Sunday, March 1, 2009

MARIAH





Sabtu 28 Feb, aku berkesemptn g tgk psmbhn bebudak TESL sem 3 (senior2 aku... budak2 ker??? hehehe) dalam sbuah teater. Salute la beb... respect giler... Diorang wat cite Mariah, yg aku tgh study skarang ni dlm Subjek Literature. Aku xnak la komen sgt, tapi pe yg aku komen ni adalah pe yg aku dgr dari mulut juri...

Sinopsis mariah, mengisahkan janda nama Mariah yg menjual nasi belauk.

Mariah ni, jadi idaman sume lelaki termasuk Tok Imam dan Pak Leh. Pak Leh, jatuh ati pada Mariah dan sering ajak Tok Iman menemaninya makan nasi di warung Mariah. Satu hari, Pak Leh punye bini, dapat tau yg suaminyer ni slalu g dok menggatal kat warung Mariah. Isteri Pak Leh, Cik Nab salahkan Tok Iman. Ciaaaaannnn Tok Imam. Dalam pada masa yg sama, Tok Imam (yg juga dah berbini), jatuh hati pada Mariah. Tok Imam yg mempunyai bini nama Cik Yam ni, sayang sgt kat Mariah sbb dia kata wajah Mariah x tumpah mcm wajah awek lama dia sblm dia nikah ngn Cik Yam... Maka wujudlah cinta 3 segi.... antara Cik Yam, Tok Imam dan Mariah.

Itula serba sikit sinopsis Mariah... ada a lil bit of changes sbb Mariah ni asalnyer cerpen... pas2 ditranslate ke pentas....

Konflik yg utamanya, berkisar antara dilema Cik Yam dgn suaminya yg nak nikah lain... dan dilema Mariah yg slalu dicaci hina oleh orang kampung sbb berpakaian kebayanya....

Komen aku, saluuuuuute ELC... Kici Mayung da best!!! Long live TESL ....Korang mmg talented la...

Aku pon, kalau nak act cam2, x brani weh...

Overall aku x reti nak komen. Tapi selepas aku dgr komen juri... aku rasa betul la apa yg juri 2 cakap... ada sstgh pelakon x betul2 serius dlm melakonkan watak. Aku setuju... talented terlebih dan x berani nk jadi karakter.. itu masalahnyer.. masih ada malu2 dlm diri... dan masih ingin menjadi diri sendiri dalam karakter yg bukan diri sndri....

Scene2 ok... tapi kucar kacir sbb xde pape yg menjelaskan pertukaran antara babak dan babak. So, kita kena berfikir sndri babak2 itu dan kaitannya dgn babak sebelumnyer...

Tapi, memang aku salute giler scene Tok Imam gtau Cik Yam yg dia nak nikah ngn si Mariah. Da bomb beb... memang menyentuh jiwa. Aku rasa, 2 jer scene yg betul2 feel... n yg blakon jadi Cik Yam 2, wa... mantap... kawan aku nangis weh (aku pon... tapi gelora di hati biarkan saja di hati..huhuhu) ...aku mmg terkelu giler... entah la... kalau x silap, yg mainkan watak Cik Yam 2, nama Aisyah kot...

Banyak lakonan yg overdose sampai sume jadi mcm x real... sume dah jadi macam sketsa yg slalu kita tgk waktu camping atau dlm bilik kuliah... xde penghayatan... tapi, pada aku, memang sorang jer yg btl2 menyerlah, watak Cik Yam... itulah watak yg pada aku paling feel dan menyelamatkan keadaan yg dah jadi boring dan komedi... Mariah tidak sepatutnya menjadi komedi kerana Mariah bukan satira yg lebih komedi... Mariah adalah satu simbolik minda Melayu...

Tapi, aku rasa itu kot yg termampu oleh diorang sbb diorang pon berlatih dlm masa seminggu jer. Ala, lagipun nama pon cikgu, bukan pelakon...

Namun, konsntrasi x berapa nak ok la sbb sistem air condition x ok.. rimas lemas dll...

Aku x yakin Mariah akan dpt menang Oscar... aku pon x yakin yg Mariah akan menang... but, it is a great start for them...

Dlm gmbar sebelah ni, babak Imam ngn Cik Yam nilah yg merupakan babak paling tragis dan meruntun ati penonton... feeling abis beb

P/S: aku suke HAN’S.. HAN’S is innocent....

pic credited 2: DIN

No comments: