Akan Datang!

Wednesday, September 30, 2009

Kejadian PETANG 30 September

Petang yang amat dingin.. hari ni, xde la terik sangat.. hari ni, aku g balik BHL sbb sound system aku yang aku telah beli semalam dengan harga RM60 telah wat hal. Mungkin Allah itu cuba memberi aku satu petunjuk yang Dia lebih tau kenapa aku perlu pergi balik ke BHL. Alhamdulillah, rezeki aku hari ni.. dengan tambahan harga sebanyk RM30.. aku mendapatkan speaker baru yang berharga RM110 hanya dengan RM90. Sungguh bertuah.. namun .. aku pulang dan berhepi2 ngn speaker aku 2.. layan filem Wanted yang digilai oleh Ken sbb remake kepada filem Pokiri (filem tamil dan telugu). Aku pon suke cite 2.. namun aku benci sgt ngn ending yang betul2 x terending di situ. Okeyh..

Hari ni.. disebabkan keletihan. aku tido jap.. kul 2.30 ptg aku tido.. sambil dihhiasi lagu2 hindi dari lappy kesayangan.. memang sungguh syahdu masanya.. mungkin letih aku belum habis.. biaserla.. sudah dua hari aku x makan nasi pada waktu tengahari. Mungkin sbb sisa sarapan belum habis dalam perut ni. Tapi aku ganti nasi ngn beberapa biji kurma yang x habis aku makan dalam bulan pose ri2.. fuh, makan kurma cam keropok. skali 10 biji mau x lapar sampai malam.

Mungkin kuasa tuhan nk tunjukkan bahawa umatnya bukan boleh wat rilek jer pada segenap waktu. Semua akan merasai kesusahan dan kepayahan. Apa yang berlaku pada sekitar jam 6.10 petang tanggal 30 September menyebabkan aku merasakan bahawa aku.. juga kamu2 yang umat Islam, bukanlh boleh duduk saja memandang langit, mengharap tuhan turunkan rahmat saja tanpa dugaan. Alkisah hari ini yang berlaku juga menyebabkan aku merasa tingkat 9 ini.. bukanlah tingkat paling slamat jika worse case scenario berlaku. Cukup aku terfikir, apa akan jadi jika gegaran itu berskala lebih tinggi. Aku rasa, sudah hilang aku di dunia.Ptg tadi jugak.. aku call mak aku cakap aku bli speaker baru.. hehehe.. namun, atas kegembiraan ni jugak.. aku dapat tau nenek sblah mak aku masuk hospital sbb kurang gula. Dugaan lagi.. jangan pemergian yang lalu berlaku kembali, ya Allah..

Sekitar jam 5 lebeyh.. aku melahap kurma.. sambil tengok cite Year One.. beberapa minit, aku pause dan terus g kuar utk tgk air jerangan kat dlm water heater.. ada yang udah dijerang.. makanya, pe g... ambik dan masak la instant mee goreng aku... malangnyer, aku x tau lak air jerangan 2 milik kaza n mus.. ahaha.. sowi yeeer... makan magie.. dan g solat... sungguh lewat tul.. dah kul 6 baru aku solat.. sunggguh baloq liat jugak.. niat aku pas solat nk baca heart of Darkness yang masih aku x baca2 g sbb malas nk tgk karya Joseph Conrad ni...

seingat2 aku.. aku solat sekitar jam 6.05 cm2.. rakaat last aku rasa lutut dan punggung aku seolah menari ke kiri dan ke kanan. Aku fikir, adekah aku dah kena Parkinson?? oh tidak.. terlalu awal untuk itu.. sungguh menyeksakan kalau aku kena Parkinson masa aku masih muda.. aku nk kawin .. nk jadi cikgu... nak jadi smua dulu..bla bla bla.. gegaran pada pinggulku.. wat akku mngndaikan yang mungkin aku punye saluran darah tidak berapa ok.. denyutan darah 2 kot yang wat punggung aku ke kiri dan kekanan sperti lagu Marilah Bergoyaaang.. maka, aku bangun dari solat.. lipat sejadah.. dan duduk atas katil... masih bergoyang lagi pinggul aku ni. sungguh seperti mesin ogawa yang mengurut. ok2.. dah hiperbola di situ... aku wat x tau jer.. terus on lagu hindi.. dengan kuatnyerrr.. sbb roomate aku g kuliah.. bilik ini aku kuasai .. lalalala... aku letak kepala atas bantal dan.. aku mula baca Hear of Darkness..

x sampai satu muka surat, si Kaza yang sedang memasak semua air panas sbb aku terambil air panas dia.. mengetuk di pintu.. dia soh aku keluar dan turun.. aku masih bengong bengong kucing g.. ape kes.. adekah dia nk tuang air panas dia atas kepala aku sbb aku terambil air panas dia? apekah ?? namun, diperhalusi percakapannya.. katanya.. masalah pinggul yang aku alami juga dialami olehnya.. pelik.. sungguh pelik. cukup pantas penyakit aku ni berjangkit ekh.. Zack.. yang jugak tengah relak2 biawak dalam bilik jugak mengalami penyakit yang sama...

rupenye.. penyakit itu adalah gegaran .. gegaran?? gempa ?? masyaallah... aku macam tidak percaya.. efek gempa .. tidak pernah aku rasa... aku pon, dengan sepantas kucing dan biawak.. terus turun sbb semua orang dah mula berpusu.. kat bawah.. pelbagai ragam.. ada yang kata kena turun sbb ada orang bergaduh.. ada orang nk terjun tingkat 9 la. bla bla bla bla.. macam2.. namun, di bawah 2 la. aku dapat tau yang ada gegaran gempa di sumatera.. pada waktu itu... aku naik sekitar jam 7 ngn member2 lain. Sempat jugak aku melaporkan hal ni pada mak and ayah aku sebelum aku naik.

Diselidiki, gegaran gempa 7.6 skala ricther telah berlaku di sumatera... waktu yang hampir sama ngn waktu yang aku rasa Parkinson 2. gegaran yang aku rasa sama ngn gegaran tragedi 24 Dis 04.. apakah ini petanda?? jauhkan perkara ini ya Allah. sekecil gegaran yang kau berikan.. menakutkan semua... itulah kuasaMU... ada kata di satu tempat kat Indo.. sudah berlaku tsunami.. harapan tiada gempa susulan.. sesungguhnya kejadian hari ini amat menyedarkan bahawa selamat itu tidak bermakna jika tidak ada yang peduli tentang Mu. Cukup untuk aku memikirkan bahawa ujianMu tidak mengenal siapa..

Sekian...

Monday, September 28, 2009

TRAGEDI 27 Sept


Keretapi sampai agak lewat dari stesen ketapi Pdg Besar.. agak lambat jugak.. sehinggakan lutut aku mengatakan 'tidak terdaya ku menahan.. oh ..'.. betapa kegelisahan untuk balik itu sunggguh menyiksakan... Tragedi malam 27hb amat menjadi satu perkara yang tidak dapat dilupakan.. okeyh.. jangan lupa.. lupa lupa lupa.. jangan..Sekitar kul 8 lebeyh.. ketapi sampai butterworth.. aku pon, yg tgh kelaparan ni, g surau dulu. Surau dalam ketapi ni ni kat R3. Aku duk kat R4. Dalam perjalanan nk ke surau, aku berselisih ngn one of my adik beradik jugak la.. kurang pasti cmne taliannya, namun aku tau.. dia ada connection ngn aku.. sblm ni aku dah ketemu samanya di train station.

Ahaha.. awal2 kat train stesen.. disebabkan dia ni first timer punyer train passenger, aku pon jadila superheromu (alalala.. lagu Dr Fazley). namun, last2 aku bagi salah ilmu.. cian dia.. xpe. Dia sttnyer bertukar seat kat butterworth ke second class. Disebabkan aku katakan second class berada di ekor ketapi, aku berselisih ngn dia. Pas aku g surau, terpaksa aku batalkan niat nk solat coz ramai giler hawa hawa kat situ. Maka, aku pon g kantin... makan.. kat kantin, aku jumpe dia... aku tanya dia.. nape x g duk kat seat?? jawabnyer dia x jumpe coach Q1. Aik, hariran jugak.. di sini aku sedar, aku dah bagi ilmu salah ni.. pas aku makan, trus aku brlari cari coach Q1. Malangnya, Q1 nun jauh di sebelah satu g.. cian sungguh.. dia dah habis berjalan sampai ekor train.. xperla.. makanya aku tolong.. penat siot... then, after that, g solat..

pas2, aku pon nk pulang ke coach aku. Time memang boring, so, aku wat la train walking. Dari kepala sampai ekor, aku jalan. Dalam perjalanan, ketemu pulak sama Aini. Makanya, berlakulah sembang2 menyembang kat coach R2 wat sementara waktu. Pas2, aku duk kat seat. Teringt plak nk g lepak ngn si Aini nih.. leyh cite perihal ray2 nih... sebelah aini 2, sorang pompuan.. depan dia kosong. entah cmne, seat 2 leyh kosong sampai aku tiba di tanjung malim.. sungguh koinsident tul. Makanya aku pon g lepak.. memule sembang biasa2 jer. Pas2, bila seat 2 dah panas, best la plak.. aku g ambik beg jap.. dan stay trus kat c2.. makanya, nk dijadikan cite... yang duduk sebelah aini 2, seorang plajar UPM... namanya kak Ana.. semester 5 Bimbimbgn n Kaunseling.. yang duduk di sebelah Kak Ana 2 plak.. abang Bad.. entah cmne.. ditakdirkan.. berlakula sesi forum yang mengupas pelbagai isu kemasyarakatan di dalam keretapi.

Forum berlangsung sekitar jam 10.30 dan berakhir jam 3.00 pagi bila abf Bad nk sahur. Sembang2 sampai aku pon dah mengalami proses kaunseling dan motivasi.. yerlo.. xpe.. semangat jugak.. tq 2 abg bad n kak ana... tapi, memang ape yg sy gtau kak and abg 2.. memang sikit haywire.. cukup sukar diceritakan kerana betul... ia memang berkenaan self esteem.. xnk panjang... setau aku... antara point2 perbincangan byk menjurus kepada hal BNK la.. aku ni seolah2 gajah gaduh2, semut mati di tengah2... tapi xpe.. atleast aku ada gak bende yang nk disembangkan. sehinggakan jam dah masuk 3.30.. dan aku still x tido mendengar celoteh abg bad yang kadangkala disampuk leyh kak ana dan aini jugak... aku ni.. nak menyampuk cmne kan. main atas angin jer la.. bila sampai bab yang aku leyh ulas, aku pon masuk.. huhu...

ok2.. pape pon, aku terfikir rantaian kisah malam 27 ni mcm dijadikan sebegini.. aku mempersoalkan kemana perginya penumpang seat dpn aini.. pelik sbb semua seat penuh kecuali seat dpn aini jer.. yang akhirnya menjadikan meja tengah sebagai medan perbincangan. fuh.. respect tul si abg bad ni.. (ada puji yang oversode di sini.. lalala)... 4 jam bercakap.. penuh ngn ayat2 power.. cukup sekadar aku gtau yang pertemuan aku dan aini dengan student UPM ni, kak ana dan abg bad memang memberikan satu perkara baru dalam istilah 'tido dalam ketapi'. bila aku pon terohani dek perbincangan, masuk sampai kepada motivasi.. memang sesi sembang kosong ni jadik satu forum yang amat ilmiah.

ni orang yg aku cakap. abg bad..sori sbb light terlalu over exposed.. semua cm2.. sbbnye enviromnt ketap yang sungguh tidak sesuai... bkan gambar ni jer.. sume gambar cm2.


aku bkn tido k.. sebenarnyer menghayati...

hah.. kan aku dah jaga 2... tekun lagi.. tgk renungan mata aku 2. aahahaha...

ni sesi tunjuk kad matrik.. yang tengah 2 .. pakai spec putih 2 kak ana.. teringat lak... memandai jer aku g gabungkan choice theory ngn chaos theory. mau x malunyer... mende yang aku x reti.. g cakap.. ngn orang yg tau lak.. ahaha.. xpe.. akhirnya aku dpt jugak ape bende choice theory ni.. ape yang aku tau, choice theory ni mengatakan bahawa kita sndri yang menentukan pemilihan yang terbaik utk kita. okla.. x nk lebeyh2...


ni aini yang tekun mendengar.. dikelilingi 3 orang orang kaunseling ni.. aku pon dah dikaunselingkan.. hanya aini yang mengetahui.. ades.. tapi, at least.. dari pandangan diorang aku dpt la jugak buat anjakan paradigma.. insyaalh... cukup lama.. tapi aku terfikir jugak ttg ayat2 ni..

"bila orang kenal kita, setiap perkataan 2 dah jadi duit.. sampai apa yang dia cakap... even kosong, tetap orang akan caye"

"manusia itu unik"

dan ada g yang aku ingt2 lupa. tapi, memikirkan ttg kejadian manusia dari konteks diorang sungguh best.. namun, aku tetap seorang cikgu bahasa.. bukan aku dianugerahkan untuk memotivasikan orang.. aku cukup tertarik ngn satu cite ni.. cite ttg bagaimana minda mampu membuatkan seseorang menjadi apa yang dia nak.. sehinggakan maut sndri boleh datang tanpa perlu darah.. hanya otak .. aku terfikir.. memang benar jugak. sbb dlam perubatan pon, pesakit akan disahkan mati apabila otak sudah berhenti berfungsi...

kisah ni cukup psiko.. namun aku tertarik.. cite ttg beberapa orang rakan.. yang berpakat untuk mengenakan seorang rakan.. mungkin ini fiksyen.. namun, jangan try ini k.. seorang kawan ni dipsikokan oleh rerakannya.. dicemuh dan dikata caci.. sampai satu masa.. rakan2nya ni culik dia dan ikat dia.. dan matanya ditutup... pas2, nk lagi baik punye wakenabeb.. rakannya wat2 pura2 mau bunuh rakannya yang lain.. sedangkan rakannya yang ditutup mata hanya mampu mendengar situasi palsu itu... dalam kepala hotak mangsa, situasi ini akan menjadi benar sbb otak memikirkan perkara itu benar. lagipun, dia x tau itu tidak benar. hanya berfikir di otak.. janganlah aku mati.. pas 2, kwannya pura2 dibunuh... pas2.. giliran mangsa.. mangsa ni. x dapat tgk. makanya, bila masa kawan dia cakap nk kelar tangan dia (scene best ni.. aku suke.. ).. kawan dia cume letak ais dan titisan ais 2 menitis di dalam baldi.. mau x takut.. mangsa mungkin x pernah alami hal ni.. namun, bila minda mengatakan tangan dia sudah dikelar.. ais itu adalah darah baginya.. jika ini berterusan..mampuih la si mangsa 2. sbb minda dia berfikir ttg darah yang akan kering... padahal 2 hanya ais jer.. (lebih kurang jer penceritaannyer k....aini)

cukup tertarik jugak ngn kesimpulan di sini.. bahawa minda itu memainkan peranan yang penting... jika kita kata boleh, ya.. insyalah kita akan boleh.. seperti kes mangsa tadi la.. huhu... ok.. dah2.. kang ada lak kena ngn geng kos BNK ni.. aku yg x reti hape2 g cakap ttg field diorang..
kesimpulannyer.. ape yg jadi malam 2.. memang bukan sesuatu yang disangka. maka, disebabkan keakraban.. kami pon bertukar email dan no phone.. mana tau ... kot leh jumpe g... smpai di stesen.. aku pon, balik naik prebet sapu yang aku tolong sapukan utk aini sbb aini tidak sempat menyapu prebet yang sepatutnya menyapu kami. Dapat lak tau, sorang kawan dia.. ain.. yang aku kenal melalui blog srikandi puteri... terlepas train.. namun, sbnarnyer.. dia bukan terlepas train... tapi naik tren lain yang akan arrived beberapa jam selepas train kami...

balik.. on laptop.. n tido.. x daya aku nk update...

Friday, September 25, 2009

ENTRI INI KHAS buat FORM 6 SMKTS 06/07




Hari ni.. sedang aku syok2 menonton tv.. sbb malas nk wat asignmnt, tetibe je ada dua orang gadis cun2 yang datang menjenguk.. si Nadia (skarang jdi USM dan si Ika.. yang bakal jadik guru sejarah) ades.. sapekah dia?? mungkin korang tidak mengenali.. beklah.. aku mulakan.. kecian dioarng ni.. rupenyer aku tlah terbuli diorang dgn mmbuatkan diorang tertunggu2 aku di hadapan rumah aku.. diorang masuk pulak, aku terbuli diorang sekali lagi.. lupe letak kuih raya.. ahahaha.. sori.. dah nasib.. diorang ajak aku kuar jalan2 g umah member2.. dah hampir kul 11.. dan nk jumaat lagi.. xpe.. aku pon ikut...

Makanya sampai di rumah rakan aku yang dimaksudkan... namnya Borhan.. maka aku snap some pic.. dan .. layan...




dan selamat menjadi pengantin baru jugak ler kepada kak Khalida dan Cikgu tut tut tut (sori.. luper name).. yang bakal mendirikan istanapada 19 Disember nih.. awal jugak aku wish ni.. moga berkekalan la ekh... sama padan sama cantik...

sblm 2.. aku dah spoilkan beberapa gambar...




ni pantoooon untoook bakal pengantin baru ni...

bunga dipetik di halaman taman
mekar seputik di dalam tangan
sama cantik sama padan
moga setiap detik harap berkekalan

jangn tersipu malu k... hahaha...

sterusnye.. aku pon bertandang lak ke rumah Amylea.. pas2 makan2 dan ... ni wajahnya yang diambil secara paksa...

aku pon..terpaksa balik coz azan dah pon berkumandang....

maka aku pon pulang... solat jumaat kat masjid Paya... rakanku.. Nadia dan Ika.. meneruskan misi2 menerjah rumah orang sementara aku bersolat jumaat...

entry ni aku tujukan khas buat Ika, Nadia, Borhan, Amylea dan jugak geng form 6 SMKTS yang mengenali... entry ini juga khas utk kak Khalida...

juga.. atas permintaan sahabatku.. aku siarkan beberapa pic handsome aur macho yang telah diberi.. perlu diingt.. aku tidak dibayar utk menyiarkan gambar ini... (click to enlarge)




P/S: kepada Hajar... xdapat g jugak ler umah dia.. huhu.. merajuk lak budak ni.. xper.. pandai2 la aku pujuk... Nadia...!! ko jangan wat spekulasi k... xde pape pon aku ngn dia.. lalalalala

Peter Jackson's DISTRICT 9

\
\

Peter Jackson mengupas isu kemanusiaan dalam District 9. Aku terfikir untuk mengulas filem ini dalam konteks kemanusiaan sebab aku fikir, District 9 adalah satira yang amat kuat dalam menunjukkan kerakusan manusia dan penindasan yang dilakukan semata-mata untuk kuasa, pangkat dan segalanya. Apa yang aku lihat cukup untuk buat aku faham bahawa District 9 memang satira yang memang ditujukan kepada negara2 yang amat taksub dan menyangkakakan diri mereka adalah segalanya bagi negara lain. Negara2 ini, mungkin mengatakan bahawa mereka ialah yang terbaik dan hanya mereka yang terbaik dalam segalanya. Tidak aku mahu mengatakan secara khusus, kerana aku cukup tidak professional dalam hal kemanusiaan dan kaitan dgn negara2 lain. Namun, cukup sekadar aku mengulas District 9 dan kemanusiaan secara ‘atas angin’ agar tidak ditempiasi oleh pelbagai hujan panas yang mungkin akan memanaskan lagi bumi blog aku ini. Aku juga akan menyentuh sedikit tentang dua filem Peter Jackson yang pernah popular tika masa dahulu.

Wikus adalah watak yang menggambarkan manusia yang telah tersalut dengan pelbagai propaganda negaranya sendiri. Wataknya sudah tercalit di situ, bahawa dia ditakdirkan berada di dalam pihak yang salah. Sungguh kasihan jugak aku melihat pengakhiran watak ni.. sungguh kasihan jugak melihat dirinya dipergunakan. Aku terfikir, kadangkala siapa pon, hanya akan datang kepada kita sbb kita ada keistimewaan saja. Kalau kita xde pape, mungkin kita hanya satu permainan diorang je. Wikus satu dari contohnya. Lihat bagaimana dia menjadi satu subjek yang penting lantaran ketidaksengajaannya. Takdirnya membawa dia menyelongkari satu propaganda sebenar kenapa kerajaan mahu memindahkan alien2 kat District 9 ke satu kawasan lain.

Watak Wikus, amat menyedihkan.. watak ini menunjukkan nilai kemanusiaan yang sebenar pada diri.Pada aku, inilah manusia. Kadangkala kita banyak diselaputi pemikiran atas angin yang akhirnya membuatkan kita menyangkakan apa saja yang dilakukan oleh kerajaan itu betul. Makanya, kita sntiasa menyokong apa saja tanpa membuat andaian sndiri akan reaksi tindakan kepada diri kita. Kita ada hak untuk memilih, dan kita adalah manusia… tidak ada niat mempolitikkan atau menempiaskan artikel ini. Tapi, inilah kebenaran yang Peter Jackson ingin kupaskan dalam District 9.

Peter Jackson cukup cekap menghuraikan tema kemanusiaan dalam filem2nya. Trilogi Lord Of The Ring yang membuka mata dunia tentang kebolehannya dalam bidang pengarahan membawa pelbagai rencah dan konflik realiti dunia manusia ke dalam satu dunia fiksi yang amat menyeronokn. Frodo menjadi kacamata neutral yang menyaksikan rencah dunianya dari Hobbit. Jika anda sedar, Hobbit amat tidak pernah mengambil tahu hal luar. Mereka hidup aman dan tak kisah apa jadi ngn dunia luar. Oleh itu, kehidupan mereka cukup gembira lantaran sikap saling tolong menolong. Namun, perhatikan.. mereka diserang dan Frodo dan rakannya dipaksa mengenali dunia luar. Kesimpulannya, Lord Of The Ring menyedarkan kita bahawa dunia luar amat luas dan perlu diikat sebati dengan dunia yang kita tinggal supaya kita sntiasa bersedia dgn apa jua kemungkinan yang akan berlaku.

Begitu jugak ngn King Kong edisi remake. Peter Jakson dengan lakonan mantap menyelitkan bahawa manusia sebenarnya tidak pernah menilai cinta secara abstrak. Ya, mungkin sntiasa kita dengar tentang propaganda dan kempen bahawa cinta itu buta dan tidak mengenal siapa. King Kong ditangkap lantaran ketamakan seorang businessman yang ingin kaut keuntungan. Ketamakan akhirnya membawa kepada kemusnahan. Fikirkan, apakah King Kong mencintai wanita (Naomi Watts) atau hanya sekadar menyayangi?? Kita sedar, cinta dan sayang itu sungguh jauh bezanya. Nilai sendiri. Justeru, wajarkah King Kong mati pada saat akhir hanya kerana sifatnya yang tidak mengerti cinta dan sayang??

Okeyh, balik kepada District 9. Ada scene yang memang menunjukkan bahawa manusia memang tamak. Wikus menyangkakan bahawa aliens itu amat jahat kerana menyimpan pelbagai alat yang membahayakan. Namun, dia sedar yang rupanya kerajaan mempunyai agenda sndri apabila adanya usaha untuk menyalin blueprint teknologi aliens yang akan digunakan untuk kepentingan negara. Wikus mangsa kekejaman kaumnya sndiri apabila dia sndri menjadi bahan ujikaji. Fikir.. kenapa manusia sanggup mengabaikan persahabatan dan talian persaudaraan hanya kerana kerajaan.?? Mana yang penting?? Kekeluargaan atau kerajaan?? Kita jelas melihat bahawa bapa kepada Wikus mati2an menipu isteri Wikus yang Wikus mempunyai agenda tersndri dan telah berpaling dari kerajaan. Sedar atau tidak ‘berpaling dari kerajaan’ dalam erti kata perlakuan Wikus adalah satu tindakan yang amat wajar.

Wikus berada di pihak yang benar. Aliens2 2, aku terfikir tentang negara2 yang berada di dunia. Bayangkan District 9 dalam dunia sebenar. Kita tahu, adanya negara dunia pertama (betulkan jika salah), ada juga negara dunia ke tiga yang masih sedang membangun. Ambik setiap antagonis dan prontagonis dalam filem ini dan bandingkan. Jika kaum manusia dalam filem ini adlah pemerintah dunia pertama, dan kita sebagai aliens yang kadangkala dipergunakan, adkah kita sebenarnya mewujudkan District 9 dalam dunia sebenar?? Atau… inilah satira sebenar Peter Jackson yang dibawa ke dalam District 9?? Terserah pada anda untuk menilai. Namun, aku akui, inilah satira yang jelas terpapar dalam filem ini.

District 9 membuktikan bahawa orang yang berkuasa mampu melakukan apa saja. Sehinggakan sanggup mempergunakan orang bawah.. juga membunuh. Aku ingat lagi scene dimana alien2 ni berjumpa dengan sekumpulan pemberontak untuk mendapatkan beberapa tin makanan kucing sebagai makanan. Dalam scene 2, mereka membuat pertukaran apabila menukarkan 100 tin makanan kucing dengan sebuah teknologi aliens (sebuah robot) kepada manusia. Namun, apabila pertukaran dilakukan, aliens2 ambik tin makanan kucing dan akhirnya dibunuh. Sungguh kasihan.. kadangkala, ini yang berlaku pada negara dunia ketiga.. yang sedang membangun.. dan masih bergantung kepada negara yang bsar.. aku rasa, ini juga berlaku dalam negara yang mundur.

Kuasa mampu membuat apa saja. Namun, mungkin orang yang berkuasa besar tidak sedar bahawa orang yang berada di bawah juga mempunyai kuasa. Sungguh aku terfikir, kenapakah aliens2 ni x datang dan serang bumi.. mereka hanya makan daging lembu, dan makanan kucing.. xde pulak diorang makan manusia. Malah, mereka berbaik2 ngn manusia dan mencipta pelbagai alatan untuk kita. Namun, kerakusan dan kemegahan manusia menyebabkan kita selalu melakukan apa saja dengan mencuri. Tengokla, pesal saintis2 x g bincang2 ngn aliens2 tantang weapon2 diorang cipta? Ni dah dapat teknologi, usaha mengusir pulak dijalankan. Sungguh keji manusia bukan?? Dalam filem ni, saintis tau, bahawa weapon aliens2 ni x berfungsi jika x disentuh tangan alien 2 sndri. Nape x berbincang je ngn diorang.

Jujurnya, mungkin anda sume faham tentang isu ketamakan, kerakusan dan kemegahan manusia yang suka menindas. Aliens2 itu bukanlah karakter asing. Peter Jackson cuba menyelubungkan watak2 manusia dunia ketiga mahupun negara mundur dalam topeng makhluk asing tersebut. Negara penindas dibuka topengnya dan jelas dibawa oleh watak manusia sendiri. Wikus akhirnya menjadi alien itu sendiri lantaran mutasi yang berlaku. Lantaran itu, pelbagai persoalan dan label diletakkan kat Wikus.. inilah manusia apabila banyak berpegang kepada teori. Sungguh kasihna Wikus.. namun, cukup jelas bahawa manusia kadangkala tersepit dek kerajaan yang dipercayai menindas orang yang tidak memahami. Sekian..

Friday, September 18, 2009

RAYA... raya... RAYA


~ dari Aini ~



TQ aku ucap kpd sume yg bagi kad raya.. sesungguhnya aku terharu seperti telah menerima award yang diberikan di OSCAR... aku rasa seperti Denzel Washington, A.R Rahman dan seperti siapa jua yg telah terima award di Hollywood... okeyh...

cukup...

kepada sume member2.. slamat ari raya..maaf la yer kalau ada salah silap...


~ dari Nonoy ~


To Noy... adeyh.. lawak tul.. aku pon dah terguling2 saat tgk list barang 2.. ahahaha Sesungguhnya ramadhan itu satu bulan yang amat membawa berkat... (eceh.. dah mcm sermon la plak)... sungguh aku x sangka byk sgt benda yang berlaku di bulan yang suci ni.. antara ujian dan dugaan, antara suka dan duka, ramadhan menjadi saksi semuanya...

~ dari Fifie ~



Okeyh... pape pon... aku nk ambik jugak kesempatan ni utk pesan2 .. yng naik bas 2... hati2.. baca doa 2.. yang x balik 2.. khususnyer wat sesape je yang tidak menyambut Raya, jagalah kediaman UPSI dengan baik k.. (aik???)

~ dari Sal ~

LU emang ROCK sal... terkejut seh.. huhu... tq insyalah bisnes aku akan menjadi lebih baik.. hehehe...skali g.. SLAMAT ARI RAYA.. MAAF ZAHIR DAN BATIN.... kita mula hidup ngn 0-0 k.. hehehe..

~ dari Zack ~

Thursday, September 17, 2009

BEZDAY FARAH.....



okeyh.. siape ekh wanita di atas ini... cuba teka.. anda akan mendapat sekeping ais krim yang bersalut coklat jika anda menjawab dia ini bukan tuan punya blog ini.. yaaa.. dx payah jawap.. aku dah jawab.ia ni bukan tuan punyer blog ini k.. saje nk nganjing (perkataan baru.. lalalala)... okeyh.. hari ini sekali lagi, saya menegaskan.. pos ini tidak ada kena mengena dengan kebencian, kehidupan dan lain2.. ia hanya untuk suka2.. dan sesape yg tidak suka dengan pic2 ini boleh menulis surat dan menghantarnya ke comment di bawah pos ini... k

namaku Man.. seorang yang telah disengalkan oleh bebudak TESL byang memang sengal2.. aku jugak budak TESL... yang boleh dikatakan seorang yg misteri... hari ini, aku diajak oleh seorang sahabat aku.. Farah namanya.. sungguh sengal jugak perangainya... maka, hari ini, aku telah jadik gila2.. thanks jugak kepada kekawan sbb korang wat aku lupe saat sedih aku... hari ni, Farah's birthday.. so, aku dengan niat ikhlas dan suci membawa kamera aku, utk mengkandidkan gambar member aku ini. mereka ialah..



Dari kiri, Lin Ellie, Steph, Fifie, Kevin, Chip, Farah dan Olivia...

Birthday Girl dengn kek yang sungguh sedap.. maka aku pon berubah menjadi badut yang aku sndri x sedar yang aku sndri dah menjadi begitu...
okeyh.. kita mulakan pic2 beautiful yang aku dapat capture... aku bukan seorang photographer yng mahir.. namun, aku cuba memberi yang terbaik...



javascript:void(0)