Thursday, May 14, 2009

UNIVERSITI RUMAH KEDAI


Dah seminggu cikgu kat rumah…. Arrrrgggh… nk keje.. tapi transportation xde.. sume dah bawak moto masing sbb skolah asing…

KHAMIS… 14 may.. 2 ari sblm Hari Guru… cikgu Nampak something yg membuatkan mata cikgu terpukau nk baca akhbar KOSMO!...

“UNIVERSITI RUMAH KEDAI”

- KOSMO! (14 Mei 2009)

-

Akhbar KOSMO! Memfokuskan ttg UPSI…. University yg cikgu tgh diami dan belajar difokuskan kerana keadaannya yg daif kerana sesi pembelajarannya berlaku di TMMU yakni deretan rumah kedai yg disewa…

“PERSEKITARAN PEMBELAJARAN UMPANA PUSAT TUISYEN SWASTA MEMALUKAN STAF, PELAJAR UPSI”

Cikgu terkejut… apekah??? … hmmm… sukar jugak cikgu nk mengulas isu ini.. sbb sejak cikgu berada di UPSI… cikgu rasa inilah specialnya UPSI… kawasan yg kecil, mudah kesana kemari… dan selesa …

Pada pandangan cikgu, bilik2 kuliah TMNU dan TAMAN BERNAM tidaklah daif… Cuma disebabkan bilik2 kuliah itu hanya berada di luar lingkungan kampus, apekah ini patut dijadikan isu???

Sebenarnya, pada pandangan cikgu, UPSI adalah satu2nya tmpt nk hasilkan cikgu.. seratus peratus pelajarnya kemungkinan akan menjadi cikgu.. dan, semua tahu, UPSI adalah institusi tertua yg menghasilkan malim2 yg berwibawa spt Za’ba dll… so, nama pon tertua, so.. it takes time to grow…

Setahu cikgu (maaf yer kalau silap)… UPSI sudah nk hamper 10 tahun mnjadi Uninversiti… ya, harapan cikgu pon, dapatla merasa kampus baru kat Proton City 2… tapi, mmg spt tunggu kucing brtanduk leer nk tunggu… ape yg pasti, UPSI adalah tmpt yg cikgu pijak dan disitulah cikgu akan menjunjung langitnya…

Mmg cikgu akui dan sedar yg UPSI sndri menghadapi dilemma kewangan kerana masalah peningkatan kos.. malahan pelajar sndri pun turut merasa bahangnya..

Cikgu mmg macam x slesa skit ler dgn statement nih…

“Ada antara golongan mereka menjadi golongan rendah diri sehingga malu untuk mengaku sbg pelajar institusi perguruan tersohor itu”

“Kami terasa macam anak tiri kerana semua kemudahan pelajar seperti perpustakaan berada di kampus induk,” ujarnya”

Sebenarnya, sume statement ni macam mencacatkan lagi UPSI.. pe kes.. sume menara gading ada masalah sndri leer… kenapa UNIMAP, yg kampusnya berada bertebaran di seluruh perlis… xde nk kisah…


hmm... mungkin pendapat cikgu nih x la berapa ilmiah... ada pape nnt komen la erk...

Politik??? Aarrrrh pedulikkan… tp, cikgu rasa ini jgk sedikit sebanyak menjejaskan UPSI...

Bukankah begitu????

Fikirkan… mana anda mahu???

jika anda seorang anak yg mempunyai family yg miskin… anda x mampu untuk mendapat kemudahan sampingn yg hebat tetapi family anda mampu mendididik anda sehingga berjaya.. hasil tambah usaha anda….

Berbanding…

Anda mempunyai family yg mampu memberi apa saja tetapi tidak semestinya kemewahan itu mampu menjamin masa depan anda….

Mana satu pilihan anda???

P/S: HARI GURU DAH NAK TIBA DAAAA…

4 comments:

anah said...

~truknye..
~malu jek..
~statement cam tipu je..


~aku sbg pelajar UPSI,bangga je dengan UPSI.Belajar kt mane pun same je.


~kalo mewah cmne pun tapi keluarkan pelajar yang tak berkualiti pun x guna gak kan..

~UPSI dah lahirkan ramai graduan yang berkualiti.Aku bangga dengan UPSI dan aku selesa dengan UPSI(*_*)..

fifie said...

mula2 dtg cni pon ak terkejut gak la coz tmpt kuliah x mcm gambaran yg ade dlm kepla otak ak ni but lama kelamaan bende 2 jdk besa.lgpon bilik2 kuliah 2 ade air-cond n cukp tol menampong students dan yg paling penting x kire la kt mane2 pon yg penting nyer ILMU kn2 :) idop UPSI hehhee..

F.Aminurrashidd said...

patotnyer diorang fokus kat penangguhan pembinaan Kampus tu kan?

nie tetiber Taman U jadi satu isue.. tak patot2x.. huhu.. statement pown cam meraban jer.. hahaha~

CikGu_MaN said...

hmm... btul 2...

aku pon jadik pelik..
napelaaaa isu ni..

yg dah basi...

dijadikan tajuk muka depan akhbar