Monday, September 28, 2009

TRAGEDI 27 Sept


Keretapi sampai agak lewat dari stesen ketapi Pdg Besar.. agak lambat jugak.. sehinggakan lutut aku mengatakan 'tidak terdaya ku menahan.. oh ..'.. betapa kegelisahan untuk balik itu sunggguh menyiksakan... Tragedi malam 27hb amat menjadi satu perkara yang tidak dapat dilupakan.. okeyh.. jangan lupa.. lupa lupa lupa.. jangan..Sekitar kul 8 lebeyh.. ketapi sampai butterworth.. aku pon, yg tgh kelaparan ni, g surau dulu. Surau dalam ketapi ni ni kat R3. Aku duk kat R4. Dalam perjalanan nk ke surau, aku berselisih ngn one of my adik beradik jugak la.. kurang pasti cmne taliannya, namun aku tau.. dia ada connection ngn aku.. sblm ni aku dah ketemu samanya di train station.

Ahaha.. awal2 kat train stesen.. disebabkan dia ni first timer punyer train passenger, aku pon jadila superheromu (alalala.. lagu Dr Fazley). namun, last2 aku bagi salah ilmu.. cian dia.. xpe. Dia sttnyer bertukar seat kat butterworth ke second class. Disebabkan aku katakan second class berada di ekor ketapi, aku berselisih ngn dia. Pas aku g surau, terpaksa aku batalkan niat nk solat coz ramai giler hawa hawa kat situ. Maka, aku pon g kantin... makan.. kat kantin, aku jumpe dia... aku tanya dia.. nape x g duk kat seat?? jawabnyer dia x jumpe coach Q1. Aik, hariran jugak.. di sini aku sedar, aku dah bagi ilmu salah ni.. pas aku makan, trus aku brlari cari coach Q1. Malangnya, Q1 nun jauh di sebelah satu g.. cian sungguh.. dia dah habis berjalan sampai ekor train.. xperla.. makanya aku tolong.. penat siot... then, after that, g solat..

pas2, aku pon nk pulang ke coach aku. Time memang boring, so, aku wat la train walking. Dari kepala sampai ekor, aku jalan. Dalam perjalanan, ketemu pulak sama Aini. Makanya, berlakulah sembang2 menyembang kat coach R2 wat sementara waktu. Pas2, aku duk kat seat. Teringt plak nk g lepak ngn si Aini nih.. leyh cite perihal ray2 nih... sebelah aini 2, sorang pompuan.. depan dia kosong. entah cmne, seat 2 leyh kosong sampai aku tiba di tanjung malim.. sungguh koinsident tul. Makanya aku pon g lepak.. memule sembang biasa2 jer. Pas2, bila seat 2 dah panas, best la plak.. aku g ambik beg jap.. dan stay trus kat c2.. makanya, nk dijadikan cite... yang duduk sebelah aini 2, seorang plajar UPM... namanya kak Ana.. semester 5 Bimbimbgn n Kaunseling.. yang duduk di sebelah Kak Ana 2 plak.. abang Bad.. entah cmne.. ditakdirkan.. berlakula sesi forum yang mengupas pelbagai isu kemasyarakatan di dalam keretapi.

Forum berlangsung sekitar jam 10.30 dan berakhir jam 3.00 pagi bila abf Bad nk sahur. Sembang2 sampai aku pon dah mengalami proses kaunseling dan motivasi.. yerlo.. xpe.. semangat jugak.. tq 2 abg bad n kak ana... tapi, memang ape yg sy gtau kak and abg 2.. memang sikit haywire.. cukup sukar diceritakan kerana betul... ia memang berkenaan self esteem.. xnk panjang... setau aku... antara point2 perbincangan byk menjurus kepada hal BNK la.. aku ni seolah2 gajah gaduh2, semut mati di tengah2... tapi xpe.. atleast aku ada gak bende yang nk disembangkan. sehinggakan jam dah masuk 3.30.. dan aku still x tido mendengar celoteh abg bad yang kadangkala disampuk leyh kak ana dan aini jugak... aku ni.. nak menyampuk cmne kan. main atas angin jer la.. bila sampai bab yang aku leyh ulas, aku pon masuk.. huhu...

ok2.. pape pon, aku terfikir rantaian kisah malam 27 ni mcm dijadikan sebegini.. aku mempersoalkan kemana perginya penumpang seat dpn aini.. pelik sbb semua seat penuh kecuali seat dpn aini jer.. yang akhirnya menjadikan meja tengah sebagai medan perbincangan. fuh.. respect tul si abg bad ni.. (ada puji yang oversode di sini.. lalala)... 4 jam bercakap.. penuh ngn ayat2 power.. cukup sekadar aku gtau yang pertemuan aku dan aini dengan student UPM ni, kak ana dan abg bad memang memberikan satu perkara baru dalam istilah 'tido dalam ketapi'. bila aku pon terohani dek perbincangan, masuk sampai kepada motivasi.. memang sesi sembang kosong ni jadik satu forum yang amat ilmiah.

ni orang yg aku cakap. abg bad..sori sbb light terlalu over exposed.. semua cm2.. sbbnye enviromnt ketap yang sungguh tidak sesuai... bkan gambar ni jer.. sume gambar cm2.


aku bkn tido k.. sebenarnyer menghayati...

hah.. kan aku dah jaga 2... tekun lagi.. tgk renungan mata aku 2. aahahaha...

ni sesi tunjuk kad matrik.. yang tengah 2 .. pakai spec putih 2 kak ana.. teringat lak... memandai jer aku g gabungkan choice theory ngn chaos theory. mau x malunyer... mende yang aku x reti.. g cakap.. ngn orang yg tau lak.. ahaha.. xpe.. akhirnya aku dpt jugak ape bende choice theory ni.. ape yang aku tau, choice theory ni mengatakan bahawa kita sndri yang menentukan pemilihan yang terbaik utk kita. okla.. x nk lebeyh2...


ni aini yang tekun mendengar.. dikelilingi 3 orang orang kaunseling ni.. aku pon dah dikaunselingkan.. hanya aini yang mengetahui.. ades.. tapi, at least.. dari pandangan diorang aku dpt la jugak buat anjakan paradigma.. insyaalh... cukup lama.. tapi aku terfikir jugak ttg ayat2 ni..

"bila orang kenal kita, setiap perkataan 2 dah jadi duit.. sampai apa yang dia cakap... even kosong, tetap orang akan caye"

"manusia itu unik"

dan ada g yang aku ingt2 lupa. tapi, memikirkan ttg kejadian manusia dari konteks diorang sungguh best.. namun, aku tetap seorang cikgu bahasa.. bukan aku dianugerahkan untuk memotivasikan orang.. aku cukup tertarik ngn satu cite ni.. cite ttg bagaimana minda mampu membuatkan seseorang menjadi apa yang dia nak.. sehinggakan maut sndri boleh datang tanpa perlu darah.. hanya otak .. aku terfikir.. memang benar jugak. sbb dlam perubatan pon, pesakit akan disahkan mati apabila otak sudah berhenti berfungsi...

kisah ni cukup psiko.. namun aku tertarik.. cite ttg beberapa orang rakan.. yang berpakat untuk mengenakan seorang rakan.. mungkin ini fiksyen.. namun, jangan try ini k.. seorang kawan ni dipsikokan oleh rerakannya.. dicemuh dan dikata caci.. sampai satu masa.. rakan2nya ni culik dia dan ikat dia.. dan matanya ditutup... pas2, nk lagi baik punye wakenabeb.. rakannya wat2 pura2 mau bunuh rakannya yang lain.. sedangkan rakannya yang ditutup mata hanya mampu mendengar situasi palsu itu... dalam kepala hotak mangsa, situasi ini akan menjadi benar sbb otak memikirkan perkara itu benar. lagipun, dia x tau itu tidak benar. hanya berfikir di otak.. janganlah aku mati.. pas 2, kwannya pura2 dibunuh... pas2.. giliran mangsa.. mangsa ni. x dapat tgk. makanya, bila masa kawan dia cakap nk kelar tangan dia (scene best ni.. aku suke.. ).. kawan dia cume letak ais dan titisan ais 2 menitis di dalam baldi.. mau x takut.. mangsa mungkin x pernah alami hal ni.. namun, bila minda mengatakan tangan dia sudah dikelar.. ais itu adalah darah baginya.. jika ini berterusan..mampuih la si mangsa 2. sbb minda dia berfikir ttg darah yang akan kering... padahal 2 hanya ais jer.. (lebih kurang jer penceritaannyer k....aini)

cukup tertarik jugak ngn kesimpulan di sini.. bahawa minda itu memainkan peranan yang penting... jika kita kata boleh, ya.. insyalah kita akan boleh.. seperti kes mangsa tadi la.. huhu... ok.. dah2.. kang ada lak kena ngn geng kos BNK ni.. aku yg x reti hape2 g cakap ttg field diorang..
kesimpulannyer.. ape yg jadi malam 2.. memang bukan sesuatu yang disangka. maka, disebabkan keakraban.. kami pon bertukar email dan no phone.. mana tau ... kot leh jumpe g... smpai di stesen.. aku pon, balik naik prebet sapu yang aku tolong sapukan utk aini sbb aini tidak sempat menyapu prebet yang sepatutnya menyapu kami. Dapat lak tau, sorang kawan dia.. ain.. yang aku kenal melalui blog srikandi puteri... terlepas train.. namun, sbnarnyer.. dia bukan terlepas train... tapi naik tren lain yang akan arrived beberapa jam selepas train kami...

balik.. on laptop.. n tido.. x daya aku nk update...

1 comment:

anais said...

hahaha...
bagus..yg baik jgnkan amalan, yg xbaik jdkan sempadan. (entah btul ke x).. (",)
yg baik tu dtg dri Allah..
yg xbaik dri kekurngan diri...
slamat bergelumang dgn study semula!!!
slamat ari rya..