2..

ok.. awal2 pos ni aku cakap aku kenal nama sorang je.. sekarang dah bertambah ranger pink aku.. ahaha.. sorang amy n sorang g aeid.. ok.. ok. soalan di sini.. jika anda pandai tanda apakah yang tidak kelihatan di atas sana?

aku, Amy n dua orang rakan2 lain.. sowi x ingt nama.. hehe
ok.. ni la reunion pertama kami.. dari SMK Tengku Suleiman, Beseri, Perlis.. borhan, amy and aku.. lama x kuar skali2.. planing awalnyer.. member nurse aku akan turun dari nilai, n9.. tapi sbb exam dia x dpt join.. dalam plan jugak.. member aku dari kolej mara kuala lumpur akan jugak turun, tapi.. alasan malu-malu sipu kucing Benggali menyebabkan dia xnk turun... so, reunion ni aku bertiga jela..


pas tu, semua berangkat pulang.. thank you guyz... best sgt experience ni.. ok.. then... ada agenda lagi selepas ni.... nak tau apa agendanya.. nantikan bab seterusnya.. ok.. berjumpa lagi...

P/S: BAB 1 -5 dalam satu hari.. aargh penat..

1 comment:

Cleopatra Kisau said...

man...ko dari mana nak kemana nie..sampai jumpa gadis2 cantik lagi...waa..mesti ada sorang yg lekat kat ko kan..hehehe