Monday, January 19, 2009

IPOH - BATU GAJAH : PART 1

Fulamak... skarang ni, kul 6.30 pg, aku menulis sebuah kisah yg x sangka akan menjadi part of my life. A beautiful adventure, funny, eerie, horror journey to da center of Ipoh... n Kellie’s Castle... hah, syukur selamat.. u know why? Let me tell u piece by piece... from A 2 Z... from the begininng... asalnyer hanyalah part of an assignment... a EC2 assignment.. turn 2 be a journey so adventurous... starring, Aku, Din, Wak, Ken, Noy, Sal, Qelle n Olivia...

THE MAJESTIC IPOH RAILWAY STATION HOTEL

First, geng Wak... diorang kene wat cite ttg Ipoh Railway Station, xde yg bestnyer... tapi, pada aku yg dah kat 10 taun x g ke Ipoh, ni masanya tuk aku jenguk... Ipoh dah berubah selaras ngn zaman... kat saner... hmmm... sewa hotel la beb... one nite 4 RM80... 2 room.. 1 for girls 1 for boys... near each other... ah, aku tido situ... hmmm.. xde yg peliknyer... biasa... sbb aku tido mati... sambil diusap angin air-cond yg wat kami sumer spt dlm refrigerator... huhuhu...

Tina Walther n his husband Brian, satu2nyer pasangan dari Kanada yg stay kat situ, jadi bahan selidik diorang. Asalnyer, just 4 fun... then, turn 2 be a friend tie... so kind... pandangan dia ttg malaysia, banyk trafik, tapi, orang kita ramah... hehehe.. bangga.. walaupun aku ni kurang ler cakap ngn dia...

MASALAH TEKSI

Selesai keje kat Ipoh Railway Station, nk gerak lak ke Kellie’s Castle... Waduh... problemo... actually, xde transport yg really go there... the castle is inside an estate... habiskan la rm35... teksi punye pasal... akhirnyer sampai di kellie’s castle... bayar g... rm4 untk tiket...

CASTLE ITU DAN AKU: KELLIE’S AFTER 100 YEARS

Pe yg aku tau ttg Kellie’s Castle, it is a unfinished castle that build by William Kellie Smith... ala, ala2 Taj Mahal cam2... I admit on something... aku memang dah lemah semangat bila jejak jer kaki aku dalam Kellie’s. Tiap kali aku jejak ke setiap bilik, hatiku hnya bersabar jer.. langkah aku, sambil Bismillah jer... orang len seronok jer teroka... aku, pergh... giler beb... alhamdulillah xde pape yg jadi.... aku selamat... bayangkan kat tmpat simpan arak, yg kelam, malap dan eerie... sume geng2 masuk, aku kat belakang skali... ei, meremang bulu roma beb... macam akulah yg paling lemah kat ci2 berbanding kawan2 aku yg len. Tetapi, memandangkan aku yg cadangkan ke c2, beranikan la diri jugak.

Pandangan aku, Castle ni mmg ok... beautiful from da outside... as far as i know... kellie’s adalah one of the monumen yg seni binanya sama ngn Tembok Besar China dari aspek bahan binaan...

Gayat... 2 la satu2nyer feeling yg aku x dpt buang selain takut... Melihat ruang lif yg dikatakan akan menjadi satu2nyer lif pertama di Malaya pada ketika itu, seram.... Banyak giler jalan rahsia...

POKOK MENYERUPAI BERUANG


Pokok ni, diorang panggil POKOK BATAI... dikatakan dijumpai leh pelakon GERAK KHAS... saper nth, x hingat... memang ada unsur mistik kat c2...

En Tajudin, pengurus kat c2.. memang berbesar ati bantu kami. Malah, entah kenapa... terlintas kat fikiran aku nk tanya tentang mistik pokok ni... pas kuar dr berjalan2 di Kellie’s... memang seram giler coz he show us gambar yg dikatakan hantu pada pokok tersebut.... luckily, Ken dapat captured... it’s the same pic like wat we seen...

Even pokok ni mistik n pelik.. dikatakan pokok ni xde kaitan ngn Kellie’s Castle... teorinyer... benih pokok ni dibawa oleh burung hijrah... sbbnyer, pokok ni berusia 70 tahun... n dia bukannyer spesis Asia.

NAK BALIK.. PERGH... ADVENTUROUS...


Masa nak balik... nk kembali ke Ipoh mmg problemo... so, we decide 2 spend time @ Batu Gajah... nak tunggu bas Batu Gajah, mak ai... punyerlah lama... sampai sempat si Wak n Noy beradegan mesra sambil main tarik kemucut...

Aku dahla x biasa ngan bas... sbb aku ni sekutu train... sampai Batu Gajah... nak cari stesen ketapi lak jauh... dgn si Qelle yg dah keletihan x makan. Sumer yg Islam x solat g... maka, kami sume gerak la mencari surau.

Ah, memang nk dijadikan citer. Hujan turun lebat. Macam saja menduga kami. Akhirnye... mujur adala bas yg nk ke Ipoh balik.. memang best... baik ke Ipoh... melalui Pusing, then Lahat, Bukit Merah n Mengelembu. Sampaila kat Medan Kidd.

MISTIK


Entahla pe yg aku citer ni antara kisah mistik x... masa nk balik... kat Majestic Hotel.. b4 trains coming. Si Ken ni, kecoh bila dia rasa dia dapat captured the ghostly image from dad tree... wallahualam...

Pas2, sambil tunggu train, mcm2la cerita kuar.. kebanyakan admitted yg diorang nampak kelibat.. but, mereka x sempat capture... Aku rasa, legaaaaa... tuhan x tunjukkan kat aku... tapi, entahla... i’m the one who smells something stinky at the altar... 2 je pengalaman pelik aku... maybe, ujian paling rendah kot.

Kisahnyer, masa dalam Castle 2, sume berpecah. Tapi, x la jauh... Aku n Wak ada kat dalam altar (bilik sembahyang), Wak wat bodo jer... mcm xde pape berlaku.. yg aku ni... dah betul2 x tahan... bau yg pelik... tetibe jer datang bila aku sentuh altar 2... aku tanya Wak, adakah kain yg membaluti altar ni yg asal, dia wat bodo. Still capturing da picture...aku wat x tau jer... sbb aku rasa, si Wak pon bau... Balik kat stesen ketapi, he says he’s doesn’t smell anything...

Bau 2, sekejap jer... dia datang fast... then, aku trus blah. Sbb aku dah rasa x sedap ati... Aku rasa pelik semacm... X nak pikir bukan2 kat c2... sbb aku tau, lagi lemah diri aku, lagi senang aku diganggu... alhamdulillah, segalannya terkawal... tapi, pas aku dgr cite seram diorang dlm ketapi, muler la aku pikir bebukan... my mind is not under control... dah x leh dikawal... aaaa.... hatiku bergetaran.. macam nak luruh beb....

Ada beberapa tempat mistik yg dikatakan kelibat kerap muncul.. satu kat path tingkat satu n dua.. dikatakn Sir Kellie memang dikatakan kerap dilihat muncul di situ. Satu g, bilik Helen (anak dia)... Helen dikatakan muncul dua kali dan dilihat oleh tourist kat c2.

Kalau nk tau pengalaman 7 g member aku... hah, tanya la... pyh nk citer satu2... maybe ada yg nampak Sir Kellie’s n maybe ada yg nampak Helen (anak Kellie’s), wallahualam... ciptaan Allah, Dialah saja yg mengetahui...

Dalam hati aku yg dah rasa x sedap ati ni, 4 the first time, aku terkejut sampai terloncat.. nasib x hhisteria tau... giler tul... si Noy punye pasal... jatuhkan botol mineral kat atas lantai kayu... aku dah macam nk pengsan. Sbb, aku dah rasa mcm ketakutan aku dah sampai high level. Dah x leh tahan. Aku nk kuar dr Kellie’s...

BYE2 KELLIE’S

2 jela yg aku ingt n penting utk aku simpan dalam kenangan. Tq 2 all of u guyz coz sudi terima cadangan aku ke sana ...n walaupun kekadang ada tersalah atur bahasa, ada problem n percanggahan pendapat... biasala 2... manusia.. x sume perfect... 2 WAK, DIN, KEN, SAL, NOY, OLI n QELLE... let this be a wonderful adventure we ever had... friendship never end...
2 all my blog viewers, nanti aku poskan gambar... skarng ini jer dulu...

No comments: