Akan Datang!

Monday, August 31, 2009

SESI JLN2 MENCARI MAKANAN





Hari ni, wat pertama kalinya aku berbuka puasa di rumah... asalnyer aku nk bukak kat luar dengan kuih muih yang dibeli kat bazar... lebih sikit makannyer kalau beli cm2... namun, setelah aku tegaskan kepada rakanku itu...

"xkan tiap kali aku nk g bazar je.... maksudnyer aku akan bukak pose kat rumah..."

beberapa kali aku tegaskan... namun, dia tetap memberi kata2 supaya aku berbuka di rumah je.. x payah join dia... ??? join??? (chip... korek sndri yeeer..!!!)

okeyh2... x payah cite hal 2.. hari ni aku pegi ke bazar.. aku nk cite ttg bazr ... bazar KUO yang menjadi idaman setiap penghuni KHAR mahupun UPSI... (sesungguhnya bazar itulah yang memberi sumber kuih kepada kami selain bazar-bazar lain yang jauh dari kawasan UPSI)


dari KHAR... aku berjalan... berjalan dan terus berjalan... kiri kanan penuh ngn magnet terpanah dek halilintar yang berkuasa 40volt kali 6 juta volt (?????)... semua menghala ke KUO...dan yang baru pulang dari KUO.. mesti membawa plastik yang penuh dengan makanan...


Hah, tegk.. sume yg dah balik ..mesti bawak beg plastik... bagi follower aku yg bukan UPSI student, bangunan kat belakang tu adalah KUO (Kolej Ungku Omar)...

maka... selepas snap.. and snap..

aku pergi...

pergi....
dan


pergi lagi...


dan inilah keadaan di bazar ramadhan KUO

penuh...

.....

...
..
..

.

aku snap snap snap.. then..


huh...

nak ujan... cantik jugak KHAR (Kolej Harun Aminurrashid) dibawah teduhan awan.. huhu..

aku pon... cari n pilih ape yg aku nk makan ni.. almaklumla.. aku ni slalu kuar makan ngn member2, so.. bila dah sorang ni.. kena la lebeyh sikit..

maka, aku pon lepaskan ajat aku utk makan char koey teow... ni pak cik char koey teow tgh masak...


gambar ni... x sengaja pulak aku perasan yang background 2 cantik sangat.. background shaky tapi, pak cik 2 elok je.. cantik.. waktu pon tengah nk ujan.. cuaca mendung... cantik jugak .. xde edit2 k utk gambar char koey teow nih..

tapi sebelum 2, aku de order air jus tembikai .. dari gerai Special Edu.. bukan pe.. sbb ri2 diorang ni asyik ajak2 aku beli.. so, kang kecik ati susah lak.. so, aku pon beli la air tembikai ... sedap.. hehehe...
barisan orang2 kuat gerai Special Edu.. hehehe..

maka..

aku jalan..


jalan..

pulang...

hari ni aku makan ngn house mate... meh aku perkenalkan housemate2 aku.. xpayah byk2.. tunjuk gambar je... hehe

Mus

Zack... yg memang cukup pandai masak... chip.. ko jangan terpikat..


dan ini adalah menu aku.. char kuey teow dengan mini burger bersama air jus tembikai...


luperlak.. ni .. ha... Kaza... yg slalu lepak dan menjadi pak guard x rasmi rumah aku.. dia ni even bukan tido kat rumah ni.. tapi, slalu dtg lepak kat rumah aku.. huhuh

tetibe, Zack.. pelawa aku .. aku ingt buah.. tetibe aku makan.. sedap.. manis..

sape2 orang Kelantan.. tau x ni kuih ape??


aku ingat Laddoo... yg slalu orang India makan 2... sape tau ...??? kuih ape ini..???

ok..

2je

BYE




Saturday, August 29, 2009

FORUM: MERDEKAKAH KITA?

Lepas bukak pose... solat n buat sume bende yg aku nk wat.. then, aku pon mula la nk wat asignmnt.. kononnyer.. last2.. asignmnt jalan sikit, dgr lagu hindustan, n layan youtube...

bila lagu hindi ni, x leyh jadi.. timbul minat nk tgk movie lak... pas2, layan la cite KISMAT KONNECTION (memang K k.. bukan C).. tgh best layan .. then..

BUZZ!

X: man, ada keje x?
X: moh turun foyer blok 2
X: ada forum
aku: forum??
x: forum nih
x: ko tak dengar ke??
aku: lama dah ke mulenyeer
aku: x (merujuk kepada soalan 'ko x dengar ke??')
aku: tingkat 9 (merujuk kepada sebab nape x dengar)
x: baru (merujuk kepada forum yang baru je mule)
aku: mana nak dengar (penegasan soalan 'ko x dengar ke??' sekali lagi)
x: cepat sikit
aku: tajuk pe
aku: ??
x: ntha..
x: xpasti..
x: aku tgh tugas kat bilik akademik
x: ajak la kawan2 sume
aku: okeyh (padahal aku turun sorang)

Maka,aku pon stop tgk muvi, grab kamera.. n turun.. aku pon duduk.. dan ni view dari tmpat aku duduk...


jauh... gambar x clear... waktu ni.. dpt lak mesej...

y: man, bagus ko turun dgr forum
aku: maklumla, paparazi x bertauliah.. skali skala ambik ilmu...
y: bagus
aku: tajuk pe ni??
y: Istiqamah menuntut mujahadah: merdekakah kita??

okeyh.. cukup... tumpu pada forum.. bukan dtg nk main sms.. tapi, naluri hati aku berkata.. aku mesti ke depan... x boleh jadik.. kena ke depan.. gambar ahli panel x jelas... so... ni sekitar forum berlangsung..

orang tertinggi BIRO, JMK dan felo KHAR

ni je yang dtg.. tapi, ok la.. gud job 2 biro pembangunan sahsiah

ahli panel dan moderator

Program dianjurkan smpena ramadhan, dan kedatangan 31 Ogos.. menyentuh ttg aspek kemerdekaan pada diri dari aspek pelajar..

sekitar jam 12 malam majlis pon bersurai...

P/S: X is Timah, Y is FIFIE

Thursday, August 27, 2009

KFC ke SECRET RECIPE

Berkesempatan pulak g bukak pose kat tempat yang dinamakan Secret Recipe.. aku pernah dgr je .. skarang baru rasa... hmm... alkisahnyer begini...

Asalnyer.. aku, din, wan n ken nk g berbuka kat KFC.. saja nak memahalkan diri dlm bukak pose.. namun, sbb KFC terlalu byk cengkerik beratur membeli ayam, kami pon dicadangkan oleh ken utk ke Secret Recipe..

Secret Recipe??

Hmm...

sampai sana, dah kul 7.20... order pon x lagi.. tetibe, dtglah air sirup dan kurma... so.. itulah makanan bukak pose kami utk waktu 2...

bila tgk list... bangkai tul... mahal 2.. makan sehari punye harga 2... aargh.. tapi xpe.. nk mencube.. ape la yang ada pada SECRET RECIPE nih...


bila dah order.... tunggu punye lama... semua orang dah wat muke pelik2... ni antara perangainyer..



last2 sampai la order si wan... nasi ayam lada itam... smpat snap ala2 promo...

ni nasi BBQ.. ken.. aku.. n din...


pas2 time kami... huhu... siap ada adegan berebut fork, knife n spoon

g.. pas2.. makan.. semua diam.. menghayati suasana makan di c2.... aku x dapat snap sbb aku jugak turut menghayati nasi ayam BBQ (ada nama specific.. lupe)... yang harganya hampir RM15.. so, sbb harga yang mahal, kena la feel... sekali satu sem jer nih...

dan bila dah habis makan...

Saturday, August 22, 2009

BAYAR ZAKAT GUNA SMS

Smlm, pas balik dr tgk tok wan aku, trus aku ke masjid utk solat jumaat.. malas nk balik.. so, aku cari la masjid dekat2.. ngn x disangka, kat masjid 2 ada lak majlis perasmian pembayaran zakat ftrah menggunakan SMS..

Majlis disempurnakan oleh Raja Muda Perlis, DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra ibni Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail.. dihadiri jugak oleh pengerusi Baitulmal, dan wakil Celcom wilayah Utara..

Apa yg aku tau, inilah kali pertama sistem ni diperkenalkan di Perlis.. dan ini hanyalah satu cara utk bayar zakat... sistem amil dan lain2 masih diamalkan...

majlis dimulakan dngn ucapan alu2an oleh pengerusi Baitulmal negeri Perlis sndri...


kemudian, disusuli ngn ucapan wakil Celcom wilayah utara.. serba sikit menjelaskan konsep pembayaran zakat 'modern style' nih..

dan akhirnya disusuli ngn gimik perasmian.. DYTM menekan butang replika hp...

DYTM Raja Muda Perlis, kanan sekali...

sekian....

Friday, August 21, 2009

SIAPA SANGKA KAN...???

"Katakanlah (wahai Muhammad): Nyawa kamu akan diambil oleh malaikat maut yang ditugaskan berbuat demikian ketika habis ajal kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada Tuhan kamu (untuk menerima balasan)
As Sajadah (11)

Menusuri perjalan pulang aku ke kampung halaman, Perlis Darul Sunnah secara mengejut. Bukan atas niat untuk berbuka puasa bersama keluarga, namun atas naluri hati yang tergerak mahu mengikuti perkembangan atuk (tok wan) aku yng tlh dimasukkan ke CCU akibat "perforated gastric ulser"...

Rabu 19hb

Ptg 2, sbb xde pape nk wat, maka aku gagahkan jugak reading some of Thai words, who knows.. maybe nnt lect aku tanya... mampus aku.. dah baca, baru aku teringat yg ada assignmnt yg perlu dihantar..

ptg tu, aku dpt msj dr famili aku, katanya tok wan aku sudah dibedah.. makanya, i need a day or a few day to visit him.. who knows where death is, isn't it???

aku fikir2, nak balik atau x... tanya pendapat beberapa rakan.. akhirnya aku pilih utk pulang...

malam 2, sekitar pukul 7, aku mula hantar mesej mengganggu Pn Norila (lect Perkmbangan Plajar), berdasarkan no hp yg diberi leh Steph n Noy mmbritau ttg ketidakhadiran aku utk klas hari jumaat..

then, aku hantar mesej utk puan norizan, lect thai aku...

tanpa tunggu reply, aku trus ajak ken, my fren 2 send me up 2 train station.. luckily, there is a seat for me...

mlm 2, disebabkn guruh dan petir yg giler2, system offline... apa yg menarik perhatian aku ialah ni..

SYSTEM OF A DOWN.. ades.. adakah ini tajuk baru kumpulan ini yg dijual di stesen2 ketapi berhampiran?? ades...

beli tiket... terlalu awal.. masih lom kul 9.. maka, hungry loo... makan dulu.. tak sedar plak yg lect aku sudah reply mesej.. ..

then, luckily.. aku leh pulang dgn tenang.. setenang tenangnye...
lagi tenang...

aku pulang ... dgn hanya bawak novel... then, aargh.. selasa ada presntation.. hope smpat analysis Charles by Shirley Jackson.. namun, xkisah.. masih tenang...

Khamis 20hb

Sampai Perlis around 8.30a.m... cukup awal bagi train hari 2... naik teksi buat prtama kali utk sampai rumah... mandi2.. siap2 dan terus ke hospital sekitar jam 12 tghri..

aku jumpe nenek (tok) aku yg menunggu di pintu CCU, bukan masa melawat g masa 2.. masa melawat dipendekkan, spatutnyer 12.30 - 2 ptg ... n 4.30 hingga 7 ptg.. tapi H1N1 punye penangan, masa dipendekkan... kul 1 sampai 2 ptg n kul 5 sampai kul 7 ptg...

menanti di pintu.. mendengar kisah2 sebelum dia dimasukkan ke c2..

Aku melawat sekitar jam 1.30... memberi peluang kpd rakan2 dia utk masuk dulu...

sedikit info ttg 'perforated gastric ulser'

Dalam istilah yg snangnyer.. nurse yg jaga tok wan aku ni, terang lkan yg benda alah ni adalah ulser gastrik yg telah pecah di dalam perut disebabkan oleh dinding perut yg dah lemah dan terhakis.. doktor mengesyaki ambilan ubat yg terlalu banyak menyebabkan perut tidak dpt accept more chemical reaction from the medicine.. when time comes, the stomach began 2 rip off and ... hmm.. fikirkan.... slain 2, one of main factor for dis is smoking.. yeah.. merokok.. namun, aku lom smpt tanya doc lagi ngn lebih lanjut....

skian dulu...

P/S: SLAMAT NYAMBUT RAMADHAN YEER.. KEKAWAN..

Wednesday, August 19, 2009

AHMAD DHANI & THE SWINGERS: MADU TIGA

Ahmad Dhani & The Swingers - Madu Tiga

SAFFone & FarEAST MP3

Anda kini boleh mendownload lagu2 di sini...

Satu fungsi baru yg masih aku tgh cuba2... huhu.. utk koleksi pertama ni, aku tampilkan lagu2 nasyid... entah.. sejak dgr Saffone ri2, aku suke ngn lagu Isteri Solehah.. lagu ni lama dah..

Isteri cerdik yg solehah, penyejuk mata, penawar hati, penajam fikiran... di rumah dia isteri, di jalanan kawan.. di waktu kita buntu, dia penunjuk jalan... (lebih kurang... huhuhu)

cume, bila dinyanyikan acapella ri2.. fuh, sedap.. sesape nk download ni linknyer...

SaffOne - Isteri Solehah
SaffOne - Serikandi Pertama
SaffOne - Perjuangan
SaffOne - Di Kamar Sepi
SaffOne - Perlukah Aku Khabarkan
SaffOne - Seri Seorang Isteri
SaffOne - Buta Mata
SaffOne - Sekilas Pandang
SaffOne - Permata Hati
SaffOne - Sandaran Cinta
SaffOne - Rayuan Nurani
SaffOne - Al Mustofa
SaffOne - Kembali Padamu
SaffOne - Di Syurga Menanti
antara lagu2 lain.. yg aku suke.. n aku recommend for sesape yg nk layan jiwa.. nk tenang fikiran...

Far East - Cinta Pertama
Far East - Kasih Ibu
Far East - Nur Syahadah
Far East - Nur Syahadah (Acapella)
Far East - Harga Sekuntum Cinta
Far East - Kembali
Far East - Menanti Di Alam Barzakh

Tuesday, August 18, 2009

WAHEEDA & AKHIL: LANTAK DIORANG LA...


17hb, pas aku makan malam, aku dgr khabar dr sorang kawan aku ni, yg katakan Waheeda dah kahwin ngn si Akhil Hayy.. hmm. Aku sebenarnye respon kepada pos yg ditulis oleh rakan blog aku, si Timah…

Aku memang minat giler ngn Waheeda ni.. sejak Wassini meletup, (rujuk sini)memang aku mengikuti segala perkembangan dia.. masa 2, memang zaman bodo2 g.. zaman hingusan.. x tau menilai .. huhu..

Skarang aku pon dah bso.. xde maknenyer minat2 sampai fanatic.. sampai kumpul poster n tulis surat…. Zaman utk melihat kebenaran…

Respon aku sbg peminat waheeda… xde apa2 aku nk katakan.. sbb aku hanyalah pemerhati.. bukan sibling dia.. jadi, pape pony g dia lakukan, itu hak dia..

Tindakan Akhil Hayy memang hmm… sikit kureng sikit. Pelbagai spekulasi cinta antara Waheeda & Akhil memang ditepis mati-matian.. then, aaargh.. kahwin2 pulak just atas sbb nk buktikan yg diorang lom g kahwin.. Apekah ini?? Ades.. kalau kahwin 2, cinta la maknanya.. huhuhu…

Papepon, hmm.. wish them happy life…. Cume, biar ini jadi iktibar buat sume yg ada mata… bahawa cinta itu kadangkala sngtla buta sampai habis merosakkan rumah tangga orang sblm rumahtangga baru dibina…

Wallahualam….

Sunday, August 16, 2009

TERIMA KASIH BEBANYAK YEEER

Hari Ahad.. hmm.. hari ni dengan berkat usaha aku, berjaya jugak aku habiskan THE VILLAGE BY THE SEA dlm satu hari.. aku start baca dari kul 9 pagi (lebeyh kurang).. n habis sekitar 9 mlm... fuh.. akhirnya dpt jugak isi2 cite ni skit2... even watak2 2 ada gak yg blur.. sbb aku baca mcm mesin photostat, cepat jee...

Okayh.. hari ni... time kasih ler sbb ada sorang sahabat aku, tlah berikan aku rasa ayam masak merah yg tlah dia masak... hmm... ok la.. hehe.

Aku cume nk reviewkan apa yg aku dapat sepnjng PESTA KONVOKESYEN KE 11 UPSI.. Universiti Suluh Budiman aku yg tercinta...

Aku mengikuti byk jugak program pesta konvo... start dari malam pertama sehingga malam konsert SaffOne.. maaf kepada sesiapa yang ingin mencari pos tentang malam Konsert Konvokesyen malam Sabtu kelmarin, coz aku x g.. sbb ada sebab yg memang x dpt nk dielakkan...

Oleh itu, komen aku ini adalah berdasarkan apa yg aku dpt sepanjang aku mengikuti majlis ini..

Time kasih byk2 yg masuk utk tgk laporan (skali g.. ye ker??) pesta konvo..

Tidak ada niat utk provoke mahupun menidakkan... aku tidak dpt melihat keramaian pesta konvo UPSI seprti pesta konvo universiti lain...

Kelmarin, dalam kesempatan yg amat pnjang... aku smpat berbual2 dgn senior Kelana Siswa aku... ttg Konvokesyen ni... mungkin btul gak cakap dia... pesta konvo ini patut diadakan di luar... mungkin di mana2 yg lebih luas dan mendapat byk perhatian.. mungkin dgn hal ni, akan tiada bantahan dari mana2 pihak...

aku terfikir, mungkinkah mereka menentang kerana ini bumi malim.. bumi pendidik...

bantahan... humm... xde apa aku nk cakap.. sbb aku dah ulas dlm bahagian2 sebelum ni...

sempat jugak aku beli beberapa lai baju.. huhu... hijau je.. then, baju kegemaran.. TRANSFORMERS.. hehe...

gerai2 terlalu tidak bervariasi, ades.. sungguh tidak byk gerai makanan... baju wanita byk ler.. yg lelakinyer, boleyh dibilang....

malam faizal tahir memang gempak, malam jac sederhana, malam forum perdana kureng skit, dan malam saffone pun kureng skit dari segi bilangan penonton...

sebenarnya, aku rasa, tidak byk yg menghargai bakat2 cikgu-cikgi upsi dlm bidang nyanyian. Aku rasa, kalau xde Jac n Faizal Tahir, xde maknenyer diorang nk dtg tgk Pertandingan Nasyid, UPSI Idol.. kan3???

smpat jugak aku bergambar ngn abg saffone... then...

sebenarnya, apa yg aku simpul di sini..

bukan tali, bukan benang mahupun urat..

tapi, sepanjang aku melaporkan, aku rasa inilah sebenarnya senario UPSI.... ya.. melihat dari dekat apa yg berlaku... adalah satu kenangan bg sem ni...

pape pon... dgn kamera SONY DSC nih... akan ada byk lagi laporan2 yg akan aku bloggingkan... huhuhu...

Sunday, August 9, 2009

TESL NITE: PART 3

AMARAN: The following story xde kaitan dengan apa2 kontrak rakaman, Donald Trump dan pelajar UPSI.. kisah ini juga tidak ada kaitan dengan benci-membenci.. mahupun adegan gaduh2.. ianya hanya satu rekaan imaginasi.. dan otak yg tengah boring..

Malam TESLnite.. seperti biasa.. sudah dijelaskan dalam blog chip/fatimah/azlina sudah berlangsung dengan grandnyer.. apa yang bakal menyusul.. mungkin ada yg tidak sedar.. tentang gelagat mereka dirakam oleh sorang mamat separa botak.. dan untuk apa gambar2 ini dirakam..

get readyyyy...


set...


go...

candid timeeee... yeeeahaaaa...

sewaktu sampai di lobi, aku snap sana, snap cini.. until tetibe.. chip.. sorang yg amat comey pada malam 2, buat muka ni...

namun, timah mula gembira bila dia ternampak pasu bunga milik hotel.. yg sangatlaaa besar..

semasa di dalam lif.. sempat aku tinggikan kamera aku.. ambil gambar photoholic2.. namun, ada jugak yg x kisah...

nampaknyerr.. si wak.. wat tenungan psiko terhadap kamera aku.. nasib x pecah lensa.. ahahaks.

makanya, after we arrived on 9th floor... sume dah mula start tukar pakaian.. si din berbincang dgn tony.. yeah... skali g aku berjaya dapat tangkap real-man face of tony...

masa makan2.. tiga orang ni nk g ambik makanan.. aku nk candid.. namun, aku bejaya kandid si ely jer... ahahaks.. xde KFC k.. saja joke.. ahahaks

akhirnya, bejaya jugak aku candid si farah n yanti...

aku tgk si wak ni makan memang lupa dunia.. asyik mengorek isi desert 2.. huhu.. so, aku candidkan la... ahahaks.. jgn marah ... haha

ni kalau timah tgk ni, sah 'bercerai' la diorang.. ahahaks

ni pulak, kalau ken tau, sah dia balik kat timah mintak maaf ni.. kan2 timah??

lalu, kami pulang... balik sekitar jam 11mlm. Apa yg korang xtau, some of tesl sem 3 turun guna stairs .. bayangkan 9 tingkat..

hmm... then, memula.. semua turun g pose2 smart/cute kat level 8.. ni gaya orang balik dari majlis VVIP..

namun, si Din dah mula terkebil2.. pening dan konfius


pas2, aku mintak diorang rilek.. wat power rangers punye pose jap.. yg akhirnya.. dah jadi ala2 peserta rancangan "THE APRENTICE"... edisi UPSI

Sekian saja kandid untuk kali ni..

.....

..

.